![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
4letnie FATUM
Temat może trochę z przymrużeniem oka, ale czy ktoś też zauważył, że wieszkosc piszących o poradę osób jest po 4 latach związku? Pewnie 80% wątków to ludzi podczas kryzysu po 4 latach..może to jest ten czas kiedy faktycznie różowe okulary spadają nam z głów?!?
Mój poprzedni związek też zakończył się po 4 latach ![]() Co myślicie?
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: 4letnie FATUM
Cytat:
Może po tych 4 latach motylków w brzuchu już nie ma. I to dla niektórych jest problem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Hehe, z moich obserwacji kryzys przychodzi po 2 lub 3 latach i do 4 lat stażu związek nie dociąga
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zielona Driada
|
Coś w tym jest. Może mija w tym okresie stan zakochania. Zaczyna się trzeźwiej patrzeć na partnera i dostrzegać wady, które wcześniej się lekceważyło...
![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Minna Czas edycji: 2014-06-26 o 14:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
To normalny element statystyki związków. Wystarczy poczytać dowolne statystyki rozwodów czy książki z zakresu demografii.
To normalne, że sporo związków rozpada się po 1,5 roku, potem po 4 latach, po 7 latach itd. Nie ma w tym niczego dziwnego. Ładnie takie tendencje widać na statystykach rozwodów. ---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ---------- Dokładnych danych już nie pamiętam, ale po 4- 5 latach rozpada się chyba tak około 60% związków.
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Z moich obserwacji wynika, że po tym czasie rozpadają się głównie związki, które od początku były ciągnięte "na siłę". Po tym czasie ludziom już się po prostu nie chce. I słusznie
![]() Obserwacje te dotyczą, oczywiście, mojego otoczenia, ciężko w ten sposób wypowiadać się o związkach, które "znam" z paru postów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Moja siostra z ex facetem rozstała się po 4 latach, to może coś w tym jest.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Nigdy się nad tym nie zastanawiałam,ale może rzeczywiście coś w tym jest,bo sporo znam takich przypadków,w tym jeden mój związek
![]()
Everything will be okay in the end. If it's not okay, it's not the end. The cost of not following your heart is spending the rest of your life wishing you had. ![]() Bieganie i ćwiczenia moją nową miłością.
Książki przeczytane od 07.2014: 40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Naczelna Nastolatka
|
nam minęło 4 lata w maju. Nie ma żadnej opcji rozstania, wręcz przeciwnie
![]()
![]() |
#11 | |
Zielona Driada
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
mi się wydaje że to też wynika z tego że po ok. 3/4 latach kobiety oczekują od partnera ( mówimy o zwiazkach dorosłych nie o nastolatkach) kroku do przodu ( oczywiście są takie które nie oczekują) tj. oświadczyn , planów na życie a z tym bywa różnie... jak wiemy po wątkach na wizażu.
Dziewczyny czekają bo wizaż krzyczy : Nie naciskaj na Niego nie wolno, czekaj, a jak już zakładają wątki że mają dość to wizaż wtedy mówi : Nie umiecie rozmawiać skoro do tej pory nie rozmawialiście o swoich oczekiwaniach :P Nie mówię tutaj o wszystkich wizażankach ale o części :P W każdym związku przychodzi moment kiedy potrzebny jest krok do przodu u jednych po 2 latach u innych po 4 a jeszcze inni mają ten etap po 7 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zielona Driada
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Naczelna Nastolatka
|
u nas raczej doszło do przełomu ze strony TŻ w sprawach formalnych, którymi ja się interesuję średnio. Więc może faktycznie te 4 lata to jakiś kamień milowy w związkach jest.
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zielona Driada
|
Edytowane przez Minna Czas edycji: 2014-06-26 o 16:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Racja
![]() Po ok 2-3 latach motyle odlatują, różowe okulary opadają , a trupy z szafy wypadają |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Jestem w związku 4,5 roku-kryzysu nie ma
![]()
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
trochę kiepsko słuchać że dużo związków rozpada się po 3, 4 latach-no cóż, ja znam takie w których sam stan początkowego zauroczenia czy nawet zakochania trwa już co najmniej trzy lata i uczucia nie osłabły
![]() dzisiaj w parku widziałam parę staruszków, takich dobrze po 70 ale spacerowali pod rękę, mówili do siebie z czułością, zdrobnieniami, wspominali dawne czasy i swoje dzieci jak były małe, później poszli do herbaciarni-aż miło było posłuchać i popatrzeć na tych ludzi. Nie sztuką jest czuć zakochanie na początku związku, ważne aby przez wiele utrzymać stan jak w momencie w którym pierwszy raz się spotkaliśmy i takim pamiętać partnera kiedy po wielu wspólnych latach jest u kresu życia, choruje, potrzebuje naszej opieki-to nie jest łatwe ale ogólnie nic co dobre w życiu nie przychodzi łatwo i samo z siebie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Zresztą widać różnicę, duuza różnicę w ilości rozwodów w naszych czasach i czasach naszych dziadków czy rodziców. Tendencja zwyżkowa.
Mam wrażenie,że dzisiaj zamiast się starać, rozwiązywać problemy ludzie 'wymieniają się' na lepsze modele - ' aaaa te buty już nie modne, znudziły mi się, jakieś zużyte; już dbać o nie nie muszę bo tam już mam na oku nowiutkie' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Z tego co zauważyłam na przykładzie znajomych, bardzo dużo osób ciągnie związki na siłę... są ponad 2 lata, coś się nie układa, ale jest strach przed rozstaniem w związku z tym na siłę tkwią w tym kolejne miesiące... kiedyś bańka mydlana pęka... dużo osób też oczekuje, że w związku cały czas będą fajerwerki, motyle w brzuchu... a kiedyś przychodzi codzienność.
Plus oczywiscie statystyki dotyczace rozwodów jak ktoś wyżej napisał.... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
W sumie nie zauważyłam, z tego co widzę to takie akcje po 2 latach albo po 6 i więcej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tendencje zwyzkowa rozwodów tłumacze tym, że ludzie na pierwszym miejscu stawiają siebie i swoje szczęście. Może to fajnie brzmi, że kiedyś nie było tyle rozwodów, ale jaki procent z tych par bylo szczęśliwych? Ile z tych kobiet (bądź mężczyzn) żyło w cierpieniu, po cichu, zdradzanych, bitych, spedzajac życie z mężem alkoholikiem bo skoro się podjęło decyzję małżeństwa (często w bardzo młodym wieku) to trzeba w tym wytrwać. Jeśli coś się psuje to trzeba naprawiać, ale niektórych rzeczy nie da się naprawić i czasami trzeba umieć się wycofać z czegoś co nas niszczy.
![]() |
![]() |
#27 |
Mów mi Rosia :)
|
Hm, z moich obserwacji wynika, że różowe okulary spadają po około 2- 2,5 latach. U mnie i znajomych tak było. Po 4 latach u mnie i TŻta było wszystko okej, nie było żadnego kryzysu. Ale faktem jest, że ci, co po dwóch stwierdzą, że chcą się męczyć (nie być, ale męczyć, bo może on/ona magicznie się zmieni) dociągają do 4 rocznicy i znów mają problem
![]() U nas jest tak, że właściwie po 4 latach zaczęliśmy się czuć ze sobą fajniej niż na początku znajomości. Tak jakbyśmy się na nowo zakochali - mieszkamy razem, a ja cieszę się jak głupia, kiedy wracam do domu po pracy i wiem, że on za chwilkę wróci. Jesteśmy już razem ponad 6 lat.
Edytowane przez rochelle_ Czas edycji: 2014-06-27 o 08:07 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Ja zauważyłam raczej 3 letnie fatum i wśród moich znajomych właśnie po 3 latach najwięcej związków pada.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ludzie,którzy stawiają siebie i swoje szczęście na pierwszym miejscu - i to jest problem, to egoizm,na który nie ma miejsca w zdrowym związku,który tworzą 2 os, a nie 1. Oczywiście,zdr. egoizm,w małej części jest wskazany aby człowiek nie zatracił siebie ale trzeba uważać by nie przekroczyć cienkiej granicy o myśleniu tylko o swoim tyłku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Przyczajenie
|
To naprawdę fatum zapraszam do moje postu - caly tabołek problemów doradźcie coś - zakończy się raczej rozstaniem w nienawiści
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post47063875 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:19.