Jak żyć? - 1-osobowa (po)studencka szkoła przetrwania bez mieszkania - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-31, 00:21   #1
201606270916
Konto usunięte

Jak żyć? - 1-osobowa (po)studencka szkoła przetrwania bez mieszkania

Przeglądałam wątek o dokładaniu się do rachunków (ten) i zaczynam czytać wątki o oszczędzaniu w dziale Wizażowe Społeczności. Zakładam ten temat, bo wydaje mi się, że żaden z nich tak do końca nie odzwierciedla mojego problemu.

W przyszłym roku kończę studia. W tej chwili mieszkam w akademiku który w całości opłacają mi rodzice - bo tak chcieli. Na uczelni dostaję stypendium rektora.
Oprócz tego od pół roku pracuję na etat. W zawodzie, a za ile? Minimalna to nie jest, ale też nie ma z tego szałowych pieniędzy (mam nadzieję, że tak nie zostanie na zawsze ). Przed rozpoczęciem roku akademickiego miałam nadgodziny, za które dostawałam z grubsza tyle ile teraz mam stypendium.
Wkład od rodziców na akademik i stypendium to ok. 60% wypłaty, którą dostaję do ręki. Innymi słowy to dużo, dlatego staram się póki co też proporcjonalnie dużo odkładać (zwykle prawie całą wypłatę).
Rodzice dodatkowo czasem płacą mi za zakupy takie jak odzież, buty, albo opłacają dentystę - ale to chcę szczerze mówiąc wyeliminować, skoro pracuję...

I szczerze mówiąc widzę przyszły rok w czarnych barwach:

1. Muszę wyprowadzić się z akademika - najpóźniej po obronie. A akademik ma jedną poważną zaletę: zero martwienia się o opłaty dodatkowe. Nie opłacam internetu, nie obchodzi mnie, ile zużywam wody. Mimo że zamieszkałam w nim przypadkiem dopiero na studiach magisterskich i trochę z obawami, to mieszka się całkiem spoko
Mieszkania na pewno nie wynajmę, nie stać mnie - będę szukać stancji, ale... Nie czarujmy się, to beznadzieja mieć 25 lat na karku i wynajmować pokój z obcymi ludźmi Choć skłaniam się ku tej opcji. Z rodzicami nie zamieszkam, bo to nawet nie to samo województwo

2. Oszczędności - w żadnym wypadku nie chcę ich ruszać, chcę tylko dokładać. Bo to ma być wkład własny do kredytu na mieszkanie w przyszłości. Byłam szczerze zdumiona, że mam jakąkolwiek zdolność kredytową przy moich zarobkach i umowie na czas określony - i to niemałą, mogłoby starczyć na mieszkanie w moim mieście ale chcę zarabiać więcej przed wzięciem kredytu, żeby mieć z czego żyć, jak wyślę przelew za czynsz, inne opłaty i ratę

3. Jestem zdana na siebie. Łatwiej jest, gdy ma się partnera i można zamieszkać z nim, podzielić się opłatami za najem, albo spłacać kredyt z dwóch pensji. Kawalerki z obcą osobą nie wynajmę, bo to bez sensu, dwie osoby na mieszkanie 2-pokojowe - też kiepsko, bo wyjdzie drogo i dużo się to nie różni od pokoju 1-osobowego w gęściej zaludnionym mieszkaniu.

4. Zniżki: koniec studiów, koniec zniżek. To jest najłatwiejsze do rozwiązania, pewnie po prostu się zapiszę do jakiejś szkoły policealnej.

Tak, wiem, ględzę ale nie bez powodu. Przeraża mnie, że chodząc do dentysty wyczyszczę konto z kilku tysięcy z moich kilkunastu tysięcy oszczędności. Niektóre perspektywy są dla mnie chore. OK, rozumiem, są rodziny utrzymujące się za minimalną - w porządku, ale zwykle mające gdzie mieszkać, nie wspominając o tym że dodatkowo mają jakieś zasiłki, więc będę wdzięczna za niewyciąganie takiego argumentu Są osoby, które mają gorzej, jak i takie, które mają lepiej - historie o działce na postawienie domu od rodziców też mi dużo nie pomogą (nawet jeśli się doda, że nie ma się kasy na budowę ). Przyjmijmy, że każdy ma prawo do własnych problemów, a ten postawiony w wątku jest jaki jest - głodujące dzieci w Afryce nie sprawią że moje własne problemy znikną.

Szukam osób będących lub mających być w podobnej sytuacji (głównie samodzielne utrzymanie bez mieszkania na własność i środków do wynajęcia całego mieszkania) do wymiany spostrzeżeń, ponarzekania i wzajemnego wsparcia choć chętnie przyjmę rozsądne rady i pomysły na zmniejszenie kosztów życia (przy zachowaniu jakiegoś poziomu, a nie "zupki chińskie i parówki wydają się w porządku", albo "co Ci szkodzi mieszkać w 3-osobowym pokoju ze studentami" ) również od innych osób.
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-31, 01:04   #2
GgochaA
Zadomowienie

Dot.: Jak żyć? - 1-osobowa (po)studencka szkoła przetrwania bez mieszkania

Cytat:
Napisane przez Krolowa Julianna Pokaż wiadomość
Przeglądałam wątek o dokładaniu się do rachunków (ten) i zaczynam czytać wątki o oszczędzaniu w dziale Wizażowe Społeczności. Zakładam ten temat, bo wydaje mi się, że żaden z nich tak do końca nie odzwierciedla mojego problemu.

W przyszłym roku kończę studia. W tej chwili mieszkam w akademiku który w całości opłacają mi rodzice - bo tak chcieli. Na uczelni dostaję stypendium rektora.
Oprócz tego od pół roku pracuję na etat. W zawodzie, a za ile? Minimalna to nie jest, ale też nie ma z tego szałowych pieniędzy (mam nadzieję, że tak nie zostanie na zawsze ). Przed rozpoczęciem roku akademickiego miałam nadgodziny, za które dostawałam z grubsza tyle ile teraz mam stypendium.
Wkład od rodziców na akademik i stypendium to ok. 60% wypłaty, którą dostaję do ręki. Innymi słowy to dużo, dlatego staram się póki co też proporcjonalnie dużo odkładać (zwykle prawie całą wypłatę).
Rodzice dodatkowo czasem płacą mi za zakupy takie jak odzież, buty, albo opłacają dentystę - ale to chcę szczerze mówiąc wyeliminować, skoro pracuję...

I szczerze mówiąc widzę przyszły rok w czarnych barwach:

1. Muszę wyprowadzić się z akademika - najpóźniej po obronie. A akademik ma jedną poważną zaletę: zero martwienia się o opłaty dodatkowe. Nie opłacam internetu, nie obchodzi mnie, ile zużywam wody. Mimo że zamieszkałam w nim przypadkiem dopiero na studiach magisterskich i trochę z obawami, to mieszka się całkiem spoko
Mieszkania na pewno nie wynajmę, nie stać mnie - będę szukać stancji, ale... Nie czarujmy się, to beznadzieja mieć 25 lat na karku i wynajmować pokój z obcymi ludźmi Choć skłaniam się ku tej opcji. Z rodzicami nie zamieszkam, bo to nawet nie to samo województwo

2. Oszczędności - w żadnym wypadku nie chcę ich ruszać, chcę tylko dokładać. Bo to ma być wkład własny do kredytu na mieszkanie w przyszłości. Byłam szczerze zdumiona, że mam jakąkolwiek zdolność kredytową przy moich zarobkach i umowie na czas określony - i to niemałą, mogłoby starczyć na mieszkanie w moim mieście ale chcę zarabiać więcej przed wzięciem kredytu, żeby mieć z czego żyć, jak wyślę przelew za czynsz, inne opłaty i ratę

3. Jestem zdana na siebie. Łatwiej jest, gdy ma się partnera i można zamieszkać z nim, podzielić się opłatami za najem, albo spłacać kredyt z dwóch pensji. Kawalerki z obcą osobą nie wynajmę, bo to bez sensu, dwie osoby na mieszkanie 2-pokojowe - też kiepsko, bo wyjdzie drogo i dużo się to nie różni od pokoju 1-osobowego w gęściej zaludnionym mieszkaniu.

4. Zniżki: koniec studiów, koniec zniżek. To jest najłatwiejsze do rozwiązania, pewnie po prostu się zapiszę do jakiejś szkoły policealnej.

Tak, wiem, ględzę ale nie bez powodu. Przeraża mnie, że chodząc do dentysty wyczyszczę konto z kilku tysięcy z moich kilkunastu tysięcy oszczędności. Niektóre perspektywy są dla mnie chore. OK, rozumiem, są rodziny utrzymujące się za minimalną - w porządku, ale zwykle mające gdzie mieszkać, nie wspominając o tym że dodatkowo mają jakieś zasiłki, więc będę wdzięczna za niewyciąganie takiego argumentu Są osoby, które mają gorzej, jak i takie, które mają lepiej - historie o działce na postawienie domu od rodziców też mi dużo nie pomogą (nawet jeśli się doda, że nie ma się kasy na budowę ). Przyjmijmy, że każdy ma prawo do własnych problemów, a ten postawiony w wątku jest jaki jest - głodujące dzieci w Afryce nie sprawią że moje własne problemy znikną.

Szukam osób będących lub mających być w podobnej sytuacji (głównie samodzielne utrzymanie bez mieszkania na własność i środków do wynajęcia całego mieszkania) do wymiany spostrzeżeń, ponarzekania i wzajemnego wsparcia choć chętnie przyjmę rozsądne rady i pomysły na zmniejszenie kosztów życia (przy zachowaniu jakiegoś poziomu, a nie "zupki chińskie i parówki wydają się w porządku", albo "co Ci szkodzi mieszkać w 3-osobowym pokoju ze studentami" ) również od innych osób.

Ogarniasz że te zniżki ma się tylko do 26 roku życia?

Mam podobną sytuację z tym że mieszkam z rodzicami, oszczędności niewielkie ale mam schiz na tle brania kasy od rodziców, więc wszystkie własne potrzeby opłacam sama, nawet kosztem ruszenia oszczędności.
Szans na usamodzielnienie się nie mam, na kredyt też nie.

Twoja sytuacja jest w moim mniemaniu dość typowa i niespecjalnie widzę problem. Masz jakieś oszczędności, masz zdolność kredytową, na Twoim miejscu szłabym w tym kierunku, z tym że nie porywałabym się na wielki kredyt i duże mieszkanie, raczej kawalerka, a później ewentualnie w miarę rozwoju sytuacji zawodowej zmieniła ją na coś większego.
GgochaA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-31, 01:21   #3
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez GgochaA Pokaż wiadomość
Ogarniasz że te zniżki ma się tylko do 26 roku życia?

Mam podobną sytuację z tym że mieszkam z rodzicami, oszczędności niewielkie ale mam schiz na tle brania kasy od rodziców, więc wszystkie własne potrzeby opłacam sama, nawet kosztem ruszenia oszczędności.
Szans na usamodzielnienie się nie mam, na kredyt też nie.

