![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Ile oszczędzacie / wydajecie pieniędzy na miesiąc?
Witam,
Wizażanki zastanawiam sie jakie macie wydatki miesięcznie, tzn ile przeznaczacie na mieszkanie, jedzenie, szkole, ksiązki, ciuchy, kosmetyki i czy udaje Wam sie coś zaoszczędzic ? Czy z pensji cokolwiek zostaje? Jak często chodzicie do kosmetyczki, fryzjerki, kina i w inne miłe miejsca? Czy starcza Wam pieniędzy na wszystko na co macie ochotę?
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ile oszczędzacie / wydajecie pieniędzy na miesiąc?
Niestety nie mam jeszcze pensji ale jako że utrzymuję się samodzielnie (stypendium na studiach) może się wypowiem
![]() Na akademik wydaję ponad 300 zł, bilet MZK ok. 40 zł i komórka zazwyczaj 30 zł, więc stałe rachunki zamykają się w kwocie 400 zł ![]() Oprócz tego na jedzenie wydaję ok 60-70zł tygodniowo, czasem w weekendy bilety do domu (ok. 25 zł w obie strony), książek nie kupuję (biblioteka ![]() Kosmetyczka, fryzjer - kuzynka i koleżanki, 0 zł Kino, dyskoteka - TŻ, 0 zł Siłownia, basen - klub studencki, 0 zł Ogólnie nie jest źle, mieszczę się w 800 zł miesięcznie, i zazwyczaj do skarbonki też coś wrzucę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Aktualnie nie mam stałej pensji ale jak ją miałam to zazwyczaj nic nie zostawało . Jestem strasznie rozrzutna i bezwzględu na to ile bym zarobiła i tak bym wszystko wydała na ciuchy
![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio nawet robilam takie rozliczenie przed koncem roku, by zrobic plan finansowy na przyszly rok i sie po prostu zalamalam !!
Wydaje za duzo, wiec postanowilam oszczedzic 1 tys. miesiecznie. Dotychczas udawalo mi sie oszczedzic jakies 300 zl. - |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
hm od dłuższego czasu oszczędzam, a raczej nie wydaję na bzdury
zawsze coś odkładam wydaję sporo - mieszkanie, kosmetyki, ciuszki, jedzonko, wyjścia- imprezy
#6 |
Zakorzenienie
|
odkładam jakies 1000 zł miesieczie.
A wydaje około 250 zł na dojad do pracy, szkoły telefon ciuchy i kosmetyki inne wyjscia imprezy.
#7 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Mnie na szczescie jeszcze utrzymuja rodzice - tzn. mieszkanie i jedzonko - czasami tylko zakupy zrobie do domku za swoje.
a miesieczne wydatki: 400 zl - czasne za studia ok 300 zl - paliwo 40 zl - aerobik A tak sezonowo to telefon 50 zl (na 3 miesiace przewaznie mi wystarcza, bo TZ ma darmowe do mnie ![]() Nie zostaje mi nic ![]() ![]() Studiuje kosmetologie, wiec wszystkie zabiegi robie sama ![]() ![]()
20.07.2013 ![]() 31.12.2014 ![]() 18.06.2016 ![]() Edytowane przez mala19881 Czas edycji: 2010-01-02 o 21:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
U mnie jest bardzo kiepsko z oszczedzaniem mimo stalego dochodu w pelni wlasnego,do przeznaczenia tylko na siebie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
I ja sie przyłaczę. Wydajemy z TŻ stanowczo za dużo. On zarabia więcej, z pensji TŻ sopłącamy rachunki, robimy większość spożywczych zakupów i utrzymujemy samochód. Moja pensja rozchodzi mi sie.. włąściwie nie wiem na co.
Cel: odkładać 1500 zł miesiecznie. Spróbuję. |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
U mnie różnie to bywa ale zawsze staram się mieć odłożone pieniądze które pozwolą mi przetrwać przez kilka miesięcy.
