Polecam/odradzam WETERYNARZA - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-05-14, 11:16   #121
Sandrunia Niepoń
Zadomowienie

GG do Sandrunia Niepoń Send a message via Skype™ to Sandrunia Niepoń
Dot.: polecam/odradzam WETERYNARZA

Cytat:
Napisane przez mskladaczek Pokaż wiadomość
Polecam z calego serca lek. wet. Marcina Koniecznego, przyjmuje w klinice Rita-Wet na Januszowickiej we Wroclawiu.

Dlugo szukalam odpowiedniego lekarza i wreszcie znalazlam.
Madry, oddany lekarz, super czlowiek Co wazne, nie jest naciagaczem (!). Zwierzaki go kochaja, nie boja sie. Zwierzat nie stresuje, tak jak moi wczesniejsi weterynarze. Zawsze trafnie diagnozuje, ma duza wiedze oraz intuicje.
Ostatnio bylam z moja Wega i psem znajomych, ktory ma straszny uraz do weterynarzy, lekarz zeby go do siebie przekonac, siedzial z nim przez godzine pod stolem

Nie polecam wszystkich lekarzy na ul. Trwalej. Moj pies ich nie trawi, boi sie. Ja wiecznie z tego gabinetu wychodzilam spocona, bo pies na sam glos tych ludzi dostawal histerii. Wlasciciela psa traktuja jak przyglupa, udaja wszechwiedzacych, mimo ze czesto racji nie maja. Lecza tylko srodkami dla zwierzat, mimo iz czasem sa odpowiedniki 'ludzkie', znacznie tansze. Generalnie sa okropnymi naciagaczami. Wynajduja choroby, tam gdzie ich nie ma.
Czy On jest rowniez na Dzwieckiego,bo maja tutaj oddzial i jezdze tam z moimi pisszczochami?

Przyszedł na świat 2009.01.06

Sandrunia Niepoń jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-18, 16:07   #122
carolinascotties
Zakorzenienie

Tragedia Psa - Warszawa

Nie znam lekarzy w Warszawie...ale pomyślałam, ze wkleję link do tragicznej historii psa, który stracił łapkę przez niekompetencję lekarza...

tym lekarzem jest Dr Dariusz Wiśniewski - z Warszawy - cała historia, dokumenty i przyznanie się lekarza do winy...co nie zmieniło niczego w sprawie - jest na stronie :

http://www.hodowlakoncept.republika....lka/0main1.htm

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-18, 16:20   #123
wybujana
Wtajemniczenie

a ja polecam pana dr. Dariusza Kamińskiego.
w Tychach na oś.C/D

lecznica obok małego targu

przepraszam,ze nie ma ulicy. Zapomniałam .
ale naprawdę bardzo polecam! Mądry człowiek, sympatyczny Rzeczowy!

http://www.youtube.com/watch?v=R9xUQwdVKhQ
wybujana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-18, 16:48   #124
Malkesz
Raczkowanie

GG do Malkesz

ODRADZAM!!!!
Lecznica na przeciwko TESCO
W Lubinie.

liczy się tylko kasa, kasa, kasa. nie zwierzę ;|
daleko nam do siebie... strasznie"
Malkesz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-18, 16:54   #125
Sandrunia Niepoń
Zadomowienie

GG do Sandrunia Niepoń Send a message via Skype™ to Sandrunia Niepoń
Dot.: Tragedia Psa - Warszawa

Cytat:
Napisane przez carolinascotties Pokaż wiadomość
Nie znam lekarzy w Warszawie...ale pomyślałam, ze wkleję link do tragicznej historii psa, który stracił łapkę przez niekompetencję lekarza...

tym lekarzem jest Dr Dariusz Wiśniewski - z Warszawy - cała historia, dokumenty i przyznanie się lekarza do winy...co nie zmieniło niczego w sprawie - jest na stronie :

http://www.hodowlakoncept.republika....lka/0main1.htm

Jestem w szoku ta historia Biedy piesio i ten lekarz-brak mi slow

Przyszedł na świat 2009.01.06

Sandrunia Niepoń jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-08, 22:22   #126
Patrilla
Zakorzenienie

