![]() |
#91 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Regionalizmy
Cytat:
![]() Ja również nie uważam, byśmy zaciągali, ale z takimi opiniami się spotkałam. Moim zdaniem lubelska polszczyzna jest po prostu melodyjna ![]() Cytat:
![]() Pamiętam jeszcze, jak moja prabacia mówiła 'pochwiściel' na silny wiatr ![]() O, jeszcze mi się przypomniało, jak moja ciotka z Krzczonowa mówiła WARYJOT zamiast WARIAT ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
Edytowane przez wenedka Czas edycji: 2011-08-11 o 22:52 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Zadomowienie
|
Ostatnio strasznie rozbawiłam moją koleżankę kiedy na kosz z brudną bielizną powiedziałam brudnik - tak się u mnie mówi na podkarpaciu
![]()
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
Jam Warszawianka z dziada - pradziada. "Któś" i "cóś" tak ja : "piniendzy" {napisałam fonetycznie} to ze starej miejskiej warszawskiej gwary. A "sitko" to zupełnie coś innego niż "cedzak" czy "durszlak". "Sitko" to mniejsza rzecz z siatki metalowej lub plastikowej, a "durszlak" / "cedzak" to taka większa rzecz z dziurkami do odcedzania np. makaronu; może być z rączką lub uszkami. "Rajtuzy" to takie rajstopy bez stóp {dzisiaj :getry}. Dla mnie i moich znajomych "kawalerka" to też zupełnie coś innego niż "garsoniera". "Kawalerka" = stałe miejsce zamieszkania, "garsoniera" = mieszkanie wynajmowane dodatkowo na schadzki { ale kogo dzisiaj na to stać
![]() "Liniuszek" / "ryga" to grubsza kartka papieru z narysowanymi / wydrukowanymi liniami lub kratką, którą podkładało się pod stronę w zeszycie "gładkim" "[bez linij czy kratek"}, coby wygodniej pisać. Używano w całej Polsce. W szkole podstawowej miałam takie zeszyty np. do biologii, bo się pisało i rysowało. "Przeciąg" = "cug" wszędzie tam, gdzie w języku polskim są zapożyczenia z języka niemieckiego. Itp, itd, itp. Od trzech lat mieszkam na Kaszubach i do dzisiaj nie mogę się przyzwyczaić do "pierśników" {filety z kury} oraz do "pomywania" {zmywanie}. Do "laczek" przyzwyczaiłam się. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Wtajemniczenie
|
Moja babcia ( i jej sąsiadki) zmieniają znaczeniami przez i bez. I tak np:
- Nie wychodź na dwór przez kurtki bo jest zimno. i -Skocz bez płot do sąsiadów po... a i jeszcze mówi na kamizelkę (taką ocieplaną) skafander. Mieszka na wsi na Warmii. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
A ja nie rozumiałam dlaczego kiedyś ktoś na Wizażu zwrócił mi uwagę, gdy napisałam, że obgryzły mnie buty
![]() Moja babcia mieszka w miejscowości, w której naprawdę ciężko jest kogokolwiek zrozumieć. I tak można tam usłyszeć takie "kwiatki": - Jo ida na gościeniec (idę na ulicę) - Ne jojcej ino psynić mie toloka (nie narzekaj, tylko daj mi wałek do ciasta) - Na ty dyscułce buy tsy chrusty (na tej deseczce leżały trzy faworki) - Ida na boisko (idę do stodoły) Dodam, że mieszka na Podkarpaciu tuż przy granicy z Małopolską. Edytowane przez Anethka Czas edycji: 2011-08-12 o 10:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"-gdzie zostawiłeś te grabie? -na boisku." bo reszta stodoły tam gdzie swego czasu leżała słoma lub siano już boiskiem nie była, nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłam. U babci jest mnóstwo słów, do których ja się przyzwyczaiłam i czasem używam, a mój TŻ (rodowity Krakus) nie zna np: -coś jest zmierskie- czyli obleśne/ ohydne; -wyzynać krowy- wygnać krowy; teraz nie przychodzi mi nić do kłowy, ale jak sobie przypomnę to napisze ![]() Ktoś zwracał uwagę tutaj na "placki" zamiast ciasta, u nas zawsze mówiło się "upiekę placek", "idź kup placek" itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Rozeznanie
|
Kujawy: na szagę-na skróty
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Rozeznanie
|
O, mój dziadek też tak mówi
![]() Ale też jak coś jest np. narysowane pod kątem 90* to jest na szagę ![]() ![]()
![]() |
#100 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() inne śląskości, które dla mnie są normalnością i dziwi mnie że ktoś może ich nie znać, tak samo jak ja wiem że pyry to ziemniaki, a w poznaniu nigdy nie byłam. bajzel - bałagan brele - okulary ciepać - rzucać fest - mocno fura - samochód strać się - zejdź mi z oczu kapsa - kieszeń i masa innych które ciężko sobie tak w jednej chwili przypomnieć, bo to przecież normalne słowa ![]() Edytowane przez _stardust Czas edycji: 2011-08-12 o 14:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
goniąca własny ogon..
|
Mnie w ogóle regionalizmy okrutnie wkurzają, staram się mówić poprawnie, jestem wielką fanką polszczyzny literackiej - czytałam kiedyś artykuł, że Lubelszczyzna mówi właśnie najbardziej literackim językiem z całej Polski. Nie zaciągamy, to pewne.