Muszę utrzymywać płynność ,mam działalność i jest to szczególnie ważne. Wydatki domowe to: rachunki (telefony,internet,woda,p rąd,gaz) paliwo (nie liczę bieżącego utrzymania auta ,ostatnio poduszki pod silnik 500zł ![]() Bieżące zakupy do domu Jakieś ciuchy ,kosmetyki i przyjemności jak kino Razem pewne wydatki to jakieś 1,900zł Do tego sezonowo węgiel (mieszkam w domu z co) Utrzymanie działalności to: 6,000zł I jak tu nie pracować po 14h 6 dni w tygodniu ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez NoWaJa85 Czas edycji: 2010-01-03 o 20:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Ja niestety nie potrafię oszczędzać, a mogłabym, bo mam z czego odłożyć, wszystko co zarobie wydaje na rachunki, na ciuchy i kosmetyki i wszelkie przyjemności
![]() ![]()
#14 |
Zakorzenienie
|
utrzymanie mieszkania, jedzenie, utrzymanie działalnosci, internet, kablówka, telefony, kino itp rozne przyjemnosci= 4000zł.
Nie zawsze da sie cos odłozyc. Jezeli juz to najwyzej okolo 1000zl. |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Nie mieszkam z rodzicami i oni kupują. od czasu do czasu ja coś kupie.
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
moje dochody to około 750 zł, odkładam 200 co miesiąc, zawsze
45 zł płacę za internet reszta zostaje mi na utrzymanie się w innym mieście, czyli akademik/jedzenie/ubrania/przyjemności/bilety mpk do kina chodzę, jak wygram bilety lub zostanę zaproszona do fryzjera chodzę sporadycznie, ostatnio np. byłam na początku listopada kosmetyczka- raz albo dwa razy w miesiącu mama oczywiście dokłada się do mojej 'kuchni', czyli kupuje mi słodycze, robi pierogi, gołąbki, krokiety, które ja sobie zabieram ubrania często kupuje mi siostra, ogólnie rzadko kupuję odzież |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
ja od kilku miesięcy jestem na zerze. o dziwo, kiedy wynajmowałam mieszkanie i miałam na utrzymaniu konkubenta zawsze coś zostawało
![]() najwięcej idzie na jedzenia a także prąd, gaz i wodę (zużywam ogromne ilości i aż się boję kolejnych rozliczeń), no i ciągle coś remontuję, niby po trochu i małym kosztem ale zbiera się. |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Ja nigdy nie potrafilam odlozyc .Zawsze jak pare stowek odlozylam to nagle cos se upatrzylam w sklepie i po pieniadzach :/ jestem zakupoholiczka niestety. Ale musze wziac sie wgarsc i odlozyc cos bo chce sie przeprowadzic do innego miasta. wiec fajnie by bylo gdybym sie czula bezpieczniej
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Mnie też utrzymują rodzice
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
[1=6291cc2e5cca5cd6ab177e5 efe4c5e0758342977;1867984 8]Mnie też utrzymują rodzice
![]() Zazdroszcze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
A ja co miesiąc odkładam 1000 na OKO... moje zarobki to od ok. 1200 do 1500,
czynsz (z wliczonymi rachunkami) płacą mi jeszcze rodzice. Na jedzenie, abonament od telefonu i drobne wydatki pozostaje to 200-500. Ciuchy kupuję rzadko i to raczej tylko w ciucholandach, kosmetyki w miarę potrzeby, a i wtedy wydaję tylko na niezbędne rzeczy. U kosmetyczki jeszcze nigdy nie byłam, do fryzjera od roku nie chodzę, bo zapuszczam włosy (końcówki podcina mi mama) ![]() No i tu dodam jeszcze, że mam silną motywację bo zbieram na studia od przyszłego roku akademickiego, może dlatego mam taką silną wolę i ciśnienie na oszczędzanie ![]() Pozdrawiam wszystkie oszczędzające!
