![]() |
#2161 |
Przyczajenie
|
Dot.: Jaki aparat ortodontyczny?
A ktoś Ci wytłumaczył, dlaczego nie przejmą Twojego leczenia? Po prostu nie rozumiem, dlaczego miałby być takie zasady, że ortodonty nie można zmienić.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2162 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2163 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2164 | |
Kocia i psia mama :)
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XVI
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2165 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2166 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny
![]() specjalnie założyłam konto na forum by znaleźć informację na temat aparatów ortodontycznych. Miałam już zrobione wyciski i zdjęcia, w czwartek mam wizytę z planem leczenia. Proszę o pomoc na jaki model się zdecydować, zależy mi by był jak najmniej widoczny. Ortodontka już wstępnie proponowała metalowy albo samoligaturujący estetyczny- do niego jestem bardziej przekonana. Czy może któraś z Was ma np taki i jest w stanie udostępnić mi zdjęcie, jestem bardzo ciekawa jak wygląda na ząbkach ![]() pozdr ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2167 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny jeszcze raz ponawiam pytanie o akcesoria do higieny jamy ustniej? czy polecacie jakąś inną szczoteczke soniczna oprócz tej rozrekkamowanej Philips która kosztuje 700 zł?
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2168 |
Zakorzenienie
|
Czy ktoś tu jeszcze oprócz mnie ma/miał wszystkie ósemki zatrzymane i krzywo ułożone? 😜
Boję się, że zakładanie aparatu się przesunie przez ich usuwanie. W poniedziałek się dowiem czy będę się musiała ich pozbyć już teraz czy po zdjeciu aparatu, a może w trakcie noszenia.. Głupie ósemki. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#2169 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2170 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2171 |
Przyczajenie
|
Miałam jedną zatrzymaną a resztę w kości i musiałam wszystkich się pozbyć do operacji. Jednak je usuwałam już kiedy miałam aparaty i nie było żadnego problemu.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2172 |
Zakorzenienie
|
U mnie ósemki po prostu nie miały miejsca by wyjść.
Mam nadzieję, że też będę się mogła ich pozbyć już z aparatem. Nie mogę się doczekać tego złomu na zębach ![]() Co do szczoteczek, to obecnie mam elektryczną Spinbrush z Rossmanna. Nie wiem czy powinnam sie rozejrzeć za inną ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez ateris Czas edycji: 2017-02-03 o 22:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#2173 |
Zakorzenienie
|
To moje nie mialy miejsca a wyszly i wszystko pokrzywily
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#2174 |
Zakorzenienie
|
Ja mam kilka ligatur na damonie - bo mam górę z przodu estetyczną, i ta część nie jest damonowa, tylko ligaturowa.
Za wizyty placę 300zl co 2 miesiące, i 100zł w te miesiące, które nie mam wizyty kontrolnej (wymiana gumek, ale wtedy też mi orto wiele rzeczy poprawia/aktywuje jak trzeba). A co do ósemek - mam tylko jedną, ktora wyrosła, a reszta zatrzymane. Pytałam orto czy trzeba je usuwać, popatrzyła na zdjęcia i stwierdziła, że nie. I się zastanawiam, czy ósemki są usuwane zawsze na wszelki wypadek czy niekoniecznie
#2175 |
Wtajemniczenie
|
Ja miałam wszystkie ułożone pod skosem i orto mi powiedziała, żebym je usunęła do końca leczenia orto, także spokojnie w aparacie można je usuwać. Gorzej jak zostawi się to po zakończeniu leczenia orto, wtedy mogą znowu naciskać inne zęby i je wykrzywiać
![]() |
#2176 |
Zakorzenienie
|
KizdaM, ale ja w ogóle mam ich nie usuwać, a wciąż nie wyrosły - podobno są głęboko. Orto powiedziała, że w jej opinii nie ma potrzeby. Ale w sumie mojej mamie do dzisiaj nie wyrosły i już chyba nie wyrosną
![]()
nazywaj mnie Vill Edytowane przez ViLLeMkA Czas edycji: 2017-02-04 o 09:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#2177 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Super, że można to zrobić w aparacie. Bardzo cierpiałaś po usuwaniu? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2179 |
Przyczajenie
|
Hej
Na wstępie chciałabym Was bardzo cieplutko przywitać ![]() To moje pierwsze kroki na tym forum, tak więc z góry przepraszam jeśli coś pokręcę. Mam nadzieję, że mimo, że jesteście tu ze sobą dłużej, to znajdzie się miejsce, żeby mnie przygarnąć ![]() Za 1.5 tygodnia zakładam aparat stały. Mam protruzje przednich zębów. Niby decyzję o aparacie podejmowałam długo ale... teraz mam straszne wątpliwości czy jednak dobrze robię mimo,że wada kwalifikuje się do leczenia. Podczas noszenia aparatu najbardziej boję się o trzy zęby, które są praktycznie w 70% odbudowane i że przy nacisku bedą się łamać bądź co gorsza dojdzie do jakiejś martwicy. Mam również początki paradontozy i boję się,że dziąsła cofną się bardziej co będzie wymagało przeszczepu...niestety ortodonta nie jest w stanie mi zagwarantować,że to nie wystąpi. no i jak przeżyłyście wyrywanie ósemek, które czeka mnie po niedzieli? Napisałam tu, bo nie mam nikogo kto mógłby wesprzeć mnie w tym wszystkim, ani nie znam nikogo kto nosił aparat i mógłby cokolwiek doradzić. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2180 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja też zakładam niedługo aparat, dokładnie za 16 dni. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Myślę, że powinnaś przemyśleć wszystkie za oraz przeciw i porozmawiać o tym ze swoim orto. Bo nie jest w stanie ci zagwarantować osunięcia dziąseł, ale może są inne czynniki, które przeważają na korzyść aparatu. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2181 |
Raczkowanie
|
Hej Samma witamy na forum. jezeli chodzi o wyrywanie osemek, to jest roznie. Ja mam juz wszystkie osemki usuniete, jedna musiala byc usuwana chirurgicznie, bo zab nie mogl wyjsc, gdyz mial za malo miejsca i do tego naciskal na inne zeby, przez co odczuwalam bol. Wtedy bardzo sie nameczylam,bo mimo otrzymanego znieczulenia i tak dosyc bolalo,ale to tylko dlatego,ze zab byl dokladnie pod kanalem nerwowym. Z ostatnimi 2 zebami nie bylo takiego problemu, bo byly juz wyrosniete, ale musialam je wyrwac, poniewaz odczuwalam bol, gdyz naciskaly mi na inne zeby. Ostatnia osemke usunelam niedadwno, bo w sumie i tak na nia nie ma za duzo miejsca, troche mi tez przeszkadzala, a ze zaniedlugo zakladam aparat, wiec byla dobra okazja do usuniecia zeba. Jezeli chodzi o normalne usuniecie, tzn wyrwanie zeba to nie jest az takie bolesne. Dostajesz oczywiscie znieczulenie. Pozniej lekarz sprawdza czy jest wystarczajaco juz wszystko znieczulone. Jak cos jeszcze czujesz to lepiej powiedz,to wtedy dostaniesz nastepna dawke, zebys na prawde za duzo nie czula i sie nie meczyla. U mnie samo wyrwanie troche trwalo,bo moje zeby maja bardzo grube korzenie. Pozniej byla dosyc duza dziura, ktora w miare szybko sie zamyka. Na poczatku u mnie dosyc mocno krwawilo dziaslo, ale nastepnego dnia bylo juz ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2182 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny dziękuję za przywitanie
![]() Nie mam zębów stłoczonych, tylko cztery przednie ortodontka chce cofnąć o jakieś o 2mm - góra 3mm . Jedna stomatolog powiedziała mi,że cofanie dziąseł z przodu mogę mieć właśnie z powodu tego,że te zęby są nie prawidłowo ustawione. Tylko teraz aparat nie zagwarantuje mi,że nie cofną się bardziej.., teraz nie wiem,czy ryzykować i zakładać czy nie zakładać i czekać czy z czasem się pogorszy lub nie ![]() ![]() Edytowane przez Samma Czas edycji: 2017-02-06 o 18:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#2183 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja 3 ósemki wyrwałam bezproblemowo. Po ostatniej mnie bolało kilka dni i miałam szczękościsk przez ponad tydzień. A co ciekawe - te pierwsze trzy miałam wyrywane na ślepo, bez pantomogramu, bez zakładania szwów, zagoiło mi się idealnie i nawet nie widać, że miałam tam jakieś zęby ![]() ![]()
"... w ostatnim domu ktoś uchylił trochę drzwi i bardzo stary głos zawołał: - Dokąd idziesz? - Nie wiem - odpowiedział Włóczykij. Drzwi zamknęły się i Włóczykij wszedł w las. Miał przed sobą sto mil ciszy." |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2184 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dokładnie, w każdym mieście ceny moga się różnić. Ja w Gdańsku płacę tak jak pisałam 150-190 zł
![]() |
#2185 |
Przyczajenie
|
doma456 ja też nie mam dolnych ósemek...zawsze to będzie mniej wyrywania
![]() Spamie i Chouette_ a czy ósemki usuwał Wam stomatolog czy stomatolog ze specjalizacją z chirurgii szczękowej? Jestem umówiona u "zwykłego" dentysty na wyrwanie ósemek, niestety chirurdzy szczękowi mają odległe terminy, a mi zależało na czasie, ponieważ nie chciałam usuwać ósemek w aparacie. |
![]() ![]() |
![]() |
#2186 |
Zakorzenienie
|
Do wyrywania tylko chirurg. Nie poszlabym do zwyklego stomatologa z tym.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#2187 |
Zakorzenienie
|
Mi jedna gorna osemke wyrywala dentystka, jedna chirurg bo poszlam z czym innym i wyszło że mam stan zapalny. W obu przypadkach wszystko ok. Tyle ze one były całkiem wyrosniete.
Dolne miałam zatrzymane i chirurg. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez czekoladowoo Czas edycji: 2017-02-04 o 22:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#2188 |
Zakorzenienie
|
Chirurg - super
Dentystka masakra Dziewczyny czy ktoras miala wyciagi z żabą narysowana na opakowaniu. Sprzatalam lazienke i przez przypadek wywalilam sobie gumki ![]() A zadzwonic moge dopiero w poniedzialek a kazdy dzien zeloki - same wiecie. W necie nie ma ich nigdzie... wpisywalam tone hasel :/ Allegro tez nie ma ![]() Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#2189 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2190 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
"... w ostatnim domu ktoś uchylił trochę drzwi i bardzo stary głos zawołał: - Dokąd idziesz? - Nie wiem - odpowiedział Włóczykij. Drzwi zamknęły się i Włóczykij wszedł w las. Miał przed sobą sto mil ciszy." |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:25.