|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Jak z hama zrobić gentelmana?
Może tytuł troche za ostry,ale sytacja rysuje się mniej wiecej w ten deseń.
Otóż moja siostra od dobrych paru lat jest mężatką.Od roku również mamą. Niestety tatuś dziecka pochodzi z ciężkiej rodziny,aczkolwiek sam uchował się w niej najlepiej(nie pali jak jego cała rodzina,w porównaniu do reszty jest względnie kulturalny)- jego ojciec po pracy siada na fotelu i pije piwo i tak spędza resztę dnia,regularnie minimum dwa razy do roku jest w szpitalu przez wątrobę,jego mama to 100% kury domowej.Niestety czasem,czasem bardzo często jego domowe nawyki wychodza na wierzch(łącznie z tym,że po pracy niemal zawsze sięga po piwo:/).Jest niezbyt pomocny w robotach domowych,jest typową złota rączką,ale nie łapie się za pomoc w sprawach,które są stereotypowo przypisane kobietom.Przez to ma złe relacje z teściową(co niestety tworzy bardzo złą atmosferę,szczególnie dla dzidzi,która przecież tym nasiąka,już sobą się przestałam przez to wszystko interesować ![]() Szfagier ma jak 'baba' czasem po prostu za dużo kłapie dziobem.Powie o słowo za dużo,które jest totalnie zbędne,ale wjedzie nim na nerwy innym lub zrani i rozzłości ich. Samo upominanie nie daje trwałych rezultatów.Stąd tez moje pytanie z nadzieją o złoty środek: Jak z chama zrobić gentlemana? Może ktoś jest po studiach z psychologii?Pedagogki?Cok olwiek...błagam o pomoc.
intro.blog tu się otwieram. Edytowane przez niuja Czas edycji: 2008-08-23 o 23:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jak z hama zrobić gentelmana?
Z chama ewentualnie... Przepraszam, mam bzika na punkcie ortografii. Wiesz, nie podałaś żadnego konkretnego przykładu, więc nie do końca wiem, o co chodzi. Piszesz, że nie pali... To o niczym nie świadczy. Mój tata pali, a chamem bynajmniej nie jest.
Podaj przykłady zachowań, będzie nam łatwiej. Generalnie pomaga szczera i otwarta rozmowa, ale tutaj potrzeba chęci obu stron...
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Strofując go podczas jego chamskich zachowań. Jak wszyscy zwracaliby mu uwagę, to by sie szybciej nauczył
![]()
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Hm,a tu Ci powiem,że to nie takie proste jakby się wydawało.To daje wręcz efekt bumerangu - oburza sie jak dziecko i złości.W przeszłości to było stosowane,on coś palnął to ja mu zwróciłam uwagę potem mama dodała swoje pare groszy i siostra.Takie kumulowanie się przeciwników tym bardziej go złościło.
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
z doswiadczenia bliskich mi osob wiem ze najgorsze co moze byc to mieszkanie mlodego malzenstwa z rodzina ktorejs strony
zawsze wynikaja takie konflikty moze nie warto z igly robic widly? az takim chamem chyba nie jest skoro twoja siostra wybrala go na swojego meza i ojca swojego dziecka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
cham zawsze będzie chamem.
tego nic nie zmieni. proste... BTW,się zawsze śmieję że ham to szynka po angielsku ... ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
A czy On jest jedynym mezczyzną w domu? Czy że tak powiem jest panem domu? Podejrzewam, że nie skoro to nie ich mieszkanie tylko teściów.A jak wygląda z gotowaniem, każdy sobie gotuje czy Twoja mama wszystkim albo razem z siostrą? Przepraszam, ze tak wypytuje, ale wydaje mi się, że wina leży po stronie tego, że Oni mieszkają z Wami - jako młode małżeństwo powinni założyc własne gniazdko, a nie byc pod ciąglą kontrolą rodziców. Może Twojej siostrze tak wygodnie, bo to jej rodzice, ale jemu napewno to nie odpowiada.
Co do chamskich odzywek - nie podałaś konkretów - ale skoro tak się odzywa to może go sprowokował ktoś do tego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Z igły?Wyobrażasz sobie ciągłe życie w napiętej atmosferze?Odbąkiwanie sobie jak wrogom?Wszystkim przez to się psuje humor. A co do tego wyboru...nie wiem,może to prawdziwa miłość i coś naprawdę zaskoczyło,ale na początku było jeszcze gorzej.Moja mama zrobiła im wielką awanturę przed ślubem i zakończyło się to tak,że przestali być hamscy chociaż w stosunku do siebie. Cytat:
Ham w tytule bez komentarza,bawmy się,że to nie ja pisałam,wstyd;p Cytat:
![]() |
![]() |
#9 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dziewczyny wcześniej prosiły, żebyś podała konkretne przykłady jego chamskich zachowań i odzywek, to puszczasz to mimo uszu i nie odpowiadasz na to, co jest kluczowe w tym wątku. Z ostatniego posta za to jasno widać, że to Twoja mama próbuje nimi rządzić i być głową ICH rodziny ![]() Jak nadal będziecie mieszkać wszyscy razem, to on długo nie wytrzyma takiego napięcia, a tu jeszcze o jakimś wspólnym domu w przyszłości piszesz, zamiast porozprowadzać się każda familia do swojego. Myślę, że w takiej sytuacji lepiej mieszkać w wynajmowanej kawalerce (siostra z rodziną) niż z taką teściową, co to jeszcze przed ślubem wielką awanturę urządziła. Przynajmniej ja bym tak wolała. Pognieździć się przez jakiś czas w niewygodach, ale mieć święty spokój. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ostatnio rzeczywiście jest tak,że wygląda to jakby zięć był tylko na posyłki i między innymi to tez mnie zmusiło do 'działania'.A moja mama jest głową rodziny bo tak wyszło po prostu.Jako,ze od prawie 17 lat jest wdową to stała się głową naszej rodziny.Potem zjawił się on i mama przyjęła go pod swoje skrzydła,a dla niego samego było to uwolnienie od rodziny która go ograniczała i marnował przy niej życie.Zajęła się nim można to tak powiedzieć i bardzo dużo pomogła.Przez zapewne szacunek do starszej osoby i jakąś tam zaprzeszłą wdzięczność mama jest głową rodziny. Właśnie się zastanawiam kiedy i jak w kimś wybuchnie frustracja.Tym bardziej,że oboje(teściowa i zięć)swoje frustracje rozładowują na sobie,a tak poza tym,to są ludźmi 'do rany przyłóż'. Edit: Dla dokładnego obrazu - szfagier potrafi udawac,że kogoś nie slyszy,bardzo hamsko.Szczególnie jeżeli chodzi o prośby.No i różne docinki,ale nie pamiętam po prostu co dokładnie mówił,po prostu docinki jak między dziecmi z gimnazjum,złośliwe,raniąc e.
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Niuja, możesz pousuwać z cytatu mojej wypowiedzi swoje odpowiedzi?
Możesz to wszystko napisać w poście, a nie w mojej wypowiedzi, bo teraz nikt nic z tego nie zrozumie i powstanie zamieszanie, bo wygląda jakbym to ja napisała,a to Twoja wtrącenia. Dziękuję Edit Teraz jest poprawnie Cytat:
Rodzina może mieć tylko jedną głowę. Kółko będzie się zamykać tak długo, dopóki będziecie mieszkać wszyscy razem, chyba że mama odpuści i pozwoli, żeby to on był głową jego rodziny. To miło z jej strony, że mu pomogła, pomagała, ale nie może całe życie prowadzić za rączkę dorosłych ludzi, którzy sami są już rodzicami. Czas odciąć pępowinę. Wtedy może i wzajemne stosunki w Waszej rodzinie (całej) się unormują i będziecie dla siebie bardziej mili, a nie tylko powarkiwać wzajemnie, bo jak sama piszesz, kiedyś w kimś ta frustrajca wybuchnie, bo ileż można wytrzymać w takiej atmosferze? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Czas stanąc na własne nogi i zacząc życie w obrębie własnej rodziny. Szkoda, że nie pomyśleli o tym, zanim postarali się o dziecko - aby najpierw postarac się o jakieś tylko swoje miejsce. Na dłuższą metę tak się nie da - życ nie we własnej przestrzeni, z teściową wiszącą nad głowami. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Ho, ho, ho widzę, że tu ktoś się tu rozpędził. On jest chamem, a ona ofermą. I to stwierdzenie powinno być przestrogą dla wszystkich mieszkających z teściami lub planujących takowe mieszkanie. Cała rodzina miesza się w życie małżeńskie. SMutne to. A w dodatku ocenia ich negatywnie i jeszcze "z dobroci" są plany przemiany ich, bo zięć nie wykonuje poleceń na zawołanie (nieważne że może być zmęczony po pracy lub po prostu nie ma humoru) i reaguje po chamsku. No sorry ale ja go rozumiem, pewnie głupi nie jest i wie co o nim mówicie i o jego żonie a Twojej siostrze, to po jaką cholelę ma spełniać wasze prośby i udawać że jest ok jak nie jest ok
![]() Ja to myslę, że TY i Twoja matka chcecie ich zdominować i że to wy wywołujecie konflikty wszystkie, a potem udajecie że nie rozumiecie o co chodzi...czemu on tak wybuchł. Widzisz drzazge u kogoś a belki w swoim oku nie widzisz. Zacznij sama się zmieniać i nie doprowadzać szwagra do furii i matke też hamuj. Oto moja rada. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
PO pierwsze zupełnie bez sensu tytuł...?Wczytując się w treść postu nie zauważyłam chamskiego zachowania Twojego szwagra... Dla mnie to jakbyś nie rozumiała żadnego z owych pojęć... Skoro mówisz, że ciągle sobie dogryzają, to dla mnie nic dziwnego, że w pewnym momencie wszystkie prośby i uwagi puszcza się mimo uszu. Może zamiast dogadywania sobie warto czasami spuścić z tonu i najzwyczajniej porozmawiać i ustalić zasady w domu. Skoro nikt się nie wyprowadza, to znaczy, że wszystkim tam jest dobrze. Najwięcej winy jest Twojej siostry, to jej mąż i ona powinna się starać , żeby to wszystko poukładać. Twoja mama już nie ma prawa się wtrącać w ich życie, mają dziecko to już oddzielna rodzina. I jeszcze jedno, skoro Twoj szwagier po pracy przychodzi do domu i zasiada w fotelu, popija piwko może świadczyć nie tylko o tym, że jest prostakiem i ze złej rodziny, ale może nie ma nic ciekawszego do roboty, nie wiem w jakim wieku sa twoja siostra i on, ale jeśli młodym małżeństwem, to spędzanie wieczorów z teściowa na głowie nie mobilizuje do niczego lepszego. Może siostra powinna pomyśleć o urozmaiceniu wieczorów, skoro dziecko ma z kim zostawiać, bo babcia na miejscu. Aha i jeszcze jedno najgorsze jest według mnie raz komuś pomóc a potem oczekiwać za to dozgonnej wdzięczności i potulności...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść...
Dwie głowy rodziny, to o jedną za dużo. Moi teściowie mają spory dom, oczywiście proponowali zamieszkanie po ślubie w części domostwa. Odmówiliśmy od razu, nie wyobrażałabym sobie, żebym we własnym domu miała sie czuć jak gość (szczególnie, że teść ma mocną osobowość i tę chatę postawił własnymi rękami). Mój tż nawet przez chwilkę nie chiał takiej stytuacji, bo młodzi ludzie mają mieć swoje życie, swoją rodzinę, swoje rytuały, a nie żyć życiem teściów, które oni wiedli przez 40 lat... Bo taka jest prawda, to osoba przychodząca z automatu musi się przystosować... Jedyna rada dla siostry i jej męża - iść na swoje, to powinno uzdrowić ich związek i zabrać teściową z łożka...
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobra,wtrące troche optymizmu. SPRÓBOWAĆ ZAWSZE MOŻNA ![]() a z tą szyneczką to żadna aluzja czy coś,zawsze jak słyszę słowo "cham" to mi się ta szynka od razu na język wciska ![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
zmieniać męża jak już to powinna chceć Twoja siostra, Ty i matka, przepraszam - w szczególności Ty jesteś ostatnią osobą, która powinna się wtrącać. A jeśliw stosunku do Ciebie jest niegrzeczny, czy "chamski", jak o Nim mówisz, to zwróć mu uwagę od razu i tylko w stosunku do swojej osoby.
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
chyba wybiórczo, bo 'szfagra' nie zauważyłaś
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
albo będzie robił dokładnie odwrotnie - jeszcze bardziej podkresli chamskie zachowanie, nie tędy droga, po za tym sprawa siostry i jej męża a nie wasza. takie moje zdanie.a ze się kłóci z teściową? czesto sie tak dzieje, w końcu skądś musiały się wziąć dowcipy o teściowej... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
moim zdaniem nie powinnaś sie wtrącać to życie twojej siostry i jej męża powinni sobie je ułożyć a napewno łatwo im nie jest nie w swoim mieszkaniu powinnaś zwrócićuwage szfagrowi jeżeli ten sie chamsko zachowuje w stosunku do ciebie i tyle
a młodym radze wyprowadzke na pewno im to pomorze ![]()
![]() |
#22 | ||||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
No i to jest główny problem - oni mieszkali we dwójkę,osobno,dobre pare lat,a teraz dopiero będą mieszkać z nami na stałe. Cytat:
Cytat:
Może to kwestia mojego podejścia - dla mnie są młodzi i póki żyją mogliby pracować na swoją lepsza przyszłość.Rozumiem raz na tydzień,dwa usiąść zmęczonym z sił i niczym flak nic nie robić,ale jeżeli robi to niemal codzień,to się trochę bajam jak to wpłynie na jego zdrowie i życie.No i nawiązując do tego,że miał taki przykład w domu,to jako człowiek inteligentny,nie-prosty powinien wyciągać wnioski. A co do ostatniego zdania,że się zgadzam w 100%,ale co ja poradzę,ze moja mama taka jest. Cytat:
Cytat:
![]() Ja nie mam wytłumaczenia dla tej pomyłki,mózg po prostu wtedy chyba nie za bardzo chciał się wysilać ;-p Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Dziękuję za wasze wszystkie wypowiedzi.Lubię usłyszeć inny punkt widzenia.Wszystko sprowadza się do tego,że nad wszystkimi trzeba popracować i będzie to ciężka droga,być może bez końca.Po prostu nie chcę tego rzucić w cholerę i sobie 'darować' bo nei chcę,żeby z kolejnego dziecka wyrósł ancymon tylko dlatego,bo starsi ludzie na około nie mogli się ugryźć w język.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:50.