Talking Dot.: polecam/odradzam WETERYNARZA

Bardzo polecam:
przychodnie Salus 2 wspaniałych ludzi!
Maria Ronikikier-Dolańska specjalista rozrodu i Tomasz Charyton
Toruń Lelewela 33Bczynne takze w niedziele można dzwonić w każdej chwili jak coś sie dzieje złego ...
tel: 0566528167
cudowni ludzie z wielkim sercem nie patrzący tylko na kasę cały czas łakną wiedzę i maja ją naprawdę sporą!
Stary 2007-06-15, 07:41   #127
Izabella1
Przyczajenie

Talking Dot.: polecam/odradzam WETERYNARZA

W Białymstoku tylko Przychodnia na ul. Kraszewskiego 4 lok 01. Bardzo miły, sympatyczny i kompetentny Pan Doktor- świetnie zaopiekował się moim zwierzakiem-mam króliczka- i również ceny nie wygórowane, polecam

Edytowane przez Izabella1
Czas edycji: 2007-10-10 o 09:50
Izabella1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-06-15, 07:44   #128
Izabella1
Przyczajenie

Białystok - polecam

W Białymstoku tylko Przychodnia na ul. Kraszewskiego 4 lok 01. Bardzo miły, sympatyczny i kompetentny Pan Doktor- świetnie zaopiekował się moim zwierzakiem-mam króliczka- i również ceny nie wygórowane, polecam

Edytowane przez Izabella1
Czas edycji: 2007-10-10 o 09:50
Izabella1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-21, 07:21   #129
Edddytek
Raczkowanie

GG do Edddytek
Question Dot.: polecam/odradzam WETERYNARZA

Czy którą z was zna klinikę przy ul. Akermańskiej w Warszawie?? Kupuje małego psiaka, to byłaby dla mnie dogodna lokalizacja ale zalezy mi na tym, zeby malenstwo bylo w dobrych rekach od poczatku
Stary 2007-06-22, 13:26   #130
Kate Swallow
Przyczajenie

Jeśli masz problem z ptakiem polecam Dr Andrzeja Kruszewicza. Leczę u niego swoje papugi.

http://www.salvet.com.pl/ptaki.htm
Kate Swallow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-06-28, 22:11   #131
brombusia
Zakorzenienie

Siemianowice Śląskie
Polecam: Przychodnia przy ulicy Klonowej, świetni lekarze, niskie ceny, czynna całą dobę
Odradzam: Weterynarza przy ul. Wróbla, zdziera strasznie i jakoś takie mam wrażenie, że nie ma serca do tej roboty
Pozdrawiam
Edit: Przypadkiem na forum gazety doczytałam się niepochlebnej opinii na temat tej polecanej przeze mnie lecznicy. Nie wycofuję jej stąd, bo ja jestem zadowolona, ale lepiej mieć opinie z kilku źródeł.

Edytowane przez brombusia
Czas edycji: 2007-07-04 o 22:53 Powód: dopisek
brombusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-10, 10:08   #132
nieduza
Raczkowanie

DOLNY SLASK - WROCŁAW
Przychodnia Żako
ul Bajana 31 "b"
tel 071 351 56 77
Polecam wlascicela Szynszylek, kiedy moja Lili zahorowala ciezko mi bylo znalesc specjaliste od tych wspanialych zwierzatek, jednak gdy znalazlam bylo za pozno... Jednak pani weterynarz probowala ile tylko mogla.
nieduza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-12, 15:55   #133
chooomik
Rozeznanie

GG do chooomik

BIELSKO - BIAŁA

Polecam wspaniałego weta z lecznicy MedVet na ul. Lelewela 15. Dr. Wojciech Toczek ze specjalizacją w dermatologii, ale ogólnie zna się na swoim fachu. przystępny, wszystko wytłuamczy, odpowie na każde pytanie - a jak nie zna odpowiedzi to nie ściemnia tylko konsultuje się z innymi wetami w całej Polsce. No i ceny ok.
chooomik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-13, 11:57   #134
maltanka83
Raczkowanie

