![]() |
#121 |
Konto usunięte
|
Dot.: Leki anydepresyjne [opinie, doświadczenia]
nelyen mnie opadly rece jak sie dowiedzialam o terminach - prywatnie oczekiwanie pol roku, spotkania musza byc 2x w tygodniu, najtanszy lekarz 80zl wizyta..
panstwowo w lodzi sa 2 miejsca, gdzie spotkania sa 2x w tygodniu, a nie raz na miesiac, czas oczekiwania poltora roku szansa powodzenia dobrej psychoterapii, nie takiej u psychologa, ale u dyplomowanego psychoterapeuty - 50% takie informacje dostalam od psyciatry, ktory jest rowniez psychoterapeutą jest jeszcze jedyny w polsce oddzial psychoterapeutyczny w krakowie, pobyty polroczne rozmowy wstepne, a jest ich kilak wyznacza sie co pol roku, pozniej decyduja,c zy w ogole przyjma pacjenta |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
pushit, narzekasz może na samotność ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Zakorzenienie
|
Zawsze myślałam, że fajnie by było mieć kogoś żebym miała z kim wzajemnie wygadać się w zbliżonych problemach, podzielić doświadczeniami. Ale okay, rozumiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
jak dotąd wyśledziłam akademicki ośrodek pomocy czy jakoś tak, gdzie prowadzone są terapie przy udziale studentów psychologii... no nic, nie dziwię się, że mój psychiatra polecił mi od razu prywatny ośrodek ![]()
bo nie ma za małych lub za dużych piersi ![]() Więc nie za cnoty i charakter nagrodą jest miłość i nie za posłuszeństwo ani lojalność, ale za wdzięk i niepokorność, za życie samo w sobie w całej jego oczywistości. Wielka jest bowiem w nas potrzeba kochania. Julia Hartwig, Kot Maurycy
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Konto usunięte
|
Setaloft- po tygodniu porzuciłam, pierwsze dni - koszmar, lęki, uderzenia gorąca, mdłości, biegunka, prawie zemdlałam, budziłam się zlana potem w nocy, miałam płytki sen. Kolejne dni objawy ustapiły, choc mdłości i biegunka pozostały, zaczęłam mieć straszne skurcze w łydkach i szczękościsk (bolaly mnie zeby kiedy jadłam), ale i to było "do wytrzymania". Najgorzej zadziałał na psychikę - nie mogłam znalezc sobie miejsca, chodzilam w kolko i wszystko było "źle", wieczne uczucie, ze cos jest nie tak i jakaś taka przedziwna niechęć i wstręt do siebie, nigdy wczesniej tego nie mialam. Natrętne myslenie, żeby poodcinać sobie ręce i głowę, byle tylko przestac czuc to dziwne COŚ. Podrazniał jeszcze mocno błonę śluzową żołądka. I miałam chyba jadłowstret - bolał brzuch z głodu, było mi niedobrze i z wysiłkiem i obrzydzeniem coś jadłam (moze przez suchosc w ustach mialamw razenie, ze kazda lyzka staje mi w gardle).
Z tego co czytałam na jakims forum psych. niestety na wiekszosc ten lek źle działa, ale są szczęśliwcy, dla których stał się on tabletką szczęścia. Edytowane przez 201704051255 Czas edycji: 2010-04-15 o 06:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Raczkowanie
|
mam ochote wyrzucic te leki w cholere i przestac brac... okropnie sie po nich czuje nie moge chodzic do szkoły, normalnie funkcjonowac a lekarz mowi mi zeby jescze z tydzien poczekac i wtedy dopiero pomyslec o zmainie leków. A ja juz nie moge wytrzymac, jest mi słabo kreci sie w głowie mam mega doła i taki dziwny wewnętrzny ból
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
A ja odstawiłam jeden lek z przymusu, po prostu mi się skończył a jakoś tak wyszło, że nie miałam kolejnego opakowania. Lekarz pewnie mnie ochrzani ale co tam, i tak nie działał. Nie będę brała czegoś, co nie działa.
suzyyy: ja uważam, że masz fajnie. Przynajmniej wiesz, że lek działa. Nie tak jak u mnie. Prawie wszystkie psychotropy to jakbym przyjmowała placebo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Konto usunięte
|
ale co to za sukces jak dziala - pogarszajac, to jakby nie dzialal wcale, albo gorzej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
Może ja jestem dziwna ale wolałabym dzielić się z Wami jak to źle się czuję bo kolejny lek wywołał u mnie dyskinezę/drgawki/niepokój etc. A tak naprawdę to ja już się zastanawiam, co jest nie tak, że nic na mnie nie działa a objawy uboczne mam tylko wtedy jak sporo przedawkuje leki. Wolałabym przejść tą drogą: pierwsze dni użytkowania medykamentu straszne, wręcz pierwszy tydzień nie do przeżycia. Potem co raz lepiej itd. A tak to biorę sobie ile chcę (oczywiście bez przesady) i nie mam chociażby tej granicy, która kontrolowałaby dawkowanie bo ile nie wezmę to nic.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Rozeznanie
|
Dlaczego leków antydepresyjnych nie można brać z tabletkami antykoncepcyjnymi????
