![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Jak się zachować na rozmowie? - dylemat moralny
Dzwoniła do mnie dzisiaj pani (w sumie to młoda dziewczyna tak z głosu). Zaprosiła mnie jutro na rozmowę. Mam być nianią do 20-miesięcznej dziewczynki. Wtorki, środy i czwartki od 7 do 15. Powiedziała, że chce nianię na dłuższy okres czasu. Ostatnia niani odeszła po 1,5 miesiąca i ona nie chce tak na chwilę no bo wiadomo dziecko się przyzwyczaja.
Ja studiuję zaocznie. Ale we wrześniu muszę odbyć praktyki w szkole i przedszkolu. Wiadomo, że szkoła i przedszkole to akurat pon-pt i to w porannych godzinach. Szkołę jako tako mogę sobie ogarnąć zanosząc tylko papierologię do podpisu ale w przedszkolu będę musiała raczej chodzić. Mam dylemat czy powiedzieć jej od razu, że we wrześniu może zaistnieć taka sytuacja godząc się raczej z nieprzyjęciem mnie do pracy czy może nic nie mówić i powiedzieć dopiero na początku sierpnia, że jest taka sytuacja a nie inna. Co byście zrobiły w takiej sytuacji? P.S. Praktyki trwają w szkole -3tyg a w przedszkolu -2 tyg |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak się zachować na rozmowie? - dylemat moralny
Ja bym powiedziała od razu, jeżeli to zataisz to będzie wobec niej nie w porządku. Na jej miejscu też chciałabym, żeby niania mnie poinformowała od razu.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() chciałabym usłyszeć/przeczytać jak najwięcej opinii.. koleżanki i siostra mówią żebym nie mówiła bo mnie nie przyjmą i w ten sposób t pracę dostanę dopiero po studiach jak będę taka "szlachetna" TŻ mówi, żebym powiedziała ze względów moralnych.. sama jestem taka, że bym powiedziała.. nie raz mówiłam o takich rzeczach i kończyło się to tym, że przez dobry okres czasu siedzę na tyłku ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Ja bym powiedziała, bo później jednak zostaje niesmak po takiej sytuacji, gdy już na początku wiesz, że moga być z tym jakieś problemy.
Ponadto jeżeli przypadniesz do gustu matce to może dostosuje się jakoś, przymknie oko na te praktyki. Dodatkowo różnie z takimi praktykami bywa - niby masz być non stop, a wychodzi, że da się dogadać. Jeśli Ci się teraz z pracą nie uda to może załatw sobie od razu praktyki w przedszkolu? Większość ma jakieść dyżury wakacyjne więc miałabyś skończone na "zapas". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
nie mów... do września może się tyle wydarzyć. już nie mówiąc o tym, że praktyki możesz próbować rozłożyć sobie w czasie, kwestia dogadania się z dziekanem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Ja bym powiedziała od razu, dla mnie było by to po prostu bardziej uczciwe.
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Oczywiście, że powiedzieć. Matka szczerze mówi Ci, że chce kogoś na dłużej ze względu na dobro dziecka więc dla mnie sytuacja jest jasna.