Twoja sytuacja jest w moim mniemaniu dość typowa i niespecjalnie widzę problem. Masz jakieś oszczędności, masz zdolność kredytową, na Twoim miejscu szłabym w tym kierunku, z tym że nie porywałabym się na wielki kredyt i duże mieszkanie, raczej kawalerka, a później ewentualnie w miarę rozwoju sytuacji zawodowej zmieniła ją na coś większego.
Tak, ale zawsze to (dla mnie) jeszcze - licząc od teraz - prawie dwa lata zniżek

To już zupełnie nieróżowo

Mam zdolność kredytową, ale jak pisałam - rata i opłaty pożrą na tyle, że nie za bardzo mi starczy na życie. Stąd byłam zdziwiona, że w ogóle taką zdolność mam, może czegoś nie rozumiem Rata to byłaby połowa mojej wypłaty, więc druga połowa na pozostałe koszty mieszkania, jedzenie, itd., to za mało. I oczywiście nie czaję się na nic większego niż kawalerka lub max. 2-pokojowe mieszkanie (różnica w cenie niewielka, a jeden pokój można wynająć w razie kryzysu). Muszę przecierpieć rok-półtorej, aż dostanę podwyżkę - wtedy z większym spokojem wezmę ten nieszczęsny kredyt (bo większe środki na opłacenie życia na bieżąco), nie zerując zupełnie konta (bo to zawsze zabezpieczenie na wypadek sytuacji losowych) i właśnie kupując coś 2-pokojowego (tak jak pisałam - najem w razie czego, mieszkam w mieście "studenckim"). Poniekąd takich kombinatorskich rozwiązań szukam.

Przeglądam też czasem informacje o programie MdM. Wiem już, że takiego mieszkania nie można wynająć w całości, ale może ktoś wie, jak jest z wynajęciem pokoju? Rzecz jasna przy założeniu, że najem ma być legalny.
Stary 2014-12-31, 08:58   #4
Selfish Girl
Life is a drink ...

Z tego co wiem do nawet jakbyś się zapisała do policealnej to chyba tam jest zniżka tylko do ukończenia 24 r.ż :P a studenci mają do ukończenia 26 r.ż :P
Selfish Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-31, 09:14   #5
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Selfish Girl Pokaż wiadomość
Z tego co wiem do nawet jakbyś się zapisała do policealnej to chyba tam jest zniżka tylko do ukończenia 24 r.ż :P a studenci mają do ukończenia 26 r.ż :P
Dziękuję za zwrócenie na to uwagi - będę musiała poszukać dokładniejszych informacji na temat wieku skoro pojawiają się rozbieżności
Stary 2014-12-31, 09:17   #6
201604181004
Konto usunięte

Jak ty chcesz isc na mieszkanie dla mlodych jako singiel?:P
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-31, 09:21   #7
Selfish Girl
Life is a drink ...

Znaczy się ja wiem, że ze zwykłą legitymacją szkolną - bo w policealnej się taką dostaje (wiem bo sama skończyłam), że czasami jak się nie łapiesz wiekowo na legitymacje to nawet jej Tobie nie wyrobią bo po co mają marnować zdjęcie. A, że do 24 r.ż jest ulga czy to na pociąg czy autobus to wiem w 100% bo siostra dostała mandat w pociągu bo też o tym nie wiedziała, że legitymacja teoretycznie nic nie daje bo wygasa po ukończeniu 24 r.ż.
Selfish Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-31, 09:21   #8
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

Przesadzasz.
Zarabiasz, masz pracę - to najważniejsze. Trudno ogarnać się życiowo, jeśli nie ma się źródła stałego dochodu. Tutaj już punktujesz.
Po drugie - uważasz, że wiązanie się kredytem z jakims bankiem jest dobrym rozwiązaniem? Może i będziesz miała dzięki temu mieszkanie, ale dopóki nie spłacisz kredytu, nie będzie ono twoją własnością, będzie należeć do banku. Nawet jeśli masz teraz stałą pracę, to sama piszesz, że jest ona na czas określony, a to oznacza, że nie masz pewności, czy będziesz ją miała na stałe.

Ja od siedmiu lat nie mieszkam z rodzicami, od trzech utrzymuję się zupełnie bez ich pomocy. Wynajmuję pokój, nie mam oszczędności, nie chcę brać kredytu i kupować mieszkania, ponieważ nie chcę się ograniczać takimi zobowiązaniami.

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
intersekcjonalizm | siostrzaństwo | moc kobiet
g i r l o n f i r e
milionmalychkawalkow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-31, 09:22   #9
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
To nie jest program tylko dla małżeństw
https://rodzina.gov.pl/mieszkanie/pr...ie-dla-mlodych
"- 10% dopłaty do wkładu własnego dla osób samotnych i małżeństw bez dzieci
- 15% dopłaty do wkładu własnego dla osób i małżeństw wychowujących co najmniej jedno dziecko"
https://rodzina.gov.pl/mieszkanie/pr...ie-dla-mlodych

Zależnie od tego, czy jest się singlem, małżeństwem bedzietnym, czy z określoną ilością dzieci są różne dopłaty i różne dopuszczalne metraże mieszkania.
Stary 2014-12-31, 09:28   #10
sunshinebutterfly
Zadomowienie

Cytat:

Powiem szczerze- takich osób jak Ty jest chyba większość. Przyjeżdzają do dużego miasta z małego miasteczka i nie mają żadnego mieszkania własnościwoego w tym mieście. Tak ma raczej większość, więc chyba sama nie jesteś

Cytat:
Tak, ale zawsze to (dla mnie) jeszcze - licząc od teraz - prawie dwa lata zniżek

To już zupełnie nieróżowo

Mam zdolność kredytową, ale jak pisałam - rata i opłaty pożrą na tyle, że nie za bardzo mi starczy na życie. Stąd byłam zdziwiona, że w ogóle taką zdolność mam, może czegoś nie rozumiem Rata to byłaby połowa mojej wypłaty, więc druga połowa na pozostałe koszty mieszkania, jedzenie, itd., to za mało. I oczywiście nie czaję się na nic większego niż kawalerka lub max. 2-pokojowe mieszkanie (różnica w cenie niewielka, a jeden pokój można wynająć w razie kryzysu). Muszę przecierpieć rok-półtorej, aż dostanę podwyżkę - wtedy z większym spokojem wezmę ten nieszczęsny kredyt (bo większe środki na opłacenie życia na bieżąco), nie zerując zupełnie konta (bo to zawsze zabezpieczenie na wypadek sytuacji losowych) i właśnie kupując coś 2-pokojowego (tak jak pisałam - najem w razie czego, mieszkam w mieście "studenckim"). Poniekąd takich kombinatorskich rozwiązań szukam.

Przeglądam też czasem informacje o programie MdM. Wiem już, że takiego mieszkania nie można wynająć w całości, ale może ktoś wie, jak jest z wynajęciem pokoju? Rzecz jasna przy założeniu, że najem ma być legalny.
a po co ty dziewczyno chcesz się w kredyt pakować? Życie Ci niemiłe?
W większości przypadkach życie z kredytem to wegetacja i uniezależnienie od pracodawcy. Zresztą sama twierdzisz, że gdybyś miała kredyt to zostałaby Ci połowa twojej pensji na życie. I co z tym zrobisz?
Nie lepiej chociażby zagranicę wyjechać sobie zarobić i wrócić z większą kasą bez konieczności pakowania się w kredyt?
sunshinebutterfly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-31, 09:28   #11
margitta
Zakorzenienie

typowy, polski problem. I tak jesteś w niezłej sytuacji

A na co chcesz mieć te zniżki?

Bo w Krakowie na komunikację miejską nie ma żadnych ograniczeń wiekowych i do kina też wchodzę na studencki normalnie (mam więcej niż 26, ale studiuję kolejny kierunek)

Znam sporo dziewczyn, które do 30-stki wynajmują z kimś mieszkanie, bo co mają zrobić?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-31, 09:46   #12
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Selfish Girl Pokaż wiadomość
Znaczy się ja wiem, że ze zwykłą legitymacją szkolną - bo w policealnej się taką dostaje (wiem bo sama skończyłam), że czasami jak się nie łapiesz wiekowo na legitymacje to nawet jej Tobie nie wyrobią bo po co mają marnować zdjęcie. A, że do 24 r.ż jest ulga czy to na pociąg czy autobus to wiem w 100% bo siostra dostała mandat w pociągu bo też o tym nie wiedziała, że legitymacja teoretycznie nic nie daje bo wygasa po ukończeniu 24 r.ż.
Przepadło

Cytat:
Napisane przez milionmalychkawalkow Pokaż wiadomość
Przesadzasz.
Zarabiasz, masz pracę - to najważniejsze. Trudno ogarnać się życiowo, jeśli nie ma się źródła stałego dochodu. Tutaj już punktujesz.
Po drugie - uważasz, że wiązanie się kredytem z jakims bankiem jest dobrym rozwiązaniem? Może i będziesz miała dzięki temu mieszkanie, ale dopóki nie spłacisz kredytu, nie będzie ono twoją własnością, będzie należeć do banku. Nawet jeśli masz teraz stałą pracę, to sama piszesz, że jest ona na czas określony, a to oznacza, że nie masz pewności, czy będziesz ją miała na stałe.

Ja od siedmiu lat nie mieszkam z rodzicami, od trzech utrzymuję się zupełnie bez ich pomocy. Wynajmuję pokój, nie mam oszczędności, nie chcę brać kredytu i kupować mieszkania, ponieważ nie chcę się ograniczać takimi zobowiązaniami.
Dziękuję za pocieszenie, masz rację - praca jest zdecydowanym plusem na początek Bez niej nie byłoby mowy o niczym.

Wynajmując pokój też nigdy nie będzie mój Wynajmując mieszkanie tym bardziej a koszty jeszcze większe, więc już dawno pogodziłam się z myślą o kredycie jako czymś niestety ale naturalnym i oczywistym. I to nie to, że aż tak się boję o utratę pracy - bardziej mnie zdziwiło, jak łatwo bankowi przychodzi danie kredytu na kilkadziesiąt lat komuś z umową o pracę na dwa lata. Nie wiem jak bardzo powinno mnie to niepokoić, ile może być tam ukrytych haczyków, w takie tematy dopiero zacznę się wgłębiać. Poza tym to o czym pisałam już: w tej chwili kredyt wiązałby się dla mnie z wyczyszczeniem konta ze wszystkich oszczędności, a to nierozsądne i ryzykowne.

Też skłaniam się ku pokojowi w tej chwili Z ciekawości - wynajmujesz stancję, pokój w mieszkaniu studenckim, mieszkasz w pokoju sama czy z kimś? Ile % Twojej wypłaty pochłania pokój?

Znalazlam w innym wątku wzmiankę o darmowym internecie, aero2 - ktoś używa, może coś powiedzieć?

