Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy - Strona 73 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-09, 15:04   #2161
parodia
Zakorzenienie

Dot.: Bibliografia maturalna - problem

Ja przykładowo o Błędnym Kole pisałam:
1. Malczewski Jacek, Błędne koło, [online] [dostęp 29 marca 2009], dostępny w Internecie: http://www.poema.art.pl/site/itm_67509_bledne_kolo.html
A tak z ciekawości, dziewczyny, które macie obraz z jakiejś książki, to co, tachacie tę książkę na egzamin?

parodia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-09, 16:14   #2162
kamcia199
Raczkowanie

GG do kamcia199

Cytat:
Napisane przez parodia Pokaż wiadomość
Ja przykładowo o Błędnym Kole pisałam:
1. Malczewski Jacek, Błędne koło, [online] [dostęp 29 marca 2009], dostępny w Internecie: http://www.poema.art.pl/site/itm_67509_bledne_kolo.html
A tak z ciekawości, dziewczyny, które macie obraz z jakiejś książki, to co, tachacie tę książkę na egzamin?
Jeżeli chce się korzystać z obrazu podczas prezentacji(a wypadałoby) to trzeba go złożyć w formie a4 razem z bibliografią niestety.

hula-hop
łyżwy
kamcia199 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-09, 18:35   #2163
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kamcia199 Pokaż wiadomość
Jeżeli chce się korzystać z obrazu podczas prezentacji(a wypadałoby) to trzeba go złożyć w formie a4 razem z bibliografią niestety.
W materiałach pomocniczych mam "Reprodukcje obrazów", u mnie w szkole są takie zasady.
Nie pytałam się o to, czy trzeba wpisać obrazy w bibliografii, tylko jak osoba, do której postu się odnoszę, tą reprodukcję zabiera. Bo ja się trochę naszukałam swoich obrazów w dobrej rozdzielczości, żeby je potem wydrukować.

Edytowane przez parodia
Czas edycji: 2010-04-09 o 18:41
Stary 2010-04-09, 18:58   #2164
kamcia199
Raczkowanie

GG do kamcia199

Cytat:
W materiałach pomocniczych mam "Reprodukcje obrazów", u mnie w szkole są takie zasady.
Nie pytałam się o to, czy trzeba wpisać obrazy w bibliografii, tylko jak osoba, do której postu się odnoszę, tą reprodukcję zabiera. Bo ja się trochę naszukałam swoich obrazów w dobrej rozdzielczości, żeby je potem wydrukować.
Jeżeli są to materiały pomocnicze to muszą one być oddane razem z bibliografią. Nie możesz z nimi przyjść w dniu prezentacji i je wnieść. Wnieść można tylko konspekt.

hula-hop
łyżwy
Stary 2010-04-09, 19:02   #2165
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Jeżeli są to materiały pomocnicze to muszą one być oddane razem z bibliografią. Nie możesz z nimi przyjść w dniu prezentacji i je wnieść. Wnieść można tylko konspekt.
U mnie w szkole nie trzeba Dokładnie mam zamiar przyjść z nimi w dniu prezentacji i je wnieść. Mogę wnieść to, co mam zapisane w materiałach pomocniczych.

III. Materiały pomocnicze
1. Reprodukcje obrazów
2. Kartka z cytatami
3. Ramowy plan wypowiedzi

Jak ktoś ma "komputer z prezentacją multimedialną", to też musi go złożyć z bibliografią?
Po raz pierwszy słyszę, że muszę oddawać coś poza bibliografią.

Edytowane przez parodia
Czas edycji: 2010-04-09 o 19:03
Stary 2010-04-09, 19:07   #2166
kamcia199
Raczkowanie

GG do kamcia199

Cytat:
U mnie w szkole nie trzeba Dokładnie mam zamiar przyjść z nimi w dniu prezentacji i je wnieść. Mogę wnieść to, co mam zapisane w materiałach pomocniczych.

