![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Rumunia
Hej,
Polecam Wam na wakacje Rumunię. Byłam już tam wielokrotnie i z czystym sumieniem moge Wam ją polecić. Obojętnie czy lubicie góry (Karpaty), ciepłe morze (Morze Czarne) czy tez zwiedzać (i nie tylko zamki Drakuli ![]() ![]() Jeśli macie jakieś pytania to śmiało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rumunia
I jeszcze to warto zobaczyć:
http://serwisy.gazeta.pl/turystyka/1,50370,1094126.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Rumunia- piękny kraj, sliczne miasta, cudowne krajobrazy... W tym roku byłam na objazdówce po większości najważniejszych miast m.in. Bucuresti, Sibiu, Brasso, Cluj, Timisoara, Sigisoara, Constanca, Arad, Tirgu Mures, Alba Julia, Sinaia...... I jestem oczarowana tym krajem. Fakt, pojechałam z ciekawości i przy okazji zorganizowanej wycieczki. Przyznam, że przed wyjazdem zupełnie inaczej wyobrażałam sobie Rumunie, pewnie jak zdecydowana większość Polaków. A tymczasem to bezpieczny, względnie zadbany kraj z tysiącem wspaniale zachowanych zabytków każdej z kultur. Szczerze mówiąc nie polecam zwiedzania Bukaresztu, Pałac Ludu robi wrażenie, ale poza kilkoma mniejszymi zabytkami to naprawdę przygnębiające i strasznie brudne i śmierdzące miasto... Do moich ulubionych należy Sibiu- piękne, nie za duże miasteczko saskie, utrzymane właśnie w saskim, austriackim stylu, ma coś z miast szwajcarskich, chcę tam wrócić! na koniec wspomnę jeszcze o wsiach rumuńskich...jedne oddają "ducha" stereotypowej Rumunii, wszędzie opuszczone fabryki z czasów komunistycznych, rudery służące za domy.. z drugiej strony ciekawe domy , nie tyle bogate, ile o zachwycającej architekturze. podobne do naszych a z ciekawszymi szczegółami, typu dachy. Nie sposób nie zwrócić uwagi na olbrzymie domy cygańskie...
Ciężko jest opisać ten kraj z kilkunastu zdaniach, gdyby ktos miał pytania- zapraszam, ale zaznaczam, że nie jestem specjalistka w tej dziedzinie ![]() Jeszcze raz gorąco polecam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczyny,
właśnie w tym roku wybieram się na "objazdówkę" po Rumunii. Xalpen mam do Ciebie takie pytanie czy czasem nie jechałaś z Almaturem? Poza tym chciałam was zapytać ile pieniędzy trzeba zabrać tych ich leji tzn jakie ogólnie są tam ceny ? Będę wdzięczna za odpowiedź pozdro |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja się ostatnio tyle naczytałam i naoglądałam zdjęć Rumunii, że mam niezwykła ochotę tam pojechać! W tym roku już pewnie nie dam rady, bo urlop zaplanowany gdzie indziej, ale z chęcią poczytam o Waszych doświadczeniach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do cen sytuacja bardzo zmieniła się od kiedy Rumunia weszła do Unii. Kiedyś było rzeczywiście tanio, ale te czasy minęły i obecnie jest mniej więcej tak jak u nas, na pewno nie taniej, a zdarza się że i drożej. Produkty spożywcze są w podobnych cenach, w restauracjach jest stosunkowo tanio. Bardzo opłaca sie jeść tamtejszą pizzę- nie dość , że przepyszna (!) , za 10 lei dostaje się przewaznie pizzę o średnicy ok. 30 cm. A i piwko w knajpach jest naprawdę tanie, około 3 lei, polecam Ursusa, także ciemnego. .. aż sie rozmarzyłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
1 RON (nowy rumuński Lei - mieli denominację) = 1,20 zł A aktualne ceny (przykładowe rzeczy, ceny dla Bukaresztu, w mniejszych miastach może być trochę taniej): Woda mineralna (2l) = 2 Lei Pizza = 7 Lei Zestaw Big Mac = 8.5 Lei Kawa = 1.5 Lei Piwo (0,5l, w sklepie) = 2.5 Lei Piwo (0,5l, w pubie) = 5 Lei Mleko (1l) =2 Lei Wejście na dyskotekę = 5 Lei Papierosy (paczka) = 3.5 - 5 Lei Bilet do kina = 3 - 10 Lei Gazeta = 1 Lei Taksówka (za 1km) = 1,4 Lei |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny bardzo Wam dziękuję za odpowiedź. Najważniejsze rzeczy: piwo, pizza i Mcdonald
![]() ![]() Zwłaszcza, że ostatnio czytałam książkę o Draculi i wiem co na pewno muszę zabrać : czosnek ![]() Pozdrawiam Was bardzo serdecznie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurcze, dziewczyny wytłumaczcie mi dlaczego tak jest?Malwa - Jedziesz do innego kraju i zamiast próbować miejscowych specjałow, to Ty do McDonalda?? Już jestem w stanie zrozumieć że te nikczemne hamburgery komuś smakuja (przepraszam miłośniczki), no ale żeby nie być ciekawym odkrywania nowych smaków?? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jeśli możesz mi jeszcze coś polecić to będę wdzięczna. I nie denerwuj się obiecuję, że do Mcdonalda nie pójdę ![]() ![]() Skrytym Mcdonaldożercom mówimy stanowczo NIE, hihi ![]() pozdrowionka z upalnego K-owa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
A, jeszcze mi się przypomniało. Może jakieś przewodniki byście mi poleciły oczywiście o Rumunii. Lubię jechać przygotowana conieco
![]() Juz patrzyłam i jest ich troszkę... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Malwa najlepszy przewodnik jest z Bezdroży, potem Pascal, ale nie jest tak dobry jeżeli chodzi o Rumunię.
Ja sie na mamałygę nie zdecydowałam, samej się nie je bo to coś zamiast makaronu czy tez ziemniakow, kasza kukurydziana gotowana z mała ilościa wody, potem ususzona ![]() ![]() A i jeszcze słowo o Drakuli....ja się rozczarowałam ![]() ![]() Załączam kilka zdjęć, gdyby ktos chciał więcej to z chęcią zamieszczę z różnych, ciekawych miejsc ![]() 1. wnętrze zamku Drakuli 2. popiersie Vlada 3. hunyadi var |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
- Mamałyga - taka kaszka z mąki kukurydzianej, wg mnie paskudna
![]() - Sarmale - coś jak nasze gołąbki, ale z różnymi nadzieniami, bardzo dobre. - Slana - to po prostu taka wędzona słoninka, osobiście się zdziwiłam, że dobra, bo słoniny nie lubię za bardzo ![]() Z alkoholi to znana jest przede wszystkim Palinka (mocniejsza niż nasza wódka, pędzona w domach, co jest zgodne z prawem u nich, czasem można na wsi dostać za darmo ![]() Z deserków to Baclava (orzechy z miodem) ![]() No i znajdziesz kilka znanych rzeczy jak ptasie mleczko (Lapte de pasare) czy naszego polskiego Kubusia (tam się nazywa Tedi) i inne napoje Maspexu (http://www.tymbark.ro/produse.php) ![]() A tak w ogóle to jedzenie maja podobne do naszego... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mam nadzieję, że podzielisz się po powrocie wrażeniami, nie tylko kulinarnymi, bo pomalutku i nieśmaiało zaczynam planowac też podróż na przyszły rok |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Sawb,jestem pod ogromnym wrazeniem Twojej wszechstronnej wiedzy
![]() Xalpen ja tez nie lubie flaczków więc z przykrością stwierdzam, że ciorby nie będę próbować ![]() ![]() Oj, ale się cieszę, że jadę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
ja też się wybieram na Rumunię w tym roku, morze i góry, czyli objazdówka.
Wiecie może jak tam jest z pociągami? Linie są rozwinięte? Drogo jest? Punktualnie przyjeżdzają pociągi? I czy spanie w namiocie jest bezpieczne? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
Pociągi lokalne są dosyć obskurne, ale da się nimi jeździć. Do dalszych tras zazwyczaj i tak dają lepsze pociągi, a ja polecam nawet InterCity czy ich Expresy, bo pociągi są BARDZO TANIE w Rumunii, więc można sobie na nie spokojnie pozwolić (np. w zeszłym roku za trasę Brasov - Bukareszt zapłaciłam za Expres ok. 20 zł, więc sporo taniej niż w Polsce za taka trasę bym zapłaciła). Pociąg z Polski do Rumunii (Kraków - Bukareszt) jest drogi (chociaż standard samego pociągu wysoki - czyściutko, miło itd), dlatego taniej się tam dostać autokarem. Jeśli chcecie tylko "dojechać" to np. można popytać w biurach podróży, które mają wycieczki przez/do Rumunii i zapytać o sam przejazd - można sie tak "dogadać" i zapłacić tylko za przejazd, lub nawet nieoficjalnie to załatwić, co mi się już zdarzyło właśnie (ale nie żałuję, bo za trasę Kraków - Brasov zapłaciłam tylko 200 zł). A, jedno co mnie zdziwiło to w większości na dworcach kasy nie są jak w Polsce (komunikacja krajowa i inne dla komunikacji międzynarodowej), ale osobne kasy są dla tych, którzy kupują bilety do Klasy 1, a osobne dla kupujących Klasę 2 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
łoł, sawb, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
To jest tak, że do Bukaresztu lecimy samolotem, a potem po ew. zwiedzaniu jedziemy pociągiem nad morze i w góry, z powtorem zobaczymy na miejscu, bo nie wiadomo skąd nam wracać przyjdzie . To będą wczasy na wariata, bo tylko czekam, kiedy będę mogła ![]() Wielkie dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
orientuje się ktoś jak się przedstawia kwestia spania na campingach? jakie panują warunki, czy trudno znaleźć, czy bezpiecznie, jakie ceny mniej więcej... zastanawiam się nad wyjazdem do rumunii, jestem przyzwyczajona do campingów i chce się trochę zorientować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
La Moderatoiure
|
O tak Rumunia...kiedyś ją odzwiedzimy z TŻtem
![]() ![]() http://www.mont.republika.pl/rumunia2004/index.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
a możesz powiedzieć coś więcej?
nocowaliście może na campingach? czy chodząc po górach nię będzie problemu ze schroniskami - jakie warunki? ceny? - czy może warto brać namiot? byłabym wdzięczna za wszelkie informacje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
lowja a ja mam nadzieję że jak wrócisz to wszystko nam opiszesz
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
aaa przegapiłam ten wątek
![]() też byłam w Rumunii na objazdówce tylko, że nastawionej bardzoiej archeologicznie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Na Bran nie zdążyliśmy wejść (zresztą i tak był dla nas mniej ważny ![]() A Hunedoara ? - wygląda jak wklejony ^^ Deva - fajna mała z górką i też jakimiś ruinami - wjazd kolejką dla turystów ^^ a jak ktoś ma ochotę może wdrapać się sam z tym że po drodze można spotkać miłych panów pasących owce ![]() ![]() ![]() I ja też zakochałam się w Sibiu ... jest piękniejszy niż Kraków i jaka atmosfera jeszcze nie aż tak (szczególnie w marcu) oblegany przez turystów jeszcze można zakątki cudne pooglądać samemu... warto tam wstać z samego rana i przejść się ... niezapomniane chwile. Targi mi się u nich podobają ... ee targule ![]() ![]() kuurcze aż zatęskniłam. co do szlaków to się nie wypowiem bo byliśmy tylko szlakiem dackich twierdz ale niektóre z nich w ogóle nie oznakowane, a czasem znaki wprowadzające w błąd ![]() ![]() ![]() Kilka zdjęć ^^ (bo mam ich za dużo żeby wszystkie wkleić choć żałuję bo widoki warte obejrzenia) 1.cetatea poienari - ruiny prawdziwego zamku Vlada Tepesa (Draculi) 2. i 3. Hunedoara 4. Deva z napisem ![]() 5. widok z na okoliczne pasma (niedaleko CP) A widziałyście "Wesoły Cmentarz" w Sapancie? ... ahhh ![]() ![]() o taka jest Rumunia -> ![]()
![]() |
#26 |
La Moderatoiure
|
CZyli warto jechać
![]() Fajne fotki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
ja mówię że warto
![]() ehh.... napisu by nie było gdyby były moje, ale są robione przez kumpli którzy być może część z nich będą w książkach wykorzystywać i nie wolno mi dopuścić do ich skopiowania ![]()
Braon de dhrúcht na bhflaitheas, Is deach de thobar na ngrás, Go mbronna Dia ar d`anam Is ar ár n-anam féin... Edytowane przez Fraoch Czas edycji: 2007-11-07 o 14:37 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
La Moderatoiure
|
Tak myślałam
![]() A w jakim języku rozmawiałaś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
|
najczęsciej migowym
![]() ![]() ewentualnie mozna dodawać do wszystkiego końcowke "ul" i liczyć że się trafi w jakieś ich słówko ![]() ![]()
![]() |
#30 |
La Moderatoiure
|
Hehehe
![]() A po angielsku tam kumają ![]() ![]() (bo te dwa języki obce najlepiej znam) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:11.