Psychologia, kryminologia - UG - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-03, 23:23   #1
RoSa202
Monaaaa

Psychologia, kryminologia - UG

Hej dziewczyny!
Jestem tegoroczną maturzystką i cały czas myślę o wyborze studiów. Wybieram się na UG, chciałabym studiować psychologię, ale bardzo trudno się tam dostać. Rozważam też pójście na psychologię wieczorową, a na 2gim roku przeniesienie się na dzienną(jeśli średni będzie wyższa niż 4).
Rozważam też kryminologię, nowy kierunek na UG. Jednak jest bardzo mało informacji odnośnie tych studiów. Może wam coś wiadomo na ich temat?Jak jest potem możliwość pracy, to przyszłościowy kierunek ?
Za wszystkie odpowiedzi będę bardzo wdzięczna
RoSa202 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-03, 23:30   #2
szarri
Wtajemniczenie

Dot.: Psychologia, kryminologia - UG

Cytat:
Napisane przez RoSa202 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny!
Jestem tegoroczną maturzystką i cały czas myślę o wyborze studiów. Wybieram się na UG, chciałabym studiować psychologię, ale bardzo trudno się tam dostać. Rozważam też pójście na psychologię wieczorową, a na 2gim roku przeniesienie się na dzienną(jeśli średni będzie wyższa niż 4).
Rozważam też kryminologię, nowy kierunek na UG. Jednak jest bardzo mało informacji odnośnie tych studiów. Może wam coś wiadomo na ich temat?Jak jest potem możliwość pracy, to przyszłościowy kierunek ?
Powiem Ci jako osoba, która nie ma nic wspólnego z psychologią: idź na tę kryminologię, skoro musisz na jedną z tych dwóch rzeczy. Nie, żebym ja studiowała coś przyszłościowego, ale psychologia jest jednym z tych kierunków, po których się zamiata ulice, sprząta pokoje w hotelach na Zachodzie, ew. przy dużej dozie szczęścia i uroku osobistego wychowuje się dzieci na utrzymaniu męża... To tak z doświadczenia znajomych.
szarri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-03, 23:30   #3
201604181004
Konto usunięte

Tak, możliwości pracy ogromne, biją się o absolwentów a hole zasypane są propozycjami pracy biorąc pod uwagę że ten kierunek nigdy nie istniał.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-03, 23:32   #4
szarri
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Tak, możliwości pracy ogromne, biją się o absolwentów a hole zasypane są propozycjami pracy biorąc pod uwagę że ten kierunek nigdy nie istniał.
No dobra, ale weź porównaj z psychologią - co by to nie było, to i tak będzie lepiej
szarri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-03, 23:34   #5
201604181004
Konto usunięte

E tam nie zgadzam się. Nawet jak ktoś pójdzie na kierunek studiów pt lepimy penisy z plasteliny i będzie w tym najlepszy to jest w stanie zgarnąć kupę kasy.
Więc wiesz, kierunek kierunkiem życie życiem;p
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-03, 23:37   #6
201605301111
Konto usunięte

a ja odradzam UG - jak masz możliwość to idź gdzie indziej ;p

To chyba też zależy jaką specjalizację wybierze na tej psychologii, przecież nie każdy psycholog musi być terapeutą lub psychologiem szkolnym.

O kryminalistyce wiem tyle, że ma być podobno tylko 50 miejsc. No i na prawie na UG mają niezły bufet, polecam kanapki.

Z kierunków "pokrewnych" na UG jest jeszcze neurobiopsychologia
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-03, 23:41   #7
morsmordre
sajkolidżist

Cytat:
Napisane przez szarri Pokaż wiadomość
Powiem Ci jako osoba, która nie ma nic wspólnego z psychologią: idź na tę kryminologię, skoro musisz na jedną z tych dwóch rzeczy. Nie, żebym ja studiowała coś przyszłościowego, ale psychologia jest jednym z tych kierunków, po których się zamiata ulice, sprząta pokoje w hotelach na Zachodzie, ew. przy dużej dozie szczęścia i uroku osobistego wychowuje się dzieci na utrzymaniu męża... To tak z doświadczenia znajomych.
Uwielbiam generalizowanie. Widocznie mam bardziej zaradnych znajomych.

Autorko, jako studentka psychologii powiem Ci, że po tym kierunku rzeczywiście jest ciężko z pracą jeśli ograniczasz się do chodzenia na zajęcia i w nic się nie angażujesz. Żeby zostać psychoterapeutą musisz dodatkowo zrobić 4 letnią szkołę, z którą trzba słono płacić, ogólnie ten zawód to ciągłe kursy i doszkalanie się jeśli chce sie być "w obiegu". Ambitna osoba moim zdaniem znajdzie pracę w zawodzie po każdych studiach. Nie dramatyzowałabym z tym zamiataniem ulic, bo możliwości jest całkiem sporo i wśród moich znajomych, którzy skończyli ten kierunek zdecydowana większość pracuje w zawodzie.

2017: 34
2018: 4
morsmordre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-04, 00:19   #8
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Czocherovsky Pokaż wiadomość
a ja odradzam UG - jak masz możliwość to idź gdzie indziej ;p

To chyba też zależy jaką specjalizację wybierze na tej psychologii, przecież nie każdy psycholog musi być terapeutą lub psychologiem szkolnym.

O kryminalistyce wiem tyle, że ma być podobno tylko 50 miejsc. No i na prawie na UG mają niezły bufet, polecam kanapki.

Z kierunków "pokrewnych" na UG jest jeszcze neurobiopsychologia
Kryminologia to nie kryminalistyka.

Na tej kryminologii kto bedzie prowadził zajęcia? Bo jak jakiś prawnik co go nagle kryminologicznie oswiecilo to odradzam.
A tak w ogóle wiesz Autorko czym jest kryminologia?
Stary 2013-04-04, 00:25   #9
201605301111
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Kryminologia to nie kryminalistyka.

Na tej kryminologii kto bedzie prowadził zajęcia? Bo jak jakiś prawnik co go nagle kryminologicznie oswiecilo to odradzam.
A tak w ogóle wiesz Autorko czym jest kryminologia?
przejęzyczenie, przepraszam, w domyśle miałam kryminologię
201605301111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-04, 06:53   #10
regretsareuseless
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez morsmordre Pokaż wiadomość

Autorko, jako studentka psychologii powiem Ci, że po tym kierunku rzeczywiście jest ciężko z pracą jeśli ograniczasz się do chodzenia na zajęcia i w nic się nie angażujesz. Żeby zostać psychoterapeutą musisz dodatkowo zrobić 4 letnią szkołę, z którą trzba słono płacić, ogólnie ten zawód to ciągłe kursy i doszkalanie się jeśli chce sie być "w obiegu". Ambitna osoba moim zdaniem znajdzie pracę w zawodzie po każdych studiach. Nie dramatyzowałabym z tym zamiataniem ulic, bo możliwości jest całkiem sporo i wśród moich znajomych, którzy skończyli ten kierunek zdecydowana większość pracuje w zawodzie.
Podpisuję się pod tym Jeśli planujesz iść na psychologię i tylko przetrzymać jakoś te 5 lat nie robiąc nic dodatkowego to faktycznie potem jest ciężko, dlatego warto starać się o staże, praktyki, wolontariat
regretsareuseless jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-04, 08:38   #11
pixies20
Rozeznanie

Cytat:
Hej dziewczyny!
na UG nie ma możliwości przeniesienia się z wieczorowych/zaocznych na dzienne na podstawie średniej, także przemyśl swoją decyzję.

a odnośnie pracy po psychologii - trzeba być dobrym i przydają się także znajomości. od siebie - do dziewczyn, które uważają, że po psychologii zamiata się ulice lub siedzi na utrzymaniu męża - jestem na VI semestrze psychologii i dostałam niedawno propozycję pracy w zawodzie. szkoda tylko, ze nie mam mgr, więc niestety ktoś inny się pocieszy posadą.

Filmy:
2017 - 134
2016 - 205
2015 - 145
pixies20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-04, 14:19   #12
LiquierroGirl
Raczkowanie

Cytat:
Hej dziewczyny!
Studiowałam psychologię na UŁ. I chciałam zrobić tak jak Ty - najpierw na wieczorowe, a później na dzienne się przenieść, ale z tym nie jest wcale tak łatwo. Na moim wydziale trzeba było mieć (z tego co pamiętam) średnią 4,5! A to i tak nie dawało Ci gwarancji, że pozwolą Ci się przenieść! bo nie ma miejsc, bo opiekun, wykładowca się nie zgadza, bo różnice jakieś są między wieczorowymi, a dziennymi. Także nie zdziw się jak będą Ci robić problem ;/ Ponad to pamiętaj, że psychologia jest jednym z najdroższych kierunków. Jest też bardzo trudna. Jeśli nie byłaś wzorową uczennicą i nie lubiłaś się uczyć to sobie odpuść, bo po prostu nie dasz rady. Nie raz uczyłam się przez 3 doby i starczyło to tylko na 3,5... Także jest ciężko.
No i to co jedna z dziewczyn mówiła - tu potrzeba wielu lat nauki, ciągle jakieś kursy, żeby być na czasie. No i do wyboru są tylko 3 specjalności ;/ terapeuta, jakieś tam leczenie z dziećmi i doradztwo zawodowe.

I pedagogiem szkolnym raczej po psychologi nie zostaniesz, chyba, że po jakiś znajomościach! Ale ogólnie to na pedag. szkol. to tylko po pedagogice w zakresie animacji.
Lecz widać można żyć bez powietrza...
LiquierroGirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-04, 14:57   #13
RoSa202
Monaaaa

Myślałam też o neurobiopsychologii lub biotechnologii.
Zdaję biologię rozszerzoną i resztę na podstawie
Jakie kierunki polecacie?
Stary 2013-04-04, 16:42   #14
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
plus rodzina i znajomi rodziny będą ci co jakiś czas wmawiać, że w fakcie przeczytali, że to jest jeden z kierunków, który będzie likwidowany w całym kraju. przeżycia niezapomniane
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-04, 16:43   #15
pixies20
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez LiquierroGirl Pokaż wiadomość
Studiowałam psychologię na UŁ. I chciałam zrobić tak jak Ty - najpierw na wieczorowe, a później na dzienne się przenieść, ale z tym nie jest wcale tak łatwo. Na moim wydziale trzeba było mieć (z tego co pamiętam) średnią 4,5! A to i tak nie dawało Ci gwarancji, że pozwolą Ci się przenieść! bo nie ma miejsc, bo opiekun, wykładowca się nie zgadza, bo różnice jakieś są między wieczorowymi, a dziennymi. Także nie zdziw się jak będą Ci robić problem ;/ Ponad to pamiętaj, że psychologia jest jednym z najdroższych kierunków. Jest też bardzo trudna. Jeśli nie byłaś wzorową uczennicą i nie lubiłaś się uczyć to sobie odpuść, bo po prostu nie dasz rady. Nie raz uczyłam się przez 3 doby i starczyło to tylko na 3,5... Także jest ciężko.
No i to co jedna z dziewczyn mówiła - tu potrzeba wielu lat nauki, ciągle jakieś kursy, żeby być na czasie. No i do wyboru są tylko 3 specjalności ;/ terapeuta, jakieś tam leczenie z dziećmi i doradztwo zawodowe.

I pedagogiem szkolnym raczej po psychologi nie zostaniesz, chyba, że po jakiś znajomościach! Ale ogólnie to na pedag. szkol. to tylko po pedagogice w zakresie animacji.
AD1 - autorka mysli o UG, a na UG takiej możliwości po prostu nie ma.

AD2 - do jakiego przedmiotu się tak uczyłas?

AD3 - ale pedagog szkolny i psycholog szkolny to dwa różne stanowiska pełnione przez 2 rozne osoby w moim gimnazjum był psycholog na etacie i pedagog tak samo, a w liceum pedagog na etacie, a psycholog tylko na jakąś część.

Filmy:
2017 - 134
2016 - 205
2015 - 145
Stary 2013-04-04, 16:47   #16
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pixies20 Pokaż wiadomość
na UG nie ma możliwości przeniesienia się z wieczorowych/zaocznych na dzienne na podstawie średniej, także przemyśl swoją decyzję.
aj tam, gadanie, że się nie da. jak to na UG, machlojkę się zrobi i się uda.

trzeba podejść jeszcze raz do rekrutacji na pierwszy rok. potem awansem przedmiotów wskoczyć na drugi i cudownym sposobem się przeniosło na dzienne
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-04, 16:50   #17
pixies20
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez szprotka_ Pokaż wiadomość
aj tam, gadanie, że się nie da. jak to na UG, machlojkę się zrobi i się uda.

