|  2006-01-05, 20:42 | #1 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2004-04 
				 |   Austria

Witajcie! Ciesze sie, ze powstalo podforum Emigrantek.   Ja mieszkam w Austrii (Wieden) od 2,5 roku. Pozostalam tu z powodow serduszkowych  , od kilku miesiecy studiuje tu, fotografuje, udzielam sie w roznych kreatywnych projektach i wlasnie przygotowuje do slubu  Pozdrawiam wszystkie Emigrantki! Rok 2006 nalezy do nas!   | 
|     |   | 
|  2006-01-07, 10:27 | #2 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2005-02 Lokalizacja: Kraków 
				 | 

Dot.: Austria

co studiujesz ? | 
|     |   | 
|  2006-01-07, 15:29 | #3 | 
				 | 

Prawo. 2 lata studiowalam prawo w Polsce. Mam nadzieje, ze zalicza mi czesc przedmiotow, na razie ucze sie do egzaminow i czekam na odpowiedz w sprawie nostryfikacji    | 
|     |   | 
|  2006-01-07, 15:31 | #4 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2005-02 Lokalizacja: Kraków 
				 | 

powodzenia | 
|     |   | 
|  2006-01-07, 19:44 | #5 | |
| Zadomowienie | 

Cytat: 
 | |
|     |   | 
|  2006-01-08, 15:57 | #6 | 
| Wtajemniczenie Zarejestrowany: 2004-07 Lokalizacja: Deutschland/Slovenija 
				 | 

O, a ja wlasnie wczoraj smigalam autkiem przez Wieden do Slowenii   W Austrii czesto bywam, zwykle przejazdem, czasem na zakupy w Klagenfurcie, albo Salzburgu  Witamy na forum!!!   
				__________________ Potłuczydło. | 
|     |   | 
|  2006-01-09, 23:17 | #7 | |
				 |  Dot.: Austria 

Mnostwo nauki dlatego dopiero teraz odpisuje   W Wiedniu mieszka mnostwo cudzoziemcow dlatego panuje tu zupelnie inna atmosfera jak w Graz, Linz czy Salzburgu. Mozna tu uslyszec wszystkie jezyki swiata i zjesc potrawy z roznych kontynentow. Polecam slynny Naschmarkt, targ, na ktorym sprzedaje sie niespotykane, egzotyczne owoce, warzywa, pieczywo, slodycze itp. Austryjacke jedzenie tez nie jest gorsze: slynny Wienier Schnitzel (kotlet/sznycel po wiedensku), Tafelspitz (wolowina w warzywach z sosami i ziemniaczkami), Nockerln lub Spätzle (kluski z serem, makiem, jajkiem, szynka lub szpinakiem), Apfelstrudel (ciasto jablkowe na cieplo z sosem waniliowym), Sachertorte (tort z masa z dzemu, polany czekolada), Palatschinken (nalesniki na slodko), Kilka razy w roku odbywaja sie w sklepach wyprzedaze (cena spada nawet o 70%!) Nowe, sliczne ciuszki (i nie tylko) mozna wiec dostac za pare euro.  Wieden jest pieknym miastem. W dzien ciekawi zabytkami i romantyczna atmosfera a wieczorem olsniewa mnostwem lampek i swiecacych dekoracji. W Wiedniu odbywa sie mnostwo imprez kulturalnych. Warto odwiedzic wiedenskie muzea, teatry, opere, kino 5D. Jak zyje sie w Austrii? Roznie, jak i w Polsce. Nie wszyscy Polacy, ktorzy tu przyjezdzaja posiadaja pozwolenie na prace, dlatego warto sie najpierw o to zatroszczyc. Wieden jest drogi, ale jesli pracujemy mozemy pozwolic sobie na wiele  Studenci maja tu wiele znizek: na prrzejazdy srodkami komunikacji, do kina, ubezpieczenie etc. Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze Austryjacy niewiele roznia sie od nas. Sa otwarci i naogol przyjacielscy. Jedyne co sprawialo mi trudnosc (zwlaszcza na poczatku) to zrozumienie ich dziwnego jezyka. W Austrii mowi sie wieloma dialektami. Ja od czasu do czasu wyjezdzam do Dolnej Austrii, gdzie czas stoi w miejscu by podziwiac piekna przyrode i robic zdjecia (to moje hobby). W lutym jade rowniez do Tyrolu oczywiscie na narty. Mam nadzieje, ze troche was zaciekawilam Austria.  Cytat: 
   | |
|     |   | 
|  2006-01-09, 23:25 | #8 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2003-11 Lokalizacja: Watford, Anglia 
				 | 

Mogłabyś zamieścić trochę zdjęć w nowym wątku fotograficznym. Zawsze z przyjemnością czytam o wizażankach w innych krajach i bardzo lubię oglądać zdjęcia, a skoro to Twoje hobby to pewnie masz ich dużo.  Pozdrawiam   | 
|     |   | 
|  2006-01-09, 23:33 | #9 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-12 Lokalizacja: Bawaria 
				 | 

Ja bardzo lubie Austie... szczegolnie Tyrol i okolice Salzburga    | 
|     |   | 
|  2006-01-10, 00:36 | #10 | |
				 | 

Cytat: 
  Austriacy jezykiem mowia przesmiesznym, jest to staly przedmiot niemieckich zartow, ja to nazywam austriackim, bo kolo niemieckiego to to nie lezalo  Najlepiej dogaduje sie z Wiedenczykami i Salzburczykami (tak to sie mowi?  ), bo oni z kolei zblizonym dialektem do bawarskiego mowia, a ja w Muenchen pomieszkuje  Z kolei, najgorszy dialekt to chyba w Karyntii, kompletnie ich nie rozumiem   
				__________________ Potłuczydło. | |
|     |   | 
|  2006-01-10, 00:55 | #11 | 
				 | 

ehhh... ja ciagle walcze ze zrozumieniem bawarskiego   ... obled... | 
|     |   | 
|  2006-01-10, 01:03 | #12 | |
				 | 

Cytat: 

__________________ Potłuczydło. Edytowane przez svenja Czas edycji: 2006-01-10 o 14:19 | |
|     |   | 
|  2006-01-10, 13:15 | #13 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-10 Lokalizacja: Bawaria 
				 | 

Ja też mam śmiesznie, u mnie mówia po "oberpfalcku" z niemieckim to ma malo wspolnego  . Nie tak dawno jechala do nas z Monachium znajoma (rodowita Niemka), w Ambergu wsiadła w autobus i chciała kupić bilet, zagadała do kierowcy a on jej odpowiedział w swojej gwarze. Niewiele myśląć odpowiedziała "przepraszam ale ja mówię tylko po niemiecku"  . Oni tu wszedzie, nawet w biurze mówią gwarą i dla mnie to ogromny klopot. | 
|     |   | 
|  2006-01-10, 17:39 | #14 | |
				 | 

Cytat: 
 oooo... tak jest wesolo  ... co miasteczko to inaczej mowia. Pamietam jak kiedys mialam taka strasznie gadatliwa pania na fitness, co mnie zobaczyla to usmiech od ucha do ucha i dawaj... z calej wypowiedzi zrozumialam jedno slowo  ... tym bardziej, ze to bylo jakos kilka miesiecy po moim przyjezdzie tutaj. A jakis czas temu w lokalnej gazecie bylo ogloszenie o prace... i w tym ogloszeniu wsrod wymagan podkreslone bylo: " wymagana dobra znajomosc jezyka niemieckiego"    ... kiedys znalazlam fajna stronke z gramatyka i slownikiem: http://www.bayrisch-lernen.de/ | |
|     |   | 
|  2006-01-12, 12:44 | #15 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2005-04 
				 | 

Ja nie emigrantka, ale połowę zeszłego roku spędziłam w Austrii na stypendium - co tu dużo mówić, było super    | 
|     |   | 
|  2006-01-12, 14:37 | #16 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2005-08 
				 | 

od 10lat moja siostra mieszka w Wiedniu, takze bylwam tam bardzo bardzo czesto a w przyszlosci zamierzam sie tam przeprowadzic   Wieden to niesamowite miejsce i nie moge sie doczekac kiedy znow tam pojade ^^ 
				__________________ | 
|     |   | 
|  2006-01-13, 10:42 | #17 | |
				 | 

Cytat: 
 No to ja zapraszam kolejna kolezanke na kawe   | |
|     |   | 
|  2006-01-13, 11:29 | #18 | |
| Raczkowanie | 

Cytat: 
  Wieden jest calkiem niezle oznakowany z tego co widzialam  Equita daj znac jak bedzie jakas najblizsza wieeelka wyprzedaz  Moze sie skusze i pojade ;D | |
|     |   | 
|  2006-01-13, 14:48 | #19 | |
				 | 

Cytat: 
  Zartuje, tez sobie tam poradzilam ostatnio, choc w drodze powrotnej (do Polski) zjazd jest dosc wrednie schowany i trzeba uwazac   W Wiedniu tez kwestia przyzwyczajenia, choc na poczatku strasznie sie balam tych 4 pasow autostrady w jednym kierunku  Ale jak czlowiek grzecznie za tablica "Graz" podaza, to nie zginie   
|     |   | 
|  2006-01-13, 14:59 | #20 | 
| Raczkowanie | 

no o tym wlasnie mowie   Jesli sie trzymasz znakow to jest okej  Ale faktycznie autostrady to maja ogromne   A co do brna  Jak sie czlowiek przyzwyczai to nie jest tak zle  Miasto jest dosyc dobrze oznakowane ale wqrzajacy jest brak nazw ulic na drogach   | 
|     |   | 
|  2006-01-13, 15:08 | #21 | |
				 | 

Cytat: 
  I tak w Brnie jest cacy, do samej granicy (Mikulov) jedzie sie jak po masle, najgorzej dojechac do Olomouc - ta trasa szybkiego ruchu oddzielona podwojna linia, gdzie mijasz sie z Czechami zasuwajacymi chyba 130 na godzine i modlisz sie, zeby zaden z nich nie zajechal ci drogi...  I nie zapominajmy o tych masakrycznych dziurach w drodze, gdzie mozna zerwac zawieszenie.  Jak dojezdzam do Brna to oddycham z ulga, ze przetrwalam  Co nie zmienia faktu, ze polskie drogi i tak do czeskich sie nie umywaja   
|     |   | 
|  2006-01-13, 19:28 | #22 | 
| Raczkowanie | 

No na olomouc jeszcze nie mialam przyjemnosci jechac :P

| 
|     |   | 
|  2006-02-08, 13:29 | #23 | 
| Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail) Zarejestrowany: 2006-02 
				 | 

Fajnie, ze podoba Wam sie tak Wieden, ja niestety nie naleze do grona "fanek" Wiednia, niestety   A moze gdybym dluzej tam pobyla, zakochalabym sie w tym miescie jak wy. Moja miloscia jest za to Innsbruck, w ktorym mieszkam juz 5ty roczek i studiuje tu sobie. Bylam w wielu miejscach na swiecie, rozniez w NY, i musze stwierdzic bez odrobiny watlipowsci, ze Innsbruck to raj na ziemi  Kocham to miasto, i jesli po studiach sie zdecyduje na powrot do kraju, to Innsbruck bede odwiedzac chyba kazdych wakacji   | 
|     |   | 
|  2006-02-09, 07:11 | #24 | 
| kosmitka Zarejestrowany: 2005-10 
				 | 

Jaki zbieg okoiczności.... ja dostałam propozycję pracy w Austrii... ale chyba się nie zdecyduję.   W Wiedniu byłam raz w zyciu, w wakacje, bardzo mi się podobał, mimo iż niewiele raczej widziałam z tego, co jest do zobaczenia. Byłam tam akurat w niedzielę i najbardziej zadziwił mnie fakt, że wszystkie sklepy były pozamykane... za wyjątkiem polskich sklepów, na które natknęłam się w drodze do centrum  . Zadziwiające, prawda? Czułam lekki lęk przed - nie wiem - chyba Turkami, których było całkiem sporo... może szłam nieodpowiednią ulicą  ?? Wrażenie 'międzynarodowości' Wiednia potęgował fakt, iz wszędzie wokół słyszało się chyba wszystkie możliwe języki świata. Niesamowite. Pozdrowiowienia dla dziewczyn z Austrii z mroźnych i pięknych Mazur  ! 
				__________________ mama  Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce... | 
|     |   | 
|  2006-03-12, 17:29 | #25 | 
| Przyczajenie Zarejestrowany: 2006-01 Lokalizacja: Wieden 
				 | 

Witam serdecznie   Odswiezam watek  i przy okazji chcialabym sie przywitac. Podobnie jak Equita od roku mieszkam w Wiedniu i korzystam z urokow tego miasta  . Bardzo sie ciesze, ze udalo mi sie znalezc to forum. Pozdrawiam Was serdecznie z pochmurnego i zimnego dzis Wiednia brrr   | 
|     |   | 
|  2006-03-12, 17:36 | #26 | 
				 | 

Labaule witaj    | 
|     |   | 
|  2006-03-12, 17:44 | #27 | |
| Zadomowienie | 

Cytat: 
   | |
|     |   | 
|  2006-03-12, 18:10 | #28 | 
				 | 

Dzieki serdeczne za mile przywitanie   | 
|     |   | 
|  2006-03-12, 22:00 | #29 | 
				 | 

Witam kolezanko z Wiednia   Jak sie ociepli (dzis mi prawie uszy odmrozilo) zapraszam na kawusie   
				__________________ 9.09.2009- nasz slub koscielny! 8.07.2008- nasz slub cywilny! http://suwaczki.maluchy.pl/sl-26127.png http://suwaczki.maluchy.pl/sl-21469.png http://bubbleplanet.blox.pl/html | 
|     |   | 
|  2006-03-13, 12:20 | #30 | 
				 | 

Bardzo chetnie  podobno juz od srody ma byc wiosennie wiec moze uda nam sie jakos spotkac  pozdrawiam | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Emigrantki | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:17.