III. Materiały pomocnicze
1. Reprodukcje obrazów
2. Kartka z cytatami
3. Ramowy plan wypowiedzi

Jak ktoś ma "komputer z prezentacją multimedialną", to też musi go złożyć z bibliografią?
Po raz pierwszy słyszę, że muszę oddawać coś poza bibliografią.
W mojej szkole tak nie można (niestety bo by się przydało-musiałam oddać kartkę z cytatami która robiłam dzień wcześniej nie mając nawet zaczętej prezentacji)
Odnośnie "komputer z prezentacją multimedialną" to u nas trzeba ta prezentacje zgrać na płytę dołączyć do bibliografii i odpalić na komputerach szkolnych, które niestety często nie czytają plików więc dobrze by było mieć także kogoś z zapasowym laptopem

hula-hop
łyżwy
Stary 2010-04-09, 19:10   #2167
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
W mojej szkole tak nie można (niestety bo by się przydało-musiałam oddać kartkę z cytatami która robiłam dzień wcześniej nie mając nawet zaczętej prezentacji)
Odnośnie "komputer z prezentacją multimedialną" to u nas trzeba ta prezentacje zgrać na płytę dołączyć do bibliografii i odpalić na komputerach szkolnych, które niestety często nie czytają plików więc dobrze by było mieć także kogoś z zapasowym laptopem
U mnie trzeba oddać jedynie bibliografię, niczym innym się nie interesują
Wszyscy musieliśmy mieć wpisany "ramowy plan wypowiedzi" i z nim trzeba przyjść (w dwóch identycznych egzemplarzach - dla siebie i komisji), ale oddawać nie musimy, chociaż jeszcze rok temu trzeba było, chyba na tydzień przed początkiem matur.

Stary 2010-04-09, 19:16   #2168
kamcia199
Raczkowanie

GG do kamcia199

Cytat:
U mnie trzeba oddać jedynie bibliografię, niczym innym się nie interesują
Wszyscy musieliśmy mieć wpisany "ramowy plan wypowiedzi" i z nim trzeba przyjść (w dwóch identycznych egzemplarzach - dla siebie i komisji), ale oddawać nie musimy, chociaż jeszcze rok temu trzeba było, chyba na tydzień przed początkiem matur.
jeżeli chodzi o ramowy plan wypowiedzi to nie musimy go wpisywać na liste materiałów pomocniczych i przynosimy tylko 1 egzemplarz dla siebie-jednak komisja ma prawno nam spr czy nie ma tam przypadkiem za dużo informacji.
Jeżeli chodzi o obrazy to wymyślili sobie format a4 lub większy (najlepiej 2 kopie) i dobrze by było, żeby był zalaminowany.
Paranoja z tym ustnym W każdej szkole inaczej

hula-hop
łyżwy
Stary 2010-04-10, 14:46   #2169
wibovit
Raczkowanie

Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy

u mnie w szkole bibliografie trzeba było oddac do konca marca a plan ramowy trzeba oddać do 23 kwietnia, a materiały pomocnicze przynosimy w dniu matury rano, także wszędzie jest inaczej
wibovit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-12, 18:15   #2170
kas!a
Zakorzenienie

U mnie w ogóle jest masakra z tą maturą.

W bibliografii nie ma w ogóle kodu ISBN ani materiałów pomocniczych, chyba że chodzi o coś, co musi zagwarantować szkoła czyli komputer czy rzutnik.
Ja będę miała slajdu z filmu i cytaty i wszystko mam wpisać dopiero w plan ramowy i przynieść w dniu prezentacji.

wymiana książek:

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=774155
kas!a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-17, 13:25   #2171
estrella18
Raczkowanie

Hej mój temat to wpływ samotności na życie człowieka na podstawie literatury romantycznej.
Jak myślicie jakie pytania komisja może mi zadać??
estrella18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-17, 14:27   #2172
s4bin4
Rozeznanie

zależy od tego co masz w bibliografii

Maturzystka 2010

Jestem Kierowcą! od 3.09.09

Konsultantka Oriflame 6%
s4bin4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-17, 20:45   #2173
Blair
Zadomowienie

GG do Blair

Hej dziewczyny mam do was ważne pytanie. Otóż mój temat na prezentację maturalną brzmi :

Porównaj sposoby przedstawiania ojca i jego funkcje w wybranych utworach literackich różnych epok”

I właśnie nie jestem pewna o co chodzi w tych funkcjach ... Czy to chodzi o to ,że np. w danej książce ojciec np. pełnił funkcję wychowawczą lub że utrzymywał dom ? Czy to chodzi o taki ogólne funkcje w odniesieniu do całej literatury ? ( Tylko że wtedy to nawet nie wiem co napisać ... )
Stary 2010-04-17, 23:31   #2174
estrella18
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez s4bin4 Pokaż wiadomość
zależy od tego co masz w bibliografii
Mam Kordiana, Cierpienie Młodego Wertera, Giaura, Konrada Wallenroda, Romantyczność Mickiewicza i Hymn( Smutno mi, Boże)Słowackiego
estrella18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-18, 09:59   #2175
kamcia199
Raczkowanie