Sprawa i tak wyjdzie na jaw gdy zbliżać się będą praktyki, jak wtedy wyjaśnisz swoje odejście? Przecież nie powiesz, że nie wiedziałaś o odbyciu praktyk. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Dla mnie jedyna odpowieddzia jest powiedzenie od razu.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
A ja bym nie mowila. Wez dziewczyno. Tobie potrzebna jest kasa a jak oni chca miec super hiper nianie z okresem wypowiedzenia niech ci zaproponuja umowe o prace. Jak nie chca, to ich strata.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;46470889]to równie dobrze mogę nie iść na rozmowę bo z góry mogę założyć, że mnie nie przyjmie.. nie po to ktoś szuka niani żeby samemu siedzieć 2-5tyg z dzieckiem
![]() Powinnas powiedziec wczensiej- jesli bedzie o tym wiedziala to moze sobie zorganizowac jakas babcie , niemowienie jest bardzo nei fair i znaczy ,ze nei traktujesz jej powaznie bo co-powiesz jej w piatek ze od poniedzialku znikasz na 2 tyg i co ona wtedy zrobi-myslisz ,ze pracodawce bedzie interesowac ,ze jej niania gdzies zwiala ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Szkoda ze w polsce dziala to tylko w jedna strone. Pracodawce po stopkach calowac a jak autorka watku w druga strone bedzie miec problem to beda mieli ja w czterech literach. Zatrudniaja ja pewnie na czarno wiec sami sobie ryzykuja
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
nie musi powiedzieć w piątek, ze w poniedziałek odchodzi. jak już dostanie tę pracę (a nie dostanie jej, jeśli powie, że będzie chciała wolne) to może spokojnie z 2 tygodnie wcześniej matkę powiadomić o planowanej nieobecności i zaproponować pomoc w znalezieniu kogoś na zastępstwo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;4648205 7]nie musi powiedzieć w piątek, ze w poniedziałek odchodzi. jak już dostanie tę pracę (a nie dostanie jej, jeśli powie, że będzie chciała wolne) [/QUOTE]
Wiesz tu sie z Toba nie zgodze- dla mnie costakiego nie skreslaloby opiekunki wrecz przeciwnie, przynajmniej bym wiedziala po pierwsze kiedy jej nie bedzie a po drugie, ze mi powie i moge sobie cos wczesniej zaplanowac |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Czas komety jak sie okaze ze zaproponowali jej umowe o prace to dalej nie widze problemu bo po prostu w stosownym terminie zlozy wymowienie. Ale jesli jej to zaproponowali to stawiam ci piwo bo nie wierze w takie cuda xd
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
przychodzi do Ciebie Małgosia i mówi, że chce pracę na dłuższy okres czasu i jest w pełni dyspozycyjna. za godzinę przychodzi Kasia, która mówi, ze chce pracę na dłuższy okres czasu ALE już planuje, kiedy chce wolne. serio bierzesz Kasię? oczywiście zakładając, ze kandydatki są takie same, żadna się nie wyróżnia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Nie mów. Ciężko o pracę tutaj. Tyle z mojej strony.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;4648956 9]przychodzi do Ciebie Małgosia i mówi, że chce pracę na dłuższy okres czasu i jest w pełni dyspozycyjna. za godzinę przychodzi Kasia, która mówi, ze chce pracę na dłuższy okres czasu ALE już planuje, kiedy chce wolne. serio bierzesz Kasię? oczywiście zakładając, ze kandydatki są takie same, żadna się nie wyróżnia.[/QUOTE]
Zakladajac, ze niczym sie nie wyroznia, to odpowiedz jest oczywista. Bylam w podobnej sytuacji. Mialam umowe do konca sierpnia. W lipcu mialam rozmowe o prace (od wrzesnia, chcieli od poczatku, ale zaczelam od polowy miesiaca), od razu zaznaczylam, ze potrzebuje wolnego, zeby odbyc praktyki oraz zeby moc isc na zabieg. Prace dostalam. Ale fakt, moze naiwna jestem. ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Ja bym nie mówiła. Moją nianię zatrudniam na umowę o pracę, mam okres wypowiedzenia, w razie zerwania umowy bez powodu jest kara. Dzięki temu mam te 3 miesiące na znalezienie nowej niani, niania ma 3 miesiące na znalezienie nowej pracy.
Powiedz w trakcie pracy, że od września idziesz na praktyki i tyle. Po co teraz zmniejszać sobie szanse na zatrudnienie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Może zamiast zniżać się do kłamstwa, spróbuj od drugiej strony? Zagadaj do osoby decyzyjnej w przedszkolu, przedstaw sytuację i poproś o możliwość przychodzenia tylko w poniedziałki i piątki. Jasne, praktyki rozciągną się w czasie, ale zachowasz się fair i nie będziesz miała później wyrzutów sumienia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Blackfall czy kiedykolwiek robilas praktyki pedagogiczne? Bo wyglada na to ze nie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
absolutnie tylko i wyłącznie powiedzieć.
Albo się jest uczciwym, albo nie.
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
To uper. Ja mialam konkretna liczbe godzin ktora musialam odsiedziec i ta liczba godzin byla rozlozona wlasnie na 2 czy 3 tygodnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
no nie, mam wrażenie że to po prostu różnica w regulaminie praktyk
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
Byc moze, nie ma to wiekszego znaczenia. W kazym razie, zasugerowalas, ze taka realizacja praktyk jest niemozliwa. A ja mowie, ze jak najbardziej.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Konto usunięte
|
A więc odpowiem najpierw jak to jest z tymi moimi praktykami. W tamtym roku faktycznie miałam tylko 50h (po 25 w szkole i przedszkolu) więc spokojnie mogłam sobie wybrać tydzień września w którym odbędę te praktyki. Teraz mam 75h w szkole plus 50h w przedszkolu. W umowie jest zaznaczone, że:
Cytat:
Podobnie sprawa się ma ze szkołą tylko tam 75h w dniach 15.09-04.10 Suma sumarum.. Powiedziałam na samym początku coś w stylu, że wiele osób mi odradzało mówienie tego, bo wtedy nie dostanę pracy co zresztą zauważyłam po sytuacji z poprzedniego roku gdzie tylko w sumie 1 tydzień był problemem (też z powodu praktyk na rozmowach i że już nikt do mnie nie oddzwaniał. No ale, że ja tak jednak nie umiem i chyba jestem zbyt uczciwa i najwyżej nie dostanę tej pracy ale, że mam praktyki. Powiedziałam jak się ma sytuacja z praktykami ale, że bardzo mi zależy na dłuższej współpracy akurat na czas jak mała pójdzie do przedszkola. Jak ona będzie szła do przedszkola to ja akurat będę kończyła licencjat więc do tej pory praca jest dla mnie w sam raz. Oni też szukają tylko do tego czasu więc się dobraliśmy ![]() UWAGA ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;46500925]A więc odpowiem najpierw jak to jest z tymi moimi praktykami. W tamtym roku faktycznie miałam tylko 50h (po 25 w szkole i przedszkolu) więc spokojnie mogłam sobie wybrać tydzień września w którym odbędę te praktyki. Teraz mam 75h w szkole plus 50h w przedszkolu. W umowie jest zaznaczone, że:
tutaj jest 50h.. Podobnie sprawa się ma ze szkołą tylko tam 75h w dniach 15.09-04.10 Suma sumarum.. Powiedziałam na samym początku coś w stylu, że wiele osób mi odradzało mówienie tego, bo wtedy nie dostanę pracy co zresztą zauważyłam po sytuacji z poprzedniego roku gdzie tylko w sumie 1 tydzień był problemem (też z powodu praktyk na rozmowach i że już nikt do mnie nie oddzwaniał. No ale, że ja tak jednak nie umiem i chyba jestem zbyt uczciwa i najwyżej nie dostanę tej pracy ale, że mam praktyki. Powiedziałam jak się ma sytuacja z praktykami ale, że bardzo mi zależy na dłuższej współpracy akurat na czas jak mała pójdzie do przedszkola. Jak ona będzie szła do przedszkola to ja akurat będę kończyła licencjat więc do tej pory praca jest dla mnie w sam raz. Oni też szukają tylko do tego czasu więc się dobraliśmy ![]() UWAGA ![]() ![]() ![]() ![]() Super, duże brawa za postawę ![]() Osoby, które Ci doradzały inne postępowanie są bardzo krótkowzroczne. Jeśli chce się zbudować naprawdę długofalową współpracę, trzeba postawić na uczciwość, nie ma innego wyjścia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:43.