2003-12-25, 13:44
|
|
|
Zakorzenienie
|
Re: kwasy pierwszy raz
Przede wszystkim powinnaś sobie dokładnie przeczytać artykuł Basi o kwasach, i poszukać nieco w wyszukiwarce - dużo tu się o tym pisało na forum
Wydaje mi się że nie powinno się stosować kwasów w połaczeniu z retinoidami czy nadtlenkiem beznoilu - oba dość silnie złuszczają nsakórek. Ewentualnie mozesz na noc krem z kwasem a na dzien Brevoxyl - ale raczej nei oba na raz, bo to moze sie skonczyć podrażnieniem skóry, i to silnym. Na początek zawsze poleca się łagodne kremy - najdelikatniejszy jest chyba effaclar k La Roche Posay, ale skoro uzywałas differinu i isotrexinu to twoja twarz zapewne jest nawykła do silnych susbtancji, możesz spróbowac od razu z Cleanance K lub Diacnealem Avene. Najsilniej antybakteryjnie działa według mnie krem Lysanel Active SVR - ma dużą zawartości kwasów, zawiera BHA i naprawdę bardzo pomaga osobom z wypryskami, wada jest to że dziaął bardzo silnie i może piec lub szczypać...
Cięzko tak coś tu doradzić na odległość... ideałem byłoby wypróbować każdy z kremików przed kupnem... Zastanawia mnie tylko czemu nie chcesz do końca zastosować się do wskazań lekarza? Długo stosowałaś differin zanim stweirdziłaś że nie działa? Bo chyba trzeba go troche pouzywać... A moze pozostań na razie przy izotrexinie i brevoxylu, wydaje mi się że oba preparaty cieszą się bardzo dobrą opinią - Izotrexin sama kiedyś używałam kiedy coś dziwnego urosło mi na brodzie (wprawdzie bardzo krótko) a do brevoxylu wracam co kilka dni - jeden z najlepszych środków zapobiegawczych dla mojej skóry.