---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ----------

Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość

Bo w Krakowie na komunikację miejską nie ma żadnych ograniczeń wiekowych i do kina też wchodzę na studencki normalnie (mam więcej niż 26, ale studiuję kolejny kierunek)

Znam sporo dziewczyn, które do 30-stki wynajmują z kimś mieszkanie, bo co mają zrobić?
Na komunikację miejską i PKP. Sprawdzę, jak jest u mnie w takim razie

No właśnie, ale to i tak smutne Temat jest, żeby pozrzędzić, nie ukrywam tego

---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ----------

Cytat:
Napisane przez sunshinebutterfly Pokaż wiadomość
Powiem szczerze- takich osób jak Ty jest chyba większość. Przyjeżdzają do dużego miasta z małego miasteczka i nie mają żadnego mieszkania własnościwoego w tym mieście. Tak ma raczej większość, więc chyba sama nie jesteś

a po co ty dziewczyno chcesz się w kredyt pakować? Życie Ci niemiłe?
W większości przypadkach życie z kredytem to wegetacja i uniezależnienie od pracodawcy. Zresztą sama twierdzisz, że gdybyś miała kredyt to zostałaby Ci połowa twojej pensji na życie. I co z tym zrobisz?
Nie lepiej chociażby zagranicę wyjechać sobie zarobić i wrócić z większą kasą bez konieczności pakowania się w kredyt?
Dlatego teraz nie biorę kredytu i czekam na podwyżkę Pisałam o tym. Mam pracę w zawodzie, w perspektywie kilku lat mogę sobie tę wypłatę zwiększyć, ale w ciągu roku-półtorej pewnie dostanę co najwyżej 1000 zł podwyżki - to już by mi starczyło chyba jako rezerwa. Rzucając wszystko i jadąc za granicę przystopuję to - wrócę po kilku latach i zacznę od tego samego pułapu, o ile w ogóle się uda wrócić do zawodu. Jednak na pewno jest to dobre rozwiązanie dla kogoś, kto nie widzi takich przeszkód, albo uda mu się pracować w zawodzie za granicą

Szczerze mówiąc nie rozumiem niechęci do kredytów Nie wzięłabym kredytu na życie, samochód, albo telewizor; ale kredyty na mieszkanie wydają mi się dość powszechne. Naprawdę aż tyle osób może sobie pozwolić w młodym wieku na zakup nieruchomości za gotówkę?

Wracając do najmu pokoi: pytanie do osób które wynajmują. Jaki % Waszych wypłat stanowi opłata za pokój? Jaką uważacie za maksymalną dopuszczalną dla Was?
Stary 2014-12-31, 10:04   #13
vilandravalo
Raczkowanie

Cytat:
Znalazlam w innym wątku wzmiankę o darmowym internecie, aero2 - ktoś używa, może coś powiedzieć?
Używam ja i moja rodzinka, podoba się ogólnie seriali sobie na tym nie pooglądasz, ale do typowego funkcjonowania, mailowania itp. zdaje egzamin. Ja w domu mam normalny szybki internet (seriale, seriale ), w telefonie Aero jako druga karta, z kolei moi rodzice mają Aero + modem jako postawowy internet w domu, bo u nich działa tylko to i Neostrada Z przykrością stwierdzam, że od kiedy się rozpowszechniło, to podczas używania co godzinę trzeba wpisać kod.

U nas zniżki ze szkół policealnych też wygasają przy 24. r.ż. (a chciałam taniej jeździć ).

Orientowałaś się w cenach pokoi w akademiku dla osób niestudiujących? u nas jest to różnica 40-50zł. Może warto pogadać z kierownikiem akademika i wynająć taki pokój zamiast stancji, skoro Ci odpowiada? Przynajmniej nie ma dopłat za wodę itp.

Edytowane przez vilandravalo
Czas edycji: 2014-12-31 o 10:08
vilandravalo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-31, 10:10   #14
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez vilandravalo Pokaż wiadomość
Używam ja i moja rodzinka, podoba się ogólnie seriali sobie na tym nie pooglądasz, ale do typowego funkcjonowania, mailowania itp. zdaje egzamin. Ja w domu mam normalny szybki internet (seriale, seriale ), w telefonie Aero jako druga karta, z kolei moi rodzice mają Aero + modem jako postawowy internet w domu, bo u nich działa tylko to i Neostrada Z przykrością stwierdzam, że od kiedy się rozpowszechniło, to podczas używania co godzinę trzeba wpisać kod.

U nas zniżki ze szkół policealnych też wygasają przy 24. r.ż. (a chciałam taniej jeździć ).

Orientowałaś się w cenach pokoi w akademiku dla osób niestudiujących? u nas jest to różnica 40-50zł. Może warto pogadać z kierownikiem akademika i wynająć taki pokój zamiast stancji, skoro Ci odpowiada? Przyenjmniej nie ma dopłat za wodę itp.
O, to chyba pomyślę nad tym internetemw przyszłości

Tak, orientowałam się - mieszkam w tej chwili sama w pokoju 2-osobowym (stosunkowo niewielka różnica cenowo do mieszkania z kimś, a komfort nieporównywalny szczególnie że pokój duży nie jest), po studiach nie byłaby to już taka opłacalna opcja (wciąż jednak w miarę OK), ale niestety dużo zależy od tego, ilu chętnych będzie na akademik gdy skończę studia. Studenci mają pierwszeństwo w roku akademickim Dlatego nie traktuję tej opcji jako pewnika Chociaż płacę terminowo, mieszkałam tutaj też przez wakacje (śmiesznie, ale wyszło taniej niż w rok akademicki ) -to jeszcze będę negocjować, może się uda
Stary 2014-12-31, 10:15   #15
vilandravalo
Raczkowanie

Może zapisz się na jakieś studia? Za cenę opłaty wstępnej miałabyś i zniżki na pół roku, i pokój

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-31, 10:16   #16
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez vilandravalo Pokaż wiadomość
Może zapisz się na jakieś studia? Za cenę opłaty wstępnej miałabyś i zniżki na pół roku, i pokój
To jest myśl

---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ----------

Bo ta opłata za drugie studia już nie istnieje, prawda?
Stary 2014-12-31, 10:22   #17
vilandravalo
Raczkowanie

Cytat:
To jest myśl

Chyba nie, zdaje mi się, że uznali za niezgodne z konstytucją. Warto jeszcze poszperać w google dla pewności w każdym razie po dwóch miesięcznych powinna Ci się ta opłata wstępna zwrócić, a i pokój by był. Szkoda tylko, że nie dają zniżek na cały rok
Stary 2014-12-31, 10:23   #18
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Wracając do najmu pokoi: pytanie do osób które wynajmują. Jaki % Waszych wypłat stanowi opłata za pokój? Jaką uważacie za maksymalną dopuszczalną dla Was?
Ostatni pokój który wynajmowałam kosztował 1/3 mojej wypłaty.
Maksymalnie dopuszczalna kwota dla mnie to taka, żeby mi "na życie" starczyło po jego opłaceniu.
Zawsze bardzo dogłębnie analizowałam relację ceny pokoju do warunków w mieszkaniu, współlokatorów, dojazdów. Nie chciałam przepłacać, ale wolałam dołożyć 50 czy 100zł i mieszkać w bardziej komfortowych warunkach.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-31, 10:52   #19
397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f
Konto usunięte

Cytat:
To jest myśl

---------- Dopisano o 12:16 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ----------

Nie istnieje.
397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-31, 13:42   #20
tassia
Zakorzenienie

A ja myślę ze wszystko chcesz mieć zaplanowane od a do z....
Tak się nie da żyć, nie będę ci pisała o czym to świadczy, bo pewnie wiesz.
Popusc sobie trochę , otwórz się na niespodziewane możliwości a do tego czasu na pewno cos się pojawi

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-31, 14:38   #21
260c4d4fdb0e7f4840fc70476d5f7e46d82a0f3e
Konto usunięte

Rozumiem Twoje obawy przed braniem kredytu w tym momencie, czasowy wynajem jest rozsądniejszym wyjściem. Warto poczekać na większą stabilność finansową, jednocześnie starannie planując kupno mieszkania i starając się oszczędzać. Zorientuj się dobrze w temacie - wkład własny (od przyszłego roku co najmniej 10%, od 2017 - 20%) to nie jedyny koszt jednorazowy i obecne kilkanaście tysięcy oszczędności już teraz może nie wystarczyć. MdM bywa kłopotliwe, bo mieszkanie musi być nowe, a jednocześnie dość tanie i zwłaszcza kawalerki często okazują się zbyt drogie by zmieścić się w kryteriach. Czy możesz liczyć na pomoc rodziców jeśli chodzi o wkład własny?
260c4d4fdb0e7f4840fc70476d5f7e46d82a0f3e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-31, 17:37   #22
201604181004
Konto usunięte

[1=260c4d4fdb0e7f4840fc704 76d5f7e46d82a0f3e;4954124 2]Rozumiem Twoje obawy przed braniem kredytu w tym momencie, czasowy wynajem jest rozsądniejszym wyjściem. Warto poczekać na większą stabilność finansową, jednocześnie starannie planując kupno mieszkania i starając się oszczędzać. Zorientuj się dobrze w temacie - wkład własny (od przyszłego roku co najmniej 10%, od 2017 - 20%) to nie jedyny koszt jednorazowy i obecne kilkanaście tysięcy oszczędności już teraz może nie wystarczyć. MdM bywa kłopotliwe, bo mieszkanie musi być nowe, a jednocześnie dość tanie i zwłaszcza kawalerki często okazują się zbyt drogie by zmieścić się w kryteriach. Czy możesz liczyć na pomoc rodziców jeśli chodzi o wkład własny?[/QUOTE]

właśnie miałam to samo pisać
w tym roku 5% wkładu własnego (dlatego ja miałam takie ciśnienie na wzięcie kredytu... ale o tym zaraz).
powiedzmy że w MDM kawalerka w nowym budownictwie wyjdzie cię... 200 000 zł. (licze ze nie mieszkasz w warszawie a mieszkanie moze byc nawet na obrzezach)
co oznacza ze w 2015 roku, w gotówce musisz mieć: 20 000 wkładu własnego, około 3 000-4 000 prowizji dla banku oraz około 5 000 - 6 000 dla notariusza. łącznie zamkniesz się w 30 000.
w tym roku nas akurat wyszło 18 000 zł - niby dużo, ale biorąc pod uwagę że w przyszłym roku kwota się powiększy, a w 2016 roku będzie moim zdaniem kosmicznie duża, bo dla nas dobiłaby do 50 000, myśmy się nie zastanawiali. latami można wynajmować mieszkanie, ale jeśli masz zdolność kredytową, to ja bym celowała w kredyt w kolejnym roku - ostatecznei mieszkanie wynajmiesz, albo chociaż pokój przy dwóch pokojach, a powodzenia w wykładaniu 50 - 60 tysięcy w gotówce w 2016. (pomijam fakt że to trochę kłopoltiwe aby jednocześnie wynajmować mieszkanie plus odkładać te pieniądze)
faktycznie mdm jest dla singli, ja cały czas żyłam w przeświadczeniu że dla nich to ma inną nazwę
i wzażanka zadała słuszne pytanie - czy możesz liczyć na czyjąś pomoc?

Cytat:
Napisane przez krolowa julianna
trudno mi odpowiedzieć na to pytanie. jeśli zarabiałabym 10 000 zł, kwota 1 000 zł za pokój, to by było mało. przy zarobkach 2 000 zł, dużo. nie umiem podać procentowo, ale myślę że przy 2 000 zł za pokój dałabym do 900 zł.

---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ----------

Cytat:
Napisane przez Krolowa
Wynajmując pokój też nigdy nie będzie mój Wynajmując mieszkanie tym bardziej a koszty jeszcze większe, więc już dawno pogodziłam się z myślą o kredycie jako czymś niestety ale naturalnym i oczywistym. I to nie to, że aż tak się boję o utratę pracy - bardziej mnie zdziwiło, jak łatwo bankowi przychodzi danie kredytu na kilkadziesiąt lat komuś z umową o pracę na dwa lata. Nie wiem jak bardzo powinno mnie to niepokoić, ile może być tam ukrytych haczyków, w takie tematy dopiero zacznę się wgłębiać. Poza tym to o czym pisałam już: w tej chwili kredyt wiązałby się dla mnie z wyczyszczeniem konta ze wszystkich oszczędności, a to nierozsądne i ryzykowne.
Szokujące, nieszokujące, ale bankowi jednak też zależy żebyś ren kredyt dostała
Mówisz że kredyt wiązałby się z wyczyszczeniem konta ze wszystkich oszczędności - podlicz to. załóżmy optymistycznie że miesięcznie odkładasz 1000 zł. w ciągu roku może odłożysz 10 - 12 tysięcy złotych. to i tak może ledwie ledwie wystarczyć łącznie na wkład własny i całą resztę kosztów. Naprawdę, w twojej sytuacji kupiłabym dwupokojowe mieszkanie na kredyt a drugi pokój wynajęła. Tak czy siak jedyna opcja inna jaka masz to wynajmowanie pokoju. A tak, mieszkanie byłoby twoje a kiedyś w końcu wyjdziesz na prostą. Nie ma co się bać, może zacznij od dobrego doradcy finansowego? Jeśli pójdziesz i wyjaśnisz jak wyglądają twoje finanse, ewentualne planowane wydatki to mniej więcej pomoże ci ustalić co w tej chwili byłoby najrozsądniejsze - czy lokata, czy faktycznie zakup mieszkania etc.
Stary 2015-01-01, 09:33   #23
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24
Konto usunięte

Cytat:
Z mojej perspektywy, osoba mieszkająca sama, zarabiająca niezbyt dobrze, nie jest w stanie jednocześnie płacić za wynajem i odkładać kasę na mieszkanie. Przynajmniej w Krakowie - tu wynajem jest bardzo drogi.
c640cdfa886255292692728c9c3f51a456c1754b_657ce90228a24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-01, 09:59   #24
Bothi
Rozeznanie

Ja, mając gorszą sytuację, po prostu wyjechałam za granicę zarobić na mieszkanie.
Bothi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-01, 10:30   #25
Lottie69
Zakorzenienie

Odnośnie aero, już ktoś pisał, ale internet typowo do sprawdzenia poczty. Wpisywanie kodu co godzinę, rozłączenie i ponowne połączenie do internetu. Nie wiem, czy to wina zasięgu, ale wszystko ładowało się masakrycznie wolno. Na seriale/gry/swobodne serfowanie po internecie się nie spisze.
Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-01, 12:42   #26
201605061000
Konto usunięte

Cytat:
przecież program dopuszcza taką możliwość co więcej - nie ma różnicy między singlem, a małżeństwem bez dzieci

edit: już doczytalam twój kolejny wpis

Edytowane przez 201605061000
Czas edycji: 2015-01-01 o 12:48
201605061000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-01, 13:49   #27
szafirowa_dama
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość

Nie wiem skąd taka bzdura, że w Krakowie nie ma ograniczeń wiekowych na komunikację miejską. Oczywiście, że jest. Jak wszędzie zresztą. Radzę doczytać regulamin.

A w kinie to raczej nikt nie sprawdza wieku na legitymacji, to zupełnie inna sprawa.
szafirowa_dama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-01-01, 14:37   #28
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
A ja myślę ze wszystko chcesz mieć zaplanowane od a do z....
Tak się nie da żyć, nie będę ci pisała o czym to świadczy, bo pewnie wiesz.
Popusc sobie trochę , otwórz się na niespodziewane możliwości a do tego czasu na pewno cos się pojawi
Nie wiem Widocznie mamy inne podejście. Dla mnie osoba niemyśląca o przyszłości pod kątem pewnych poważnych zagadnień to lekkoduch.

[1=260c4d4fdb0e7f4840fc704 76d5f7e46d82a0f3e;4954124 2]Rozumiem Twoje obawy przed braniem kredytu w tym momencie, czasowy wynajem jest rozsądniejszym wyjściem. Warto poczekać na większą stabilność finansową, jednocześnie starannie planując kupno mieszkania i starając się oszczędzać. Zorientuj się dobrze w temacie - wkład własny (od przyszłego roku co najmniej 10%, od 2017 - 20%) to nie jedyny koszt jednorazowy i obecne kilkanaście tysięcy oszczędności już teraz może nie wystarczyć. MdM bywa kłopotliwe, bo mieszkanie musi być nowe, a jednocześnie dość tanie i zwłaszcza kawalerki często okazują się zbyt drogie by zmieścić się w kryteriach. Czy możesz liczyć na pomoc rodziców jeśli chodzi o wkład własny?[/QUOTE]

Cytat:
właśnie miałam to samo pisać
w tym roku 5% wkładu własnego (dlatego ja miałam takie ciśnienie na wzięcie kredytu... ale o tym zaraz).
powiedzmy że w MDM kawalerka w nowym budownictwie wyjdzie cię... 200 000 zł. (licze ze nie mieszkasz w warszawie a mieszkanie moze byc nawet na obrzezach)
co oznacza ze w 2015 roku, w gotówce musisz mieć: 20 000 wkładu własnego, około 3 000-4 000 prowizji dla banku oraz około 5 000 - 6 000 dla notariusza. łącznie zamkniesz się w 30 000.
w tym roku nas akurat wyszło 18 000 zł - niby dużo, ale biorąc pod uwagę że w przyszłym roku kwota się powiększy, a w 2016 roku będzie moim zdaniem kosmicznie duża, bo dla nas dobiłaby do 50 000, myśmy się nie zastanawiali. latami można wynajmować mieszkanie, ale jeśli masz zdolność kredytową, to ja bym celowała w kredyt w kolejnym roku - ostatecznei mieszkanie wynajmiesz, albo chociaż pokój przy dwóch pokojach, a powodzenia w wykładaniu 50 - 60 tysięcy w gotówce w 2016. (pomijam fakt że to trochę kłopoltiwe aby jednocześnie wynajmować mieszkanie plus odkładać te pieniądze)
faktycznie mdm jest dla singli, ja cały czas żyłam w przeświadczeniu że dla nich to ma inną nazwę
i wzażanka zadała słuszne pytanie - czy możesz liczyć na czyjąś pomoc?

trudno mi odpowiedzieć na to pytanie. jeśli zarabiałabym 10 000 zł, kwota 1 000 zł za pokój, to by było mało. przy zarobkach 2 000 zł, dużo. nie umiem podać procentowo, ale myślę że przy 2 000 zł za pokój dałabym do 900 zł.

---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ----------

Szokujące, nieszokujące, ale bankowi jednak też zależy żebyś ren kredyt dostała
Mówisz że kredyt wiązałby się z wyczyszczeniem konta ze wszystkich oszczędności - podlicz to. załóżmy optymistycznie że miesięcznie odkładasz 1000 zł. w ciągu roku może odłożysz 10 - 12 tysięcy złotych. to i tak może ledwie ledwie wystarczyć łącznie na wkład własny i całą resztę kosztów. Naprawdę, w twojej sytuacji kupiłabym dwupokojowe mieszkanie na kredyt a drugi pokój wynajęła. Tak czy siak jedyna opcja inna jaka masz to wynajmowanie pokoju. A tak, mieszkanie byłoby twoje a kiedyś w końcu wyjdziesz na prostą. Nie ma co się bać, może zacznij od dobrego doradcy finansowego? Jeśli pójdziesz i wyjaśnisz jak wyglądają twoje finanse, ewentualne planowane wydatki to mniej więcej pomoże ci ustalić co w tej chwili byłoby najrozsądniejsze - czy lokata, czy faktycznie zakup mieszkania etc.
Nie wiedziałam o tym wzroście wkładu własnego Dziękuję za uświadomienie, a doradca to też dobry pomysł Wiem właśnie, że z tym MdM jest dość mały wybór. Zresztą raczej myślałam o rynku wtórnym - wiadomo, raczej wyjdzie taniej a to już się pod MdM nie łapie.

U mnie można dostać mieszkania 2-pokojowe do remontu (albo nawet i nie) po 140-170 tys. zł, więc uważam, że tanio. Remontu od razu nawet robić nie muszę. Zostaje śledzić co się trafi w dobrej lokalizacji pod wynajem, bo miasto jest bardzo rozlazłe, nie wszystkie rejony będą atrakcyjne dla studentów, ani w ogóle dla kogokolwiek

Na pomoc rodziców niestety raczej nie mogę liczyć - sami planują niedługo zakup drugiego mieszkania (jedno z nich ma możliwość awansu ale pracując kilkadziesiąt kilometrów od domu). Mają oszczędności i kilka drobniejszych nieruchomości (nie mieszkań) do zbycia w razie czego, ale chcą wziąć jak najmniejszy kredyt, a w ich przypadku rozchodzi się o dużo droższe miasto. Znając życie znaleźliby dla mnie pieniądze na wkład, nawet by mi go dali a nie pożyczyli, ale kosztem swojego kredytu a to nie jest dla mnie komfortowa sytuacja. Chociaż przypuszczam, że z powodu tego rosnącego wymaganego wkładu przyjdzie mi z nimi porozmawiać.

Dziękuję za rady i przydatne informacje
Stary 2015-01-01, 14:45   #29
201604181004
Konto usunięte

Tak więc trzymam kciuki, myśmy zrezygnowali z MDM - po pierwsze nam się nie kalkulowało. Po drugie żadna lokalizacja nowego budownictwa nam nie odpowiadała. Byłabym skłonna kupić mieszkanie w kamienicy z piecem kaflowym w centrum, niż nowe z dojazdem. Tak, wybierz się do doradcy - mówisz że masz kilkanaście tys odłożonych. Jeśli przyjmiemy że mieszkanie dwupokojowe kupisz za 150 000 zł, to 15 tysięcy samego wkładu własnego w 2015, plus notariusz podatek etc te 5 tysięcy. A prowizje dla banku może ci się uda skredytować (nam nie wyszło, słaby scoring ). W kolejnych latach będzie jeszcze gorzej - przy tej kwocie kredytu i przy takim wkładzie własnym rata kredytu będzie mogła wynosić od 600 do 750 zł. Za dwupokojowe mieszkanie. Plus czynsz taki, jaki będzie narzucony z góry. Naprawdę bym rozważyła zakup w tym roku dwóch pokoi i wynajem jednego. Wyjdzie cie taniej. Liczmy ratę 700 zł, plus czynsz 300 plus opłaty 200. Pokój za 700 zł raczej wynajmiesz. Więc będziesz do przodu
A, co do MDM to dla mnie była też gra niewarta świeczki - mieszkanie dwupokojowe na wsi za 200 000 zł, z czego ta dopłata nawet nie wyrównywała różnicy między rynkiem wtórnym a pierwotnym. Raczej przychylam się do opinii że to całe mdm jest zrobione dla deweloperów a nie biednych młodych ludzi
Stary 2015-01-01, 16:07   #30
tassia
Zakorzenienie

Tyle ze w Krakowie nie ma mieszkań za 150k

A co do bycia lekkoduchem to mówisz o drugiej skrajności.
A to można wyposrodkowac.

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości