Sprzęt do fotografowania. Proszę o pomoc - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Notka

Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-11-29, 16:36   #1
powinnam
Raczkowanie

Sprzęt do fotografowania. Proszę o pomoc

Hej! Liczę, że znajdzie się tu osoba która profesjonalne doradzi mi zakup lustrzanki.☠
Zdecydowałam się na markę Canon, budżet jakim dysponuje to 6 000 - 7 000. Chciałabym zakupić sprzęt (body i obiektyw) który pozwoli mi na doskonalenie swoich umiejętności, docelowo chcę robić zdjęcia zwierzetom i ludziom, sesje dziecięce, ciążowe, noworodkowe, może kiedyś śluby (w miarę rozwoju). Zależy mi żebym mogła do body dobierać coraz to nowsze i lepsze obiektywy. Myślałam o Canon EOS 70d i lepszym obiektywie do niego (czy będzie to dobry wybór) czy warto zainwestować w inny model?

Głównie chodzi o fotografie psów, dynamiczne zdjęcia na których się dzieje od właśnie nich i małych dzieci chciałabym zacząć robić zdjęcia bardziej profesjonalnie niż robię to teraz.

Nie zamykam się całkowicie na Nikona ale szczerze mówiąc z moją pierwszą lustrzanką tej marki mam złe wspomnienia....
Prawdziwe życie, od którego pieką dłonie i policzki.
Pokażę więcej niż przypuszczać możesz, wszystkie swoje myśli.

Edytowane przez powinnam
Czas edycji: 2015-11-29 o 16:38
powinnam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-30, 02:55   #2
magrad
Rozeznanie

Dot.: Sprzęt do fotografowania. Proszę o pomoc

Profesjonalnie doradzają w sklepach, najbardziej to, co akurat muszą sprzedać

Zwierzęta, ludzie, dzieci, sesje - 70d powinien się sprawdzić (3000-3500, więc zostaje drugie 3500).
Obiektywy - tu jest kłopot, docelowo (w miarę rozwoju) pewnie wylądujesz na 70-200/2.8 IS (szczególnie do tych biegających, czterołapych i dwułapych), ale sam obiektyw jest droższy niż Twój budżet, więc proponuję Canon 70-200/4L (ok.2500, zostaje 1000 - mało :/ ).
Mamy już "długi zoom", ale nie mamy nic "krótkiego", uniwersalnego, i tu jest kłopot, bo za 1000 ciężko kupić nówkę dobrej klasy. Za 1300 kupisz uznawanego za dość dobry obiektyw Tamron 17-50/2.8 (wersja bez stabilizacji), i nie zostaje już nic na karty pamięci ani na torbę.

Masz już jakieś pierwsze doświadczenia, założyłaś budżet 2x większy niż cena aparatu, więc doceniasz rolę obiektywów. Dlatego zaproponuję dwa inne zestawy.
Półka niżej: Canon 750d (ok. 2500) albo 760d (ok. 2700), zostaje Ci o 1000zł więcej na obiektywy, więc możesz kupić tego 70-200 jak wyżej oraz Sigmę 17-50/2.8 OS HSM (ok. 1500, uznawana za lepszy obiektyw od Tamrona, "OS" = stabilizacja obrazu) a także tegoroczną nowość Canon EF 50/1.8 STM (poniżej 500), cieszący się bardzo dobrą opinią użytkowników (przyda się do portretów z małą głębią ostrości).
Dlaczego aparat "niższej klasy"? Bo chcesz się rozwijać, a nowe amatorskie modele pojawiają się dość często, i za niedługi czas 70d będzie budził "wewnętrzne FUJ" (pomimo tego, że nadal będzie bardzo dobrym aparatem i nadal będzie robił świetne zdjęcia). Jak się rozwiniesz, do sesji dokupisz pełną klatkę, prawdopodobnie 6d - będzie pasował 70-200 i 50, niestety te 17-50 są tylko do niepełnej klatki,więc będziesz mieć zapasowy zestaw 750d + 17-50 i podstawowy 6d z 50/1.8 plus np. portretowy 85/1.8 i "szeroki" 35/2 IS (wielu fotografów ślubnych używa pełnej klatki w połączeniu z tylko dwoma obiektywami, właśnie 85 i 35).
Druga propozycja może się wydać dziwna: używany 60d w dobrym stanie (ok. 1500-1600), używany Tamron 17-50/2.8 VC ("VC" = stabilizacja obrazu, 800-1000), używany Canon 70-200/4L (1500-1800), zostaje 2000, albo na używany Canon 50/1.4 USM (800-1000) plus używany Canon 85/1.8 USM (800-1000), albo na tego 50/1.4 oraz dodatkowe oświetlenie, jedną-dwie lampy, statywy, parasolki, softboxy, wyzwalacz radiowy. Po zmianie aparatu na używany półprofesjonalny 7d (szybki i sprawny układ AF, ok. 2000) nie wystarczy na dwa obiektywy, ale nadal powinno wystarczyć na 50/1.4 plus lampa z akcesoriami (nie będziesz robić tylko przy idealnym świetle, w dzień).

Pisałem o pełnej klatce - nie nadają się do niej obiektywy Canona z oznaczeniem EF-S, oraz te 17-50 Tamrona i Sigmy. Wszystkie pozostałe wypisane wyżej mogą być używane zarówno z niepełną jak i pełną klatką.
Przeglądnij stronę Canona, na niektóre modele jest cashback, być może uda się z niego skorzystać.
magrad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-30, 21:39   #3
powinnam
Raczkowanie

Dziękuję pięknie za taką wyczerpującą odpowiedź Na spokojnie muszę sobie poczytać więcej o Twoich propozycjach ale na pewno łatwiej mi coś będzie wybrać.

Swoją drogą to właśnie zależy mi na w miarę dobrym aparacie do którego będę mogła z biegiem czasu dokupić lepsze obiektywy ale znowu nie chce na niego wydawać majątku jeśli to początek mojej profesjonalnej drogi

Edytowane przez powinnam
Czas edycji: 2015-11-30 o 21:46
Stary 2015-12-01, 00:16   #4
magrad
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez powinnam Pokaż wiadomość
Swoją drogą to właśnie zależy mi na w miarę dobrym aparacie do którego będę mogła z biegiem czasu dokupić lepsze obiektywy ale znowu nie chce na niego wydawać majątku jeśli to początek mojej profesjonalnej drogi
Wiem, że trudno się "przestawić" na początku, ale zastanów się spokojnie, na chłodno: czy lepszej jakości zdjęcia zrobisz, jeśli do 10letniej najtańszej amatorskiej lustrzanki założysz bardzo dobry obiektyw, czy jeśli do najnowszej lustrzanki przyłożysz zwykłą szklaną butelkę (po dowolnym napoju)?
Gdyby nie te Twoje "biegające tematy" to "do wszelkich sesji" bez zastanowienia poleciłbym Ci konstrukcję sprzed ponad 10 lat, co prawda nie najtańszą amatorską, ale coś, co miało być ukłonem dla bogatych amatorów, a okazało się przebojem dla zawodowców, mam na myśli Canon 5d (pierwsza wersja, bez filmów, bez liveview, i tylko 12Mpix). Można się nabijać z "magii pełnej klatki", ale wiele osób po obejrzeniu zdjęć i samodzielnym testowaniu zmienia zdanie o tym "starym złomie". Niestety, jego układ AF nie należy do najlepszych (delikatnie mówiąc), więc do sportu, biegających zwierzaków (i dzieciaków) raczej bym go nie polecał.

Jak będziesz mieć pytania o jakieś z moich sugestii, pisz, postaram się wyjaśnić dlaczego dokładnie takie wybrałem, a nie coś innego.
Stary 2015-12-27, 09:24   #5
powinnam
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez magrad Pokaż wiadomość
Jak będziesz mieć pytania o jakieś z moich sugestii, pisz, postaram się wyjaśnić dlaczego dokładnie takie wybrałem, a nie coś innego.
Zdecydowałam się na Canona 760d i dwa obiektywy EF 50mm 1.4 i 70-200mm 4l. Mam nadzieję że na początek to będzie idealny zestaw
Myślisz, że to dobra decyzja?

