Zespół jelita nadwrażliwego - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-05-07, 12:27   #211
Agaatha
Przyczajenie

Dot.: Zespół jelita nadwrażliwego

U mnie wykryto zespół jelita nadwrażliwego w zeszłym roku (w styczniu). Niestety "przypadłość" ta będzie nas męczyć do końca życia, a jedyne co pomaga, to specjalne leki na receptę i dieta. Leki zażywałam w zeszłym roku, następnie lekarka powiedziała mi, że mam je odstawić i jedyne co stosować, to dietę. Odpukać, od września ubiegłego roku nie mam żadnych problemów z jelitem . Uważam na to co jem, a gdy zaczynają się jakieś niepokojące objawy - od razu przechodzę na odpowiednią dietę. Niestety z naszymi dolegliwościami związane są zarówno zła dieta jak i stres, dietę można zmienić, ale na stres trudno coś poradzić . Często zauważam u siebie, że jak się czymś bardzo zdenerwuję, to od razu zaczyna boleć mnie brzuch. Niestety taka już nasza uroda.

Agaatha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-07, 12:32   #212
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

Czy te leki pogarszaja wam cere ??

Papierosy
zapuszczanie
WweronikaWw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-07, 12:39   #213
Agaatha
Przyczajenie

To jest tak, że ta choroba może rożnie przebiegać, może przy niej występować biegunka lub zaparcia... I wtedy w zależności od tego, czy masz biegunkę czy zaparcia, musisz stosować odpowiednią dietę Potem wszystko powinno wrócić do normy. Ewentualnie lekarz może przepisać tobie odpowiednie tabletki, które działają rozkurczowo. Ja przez jakiś czas zażywałam duspatalin retard, wcześniej brałam tańszy lek na "T" (niestety zapomniałam nazwy), ale ten za bardzo nie pomagał.

Czytałam inne wypowiedzi, niektóre dziewczyny piszą, że tabletki przeciwbólowe nie pomagają.

Kochane! Przede wszystkim w leczeniu ZJN zalecana jest DIETA i odpowiednie lekarstwa. Tabletki przeciwbólowe nic nie pomogą, jeżeli np. odżywiacie się nieodpowiednio. O jelito należy zadbać!
Stary 2008-05-07, 12:40   #214
Agaatha
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez WweronikaWw Pokaż wiadomość
No coś ty
Stary 2008-05-07, 12:59   #215
b8ae395ad20fac79699d786016c1d68a9b01f66e_62eafdf253efe
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Agaatha Pokaż wiadomość
Kochane! Przede wszystkim w leczeniu ZJN zalecana jest DIETA i odpowiednie lekarstwa. Tabletki przeciwbólowe nic nie pomogą, jeżeli np. odżywiacie się nieodpowiednio. O jelito należy zadbać!
Jak dla mnie dieta i brak stresu ;] lekarstwa tylko w sytuacjach krytycznych
b8ae395ad20fac79699d786016c1d68a9b01f66e_62eafdf253efe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-07, 12:59   #216
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

agathha ja wlasciwie niewiem czy to mam Tylko mi tak dziwnie w brzuchu birczy,ale to moze byc wina jedzenia.Ja strasznie nie zdrowo jem same slodycze a obiadow wogole

Papierosy
zapuszczanie
Stary 2008-05-07, 13:02   #217
Melka88
Zakorzenienie

Cytat:
To jest tak, że ta choroba może rożnie przebiegać, może przy niej występować biegunka lub zaparcia... I wtedy w zależności od tego, czy masz biegunkę czy zaparcia, musisz stosować odpowiednią dietę Potem wszystko powinno wrócić do normy. Ewentualnie lekarz może przepisać tobie odpowiednie tabletki, które działają rozkurczowo. Ja przez jakiś czas zażywałam duspatalin retard, wcześniej brałam tańszy lek na "T" (niestety zapomniałam nazwy), ale ten za bardzo nie pomagał.

Czytałam inne wypowiedzi, niektóre dziewczyny piszą, że tabletki przeciwbólowe nie pomagają.

Lek na T to pewno Tribux.. najważniejsza jest psychika, a potem dieta
Forever I’m yours, forever I do.

4.06.2015 A&B
14.05.2017 Bruno

Edytowane przez Melka88
Czas edycji: 2010-05-21 o 21:20
Melka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-05-07, 14:52   #218
Konto usunięte

hehe u mnie dieta to raczej też nie dieta po prostu unikam potraw które wybitnie mi szkodzą i juz bo jakbym miała się pilnować cały czas to bym fioła dostała
b8ae395ad20fac79699d786016c1d68a9b01f66e_62eafdf253efe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-07, 14:55   #219
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

Jak duzo ludzi cierpi na ta chorobe (w polsce) ??

Papierosy
zapuszczanie
Stary 2008-05-07, 15:38   #220
Melka88
Zakorzenienie

Z internetu:

Zespol Jelita Drazliwego to najczesciej wystepujaca choroba systemu pokarmowego U wielu ludzi w ogole niezdiagnozowana, gdyz nie konsultuja sie oni z lekarzem, z obawy przed wykryciem u nich jakiejs powaznej choroby (tylko 20% odczuwajacych dolegliwosci zglasza sie do lekarza) U ludzi niezdiagnozowanych symptomy choroby ulegaja znacznemu pogorszeniu, ze wzgledu na dodatkowy stress, zwiazany z obawa przed powazna choroba Ok. 10-20% populacji krajow cywilizowanych posiada diagnoze tej choroby (ok. 3 miliony wizyt lekarskich rocznie) Co piaty czlowiek w krajach cywilizowanych odczuwa, lub kiedys odczuwal, tego typu dolegliwosci Choroba ta najczesciej wystepuje u kobiet (70% wszystkich chorujacych na te chorobe to kobiety)

4.06.2015 A&B
14.05.2017 Bruno
Stary 2008-05-07, 15:40   #221
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

Melka ja to wlasnie czytałam i tego nie rozumie
Czyli ile ludzi na to choruje ??

Papierosy
zapuszczanie
Stary 2008-05-07, 15:40   #222
mroowka26
Przyczajenie

gdzies czytalam ze okolo20% populacji,szcegolnie w wiekszych miastach i niestety w wiekszosci kobiety;/
taki juz nasz los ze bardziej zestresowane jestesmy;/
a co do wczesniejszego wstawania,do pracy chodze na 7 a wychodze z domu o 6;/
wstaje o 5 to i tak duzo za wczesnie,a i tak srednio sie wyrabiam przez ten moj brzuszek;/
z dieta tez roznie,jem nieregularnie ale zero fast foodow
taka praca i nie zawsze jest kiedy cos przegryzc
mroowka26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-07, 17:14   #223
Konto usunięte

...

Edytowane przez b8ae395ad20fac79699d786016c1d68a9b01f66e_62eafdf253efe
Czas edycji: 2008-11-02 o 22:16
Stary 2008-05-07, 17:20   #224
Agaatha
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Melka88 Pokaż wiadomość
Lek na T to pewno Tribux.. Też brałam, ale dała mi lekarka tylko jedno opakowanie - troche na początku pomagał, a potem już nie.. Duspatalin retard u mnie wywoływał bóle brzucha w nocy, więc odstawiłam.. A dieta tez nie zawsze pomaga, ja się stosowałam - jadłam mało, często i m.in. herbatniki, budynie, galaretki, unikałam cebuli, potraw tłustych.. Efekt był taki, że okropnie schudłam, a leciało ze mnie ciągle ;/ poszłam na studia, powiedziałam chłopakowi - dzięki temu, że on mnie rozumie i pomoże czuję się lepiej jem co chce i jest w miarę dobrze, nie rewelacyjnie, ale nie mogę narzekać.. Przytyłam i nie wyglądam już jak trup :P najważniejsza jest psychika, a potem dieta
No właśnie to był Tribux zapomniało mi się... Z dietą faktycznie ciężka sprawa, bo w zasadzie każdy powinien mieć ją indywidualnie dobieraną, nie wiem, może nawet powinno się skonsultować wtedy z dietetykiem? Mi lekarka wręczyła taką "gazetkę", w której było wszystko napisane, co jeść a czego nie w zależności od tego jakie ma się objawy. W sumie na diecie byłam jakieś 4 miesiące, teraz jem to co chcę chyba, że zauważę u siebie pierwsze oznaki ZJN i od razu przerzucam się na dietę.
Stary 2008-05-07, 17:25   #225
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

Cytat:
No właśnie to był Tribux zapomniało mi się... Z dietą faktycznie ciężka sprawa, bo w zasadzie każdy powinien mieć ją indywidualnie dobieraną, nie wiem, może nawet powinno się skonsultować wtedy z dietetykiem? Mi lekarka wręczyła taką "gazetkę", w której było wszystko napisane, co jeść a czego nie w zależności od tego jakie ma się objawy. W sumie na diecie byłam jakieś 4 miesiące, teraz jem to co chcę chyba, że zauważę u siebie pierwsze oznaki ZJN i od razu przerzucam się na dietę.
tzn ze jestes teraz zdrowa ?
Nie masz klopotow ??

Papierosy
zapuszczanie
Stary 2008-05-07, 17:25   #226
Agaatha
Przyczajenie

Cytat:
agathha ja wlasciwie niewiem czy to mam Tylko mi tak dziwnie w brzuchu birczy,ale to moze byc wina jedzenia.Ja strasznie nie zdrowo jem same slodycze a obiadow wogole
U mnie się zaczęło od takiego dziwnego "pękania" czegoś w brzuchu, miałam takie wrażenie jakbym w brzuchu miała jakieś pęcherzyki, które wciąż pękają , potem było burczenie, a na końcu ból - okropny ból i co najdziwniejsze po prawej stronie (gdzie przy ZJN podobno częściej boli po lewej) Tak, że dwa razy wylądowałam w szpitalu, ponieważ podejrzewano, że mam zapalenie wyrostka robaczkowego. Później stwierdzono, że to nerki . [Swoją drogą nie wiem, czy ci lekarze są u nas jacyś niedouczeni?] W końcu trafiłam do normalnej lekarki, wystarczyło, że osłuchała mi brzuch i od razu postawiła diagnozę. Oczywiście miałam jeszcze parę badań oprócz tego...
Stary 2008-05-07, 17:26   #227
Agaatha
Przyczajenie

Cytat:
tzn ze jestes teraz zdrowa ?
Nie masz klopotow ??

Czasami pobolewa ale rzadko, tak że na razie (odpukać) nie mam z tym problemów
Stary 2008-05-07, 17:28   #228
WweronikaWw
Zakorzenienie

GG do WweronikaWw

Cytat:
Czasami pobolewa ale rzadko, tak że na razie (odpukać) nie mam z tym problemów
Mnie brzuch wcale nie boli.Nawet niewiem czy mam ta choroba
a jaka diete stosowałas co np. jadlas a czego nie ??

Papierosy
zapuszczanie
Stary 2008-05-07, 17:35   #229
Agaatha
Przyczajenie

Cytat:
Mnie brzuch wcale nie boli.Nawet niewiem czy mam ta choroba
a jaka diete stosowałas co np. jadlas a czego nie ??
To zależy, akurat ja miałam przy tym zaparcia, więc dietę zaopatrywałam przede wszystkim w błonnik - tutaj polecam otręby pszenne. Dalej pieczywo razowe, warzywa i owoce, przede wszystkim które zawierają drobne pestki (typu maliny, truskawki), jogurt, dużo wody mineralnej ale nie gazowanej, unikałam smażonych potraw, czekolady, jagód....

Ale tak jak mówiłam dieta zależy od tego, czy masz biegunkę, czy może zaparcia (atoniczne lub spastyczne).

Mogę tutaj wrzucić materiały na temat diety.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-07, 17:36   #230
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez p_misiowa Pokaż wiadomość
ja chyba tez zaczynam podejrzewac u siebie te chorobe :/
jak mam gdzies wyjsc to od razu panika :/ zdarzaja mi sie biegunki 2 razy w tyg
biore w sumie tabletki anty i sie zastanawialam czy przez ZJD nie bede musiala ich odstawic :/
Ja nie odstawiałam tabletek anty a pytałam się o to giekologa i gastrologa i nie ma takiej potrzeby. Ponieważ biegunki mam tylko w ciągu dnia więc biorę tablektę anty przed spaniem żeby do rana zdążyła się wchłonąć.

Cytat:
Wiecie ja nie mam biegunek wiec moze to jednak nie ta choroba ;/ ??
Bo mi tylko caly czas burczy warczy przelewa sie w brzuchu
Samo burczenie chyba nie świadczy o chorobie, chociaż mi przy biegunkach i bólu brzucha pojawiało się bulgotanie, na szczęście od dłuższego czasu już nie występuje.

Cytat:
Wstać jak najszybciej, żeby mieć czas wszystko z siebie wyrzucić kiedyś piłam jeszcze Ispagul i siemię lniane - efekty średnie, ale może innym pomoże
Też słyszałam o siemieniu lnianym - trzeba pić 2 razy dziennie ok. pół godziny przed posiłkiem, oczywiście kupiłąm ale nie piję bo zawsze zapominam sobie zaparzyć.

Cytat:
U mnie wykryto zespół jelita nadwrażliwego w zeszłym roku (w styczniu). Niestety "przypadłość" ta będzie nas męczyć do końca życia, a jedyne co pomaga, to specjalne leki na receptę i dieta. Leki zażywałam w zeszłym roku, następnie lekarka powiedziała mi, że mam je odstawić i jedyne co stosować, to dietę. Odpukać, od września ubiegłego roku nie mam żadnych problemów z jelitem . Uważam na to co jem, a gdy zaczynają się jakieś niepokojące objawy - od razu przechodzę na odpowiednią dietę. Niestety z naszymi dolegliwościami związane są zarówno zła dieta jak i stres, dietę można zmienić, ale na stres trudno coś poradzić . Często zauważam u siebie, że jak się czymś bardzo zdenerwuję, to od razu zaczyna boleć mnie brzuch. Niestety taka już nasza uroda.

A jaką stosujesz dietę? Jakich rzeczy unikasz?

Cytat:
Ja nie zauważyłam żeby miały wpływ na cerę.

[1=b8ae395ad20fac79699d786 016c1d68a9b01f66e_62eafdf 253efe;7478154]no własnie ... i teraz masz dolegliwości bo się nie "wyrobiłaś" a i tak trzeba iść do pracy .. jak z tym sobie radzicie ? bo przyznam że mnie to przeraża ja jeszcze studiuję ale już ostatni rok :/ nie wiem co będzie potem ... czy u was w pracy np są inne osoby mające te dolegliwosci ?[/quote]
U mnie w pracy jest dziewczyna która się już wyleczyła, ale wcześniej nawet nie wiedziałam że też choruje. A jak sobie radzić? Kiedyś nie miałam kompletnie wpływu na to kiedy mi się "zachciało" więc kilka razy dziennie okupowałam toaletę w pracy. Odkąd się leczę załatwiam się rano przez wyjściem do pracy a jak się nie uda to załatwiam sie w pracy i tyle. DLa mnie to już takie normalne i nie zwracam w sumie na to większej uwagi.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-07, 17:44   #231
Agaatha
Przyczajenie

OK. Wrzucę tutaj informacje na temat diety - znalezione w Internecie ale w dużej mierze pokrywają się z tymi materiałami które dostałam od swojej lekarki.

DIETA W ZESPOLE JELITA NADWRAŻLIWEGO

/W OKRESIE WYSTĘPOWANIA BIEGUNEK/

Opracowała diet. T. Korab

W okresie występowania biegunek należy stosować dietę łatwo strawną, niskotłuszczową, z ograniczeniem błonnika (szczególnie jego nierozpuszczalnej frakcji).
Błonnik nierozpuszczalny przyspiesza perystaltykę i działa drażniąco na jelita.
Aby zredukować to nie pożądane w okresie biegunek, działanie błonnika należy:
-dobierać w diecie delikatne warzywa i dojrzałe owoce
-stosować warzywa gotowane, rozdrobnione
-owoce spożywać bez skórki i pestek, najlepiej w postaci przecierów lub soków
-stosować oczyszczone produkty zbożowe
Potrawy przyrządza się metodą gotowania w wodzie, na parze, duszenia bez tłuszczu, pieczenia w folii lub w pergaminie.
W diecie ogranicza się tłuszcze, zwłaszcza zwierzęce (smalec, słonina, boczek), oraz tłuste mięsa, wędliny, podroby, tłuste sery – żółte, topione.
Z uwagi na ograniczenie błonnika w diecie, stosuje się wyłącznie pszenne pieczywo (chleb, bułki, sucharki, wafle), drobne kasze (ryż, manna, kaszka kukurydziana, płatki owsiane – ze względu na obecność w nich pektyn), drobne makarony.

Z diety należy wykluczyć pokarmy przyspieszające perystaltykę jelit:
1.Produkty wysokoresztkowe – bogate w błonnik nierozpuszczalny ( otręby pszenne, pieczywo
razowe, grube kasze, ciemny ryż, surowe warzywa i owoce ze skórką i pestkami )
2. Pokarmy zawierające cukry , które wywołują procesy fermentacyjne w jelitach:
-fruktozę – ( występuje w miodzie, słodkich owocach, sokach owocowych, szczególnie w
soku jabłkowym )
-laktozę – ( występuje w mleku słodkim; mleko słodkie można częściowo zastąpić jogurtem,
jeżeli pacjent toleruje )
-rafinozę i stachiozę – ( występują w warzywach strączkowych i cebulowych )
- procesy fermentacyjne w jelitach może wywołać również sorbitol – słodka substancja
występująca w produktach takich jak : guma do żucia, galaretkowate słodycze, dietetyczne
dżemy, czekolady, słodziki sorbitolowe; dużo sorbitolu zawierają też soki jabłkowy,
gruszkowy, winogronowy, śliwki suszone, świeże, wiśnie, gruszki.
3. Kwaśne owoce i warzywa ( bogate w kwasy organiczne ).
4. Napoje i dania zimne, słone, pikantne.
5. Ostre przyprawy ( pieprz, ostra papryka, chili, ocet, musztarda ).
6. Wody mineralne gazowane.
7. Tłuszcze, szczególnie zwierzęce ( smalec, słonina, boczek).
8. Używki: kawę prawdziwę, alkohol.
9. Mięsa przerośnięte tkanką łączną (ścięgna, powięzi, błony). Białko tych mięs wzmaga skurcze
jelit.
Wskazane jest chude mięso ( drób, chuda wołowina, cielęcina, królik ); chude ryby ( dorsz,
sandacz, morszczuk, lin, szczupak.
10.Warzywa i owoce wzdymające ( kapusta, kalafiory, groch, fasola, soja, soczewica, pory,
cebula, czosnek, ogórki, gruszki, czereśnie, śliwki ) oraz buraki i paprykę ze względu na
działanie rozwalniające.
Warzywa i owoce dozwolone w diecie to:
marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, cukinia, kabaczki, patisony, pomidory bez skórki,
zielona sałata w ograniczonej ilości, jabłka, banany, owoce jagodowe w postaci przecierów.

W diecie należy uwzględnić produkty obniżające perystaltykę jelit:
1. Mąka ziemniaczana ( kisiele ).
2. Żelatyna (galaretki owocowe, mięsne ).
3. Napoje garbnikowe ( mocna gorzka herbata, napar z suszonych czarnych jagód, kakao gorzkie
na wodzie, czerwone wino wytrawne ).
4. Warzywa i owoce bogate w błonnik rozpuszczalny – pektyny ( marchew, dynia, jabłko tarte,
banany ). Pektyny mają zdolność absorbowania wody, dzięki czemu mają zastosowanie w
leczeniu biegunek.
5. Ryż ( kleiki z ryżu, ryż z jabłkami, ryż z warzywami takimi jak marchew, pietruszka, seler ).
6. Napoje i dania gorące.
7. Suche pożywienie.
Należy również pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów ( 2 – 3 litry na dobę ), aby nie dopuścić do odwodnienia organizmu.
Mogą to być: nie gazowana woda mineralna, mocna gorzka herbata ( jeśli pacjent toleruje ), napar z rumianku, mięty, suszonych czarnych jagód.

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS W BIEGUNCE

I ŚNIADANIE
Pieczywo pszenne, omlet na parze, pomidor bez skórki, napar z suszonych czarnych jagód.

II ŚNIADANIE
Galaretka z bananami, biszkopty.

OBIAD
Zupa jarzynowa przetarta z grzankami, ryż na sypko, pulpety z cielęciny, marchewka gotowana,
woda z czerwonym winem wytrawnym.

PODWIECZOREK
Surowe jabłko tarte, wafle.

KOLACJA
Pieczywo pszenne, galaretka drobiowa, sok przecierowy rozcieńczony.
Stary 2008-05-07, 17:45   #232
Agaatha
Przyczajenie

/ DIETA W OKRESIE WYSTĘPOWANIA ZAPARĆ /

Opracowała diet. T. Korab

W postaci zaparciowej zespołu jelita nadwrażliwego dieta zależy od rodzaju zaparć.

W zaparciach atonicznych, stosuje się dietę bogatoresztkową obfitującą w błonnik pokarmowy, zwłaszcza jego nierozpuszczalną frakcję ( celulozy, hemicelulozy, ligniny ). Odgrywa on w diecie bardzo ważną rolę :
-zwiększa objętość mas kałowych
-wiąże wodę ( przez co nawadnia masy kałowe, poprawiając ich konsystencję )
-przez mechaniczne drażnienie jelit, przyspiesza przesuwanie się mas kałowych w jelitach, a co za tym idzie, ich wydalanie
Dieta powinna zawierać 30 – 50g błonnika.
Dobrym jego żródłem są otręby pszenne, grube kasze, ciemny ryż, pieczywo razowe, buraki, papryka, kiszona kapusta, owoce zawierające drobne pestki ( maliny, truskawki, porzeczki, agrest ).
W diecie bogatoresztkowej mają zastosowanie suszone owoce, zwłaszcza śliwki, morele, rodzynki.
Korzystne działanie na perystaltykę jelit mają również kawa prawdziwa, esencjonalne buliony, rosoły, jogurt, kefir, śmietanka, kompoty z suszonych śliwek, soki owocowe, wody mineralne, siemię lniane, potrawy ostro przyprawione, zimne napoje.
Potrawy mogą być przyrządzane różnymi metodami (gotowanie, duszenie, pieczenie, smażenie )..

W zaparciach spastycznych, kiedy występują stany skurczowe oraz zapalne jelit, a także wzdęcia, obowiązuje dieta łatwo strawna z ograniczeniem błonnika w postaci surowej.

1.Dieta powinna oszczędzać chory narząd (jelita ), a jednocześnie dostarczać odpowiednią ilość
treści pokarmowej i płynów, aby zwiększyć objętość stolca i odpowiednio go nawodnić.
Błonnik podaje się w postaci warzyw i owoców gotowanych i rozdrobnionych oraz w postaci
przecierów i surowych soków.
Można stosować namoczone suszone śliwki ( szczególnie na czczo ).

2.Z diety wyłącza się produkty zawierające błonnik nierozpuszczalny: pieczywo razowe, grube
kasze ( gryczana, pęczak ), otręby pszenne, warzywa i owoce w postaci surowej.
Stosuje się pieczywo pszenne, jasne, czerstwe.

3.Zaleca się produkty wzmagające procesy fermentacyjne w jelitach ( cukier buraczany, cukier
mleczny, woda z miodem, soki owocowe, warzywne, zsiadłe mleko, jogurt, kefir ).

4.Korzystnie działają tłuszcze łatwo strawne takie jak masło czy oliwa, podawane na
czczo.Ułatwiają one przesuwanie się mas kałowych w jelitach.

5.Należy ograniczyć spożycie mięs bogatych w tkankę łączną ( błony, ścięgna, powięzi ), gdyż
białko tych mięs wzmaga skurcze jelit. Wskazane jest chude mięso (cielęcina, chuda
wołowina, drób, królik ), oraz chude ryby ( dorsz, sandacz, szczupak, morszczuk, lin ).

6.Ogranicza się używki: mocną kawę, herbatę ( zawierają one kofeinę i teinę, które zwiększają
kurczliwość mięśniówki jelita cienkiego i grubego, nasilając dolegliwości ), z tego samego
powodu ogranicza się alkohol.

7.Nie należy pić napojów gazowanych, ( przyspieszają one perystaltykę jelit, są również przyczyną gromadzenia się nadmiernej ilości gazów w przewodzie pokarmowym ).

8. Z diety wyklucza się warzywa i owoce wzdymające ( kapusta, groch, cebula, pory, ogórki,
czosnek, gruszki, czereśnie, śliwki ).

9. Nie należy jeść produktów o działaniu zapierającym ( ryż, mąka ziemniaczana, żelatyna,
czekolada, napoje garbnikowe ).

10. Posiłki należy spożywać w spokojnej atmosferze, bez pośpiechu .Należy jeść posiłki mniejsze
objętościowo, ale za to częściej ( 4 –5 razy dziennie ).

11. Należy pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów 1,5 – 2l dziennie najlepiej w
postaci niegazowanej wody mineralnej, soku jabłkowego, winogronowego, kefiru.

JADŁOSPIS W ZAPARCIU ATONICZNYM

Objawy :
- wzdęcia
- tępe bóle w jamie brzusznej
- brak apetytu
- niesmak w ustach
- bóle głowy i niepokój
- stolce w postaci długich, suchych, małych grudek lub cienkiego ołówka

I ŚNIADANIE
Woda przegotowana z miodem na czczo,
Pieczywo razowe z masłem, szynka, sałatka z papryki czerwonej, cebuli i jabłka z olejem.

II ŚNIADANIE
Koktajl z kefiru i malin, drożdżówka.

OBIAD
Barszcz czerwony z ziemniakami, kasza gryczana, gulasz z indyka, surówka z kiszonej kapusty,
kompot z suszonych śliwek.

PODWIECZOREK
Jogurt naturalny z musli z suszonymi owocami.

KOLACJA
Pieczywo razowe z masłem, jajecznica z pomidorami, woda przegotowana z miodem.

JADŁOSPIS W ZAPARCIU SPASTYCZNYM

I ŚNIADANIE
Pieczywo pszenne z masłem, szynka drobiowa, sałatka jarzynowa z olejem, herbata z miodem i cytryną.

II ŚNIADANIE
Jabłko pieczone z dżemem, biszkopty, woda mineralna nie gazowana.

OBIAD
Zupa pomidorowa z makaronem, ziemniaki puree, pulpety z kurczaka, buraczki, kompot morelowy przetarty.

PODWIECZOREK
Jogurt owocowy

KOLACJA
Pieczywo pszenne z masłem, papryka faszerowana mięsem i warzywami, napój z kefiru i koperku.

Najważniejsze zasady diety

W leczeniu dietetycznym zespołu jelita nadwrażliwego należy wziąć pod uwagę postać choroby. W przypadku występowania biegunek trzeba bowiem zrezygnować z produktów bogatych w błonnik pokarmowy (np. warzyw strączkowych, kapustnych, pieczywa razowego), gdyż mogą niekiedy spowodować nasilenie przykrych objawów.

Natomiast w postaci zaparciowej potrzebna jest dieta bogatoresztkowa.

Jeśli więc masz zaparcia - jedz produkty z dużą zawartością błonnika. Dieta powinna zawierać 30-50 g błonnika pokarmowego. Najlepsze są produkty wysokobłonnikowe: otręby, suche warzywa strączkowe (groch, fasola, bób, soja), buraki, orzechy oraz ciemne makarony, a także pieczywo razowe, świeże nasiona roślin strączkowych, płatki, kasze, szpinak i ziemniaki. Pamiętajmy, że zwiększanie ilości błonnika pokarmowego powinno odbywać się stopniowo, np. zastąp pieczywo jasne pieczywem razowym, a oczyszczone kasze i ryż - grubymi kaszami, np. pęczakiem, kaszą gryczaną i płatkami owsianymi. Owoce i warzywa powinniśmy jeść surowe, ale pamiętajmy, że np. warzywa strączkowe są ciężko strawne i mogą nawet zaostrzać objawy. Podobnie niekorzystne bywa działanie gotowanej kapusty, a także cebuli. Polecić można natomiast spożywanie otrębów pszennych 3 razy dziennie po łyżce stołowej, najkorzystniej z mlekiem, jogurtem i kefirem.

Następne zalecenia dotyczą obu form z.j.n. - zaparciowej i biegunkowej:
  • Zrezygnuj z tłustych mięs i wędlin. Należy unikać kiełbas i wędlin podrobowych, pasztetów, konserw mięsnych oraz wieprzowiny, tłustej wołowiny, gęsi, kaczek. Można natomiast jeść wędliny drobiowe, polędwicę, szynkę oraz mięsa białe, tj. cielęcinę, indyki, kurczaki, jagnięcinę i króliki. Zdrowsze jest jedzenie potraw gotowanych lub pieczonych w folii niż ich smażenie, a duszenia potraw nie należy poprzedzać obsmażaniem.
  • Pij dużo napojów - co najmniej 1,5 l dziennie. Zmniejszają one tendencję do zaparć. Najzdrowsze są naturalne soki warzywne i owocowe, natomiast niewskazane są napoje gazowane, ponieważ zawierają sorbitol i fruktozę nasilające bóle brzucha.
  • Ostrożnie z pokarmami mlecznymi! U niektórych osób stwierdzono pojawienie się objawów z.j.n. po spożyciu pokarmów mlecznych, co może być związane z nietolerancją laktozy (cukru mlecznego). Należy wówczas wyeliminować produkty mleczne z diety, wyjątkiem mogą być mleczne napoje fermentowane.
  • Unikaj picia mocnej kawy i herbaty. Nie jedz produktów czekoladowych i nie pij kakao. Powodują zaparcia.
  • Nie żuj gumy do żucia. Zawiera sorbitol i fruktozę.
Zaparcia
  • Zaleca się: pieczywo gruboziarniste, otręby pszenne, płatki kukurydziane, suszone śliwki, morele, rodzynki, świeże warzywa i owoce, szczególnie buraki ćwikłowe i paprykę, jogurty, kefiry
  • Należy wypijać co najmniej 1,5 litra płynów dziennie, zaleca się: kompoty, słabą herbatę np. rumiankową, wody niegazowane
  • Unikać należy pokarmów zapierających: ryż, mąka ziemniaczana, czekolada, suche pożywienie, czarne jagody, kakao
  • Niekorzystnie działają potrawy smażone
Biegunki
  • Zaleca się: ryż, mąkę ziemniaczaną, galaretki, suszone czarne jagody, banany, dynię, gotowane jabłka i marchew, kakao
  • Należy wypijać około 2 litrów płynów na dobę, najlepiej aby były to: rozcieńczone soki warzywne, napoje garbnikowe (herbata)
  • Ograniczyć należy: tłuszcze, słodycze, cukier, soki owocowe, dżemy wysokosłodzone, miód, produkty bogatoresztkowe: grube kasze, pieczywo razowe, surówki
  • Unikać należy również: kawy prawdziwej, zimnych napojów i dań
W obu przypadkach należy unikać potraw wzdymających, takich jak: warzywa cebulowe, kapustne, nasiona roślin strączkowych. Niekorzysnie działają także używki: mocna kawa i herbata oraz alkohol
Ograniczeniu podlegają dania ciężkostrawne, ostro przyprawione oraz wody gazowane
Palenie papierosów również wpływa niekorzystnie na pracę naszych jelit.
Ważne, aby posiłki były spożywane w spokoju, a każdy kęs dokładnie przeżuwany.

Skoro stwierdzone zostało, iż główną przyczyną opisanych zaburzeń jest stres, wskazane byłoby unikanie go. Warto zaobserwować, jakie sytuacje są dla nas wyjątkowo stresogenne i ich unikać. W dzisiejszych czasach jednak sformułowanie takie jest bardzo często jedynie pustym sloganem. Dlatego w szczególnie ciężkich przypadkach niezbędne może się okazać wprowadzenie psychoterapii.

Miłej lektury ;-)
Stary 2008-05-07, 17:48   #233
Agaatha
Przyczajenie

..

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-05-07, 19:44   #234
Konto usunięte

...

Stary 2008-05-08, 15:10   #235
whyata
Raczkowanie

GG do whyata

Ponoć można się wyleczyć, w szczególności kobitki w czasie ciąży. Mój mąż cierpi na troszkę inną chorobę :WZJG (wrzodziejące zapalenie jelita grubego). Z początku byłam przerażona, że ostra dieta do końca życia, zero kebabów, pizz i wszystkiego, co mąż lubi pożerać. Jednak lekarz, ktory prowadzi męża powiedział, żeby przede wszystkim nie dać się zwariować i nie stać się niewolnikiem diety (tylko pod zadnym pozorem nie pić mleka, ale takie sfermentowane, to jak najbardziej)... no i przede wszystkim kazał brać leki... nawet , jeśli wydaje się, że jelito już się zaleczyło. A jeść wszystko, ale w granicach rozsądku.
whyata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-08, 17:31   #236
Melka88
Zakorzenienie

..

4.06.2015 A&B
14.05.2017 Bruno

Edytowane przez Melka88
Czas edycji: 2010-05-21 o 21:18
Stary 2008-05-09, 20:43   #237
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
OK. Wrzucę tutaj informacje na temat diety - znalezione w Internecie ale w dużej mierze pokrywają się z tymi materiałami które dostałam od swojej lekarki.

.
Dzięki Agaatha, już sobie wydrukowałam

[1=b8ae395ad20fac79699d786 016c1d68a9b01f66e_62eafdf 253efe;7480294]wyleczyła ? przecież z tego nie można sie wyleczyć podobno
no sądze żę to z czasem faktycznie staje się naturalne , tylko co jak masz większe problemy ;/ ja w sumie nikomu nie powiedziałam poza tz że to mam i generalnie boje się reakcji ludzi :/[/quote]
Nie wiem czy wyleczyła się na zawsze, ale nie ma jakichkolwiek objawów i czuje się tak jakby nigdy nie chorowała. Także jest szansa.
Bo jak się ma grypę to jest takie bardziej "normalne" ale biegunka to od razu kojarzy się jakoś tak dziwnie i trochę krępująco każdemu się tłumaczyć. Ja w pracy powiedziałam koleżankom z pokoju bo widziały co się dzieje i nie dało się tego ukryć. W domu oczywiście też trudno było ukryć chorobę bo wszyscy i tak słyszeli Zresztą na początku to podejrzewali że wymuszam wymioty i biorę jakieś leki przeczyszczające. A TŻ dowiedział się bo bardzo długim czasie - nawet jak wyjeżdżaliśmy to nigdy się nie zorientował. Dopiero jak miałam kiedyś straszny atak bólu to nie dało sie ukryć i wtedy mu wszystko wygadałam.

Cytat:
Napisane przez whyata Pokaż wiadomość
Ponoć można się wyleczyć, w szczególności kobitki w czasie ciąży. Mój mąż cierpi na troszkę inną chorobę :WZJG (wrzodziejące zapalenie jelita grubego). Z początku byłam przerażona, że ostra dieta do końca życia, zero kebabów, pizz i wszystkiego, co mąż lubi pożerać. Jednak lekarz, ktory prowadzi męża powiedział, żeby przede wszystkim nie dać się zwariować i nie stać się niewolnikiem diety (tylko pod zadnym pozorem nie pić mleka, ale takie sfermentowane, to jak najbardziej)... no i przede wszystkim kazał brać leki... nawet , jeśli wydaje się, że jelito już się zaleczyło. A jeść wszystko, ale w granicach rozsądku.
Ja planuję niedługo dziecko więc jest dla mnie szansa na wyleczenie to optymistyczne.
A co do jedzenia to owszem staram sie ograniczać to co mi szkodzi, ale jak tu nie wyjść na miasto na jakiś obiadek czy pizzę, nie odmawiam sobie tego czy lodów, ale staram się też nie za często.

Cytat:
Mam beznadziejny dzień dzisiaj.. Drugi dzień okresu, a do tego rano jadąc na basen miałam alarm.. Cudem wysiedziałam w autobusie i doszłam do pływalni.. Dwa razy siedziałam w kiblu.. W ogóle myślałam, że nie dam rady pływać.. Jakoś się udało, ale cały dzień mi na brzuszku źle
Biedna niestety podczas okresu objawy się nasilają - wiem po sobie.

Edytowane przez precious_81
Czas edycji: 2013-08-04 o 20:18
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-09, 22:03   #238
Konto usunięte

...

Stary 2008-05-09, 22:25   #239
p_misiowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez precious_81 Pokaż wiadomość
Ja nie odstawiałam tabletek anty a pytałam się o to giekologa i gastrologa i nie ma takiej potrzeby. Ponieważ biegunki mam tylko w ciągu dnia więc biorę tablektę anty przed spaniem żeby do rana zdążyła się wchłonąć.
ja tez wlasnie biore na noc takze licze ze sie wchlaniaja

[1=b8ae395ad20fac79699d786 016c1d68a9b01f66e_62eafdf 253efe;7470474]

Ja mam postać biegunkową i łykam tabletki na ulotce jest napisane co robić w razie biegunek, ale jeżeli oznaki zaobserwowałaś po tab to może zapytaj o to lekarza
[/quote]

pytalam lekarza
powiedzial ze to nie od tego ale kto to tam wie pewnie przejde na plastry

ostatnio jakos udaje mi sie wygrac z moim brzuchem chociaz dzisiaj sie zestresowalam zabiegiem
ale moj Tż był przy mnie wiec bylo lepiej

KOCHAM!

p_misiowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-09, 22:38   #240
Melka88
Zakorzenienie

...

4.06.2015 A&B
14.05.2017 Bruno

Edytowane przez Melka88
Czas edycji: 2010-05-21 o 21:18
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości