|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
7 tygodniowe dziecię nie chce spać w dzień..??
witam!
Moje dziecko 7 tygodniowe ma niesamowite jazdy w dzień - nie potrafi ani zasnać ani spać. Jest przez to mega marudny i byle powód powoduje,że wybija się ze snu. Nie pomagają nawet spacer po parku, bujanie, śpiewanie, husianie, bo drzemka trwa 10 minut i ryk. Wieczorem jest najgorzej jak ma zasnac płącz, aż się zanosi. Jak zaśnie to śpi nam nieprzerwanie nawet do 8 godzin. Wyczytałam,że dziecko w jego wieku powinno spać od 15 do 20 godzin na dobe. U nas może jest w sumie z 12. Czy ktoś miał podobnie? Iśc z tym do lekarza? Dodam,że karmie piersią i zdarza mu się zasnac na krotki czas przy cycu. Teraz to juz tez chyba popełniłąm blad wychowawczy bo zasnał w naszym lozku i boje sie go ruszać:/ Dziękuje za odpowiedzi. |
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 7 tygodniowe dziecię nie chce spać w dzień..??
Cytat:
Moja córa zaczela sypiac w dzien w zasadzie jak skonczyła 2,5 miesiaca i to tez nie duzo. Czasem 3x 15-30 miut,czasem ciagiem 2-3 godziny. Za to noce przepsypiała niezle. Jak go usypiasz? Moja w tym wieku zaspiala wyłacznie przy piersi,kiedy sie "odłaczyła" odkladalam ją,czasem było tak,ze ja to wybudzało,wiec siedziałam z nia na rekach godzinę,dwie. Swiat sie od tego nie zawalił,ja odpoczełam przy okazji,moje dziecko sobie samo powoli ustala plan dnia i teraz ma jedną dluga drzemke popoludniową,ale to tez sie zmienia co jakis czas. Acha,na spacerach malo kiedy spała i tak jest do tej pory. Co mogę poelcic w krytycznje sytuacji...suszarkę wiem,ze to brzmi dziwnie,ale u nas pomagało na kolkę i na mega rozdraznienie,kiedy nie chciala ani piersi,ani kolysania.Tylko przytulenie i suszara dzialalo.
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2011-09-19 o 08:21 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Stokrotko dziekuje
Na wieczór działą kapiel i cyc, ale czasami jeszcze go troszke pobujam w rożku i usypia. Czy Twoja Ola tez była taka marudna jak nie spała? |
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u nas do tego doszły kolki. Wiesz,moze to glupie,ale u mnie zaczelo byc lepiej ,kiedy "pogodziłam sie" z takim stanem rzeczy. Przestałam się spinac i denerwować,Ola chyba wyczuwała moje napiecie i to jej pewnie tez nie pomagało. Twoj Lew wyrosnie z tego,cieprliwosci i siły zycze
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieki CI jeszcze raz
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
lemoorka
moja dziecko na samym początku tak z 6 tygodni spało praktycznie non stop 20h ![]() a potem nagle przyszły takie 2-3 tygodnie gdzie nie chciała spać w dzień prawie wogóle, grzej też wieczorem zasypiała, tylko, że nie pamiętam już czy była wtedy marudna (kurcze ... ma tylko 6 miesięcy a ja juz nie pamiętam )ja to zrzuciłam na skok rozwojowy 8 tygodnia ![]() potem wszystko wróciło do normy, tzn. już nigdy nie spała 20h, ale miała 3 drzemki w dzień, a teraz ma 2 i to krótkie (40 minut), ale jej to wystarcza, bo nie marudzi jak pośpi 2 razy ale teraz jak nie chce sama zasnąć drugi raz, to ja ją usypiam, bo na prawdę jak jest nie wyspana to jest nie do życia ![]() natomiast jeśli cię coś nie pokoi, to ja uważam, że mama ma prawo z każda pierdołą do lekarza biec, bo mamy mają czasami intuicję ahaa i jej było ciężko jak przegapiłam moment, kiedy by chciała iść spać, jak się zapomniałam i ona zaczęła płakać, to potem był długo płacz i nie mogła zasnąć, tak jakby była zbyt zmęczona by spać :/ ---------- Dopisano o 08:58 ---------- Poprzedni post napisano o 08:53 ---------- i wtedy przestałam ją kłaść do łóżeczka w dzień, bo nie chciałam, żeby kojarzyła łóżeczko z tym nieprzyjemnym dla niej wtedy zasypianiem w dzień, bo wieczorem było całkiem ok, i kładłam ją albo na kanapie w salonie, albo w moim łóżku a najczęściej w wózku a teraz muszę wrócić do spania w dzień w łóżeczku, bo ona jest juz bardzo ruchliwa i tylko łóżeczko gwarantuję bezpieczeństwo
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2011-09-19 o 08:59 |
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Iza tez sie zastanawiam nad drugim skokiem, bo kolka to na pewno nie jest.
Ile trwa taki skok? |
|
|
|
|
#9 |
|
Konto usunięte
|
Lem, na początku krótko, kilka dni, tydzień może. Z czasem skoki się wydłużają do kilku tygodni.
Powiem ci tak - teraz już wiem, że spanie z dzieckiem w łóżku to nie tragedia jeśli zasypia w waszym łóżku to może akurat tego mu potrzeba? Olej, ważniejsze by spał i byście wy wypoczęli niż "wychowanie" Całe życie z wami spać nie będzie, nie? A cyrk wieczorem - bo dziecko jest tak zmęczone, że ze zmęczenia nie potrafi usnąć, normalka. |
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
lemoorka moja córka kolek typowych nie miała, ale miała wzdęcia i spać nie chciała to był objaw przysypiała przy piersi i tyle
może spróbuj podać mu preparat przeciw wzdęcia i probiotyk u nas to pomogło i spaceryyy tylko wtedy spała jak dobrze ją "wytrzęsło" ![]() pocieszę Cię że trzeba próbować się wyluzować (polecam magnes i melisę) i przeczekać Pola jak miała ok 3-5 m zaczęła spać dużo lepiej
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Skąd ja to znam
Mój Tymek ma 4 miesiące i od początku spał bardzo malutko. Najczęściej zasypiał przy piersi a jak go odkładałam to był ryk. Tak więc przez pierwsze dwa miesiące funkcjonowaliśmy tak, że ja cały czas z małym przy piersi a on albo jadł albo kimał. Czasami udało się go odłożyć ale rzadko. Nie muszę mówić, że zaliczyłam baby bluesa przez to, byłam koszmarnie niewyspana i bardzo często ryczałam. Gdy czytałam że takie maleństwa śpią po 20 godz. dziennie to była dla mnie czysta abstrakcja. Na dodatek Tymi w nocy budzi się co dwie godziny (często częściej). Niestety do tej pory nic się nie zmieniło, no może tylko tyle że ma dwie drzemki dziennie (ale też nie zawsze). Lemorka, a jak Twój synek sypia w nocy?
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tam twierdzę,ze te tylko spiące i jedzace niemowlęta to jakis mit
Kazdy slyszał,nikt nie widział Chociaz....moja córa tez spała i jadała..Godzina karmienia,15 minut drzemki,karmienie,spanie przy piersi,karmienie...karmie nie...karmienie....
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jej mama to ma życieeee którego bardzo zazdroszczę Jednakże to chyba jedyne takie dziecko, reszta różnie śpi.
|
|
|
#14 |
|
Konto usunięte
|
Stokrotko, moja córa tak robiła - spala, jadła, chwila kontaktu z rzeczywistością i dalej sen. Przeszło po 2 miesiącu, wtedy w dzień zrobiło się kilka krótkich, 30-40 minutowych drzemek a poza tym ryk
Minęło w okolicy 7 miesiąca, nagle dziecko zaczęło spać 3 razy po min. godzinie. Szok.
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#16 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#17 | ||
|
Zadomowienie
|
Moim zdaniem - warto nie zastanawiać sie, co dziekco powinno, a czego nie, tylko poczekać.
A spanie w łóżku rodziców nie jest zadnym błedem wychowawczym! Mój syn tez tak spał - przy cycu, a potem nie chciał w dzien. To, zę piszą, ze dziecko powinno spac ileśtam w ciagu doby, nie zonacza, ze twoje tak musi spać. ---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:42 ---------- Cytat:
), cała noc przesypiała odkąd skonczyła 3 miesiace, zawsze była i jest grzeczna i ułożona. Jest aniołem nie dzieckiem. A mały jest jej odwrotnościa, zebym zycie miała urozmaicone.
|
||
|
|
|
|
#18 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja lubię tu zaglądać http://imageshack.us/photo/my-images...u8im61se8.jpg/ http://parenting.pl/noworodki-i-niem...rok-zycia.html trzymam kciuki, żeby to przejściowe było ---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ---------- Cytat:
zawsze w nim śpi a jeśli chodzi o noc to od skończonego 2 miesiąca budzi się około 5 i nie jakoś na razie nie zamierza przespać całej nocy
|
|
|
#19 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mój syn ma 16 miesiecy i budzi sie w nocy 2 razy.
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Ola noce tez praktycznie przesypia,po kapieli i karmieniu spi od 20-5 ,zje i spi do 8
i z tym nie bylo nigdy wiekszego problemu,ale w dzien....oj bylo weslo No i pewnie jeszcze będzie
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
czadersko
![]() Cytat:
i stopniowo śpi krócej, na samym początku do 10 a teraz niebezpiecznie zbliżamy się do 7 ![]() i coś mi się wydaje, że na tym się nie skończy
|
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie wystarcza 5 godzin nieprzerwanego snu,zeby byc wyspaną. Z resztą ...i tak teraz spię wiecje niz w ciązy
|
|
|
#23 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do dziś żałuję, że kupiłam dopiero w 4 miesiącu. Ileż bym miała więcej ciszy, a on snu...
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie do tej pory chusta ratuje zycie ,bo mimo,ze młoda zaczela wiecje spac to teraz jest a etapie poznawania świata z perspektywy moich rak
|
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie narzekam, raczej martwie się kiedy będzie wstawiac o 6 ![]() ja kładę się koło północy i o 5 jest karmienie no ostatnio było trochę gorzej bo przez jakieś 2 tygodnie przez sen płakała, i zawsze jak zapłakała to ja biegiem do łóżeczka, czy coś się dzieję, patrzę a ona śpi ![]() jednej nocy to tak chyba z 5 razy wstawałam
|
|
|
#26 |
|
Zakorzenienie
|
ha ale sie licytujecie
ja miałam miesiąc pobudek syn co 2h karmienie i już zasypiam wybudzała się córeczka 3,5 letnia z płaczem lub woda itp bosko było
|
|
|
#27 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny wielkie dzięki za cenne rady
Cytat:
Jesli tak, to nie wiedziałam, sama nie jem nic co by baki produkować. A magnez i melisa dla mnie? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ostatnio usłyszłam,ze trzeba mieć więcej dzieci bo strsze młodsze chowaja i z pierwsyzm najtrudniej
|
||||
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
Magnes aspargin i melisa herbatka dla Ciebie
chustę najlepiej tkaną (dla maluchów jest najlepszy elastyk, ale starcza na krótko) lub jesli chcesz zaszaleć nosidło tuli lemoorka ja jadłam delikatnie nie jadłam nabiału, ale okazało się, że u nas bardziej ścisłą dieta wyeliminowałam marchew, wieprzowinę podałam probiotyk oraz bobotic i bardzo się polepszyło. Jakbym dała "chować" Poli Bruna to by długo nie pożył w całości, ale pomaga mi dzielnie super z niej siostra
|
|
|
#29 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do magnezu do szczerze polecam, ja bez niego nie funkcjonuję, często dopadają mnie wtedy mini-depresje i skurcze a tuli to chyba dopiero dla siedzącego dziecka, ale przecież można kupić jakieś tańsze mt
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
iizabelaa napisałam zaszaleć
pisząc o tuli
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:58.

)

może spróbuj podać mu preparat przeciw wzdęcia i probiotyk u nas to pomogło i spaceryyy tylko wtedy spała jak dobrze ją "wytrzęsło"