|
Notka |
|
Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Wakacje w egzotycznych miejscach - boicie się?
I nie chodzi mi o Ebolę
![]() Ja marzyłam od zawsze o podróżach poza Europę, ale z każdym rokiem odsuwam się od tych planów czytając o kolejnych zaginięciach, czy gwałtach i morderstwach popełnianych na turystkach. Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że będę trzymała się raczej starego kontynentu, który niestety robi się również coraz bardziej niebezpieczny (zatrważająco rosnące liczby przestępstw seksualnych w Norwegii, czy Szwecji). Co o tym myślicie? Wybieracie się bez obaw w takie miejsca? Podejmujecie jakieś środki ostrożności? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Wakacje w egzotycznych miejscach - boicie się?
Do krajów mocno islamskich, czy w których trwa wojna np. domowa jak gdzie nie gdzie w Afryce bym się bała.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
.
|
z roku na rok poznaję coraz więcej podróżników i utwierdzam się w przekonaniu, ze warto podróżować. znam ludzi, którzy byli w podróżach dookoła świata, kobiety podróżujące po mało bezpiecznych regionach i wszyscy żyją. mają się dobrze i nie żałują ani sekundy spędzonej zagranicą.
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Wiele krajów azjatyckich jest bezpieczniejszych, niż niejeden kraj europejski. Ludzie podróżują po świcie i żyją, trzeba tylko zachować zdrowy rozsądek i nie pchać się tam, gdzie ostrzegają, że jest niebezpiecznie. Świat jest piękny i nie ma sensu kisić się na miejscu
![]() Tym bardziej jeśli ma się duszę podróżnika ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
.
|
[1=b021da5bf142259817d3b5d 5900fc01cf3c7c2e4_67241a0 1ac6ab;47602012]Wiele krajów azjatyckich jest bezpieczniejszych, niż niejeden kraj europejski. Ludzie podróżują po świcie i żyją, trzeba tylko zachować zdrowy rozsądek i nie pchać się tam, gdzie ostrzegają, że jest niebezpiecznie. Świat jest piękny i nie ma sensu kisić się na miejscu
![]() Tym bardziej jeśli ma się duszę podróżnika ![]() Znajomi byli tydzien w kaszmirze, chociaz wszyscy im mowili, ze tak niebezpiecznie. Bylo bardzo bezpiecznie i byl to jeden z fajniejszych elementow ich kilkumiesiecznej podrozy... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Ja się nie boję,o ile nie jadę sama
![]() ---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- Cytat:
Chociaz pewnie jakby mi mowili,zeby nie jechac bo jest konflikt, to bym juz sie zastanowila..
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Szczerze mowiac nie wiem czy w najblizszych latach odwiedze np indie. Boje sie xd a ja nie lubie wyjazdow grupowych, z przewodnikiem itd wiec tym batdziej.
Wyslane przez tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Nie, nie boję się. Podróżowałam w wiele miejsc, w tym także do wymienionego przez Ciebie Meksyku - wróciłam cała i zdrowa. Równie niebezpiecznie jest w naszym kraju.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Ja byłam w Meksyku dwa lata temu, w tym roku w Brazylii i nie jest tak strasznie jak mówią. Wiadomo, inna kultura, inne zwyczaje, więc trzeba dobrze się przygotować do takich dalekich podróży, żeby nie zrobić żadnego faux pas. Ogólnie bardzo polecam i nie ma sensu się nakręcać, że strach, bo może to być jedna z lepszych wypraw (tak jak u mnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Mój znajomy za miesiąc jedzie do Srilanki i do Indii na kilkanaście dni. Trochę (no, więcej niż trochę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Nie spotkałam się nigdy z opinią, żeby w Kaszmirze było na tyle niebezpiecznie, żeby tam nie jechać./ Po prostu trzeba być czujnym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
.
|
[1=b021da5bf142259817d3b5d 5900fc01cf3c7c2e4_67241a0 1ac6ab;47607289]Nie spotkałam się nigdy z opinią, żeby w Kaszmirze było na tyle niebezpiecznie, żeby tam nie jechać./ Po prostu trzeba być czujnym.[/QUOTE]
to była opinia lokalsów.
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
W sumie fakt, że Twoim znajomym nic się nie stało też o niczym nie świadczy, bo można jechać na tereny objęte konfliktami zbrojnymi i też wrócić całym. Ja jeżdżę po świecie, ale nigdy nie wybieram się w miejsca, które maja opinie niebezpiecznych, ale znam osoby, które w takich miejscach bywają i nadal mają się świetnie.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
[1=33aec33abe3406fa59f14ef b4923aef579232ce7_67fd937 9a02b7;47601441]I nie chodzi mi o Ebolę
![]() Ja marzyłam od zawsze o podróżach poza Europę, ale z każdym rokiem odsuwam się od tych planów czytając o kolejnych zaginięciach, czy gwałtach i morderstwach popełnianych na turystkach. Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że będę trzymała się raczej starego kontynentu, który niestety robi się również coraz bardziej niebezpieczny (zatrważająco rosnące liczby przestępstw seksualnych w Norwegii, czy Szwecji). Co o tym myślicie? Wybieracie się bez obaw w takie miejsca? Podejmujecie jakieś środki ostrożności?[/QUOTE] ale jest mnostwo bezpiecznych krajow poza Europa ![]() osobiscie polecam Malezje - pieknie,egzotycznie i niedrogo a dp tego bezpiecznie(zarowno w kontekscie chorob jak i ludzi-mimo,ze mieszka tam sporo muzulmanow, to ani nikt sie nie dowala do turystek (chocbys szla w mini) a i te kobeity jak na muzulmanki to wydaja sie miec sporo praw ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
A czy Argentyna zalicza sie do tych egrotycznych miejsc?
