|
|
#1 | ||
|
Nutka nie gryzie!
|
Drożdżówki, bułeczki ...
Mam ponad 20 kg śliwek zrobiłabym takie fajne buleczki..macie kobiety jakieś sprawdzone przepisy??? Bardzo proszę
|
|
|
|
#2 | ||
|
Nutka nie gryzie!
|
Dot.: Drożdżówki, bułeczki ...
Doobra zagnotłam i robie oto mój przepis:
1 kg mąki pszennej 8 dkg świezych drożdży ok.3/4 szkl cukru 1 cukier waniliowy 100g masła (rozpuszczonego) 1 jajko całe 3 żółtka 2 szkl.mleka szczypta soli Zrobić zaczyn z szkl. mleka letniego (!), łyzki cukru , szkl maki i drożdży. Jak wyrosnie wylać to do maki ,dodac pozostale składniki i dokładnie wyrobic ciasto ale uwaga nie dodawac więcej mąki-ma byc takie miekkie. Pozostawić do wyrośniecia ..tak ok.40 min.. Z ciasta uformować wałek,kroić plastry,wałkować na cieńsze plasteri dac nadzienie i zalepiać.. Posmarowac buleczki rozmą conym jajkiem piec w nagrzanym piekarniku na zloto ok. 20 min. Oto strona z ktorej pochodzi przepis: http://www.sys21.de/viewtopic.php?t=10217
Edytowane przez Nutka Czas edycji: 2007-01-09 o 07:26 |
||
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
Podaję przepis na bardzo łatwe bułeczki na śniadanie. Zawsze się udają!
Składniki: 5 dag drożdży (rozmieszać z 1 łyżką cukru) ok 1 szkl wody 50 dag mąki 1 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju Ciasto należy zrobić wieczorem, wtedy rano będziemy zajadać się przepysznymi bułeczkami! 1. Składniki na ciasto wsypać do sporej miski i wymieszać łyżką. Następnie zagniatać je mikserem, do momentu aż przestanie sie przylepiać do ścianek miski. 2. Miskę z ciastem przykryć np ściereczką lub folią kuchenną i włożyć na całą noc do lodówki! Tam ciacho ślicznie wyrośnie. 3. Po wstaniu z łożka ciasto lekko zagnieść i uformować ok 12 bułeczek. Ułożyć je na posypanej mąką blaszce. Piekarnik lekko podgrzać i wyłączyć. Włożyć do niego blachę z bułeczkami na ok pół godziny aby ciasto podrosło. Potem włączyć piekarnik na 200 C i piec ok 25 min. Pod koniec mozna je posmarować posolona wodą- będą ładnie się błyszczały. Rewelacja! Bułeczki są puszyste i mają taką pachnącą, chrupiącą skórkę. A jaki zapach w całym domu!!!! Edytowane przez Olcia_rom Czas edycji: 2006-03-26 o 11:33 |
|
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: CHRUPIĄCE BUŁECZKI NA ŚNIADANIE-pyszne!!!
a to ciasto musi byc takie zbite jak na makaron czy takie luzniejsze??
watek kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141 Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku. /Antoine de Saint-Exupéry/ |
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
Cisto powinno być zdecydowanie luźne. 1 szkl wody rzczej wystarczy, chociaż to też trochę zależy od mąki.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zadomowienie
|
WitamMam pytanie czy to wstawienie ciasta do lodówki jest konieczne czy mozna to jakoś obejść?Np. od razu wstawić do tylko nagrzanego piekarnika aby podrosło?Pytam bo chetnie bym je schrupała jeszcze dzisiajPozdrawiam
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
Nigdy nie próbowałam omijać lodówki, wiec nie wiem czy to wypali. Te bułeczki robi sie na zasadzie kajzerek i właśnie dzieki pobytowi w lodówce mają one taki miękki środeczek. Radzę poczekać do rana. Jak pójdziesz spać to czas ci szybko zleci.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Rozeznanie
|
właśnie wstawiłam ciasto do lodówki, już nie moge doczekac się jutra!!!
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
mmm brzmi smacznie
chyba spróbuję
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
w smaku wyszły cudowne, ale czemu jak je wyjełam z piekarnika to nie były wyrośniete?
|
|
|
#11 |
|
Rozeznanie
|
Na pewno dlatego nie wyrosło że mu nie pozwoiliłaś!
Ciasto drożdzowe wymaga troche cierpliwości. Po tym jak wyjmiesz je z lodówki i uformujesz bułeczki, musisz włożyć je do ciepłego miejsca np: do podgrzanego (wyłączonego!!!) piekarnika. Dopiero jak podoja swoja objętość możesz włączyć piekarnik!!! Powodzenia!
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Rozeznanie
|
wszystko robiłam jak trzeba, rosły w piekarniku, potem go włączyłam, piekły się 30 min, jak je wyjełam to się pomarszczyły. Olcia_rom a możesz wkleić zdjęcie Twoich bułeczek?
|
|
|
#13 |
|
Nutka nie gryzie!
|
ciasto drożdżowe na wodzie...
nigdy nie próbowałam mam wrażenie że jest to wersja :http://www.sys21.de/viewtopic.php?t=10217 |
|
|
|
|
#14 |
|
Rozeznanie
|
Faktycznie, podobne te dwa przepisy. Z tym że ja mam mój przepis z Anglii.
|
|
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
wstawiłam do lodówki, ale przybiegłam zobaczyć czy na pewno wszystko spisałam bo bez jajek to jeszcze nie robiłam drożdżówek pewnie tu nie ma bo to mają po prostu wyjść bułki. O RANY NIE DAłAM SOLI I CO TERAZ ?????????? MAM ZROBIć ??
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 |
|
Zadomowienie
|
A ja zrobiłam je przedwczoraj. Były pyszniutkie, najlepiej smakowały jeszcze lekko ciepłe z masełkiem i dżemem truskawkowym. Do tego kakao i palce lizać. Wyszło ich dokładnie 12 sztuk. Dzięki za fajny przepis !!!
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Dodałam soli i jeszcze raz wymieszałam, 30 min. później zajrzałam do lodówki a ciasta było 2 razy więcej i chociaż dochodziła 22 to upiekłam 6 szt, resztę ciasta zostawiłam do rana. Dzisiaj rano upiekłam resztę ale nie były już takie wyrośnięte jak wczoraj. Ciasto choć było przykryte to obeschło i chyba piekarnik do wyrastania był za gorący. Oczywiście i tak zostały błyskawicznie zjedzone. Ja też dziękuję za przepis i na pewno będę często do niego wracała - zaraz Cię nakarmię !
|
|
#18 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bułeczki, masełko, dżemik, kakałko ... mniam mniam ![]() Olcia_rom - masz to jak w banku, że przepis wypróbuję
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Rozeznanie
|
Cieszę się że bułeczki smakowały!!! Też idę za chwilkę je zrobić, bo mnie rodzinka zamęczy!!!!
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Uprzejmie donoszę, że bułeczki były pyszne
Wejdą na stałe do repertuaru naszego domostwa bo zajadaliśmy się nimi rano razem z TŻ i kumpelą Wszystkim smakowały Tylko mam jedno pytanie - czy Wam mikser nie odmawia posłuszeństwa przy kręceniu ciasta? Bo mój (co prawda model marketowy za 20zł ) nie miał siły miksować, wypadały mu łopatki od ciężaru ciasta i koniec końców wyrabiałam je ręcznie. Ciężko było, bo się strasznie kleiło, ale dałam radę Następnym razem chyba spróbuję łychą drewnianą
|
|
|
|
|
#21 |
|
Rozeznanie
|
Przyznam szczerze że jeden mikser dojechałam całkowicie na tych bułeczkach właśnie. On gdzieś tak ze 20 zł kosztował chyba.
Ale teraz mam porządniejszy trochę i jakos daje radę! Ale ręcznie tez czasem zagniatam i też są super!!! Ps- cieszę się że smakowały!!!
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
Widzę, że trzeba będzie wypróbować przepis
Już nie mogę się doczekać kiedy je zrobię ![]() Tymczasem w piekarniku piecze się babka piaskowa, bo mnie jakoś ochota naszła Jutro czas na babkę czekoladową
|
|
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
nono ja tez musze spróbowac te buleczki
nie wiem tylko czy wytrzymam ta cala noc :P Moj chlopak tez :P bo MY razem robimy takie wypieki ciastka ciasteczka obiadki i moja mamusia baaaaardzo zachwala nasze "eksperymenty" :P Chcemy tez zrobic chlebek zytni jak z piekarni i na ten zakwas tez nie chce nam sie czekac :P Zreszta pierwszy nam nie wyszedl (przeze mnie ale to szczegol :P ) wiec macie moze jakis taki sprawdzony przepis na zakwas do chlebka? Bo te wszstkie z wyszukiwarki to jakies niesprawdzone mowia ze sciagniete z netu a ja bym chciala juz taki pewny :P pozdrawiam
Wąteczek Avuśki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=136370NOWA LISTA SZUKAM!! Zaglądajcie czesto! Częste aktualizacje! https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...54#post2534254 PROSZE ODPISYWAC W MOICH WĄTKACH!! Nie czytam innych odpowiedzi
|
|
|
|
|
#25 |
|
Rozeznanie
|
Olciu, dla mnie zwykle wszelkie przepisy są wyjściową furtką do dalszych eksperymentów. Ogromnie dziekuję Ci za przepis, bo na prawdę te buły to super sprawa.
Ale już zrobiłam kilka wersji i bardzo polecam modyfikacje. Po pierwsze dodaję jeszcze do Twojego przepisu jedno jajko, są wtedy takie... mniej "skandynawskie", po drugie czasem dodaję 45 dag mąki i 5 dag oczyszczonych otrąb, wychodzi wtedy grachamka. Lubię też bardzo bułki z ziarnami, więc jak już ciasto jest prawie wyrobione to dosypuję 2/3 szkl słonecznika i ok 1/3 szkl pestek z dyni, później to wszystko odstawiam do lodówki, ziarna dodane przed samym pieczeniem są bardzo kruche i czuć, że "nie przegryzły się" z ciastem. No i oczywiście wszelkiego rodzaju posypywanie: makiem, sezamem czy słonecznikiem. Za każdym razem coś innego ![]() Jeszcze raz bardzo dziękuję
|
|
|
|
|
#26 |
|
Rozeznanie
|
Aha i jeszcze jedno, z tego ciasta można przygotować przepyszną przystawkę na ciepło, robiąc z ciasta małe kuleczki, które upieczone i jeszcze ciepłe podeje się z masełkiem czosnkowym. Pyyyyyyyyycha
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na pewno wypróbuję
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Rozeznanie
|
dzis na sniadanko mialam cieple buleczki hmmmm mniam!!!!
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie zrobiłam ciasto i siedzi sobie już w lodówce
![]() Nie mogę się doczekać ranka
|
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
Były pyyyyycha
Dziękujemy bardzo za przepis- wyszły takie puszyste i pyszne
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:49.

chyba spróbuję
nigdy nie próbowałam mam wrażenie że jest to wersja :
Bułeczki, masełko, dżemik, kakałko
... mniam mniam 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)