|
Notka |
|
Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Grudki i krosty.
Witam serdecznie,
Jestem 26 letnią pracującą studentką.Odkąd pamiętam zawsze miałam cerę mieszaną, wrażliwą, skłonną do uczuleń i alergii.Dość długo leczyłam buzię z trądzika grudkowo - krostkowego, a potem z zapalenia atopowego.Jednak od kilku tygodni skóra mojej twarzy stała się bardzo sucha,złuszcząca,jakby odwodniona.Poza tym szczególnie na czole i brodzie, a ostatnio na dekoldzie i plecach (rzadko na policzkach)wciąż pojawiają się twarde białe grudki.Niektóre dość łatwo da się usunąć,niektóre jednak bardzo trudno,bo jak stwierdziała kosmetyczka (odwiedzam ją raz na dwa miesiące)znajdują się głęboko po skórą.Wiem,że nie powinno się przewlekle używać kosmetyków przeciwtrądzikowych,bo wysuszają skórę,a moja i tak jest teraz bardzo sucha.Poza tym nie mam już "nastu" lat i chciałabym stosować kosmetyki odpowiednie do swojego wieku.Te jednak nie rozwiązują problemu pojawiających się grudek i krost.Dlatego zwracam się o poradę,jak powinnam pielęgnować skórę zarówno na twarzy,jak i na dekoldzie i plecach. Za pomoc serdecznie dziękuję,Aneta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: Grudki i krosty.
Należy zacząć od łagodnie złuszczających preparatów z kwasami owocowymi stosowanych codziennie aż do stężeń tolerowanych przez skórę. Z pewności spowodują wysuszenie skóry i tym trzeba będzie sobie radzić, szczególnie w przypadku skóry atopowej. Dodatkowym efektem może być widoczne pojawienie się prosaków podczas takiej kuracji. Proszę się nie bać długotrwałego stosowania preparatów przeciwtrądzikowych. Z pewnościa nie dojdzie do uszkodzenia skóry właściwej i po zaprzestaniu kuracji wszystko wróci do normy. Lepiej nie ryzykować pojawienia się trądziku po którym pozostaną blizny trudne do usunięcia a z suchą cerą doskonale sobie radzą współczesne kosmetyki. Ale to już pytania do kosmetyczek. Przy okazji - skóra jest dość gruba i grudki z pewnością leżą w głębokich warstwach naskórka z których przy odrobinie wprawy i cierpliwości można je w sterylnych warunkach usunąć zanim dojdzie do nadkażenia bakteryjnego i pojawienia się stanów zapalnych. Rozwiązaniem jest dokładna, cierpliwa, rozsądna kosmetyczka i skuteczny w leczeniu przeciwtrądzikowym dermatolog. Niestety nie mogę polecić leków korespondencyjnie, bez zbadania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:56.