Wiele osob ostrzegalo mnie,mowilo ,ze to niebezpieczny kraj, na kazdym kroku napady z bronia w reku, liczne kradzieze, ze samotna kobieta jest narazona na mase niebezpieczenstw..... przeprowadzilam sie do Buenos Aires.... i co sie okazalo?, przez wiele lat mieszkalam we wloszech, glownie w Rzymie, ktory uwazam za duzo, ale to duzo bardziej niebezpieczny od Buenos Aires....ktore jest tak naprawde spokojnym miejscem, ze spokojnymi, zyczliwymi i trzymajacymi dystans ludzmi, owszem sa i dzielnice dosc nieciekawe, ale w Europie bywalam w miejscach znacznie bardzej niebezpiecznych, tutaj czuje sie bezpieczniej i pewniej chodzac po ulicach nawet noca, sama, nikt mnie nie zaczepia, nie to co chodzby we wloszech. Nie wiem czy Argentyna jest wystarczajaco egzotyczna dla autorki watku ![]()
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
O Buenos Aires faktycznie dużo się mówi w temacie niebezpiecznych miast, że duża przestępczość, a po zmroku lepiej nie wychodzić z domu/hotelu. Mam znajomą, która była tam już kilka razy. Raz ją okradli w biały dzień w centrum miasta, a raz była świadkiem kradzieży i pogoni za złodziejem. W tym roku jedzie po raz kolejny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
[1=b021da5bf142259817d3b5d 5900fc01cf3c7c2e4_67241a0 1ac6ab;47615450]O Buenos Aires faktycznie dużo się mówi w temacie niebezpiecznych miast, że duża przestępczość, a po zmroku lepiej nie wychodzić z domu/hotelu. Mam znajomą, która była tam już kilka razy. Raz ją okradli w biały dzień w centrum miasta, a raz była świadkiem kradzieży i pogoni za złodziejem. W tym roku jedzie po raz kolejny
![]() Rzym jest bardziej niebezpieczny, duzo bardziej.... Buenos Aires to spokojne miasto, a drobne kradzieze zdarzaja sie wszczedzie, zwlaszcza w turystycznych miejscach, ja sama chodze po nocach i czuje sie duzo spokojniejsza niz w wielu miejscach w europie, nie jestem tu turystycznie, miasto znam juz dosc dobrze, nie widze tu wcale duzej przestepczosci, jesli juz to raczej na prowincji czy odleglych obrzezach miasta, to cale niebezpieczenstwo Buenos Aires mozna miedzy bajki wsadzic ![]() ![]()
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Oczywiście, że jest mnóstwo bezpiecznych krajów poza Europą, ale do tej pory pozwoliłam sobie tylko na Australię, Nową Zelandię i Kanadę z dalszych destynacji, i na Maroko i Chiny z bliższych. Jednak do Indii lecieć się boję, a bardzo bym chciała. Rozważałam kupno biletów w ubiegłym półroczu, ale jak zalały media te koszmarne newsy, to odpuściłam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
[1=33aec33abe3406fa59f14ef b4923aef579232ce7_67fd937 9a02b7;47615832]Akurat do Argentyny chciałabym się wybrać
![]() Oczywiście, że jest mnóstwo bezpiecznych krajów poza Europą, ale do tej pory pozwoliłam sobie tylko na Australię, Nową Zelandię i Kanadę z dalszych destynacji, i na Maroko i Chiny z bliższych. Jednak do Indii lecieć się boję, a bardzo bym chciała. Rozważałam kupno biletów w ubiegłym półroczu, ale jak zalały media te koszmarne newsy, to odpuściłam.[/QUOTE] Ja tez marzylam o Argentynie od dziecka, moja rodzila tu wyemigrowala przez wojna, ale nikt nie pozostal. Mediolanu nie znam, bylam tam kilka razy, ale w dzien i w celach turystycznych, jednym z najniebezpieczniejszych miast w Europie, nie tylko w Italii jest Neapol.....mieszkalam na prowincji tego miasta, na szczescie w spokojnym, malowniczym miasteczku, wiec juz w tym momencie moge powiedziec, ze to miasto jest centrum przestepczosci w porownaniu z Buenos Aires ![]() Ja zamierzam sie wybrac do Ekwadoru, ale mam tam przyjaciela, Chile , Urugwaju i Brazylii..... tylko do Brazylii sama sie boje jechac, mam jeszcze na liscie Venezuele i przyjaciol tam, ale sytuacja w tym kraju jest obecnie bardzo niestabilna, wiec mi odradzaja, a potem Cuba...i pojde oczywiscie sama ![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Aby być bezpiecznym trzeba wiedzieć dokąd się jedzie , poczytać o kulturze, mentalności, religii danego kraju- i nie tylko chodzi o bezpieczeństwo, ale o szacunek, którego tak bardzo wymagamy od innych turystów, którzy przyjeżdzaja do polski.
Nie czuje się bezpiecznie w kraju muzułmańskim, mimo, iż nie chodzę po mieście w mini i topie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:46.