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ale nieważne.... to co opisałaś to brzmi zupełnie jak ... migrena ![]() ![]() Ja brałam coaxil - placebo jak dla mnie, seroxat - działa extra, ale u mnie wywołał ... absolutny brak orgazmów ![]() ![]() podsumowując...psychotrop ów nie biorę od lat... nerwica nie wróciła. nie chodziłam na psychoterapię. Edytowane przez happy_pill Czas edycji: 2010-04-18 o 21:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zadomowienie
|
Miałam przepisany Sertagen. Ale ciągle boję się zaczynać z lekami. Nie jestem aż w takiej głębokiej depresji... Moje życie wyglada taż że chodzę do szkoły, wracam, zjem obiad, czasem się uczę, mnóstwo czasu przed komputerem. Nigdzie nie wychodzę poza szkołą.
Nic się nie dzieje w moim życiu i nie umiem tego zmienić. Dużo myślę a nic nie robię... Prawie z nikim nie rozmawiam... boję się leków. Mój ojciec ma schizofrenie od wielu wielu lat. Moja siostra od paru lat się leczy, ale ciągle i tak coś jest nie tak... Nie wiem czy warto w to wchodzić... Edytowane przez asta9126 Czas edycji: 2010-04-26 o 21:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Konto usunięte
|
ale leki ci krzywdy nie zrobia
co najwyzej nie zadziałają |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
To prawda ad tabletek antykoncepcyjnych.
Jednocześnie biorąc lek antydepresyjny i antykoncepcyjne tabletki narażamy się na sytuację, że działanie tabletek anty będzie osłabione. One w jakiś sposób kolidują ze sobą - chodzi chyba o metabolizm, kiedyś o tym czytałam. W każdym razie ja bym nie ryzykowała : jeśli antydepresant no to poza tabletkami anty dodatkowe zabezpieczenie koniecznie!
"mów mi dobrze, dobrze mi mów łaskocz czule warkoczem ciepłych słów wilgotnym szeptem przytul mnie i mów mi dobrze, nie mów mi źle rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb okrytą w obwolutę twoich ramion i ud czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój" M ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Konto usunięte
|
wiesz co jest przerazajace... ZADEN lekarz mi tego nie powiedział
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
A informujesz pushit o tym, że bierzesz antydepresanty (rodzinnemu, a psychiatrze odwrotnie, że tabletki anty)?
zaraz może się doszukam dokładniejszego wyjaśnienia, bo nie chcę wam namieszać,ale taką informację słyszałam kilka razy już, więc chyba bym nie ryzykowała. W wypadku uspokajaczy to wiem na pewno, ,że tabletki anty nasilają ich działanie, więc jest większa senność. Ale antykoncepcyjne się chyba kłócą z większością antydepresantów.
"mów mi dobrze, dobrze mi mów łaskocz czule warkoczem ciepłych słów wilgotnym szeptem przytul mnie i mów mi dobrze, nie mów mi źle rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb okrytą w obwolutę twoich ramion i ud czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój" M ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Konto usunięte
|
nie mialam tego w ulotce
jestem w wieku, w ktorym mysle 60-80% kobiet stosuje antykoncepcje hormonalna mysle, ze lakarz powinien o tym uprzedzić czyli ringa tez nie moge zalozyc, czy to jzu nie ma zwiazku? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odnośnie ringa to nie mam pojęcia. Wiem, że z tabsami to ma związek z metabolizowaniem przez wątrobę, tzn tabletka antykoncepcyjna mniej się wchłania, a co z a tym idzie słabiej działa. Wątroba metabolizuje w całości lek wazniejszy, drugi częściowo. Nie wiem na jakiej zasadzie ta "ważność" jest oceniana ![]() Pewnie chodzi o jakieś konkretne leki, a nie wszystkie, informacja w ulotce powinna być. Ale kurdę mimo wszystko jakbym brała antykoncepcyjne to chyba bym się nie przełamała i nie olała skoro "tylko niektóre" osłabiają działanie leku, a nie "wszystkie". Wolałabym mieć pewność i na zimne dmuchać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 |
Konto usunięte
|
ja tez jestem z tych dmuchajacych na zimne, chociaz na pewno tak jak i ja wiesz, ze punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia
i czasem "nigdy" zmienia sie w "czemu nie" zalezy od priorytetu albo mnie bedzie bolalo, albo nie bedzie bolalo, ale musze zamienic tabletki na gumki to jak z lekiem, trzeba ocenic czy ma szanse bardziej pomoc niz zaszkodzic |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale fakt faktem zawsze warto to wiedzieć, bo chociaż wtedy masz wybór.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Konto usunięte
|
Dokładnie, to nawet trzeba wiedziec. Nie wyobrazam sobie osoby z ciezkimi problemami psychicznymi, na ogol bez pracy, ktora sie dowiaduje, ze ups, ciaza... (ani kasy na wychowanie, ani kasy na skrobankę, a jak to wplywa na jej obency stan psychiczny mozna sobie tylko wyobrazic)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
Czesc
![]() Chcialam tylko napisac ze jeszcze nie bylam u psychiatry ostatnio jestem zalatana, jak tylko sie uspokoi pojde, a co do Xanax na bank go rzucam w czerwcu wiec do czerwca na bank pojde do psychiatry bo ktos musi mi pomoc sie oduzaleznic od Xanax. Tylko mam problem z wyborem psychiatry ![]() Dzieki za wszystko ![]() papa Oczywiscie sie odezwe jak cos w tym kierunku zrobie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Rozeznanie
|
Moze jest tutaj jakas osoba, ktora skonczyla juz leczenie deprsantami...
Jak to u was wygladalo? Jakies zmiany z waga ciala przede wszystkim? Jak samopoczucie?
"Nie obchodzi mnie, co o mnie myślicie. Czy mnie lubicie czy nienawidzicie. Czy dla was jestem inna czy może trochę dziwna. Czy jestem naiwna, a może dziecinna. Czy jestem zwykłą lalą czy może myszką szarą. Lecz prawda jest inna, jestem taka jaka według siebie być powinnam..." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Raczkowanie
|
ja dopiero odkryłam dobrego lekarza ginekologa, dzięki koleżance,
jest to moj do tej pory 5-ty ginekolog, i przy nim mam nadzieję pozostać... jako jedyny przy przepisywaniu tabletek spytał czy biorę oprócz tego jakieś leki(!) np. antydepresanty itp.. a poprzednich dwóch nawet nie wykryło torbiela o średnicy 8 cm... ![]() dopiero gdy trafilam do szpitala na lyzeczkowanie, po poronieniu, tam sie zorientowali ze żyję pare dobrych lat z torbielem na jajniku, a mam 23 lataa.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Zadomowienie
|
Ja brałam Setaloft i w ciągu zaledwie kilku dni miałam większość objawów ubocznych z ulotki (obłęd).
Byłam też na paroksetynie, teraz biorę fluoksetynę- Seronil, ale tylko dlatego że został mi 1 listek- akurat do najbliższej wizyty u lekarza. Nie powinnam łykać na własną rękę ale chwytam się jak tonący brzytwy. Choć powiem Wam wprost- nie wierzę, że kiedykolwiek pokonam depresję.
![]() |
#149 |
Raczkowanie
|
cześć kobietki
![]() ja swoją "przygode" z tego typu lekami zaczęłam pół roku temu. Mam problemy z lękiem. Pierwszym moim lekiem był cloranxen i zaraz za nim miansec 10mg, teraz do miansecu pani doktor dołączyła mi tegretol, w pakiecie pije je dopiero 3 dzień więc nic jeszcze nie moge powiedzieć. Natomiast z samego miansecu jestem bardzo zadowolona, brałam go samego przez pół roku i czulam sie o niebo lepiej, wiadomo nie rewelacyjnie, ale bardzo mi pomógł. Gdyz moje lęki nasiliły się do tego stopnia że wzdrygalam sie jak galaretka na np dzwięk dzwoniacego telefonu. Miansec urotował mnie, gdyz po nim to ustapiło, został tylko stan ogólnego lęku. Dodam że skutków uboczych nie miałam, jedyne tylko przytyłam 4 kg ale akurat dla mnie nie było to problemem, więc jestem ogólnie zadowolona. Zobacze jak teraz będzie to wygladało, troche sie obawiam polaczenia 2 leków, ale może tez będzie dobrze. Zresztą bede pisać tutaj co i jak ![]() Tak dzisiaj pomyslałam że chyba dobra rada na te lęki, depresje, złe dni jest zajecie sie czymś po prostu. Ja chyba zaczne uprawiać systematycznie jakiś sport. Czy myślałyście może o takiej "terapii" ?? Nie chodzi tylko o sport ale tez o jakies pasje na przykład. Dziś mam bardzo pozytywny dzień, oby takich więcej, ale zobaczymy jak bedzie jutro ...
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
Psychiatra przepisała mi Lerivon, mam brać 10 mg/dobę. Ale czytałam tutaj, jedna dziewczyna pisała o nich, i nie ma dobrego zdania o nich. Tak samo na innych stronach czytałam i opinie są raczej negatywne. Trochę boję się tego brać
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:55.