trzeba podejść jeszcze raz do rekrutacji na pierwszy rok. potem awansem przedmiotów wskoczyć na drugi i cudownym sposobem się przeniosło na dzienne
szprotka, to o czym napisałaś jest możliwe, ale autorka w 1 poście napisała, że przeniesie się na podstawie średniej 4,0, a takiej możliwości nie ma. walczyć z nasza dziekan tez nie polecam. zresztą, ona jest nieuchwytna a Twoja opcja oznacza poprawianie matury - więc skoro już pisze mature to czemu ma napisac ją słabo i się nie dostac, skoro może napisać ją dobrze i się dostac?

EDIT - autorko jeśli zakładasz, ze nie dostaniesz się na psychologię, to na neurobiopsychologię tym bardziej.... próg jest zdecydowanie wyższy, inne przedmioty i mniej miejsc.

Filmy:
2017 - 134
2016 - 205
2015 - 145

Edytowane przez pixies20
Czas edycji: 2013-04-04 o 16:52
Stary 2013-04-04, 16:51   #18
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Myślałam też o neurobiopsychologii lub biotechnologii.
Zdaję biologię rozszerzoną i resztę na podstawie
Jakie kierunki polecacie?

Rzucasz kierunkami jak z katapulty i oczekujesz, że ktoś i coś będzie polecał ?

Co wiesz na temat tych kierunków?

Już wcześniej pytałam: czym wg ciebie zajmuje się kryminologia.
Stary 2013-04-04, 19:01   #19
RoSa202
Monaaaa

Cytat:

Rzucasz kierunkami jak z katapulty i oczekujesz, że ktoś i coś będzie polecał ?

Co wiesz na temat tych kierunków?

Już wcześniej pytałam: czym wg ciebie zajmuje się kryminologia.

spokojnie, wybieram studia a to ważna decyzja dlatego pytam się dziewczyn co polecają gdy zdaje się biologię rozszerzoną. Zazdroszczę jeśli ty od razu wiedziałaś co chcesz studiować i nie miałaś żadnych dylematów..
Poza tym psychologia z kryminologią w pewien sposób są powiązane.
Wiem czym zajmuje się kryminologia, nie musisz mnie uświadamiać

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-04, 19:02   #20
Blaires
Raczkowanie

Cytat:
Tak jak po KAZDYM kierunku, jesli nic nie robisz poza chadzaniem na zajecia. Psychologia daje mase mozliwosci, ale ukonczenie studiow to dopiero POCZATEK drogi. Niestety nie kazdy o tym wie i stad tlumy absolwentow ktorzy nie wiedza co ze soba zrobic.

ja nie wiem, kiedy ludzie sie opamietaja i zrozumieja, ze studia to nie zawodowka wiec nie daja one zawodu. sa jedynie narzedziem, ktore trzeba odpowiednio uzyc, podstawe do tego, by dalej sie rozwijac i ten zawod sobie stworzyc.
Blaires jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-04, 19:18   #21
morsmordre
sajkolidżist

Cytat:
Napisane przez Blaires Pokaż wiadomość
ja nie wiem, kiedy ludzie sie opamietaja i zrozumieja, ze studia to nie zawodowka wiec nie daja one zawodu. sa jedynie narzedziem, ktore trzeba odpowiednio uzyc, podstawe do tego, by dalej sie rozwijac i ten zawod sobie stworzyc.
Dokładnie Tym bardziej, że w PL 90% kierunków to rycie teorii, a to przecież praktyka czyni pracownika wartościowym.

2017: 34
2018: 4
morsmordre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-04, 19:22   #22
ajah
wańka wstańka

Cytat:
spokojnie, wybieram studia a to ważna decyzja dlatego pytam się dziewczyn co polecają gdy zdaje się biologię rozszerzoną. Zazdroszczę jeśli ty od razu wiedziałaś co chcesz studiować i nie miałaś żadnych dylematów..
Poza tym psychologia z kryminologią w pewien sposób są powiązane.
Wiem czym zajmuje się kryminologia, nie musisz mnie uświadamiać
Ja ciebie nie uświadamiam tylko pytam czym wg ciebie się zajmuje kryminologia?

I jak psychologia się wiąże z psychologią?
BTW jestem bardzo spokojna.
Stary 2013-04-04, 20:04   #23
RoSa202
Monaaaa

Cytat:
Ja ciebie nie uświadamiam tylko pytam czym wg ciebie się zajmuje kryminologia?

I jak psychologia się wiąże z psychologią?
BTW jestem bardzo spokojna.
Wg mnie kryminologia zajmuje się między innymi badaniem zachowań ludzi, określeniem celów psychologicznych przestępstwa, motywacją czynu czy kwestią podłoża procesów psychicznych, osobowości i środowiska człowieka, w którym przebywa człowiek - więc jak widać łączy się z psychologią
Stary 2013-04-04, 20:58   #24
CzarnyElf
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Napisane przez Blaires Pokaż wiadomość
Tak jak po KAZDYM kierunku, jesli nic nie robisz poza chadzaniem na zajecia. Psychologia daje mase mozliwosci, ale ukonczenie studiow to dopiero POCZATEK drogi. Niestety nie kazdy o tym wie i stad tlumy absolwentow ktorzy nie wiedza co ze soba zrobic.

Cytat:
Dokładnie Tym bardziej, że w PL 90% kierunków to rycie teorii, a to przecież praktyka czyni pracownika wartościowym.
Zgadzam sie
CzarnyElf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-04, 20:58   #25
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Wg mnie kryminologia zajmuje się między innymi badaniem zachowań ludzi, określeniem celów psychologicznych przestępstwa, motywacją czynu czy kwestią podłoża procesów psychicznych, osobowości i środowiska człowieka, w którym przebywa człowiek - więc jak widać łączy się z psychologią
Zaznaczone: nie. Kryminologia nie zajmuje się tymi zagadnieniami.
Nie zajmuje się też motywacją czynu (w konteście psychologicznym), ani procesami psychicznymi związanymi z przestępczością.

Edytowane przez ajah
Czas edycji: 2013-04-04 o 21:04
ajah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-04, 21:20   #26
RoSa202
Monaaaa

Cytat:
Zaznaczone: nie. Kryminologia nie zajmuje się tymi zagadnieniami.
Nie zajmuje się też motywacją czynu (w konteście psychologicznym), ani procesami psychicznymi związanymi z przestępczością.

Mi wiadomo co innego, z dość pewnego źródła a ty skąd masz takie informacje ?
Stary 2013-04-04, 21:33   #27
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Mi wiadomo co innego, z dość pewnego źródła a ty skąd masz takie informacje ?
Domyslilam sie, ze skads skopiowalas powyzsze
Ukonczylam kryminologie.
Stary 2013-04-05, 13:48   #28
RoSa202
Monaaaa

Cytat:
Domyslilam sie, ze skads skopiowalas powyzsze
Ukonczylam kryminologie.

I jak, pracujesz w zawodzie ? Gdzie studiowałaś ? I ogólnie polecasz ?
Stary 2013-04-05, 13:55   #29
ajah
wańka wstańka

Cytat:
I jak, pracujesz w zawodzie ? Gdzie studiowałaś ? I ogólnie polecasz ?
Studiowałam poza Polską.
Kryminologia to nie szkołą zawodowa,żeby pracować w zawodzie
Stary 2013-05-01, 13:25   #30
MGD123
Przyczajenie

Cytat:
Studiowałam poza Polską.
Kryminologia to nie szkołą zawodowa,żeby pracować w zawodzie
ajah, skoro ukończyłaś kryminologię z pewnością potrafisz najlepiej odpowiedzieć na pytania i wątpliwości dotyczące tej kwestii. Ja również bardzo zainteresowałam się tym kierunkiem na UG, czekałam kilka miesięcy aż zostanie zatwierdzony, bo to jedyny - poza religioznawstwem - który naprawdę chciałabym studiować. Z tym, że jestem z małopolski, więc podjęcie studiów w Gdańsku musi być w 100% sluszną decyzją. Władze uczelni wiedzą chyba, co robią uruchamiając taki a nie inny kierunek, widać są potrzebne osoby wykształcone w tej dziedzinie, mylę się? Kiedy skończyłaś studia? Stały się one użyteczne w Twoim życiu, pracy? Czy może żałujesz decyzji? Czekam na odpowiedź, pozdrawiam.

Edytowane przez MGD123
Czas edycji: 2013-05-01 o 13:30
MGD123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości