Wizyta duszpasterska - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Pokaż wyniki sondy: Czy uważasz że wizyta duszpasterska jest potrzebna?
jest potrzebna 33 16,34%
nie jest potrzebna 85 42,08%
jest mi to obojetne, jak ksiądz chce to niech sobie chodzi 84 41,58%
Głosujący: 202. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-12-30, 15:30   #1
froggie
Zakorzenienie

Wizyta duszpasterska

Jak w tytule. Co sądzicie o wizytach duszpasterskich?
Ja właśnie na takową czekam
-Czy uważacie że są one do czegoś potrzebne?
-i ile czasu siedzi u was ksiądz?
Stary 2005-12-30, 15:35   #2
soulsweeper
Zadomowienie

Dot.: Wizyta duszpasterska

Ja do kościoła nie chodzę i księdza nie przyjmuję, więc zaznaczyłam odp. 3 Mnie to obojętne, nie wiem jaki wpływ ma na wierzących.
soulsweeper jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-30, 15:37   #3
cattt
Mrs Mrau

Cytat:
Napisane przez soulsweeper
Ja do kościoła nie chodzę i księdza nie przyjmuję, więc zaznaczyłam odp. 3 Mnie to obojętne, nie wiem jaki wpływ ma na wierzących.
tak samo
cattt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-30, 15:37   #4
Ag_nes
Wtajemniczenie

GG do Ag_nes

Przychodzi, modlitwa ,"co slychac", koperta, z Bogiem.
Tak to wyglada. W moim przypadku jest to zupelnie niepotrzebne, w przypadku ksiedza napewno Tak.
Ksiadz siedzi u nas kilka minut.
Ag_nes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-30, 15:42   #5
whitebeth
Zadomowienie

Jestem niewieżąca więc z księdzem się nie spotykam. Ale jeżeli ktos ma taką potrzebę to proszę bardzo. Kiedy moja babcia otwiera drzwi to wpuszcza, więc raczej staramy się by otwierał kto inny A jak juz ksiadz jest w domu to mnie nie ma
whitebeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-30, 15:42   #6
Buena Dzidzia
Wtajemniczenie

Mi to też obojetne.Co roku wygląda to tak samo i trwa pare minutek.Nigdy nie było to dla mnie coś ważnego.Zawsze sie tylko denerwuję tym, że musze czekac na tego księdza (bo jak nie mam nic do roboty innego to mama nalega heh), jak już pójdzie to "święty spokój" na kolejny rok.
Buena Dzidzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-30, 15:47   #7
Lovisa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez whitebeth
Jestem niewieżąca więc z księdzem się nie spotykam. Ale jeżeli ktos ma taką potrzebę to proszę bardzo. Kiedy moja babcia otwiera drzwi to wpuszcza, więc raczej staramy się by otwierał kto inny A jak juz ksiadz jest w domu to mnie nie ma
Ja również księdza nie przyjmuję, bo jestem ateistką. Ale gdy tata otworzy drzwi, to tak, jak z Twoją babcią, oczywiście wpuści księdza, niezbyt to rozumiem, bo rzadne z rodzicow nie chodzi do kościoła, ale mój tata wiele rzeczy robi tylko na pokaz Ale dzisiaj w domu jestem tylko ja i szczęśliwym zbiegem okoliczności ksiądz chodził po kolendzie jakieś dwie godziny temu, więc od razu odmowiłam wizyty, gdy ministranci przyszli się o to zapytać.
Stary 2005-12-30, 15:48   #8
Jula
Zakorzenienie

Wg mnie jest to niepotrzebne, ja nie jestem wierząca. Ksiadz i tak nie ma na tyle czasu/checi, by z kazdym porozmawiać i szczerze zainteresowac się czyimś losem. A z tego co pamiętam w dzieciństwie, to musiałam pokazywać zeszyt z religii, chwalic sie rysunkami i tłumaczyc kiedy ostatnio byłam w kościole/u spowiedzi. Po prostu wywiad: sto pytań do. Grrr! Do koperty na pewno nic bym nie wsadziła - moje zdanie jest takie, że jak kościół chce pieniedzy, niech zostanie ustanowiony podatek na kosciół dla wierzących

/T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/

Jula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-30, 15:50   #9
the magus
Wtajemniczenie

nie lubię tych wizyt, na dodatek zawsze muszę grać księdzu na fortepianie, bo jak tylko widzi instrument, to się zaczyna: "a może mi coś pani zaaaaaagra?"
the magus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-30, 15:52   #10
Buena Dzidzia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez the magus
nie lubię tych wizyt, na dodatek zawsze muszę grać księdzu na fortepianie, bo jak tylko widzi instrument, to się zaczyna: "a może mi coś pani zaaaaaagra?"
Hehe spoko to ja na próbe położę flet ( i tak grac nie umiem) i ciekawe czy będzie chciał żebym zagrała
Buena Dzidzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-30, 15:54   #11
happygirl
Rozeznanie

a mi się to zawsze kojarzy z nerwowym szukaniem zeszytu do religii w liceum (bo używałam go w zasadzie tylko podczas wizyty księdza).
Stary 2005-12-30, 15:55   #12
awia
Zakorzenienie

u mnie niestety ksiedza moi rodzice przyjmuja , mimo ze do kosciola nie chodza
ja niecierpie tych wizyt i staram sie, zeby nie bylo mnie w domu ale nie zawsze sie udaje
dodatku ksiadz jest baaaardzo wscibski, wiec tym bardziej nie lubie.
ciekawe czy w tym roku tez apyta o zeszyt do religii

ps. zaznaczylam: nie sa potrzebne, bo dla mnie to tylko bla bla dajcie kase, szczesc boze.

Edytowane przez awia
Czas edycji: 2005-12-30 o 15:57 Powód: litreówka
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-30, 15:57   #13
gaga87
Zakorzenienie

wlasnie czekam na ksiedza... nie czuje wielkiej potzreby tej wizyty, aczkolwiek jestem wierzaca i moja rodzina ksiedza przyjmuje.

etorebkowy kod się zmył
gaga87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-30, 16:01   #14
soulsweeper
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez happygirl
a mi się to zawsze kojarzy z nerwowym szukaniem zeszytu do religii w liceum (bo używałam go w zasadzie tylko podczas wizyty księdza).
No nie mów, musiałaś w liceum zeszyt pokazywać? Mnie już w gimnazjum o to nie prosił (wtedy jeszcze czasem babcia wpuszczała...) i bardzo dobrze, bo nie chodziłam na religię
soulsweeper jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-30, 16:04   #15
ViViean
BAN stały

my jesteśmy w tak dobrej sytuacji, że nie musimy czekać na księdza, bo wiemy o której przyjdzie - zawsze wizytę duszpasterska zaczyna od naszego domu. Problem jedynie polega w tym, że jeśli po kolędzie chodzi proboszcz, to zazwyczaj zaskakuje nas jakieś dwie godziny wcześniej, bo chce sobie posiedzieć. W najgorszej sytuacji są wtedy ministranci, którzy stoją pod plebanią marznąc przy tym i w dodatku nie są pewni, czy idą dzis po tej koledzie czy nie, bo księdza nie ma. jak się okazuje, ze ksiądz juz dawno poszedł po kolędzie to się zaczyna wyscig, bo ksiądz na tych ministrantów nie raczy zaczekać tylko od nas idzie do kolejnych domów. Wizyta taka jest mi w prawdzie obojętna, bo przeprowadzany jest na niej - że to tak ujmę - wywaid środowiskowy: a ile kto ma dzieci, a ile kto ma lat, a do której klasy chodzisz słońce, a pokaż zeszyt do religii. Z tym zeszytem to zawsze było wkurzajace, pamietam jak w liceum na szykiego przed kolędą zakładałam zeszyt do religii, bo gdzieby mi sie chciało na niej cos pisać a czasami na nią iść
ViViean jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-30, 16:04   #16
happygirl
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez soulsweeper
No nie mów, musiałaś w liceum zeszyt pokazywać? Mnie już w gimnazjum o to nie prosił (wtedy jeszcze czasem babcia wpuszczała...) i bardzo dobrze, bo nie chodziłam na religię
oj musialam, musialam
ale w podstawowce bylo gorzej, bo nie mozna bylo nasciemniac, ze wlasnie katecheta zebral do sprawdzenia
Stary 2005-12-30, 16:11   #17
Lovisa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez happygirl
oj musialam, musialam
ale w podstawowce bylo gorzej, bo nie mozna bylo nasciemniac, ze wlasnie katecheta zebral do sprawdzenia
Ja tak miałam w podstawówce, bo w liceum wypisałam się z religii i chodziłam na etykę [jedna z lepszych decyzji, jakie udało mi sie podjąć ], więc już wtedy zaczełam unikać wizyt księdza. Ale w podstawówce to był koszmar Po pierwsze - ministrantami byli chłopcy z mojej szkoły, ktorych, rzecz jasna się wstydzialam, bo miałam 7 czy 8 lat. To było takie upokarzające, że oni byli z księdzem w naszym domu i musialam przy nich rozmawiać i pokazywać oczywiście zeszyt do religii. Okropność. Poza tym niezbyt rozumiałam, dlaczego mam sie płaszczyć przed dziadkiem w czarnej sukience, którego pierwszy, czy drugi raz widzę na oczy [niestety, dzieci mają trochę inne wyobrażenie o pewnych sytuacjach i osobach, niż dorośli ]
Stary 2005-12-30, 16:19   #18
Ines1985
Zakorzenienie

Jestem dosyc negatywnie nastawiona do księzy i Kosciola wiec wizyta duszpasterska mnie troche denerwuje...
Nie obrazilabym sie gdyby jej nie było.

Zawsze musze sie ugryzc w jezyk zanim szczerze odpowiem na jakies pytanie księdza.
Raz (zapytana) powiedziałam co mysle na temat kosciola to pozniej mialam w domu niezla awanture...
Wole nie rozmawiac z rodziną na temat mojej wiary bo oni pewnych rzeczy nie rozumieją.

Aj, szkoda gadać :/

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-30, 16:26   #19
Lovisa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ines1985
Wole nie rozmawiac z rodziną na temat mojej wiary bo oni pewnych rzeczy nie rozumieją.

Aj, szkoda gadać :/
Oj, u mnie jest tak samo Niby wiedzą, że jestem zdeklarowana ateistką i to już paru dobrych lat, ale tak, jakby udawali, że jest inaczej. Ech, lepiej przemilczeć pewne rzeczy, niż sie denerwować.
Stary 2005-12-30, 16:32   #20
ewunia123
Rozeznanie

Ja jestem wierząca . Wizyta księdza jakoś specjanie mi nie przeszkadza ale też nie skacze z radości . My jesteśmy ostatnim domkiem , który odwiedza więc cała rodznka musi być zwarta i gotowa od popołudnia do późna w nocy Niektórzy księża w naszej parafii pytają... Przeważnie małego katechizmu wrrrrrr
ewunia123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-30, 16:33   #21
moniska
Zakorzenienie

GG do moniska

u mnie bedzie "pingwin", ale dopiero w lutym, moze w styczniu. Nigdy sie nie zastanawiałam czy jest to potrzebne. Przychodzi i nie przeszkadza mi to. Około 15 minut siedzi zdaza sie ze pół godziny, ale nie wiecej. Modlitwa, poświęcenie domu, zostawienie świętych na obrazkach i pytanie sie po kolei kazdego czlonka rodziny co słychac, co robi, gdzie pracuje?? itd. to jest najbardziej denerwujace, ale przez tyle lat zdazyłam sie przyzwyczaic

To,
jak ja widzę świat
i jak go opisuję,
niekoniecznie pokrywa się z tym,
jak go widzą inni

Biorę życie na wesoło i biegam po ścianie jak zające po polanie

moniska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-30, 16:37   #22
karolina2020
Zadomowienie

No to was pociesze, ze ja czasami mam dwie koledy w domu Jedna wizyta kapelana z parafii wojskowej (moj tata jest zolnierzem), a druga wizyta ksiedza z osiedlowej parafii. Jak dla mnie taka wizyta nic nie wnosi, mogloby w ogle nie byc. Najchetniej bym nie wpuszczala, ale to nie moje mieszkanie, rodzice wpuszczaja, wiec musze sie dostosowac Wczoraj byl u mnie kapelan i normalnie myslalam, ze padne, mama wlozyla mu do kopery 50 zl , a jak ostatnio powiedzialam, ze potrzebuje nowe buty zimowe to wielka afera byla, ze przeciez nie ma pieniedzy
Stary 2005-12-30, 16:40   #23
nati__xxx
Wtajemniczenie

GG do nati__xxx

Oj widzę ze nie jestem sama u mnie rodzinka księdza przyjmuje zawsze,co jest dla mnie po prostu torturą a jeszcze jak widzę ze ksiądz na wstępie bezczelnie sprawdza ile mu się do koperty włożyło to mam ochotę powiedzieć co o tym wszystkim myślę.Też zastanawiałam się czy nie przepisać się w szkole na etykę ale jednak zostaję przy religii tylko z tego względu że nie chcę mieć później problemów przed ślubem.Takie wizyty są wg mnie conajmniej niepotrzebne.A chodzenie do spowiedzi to już wogóle poroniony pomysł.
Stary 2005-12-30, 16:43   #24
Ines1985
Zakorzenienie

taaak, ile oni na tym zarobią

U mnie tez mama chyba wklada 50 zł.

W samym moim bloku jest prawie 300 mieszkan z czego zdecydowana wiekszosc ksiedza przyjmuje... Na osiedlu jest bardzo duzo takich klocowatych bloków i w kazdym mniej wiecej tyle samo mieszkan.
Łatwo policzyc jak im sie taka wizyta oplaca

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-30, 16:43   #25
nati__xxx
Wtajemniczenie

GG do nati__xxx

karolina2020 szczerze współczuję za to jak ja patrzę ile ludzie,przeważnie te "najbiedniejsze" babcie,czasem dają na tacę w kościele (raz na jakiś czas odwiedzam to miejsce ) to dopiero serce boli.A dzieci w Afryce głodują
Stary 2005-12-30, 16:46   #26
Bridget
Zakorzenienie

Mam to szczęście, że nie mieszkam na wsi albo w małym miasteczku. Wtedy księdza trzeba przyjąć, bo co na to reszta - bla bla bla.

Kiedy ministranci przychodzą mówię, że nie przyjmuję księdza i tyle.Jestem niewierząca i mieszkam sama. Pewnie juz zapisali, ze na lelewela to jeden antychryst mieszka Nie mam jednak zamiaru zgrywać pani Dulskiej

Bridget jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-30, 16:52   #27
wiatr86
Rozeznanie

Moja rodzina jest wierząca,aczkolwiek ja uwazam te wizyty za niepotrzebne od kilku lat dlatego nie schodzę poprostu na kolędę tylko przeczekuję ją w swoim pokoju irytuje mnie bardzo to pozorne zainteresowanie księży na kolędzie sytuacją ich parafian...chodzi tylko wiadomo o kasę

P.S. co do zeszytu,też zawsze musiałam pokazywać albo zostawiać,jak mnie w tym czasie nie bylo w domu.Co najśmieszniejsze ksiądz na lekcji później spr czy mamy podpis z kolędy bo jak nie to były nieprzyjemności i jakieś utrudnienia śmiać mi się chce z tego,na samo przypomnienie,żałosne...
wiatr86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-30, 16:58   #28
_Ya
Zadomowienie

Nie chodzę do kościoła, nie przyjmuję księdza itd.
Jak ktoś ma potrzebę, proszę bardzo, ale ani ja, ani moi rodzice, moja teściowa księdza nie przyjmujemy.
Tak, pójdziemy do piekła
_Ya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-30, 17:01   #29
natii4
Zakorzenienie

Takie wizyty są bardzo denerwujące z powodu pieniędzy Wiadmo ofiara dobrowolna,a potem bardzo dziwne rzeczy się dzieją typu,że ksiądź kogoś nie chce pochować,bo ta osoba nie dawała pieniędzy na kolędzie albo też dawała tylko 10 zł ........

Bieganie i czytanie
to
klucz do życia

natii4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-30, 17:01   #30
karolina2020
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _Ya
Nie chodzę do kościoła, nie przyjmuję księdza itd.
Jak ktoś ma potrzebę, proszę bardzo, ale ani ja, ani moi rodzice, moja teściowa księdza nie przyjmujemy.
Tak, pójdziemy do piekła
Ja tez chce, ja tez! Nawet nie masz pojecia jak Ci zazdroszcze

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Narzędzia

Zasady wysyłania wiadomości