![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
![]() Jak zmniejszyć ilość snu?
Jak w tytule. Żeby normalnie funkcjonować potrzebuję 9-10 h snu. To dużo. Pracują od poniedziałku do piątku, wstaję o 6, ok. 18 wracam z pracy (pracuję 8, 5 h). Gdybym spała tyle, ile potrzebuję, musiałabym chodzić spać o 21, czyli zostawałoby mi 3 h czasu tzw. wolnego. A w tym trzeba się umyć, coś zjeść, coś przygotować, zrobić pranie itd. Te trzy godziny to żałośnie mało, więc oszczędzam na spaniu, co oczywiście powoduje, że jestem wiecznie zmęczona. Wiele mogłabym nadrobić w weekendy, ale studiuję zaocznie, a zjazdy mam bardzo często. Jestem koszmarnie wprost przemęczona. Nie mogę zmienić pracy ani zmienić wymiaru godzin, nie mogę rzucić szkoły, więc szukam oszczędności na śnie. Jak to zrobić?
Błagam, pomóżcie, bo dłużej nie dam rady... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak zmniejszyć ilość snu?
Musisz się przyzwyczaić, innej rady nie ma
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Kawa albo coca cola to takie dwa cudowne napoje, które można pić rano by lepiej funkcjonować. Innej rady nie ma
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
W sobotę i w niedziele możesz odespać cały tydzień pracy... ja też uwielbiam spać , staram się kłaść wcześnie na tyle ile mogę , ale zazwyczaj przesypiam ok. 6 H
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
tylko z tą coca colą nie przesadzaj. Kiedyś wypiłam litr w ciągu 20 minut i myślałam że mi serce wyskoczy..
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
myslę że wszystkie mamy mogłyby dużo doradzić
![]()
![]() |
#7 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja po 3 latach nadal się nie przyzwyczaiłam. [1=8c5e47fe6e48fd89bc9c227 f1239fe5b9f79e095_5edd717 29ccf0;41081115]Kawa albo coca cola to takie dwa cudowne napoje, które można pić rano by lepiej funkcjonować. Innej rady nie ma[/QUOTE]Ja próbuję tabletki z guarany (80mg kofeiny), bo nie mam rano czasu nawet na kawkę. Czytałam wczoraj w Women's Health, że niby powinno się spać 5-7h - 3 fazy głębokiego snu. No i super, tylko jak to zrobić by się budzić w dobrym momencie. Jak nic mnie nie obudzi to śpię ciągiem 9-10h, to nie jest tak, że się budzę po 7h i zasypiam ponownie. Myślę czasem nad tymi wynalazkami co niby są w stanie określić w jakiej fazie snu jesteśmy by nas w odpowiedniej obudzić. Ale trochę drogie są.
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
To Cię pewnie nie pocieszy, ale może tak jak ja z wiekiem będziesz potrzebowała mniej snu. Kiedyś to mogłam spać nawet i po 12 godzin, ale niestety nie mogłam sobie na to pozwolić
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
BAN stały
|
Jeździsz samochodem? Bo wstajesz o 6, wracasz o 18, czyli pracując 8,5 godz na poranną higienę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja gdy śpię 7,5 h (czyli 5 x 90) jestem idealnie wyspana, jednak jeżeli nie obudzę się i dośpię do tych 9 - 10 mam zmarnowany dzień. egao101 a jesteś aktywna fizycznie? Ponoć osoby codziennie ćwiczące lepiej się wysypiają i mają energię przez cały dzień. Edytowane przez 201707171556 Czas edycji: 2013-05-31 o 12:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||||||
Konto usunięte
|
Dzięki serdeczne za wypowiedzi. Widać dopóki nie zmienią pracy, nie skończę szkoły będę chronicznie zmęczona. Nikt nie mówił, że będzie lekko. Nikt też nie wspominał, że będzie aż tak ciężko.
[1=8c5e47fe6e48fd89bc9c227 f1239fe5b9f79e095_5edd717 29ccf0;41081115]Kawa albo coca cola to takie dwa cudowne napoje, które można pić rano by lepiej funkcjonować. Innej rady nie ma[/QUOTE] Nie działa. Energetyki też nie. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- Cytat:
Jestem nianią, więc spaceruję min.2 godziny dziennie (włączając w to bieganie po placu zabaw). Edytowane przez 201709071045 Czas edycji: 2013-05-31 o 12:35 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Mam to samo tylko, że ja potrafię spać 15 godzin non stop ....
Edytowane przez 201703061232 Czas edycji: 2013-05-31 o 13:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Ja też potrafię, ale te 10 h mi wystarczy, żeby się wyspać. Jak już zacznę zarabiać, a nie tylko pracować, to przejdę na pół etatu, kupię auto i będę spała 10h
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Ja byłam zawsze osobą, która śpi po 10/12h, w dzień i chodzi wiecznie niewyspana. W sumie niezależnie zmieniłam dietę - na zdrowszą, zaczęłam biegać i nagle - robię się śpiąca ok 23, spię 7/8h i budzę się sama, bez alarmu, wyspana i nawet nie jestem w stanie spać później w dzień (gdybym chciała).
Także, może spróbować zmienić swój tryb życia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Są wersje darmowe i płatne, czy skuteczne - niestety nie wiem, ale może warto sprawdzić... ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Mnie aktywność fizyczna rzeczywiście pomogła skasować odczuwanie ciągłej senności w ciągu dnia. Ale ranki nadal są koszmarne. Przychodzę po wieczornym biegu tak w okolicy 23, więc od razu zasypiam twardo. Budzik nastawiam na okolice 7, więc łącznie to prawie 8 godzin snu, ale i tak jest ciężko... Jeden budzik jest tuż przy łóżku, nastawiam go na dwie drzemki rano, żeby sobie jeszcze poleżeć. Drugi budzik ustawiony jest dwa metry od łóżka, więc na jego alarm muszę wstać, już nie ma zmiłuj. Ale w dalszym ciągu, żeby odpalić muszę mieć godzinę dochodzenia do siebie... Łażę jak zombie ;/ Więc chyba taka moja uroda, niezależnie od diety i aktywności. Mogłabym spokojnie spać codziennie po 12 godzin.
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
spróbuj preparatów z żeńszeniem, lub czymś innym (poszukaj na necie). postaraj się chociaż co drugi dzień iść na 45 minutowy spacer lub biegi. wywietrz sypialnię przed snem spróbuj wieczorem pić herbatę z melisy, nie kawę i nie jeść przed snem. mi pomogło, powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201709071045 Czas edycji: 2013-05-31 o 17:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do badań, jak wszystko jest ok, to tym bardziej powinnaś iść do lekarza i powiedzieć, że jesteś stale zmęczona. długo już tak masz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Jestem zmęczona, bo mam mało czasu na sen. I generalnie tego tyczy wątek. Czy jest coś, co mogę zrobić, żeby spać mniej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
My nie jesteśmy lekarzami. Musisz iść powiedzieć o dolegliwościach i on zleci ci prawdopodobnie szczegółowe badania. Możesz też spróbować zmienić dietę na zdrowszą, uprawiać sport, być bardziej aktywna, ale na to trzeba czasu, a nie cudownej tabletki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Czasami jak spisz dluzej niz powinnas rowniez czujesz sie zmeczona i oslabiona. Mi kiedys lekarz polecil witaminy, ktore w naturalny sposob dodaja energii... ale nie pamietam nazwy :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
[1=8c5e47fe6e48fd89bc9c227 f1239fe5b9f79e095_5edd717 29ccf0;41092846]My nie jesteśmy lekarzami. Musisz iść powiedzieć o dolegliwościach i on zleci ci prawdopodobnie szczegółowe badania. Możesz też spróbować zmienić dietę na zdrowszą, uprawiać sport, być bardziej aktywna, ale na to trzeba czasu, a nie cudownej tabletki.[/QUOTE] Ale to nie są żadne dolegliwości, Po prostu śpię za mało w stosunku do swoich potrzeb. Ale ja nie śpię dłużej niż powinnam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
ja bym na wszelki wypadek sie przebadala. Zmęczenie non stop, mimo,że śpisz normalnie to może być oznaką choroby,niedoboru jakiś składników. Zapytaj ludzi jak odkryli u siebie np białaczkę. Głównie przez zmęczenie, niewyspanie, w końcu poszli na badanie. Nie mówię oczywiście,że tak masz, ale warto sobie zrobić badania, np morf. z rozmazem, magnez,żelazo,cukier itp
Edytowane przez ellish Czas edycji: 2013-06-01 o 09:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:44.