Cebularz to raczej nazwa własna. Tak mi się wydaje. Bułka z cebulą po prostu. Ale mogę się mylić. Kiedyś, dla żartu powiedziałam, że ktoś ma wypasioną hawirę. Moja rozmówczyni nie wiedziała o co chodzi, ale - jak twierdziła potem - Mazowsze też tak mówi. Placki - w Rzeszowie - mówione na każdy rodzaj ciasta... ![]() ![]() Taka jestem nietolerancyjna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Raczkowanie
|
A dla mnie na przykład język kaszubski jest ciekawy, lubię go słuchać, czytać po kaszubsku.
Wiadomo, że na co dzień staram się korzystać z normalnej polszczyzny, ale w domu, czy wśród znajomych z tego samego regionu wszyscy nieco "kaszubią". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale wychodzisz na plac, prawda? ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
Raczkowanie
|
No właśnie- nie wychodzi się ani na dwór ani na pole ino na plac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Rozeznanie
|
I toruńskie "jo" wrzucane gdzie się da
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja! ![]() To znaczy tak, jakby co... ---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ---------- Albo poznańskie "tej". To jest, tej, wszędzie, tej ![]() Edytowane przez szmyrk Czas edycji: 2011-08-12 o 18:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Raczkowanie
|
Ale to tłumaczenie na szaro to chyba nie do mnie? Chyba nie chcesz mnie obrazić? ![]() Poza tym moim ulubionym regionalizmem, jako że jestem ze Śląska, jest słowo "fest". Potrafię go używać kilkanaście razy w jednym zdaniu albo gdy ktoś opowiada coś, co mnie oburza komentować "no feeest" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W ogóle, to co znaczy "tej"? Czy to tylko taki okrzyk bitewny ;]? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Rozeznanie
|
moj kolega mowi "tej" ale w znaczeniu "hej ty, sluchaj mnie"
![]() no wlasnie cale zycie myslalam ze tylko torun tak "gada" ![]() ![]() a i jeszcze we wloclawku mowia "no nie?" na koncu kazdego zdania... wkur mnie to maksymalnie, mam ochote powiedziec "nie!!" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() z innych ciekawych i ogólnie używanych wymieniłabym też: koło - rower wyro - łóżko hyrlać - kaszleć kaj - gdzie a dla mnie niezrozumiałe były wieprzki - czyli agrest ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Raczkowanie
|
Jestem z Kaszub, u nas też mówi się "jo" : )
Sama też tak mówię. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Rozeznanie
|
miałam na myśli śląskie słowa, które wcale nie wydają mi się takie śląskie
![]() ![]() za to ostatnio do mojego słownika "gwary" weszły słowa takie jak: tanksztela czy autobana ![]() Edytowane przez _stardust Czas edycji: 2011-08-12 o 20:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() I u mnie jeszcze na wagary mówiło się "blały" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Szef ds. Wymianek
|
u nas sie tez uzywa tego slowa w ramach "zaczepki"
![]() nie zapomne, jak wieki temu, podczas wakacji za granica, stracilismy lekko orientacje w miescie i kiedy stalismy samochodem na swiatlach, mama probowala zwrocic uwage robotnikow stojacych nieopodal. wolala do nich: "sorry!", "excuse me!" - i nic. nagle sie ojciec wychylil i zawolal: "tej!" - od razu sie odwrocili ![]()
![]() |
![]() |
#118 | ||
Zakorzenienie
|
i ja też wychodzę na plac
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() co do innych śląskich, które przychodzą mi na myśl: lauba - sień, wiatrołap antryj - przedpokój byfyj - stary mebel w kuchni, chyba typowo śląski? szolka - szklanka krauza - słoik blazy, plęskiże - odciski, obtarcia z butów bisenhalter (napisane fonetycznie) - biustonosz fuzekle - ![]() westa - kamizelka grysik - kasza manna kołocz - suche ciasto z serem lub makiem kraiczek - kawałek, kromka np. chleba czolsztok - składana miara, ale też się np. mówi, że ktoś się poskładał ze śmiechu jak czolsztok ![]() rewir - L4 szychta - dzień w pracy gruba, grubiorz - kopalnia, górnik giskana - konewka wuszt, leberwuszt, preswuszt - mięso, pasztet, salceson szrank - szafa bojtel - worek biglować - prasować bigiel - wieszak ancug - garnitur bal - piłka cera - córka dej pozor - uważaj deka - koc klepaczka - "łapka"? na muchy drapko - szybko kerchów - cmentarz maras - bałagan, błoto to z takich ciekawszych ![]()
Edytowane przez Amani Czas edycji: 2011-08-12 o 22:14 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Rozeznanie
|
ee... to grysik nie jest "polski"?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Zakorzenienie
|
mi się wydaje, że grysik jest ogólnopolski, ale w różnym znaczeniu, chociaż mogę się mylić
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:33.