![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Wakacje - Kraków, okolice, góry
Pomocy!
Planujemy z TŹ wypad do Krakowa i okolic z wyjazdem w góry na kilka dni. Mamy do dyspozycji samochód. Ponieważ cały ciężar organizacji spadł na mnie, a ja niekoniecznie znam te okolice (TŻ w ogóle) proszę Was o pomoc. Co warto zobaczyć, zwiedzić, gdzie pojechać. Tak sobie myślę o zwiedzeniu Krakowa i Wieliczki, co jeszcze? Konieczny jest też wypad - 'aby zobaczyć góry' ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wakacje - Kraków, okolice, góry
Proponuję przejrzeć tą stronkę z noclegami i nie tylko
![]() ![]() http://krakow.naszemiasto.pl/noclegi/
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dzięki, przeszukam.
Jeśliby ktoś miał jeszcze jakikolwiek pomysł, to bardzo proszę ![]() Może jakieś wąwozy warte zobaczenia, jaskinie, nie wiem, wodospady? Jest u nas coś takiego??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
koło Krakowa - Ojców - tam jest piękny park, jaskinie itd.
http://www.ojcow.pl/index_1.htm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
A moze pokusilibyscie się na 18km spływ tratwami Dunajcem??!! Trasa przebiega przez Pieniński Park Narodowy. Zaczyna się w Sromowcach Niżnych a konczy w Szczawnicy lub Krościenku. Przepięknie tam jest a widoki niesamowite...urokliwie.. jedynie ceny straszą,ale jezeli macie torszkę więcej pieniązkow to polecam
![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Bardzo Wam dziękuję za podpowiedzi!!!
![]() Mam taką listę: - Kraków (stare miasto, Wawel,..?) - Wieliczka - Oświęcim (czy tam można prowadzić dziecko, czy raczej nie??) - Ojcowski Park z jaskiniami - spływ tratwami Dunajcem - Dolina Kościeliska - czy doliną można tak iść, by wrócić na początek?? Ew. iść Kościeliską a wracać Chochołowską? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
Polecam Dolinę Będkowską i Kobylańską
http://www.jura.art.pl/pl/miejscow.php?go=bedkowic, A w jakie góry zamierzasz jechać? W Tatry? Po spływ Dunajcem to w Pieninach. Co do doliny Kościeliskiej - ja wracałam tą samą drogą, są jakieś inne szlaki, ale raczej nie dla dziecka (chyba). Polecam jaskinię mroźną i oczywiście Morskie Oko - jeśli nie lubicie pieszych wycieczek - można dojechać wozem konnym - 20 zł od osoby. Co do noclegów - chyba lepiej, abyś obmyśliła trasę wycieczki i podzieliła ja na właśnie 2 etapy - Kraków i góry i szukała noclegów w okolicach Krakowa(Krakowie) i potem w górach - zdecyduj gdzie w góry. Jeśli Tatry i Zakopane - mogę Ci podrzucić namiar na dość dobre kwatery w Murzasichlach obok Zakopca, 25 zł/osoby pokój z łazienką - byłam w maju w Tatrach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Marcelino, właśnie tak myślałam, o 2-óch miejscach do spania - gdzieś przy Krakowie i w górach - chyba jednak Tatry, ale niekoniecznie Zakopane - może gdzieś obok. Jak już pokazać TŻ góry, to najlepiej te wyższe, bo żadnych nie widział jeszcze. I bardzo proszę o te namiary na kwatery - tym bardziej cenne, bo sprawdzone i cena taka w porządku
![]() Poczytałam o Ojcowie - bardzo podoba mi się zwiedzanie jaskini ze świecami. Tam musimy koniecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Podobny wątek był niedawno i tam jest mnóstwo informacji. Jest o samym Krakowie, ale możesz też zapytac o okolice, bo udzielamy się tam my - dziewczyny z Krakowa
![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread...=127805&page=1 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Dzięki, za słabo szukałam wcześniej - Kraków też chcę zobaczyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Wróciłam z tamtych stron w zeszłym tygodniu. W Krakowie nocowałam w schronisku PTSM na Grochowej (nocleg: dzieci 17 złotych, dorośli chyba 25, masz do dyspozycji kuchnię z naczyniami,prysznice, przyzwoity standard: oprócz Wawwelu polecam gdy będzie już bardzo gorąco Ogód Botaniczny UJ, dzieciom bardzo się podobało, szczególnie szklarnie z egzotycznymi roślinami. W górach nocowałam w Małym Cichym, cudonej wioseczce niedaleko Poronina, za nocleg płaciłam 15 złotych od osoby, miałam łazienkę i mogłam korzystać z kuchni dla gości (ofertę znalazłąm w internecie,Małe Ciche 68), "moja" góralka nieźle orientowała się w górskich szlakach, co nie jest takie oczywiste wśród górali. Polecam racxzej Dolinę Chochołowską, gdyż Kościeliska jest "zawalona" turystami, w Chochołowskiej warto kawałek (np. ten asfaltowy) podjechać rowerami (5zł.) lub ciuchcią (4 zł.) potem przejść się, dzieciom w schronisku można kupić i poprosić o wypisanie dyplomu pokonania trasy do schroniska (trochę się idzie), moje były z dyplomu bardzo dumne .Pozdraiwam i życzę udanego wypoczynku, bo ja wróciłam baaardzo zadowolona.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
ja sie wybieram do krakowa na 1 dzien w sobote...
i mysle co by zwiedzic oprocz sukiennic,wawelu,kosciola mariackiego... znacie jakies dobre knajpki i tanie w krakowie gdzie mozna zjesc... jaas pizze albo cosik |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Na Grodzkiej jest dobry bar mleczny z normalnym, nieśmieciowym jedzeniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
a daleko od sukiennic??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Kawałeczek, od Rynku wejdziesz na Grodzką, zobaczysz napis lub się spytasz: idziesz kawałeczek, miniesz skrzyżowanie, ale idziesz prosto i jest bar: jadłam tam smaczne gołąbki za 6,50 + ziemniaki i kompot.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Na Wawel możesz dojść z Rynku ul. Grodzką, zaglądając przy okazji do barokowego kościoła św. Piotra i Pawła i pobliskiego romańskiego kościoła św. Andrzeja. Następnie możesz skręcić w Kanoniczą (mnóstwo pięknych kamienic). Miłej wycieczki ![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
zwiedze wszytko ![]() ihihi dzieki jeszcze raz...naprawde dzieki z mego serduszka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Ja polecam wypad na Kopiec Kosciuszki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Jakieś 40 km od krakowa jest Kalwaria Zebrzydowska. Wprawdzie miejsce pielgrzymek, z pięknym klasztorem na górze, ale warto sie tam wybrać na dróżki. Okolica piękna, las, świeże powietrze no i teren dość górzysty. Ale warto.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
A moze tak wycieczka do socjalistycznej dzielnicy Krakowa - Nowej Huty?
Ostatnio takie wycieczki sa w modzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
![]()
Polecam Dobczyce - oddalone od Krakowa o jakieś 30km - znajduje się tam średniowieczny zamek położony obok zalewu dobczyckiego, muzeum - skansen. Dodatkowo okolica naprawdę śliczna
![]() ![]() Edytowane przez Milka19 Czas edycji: 2010-01-17 o 12:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
![]()
Przed wyprawą w góry polecam potrenować w Kalwarii Zebrzydowskiej. Piękna okolica
![]() ![]() Możecie wybrać się również do Wadowic i Krzeszowic ( w tych okolicach znajdują się zamki) Sama jeszcze nie byłam, ale niedługo mam zamiar tam się wybrać ![]() Fotki są z Kalwarii ![]() Edytowane przez Milka19 Czas edycji: 2010-01-17 o 12:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
![]()
Jeśli chodzi o Kraków to oczywiście rynek (polecam miłą kawiarankę nieopodal Kościoła Mariackiego - Cafe Magia - zwłaszcza w czwartek: darmowe seanse filmowe dla klientów i raz w miesiącu koncerty
![]() ![]() Życzę udanej wycieczki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Milka mnie też Kalwaria urzekła swoim pięknem... Na dróżkach spędziłam mnóstwo czasu. W samym klasztorze zresztą też. I jeszcze jedno jest tam piękne - koncerty organowe. Normalnie fantastyczne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Jeśli chodzi o Oświęcim to wstęp od 14 lat z tego co wiem.
A może odwiedzisz Bielsko i okolice? ![]() ![]()
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Wszystkim przybyłym do Krakowa polecam przepłynięcie łódeczką lub gondolką wzdłóż Wisły! Sama pływam, choć jestem rodowitą Krakowianką
![]() ![]() ![]()
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Bardzo Wam wszystkim dziękuję! Tyle atrakcji to na miesiąc oglądania i chodzenia, a nie na kilka dni. Fajnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:16.