|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
drekaga - pierwsze próby
Witam
Oglądałam Wasze prace i z zazdrości sama postanowiłam coś zdekupażować No i zaczęły się schody. Po kilku średnio udanych próbach zrobiłam coś, co ewentualnie można pokazać ludziom.Ale przy okazji poproszę o radę. Ponieważ serwetka się skurczyła i nie dochodzi do brzegów to zastanawiam się czym to zapaćkać. Chętnie posłucham rad specjalistek. Brązową farbą? Zieloną? Pomóżcie Zrobiłam też drewnianą łyżkę ale zdjęcie zrobię jak uda mi się złapać trochę światła słonecznego bo z lampą błyskową nie wychodzi. |
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: drekaga - pierwsze próby
Deska wyszła suuuper.
A miejsca gdzie skurczyła się serwetka radziłabym podmalowć zielenią taką jak na serwetce, bedzie wyglądało jak dalszy ciąg motywu. |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
ojej, jakie ładne! zapchaj ubytek zieloną farbą (tak mysle, ale może się ktoś mądrzejszy wypowie). Ślicznie wkomponowałaś motyw, spękania ładnie wyszły, super to wygląda
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
Bardzo fajna deseczka i ten krak pasuje
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny
Spróbuję zielonym, tylko się boję, że mi się nie uda otrzymać takiej zieleni Dopiero zaczynam i mam jeszcze bardzo skromny warsztat, z farb mam tylko białą, jasnozieloną i czerwoną - wszystkie to resztki po remoncie domu ![]() A przy okazji: używacie serwetek? Jeśli tak, to jak naklejacie motyw z brzegów serwetki to widać te dziurkowania? U mnie troszkę widać i mnie to denerwuje. Lakierowałam już trzy razy i nadal widać jak się spojrzy pod światło. Na łyżce użyłam papieru ryżowego i jestem z niego dużo bardziej zadowolona, niż z serwetek. |
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
hmm, nie wiem dlaczego, u mnie tych dziurek nigdy nie widać
a ubytek mozesz domalować plakatówką
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
gratuluje debiutu
a co do serwetki..ja zawsze troszke mocniej dociskam pędzel w tych miejscach i nic nie widać, a brakujące fragmenty może pokombinowałabym z resztkami serwetki.. takie trochę sztukowanie
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
o, dobry pomysł, ja też tak czasem robię
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki
Pokombinuję z resztkami serwetki. A plakatówki trzeba z czymś wymieszać?
|
|
|
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
Moje kolejne próby
. Spękany słoik I deseczka przed cieniowaniem (trochę się boję tego cieniowania - trzymajcie kciuki )
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
no muszę przyznać że super ci to wszystko wyszło gratuluje i witam bo jeszcze do ciebie niezaglądałam
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
fajnie to wygląda
jesteś bardzo zdolnaco do plakatówek, to możesz je pomieszać z lakierem będą lepiej przylegały do polakierowanej powierzchni ( bo jak zrozumiałam polakierowałaś juz te słoneczniki)
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
no, no.. rozkręcasz się
jak dla mnie słoiczek bez kraka chyba lepiej by wyglądał, ale to kwestia gustu oczywiście, deseczka bardzo ładna..już się nie mogę doczekać zdjęcia z cieniowaniami - ja póki co w ogóle się za to nie zabieram
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zadomowienie
|
Trzymam kciuki, ale i bez tego cieniowania na pewno sie udadzą. Na wszelki wypadek polakieruj wcześniej 1-2 razy, jak nie wyjdą to łatwo je będzie zmyć (ja tam zawsze jak próbuję cieniować to mokrą szmatkę ściskam w dłoni
)
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję
![]() Witaj solagne elianka dzięki za podpowiedź, tak słoneczniki były już 2 razy lakierowane, narazie nic z nimi nie robię, zabrałam się za inne prace - jak widać na załączonym obrazku ![]() ryba_75 też mi się średnio ten krak podoba ale to na razie są tylko wprawki aburkowa - wyczytałam na forum, że specjalistki tak robią właśnie, że najpierw lakierują, potem cieniują, też tak spróbuję |
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
specjalistki tego robić nie muszą, im od razu wychodzi
tylko my ciamajdy musimy lakierować
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
elianka no jak Ty jesteś ciamajda to ja jestem sułtan turecki
Twoja zielona makowa szkatułka jest śliczna ![]() A tu jeszcze jakieś drobiazgi: łycha i pucharek |
|
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
sympatyczne pracki
pucharek, jesli dobrze widzę jest szklany/porcelanowy? kleiłaś na zwykły klej czy na medium do porcelany? bo ja mam medium i jeszcze go nie używałam, bo trochę się boję...:/
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
łyżka jest świetna! pucharek też ale łyżka rulezz
poza tym, dziękuję bardzo zaa komplementy
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
elianka to nie komplementy tylko szczera prawda
![]() ryba - witam krajankę ![]() pucharek jest porcelanowy, kleiłam na coś, co się nazywa servietten-lack&kleber, w instrukcji jest napisane, że niby można tego używać też na szkło. To jest w ogóle takie fajne połączenie kleju z lakierem. Ale czy się nadaje do szkła to wam powiem za jakiś czas. Na razie się trzyma
|
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
hihihi tak sie zapatrzyłam na Twoje prace, że nie zwróciłam uwagi na to, skąd jesteś
no to jesteśmy dwie pyrki
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zadomowienie
|
Fajna łyzka, choć chyba nie kraknięta podobałaby mi się bardziej. A pucharek taki prosciutki, czyściutki bardzo ładny
|
|
|
|
|
#23 |
|
Przyczajenie
|
Witaj!
Bardzo mi się podabają Twoje prace, są poprostu świetne. Postanowiłam się też nauczyć robić takie cudeńka ![]() pozdrawiam |
|
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
Znowu coś zmalowałam
![]() Etui do okularów Pudełko jakieś - wydaje mi się, że do przechowywania karteczek na notatki I zainspirowana pomysłem Ryby na wykorzystanie płyty CD postanowiłam zrobić swoją wersję, wiem, że już po świętach ale będzie na przyszły rok ![]() Teraz na tapecie mam podkładki korkowe |
|
|
|
|
#25 |
|
Wtajemniczenie
|
Zdecydowanie najlepsze pudełko
bardzo mi się podoba etui też fajne
|
|
#26 |
|
Zadomowienie
|
Bardzo ładne pudełko
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a teraz pochwały - powiem krótko - widać, ze masz potencjał, droga krajanko - bardzo ładne prace u mnie znów sie troche ich nazbierało, ale nie mam aparatu:/ pozdrawiam z Rataj
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
pudełko jest faktycznie najfajniejsz, ale mnie urzekł patent na okularowe etui
zgapię
|
|
#29 |
|
Raczkowanie
|
dzięki za miłe słowa
![]() Ryba nieszkodzi, że pomysł nie jest twój ja go odpatrzyłam od Ciebie i tego będę się trzymać ![]() Elianka cieszę się, że Ci się podoba etui, mam nadzieję, że pokażesz swoje jak je zrobisz
|
|
|
|
|
#30 |
|
Raczkowanie
|
Zabrałam się za większe rzeczy - butelkę i lusterko z IKEI, lusterko ma być prezentem dla koleżanki na imieniny, więc muszę bardziej się postarać
![]() A w wolnej chwili robię drobiazgi: doniczka i kubek na pędzle |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Decoupage
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:11.

Oglądałam Wasze prace i z zazdrości sama postanowiłam coś zdekupażować
No i zaczęły się schody. Po kilku średnio udanych próbach zrobiłam coś, co ewentualnie można pokazać ludziom.

Dopiero zaczynam i mam jeszcze bardzo skromny warsztat, z farb mam tylko białą, jasnozieloną i czerwoną - wszystkie to resztki po remoncie domu
a ubytek mozesz domalować plakatówką