|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Uczulenie??!!
Witam Wszystkich serdecznie
![]() Mam problem.Pod oczami i na powiekach pojawiły mi się dziwne, swędzące bąble;/ Czy to jest uczulenie na jakiś kosmetyk i jak ewentualnie się tego pozbyć. Dziękuję z góry za odpowiedzi;* |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Uczulenie??!!
bardzo mozliwe, ze to uczulenie. zmienialas ostatnio kosmetyki? wypij wapno, powinno byc troche lepiej.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Może to cienie do powiek albo krem zły używałam
![]() Dziękuję za odpowiedź;* |
|
|
|
|
#4 |
|
Przyczajenie
|
Ja mialam ten sam problem.Chodzilam po lekarzach,az trafilam do dobrego alergologa.Zrobil mi testy alergiczne i okazalo sie,ze jestem uczulona na henne i kalafonie.Lekarz powiedzial ze jesli musze sie malowac to mam znalezc cos co mnie nie uczula.Niestety okazuje sie ze mam tendecje na uczulanie sie na rozne zwiazki chemiczne-wiec najlepiej jak bedzie cos prostego w skladzie.Prawdopodobnie przez lata stosowania tuszu uczulilam sie na jego skladniki.
Oczywiscie producenci nie zapisuja na opakowaniu skladu kosmetykow.Przez okolo rok czasu stosowalam Max factor 2000 calorii i niestety wkoncu tez sie na niego uczulilam ![]() Kupilam ostatnio nawet tusz firmy Clinique ( wszystkie kosmetyki sa podobno hipoalergiczne kosztowal 100pln i ... od razu mnie uczulil!! Przeczytalam ze alergiczki dobrze mowia o Respectissime i chyba go sprobuje.Bez tuszu czuje sie gola (Proponuje wizyte u alergologa albo przynajmniej dermatologa ( nie jest potrzebne skierowanie ).Moze zrobia Ci testy alergiczne-chociaz jest to tylko wycinek wszystkich skladnikow na ktore mozna sie uczulic.Nie ukrywajmy do naszych kosmetykow dodawanych jest mnostwo zwiazkow chemicznych. Pozdrawiam |
|
|
|
|
#5 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Czyli oznacza to że będę uczulona na wszystkie kosmatyki
|
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
Ja mam masc do stosowania miejscowego-zrobiona w aptece Protopic+wazelina poniewaz sa to okolice oczu oraz w razie bardzo silnej reakcji w szafce leza tabletki przeciwalergiczne Flonidan.Tabletek jeszcze nie musialam stosowac,ale masc niestety stosuje czesto
( Dziwne jest to ze objawy mam tylko na jednym oku,no ale coz :PNiestety kazdy lekarz powie,ze nalezy unikac kontaktu z alergenem niz zwalczac objawy alergii |
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
oja ja też mam tylko na jednym oku!!!! Na prawym, a u Ciebie??
|
|
#8 |
|
Przyczajenie
|
Ja akurat na lewym :P
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
ech ja mam uczulenie na kosmetyki ale objawia mi się nieco inaczej schodzi mi skóra aż do krwi w miejscu np tam gdzie miałam cień do powiek
kiedyś koleżanka nałożyła mi puder tani na twarz i cała twarz mi zeszła to było straszne nic nie pomagało i strasznie piekło jak czymś posmarowałam a jak nie smarowałam to swędziało okropność nigdy więcej Rossmanowych pudrów teraz używam tylko mineralnych z Rimmrla i dają radę
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
Ja też mam uczulenie na prawym oku, pod i na powiece. Trzyma mi się to już z 2 tygodnie. Tak samo zrobiło mi się na szyi. Więc mamy coś podobnego. Jak sie dotknie to swędzi. ;/ Ratujcie.
Jestem alergikiem i nawet nie idę do dermatologa, żaden nie potrafił mi pomóc.
|
|
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Ale wiecie co ciekawe pojawił mi sie naajpierw jeden bębel. a za dwa dni jak sie pomalowałam to wyskoczyło jeszcze z 5. I używałam peelingu z perfecty i wtedy jeszcze swędziec zaczęły
|
|
#12 |
|
Przyczajenie
|
Radze dziewczyny szukac kosmetykow ktore Was nie uczulaja.W moim przypadku to bedzie chyba syzyfowa praca-na poczatku jest ok a po kilku miesiacach uczulam sie na nie.
Ja na poczatku tez chodzilam do dermatologow i przepisywali mi masci na badzie sterydow.Teoretycznie pomagalo-bable,zaczerwienienie i swedzenie przechodzilo.Ale jest skutek uboczny-po jakims czasie w tym miejscu skora robi sie taka zrogowaciala,ciemniejsza. Idzcie tez do lekarza,ale najlepiej dobrego alergologa.A jesli chodzi o tymczasowa ulge to polecam masc robiona w aptece oczywiscie na recepte Protopic+wazelina. |
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki za radę. Całe szczęście bąbli juz nie ma ale boje się że znowu sie pojawia jak zacznę uzywać kosmetyki
(po odstawieniu ich zniknęły)
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:45.