#22 |
Zadomowienie
|
wydatki moje i TŻ są jak dla mnie kosmiczne
(rata kredytu, zusy za działalność, czynsz, prąd, gaz, telefon, siłownia, parking) jakieś 3500 zł papierosy, zakupy (jedzenie, kosmetyki, chemia do domu i wszystko co niezbędne) - 1500 zł paliwo - 500 zł kosmetyczka, fryzjer -średnio 250 zł (fryzjer co 2-3 m-ce podnosi średnią) służba zdrowia (okulista, ginekolog, stomatolog - prywatny - bo w tych dziedzinach nie ufam NFZ) - 100 zł ciuchy kupuje mi mama bo ja nie mam z czego odłożyć, a imprezy??? nie byłam na żadnej od roku, do kina chodzimy baaaaardzo rzadko i tylko w środy bo wtedy mamy połowę ceny OGÓLNIE MASAKRA Edytowane przez ry-bcia Czas edycji: 2010-04-21 o 15:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Ja narazie mieszkam z rodzicami i częściowo mnie utrzymują, choć niedługo będe zarabiać znowu swoje pieniądze
![]() telefon - 25zł, szkoła - 230zł, paliwo - 400zł, rata za samochód - 200zł, fryzjer (co 2 miesiące) - 60zł, kosmetyki - około 100zł ciuchy/buty/dodatki - 100-200zł, czasopisma - 20zł, kino/imprezy - raz na pół roku może 50zł wydam. oszczędności - 0zł ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
mieszkanie, jedzenie, szkoła-0 zł (utrzymują mnie rodzice)
dojazdy do pracy, szkoły- ok 400 zł ubrania, kosmetyki - 100 zł przyjemności- 100-150 zł miesięcznie czyli razem ok. 700 zł coś tam odłożę, ale przeraża mnie wizja samodzielnego utrzymania ![]()
#25 |
Rozeznanie
|
Telefon/internet 110
rachunki 200 przedszkole 150 jedzenie 300 paliwo 200 kosmetyki/ciuchy 200 wyjścia 50 Łączny odchód ( ![]() Ostatnio - facet na utrzymaniu (wrrrrrr...) Ciężko mi coś odłożyć, bo zawsze jakaś kurtka dziecku, buty, leki i inne dziady. Albo się naczytam na Wizażu o nowych cudnych środkach na piękność ![]() ![]()
kosmetyki Edytowane przez Aranjani Czas edycji: 2010-05-04 o 10:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Wynagrodzenie z pracy+umowy zlecenie ~3800zł netto/mies
-jedzenie: 300 zł, -samochód (paliwo,ubezpieczenie,prz egląd) 350zł -rachunki 600zł -ubrania 200 zł -rozrywka 400 zł -kosmetyki 70-100zł -fryzjer 10zł -basen 20 zł Czyli powinno mi co miesiąc zostawać ~1800 zł. Niestety odkładam tylko 1000 zł miesięcznie. Bo tak naprawdę zawsze coś wyskoczy: a to w samochodzie trzeba coś wymienić (ostatnio kpl. opon 1000 zł ![]()
#27 |
Zakorzenienie
|
No niestety, jak sie nie liczy i kalkuluje na biezaco wydatkow (czego juz nie robie) to mozna sie niezle zdziwic, ile pieniedzy przecieka przez palce.
|
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Ja najwięcej trace z lenistwa - a bo mi sie obiadu nie chce robić, albo w kolejce w tanim sklepie nie chce stać. Nie liczę się z kasą tak bardzo jak z czasem. A czas - to pieniądz, w moim przypadku stracony
![]()
kosmetyki Edytowane przez Aranjani Czas edycji: 2010-04-24 o 11:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Ja nie bardo kontroluję swoje wydatki, czasem zostaje mi prawie cała wypłata (nie wiem jak to sie dzieje) a czasem całą wydam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sklepy niestety wybieram drogie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:45.