|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
byłam z alkoholikiem-on chce wrócić
dziewczyny, byłam 5 lat z facetem który pił... w pewnym momencie bywało tak że nie miał pracy, a ja go utrzymywałam.. rozstaliśmy się bo było bardzo źle. Teraz, w 6 miesięcy po zakończeniu związku od znów się do mnie odezwał. powiedział że podjął terapię, że zrozumiał że w dużym stopniu ten związek nie wyszedł z powodu jego niedojrzałości i teraz chce do mnie wrócić. co zrobić?
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: byłam z alkoholikiem-on chce wrócić
Cytat:
Iść na terapię skoro jeszcze rozważasz powrót do alkoholika, żeby przepracować swoje problemy. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Konto usunięte
|
Co zrobić? nie odpowiadać na telefony, i pana zignorować. Miałaś dostateczną lekcję życia jak to jest być z alkoholikiem i chyba nie muszę ci mówić, że nie jest to żadnym szczęściem. Uciekaj i nie dawaj kolejnej szansy. Nie niszcz sobie życia.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
ewarozanska nie odpisywać, nie kontaktować się. Wielu alkoholików mimo przebytej terapii wraca po krótszym lub dłuższym czasie do nałogu tak więc nie wierzyła bym w jego zmianę i milion zapewnień. Nawet nie myśl o powrocie do niego.
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wracalabym do tej historii!
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
Zignorować jego nagabywania. Całkowicie!
|
|
|
|
|
#8 |
|
ctrl alt delete
|
Tam gdzie się da - poblokować gagatka, tam gdzie się nie da - zmienić numer/adres/konto. Gdyby Cię nachodził w wynajętym mieszkaniu - przeprowadzić się. Jeżeli u rodziców, uprzedzić ich, żeby mówili, że Cię nie ma. I też się wyprowadzić. Najgorzej byś miała, gdyby znał adres Twojego własnego mieszkania, ale chyba aż tak źle nie jest?
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Przyczajenie
|
no jak nie znał, jak tu mieszkał...
---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ---------- ale wiesz co... to co mówił brzmiało poważnie... mówił że wiele spraw zrozumiał... to nie jest mi obojętny człowiek więc... to naprawdę jest trudne... ---------- Dopisano o 23:41 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ---------- Cytat:
ale wiesz co... to co mówił brzmiało poważnie... mówił że wiele spraw zrozumiał... to nie jest mi obojętny człowiek więc... to naprawdę jest trudne... |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Autorko też uważam jak dziewczyny nie wchodź w to po raz drugi. Terapia terapią ale alkoholik zawsze nim będzie nawet jak nie będzie pił to będzie miał miano nie pijącego alkoholika. Może przez pewien okres nie pić i to dość długo ale wystarczy jakiś dołek i znów to samo. Takiego człowieka trzeba pilnować znajomi muszą wiedzieć że nie wolno mu proponować nawet symbolicznej lampki wina. Nie da się tego wyleczyć. Całe życie będziesz mieć rollercoaster -dół góra.
Uważam że powinnaś iść do psychoterapeuty bo nie jesteś wyleczona z tego toksycznego związku. Na pewno jego słowa brzmią poważnie i on w nie wierzy ale ty nie wierz w nie i uciekaj od niego. Ty uwierz tu piszącym dziewczyną , poczytaj na ten temat idz do psychologa i pomóc sobie aby odciąć się od niego. Nie wracaj do niego szkoda życia , bo będzie ona jeszcze gorsze niż to 5 lat. |
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Jesteście obrzydliwe w stosunku do każdego, kto przeszedł terapię i nie pije. W ramach tresowania empatii na poziomie ameby proponuję pójść na spotkania AA i powiedzieć w twarz tym ludziom, że będą zerami do końca życia.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Osoba, która tak niedawno przeszła terapię, nie powinna zawierać związków. Terapeuci radzą odczekać 1-1,5 roku i skupić się w tym czasie na sobie. I sami zainteresowani są tego świadomi.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Rozeznanie
|
Jeżeli myślisz o powrocie, to radzę udać Ci się na terapię, bo jesteś współzależniona. Nie wchodz ponownie w to bagno, wykończysz się. Rozuniem, że nie jest Ci obojętny, przecież tyle lat przy nim byłaś. Ale pamiętaj, on alkoholikiem będzie już zawsze.
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kaman..Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiesz, w życiu trzeba jednak trochę o sobie pomyśleć i chronić własny tyłek przed emocjonalnym i psychicznym bólem, a powrót do ex ma 90% się tak skończy - zwłaszcza, że minęło raptem 6 miesięcy, a nie dwa lata, on zwala winę na niedojrzałośc, a nie na nałóg. Lepiej wyjść chronić siebie, niż narażać się na ból, problemy i marnować czas na kogoś, kto może w każdej chwili wrócić do nałogu. Smutne, ale prawdziwe. Mam wuja, który ma problemy z alkoholem - żona wracała/rozstawała się z nim 10 lat, a schemat był ten sam - rozpacz, terapia, obiecanki cacanki. Dopiero po 10 latach zrozumiała, że nic z tego, a krewni gadali to samo, co Ty "był na terapii, zmieni się, daj mu szansę, bo pomyśli, że jest zerem". |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Rozeznanie
|
Poza tym, co to jest 6 miesięcy? Nic. Mój ojciec alkoholik też mówił, że pił nie będzie, chodził na terapię, ale co z tego jak ciągle do tego wracał? Oczywiście to ,,nie była jego wina" że pił, a nasza
Alkoholik potrafi manipulować i życzę autorce żeby trafiła w niedługim czasie na kogoś, kto pokaże jej ze życie nie kończy się na tej jednej osobie. Autorko odetnij się całkowicie
|
|
|
|
|
#17 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Jak zamierza Cię przekonać do tego, że to się już nie powtórzy? ---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ---------- Zbastuj z agresją, a potem przeczytaj jeszcze raz posta autorki i się zastanów, czy po pół roku od ROZSTANIA ten facet jest jej w stanie obiecać cokolwiek konkretnego i dać jej podstawy do wiary w to, że jego obietnice nie są pustym gadaniem.
|
|
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdybym miał coś napisać do autorki i jej powrotu, to pierwsze co bym zrobił, to napisał tak samo jak Ty: Autorko - facet się upodlił do tego stopnia, że go zostawiłaś. I bardzo dobrze. Być może to rozstanie było dla niego impulsem do leczenia się. Czy terapia mu pomoże? Tego nikt nie wie.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Autorko, powiedzmy, że (nie daj buk) dajesz mu szansę. Wracacie do siebie. Jest okej. I nagle on ma nawrót, piekiełko zaczyna się od nowa. Po co Tobie to? Ja rozumiem, że należy dawać szansę, bla bla, że nie każdy alkoholik nawrót mieć musi. Ale może i dlatego powinnaś przede wszystkim pomyśleć o sobie, swojej przyszłości, ewentualnych skutkach powrotu. A tak poza tym, odbiegając już od tematu alkoholu, dla mnie ogólnie powroty do ex są pomysłem poronionym, więc reasumując - odradzam Ci to w dwójnasób
|
|
|
#20 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Eks autorki NIE PRZESZEDŁ jeszcze terapii, a czy nie pije to nie wiemy, bo autorka nic jeszcze o tym nie napisała. Zluzuj trochę i skup się na temacie, a nie na "każdym, kto przeszedł terapię i nie pije". ---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ---------- Nie, nie ma przymusu dawania szansy. Ale jeśli się chce, to droga wolna, tylko taki powrót musi być, że tak powiem, zabezpieczony dla autorki.
|
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#22 |
|
po drugiej stronie szafy
|
A to już kwestia interpretacji, ja w słowie "należy" czuję przymus
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
Ano właśnie, właśnie :P Tak czy siak myślę, że ogólnie chodzi nam o to samo - aby autorka w pierwszej kolejności myślała o sobie i swoim dobru, psychice. Zdrowy egoizm, którego chyba jednak troszkę jej brak, skoro pomimo pięciu lat przejść z tym panem w ogóle rozważa powrót.
|
|
#24 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Ja bym nie dała szansy, nawet od dlugiego czasu trzeźwemu alkoholikowi. Dla własnego dobra i równowagi psychicznej. Ale jak ktoś lubi hazard i życie na krawędzi, to niech wchodzi w taki związek.
|
|
#25 |
|
Rozeznanie
|
Każdy ma chyba instynkt samozachowawczy, a w tej sytuacji pozostaje się odciąć. Ludzie są różni jeden da szanse, inny nie. Nawet jak ktoś nie pije 5 czy 10 lat to zawsze jest ryzyko, ze do tego wróci jak, któraś użytkowniczka napisała - lekki dół, chandra i gotowe. Nie wiem, która z was chciała by się codziennie zastanawiać jak maż czy partner się spóźnia pół godziny z pracy czy akurat poszedł się napić czy np. stoi w korku, takie życie to każdy dzień w niepewności. Po co się tak katować. Alkoholizm to ciężka i niestety dożywotnia choroba.
Edytowane przez Memories90 Czas edycji: 2017-04-25 o 14:28 |
|
|
|
|
#26 |
|
Przyczajenie
|
Ludzie, nie kłóćcie się. Chodzi mi o to że mój były naprawdę cos ze sobą zrobił. On mówi inaczej , zachowuje się inaczej. Nie czepiajcie się słowa "niedojrzałość" bo on i ja mieliśmy na myśli to że człowiek jest niedojrzały więc pije. No chyba zgodzicie się że dorosły odpowiedzialny człowiek raczej nie przewala wszyskich pieniędzy na piwko
Szukam wśród waś kogoś KOMU SIĘ UDAŁO, KTO PRZESZEDŁ TERAPIĘ I SKOŃCZYŁO SIĘ DOBRZE. Naprawdę sama mam za dużo ciężaru żeby jeszcze się chcieć nakręcać tym że temu i tamtemu nie wyszło a "alkoholicy" to takie a takie osoby
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#28 | ||
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Cytat:
Są ludzie, którzy do nałogu nie wracają, są tacy którzy wracają, tutaj się nie przewidzi. Natomiast u wszystkich znanych mi niepijących alkoholików w terapii bierze udział również druga strona związku.
|
|
|
|
#29 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:20.

kaman..
Alkoholik potrafi manipulować i życzę autorce żeby trafiła w niedługim czasie na kogoś, kto pokaże jej ze życie nie kończy się na tej jednej osobie. Autorko odetnij się całkowicie