ODRADZAM
Lecznicę na ul.Głębokiej w Lublinie

POLECAM
Lubelskie Centrum Małych Zwierząŧ
ul. Stefczyka Lublin

zna ktoś jeszcze jakieś dobre lecznice?
świat wydaje się lepszy."

maltanka83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-15, 08:16   #135
quiatuszek
Raczkowanie

GG do quiatuszek

Wrocław

POLECAM

dr Marek Włodarczyk, przychodnia na ul. Głogowskiej
Ma podejście do zwierząt, jest bardzo sympatyczny, a przy tym rzeczowy. Nie naciąga. Ma tytuł dr nauk weterynaryjnych. W tym przypadku to o czymś świadczy. Przychodnia jest nowoczesna, czysta. Nie jest drogo.

NIE POLECAM
dr Elżbieta Piasecka, przyjmowała (nie wiem czy robi to nadal) w tej samej przychodni
Moja sunia bardzo się drapała. Pani doktor stwierdziła alergię na nie- wiadomo- co i zaordynowała dietę z drogą karmą, której mój pies nie chciał nawet jeść. Najgorsze jest to, że zapisała jej zastrzyki ze sterydów. Powiedziała, że są skutki uboczne i kropka. Kiedy zapytałam jakie konkretnie, dowiedziałam się, że dłużesze stosowanie (a takie miało być) kończy się jak to ujęła "zejściem śmiertelnym." Nie wykupiłam na szczęście tych zastrzyków. Dr Włodarczyk
popryskał psa preparatem na pchły i kleszcze. I jest ok.

Wizażankom z Wałbrzycha szerze polecem dr Adama Małeckiego

W czasie wakacji wielokrotnie leczył moją śp. jamniczkę. Bardzo oddany zwierzętom. Kiedy była po operacji, codziennie przyjeźdżał specjalnie dla nas z Wałbrzycha do przychodni w Olszyńcu, by dawać jej zastrzyk. I nie chciał nawet kasy !!! Do tej pory najlepszy weterynarz, jakiego spotkałam.
Stary 2007-07-22, 01:04   #136
monius9
Zakorzenienie

Warszawa praga południe
POLECAM
"Wawer" Klinika Małych Zwierząt

Józefów pod Warszawą - koło Otwocka, jeżeli kogoś to zainteresuje :P
zdecydowanie ODRADZAM Weterynarza B. na ul. Sikorskiego 131. Prawie wykończył mi psa, bo nie umiał zdiagnozować choroby [w środku zimy upierał się, że ona musiała sobie łapy oparzyć, ciekawe o co?]
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-07-31, 14:31   #137
sara17
Raczkowanie

GG do sara17 Send a message via Skype™ to sara17

Hmm dziewczynki a dobry wet w Warszawie tylko blisko centrum?

sara17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-12, 20:01   #138
Ive_85
Raczkowanie

GG do Ive_85

Bardzo pilne! Gdzie ja dziś o tej porze znajdę w Warszawie weta? Najlepiej jak najbliżej metra dworzec Gdański.
Stary 2007-08-31, 12:54   #139
plesniawka
Raczkowanie

GG do plesniawka

Bydgoszcz

POLECAM

Lecznica Centrum
ul. Marcinkowskiego 7c a w szczególności dr Słodki Klinika może nie wygląda z zewnątrz i wewnątrz rewelacyjnie, stary budynek, sprzęt tez nie najnowszy ale świetni lekarze, od reki robią potrzebne badania usg, ekg czy zdjęcia rtg bez naciągania na niepotrzebne koszty. Zresztą ilość klientów zawsze w poczekalni mówi sama za siebie

Klinika Przylesie w Fordonie - ogólnie nie jest zła ale mogliby być lepsi i tańsi chodzę tam czasem bo mam blisko ale jak działo by się coś poważniejszego wybrałabym dr Słodkiego w lecznicy Centrum

NIE POLECAM

Klinka weterynaryjna Kora na ul.Moniuszki - Byłam tam raz ale skutecznie mnie odstraszyli i więcej nie pójdę, miałam kotka po upadku z 3 pietra z podejrzeniem urazu kręgosłupa, złamania miednicy, pan dr (niestety nie pamiętam nazwiska) dopiero co przyszedł na popołudniową zmianę i był chyba tak z tego niezadowlony że ograniczył się do postawienia kotka na ziemi, stwierdził że skoro sam stoi (chociaż w ogóle nie chodził) to nic mu nie będzie, dał zastrzyk p/bólowy i skasował 60 zł
Nawet go porządnie nie zbadał, nie mówiąc już o tym że należałoby zrobić zdjęcie. Nie wiem jak jest z innymi lekarzami być może to tylko taki pojedynczy przypadek ale ja już się zraziłam

plesniawka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-09-04, 20:54   #140
naatii
Przyczajenie

Najlepszym weterynarzem jest dr Mirosław Krawczyk.

Ma swój gabinet w Toruniu, a często słyszę że ludzie przyjezdzaja do niego z Warszawy. To jest po prostu niesamowity lekarz. Potrafi wyleczyć najcięższy przypadek, ma niesamowite podejscie do zwierząt. Ale trzeba uzbroić się w cierpliwość bo kolejki są u niego naprawde długie

Ale naprawde, warto do niego przyjeżdzać nawet z innego miasta
naatii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-04, 21:00   #141
Agoutidae
Przyczajenie

Nie polecam:

LECZNICA "GORDON"
ul. Ostrobramska 104, Warszawa

PRZYCHODNIA DLA ZWIERZĄT
ul. Poligonowa 1, Warszawa

Obie lecznice pobierają opłaty za wypisanie recepty, nawet od stałych klientów.
Agoutidae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-05, 13:20   #142
Ruda Paskuda
Przyczajenie

BYDGOSZCZ

Klinika FILA
ul. Grobla 15
tel. 373-04-91

Polecam. Fachowa i bardzo miła obsługa . Ceny umiarkowane (przy szczepieniu fretek płaciłam tylko za szczepionkę, a cały "serwis" - czyszczenie uszek, badania itp. - był gratis). Sympatyczny personel, poważnie podchodzący do problemów zwierzaka (nawet tych błahych). Chociaż to drugi koniec miasta, to i tak to moi faworyci .

Ruda Paskuda
Ruda Paskuda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-05, 13:30   #143
kasiax.
Rozeznanie

KRAKÓW.

odradzam pseudo lecznicę na osiedlu Szklane Domy. pani 'weterynarz' stwierdziła, że skoro królik sika z krwią, to jest to 100% rujka..

za to polecam lecznicę Amavet na ulicy Centralnej. cały personel bardzo miły i bardzo kompetentny. wszyscy moi znajomi z przeróżnymi zwierzakami tam chodzą, ja również po nieszczęsnej pani weterynarz od rujki zmieniłam lecznicę właśnie na amavet i jestem bardzo zadowolona

kasiax. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-11, 10:30   #144
A_qq
Raczkowanie

CIECHANÓW

POLECAM:

Lecznica "Dingo" Katarzyny i Marcina Borowych, przy ul. Gwardii Ludowej.
Kompetentni, młodzi ludzie, caly czas się rozwijający i dokształcający.
Sympatycznie, profesjonalnie . Wiem, że mój zwierzyniec jest w dobrych rękach
A_qq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-12, 18:55   #145
kapselek.
Przyczajenie

Thumbs down Dot.: polecam/odradzam WETERYNARZA

NOWA SÓL

Polecić niestety nie moge żednego weta w Nowej Soli, bo nadal szukam tego najlepszego.

Ale odradzam wszystkim lecznice Alfa w Nowej Soli. Mieluch jest bezduszny, nieodpowiedzialny i nie umie leczyć, natomiast jego młodzi pracownicy maja jedynie wiedzę książkową, której nie potrafią wykożystać w praktyce.
Gdy trafiłam do nich z rodzącą sunią Mieluch wyduszał z niej małe a powinien zrobić cesarkę. Podczas tego makabrycznego porodu 2 maleństwa nie przeżyły.
Szkoda słów na takiego.
kapselek. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-18, 10:14   #146
czarna245
Przyczajenie

Exclamation Dot.: polecam/odradzam WETERYNARZA

[Bielsko- Biała]
Ja kategorycznie przestrzegam wszystkich miłośników zwierząt przed beskidzką kliniką weterynaryjną na Szarotki!! Lekarze tam pracujący potrafią tylko i wyłącznie wyciągać pieniądze od ludzi, którzy zwrócili sie do nich o pomoc. Moja kotka była młoda( miała niespełna 4 lata), śliczna i przede wszystkim zdrowa. Jedynym problemem który jej dokuczał to ruja, a że nie mieliśmy warunków żeby mogła mieć młode postanowiliśmy ją wysterylizować żeby się nie męczyła, gdyż z tego powodu chudła z dnia na dzień. Kotka została zawieziona do owej kliniki, gdzie lekarz zapewniał nas, że to prosty zabieg po którym szybko wróci do zdrowia. My oczywiscie zaufaliśmy! Po zabiegu mimo tego, że kotka była "naćpana" i bardzo osłabiona wydali nam ją do domu, twierdząc że wszystko będzie ok. Biedactwo męczyło sie dwa dni nic nie jedząc i nie pijąc, będąc dalej pod działaniem narkozy. Postanowiliśmy ją zawieźć spowrotem do kliniki żeby lekarze coś poradzili. Na miejscu lekarz podał jej kroplówkę i stwierdził że zachwilę wróci do normy a tu kotka po 10 minutach zmarła. Okazało sie, że po pierwsze przedawkowali dawkę narkozy w stosunku do wagi kici, a poza tym nie poinformowali nas że w czasie kiedy kotka ma okres nie wolno takich zabiegów wykonywać. Nic nam już nie zwróci naszej pupilki ale piszę ten post żeby inni mieli na uwadze to komu powierzają zdrowie i życie swoich zwierząt.
PS. Zdaję sobie z tego sprawę że nawet lekarz może się pomylić ale powinien miec choć trochę honoru i przyznać sie do błędu a nie perfidnie i bezczelnie w żywe oczy kłamać i jeszcze brać za tą straszną dla mnie pomyłkę pieniądze![/B]
czarna245 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-18, 11:16   #147
chooomik
Rozeznanie

GG do chooomik

Ja też mam co do nich ambiwalente uczucia. Pare miesięcy temu robiłam tam RTG stawów biodrowych u suki. Jechałam z Bielska - więc specjalnie zadzwoniłam pare dni wcześniej, żeby się umówić z dr Fabiszem na konkretną godzinę, zależało mi na JEGO opinii w związku z jego sławą jako jednago z najlepszych speców od dysplazji na Śląsku. Zapisywała mnie jakaś kobieta. Kiedy przyjechałam okazało się, że Dr Fabisza nie ma i nie będzie i być wogóle nie miało...RTG zrobił Dr Stefanek, z wielką łaską...zaprowadził nas na jakieś brudne, ciemne zaplecze, machnął narkoze, zdjęcie, suke zaniósł nam nieprzytomną do samochodu. Obejrzał fotę i powiedział, że stawy są ok, że problemy motoryczne psa nie są wynikiem dysplazji, pewnie jest po prostu nierozruszana. Skontaktowałam się z Fabiszem telefonicznie, kazał zostawić RTG w lecznicy, powiedział, że obejrzy i zadzowni. Cała w skowronkach, że suka jednak nie ma dysplazji wracałam z nieprzytomnym psem do Bielska, kiedy to po godzinie otrzymałam telefon od Dr Fabisza - że dysplazja typu D i NATYCHMIAST OPERACJA, najlepiej jutro. Skołowana wóricłam do domu, poradziłam się znajomych i w weekend już bylam z psem i zdjęciem u Dr Bissenika na SGGW w Warszawie. On odradził operację jako taką która nie przyniesie psu żadnych korzyści, Jedno biodro ma B drugie lekkie C i kazał się nie przejmować bo to nie jest cięzki przypadek dyspalzji i pies spokojnie może funkcjonować dalej bez ingerencji chirurgicznej. Dostaliśmy zalecenia żywieniowe i jak dbać o sukę.