GG do kamcia199

Cytat:
Napisane przez Blair Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny mam do was ważne pytanie. Otóż mój temat na prezentację maturalną brzmi :

Porównaj sposoby przedstawiania ojca i jego funkcje w wybranych utworach literackich różnych epok”

I właśnie nie jestem pewna o co chodzi w tych funkcjach ... Czy to chodzi o to ,że np. w danej książce ojciec np. pełnił funkcję wychowawczą lub że utrzymywał dom ? Czy to chodzi o taki ogólne funkcje w odniesieniu do całej literatury ? ( Tylko że wtedy to nawet nie wiem co napisać ... )
Wydaje mi się, że chodzi bardziej o to dlaczego autor wprowadził tego ojca do tego utworu. Co ta postać wnosi np. dla interpretacji. Może zarysowuje ona jakieś prawdy o życiu przeciwne do głównego bohatera.

hula-hop
łyżwy
Stary 2010-04-18, 11:14   #2176
Claaire
Wtajemniczenie

Cytat:
Wydaje mi się, że chodzi bardziej o to dlaczego autor wprowadził tego ojca do tego utworu. Co ta postać wnosi np. dla interpretacji. Może zarysowuje ona jakieś prawdy o życiu przeciwne do głównego bohatera.
Zgadzam się, pewnie o to chodzi.
Ja mam w swojej prezentacji Ojca Goriot i na tym przykładzie (choć temat mam inny) myślę, że jego funkcją było ukazanie prawdziwej miłości, która różniła się od tej znanej mieszkańcom paryża.
Popatrz na to w ten sposób
Stary 2010-04-18, 11:38   #2177
Blair
Zadomowienie

GG do Blair

Ah dzięki dziewczyny . Teraz będę musiała się nad tym poważnie zastanowić
Stary 2010-04-18, 11:42   #2178
Claaire
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Blair Pokaż wiadomość
Ah dzięki dziewczyny . Teraz będę musiała się nad tym poważnie zastanowić
A jakie masz książki?
Stary 2010-04-19, 16:01   #2179
6962ee0b3adcbc2617b598bd1f25bcc17ef659a8_65822eb548399
Konto usunięte

może będziecie w stanie mi pomóc. mój temat: porterety duchownych w literaturze. korzystam m.in. z monachomachii i imienia róży. no i właśnie czy tych zakonników z monachomachii mam potraktować jako jedność czy wybrać jednego i jego opisać? aha i wstęp to powinnam ogólnie powiedzieć, że są pokazani w różnym świetle? nie wiem co powinien zawierać wstęp właścwie...
6962ee0b3adcbc2617b598bd1f25bcc17ef659a8_65822eb548399 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 17:36   #2180
kamcia199
Raczkowanie

GG do kamcia199

[1=6962ee0b3adcbc2617b598b d1f25bcc17ef659a8_65822eb 548399;18680703]może będziecie w stanie mi pomóc. mój temat: porterety duchownych w literaturze. korzystam m.in. z monachomachii i imienia róży. no i właśnie czy tych zakonników z monachomachii mam potraktować jako jedność czy wybrać jednego i jego opisać? aha i wstęp to powinnam ogólnie powiedzieć, że są pokazani w różnym świetle? nie wiem co powinien zawierać wstęp właścwie...[/QUOTE]

wydaje mi się -o ile dobrze pamietam monachomachie -ze mozesz ich potraktowac w sumie jako jednosc-ale tu bym sie zaptala polonistki.
jezeli chodzi o wstep to mozesz powiedziec, ze obraz duchownych powtarza sie dosc czesto w literaturze. mozesz napisac dlaczego tak sie dzieje - to tylko moje sugestie bo w sumie mi tez ciezko cos wymyslic do tego tematu.

Ja mam molonogi i ich funkcje wiec na wstepnie pisze czym sa monologi jakie sa ich rodzaje i w jakich slawnych dzielach mozan je spotkac.

hula-hop
łyżwy
Stary 2010-04-19, 18:41   #2181
kas!a
Zakorzenienie

Mam problem z tezą.
Temat:
Sposoby i cele kreowania czarnych charakterów w dziełach literackich i filmowych. Omów na wybranych przykładach.

Waham się między czymś w stylu "Czarne charaktery kontrastem dla postaci pozytywnych" a tym, że za złe uczynki zawsze czeka kara (do tej drugiej bardziej się skłaniam). Jak myślicie, co będzie lepsze?
Nie potrafię zbudować tej tezy.

[Mam Kaina, Balladynę, Cottarda, Jokera i Henry'ego z "Synalka"]

wymiana książek:

Edytowane przez kas!a
Czas edycji: 2010-04-19 o 18:42
Stary 2010-04-19, 18:43   #2182
madzia2306
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kas!a Pokaż wiadomość
Mam problem z tezą.
Temat:
Sposoby i cele kreowania czarnych charakterów w dziełach literackich i filmowych. Omów na wybranych przykładach.

Waham się między czymś w stylu "Czarne charaktery kontrastem dla postaci pozytywnych" a tym, że za złe uczynki zawsze czeka kara (do tej drugiej bardziej się skłaniam). Jak myślicie, co będzie lepsze?
Nie potrafię zbudować tej tezy.

[Mam Kaina, Balladynę, Cottarda, Jokera i Henry'ego z "Synalka"]
ja bym wybrała to pierwsze

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

27.12.2011 Egzamin na prawo jazdy zdany za pierwszym podejściem
madzia2306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-19, 18:46   #2183
kas!a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzia2306 Pokaż wiadomość
ja bym wybrała to pierwsze
Od początku byłam nastawiona na pierwszą tezę, a jak przeczytałam sobie już napisaną pracę, to stwierdziłam, że bardziej skupiłam się na analizie samej postaci, a nie na kontrastach między poszczególnymi postaciami, dlatego zastanawiam się czy ta druga teza nie będzie lepsza.
A jak byś sformułowała tą tezę?

Jeśli np postawię tezę "Czarny charakter jako kontrast dla bohaterów pozytywnych w działach literackich i filmowych." to muszę udowadniać ją cały czas? Np przy Balladynie "Balladyna to, Alina tamto" czy mogę podać kilka różnic a później skupić się na ocenie Balladyny i tylko na koniec wrócić do kontrastu?

wymiana książek:

Edytowane przez kas!a
Czas edycji: 2010-04-19 o 18:55
Stary 2010-04-20, 09:21   #2184
a-kuku!
Raczkowanie

Fajniejsza jest druga teza przy czym możesz znaleźć do niej jakiś fajny cytat tak jak np ja do mojej: "Owoc zakazany smakuje najlepiej" Owidiusz. Najsławniejsze i najbardziej burzliwe historie miłosne miały swój początek w zdradzie.

Obie są dobre ale ta pierwsza jest zbyt oczywistą oczywistością To tak jakbyś napisała, że biały stanowi kontrast dla czarnego i chciała to udowadniać w 3-stronicowym wypracowaniu

Edytowane przez a-kuku!
Czas edycji: 2010-04-20 o 09:24
a-kuku! jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-20, 12:57   #2185
kamcia199
Raczkowanie

GG do kamcia199

wedlug mnie powinnas sie skupic na 1 tezie ale poamietaj ze w temacie pracy masz CELE czyli chodzi o liczbe mnogą.
ponadto nie zapomnij takze dodoac sposobów ich przedstawiania-tu chodzi o sposób narracji autra. moze to byc np. mowa pozornie zalezna i napisz też co taki sposób narracji daje postacji charakteryzowanej

hula-hop
łyżwy
Stary 2010-04-23, 09:22   #2186
kas!a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez a-kuku! Pokaż wiadomość
Fajniejsza jest druga teza przy czym możesz znaleźć do niej jakiś fajny cytat tak jak np ja do mojej: "Owoc zakazany smakuje najlepiej" Owidiusz. Najsławniejsze i najbardziej burzliwe historie miłosne miały swój początek w zdradzie.

Obie są dobre ale ta pierwsza jest zbyt oczywistą oczywistością To tak jakbyś napisała, że biały stanowi kontrast dla czarnego i chciała to udowadniać w 3-stronicowym wypracowaniu
Cytat:
wedlug mnie powinnas sie skupic na 1 tezie ale poamietaj ze w temacie pracy masz CELE czyli chodzi o liczbe mnogą.
ponadto nie zapomnij takze dodoac sposobów ich przedstawiania-tu chodzi o sposób narracji autra. moze to byc np. mowa pozornie zalezna i napisz też co taki sposób narracji daje postacji charakteryzowanej
Dzięki Dziewczyny, bardzo mi pomogłyście.
Celi mam kilka, w tezie umieściłam tylko ten, który jest wspólny i charakterystyczny dla wszystkich czarnych charakterów literatury podmiotu.

Pracę napisałam, jeszcze muszę trochę wzbogacić o informacje z jednej pozycji literatury przedmiotu.
I chyba muszę jeszcze skrócić, bo wyszło mi w sumie 9 stron czcionka 12.
Finalna teza: Dobro jest zadłużone po uszy u zła." Ryszard Nowosielski. Czarny charakter potrzebny do budowania pozytywnego wizerunku, kontrastującego z nim bohatera pozytywnego.
Myślicie, że się nada?

wymiana książek:

Edytowane przez kas!a
Czas edycji: 2010-04-23 o 09:23
Stary 2010-04-23, 09:31   #2187
kamcia199
Raczkowanie

GG do kamcia199

Cytat:
Napisane przez kas!a Pokaż wiadomość
Dzięki Dziewczyny, bardzo mi pomogłyście.
Celi mam kilka, w tezie umieściłam tylko ten, który jest wspólny i charakterystyczny dla wszystkich czarnych charakterów literatury podmiotu.

Pracę napisałam, jeszcze muszę trochę wzbogacić o informacje z jednej pozycji literatury przedmiotu.
I chyba muszę jeszcze skrócić, bo wyszło mi w sumie 9 stron czcionka 12.
Finalna teza: Dobro jest zadłużone po uszy u zła." Ryszard Nowosielski. Czarny charakter potrzebny do budowania pozytywnego wizerunku, kontrastującego z nim bohatera pozytywnego.
Myślicie, że się nada?
to napewno musisz skrócić max. do 4 stron!
włącz sobie najlepiej stoper i mierz jak długo czytasz nie powinnas podczas takiego czytania przekroczyc 13min bo wiadomo ze na matuerze zajmie ci to dluzej

hula-hop
łyżwy
Stary 2010-04-24, 16:12   #2188
6962ee0b3adcbc2617b598bd1f25bcc17ef659a8_65822eb548399
Konto usunięte

znów muszę prosić was o pomoc. moj temat to przypominam "portrety duchownych w literaturze na przykladzie..." zastanawiam się czy ich (tych duchownych) życie jako takie też ukazać w sensie co się z nimi działo (np. soplica ten cały dym ze stolnikiem, to że ma syna, że kochał jedną a poślubił drugą) ująć też czy jednak tylko cechy charakteru/wyglądu opisać. jak rozumieć słowo portrety jednym słowem? rozumiecie co mam na myśli?

---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:04 ----------

hmmm... przeczytałam przykładowe prace na internecie co prawda o innych portretach i pewnie ograniczę się do jego cech. bez żadnych zbędnych streszczeń, bo moge się zapędzić i będzie nie na temat. co najwyżej poprę jakąś cechę jego zachowaniem, np. porywczość, mściwość(?) -> zabicie stolnika.
6962ee0b3adcbc2617b598bd1f25bcc17ef659a8_65822eb548399 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-24, 17:14   #2189
kamcia199
Raczkowanie

GG do kamcia199

[1=6962ee0b3adcbc2617b598b d1f25bcc17ef659a8_65822eb 548399;18800894]znów muszę prosić was o pomoc. moj temat to przypominam "portrety duchownych w literaturze na przykladzie..." zastanawiam się czy ich (tych duchownych) życie jako takie też ukazać w sensie co się z nimi działo (np. soplica ten cały dym ze stolnikiem, to że ma syna, że kochał jedną a poślubił drugą) ująć też czy jednak tylko cechy charakteru/wyglądu opisać. jak rozumieć słowo portrety jednym słowem? rozumiecie co mam na myśli?

---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:04 ----------

hmmm... przeczytałam przykładowe prace na internecie co prawda o innych portretach i pewnie ograniczę się do jego cech. bez żadnych zbędnych streszczeń, bo moge się zapędzić i będzie nie na temat. co najwyżej poprę jakąś cechę jego zachowaniem, np. porywczość, mściwość(?) -> zabicie stolnika.[/QUOTE]

własciwie sama sobie odpowiedziałąś
Dokladnie! nie ma co streszcac no chyba, że masz za dużo czasu to wtedy mozesz cos dopowiedziec ale raczej sie na to nie nastawiaj

A ja niewiem co mam napsiać we wstępie i zakończeniu prosze o pomoc!
Funkcje monologów w utworach literackich. Zastanów się nad ich znaczeniem dla interpretacji tekstu.

hula-hop
łyżwy
Stary 2010-04-26, 17:20   #2190
_Czarodzielnica_
Rozeznanie

Dziewczyny, jak powinna wyglądać poprawnie kartka z cytatami?
_Czarodzielnica_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości