![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Dieta i ćwiczenia na poprawę wzroku
W portau joga przeczytałam o ćwiczeniach dla oczu poprawiajace wzrok http://www.joga-joga.pl/index.php?art=1&dzial=32& dzial2=347 i zaczełam je od wczoraj wykonywac kazdy dzień po ok 30 min Jestem ciekawa czy ktos moze tez wykonywał lub wykonuje takie cwiczenia i czy jest jakis efekt Jestem krotkowidzem mam -2dp i ostatnio wzrok mi sie pogarsza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Lepszy wzrok dzięki ćwiczeniom??
wydaje mi sie ze po takich cwiczeniach mozna np nie odczuwac zmeczenia oczu i przez to wiedziec troche lepiej, ale chyba nie poprawiaja wzroku... to raczej niemozliwe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
![]()
Ja rownież jestem krótkowidzem
![]() ![]() Otóż kiedyś miałam okazję uczesniczyć w kilkudniowym turnusie na którym miała miejsce bioenergokorekcja wzroku. Doskonały efekt miały dać ćwiczenia wykonywane systematycznie. Wróciłam do domu pełna zapału i przystąpiłam do ćwiczeń. Przez dłuższy czas zero efektów, potem coś się ruszyło i wzrok poprawił się troszkę (na podstawie prowadzonych przeze mnie pomiarów). Podczas wizyty kontrolnej u mojej okulistki powiedziała ona, że widzi nieznaczną poprawę i efekt był taki, że nie musiałam zmieniać szkieł na mocniejsze ![]() Może to kwestia mojego braku konsekwencji, ponieważ zniechęcona przestałam ćwiczyć wzrok, a może te ćwiczenia poprawiały wzrok tylko na jakiś czas... nie wiem. Z tego co się orientuję w tym temacie, to nie ma poważnych naukowych badań mówiących cokolwiek o skutecznych metodach walczenia z krótkowzrocznością - niestety ![]() Generalnie krótkowzroczność urasta ostatnimi czasy do poważnego problemu zdrowotnego na świecie. Ehh może jakiś geniusz coś wynajdzie zanim krótkowidze oślepną ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Gdzieś na forum froggie pisała o książce z ćwiczeniami, dzięki którym zmniejsza jej się wada wzroku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Czyli nie ma co liczyc na poprawe a jednynie nieznaczna?? Dobre i to by było zeby pzrynajmneij troszke zmniejszyc wade wzroku wiem ze trzeba wykonywac je systematycznie Ja mam zamiar je wykonywac systematycznei tak przez miesiac bo poźniej mi sie studia zaczynaja i znajac siebei napewno nei bede je systematycznie wykonywac :/ A madzik_pl Ty jakie wykonywałas te ćwiczenia podobne te co sa na tej stronce co ja podałam?? i przez jaki okres je wykonywałam i jaka masz wade wzroku? Z gory dzieki za odpowiedz i prosze piszcie jesli wiecie cos na ten temat czy Wam pomogły takie cwiczenia czy nie Bardzo prosze no i zachecam do tych ćwiczen moze warto sprobowac Pozdrawiam wszystkich krotkowidzow i nie tylko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
![]()
Cieżko mi opisać te ćwiczenia, ale postaram się nalepiej jak potrafię
![]() 1) stymulacja obszaru wokół oka i samego oka poprzez masaż - należy rozgrzać dłonie i opuszkami palców masować w szybkim tempie okolice oka oraz powieki - kilka min 2) następnie wykonujemy ćwiczenie rozlużniające całe ciało (stajemy i kręcimy na boki tłowiem, barkami, głową a następnie oczami wykonujemy 'kółka') - kilka min 3) teraz ćwiczenie z textem - należy wziąć jakiś text drukowany, ustawić go w takiej odległości, by był on trochę zamazany ale jeszcze dla nas czytelny. [UWAGA: pracujemy najpierw jednym okiem, drugie w tym czasie jest zakryte dłonią, potem następuje zmiana!] Natępnie należy wpatrywać się (jednym okiem) w ten text przez 20-60 sekund starając się rozluźnić spojrzenie (nie mrugać! efekt powinien być mniej więcej taki, że text widzimy bardzo zamazany). Potem zamykamy oko, po chwili otwieramy i próbujemy odczytać text. Na początku to ćwiczenie nie udaje się, a powinno się udać wtedy, kiedy po takim rozluźnieniu oka i po otwarciu go jesteśmy w stanie zobaczyć tekst przez chwilę wyraźnie. Mnie zajęło to kilka tygodni aż ujrzałam wyraźnie text, który przed ćwiczeniem miałam ustawiony tak, że widziałam zamazany. - 10-15 min 4) powtarzamy ćw. nr 1 5) siadamy wygodnie przy stole/biurku, opieramy na nim łokcie i chowamy oczy w zagłębieniu dłoni - siedzimy tak 10-20 min - podobno świetne ćwiczenie na odprężenie oczu. Mam nadzieję, że opisałam ćwiczenia w miarę precyzyjnie. Cóż... ja ćwiczyłam około m-ca. Moja wada zaczęła się od okularów o mocy ok -1 zakładanych w szkole przy przepisywaniu z tablicy oraz podczas oglądania tv. Kiedy poszłam na studia wada się pogłębiła i od 2 roku studiów zaczęłam nosić soczki na co dzień. Teraz, po 5 roku studiów mam OP=-4,25 i OL=-4. Chyba powrócę do tych ćwiczeń...
Edytowane przez madzik_pl Czas edycji: 2006-08-28 o 07:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Te właśnie podane ćwiczenia są jak najbardziej skuteczne!
Właśnie książka 'widzę bez okularów' jest oparta na metodzie dr Batesa, pomogla już ona wielu ludziom. Mi też. W tym zestawie brakuje jeszcze solaryzacji, czyli robieniu kąpieli słonecznych oczom. A takze ogólnych postaw przy czytaniu książki i siedzeniu przed komputerem. Czytając nalezy unikać ostrego światła i błyszczących kartek (żółte najlepsze), najlepiej mieć nierównomiernie oświetlony pokój. I co chwilę (np co akapit, stronę) robić krótkie przerwy i patrzeć się w ciemne miejsca pokoju. Przy komputerze należy unikać patrzenia 'na żółwia' stopy powinny być oparte nie na ziemi ale na jakimś podwyższeniu. Należy też robić przerwy w patrzeniu, robić gimnastykę karku (unikać naciągania miesni karku). Najważniejsze: 'oko kocha ruch', należy jak najczęściej mrugać, robić palming. Aha! na początku ćwiczeń będą boleć gałki oczne. Normalny i zdrowy objaw, to jest tak samo jak z zakwasami ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
oo, muszę poszukać tej książki
![]()
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny znalazlam taka stronke. Mysle, ze sie przyda.
http://www.oko.info.pl/index.php?body=1801 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi i przydatne ćiwczenia Ciesze sie ze sa osoby zainteresowane tym tematem i ze moga sie podzielic własnymi doswiadczeniami na ten temat. Ja ćwicze jak narazie systematycznie i chce tak przynajmniej przez miesiac by było. Dzieki Waszym wypowiedzia i osob z kafeterii mam wiekszy zapał do tych ćwiczen i wiecej wiary ze moze mi sie uda lepiej widziec po takich ćwiczeniach wiem ze na efekty trzeba poczekac ale moze warto poswiecic ten czas
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Mam jeszcze pytanie do madzik_pl i froggie Czy moge ćwiczenia oraz uwagi ktore podałyście zamiescic na forum kafeterii?? Aby inne osoby mogły sobie z nich skorzystac Albo mozecie je osobiscie zamiescic była bym Wam wdzieczna http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3297840
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W opisie zrobili błąd mały bo wydawnictwo to Akasha a nie 'akasza'. atena22 jeśli chcesz to możesz umieścić to na kafeterii ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
dzieki froggie za odpowiedz własnie umiesciłam Twoja wypowiedz na forum kafeterii Czekam jeszcze na odpowiedż madzik_pl Pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Bardzo fajny wątek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam ponownie
![]() Atena22 - Oczywiscie, ze możesz zamieścić te ćwiczonka oraz uwagi, o których pisałam ![]() Super, ze założyłaś ten wątek. Od wczoraj powróciłam do ćwiczeń ![]()
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Ja też myślałam, że będzie większe zainteresowanie tym tematem. Teraz przecież coraz więcej osób nosi okulary, a zwłaszcza minusy! Może rzeczywiście niewiele z nich wierzy w poprawę wzroku dzięki ćwiczenim.
Ja szczerze mówiąc doświadczyłam poprawy, jednak zajęcia, sesja itp. sprawiły, że moja praca poszła na marne, a potem to zwykłe lenistwo nie 'pozwoliło' mi powrócić do ćwiczeń. Jednak po wizycie u okulistki (kilka dni temu - a okazało się, że chociaż soczki mam bez zmian (uffffffffffffff ![]() ![]() Pozdrawiam wszystkich, a zwłaszcza krótkowidzów ![]() ![]()
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To jest filozofia osób które w to nie wierzą. Nie raz już pisałam, że oko składa się z mięśni, niećwiczone potrafią zaniknąć, sflaczeć. Tak samo z resztą ciała. Brak ruchu, siedzący tryb a wiekszy wysiłek fizyczny to męczarnia, a na drugi dzień koszmarnie bolące zakwasy. Z okiem jest to samo.
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Ćwiczenia poprawiają wzrok! Lekarz nakazał wręcz ćwiczenia 9-letniej córce mojej kolezanki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Jak ida Wam ćwiczenia?? Ja zwiekszylam czas i wykonuje ćwiczenia juz tak jak pisze w instrukcji bo przedtem tylko tak po 30s albo minucie teraz po 2 lub 3. Ja nadal wykonuje te ćwiczenia z tej ctronki o jodze co podałam oprocz tego robie osemke oczami, dociskam palce do oczu no i robie te cwiczenia od madzik_pl ten masaż oczu itd. i wsumie to nawet duzo czasu poswiecam na to bo wychodzi mi to tak razem ok 45 min a robie te cwiczenia rano i popołudniu Narazie efektu nie ma ale moze akurat jakis bedzie wiem ze trzeba byc cierpliwym i nie tracic nadziei Musze powiedziec ze przy niektorych cwiczeniach to mnie oczy obola bo nie sa jeszcze tak wycwiczone ale zauwazyłam ze jakby z dnia na dzien juz lepeij mi sie wykonuje je Nie mozemy sie poddawac i przynajmniej miesiac wytrzymac bo mysle ze po tym czasie to bedzie mozna cos powiedziec na ten temat Pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam ponownie
![]() Ja nie ćwiczę tak długo, bo kilkanaście minut. Jednak jestem mile zaskoczona, ponieważ bardzo szybko (mimo tak długiej przerwy w ćwiczeniu oczu) zaczęło mi wychodzić ćwiczenie, które opisałam w punkcie nr 3 ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
No i czemu wątek umarł???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Trening Wzroku
Znalazłam info o czymś takim jak trening wzroku czy któraś z Was miała z tym do czynienia?Podobno można za pomocą tego treningu zniwelować niewielką wadę wzroku..............
zamieszczam link gdzie jest napisane na czym to polega http://www.wzrok.net/poprawa.htm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Trening Wzroku
nie mialam z tym do czynienia.Ale ciekawa strona
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
najbardziej interesuje mnie czy to wogóle działa
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Jest juz taki temat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;3501102]Jest juz taki temat.[/QUOTE]
gdzie on jest w wyszukiwarce wyskoczyły mi tematy odośnie treningu ale bynajmniej nie wzrolu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Nie słyszałam o czymś takim, ale napewno ktoś ci pomoże
![]() Też mnie to ciekawi
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:35.