![]() |
#211 |
Przyczajenie
|
Dot.: Zespół jelita nadwrażliwego
U mnie wykryto zespół jelita nadwrażliwego w zeszłym roku (w styczniu). Niestety "przypadłość" ta będzie nas męczyć do końca życia, a jedyne co pomaga, to specjalne leki na receptę i dieta. Leki zażywałam w zeszłym roku, następnie lekarka powiedziała mi, że mam je odstawić i jedyne co stosować, to dietę. Odpukać, od września ubiegłego roku nie mam żadnych problemów z jelitem
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
Zakorzenienie
|
Czy te leki pogarszaja wam cere ??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 |
Przyczajenie
|
To jest tak, że ta choroba może rożnie przebiegać, może przy niej występować biegunka lub zaparcia... I wtedy w zależności od tego, czy masz biegunkę czy zaparcia, musisz stosować odpowiednią dietę
![]() Czytałam inne wypowiedzi, niektóre dziewczyny piszą, że tabletki przeciwbólowe nie pomagają. Kochane! Przede wszystkim w leczeniu ZJN zalecana jest DIETA i odpowiednie lekarstwa. Tabletki przeciwbólowe nic nie pomogą, jeżeli np. odżywiacie się nieodpowiednio. O jelito należy zadbać! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Zakorzenienie
|
agathha ja wlasciwie niewiem czy to mam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
I get to love you, it’s the best thing that I’ll ever do. I get to love you, it’s a promise I’m making to you. Whatever may come your heart I will choose. Forever I’m yours, forever I do. 4.06.2015 A&B ![]() 14.05.2017 Bruno
![]() Edytowane przez Melka88 Czas edycji: 2010-05-21 o 21:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 |
Konto usunięte
|
hehe u mnie dieta to raczej też nie dieta
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Zakorzenienie
|
Jak duzo ludzi cierpi na ta chorobe (w polsce) ??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
Zakorzenienie
|
Z internetu:
Zespol Jelita Drazliwego to najczesciej wystepujaca choroba systemu pokarmowego ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
I get to love you, it’s the best thing that I’ll ever do. I get to love you, it’s a promise I’m making to you. Whatever may come your heart I will choose. Forever I’m yours, forever I do. 4.06.2015 A&B ![]() 14.05.2017 Bruno
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Zakorzenienie
|
Melka ja to wlasnie czytałam i tego nie rozumie
![]() Czyli ile ludzi na to choruje ?? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#222 |
Przyczajenie
|
gdzies czytalam ze okolo20% populacji,szcegolnie w wiekszych miastach i niestety w wiekszosci kobiety;/
taki juz nasz los ze bardziej zestresowane jestesmy;/ a co do wczesniejszego wstawania,do pracy chodze na 7 a wychodze z domu o 6;/ wstaje o 5 to i tak duzo za wczesnie,a i tak srednio sie wyrabiam przez ten moj brzuszek;/ z dieta tez roznie,jem nieregularnie ale zero fast foodow taka praca i nie zawsze jest kiedy cos przegryzc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 |
Konto usunięte
|
...
Edytowane przez b8ae395ad20fac79699d786016c1d68a9b01f66e_62eafdf253efe Czas edycji: 2008-11-02 o 22:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie masz klopotow ?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a jaka diete stosowałas co np. jadlas a czego nie ?? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ale tak jak mówiłam dieta zależy od tego, czy masz biegunkę, czy może zaparcia (atoniczne lub spastyczne). Mogę tutaj wrzucić materiały na temat diety. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#230 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ja nie zauważyłam żeby miały wpływ na cerę. [1=b8ae395ad20fac79699d786 016c1d68a9b01f66e_62eafdf 253efe;7478154]no własnie ... i teraz masz dolegliwości bo się nie "wyrobiłaś" a i tak trzeba iść do pracy .. jak z tym sobie radzicie ? bo przyznam że mnie to przeraża ![]() U mnie w pracy jest dziewczyna która się już wyleczyła, ale wcześniej nawet nie wiedziałam że też choruje. A jak sobie radzić? Kiedyś nie miałam kompletnie wpływu na to kiedy mi się "zachciało" więc kilka razy dziennie okupowałam toaletę w pracy. Odkąd się leczę załatwiam się rano przez wyjściem do pracy a jak się nie uda to załatwiam sie w pracy i tyle. DLa mnie to już takie normalne i nie zwracam w sumie na to większej uwagi. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Przyczajenie
|
OK. Wrzucę tutaj informacje na temat diety - znalezione w Internecie ale w dużej mierze pokrywają się z tymi materiałami które dostałam od swojej lekarki.
DIETA W ZESPOLE JELITA NADWRAŻLIWEGO /W OKRESIE WYSTĘPOWANIA BIEGUNEK/ Opracowała diet. T. Korab W okresie występowania biegunek należy stosować dietę łatwo strawną, niskotłuszczową, z ograniczeniem błonnika (szczególnie jego nierozpuszczalnej frakcji). Błonnik nierozpuszczalny przyspiesza perystaltykę i działa drażniąco na jelita. Aby zredukować to nie pożądane w okresie biegunek, działanie błonnika należy: -dobierać w diecie delikatne warzywa i dojrzałe owoce -stosować warzywa gotowane, rozdrobnione -owoce spożywać bez skórki i pestek, najlepiej w postaci przecierów lub soków -stosować oczyszczone produkty zbożowe Potrawy przyrządza się metodą gotowania w wodzie, na parze, duszenia bez tłuszczu, pieczenia w folii lub w pergaminie. W diecie ogranicza się tłuszcze, zwłaszcza zwierzęce (smalec, słonina, boczek), oraz tłuste mięsa, wędliny, podroby, tłuste sery – żółte, topione. Z uwagi na ograniczenie błonnika w diecie, stosuje się wyłącznie pszenne pieczywo (chleb, bułki, sucharki, wafle), drobne kasze (ryż, manna, kaszka kukurydziana, płatki owsiane – ze względu na obecność w nich pektyn), drobne makarony. Z diety należy wykluczyć pokarmy przyspieszające perystaltykę jelit: 1.Produkty wysokoresztkowe – bogate w błonnik nierozpuszczalny ( otręby pszenne, pieczywo razowe, grube kasze, ciemny ryż, surowe warzywa i owoce ze skórką i pestkami ) 2. Pokarmy zawierające cukry , które wywołują procesy fermentacyjne w jelitach: -fruktozę – ( występuje w miodzie, słodkich owocach, sokach owocowych, szczególnie w soku jabłkowym ) -laktozę – ( występuje w mleku słodkim; mleko słodkie można częściowo zastąpić jogurtem, jeżeli pacjent toleruje ) -rafinozę i stachiozę – ( występują w warzywach strączkowych i cebulowych ) - procesy fermentacyjne w jelitach może wywołać również sorbitol – słodka substancja występująca w produktach takich jak : guma do żucia, galaretkowate słodycze, dietetyczne dżemy, czekolady, słodziki sorbitolowe; dużo sorbitolu zawierają też soki jabłkowy, gruszkowy, winogronowy, śliwki suszone, świeże, wiśnie, gruszki. 3. Kwaśne owoce i warzywa ( bogate w kwasy organiczne ). 4. Napoje i dania zimne, słone, pikantne. 5. Ostre przyprawy ( pieprz, ostra papryka, chili, ocet, musztarda ). 6. Wody mineralne gazowane. 7. Tłuszcze, szczególnie zwierzęce ( smalec, słonina, boczek). 8. Używki: kawę prawdziwę, alkohol. 9. Mięsa przerośnięte tkanką łączną (ścięgna, powięzi, błony). Białko tych mięs wzmaga skurcze jelit. Wskazane jest chude mięso ( drób, chuda wołowina, cielęcina, królik ); chude ryby ( dorsz, sandacz, morszczuk, lin, szczupak. 10.Warzywa i owoce wzdymające ( kapusta, kalafiory, groch, fasola, soja, soczewica, pory, cebula, czosnek, ogórki, gruszki, czereśnie, śliwki ) oraz buraki i paprykę ze względu na działanie rozwalniające. Warzywa i owoce dozwolone w diecie to: marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, cukinia, kabaczki, patisony, pomidory bez skórki, zielona sałata w ograniczonej ilości, jabłka, banany, owoce jagodowe w postaci przecierów. W diecie należy uwzględnić produkty obniżające perystaltykę jelit: 1. Mąka ziemniaczana ( kisiele ). 2. Żelatyna (galaretki owocowe, mięsne ). 3. Napoje garbnikowe ( mocna gorzka herbata, napar z suszonych czarnych jagód, kakao gorzkie na wodzie, czerwone wino wytrawne ). 4. Warzywa i owoce bogate w błonnik rozpuszczalny – pektyny ( marchew, dynia, jabłko tarte, banany ). Pektyny mają zdolność absorbowania wody, dzięki czemu mają zastosowanie w leczeniu biegunek. 5. Ryż ( kleiki z ryżu, ryż z jabłkami, ryż z warzywami takimi jak marchew, pietruszka, seler ). 6. Napoje i dania gorące. 7. Suche pożywienie. Należy również pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów ( 2 – 3 litry na dobę ), aby nie dopuścić do odwodnienia organizmu. Mogą to być: nie gazowana woda mineralna, mocna gorzka herbata ( jeśli pacjent toleruje ), napar z rumianku, mięty, suszonych czarnych jagód. PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS W BIEGUNCE I ŚNIADANIE Pieczywo pszenne, omlet na parze, pomidor bez skórki, napar z suszonych czarnych jagód. II ŚNIADANIE Galaretka z bananami, biszkopty. OBIAD Zupa jarzynowa przetarta z grzankami, ryż na sypko, pulpety z cielęciny, marchewka gotowana, woda z czerwonym winem wytrawnym. PODWIECZOREK Surowe jabłko tarte, wafle. KOLACJA Pieczywo pszenne, galaretka drobiowa, sok przecierowy rozcieńczony. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
Przyczajenie
|
/ DIETA W OKRESIE WYSTĘPOWANIA ZAPARĆ /
Opracowała diet. T. Korab W postaci zaparciowej zespołu jelita nadwrażliwego dieta zależy od rodzaju zaparć. W zaparciach atonicznych, stosuje się dietę bogatoresztkową obfitującą w błonnik pokarmowy, zwłaszcza jego nierozpuszczalną frakcję ( celulozy, hemicelulozy, ligniny ). Odgrywa on w diecie bardzo ważną rolę : -zwiększa objętość mas kałowych -wiąże wodę ( przez co nawadnia masy kałowe, poprawiając ich konsystencję ) -przez mechaniczne drażnienie jelit, przyspiesza przesuwanie się mas kałowych w jelitach, a co za tym idzie, ich wydalanie Dieta powinna zawierać 30 – 50g błonnika. Dobrym jego żródłem są otręby pszenne, grube kasze, ciemny ryż, pieczywo razowe, buraki, papryka, kiszona kapusta, owoce zawierające drobne pestki ( maliny, truskawki, porzeczki, agrest ). W diecie bogatoresztkowej mają zastosowanie suszone owoce, zwłaszcza śliwki, morele, rodzynki. Korzystne działanie na perystaltykę jelit mają również kawa prawdziwa, esencjonalne buliony, rosoły, jogurt, kefir, śmietanka, kompoty z suszonych śliwek, soki owocowe, wody mineralne, siemię lniane, potrawy ostro przyprawione, zimne napoje. Potrawy mogą być przyrządzane różnymi metodami (gotowanie, duszenie, pieczenie, smażenie ).. W zaparciach spastycznych, kiedy występują stany skurczowe oraz zapalne jelit, a także wzdęcia, obowiązuje dieta łatwo strawna z ograniczeniem błonnika w postaci surowej. 1.Dieta powinna oszczędzać chory narząd (jelita ), a jednocześnie dostarczać odpowiednią ilość treści pokarmowej i płynów, aby zwiększyć objętość stolca i odpowiednio go nawodnić. Błonnik podaje się w postaci warzyw i owoców gotowanych i rozdrobnionych oraz w postaci przecierów i surowych soków. Można stosować namoczone suszone śliwki ( szczególnie na czczo ). 2.Z diety wyłącza się produkty zawierające błonnik nierozpuszczalny: pieczywo razowe, grube kasze ( gryczana, pęczak ), otręby pszenne, warzywa i owoce w postaci surowej. Stosuje się pieczywo pszenne, jasne, czerstwe. 3.Zaleca się produkty wzmagające procesy fermentacyjne w jelitach ( cukier buraczany, cukier mleczny, woda z miodem, soki owocowe, warzywne, zsiadłe mleko, jogurt, kefir ). 4.Korzystnie działają tłuszcze łatwo strawne takie jak masło czy oliwa, podawane na czczo.Ułatwiają one przesuwanie się mas kałowych w jelitach. 5.Należy ograniczyć spożycie mięs bogatych w tkankę łączną ( błony, ścięgna, powięzi ), gdyż białko tych mięs wzmaga skurcze jelit. Wskazane jest chude mięso (cielęcina, chuda wołowina, drób, królik ), oraz chude ryby ( dorsz, sandacz, szczupak, morszczuk, lin ). 6.Ogranicza się używki: mocną kawę, herbatę ( zawierają one kofeinę i teinę, które zwiększają kurczliwość mięśniówki jelita cienkiego i grubego, nasilając dolegliwości ), z tego samego powodu ogranicza się alkohol. 7.Nie należy pić napojów gazowanych, ( przyspieszają one perystaltykę jelit, są również przyczyną gromadzenia się nadmiernej ilości gazów w przewodzie pokarmowym ). 8. Z diety wyklucza się warzywa i owoce wzdymające ( kapusta, groch, cebula, pory, ogórki, czosnek, gruszki, czereśnie, śliwki ). 9. Nie należy jeść produktów o działaniu zapierającym ( ryż, mąka ziemniaczana, żelatyna, czekolada, napoje garbnikowe ). 10. Posiłki należy spożywać w spokojnej atmosferze, bez pośpiechu .Należy jeść posiłki mniejsze objętościowo, ale za to częściej ( 4 –5 razy dziennie ). 11. Należy pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów 1,5 – 2l dziennie najlepiej w postaci niegazowanej wody mineralnej, soku jabłkowego, winogronowego, kefiru. JADŁOSPIS W ZAPARCIU ATONICZNYM Objawy : - wzdęcia - tępe bóle w jamie brzusznej - brak apetytu - niesmak w ustach - bóle głowy i niepokój - stolce w postaci długich, suchych, małych grudek lub cienkiego ołówka I ŚNIADANIE Woda przegotowana z miodem na czczo, Pieczywo razowe z masłem, szynka, sałatka z papryki czerwonej, cebuli i jabłka z olejem. II ŚNIADANIE Koktajl z kefiru i malin, drożdżówka. OBIAD Barszcz czerwony z ziemniakami, kasza gryczana, gulasz z indyka, surówka z kiszonej kapusty, kompot z suszonych śliwek. PODWIECZOREK Jogurt naturalny z musli z suszonymi owocami. KOLACJA Pieczywo razowe z masłem, jajecznica z pomidorami, woda przegotowana z miodem. JADŁOSPIS W ZAPARCIU SPASTYCZNYM I ŚNIADANIE Pieczywo pszenne z masłem, szynka drobiowa, sałatka jarzynowa z olejem, herbata z miodem i cytryną. II ŚNIADANIE Jabłko pieczone z dżemem, biszkopty, woda mineralna nie gazowana. OBIAD Zupa pomidorowa z makaronem, ziemniaki puree, pulpety z kurczaka, buraczki, kompot morelowy przetarty. PODWIECZOREK Jogurt owocowy KOLACJA Pieczywo pszenne z masłem, papryka faszerowana mięsem i warzywami, napój z kefiru i koperku. Najważniejsze zasady diety W leczeniu dietetycznym zespołu jelita nadwrażliwego należy wziąć pod uwagę postać choroby. W przypadku występowania biegunek trzeba bowiem zrezygnować z produktów bogatych w błonnik pokarmowy (np. warzyw strączkowych, kapustnych, pieczywa razowego), gdyż mogą niekiedy spowodować nasilenie przykrych objawów. Natomiast w postaci zaparciowej potrzebna jest dieta bogatoresztkowa. Jeśli więc masz zaparcia - jedz produkty z dużą zawartością błonnika. Dieta powinna zawierać 30-50 g błonnika pokarmowego. Najlepsze są produkty wysokobłonnikowe: otręby, suche warzywa strączkowe (groch, fasola, bób, soja), buraki, orzechy oraz ciemne makarony, a także pieczywo razowe, świeże nasiona roślin strączkowych, płatki, kasze, szpinak i ziemniaki. Pamiętajmy, że zwiększanie ilości błonnika pokarmowego powinno odbywać się stopniowo, np. zastąp pieczywo jasne pieczywem razowym, a oczyszczone kasze i ryż - grubymi kaszami, np. pęczakiem, kaszą gryczaną i płatkami owsianymi. Owoce i warzywa powinniśmy jeść surowe, ale pamiętajmy, że np. warzywa strączkowe są ciężko strawne i mogą nawet zaostrzać objawy. Podobnie niekorzystne bywa działanie gotowanej kapusty, a także cebuli. Polecić można natomiast spożywanie otrębów pszennych 3 razy dziennie po łyżce stołowej, najkorzystniej z mlekiem, jogurtem i kefirem. Następne zalecenia dotyczą obu form z.j.n. - zaparciowej i biegunkowej:
Ograniczeniu podlegają dania ciężkostrawne, ostro przyprawione oraz wody gazowane Palenie papierosów również wpływa niekorzystnie na pracę naszych jelit. Ważne, aby posiłki były spożywane w spokoju, a każdy kęs dokładnie przeżuwany. Skoro stwierdzone zostało, iż główną przyczyną opisanych zaburzeń jest stres, wskazane byłoby unikanie go. Warto zaobserwować, jakie sytuacje są dla nas wyjątkowo stresogenne i ich unikać. W dzisiejszych czasach jednak sformułowanie takie jest bardzo często jedynie pustym sloganem. Dlatego w szczególnie ciężkich przypadkach niezbędne może się okazać wprowadzenie psychoterapii. Miłej lektury ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 |
Przyczajenie
|
..
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#234 |
Konto usunięte
|
...
Edytowane przez b8ae395ad20fac79699d786016c1d68a9b01f66e_62eafdf253efe Czas edycji: 2008-11-02 o 22:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Raczkowanie
|
Ponoć można się wyleczyć, w szczególności kobitki w czasie ciąży. Mój mąż cierpi na troszkę inną chorobę :WZJG (wrzodziejące zapalenie jelita grubego). Z początku byłam przerażona, że ostra dieta do końca życia, zero kebabów, pizz i wszystkiego, co mąż lubi pożerać. Jednak lekarz, ktory prowadzi męża powiedział, żeby przede wszystkim nie dać się zwariować i nie stać się niewolnikiem diety (tylko pod zadnym pozorem nie pić mleka, ale takie sfermentowane, to jak najbardziej)... no i przede wszystkim kazał brać leki... nawet , jeśli wydaje się, że jelito już się zaleczyło. A jeść wszystko, ale w granicach rozsądku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Zakorzenienie
|
..
![]() Edytowane przez Melka88 Czas edycji: 2010-05-21 o 21:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() [1=b8ae395ad20fac79699d786 016c1d68a9b01f66e_62eafdf 253efe;7480294]wyleczyła ? przecież z tego nie można sie wyleczyć podobno ![]() no sądze żę to z czasem faktycznie staje się naturalne , tylko co jak masz większe problemy ;/ ja w sumie nikomu nie powiedziałam poza tz że to mam i generalnie boje się reakcji ludzi :/[/quote] Nie wiem czy wyleczyła się na zawsze, ale nie ma jakichkolwiek objawów i czuje się tak jakby nigdy nie chorowała. Także jest szansa. Bo jak się ma grypę to jest takie bardziej "normalne" ale biegunka to od razu kojarzy się jakoś tak dziwnie i trochę krępująco każdemu się tłumaczyć. Ja w pracy powiedziałam koleżankom z pokoju bo widziały co się dzieje i nie dało się tego ukryć. W domu oczywiście też trudno było ukryć chorobę bo wszyscy i tak słyszeli ![]() Cytat:
![]() A co do jedzenia to owszem staram sie ograniczać to co mi szkodzi, ale jak tu nie wyjść na miasto na jakiś obiadek czy pizzę, nie odmawiam sobie tego czy lodów, ale staram się też nie za często. Cytat:
![]() Edytowane przez precious_81 Czas edycji: 2013-08-04 o 20:18 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 |
Konto usunięte
|
...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() [1=b8ae395ad20fac79699d786 016c1d68a9b01f66e_62eafdf 253efe;7470474] Ja mam postać biegunkową i łykam tabletki ![]() [/quote] pytalam lekarza ![]() powiedzial ze to nie od tego ![]() ![]() ![]() ostatnio jakos udaje mi sie wygrac z moim brzuchem ![]() ![]() ale moj Tż był przy mnie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#240 |
Zakorzenienie
|
...
![]() Edytowane przez Melka88 Czas edycji: 2010-05-21 o 21:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:33.