Brałam jeszcze pod uwagę 700d ale wolę troszkę dołożyć.
No i sprzęt będzie brany na raty więc używany odpada. Budżet zwiększyłam do 8000 więc przy tym wyborze starczy mi jeszcze na wszelkie "dodatki"

Edytowane przez powinnam
Czas edycji: 2015-12-27 o 09:29
Stary 2015-12-27, 11:47   #6
magrad
Rozeznanie

Cytat:
750/760 są nowsze, więc dołożenie do nich to powinien być dobry pomysł, ale czy możesz napisać dlaczego 760d a nie 700d (czy 750d)?
Stary 2015-12-27, 12:35   #7
powinnam
Raczkowanie

Cytat:
750/760 są nowsze, więc dołożenie do nich to powinien być dobry pomysł, ale czy możesz napisać dlaczego 760d a nie 700d (czy 750d)?
Więc tak jak pisałam 700d był brany pod uwagę ale wolę dołożyć do nowszego modelu no i tutaj 760d wydaje mi się być najlepszym wyborem. Nowa matryca i całkiem niezły system ostrzenia w trybie LV mnie przekonał. Gdybym mogła więcej zainwestować wolałabym bardziej profesjonalna puszkę ale mimo wszystko wolę te dwa obiektywy a dlaczego nie 750d? To już jakieś małe kwestie "kosmetyczne" bo z tego co wiem znaczących różnic nie ma.

Tak właściwie cały czas czytam, przeglądam i się zastanawiam. Niby decyzja podjęta ale tylko krowa nie zmienia zdania
Stary 2015-12-27, 13:08   #8
magrad
Rozeznanie

Chcesz robić zdjęcia "na zombie", jak telefonem? :P
Docelowo i tak będzie pełna klatka, dlatego ten aparat traktowałbym raczej jako przejściowy, z nastawieniem na minimalizację kosztów, choć przy zakupie ratalnym tak bardzo nie widać różnicy. Obiektywy będą się nadawały do FF, więc rozbudowa o lepsze body nie spowoduje konieczności wymiany optyki.
Aha, a co myślisz o lampie? "Firmowo" Canon 430ex II lub III-RT, "niefirmowo" np. YN 685?
Mam nadzieję, że nie bierzesz samego body tylko z "kitem" 18-55 STM?
Stary 2015-12-27, 14:57   #9
powinnam
Raczkowanie

Nie bardzo rozumiem pierwsze pytanie No właśnie zależy mi na obiektywach których nie będę musiała zmieniać po wymianie body dlatego zdecydowałam się na te. Lampa jest kolejnym wyborem nad którym aktualnie się zastanawiam...wstępnie nie była w planach ale chyba mądrze ją będzie zakupić
Ale raczej będę się rozglądała wśród tych firmowych

Edytowane przez powinnam
Czas edycji: 2015-12-27 o 14:59
Stary 2015-12-27, 20:00   #10
magrad
Rozeznanie

"Na zombie" - bo tylko w takiej sytuacji przyda Ci się lepsze ostrzenie w liveview

Myślę, że różnica 760d i 700d to jest wartość lampy YN, a to od razu daje Ci większe możliwości.
Stary 2015-12-28, 10:14   #11
froncekasia
Raczkowanie

Ja ostatnio kupiłam nikona d3200 razem z obiektywem. Jest bardzo fajny jak na początek. Mogę robić nim zdjęcia zarówno w studio jak i na zewnątrz. jest dobry i w miarę tani
froncekasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-12-28, 17:09   #12
magrad
Rozeznanie

Praktycznie każda obecnie sprzedawana lustrzanka jest bardzo dobra (nawet lepsza w wielu punktach od lustrzanek profesjonalnych sprzed kilku lat), i z dużym zapasem spełnia wymagania nie tylko początkujących fotografów.
Jednak wybierając lustrzankę, wybieramy cały system, więc także wybieramy jakie (i za ile) obiektywy będą dla nas dostępne.
Dałaś przykład Nikona, który jest całkiem fajną lustrzanką, i także mógłby spełnić chyba wszystkie wymagania autorki wątku, ale biorąc pod uwagę cel i rozbudowę systemu, mogą pojawić się kłopoty, np. wynikające z polityki producenta (seria d3x00 i d5x00 jest celowo okrojona z możliwości w porównaniu do najtańszych lustrzanek np. Canona). Jeśli będziesz robić zdjęcia w słoneczny dzień, w plenerze, i zechcesz lekko rozjaśnić cienie dodatkową lampą błyskową, w Canonie użyjesz jej przy dowolnym czasie naświetlania, np. 1/4000, zachowując małą wartość przysłony w celu utrzymania małej głębi ostrości. W Nikonie się nie da, możliwość synchronizacji błysku z krótkimi czasami migawki jest dopiero w serii d7x00, w tańszych nie. Gdyby nie ta polityka równie dobrze mógłbym polecić d5x00 - choć Nikon chyba nie ma odpowiednika taniego dobrego długiego zooma (70-200/4 z Canona), w Nikonie jest 70-200/4 VR (ze stabilizacją obrazu, droższy).
Stary 2015-12-29, 21:10   #13
Yavanna84
Zakorzenienie

Cytat:
Zdecydowałam się na Canona 760d i dwa obiektywy EF 50mm 1.4 i 70-200mm 4l. Mam nadzieję że na początek to będzie idealny zestaw
Myślisz, że to dobra decyzja?

No i sprzęt będzie brany na raty więc używany odpada. Budżet zwiększyłam do 8000 więc przy tym wyborze starczy mi jeszcze na wszelkie "dodatki"
Co do body, to nie podpowiem. Ale zastanów się mocno nad 70-200 2.8 bez IS. Używki chodzą w przyzwoitych cenach, a szkło świetne. Nada się i do sportu i do portretów. Mimo że to wielka krowa, to kocham to szkło. 50tkę 1.4 też mam i lubię.

Fotografie psów: https://www.facebook.com/SnapDogPL/

Muffin: https://www.facebook.com/muffinbordercollie
Yavanna84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-30, 01:38   #14
magrad
Rozeznanie

Co prawda to prawda, niedawno na alle poszedł 70-200/2.8L II poniżej 3000 (ale to nie nowe, i "wielka krowa" ). Inna sprawa, że 70-200/4L nówka to 2400, i jest dość poręczny...

Edytowane przez magrad
Czas edycji: 2015-12-30 o 01:40
Stary 2016-01-03, 10:43   #15
powinnam
Raczkowanie

Po kolejnych przemyśleniach przychodzę po radę.Czy dobrym pomysłem jest zwiększenie budżetu do 10 000 i przy tym zakupić body 6d (skoro i tak prędzej czy późnie będę chciała go mieć) + 85mm f 1.8 (zamiast wcześniej planowanej 50mm) i 70-200 mm 1.4L ? Myślę tylko czy warto kupić te dwa obiektywy czy może lepiej może zdecydować się na coś bardziej różnorodnego?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-01-03, 11:35   #16
magrad
Rozeznanie

Dobry pomysł
Tak mi przyszło do głowy: będzie jeszcze lepszy, gdy znajdzie się jakieś 400-500 na 50/1.8 STM, bo w pomieszczeniach, u klientów, może być za ciasno na 85.
Przeglądnij ceny i sprawdź cashback na stronie Canona (głupio byłoby kupić w sklepie, który nie bierze udziału w akcji).
Stary 2016-01-03, 11:55   #17
powinnam
Raczkowanie

Cytat:
Dobry pomysł
Tak mi przyszło do głowy: będzie jeszcze lepszy, gdy znajdzie się jakieś 400-500 na 50/1.8 STM, bo w pomieszczeniach, u klientów, może być za ciasno na 85.
Przeglądnij ceny i sprawdź cashback na stronie Canona (głupio byłoby kupić w sklepie, który nie bierze udziału w akcji).
Czyli lepiej wziąść ta 50mm 1.4f ? Właśnie będę brała w sklepie który bierze udział w tej promocji chociaż do końca nie wiem na czym ona polega Obiektywy które wybrałam będą dobrze działać z 6d? Bo uważam że tak a w internecie sprzeczne opinie :|
Stary 2016-01-03, 12:37   #18
magrad
Rozeznanie

Cytat:
Czyli lepiej wziąść ta 50mm 1.4f ? Właśnie będę brała w sklepie który bierze udział w tej promocji chociaż do końca nie wiem na czym ona polega Obiektywy które wybrałam będą dobrze działać z 6d? Bo uważam że tak a w internecie sprzeczne opinie :|
Jeśli dasz radę, to bierz 85/1.8 i ten 50/1.8 STM
Co do opinii w internecie, to jak poczytasz np. http://www.canon-board.info/canon-ds...cjalnie-86180/ może się okazać, że 6d to kompletna pomyłka i nie nadaje się nawet do tego, żeby dać dziecku do zabawy, więc warto brać pewną poprawkę na "mądrości z internetu"
Stary 2016-01-03, 13:13   #19
powinnam
Raczkowanie

Przy 6d nie dam rady trzech kupić muszę zdecydować więc mówisz że 50 będzie pewniejsza? No właśnie im więcej czytam tych "mądrości" tym bardziej jestem skołowana, a niestety w sklepach doradzić nie potrafią :|

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-03, 14:13   #20
magrad
Rozeznanie

Ostatecznie 50/1.8 II (około 400), lub używany (250-300).
Może gdy będziesz robić wszystkie zakupy w jednym miejscu da się jeszcze coś wynegocjować?
Mądrości - dlatego najlepiej jest w pewnym momencie dać sobie spokój, kupić i robić zdjęcia, nie wiedząc, że według całkiem sporej grupy dany sprzęt nie nadaje się do robienia zdjęć
Stary 2016-01-03, 16:29   #21
powinnam
Raczkowanie

A powiedz gdybyś miał polecić jeszcze obiektyw taki uniwersalny który dobrze mieć do wszystkiego? kurcze po rozeznaniu więcej przemawia za 85 ale Twój argument jest dość mądry i wezmę chyba 50 ale 1.4

Edytowane przez powinnam
Czas edycji: 2016-01-03 o 16:31
Stary 2016-01-03, 17:25   #22
Yavanna84
Zakorzenienie

Mam 85mm, wyciągam go właściwie tylko do portretów. Posiadając 70-200 wolałabym wziąć 50mm. Nawet przy psach będzie czasem brakować czegoś szerszego.

Fotografie psów: https://www.facebook.com/SnapDogPL/

Muffin: https://www.facebook.com/muffinbordercollie
Yavanna84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-03, 21:54   #23
magrad
Rozeznanie

Cytat:
wezmę chyba 50 ale 1.4
Wiem, że nie powinienem, ale właśnie ktoś odkopał wątek: http://www.canon-board.info/obiektyw...strosc-100953/

Teraz już na pewno masz kompletny mętlik w głowie, i zastanawiasz się, po jaką ch...ę pytałaś o poradę w sprawie sprzętu, zamiast iść do sklepu, kupić miesiąc temu coś co sama wymyśliłaś, i od miesiąca robić zdjęcia, zamiast analizować ostrość, autofocus itp najważniejsze na świecie sprawy
Swoją drogą, gdybyś zapytała o to na jakimś forum sprzętowy, to dopiero by się działo...
Stary 2016-01-04, 08:04   #24
powinnam
Raczkowanie

...chyba przestanę już czytać wszelkie opinie bo właśnie nie wiem co mam zrobić...postanowiłam body 6d obiektyw 70-200 ale z tą 50 to już teraz nie wiem. Chociaż ile ludzi tyle opini...jak nie spróbuję to się nie przekonam

Edytowane przez powinnam
Czas edycji: 2016-01-04 o 11:25
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości