![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
![]() Warszawa-bojkotujcie sklep zoo w GalMoku!
Witam drogie wizażystki.
![]() Mam pewien problem.. Chcem kupic sobie zwierzątko i nie wiem gdzie najrozsądniej można by było kupic. ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Białystockie sklepy zoologiczne=)
a co to za zwierzątko ma być? ja nie mam zaufania w ogóle do sklepów zoologicznych i poszukałabym jakiejs hodowli tych myszek/szczurów/królików, bo w sklepach bywaja po prostu za młode zwierzatka, chore, zestresowane...możesz kupić takie, które potem szybko umrze nie z twojej winy i będzie przykro
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raróg
|
Dot.: Białystockie sklepy zoologiczne=)
Zgadzam się z Esfirą, lepiej rozejrzeć się po domowych hodowlach, na pewno znajdziesz jakieś informacje w necie
![]() Co do sklepu internetowego z jedzeniem i akcesoriami dla zwierzaków, polecam www.animalia.pl , mają dobre karmy i możliwe ceny ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
![]()
Konkretnie to ma byc chomik.
Ale gdzie znaleźc hodowle chomików w Białymstoku? ![]() Może któraś z was kupowała z hodowli chomika bądź inne zwierzę.. ? Pytam tak dlatego, że bardzo często kiedy kupowałam w sklepach zoologiczych zwierzątko było chore.. ![]() Ale z kolei w sklepach zoologicznych jest najwygodniej kupic zwierzątko i akcesoria mu potrzebne. ![]() ![]() Jedno jest pewne, na pewno nie każdy sklep sprzedaje chore zwierzęta! Przecież nie wszyscy kupują bądź biorą zwierzaki z hodowli. ![]() Wielki znak zapytania... ![]()
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
![]()
Znalazłam pewną stronkę ze zbiorem sklepów zoologicznych w Białymstoku.
![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Warszawa-bojkotujcie sklep zoo w GalMoku!
moja kolezanka wczoraj w sklepie zoologicznym w Galerii Mokotów "Anna Zoo" obserwowała umierającego króliczka
w galerii mokotow w sklepie zoologicznym na oczach wszystkich ludzi umieral maly kroliczek w tej ich klatce...lezal i ledwo zipal, taki przewalony na bok ... chyba bardzo maly, jak na moje oko za mlody, ewidentnie cos z brzuskiem bo lezal na boku mial na sztywno wyciagniete lapki, strasznie szybko oddychal okropnie, oczy mu w tył uciekały... omijajcie ten sklep szerokim łukoem, zajrzyjcie czasem, czy nie umiera jakies inne zwierzątko... byl taki tlum i taka kolejka ale jakas babka pyta sie sprzedawczyni dlaczego on tak dziwnie wyglada A ONA NA TO ZE JAK IM JEST BAAARDZO DOBRZE TOONE TAK SIE KLADA jak ktos zacznie sie ich pytac, dlaczego zwierzęta umierają, to może przestana je tak traktowac... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Dot.: Warszawa-bojkotujcie sklep zoo w GalMoku!
wątpie, szczerze wątpie, żeby to przyniosło jakikolwiek skutek...
chociaż z drugiej strony, jak mnie wciśnięto w sklepie zoo w Auchan w Piasecznie farbowanego szczura, wmawiając że właśnie wyhodowano taką odmianę, to po jakimś czasie wycofano farbowane szczury ze sprzedaży (być może pod wpływem straszenia kontrolą); ale ile skrzywdzonych zwierząt sprzedano w tym czasie? z pewnością wiele (cena była wyższa, więc ja - osoba która wcześniej miała szczury - nic nie podejrzewając, pod wpływem impulsu na miejscu kupiłam szczuraska; nawet nie sprawdziłam tej informacji; więc tym bardziej osoby nie mające wcześniej kontaktu ze szczurami dałybyby się przekonać logicznym argumentom sprzedającej ![]() z drugiej strony powiem coś na co może zabrzmi jak obrona takich sklepów, ale oczywiście nią nie jest; moja koleżanka pół roku po obronie mgr, załamana bezowocnym szukaniem pracy została zatrudniona w tego typu sklepie; i tak: po pierwsze pracowali z nią mgr pedagogiki, historii, fizyki - jednym słowem ludzie nie mający przygotowania do pracy ze zwierzętami ani wiedzy na ich temat; pracownicy byli wykorzystywani, źle traktowani, starali się o poprawę sytuacji zwierząt u nich w sklepie, ale mieli z tego powodu tylko nieprzyjemności, a co wytrwalsi mogli zacząć szukać nowej pracy; tak więc to co powiedziała ta pani na temat króliczka nie koniecznie musiało wynikać z jej złej woli, mogła być nie świadoma, że on umiera, albo po prostu musieć tak mówić (jeśli chce tam nadal pracować); nie wszystko w tych sklepach zależy od pracowników niestety; w tych sklepach walcząc o porawę sytuacji zwierząt należałoby też powalczyć o poprawę sytuacji pracowników ![]() p.s. z opowiadań koleżanki wynikało, że codziennie wynosili jakieś martwe zwierzęta, więc jednym słowem takie sklepy to masowa umieralnia ![]() p.s. dziś albo jutro zajrzę do galerii mokotów; to co napisałam wyżej miało na celu przedstawienie, że nie tylko w tym sklepie tak jest, więc jeśli macie możliwość, to wchodźcie do wszystkich dużych zoologików;
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
o sklepach Anna Zoo, było wiele artykułów w gazetach. dziennikarze walczyli z ta panią o to, by zwierzęta mogły żyć w lepszych warunkach. jak widać nawet tamto nie pomogło..a głupi ludzie się ciesza, że mogą pooglądać zwierzątka przez witryny sklepowe. nie myśla, jak jest im tam źle.
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() pzdr wszytskie zwierzakomaniaczki ![]() ratujmy biedne zwierzatka,ale niewynaturzajmy ich ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
takie apele beda jak grocem o sciane, wiec nawet nie warto sie wysilac,chpociaz zwierzaka szkoda i to bardzo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
to straszne te zwierzeta wystawione na widok bachory wala im w akwaria, pukaja bez przerwy zeby nie spały tylko sie bawiły... kiedys widziałam jak dzieciak moze z 6 letni kruszył chipsy chomikom
![]() widziałam tez kiedys sczeniaki w akwarium westopodobnego za 1000 zł....bez komentarza A prawda jest taka, ze w sklepach zoologicznych najczesciej zatrudniaja ludzi, ktorzy nie potrafia zajmowac sie zwiezretami a jedynie potrafia upchnac klientowi towar(w tym przypadku zywe stworzenia ![]() Edytowane przez Martek88 Czas edycji: 2006-11-21 o 08:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
niestety właśnie takie eksponowanie zwierząt, żeby każdy mógł popukać im w szybkę i cieszyć się, że reagują, pobudza u klientów chęć zakupu... "no taki śliczny zwierzaczek i przecież widzę że mnie lubi, bo jak zapukałam to skoczył na równe nogi, chyba chce być mój, kupuję"
![]()
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
dla mnie to też szokujące, ale to i tak odrobinę lepszy los, niż sprzedaż zbyt młodych i nieszczepionych zwierząt na ulicy...
![]()
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
mogłaby to zmienić tylko baardzo szeroka akcja, informująca, co kryje się za zwierzętami w zoologach- matki króliczki rodzace co i raz, trzymane w małych klatkach...skądś się przeciez te zwierzęta biorą...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
plus akcja uświadamiająca, jakie mogą być konsekwencje trzymania zwierząt w takich warunkach jak w zoologikach; chociażby to, że samce i samiczki trzymane są tam razem, a później kupujący ma na głowie nie jedną, lecz kilkanście małych pociech (tak jak opisywały to wizażanki np. w wątku szczurzym - w bardzo krótkim przedziale czasowym aż dwie wizażanki przyniosły ze sklepu "kinder niespodzianki"...); nie wspominając już o wpływie pobytu w sklepie na psychikę i zdrówko zwierzaków
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
ale niestety ludzie najpierw kupuja zwierzaka, a potem dopiero niektórzy zdobywają jakąś wiedzę, na ten temat. Wiekszość nie ma pojecia, że zwierzakom w zoologu jest źle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
większość osób nawet uważa, że sklep zoologiczny to jedyne bezpieczne i pewne miejsce zakupu zwierzaka; że od prywatnego hodowcy nie ma żadnej gwarancji, nie wiadomo czy zwierzak zdrowy itp, ludzie są przekonani, że tylko sklep zapewnia zdrowe i silne zwierzę
![]() ![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
tylko, że sklep od kogoś kupuje te zwierzaki
![]() i już nie raz słyszałam, o zwierzakach, które kupione w zoologu jakoś się :nie uchowały: :/ jeśli ktos chce kupić gryzonia, to musi chyba w takim razie szukac u zaprzyjaźnionego hodowcy, który jest sprawdzony... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
no sorry ale kazdy glos sprzeciwu ma sens.Moze wam sie wydac to glupie ale nawet jedna osoba moze zmienic bardzo duzo,a kiedy ich jest pare to juz moga poruszyc niebo i ziemie
![]() Trzeba wlezc do takiego sklepu i powiedziec ze jutro beda tu mieli kontrole z TOZu skoro dopuszczaja do takich zaniedban,mozna cos tam wspomniec o paragrafach nie pierniczyc sie,żadac rozmowy z kierownikiem , dzwonic nawet do strazy miejskiej.Ja jak widze cos takiego to sie zloszcze i nie recze za siebie ![]() ![]() Mnie przerazaja te niskie ceny.Za chomika 6 zl ![]() Na szczescie u nas nie ma psow ,a kroliczki ktore czasem ogladam maja sie zawsze dobrze i ludzie nie stukaja do nich ,wrzucac cos tez sie nie da.Zwierzeta sa w osobnej gablocie i nie da rady raczej im przeszkadzac.Obsluga tez wyglada na fachowa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
chomik 10 zł, myszka 5 zł kazdy dzieciak moze sobie kupic zwierzaczka np zeby pomeczyc, wykapac w wiaderku, przebic dlugopisem, spuscic do wc jak sie znudzi albo "na wolnosc" tzn balkon na 4 pietrze (historie z zycia wziete) oczywiscie w sklepie nawet 10-latkowi sprzedadza...
Chomik byl moim pierwszym zwierzakiem i pamietam(miałam 12 lat), ze nie byla to bezmyslna decyzja tylko przemyslana zarowno przezemnie jak i rodziców,kupilam dorosłgo chomika w dodatku z zacma,(ciotka chomika z zacma wystawiła na balkon bo brzydko wygladał) czułam sie za niego odpowiedzialna dozył sedziwego wieku i chociaz zachorowal i wymagal leczenia masciami i zastrzykami to wydawałam kieszonkowe zeby wyzdrowiał, reszta dzieciaów radziła wypuscic go do lasu bo za pieniadze wydane na leczenie i niestety uspienie to moglabym sobie kilka innych małych chmoiczków kupic ![]() ![]() kilka razy zwracalam uwage w zoologicznym na warunki (brudne akwaria, syf, resztki jedznia, brak wody, zaropiałe oczy u gyzoni itp) Edytowane przez Martek88 Czas edycji: 2006-11-24 o 21:47 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
nic dziwnego ze takie sa dzieci ,skoro maja rownie okrutnych i bezmyslnych rodziców
![]() Ja milosc do zwierzat odziedziczylam w genach po mamie.Pies byl w domu wczesniej niz ja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Rzeczywiscie w sklepach Anna Zoo juz od jakiegos czasu dzieje sie zle.
Ja za kazdym razem kiedy bylam w GM,i przechodzilam obok tego *sklepu* wchodzilam tam,i prawie ze wyklocalam sie ze sprzedawcami. Potem,za kazdym razem TZ prowadzil mnie tak,zebysmy obok tego sklepu nie przechodzili. Uwazam podobnie jak MaryQ i Pani Bess ![]() W Stanach sprzedaz psow w sklepach zoologicznych to normalna rzecz niestety...ale tu nigdy tak nie bylo i nie musi byc. Dlatego moze warto cos robic juz teraz,poki jeszcze to nie jest tak rozpowszechnione. Tez spotkalam sie z przekonaniem,ze w sklepach zoologicznych sprzedawane sa absolutnie zdrowe zwierzeta. Ale kto je bada? Skoro pracownicy nie maja odpowiedniego wyksztalcenia? Kazdy po weterynarii chce pracowac w lecznicach,moze w Zoo-ale nie w sklepie. Do sklepow natomiast czesto przynosza ludzie male myszki-bo akurat myszka urodzila 20 nowych i nie ma co z nimi zrobic? To samo jest z rybkami,kroliczkami,chomi kami... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
Wlasnie,Esfiro,zapomniala m o tym,ze te chomiczki,myszki,swinki morskie-za te kilka zl kupowane sa jako pokarm dla wezy
![]() Natomiast zaskoczylas mnie tym,ze nie chca studentow weterynarii ![]() Mozna domyslac sie dlaczego. Swoja droga,rzeczywiscie moznaby to naglosnic.... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
wiecie co...bo ludzie są na tyle durni, że kupują zwierzaki w sklepach zoo...,
efekt jest taki, że mają zidiociałą papugę, która się drze cały dzień (moja sąsiadka - dzieli nas 3 piętra i latem wytrzymać nie można było - teraz jest spokój, bo szybko ciemno), albo kupują egzotyczne zwierzaki nic o nich nie wiedząc...moja córcia dostała kilka lat temu na "jajeczko" ślicznego zieloniutkiego, malutkiego jak pięciozłotówka żółwia zółtolicego...dwa dni świąt...zanim dowiedziałam się czegokolwiek o pielęgnacji tego stwora zszedł był bidny na zapalenie płuc (jak się doczytałam w literaturze, którą zdąrzyłąm kupić przed jego zgonem)
jestem jaka jestem i taką mnie trzeba kochać ![]() Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem Théophile Gauthie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Niestety zoologik to nie najlepszy wybór, zwierzęta tam rozmnażaja się często w obrębie jednego rodzeństwa, czyli kazirodztwo
![]() ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:03.