I teraz tak : nie mówię, że Fabisz i Stefanek to żli lekarze, ale wystawili dwie skrajnie rózne diagnozy, których potem nie potwierdził żaden inny wet. Dr Fabisz łącznie z operacją zaordynował nam leczenie za ok 3 tys złotych - nie skorzystaliśmy i to zupełnie nie chodziło o kasę...tylko o dobro psa. Sucz jak do tej pory ma się dobrze, nic jej sie nie pogorszyło, chodzi normalnie, nie kuleje - tylko jak się za dużo nabiega widać że ma coś z tylnymi nogami nie tak. Nie odradzam, ale też polecam czujność i konultacje w poważniejszych przypadkach z innymi wetami...i nie dac kroić psa bo jeden wet tak sobie życzy.

The water's dark and deep inside this ancient heart
You'll always be a part of me...

Edytowane przez zlosliwiec
Czas edycji: 2012-02-07 o 12:00
chooomik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-27, 12:00   #148
aga g&s
Przyczajenie

weterynarz dla swinki morskiej z krakowa

Ludziska z Krakowa błagam dajcie mi namiary na dobrego weterynarza z Krakowa który ma odpowiedni sprzęt do badania i zna się na świnkach!
Ja mam wspaniałego weterynarza uratował mi ciężko chorego na nosówkę psa, ale niestety nie ma odpowiedniego sprzętu do badania małych zwierząt, Fele nie uratował prawdopodobnie miała przerost trzonowców dostała zastrzyki na wzmocnienie ale było już za późno! Wcześniej straciłam Ole myślałam że to na wskutek remontu ale jak teraz czytam w necie o świnkach jestem przekonana że to było to samo! Obecnie mam Olka ma jakieś 7 miesięcy i wcina wszystko(całe szczęście) niestety moja córka chce mieć dwie świnki więc od razu po jej zakupie chcę jej sprawdzić ząbki! Proszę pomóżcie nie chcę aby kolejną świnkę spotkał podobny los bo co powiem mojej córce że kolejna świnka umarła! To już będzie dla niej za wiele!
aga g&s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-27, 15:44   #149
aja1
Zakorzenienie

SKIERNIEWICE

Jedynymi polecanymi przeze mnie weterynarzami to

M. KRYCKI
ul. Harcerska

i

E. WYPYCH
ul Nowobielańska45d

Reszta weterynarzy w tym mieście leci na kase i prędzej zamiast wyleczyć zwierze chcą je uśpić!!
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-27, 18:42   #150
Xenia
Rozeznanie

Dot.: weterynarz dla swinki morskiej z krakowa

Nie znam weterynarza w Krakowie ale popytam .
Jesli swinka ma faktycznie przerosniete zeby , to zadne zastrzyki jej nie pomoga . O ile pomoze ( nie zawsze ) to tylko korygowanie .
Jesli chcesz dokupic druga swinke , to nie musisz jej sprawdzac zebow , poki zachowuje sie normalnie i je .
Zazwyczaj nie ma ku temu takiej potrzeby. Ja wiem , ze strzezonego pan Bog strzeze i czasem dla spokoju chce sie isc ze swinka na kontrole jednak to naprawde niepotrzebne .
Dla przykladu : bylam ze swinka w grudniu na sprawdzaniu zebow a w styczniu umarla mi z powodu przerostu . Zeby rosna codziennie i jest to kwestia dni . Musialabys latac co tydzien na przeglad.
Jesli planujesz kupic swinke (oczywisie tej samej plci , co juz masz) wybierz mala , ta pewnie jeszcze nie ma problemow .
Jesli chcesz zaadoptowac swinke czyjas (tez szlachetny czyn) zawsze mozna zaobserowac lub spytac czy ona je czy raczej jest apatyczna i unika pokarmow .
Majac dwie lub wiecej swinek , bardzo trudno wskazac ta , ktora ma problemy . Zaleca sie wiec regularnie wazyc swinki aby w miare szybko wylapac problem.
Nalezy tez podawac swince do scierania zebow twardy pokarm :wysuszona bulke , suchy chleb , kolby smakowe , kolby kukurydzy - do scierania przednich siekaczy oraz ziarna i codzien siano , ziola - do scierania trzonowcow .
Prawidlowo zywiona swinka dozyje poznej starosci bez potrzeby kontrolowania zebow ( o ile nie ma wrodzonych wad uzebienia).
Xenia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości