Koty z glupoty - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-09-18, 22:04   #1
jasiojanko
BAN stały

Koty z glupoty

Eureka - mialam dwa koty ... z glupoty. Jeden uciekl na tamten swiat a drugi do lasu. Teraz mam psa i nie mam pojecia jak ja moglam zyc bez psa i z kotami - fuj. Teraz to mam naprawde przyjaciela.
pozdrowienia

Ania Konda
jasiojanko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-18, 22:12   #2
sitc
Rozeznanie

Dot.: Koty z glupoty

Czy tym postem chciałaś uświadomić nam wyższość psów nad kotami?
Jeśli chodzi o mnie, to się nie udało, jestem niereformowalna.
sitc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-18, 22:17   #3
CinnaMoon
Rozeznanie

Biedny psiaczek
Ja też jestem niereformowalna, aczkolwiek nigdy w życiu nie powiem "fuj" na temat mojego psa, ktory odszedł za Tęczowy Most kilka lat temu.
CinnaMoon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-18, 22:24   #4
Dark_Kicia_Miau!
Zakorzenienie

Question Dot.: Koty z glupoty

Tez nie rozumiem sensu tego posta :| powiem wiecej, czuje sie urazona bo rowniez mam dwa koty, chociaz wczesniej mialam cudownego psa.. Ale nie porownuje tych dwoch gatunkow w kategorii "kto nadaje sie bardziej na mojego przyjaciela" .. To tak jakbys chciala obwinic rekiny, ze jedza ludzi, a kochac slodziutkie delfinki, bo one jedynie potrafia sie bawic ludzmi. Dzizas,kot zostal pozniej udomowiony niz pies, ma inna nature- indywidualna i za to je wszystkie kocham, ale tej "milosci" tez nie przyrownuje do milosci jaka darze psy :| Po co to wszystko?

(Zreszta moja kicia wykazuje cechy psie jak slinienie sie i aportowanie zabawek, a i okazywac bliskosc potrafi wiec nie kazdy kot taki glupi jak ci sie wydaje ;P )
Stary 2005-09-18, 22:25   #5
kizia mizia
Wtajemniczenie

świat się kończy!!!!
kizia mizia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-18, 22:30   #6
kasienka2883
Rozeznanie

Ja mialam psa, ale jak sie wyprowadziłam z domu i mieszkam z męzem to mamy kota, a dokladnie kocicę i jednak muszę przyznać psy to najcudowniejsze domowe stworzenia jakie istnieją i koty niestety nidgy ich nie zastąpia, a i higieną im nie dorownaja, mój kot nie wychodzi na dwór bo ogolnie jest strasznym tchórzem i to czyszczenie w kólko kuwety mnie dobija
kasienka2883 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-18, 22:46   #7
olafjensen
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasienka2883
...a i higieną im nie dorownaja, mój kot nie wychodzi na dwór bo ogolnie jest strasznym tchórzem i to czyszczenie w kólko kuwety mnie dobija
Trudno mi się zgodzić z tym stwierdzeniem...miałam kiedyś kota - to najbardziej czyste zwierzę jakie znam...stereotyp że koty śmierdzą to wyłącznie zasługa właścicieli, którzy nie dbają o czystośc kuwety ... niestety...
teraz mam psa (Goldena) i chociaż jest przeuroczy niestety musze przyznać, że zapach w domu nie jest przyjemny i to bez względu na to jak często jest kąpany...wydziela poprostu specyficzny, nieprzyjemny zapach ...bleeeeee...i tak jest w domach u wszystkich znajomych właścieli psów...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-09-18, 22:53   #8
natii86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez jasiojanko
Eureka - mialam dwa koty ... z glupoty. Jeden uciekl na tamten swiat a drugi do lasu. Teraz mam psa i nie mam pojecia jak ja moglam zyc bez psa i z kotami - fuj. Teraz to mam naprawde przyjaciela.
pozdrowienia

Ania Konda
no i ?
natii86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-18, 22:53   #9
MagJa
Zakorzenienie

Ja też muszę stanąć w obronie kotów Wg mnie nie tylko pies może być prawdziwym przyjacielem człowieka, kot również Moja kociczka ma dopiero 4 miesiące, a już od dawna wita się ze mną, jak wracam do domu (stoi pod drzwiami, a potem specyficznie miauczy i prosi się na ręce), kiedy płaczę, to przychodzi i się przytula i w ogóle bardzo często układa się do snu przy mnie (nawet jak siedzę przed kompem i coś piszę, to potrafi się położyć na biurku przy mojej ręce albo na kolanach, albo na klawiaturze ). A przechodzi samą siebie w okazywaniu miłości, jeśli zostawię ją samą załóżmy na cały dzień - wtedy, jak tylko wrócę dopada mnie i głośno mrucząc ssie mi koszulkę i to tak, że jest cała w mokrych plamach No i w dodatku straszna z niej zazdrośnica - jak tylko zacznę rozmawiać przez telefon szybko przybiega i przeraźliwie miaucząc domaga się pieszczot W ogóle gadatliwy ten mój kot strasznie, ale to nawet dobrze, bo jak już rozróżniam jej miauki, to przynajmniej wiem, czego chce.
No i zapomniałam o najważniejszym - mała reaguje na swoje imię a jeśli to ja ją wołam przybiega natychmiast

Co do psich zwyczajów mojej koty - uwielbia wszystko gryźć (łącznie z moimi rękami i nogami), tarmosić gazety i ulotki, aportować swoją myszę i wyjmować z kosza na śmieci każdy nowo wrzucony śmieć - ona już tam wie który Niestety po skończonej zabawie nie wyrzuca pozostałych strzępków do kosza...

Edytowane przez MagJa
Czas edycji: 2005-09-18 o 23:28
MagJa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-18, 22:55   #10
kid
Raczkowanie

GG do kid

No cóż, to chyba dobrze, że te koty MIAŁAŚ.

Sama jestem szczęśliwą karmicielką/sprzataczką/pielęgniarką/przytulaczką/zabawiaczką/gryzakiem/
drapakiem/poduszką dwóch kotów )) To cudowne stworzenia.
Kasieńka, jak się bierze kota, to trzeba się liczyć ze sprzątaniem kuwety. Zgadzam się z olafjensen, że przykry zapach to wina właściciela, nie zwierzaka. Trzeba poprostu częsciej sprzątać i myć kuwetę. w końcu gdybyś nie spuszczała po sobie wody, to też by w domu "waniało" ;-)
kid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-18, 23:03   #11
kasienka2883
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez olafjensen
Trudno mi się zgodzić z tym stwierdzeniem...miałam kiedyś kota - to najbardziej czyste zwierzę jakie znam...stereotyp że koty śmierdzą to wyłącznie zasługa właścicieli, którzy nie dbają o czystośc kuwety ... niestety...
teraz mam psa (Goldena) i chociaż jest przeuroczy niestety musze przyznać, że zapach w domu nie jest przyjemny i to bez względu na to jak często jest kąpany...wydziela poprostu specyficzny, nieprzyjemny zapach ...bleeeeee...i tak jest w domach u wszystkich znajomych właścieli psów...
No wiesz szczerze mowiąc nie musisz sugerowac ze nie myję kuwety i nie dbam o kota, kuwete sprzatm codziennie, dezynfekuję itd, ale jak dla mnie jest to nieprzyjemny zapach i ja go czuję mimo cudownych żwirków i pochłaniaczy zapachów.
Natomiast pies nie smierdzi owszem ma swój specyficzny zapach, ale to absolutnie nie jest nieprzyjemne, jesli Twoj pies smierdzi to bardzo możliwe ze jest po prostu na coś chory, może mieć grzybice, albo coś takiego.
Poza tym psi zapach to psi zapach a nie zapach odchodów, ktorego moim zdaniem nic nie zabije, owszem inni tego zapachu nie czują, ale ja widocznie mam czulszy węch.
I dla mnie to nie jest stereotyp.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-09-18, 23:07   #12
kasienka2883
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kid
No cóż, to chyba dobrze, że te koty MIAŁAŚ.

Sama jestem szczęśliwą karmicielką/sprzataczką/pielęgniarką/przytulaczką/zabawiaczką/gryzakiem/
drapakiem/poduszką dwóch kotów )) To cudowne stworzenia.
Kasieńka, jak się bierze kota, to trzeba się liczyć ze sprzątaniem kuwety. Zgadzam się z olafjensen, że przykry zapach to wina właściciela, nie zwierzaka. Trzeba poprostu częsciej sprzątać i myć kuwetę. w końcu gdybyś nie spuszczała po sobie wody, to też by w domu "waniało" ;-)
No niestety kot był niezależnie od mojej woli juz wczesniej, a nie mam serca jej oddac komuś innemu, ani tym bardziej uśpić, ponieważ nie wiem czy będzie gdzie indziej jej dobrze.
O czyszczeniu kuwety pisałam post wyżej, ja nie mówię o totalnym zaniedbaniu itd, ale jak dla mnie nawet swiezo umyta kuweta ma ten zapach, ja nie wiem czy to wchodzi w plastik czy co, aha i dodam , że co jakieś kilka miesięcy zmieniam kuwete na nową, a starą wyrzucam.
I nie twierdze, że to jest wina kota, fizjologii nie przeskoczysz, dlatego wolę psy.
Stary 2005-09-18, 23:15   #13
kropka78
Przyczajenie

Nie ma co porownywac kto jest lepszy kot, czy pies - oba zwierzaki sa wspaniale. Mialam kiedys i psa, i kota (obydwa w jednym czasie) i zawsze chcialabym miec oba zwierzaki na raz. Gdybym jednak musiala wybierac, wybralabym kotka... , uwielbiam ich charakterki.
kropka78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-18, 23:18   #14
Złośnica81
Zadomowienie

GG do Złośnica81

Cytat:
pozdrowienia

Ania Konda
Współczuję kotom...

Przychylam się do opinii MagJi i reszty dziewczyn. Lubię psy i inne zwierzęta, mam 2 koty - jednego od 12, drugiego od 10 lat i u mnie nie śmierdzi, a pies wydziela jednak specyficzny zapach. A kot może być najlepszym przyjacielem i dużo zależy od tego jak jest traktowany.
Złośnica81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-18, 23:25   #15
natii86
Rozeznanie

Kocham Mojego Kota. Moze nie jest on "milusi" (nie lubi sie glaskac i byc branym na rece, za to lubi sie gonic) ale ma swoj charakterek w przeciwienstwie do psa
natii86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-18, 23:26   #16
olafjensen
Raczkowanie

Cytat:
...jesli Twoj pies smierdzi to bardzo możliwe ze jest po prostu na coś chory, może mieć grzybice, albo coś takiego...
mój pies nie śmierdzi ani na pewno nie jest na nic chory... ma tylko psi specyficzny zapach i nie wierzę, że może być on dla kogoś przyjemny, a szczególnie dla Ciebie skoro jak piszesz masz czuły węch ...
... nie chciałam Cię urazić pisząc, że trzeba sprzątać kuwetę nie musisz więc wyszukiwac chorób mojemu psu...
Stary 2005-09-18, 23:31   #17
MagJa
Zakorzenienie

Co do specyficznego zapachu psa, to się zgadzam z dziewczynami - tu nie chodzi o jakieś psie choroby czy brak higieny, po porstu psy tak mają I choć pieski też kocham, to chyba w domu nie mogłabym trzymać takiego czworonoga, bo tego zapachu nie lubię W domu kot, a na ogródku pies
Stary 2005-09-18, 23:56   #18
Laura2112
Raróg

Send a message via Skype™ to Laura2112

Kiedyś miałam psy, ale dopiero kota pokochałam niczym własne dziecko, bo też tak się zachowuje - świata poza mną nie widzi. Wtulając twarz w jej futerko czuję zapach... waty, sama czystość. Nie używam jakiegoś cud-żwirku, mimo to nic nie śmierdzi. Zależy jeszcze, co daje się kotu do jedzenia, bo przyznam, że jak moja dostała raz Kitekat, to nie czułam fiołków. Ale co się dziwić - ta karma to same śmiecie.
Żaden pies nie sprawił mi tyle radości, co jej harce i przytulanki.
Ktoś powiedział, że pies jest dla osób, lubiących by zwierzę było im ślepo posłuszne. Ja się cieszę o wiele bardziej, gdy moja niezależna kota okazuje mi takie przywiązane - bo na to trzeba zapracować
Laura2112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-18, 23:56   #19
sitc
Rozeznanie

U mnie w domu jest kot i pies.
Kiedyś myślałam że wole psy, ale nic bardziej mylnego. Nie ukrywam że psa mojej matki nie lubie- jego zresztą nie da się lubić na dłuższą metę, ale obiektywnie musze przyznać jedno- psy śmierdzą. Niestety mają ten specyficzny zapach, który mnie odrzuca, a pokój gdzie pies przebywa najwięcej przesiąkł nim pernamentnie.
Za to kot nawet gdy przytula się do mnie i łasi nie do twarzy, nie ma absolutnie żadnego zapachu, czasem jedynie pachnie moim balsamem do ciała, gdy w nocy się przytulał do moich nóg i nim przesiąkł
Tak samo porównanie charakterów psa i kota to niebo a ziemia, moim zdaniem zdecydowanie na korzyść kota
sitc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-09-18, 23:58   #20
kid
Raczkowanie

GG do kid

Cytat:
No niestety kot był niezależnie od mojej woli juz wczesniej, a nie mam serca jej oddac komuś innemu, ani tym bardziej uśpić, ponieważ nie wiem czy będzie gdzie indziej jej dobrze.
O czyszczeniu kuwety pisałam post wyżej, ja mówię o totalnym zaniedbaniu itd, ale jak dla mnie nawet swiezo umyta kuweta ma ten zapach, ja nie wiem czy to wchodzi w plastik czy co, aha i dodam , że co jakieś kilka miesięcy zmieniam kuwete na nową, a starą wyrzucam.
I nie twierdze, że to jest wina kota, fizjologii nie przeskoczysz, dlatego wolę psy.
Wierz mi, lepiej poszukać kogoś, kto weźmie kicię, niż się męczyć. Koty bardzo potrzebują miłości i ciepła, świetnie wyczuwają niechęć.
Na marginesie - usypianie zdrowego zwierzęcia jest nielegalne - grozi za to kara. Żaden porządny wet by tego nie zrobił.

Co do zapachu z kuwety - przyczyną tak silnego azpachu moczu może być albo to, że kot nie jest kastrowany/sterylizowany, albo choroby układu moczowego, albo... te zmiany kuwety - kot musi mieć własny kącik do siusiania, oznaczony swoim zapachem. Jeśli ciągle wymieniasz kuwety, kot coraz mocniej je znaczy. I stąd ten zapach.
kid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-19, 04:25   #21
jasiojanko
BAN stały

Ja nikogo nie chce przekonywac czy to do psow czy tez do kotow. To jest moja opinia powstala na podstawie mojego doswiadczenia.
Jednakze - zauwazylam ze jezeli chodzi o jakiekolwiek dyskusje na temat psow i kotow to wlasciciele kotow staja sie bardzo defensywni w przeciwienstwie do wlascicieli psow. Czy wynika to z tego ze psy sa bardziej superior od kotow czy tez z tego ze wlasciciele kotow czuja sie bardziej inferior w porownaniu do wlascicieli psow. Hmmm - ciekawa jestem czy wlasnie nie wymyslilam jakiejs nowej teorij spoleczno/ jakiejstam.
Pozdrawiam

Ania Konda
jasiojanko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-19, 06:22   #22
kamaO
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja nikogo nie chce przekonywac czy to do psow czy tez do kotow. To jest moja opinia powstala na podstawie mojego doswiadczenia.
Jednakze - zauwazylam ze jezeli chodzi o jakiekolwiek dyskusje na temat psow i kotow to wlasciciele kotow staja sie bardzo defensywni w przeciwienstwie do wlascicieli psow. Czy wynika to z tego ze psy sa bardziej superior od kotow czy tez z tego ze wlasciciele kotow czuja sie bardziej inferior w porownaniu do wlascicieli psow. Hmmm - ciekawa jestem czy wlasnie nie wymyslilam jakiejs nowej teorij spoleczno/ jakiejstam.
Pozdrawiam

Ania Konda

Teoria zdecydowanie na wyrost...
kamaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-19, 07:51   #23
shachownica
Zakorzenienie

Cytat:
Pozdrawiam

Ania Konda
nie wymyśliłaś, a na formę wypowiedzi w tym wątku miał wpływ jego tytuł i ton twojej wypowiedzi sugerujące, że właściciele kotów nie wiedzą co czynią, bo tylko pies może być prawdziwym przyjacielem człowieka

twory i potwory

shachownica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-09-19, 08:25   #24
froggie
Zakorzenienie

A ja nie ma żadnego zwierzaczka, i wcale nad tym nie płaczę
Stary 2005-09-19, 08:36   #25
Anisia25
Zakorzenienie

GG do Anisia25

Cytat:
Pozdrawiam

Ania Konda
Tu nawet nie chodzi o defensywe, ale o cos innego wynikajace z twoich postow. Twoje posty probuja wlascicielkom innych zwierzat niz psow uswiadomic, ze koty sa "be" a psy "cacy". Jak mozna pisac z ulga, ze koty uciekly badz zdechly a do tego sa "fuj". Do kotow trzeba miec cierpliwosc i serce. Sama mam 3 koty, a wychowywalam sie w domu gdzie byl pies. Wszystkie zwierzaczki kocham tak samo i nie przeszkadza mi ich charakter. Po stracie kazdego plakalabym tak samo. Dla mnie to przyjaciel bez roznic - istota, ktora potrzebuje mojego wsparcia i milosci.
Wole koty, ze wzgledu na ich indywidualnosc i to ze potrafia sie soba zajac. Psy tez lubie, ale ze wzgledu na sposob mojego zycia, nie mialby kto sie nim zajac. A koty duzo do szczescia nie potrzebuja, jak pelna miske jedzenia, kuwetke i cieplo.

It is what it is

Anisia25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-19, 09:25   #26
Akane
Zakorzenienie

Cytat:
Pozdrawiam

Ania Konda
Sama bym od Ciebie uciekła. Twoje koty miały szczęśliwie więcej rozumu od Twojego psa...
Akane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-19, 09:30   #27
MagJa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Akane
Sama bym od Ciebie uciekła. Twoje koty miały szczęśliwie więcej rozumu od Twojego psa...
Dobre

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-09-19, 10:02   #28
mech
Zadomowienie

Rozbawił mnie ten wątek Co autorka chciała uzyskać? Zrobić Wejście Smoka, posiać wiatr by zebrać burzę w postaci dużej ilości postów zacietrzewionych wielbicieli psów/kotów/świnek morskich i patyczaków? Ale to jest, przepraszam, bez sensu i na tym forum sie raczej nie uda

Edytowane przez mech
Czas edycji: 2005-09-19 o 12:06 Powód: dopisek
mech jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-19, 10:10   #29
Lukrecja_Borgia
Killing me softly

Cytat:
pozdrowienia

Ania Konda
Biedactwo... czyli wśród ludzi przyjaciół nie masz?
Marna prowokacja, czy niski poziom yntelektualny ? Oto jest pytanie.

BTW mądre koty, sama bym uciekła od takiej "pani".
Lukrecja_Borgia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-19, 10:38   #30
Bafi@Home
Zakorzenienie

GG do Bafi@Home

Cytat:
O czyszczeniu kuwety pisałam post wyżej, ja nie mówię o totalnym zaniedbaniu itd, ale jak dla mnie nawet swiezo umyta kuweta ma ten zapach, ja nie wiem czy to wchodzi w plastik czy co, aha i dodam , że co jakieś kilka miesięcy zmieniam kuwete na nową, a starą wyrzucam.
Ja tez mam pieska owczarka niemieckiego, i pachnie swoim psim zapachem ... i powiem ze go lubie ... nie jest to mocny zapach, ze czuc psa wszedzie, dopiero jak sie zblizy do mnie i sie do niego przytule to czuje jego zapach. Albo jak wrocimy z deszczowego spacerku. Ale ten zapach rozchodzi sie przez chwile a pozniej znika. Pies trzymany w kojcu smierdzi gdzyz najczesciej swoje potrzeby fizjologiczne zalatwia w miejscu w ktorym przebywa na codzien. I psy rowniez naleza do czystych zwiarzat. Moj zawsze robi codzienny rytual czyszczenia sie.
Bafi@Home jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości