|
|||||||
| Notka |
|
| Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne Forum dla osób, które lubią tworzyć coś własnymi rękami. Miejsce dla początkujących oraz zaawansowanych. Rozmawiamy o rękodziele i DIY. |
| Pokaż wyniki sondy: Które 4 dziedziny powinny mieć na ZTS własne pod-forum | |||
| Biżuteria |
|
140 | 84,85% |
| Wnętrze (i Ogród) |
|
69 | 41,82% |
| Masy Plastyczne |
|
56 | 33,94% |
| Szycie |
|
77 | 46,67% |
| Druty i Szydełko |
|
81 | 49,09% |
| Decoupage |
|
80 | 48,48% |
| Papier |
|
36 | 21,82% |
| Malowanie na szkle i ceramice |
|
36 | 21,82% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 165. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
SONDA -> Zmiany na forum
Drogie Użytkowniczki forum Zrób To Sama!
Przedstawiłam Szefostwu rozwiązania dotyczące rozwoju (ulepszeń) forum Zrób To Sama. Oboje (tak jak i ja po przemyśleniach) poparli pomysł wydzielenia na forum miejsca na pod-fora tematyczne. Czyli krótko mówiąc -> utworzymy na ZTS kilka pod-forów tematycznych, które grupować będą teorię, inspiracje, nasze prace z danej „działki”. W tej chwili możemy wyłonić w drodze sondy 4 takie pod-fora (w przyszłości może więcej). Struktura forum będzie przejrzysta i nie sądzę, aby ktoś narzekał, że musi więcej klikać (będzie wiedzieć GDZIE klikać). Po przebudownie forum wyglądać będzie tak jak obecnie forum "Pytania do kosmetyczki", gdzie wydzielone są pod-fora dla "Perfum" i "Paznokci" (jestem przekonana, że na ZTS powstanie pod-forum „Biżuteria” ).Nazwy pod-forów w sondzie są robocze, więc nie zniechęcajcie się do danej propozycji tylko ze względu na nazwę - oceniajcie ich zakres merytoryczny - na nadawanie ładnych a zarazem trafnych nazw przyjdzie czas ![]() W sondzie umieściłam najbardziej popularne tematy na ZTS. Wydaje mi się, że żadna z pozostałych dziedzin nie ma aż tak wielu wątków, aby uwzględniać ją w sondzie. "Cała reszta" dziedzin, które nie dostaną swojej szuflady (tj. własnego pod-forum) kwitnąć będzie na forum głównym ZTS (jak już wspomniałam w przyszłości może się okazać, że i dla nich stworzone zostaną pod-fora). Legenda do sondy: wnętrze (i ogród) - o tym czy "i ogród" możemy podyskutować post factum, jeśli wnętrze zakwalifikuje się do grupy wybrańców; masy plastyczne (tu trafiłyby wątki dotyczące plasteliny, modeliny, gliny, masy solnej, masy kukurydzianej; czyli wszystkich - bez wyjątku - plastycznych mas) papier (m.in. kartki, zaproszenia, zakładki, scrapbooking, origami) malowanie na szkle i ceramice (m.in. witraże, window art) Zapraszam do udziału w sondzie! Klikając pamiętajcie o tym, że powstać mają 4 pod-fora.
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: SONDA -> Zmiany na forum
Świetny pomysł!! Ja bym połączyła jednak ze sobą druty i szydełko i szycie
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
Nie tyle, zeby sie przyczepic, ale nazwy musza byc chyba bardziej ogolne.
Wiem, ze to na razie szkice, ale tak na przyszlosc...nie wiem jak inni sie na to zapatruja Decoupage, powinien byc we wnetrzach, w koncu to ozdabianie. A szycie razem z drutami i szydelkiem Masy plastyczne mogly by byc razem z papierem To tyle
|
|
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
aniielica ma rację - druty i szydełko razem z szyciem
A pomysł doskonały! Nareszcie szykuje się porządek!
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zobaczymy co z niej wyniknie. Na pewno wyłonią się liderzy dzięki czemu łatwiej będzie działać dalej.Potem (tj. za 10 dni ) przedyskutujemy wyniki i zrobimy "dogrywkę" w razie niejasności. Ale na pewno wiele się rozjaśni OK?Zapomniałam o czymś ważnym -> Dziewczyny, nie przyczepiam sondy na górze forum celowo - stałe bywalczynie po prostu już tam nie patrzą (tzn. patrzą tylko wtedy, gdy czegoś tam szukają ) a wątków przyczepionych jest sporo i mogą tego nie dojrzeć przez 10 dni. Jeśli zobaczycie, że sonda wyemigrowała na drugą stronę to proszę dopiszcie jakieś "do góry" aby znów wskoczyła na pierwszą stronę.
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie się zastanawiałam czemu sonda nie jest przypięta
Ja na górę patrzę faktycznie bardzo rzadko Świetny pomysł!!
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
Noo świetnie! Zagłosowane, tylko faktycznie mogłoby być szycie z szydełkowaniem połaczone jak dla mnie, ale wyjdzie w praniu, widze że weszłam w dobrym momencie bo faktycznie nie zaglądnęłabym do przypiętych wątków
![]() Czekam na rozwiązanie akcji! Buziaki |
|
|
|
|
#8 |
|
Wtajemniczenie
|
muszę jeszcze pomyśleć zanim oddam swoj cenny głos
A mozna zaznaczyć więcej niż 4????decoupage równie dobrze można do papieru dodać z tych tutaj trudno wybrać, myślę że ważne tez co pozostanie jako miszmasz ale skoro będa perspektywy na wydzielenie następnych...Widze że pomysl wydzielenia galerii padl, ale może to i lepiej, Jednak przy pokazywaniu prac toczą sie dyskusje i podawane są sposoby wykonania, więc faktycznie to lepiej chyba |
|
|
|
|
#9 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
i pewna byłam, że wyniknie na ten temat dyskusja - o tyle wiem, że decu zasługuje na odrębny dział (patrząc na inne fora - również zagraniczne [zatrzęsienie wątków, bo ta technika przeżywa swój renesans]; zaglądając do swojej skrzynki, gdzie średnio raz na tydzień dostaję pytanie a propos kraka czy papieru). Poza tym decu pasuje do wszystkiego po trochu - do wnętrza (jeśli ozdabiamy szafy czy doniczki), do biżuterii (jeśli naklejamy motywy na koraliki), do papieru (bo naklejamy serwetki lub papiery) Ciekawa jestem czy są osoby, które miałyby coś PRZECIW połączeniu drutów i szydełka z igłą. Szczerze mówiąc nie połączyłam tych dziedzin, bo obwiałam się, że miłośniczkom tychże mogą mieć coś przeciw (jak już wspomniałam, każda z tych dziedzin jest bardzo popularna i w zasadzie bez problemu zapełniłyby 2 pod-fora). Z chęcią przeczytałabym argumenty przeciw połączeniu (bo jeśli nie ma.. to jeden problem z głowy )
|
|
|
#10 |
|
Wtajemniczenie
|
zagłosowalam
![]() a ja sobie tak myślę, że podzial i tak w pewnym sensie będzie mało sztywny - musi być na przyklad jeśli ktoś w dziale wnętrza stworzy wątek o ozdobach do pokoju w stylu rustykalnym, to mogą się pojawiać pomysly z różnych dziedzin i albo wątek będzie pełen linkow, albo będa różne pomysły wymieszane. To kwestia indywidualnych osób... Ale uporządkuje to Forum niewątpliwie i wzbogaci pewnie też...ja przeciwko połączeniu nic nie mam, chyba to że byłoby to zbyt obszerne podforum, ale jeśli mamy wybrac jak najmniejsza liczbę pod... to już lepiej je połączyć a wydzielić jakiś bardziej charakterystyczny
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
A ja nie głosowałam na mój ukochany decoupage, bo stwierdziłam, że jest go mniej na ZTS niż np. biżuterii czy szycia
a te podfora "należą się" chyba tym tematom, których jest najwięcej...?
|
|
#12 |
|
Zadomowienie
|
Biżu GÓRĄ
Moja dziedzina zdecydowanie powinna mieć swój dział :P Uważam że Decu również na to zasługuje. Zresztą wszystkiwe wymienione tematy powinny mieć swoje pod-forum. Acha ja uważam ze "szycie" i "druty i szydełko" nie powinny być złączone ponieważ może stworzyć się chaos w tym dziale. A są to jednak różniące się dziedziny. No to by było na tyle narazie
http://gallery.michalmech.pl/main.php http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20070714290117.png http://abcslubu.pl/suwak/07_27_2007_14_7_2007_39.png 14 lipiec 2007 - Nie umrzemy nigdy...umiera tylko czas...
|
|
|
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
zgadzam sie z wizażankami że niektóre z tych dziedzin można jeszcze w jakis sposób polączyć
![]() nie zajmuję sie ani haftowaniem, szydełkowaniem i szyciem, więc nie wypowiadam sie na temat łaczenia jakos stanowczo. Myślę ze są to prace zbliżone robione ' igłą, nitka czy szydełkiem ' . Ale o konkretną wypowiedz proszone sa same zainteresowane trudno zdecydować sie tylko na 4 podfora . Myśle jednak że dzieki temu będzie bardziej przejrzyście
Mówią że, kiedy rodzi się człowiek z nieba spada dusza i rozpada się na dwie części... Jedna z nich trafia do kobiety druga do mężczyzny... Natomiast całe życie polega na odnalezieniu tej drugiej połowy... połowy swojej własnej duszy... połowy samego siebie...
|
|
|
|
|
#14 |
|
Przyczajenie
|
pomysł z podforami jest świetny
ja już zagłosowalam wprawdzie ale byłabym za takim wydzieleniem tematów 1. biżuteria 2. szycie + szydełko + druty 3. wnetrza, ogrody 4. i tu bym połaczyła masy plastyczne, papier i malowanie na szkle niewiem tylko co z decoupage gdzie to dołaczyć |
|
|
|
|
#15 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
o tym samym pomyslalam jak weszłam na sondę
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
no to zagłosowałam. tylko że ja do szydełka i drutów dołączyłabym hafty wszelakie
|
|
|
|
|
#17 |
|
Rozeznanie
|
mi sie widzi tak:
-bizuteria -dom i ogród -masy plastyczne i papier -szycie,szydełko i druty -ceramika,malowanie na szkle -decoupage |
|
|
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
A ja bym decou wsadziła do dom i ogórd, bo decou to przecież ozdabianie domu, a właściwie przedmiotów domowych
Musimy się zmieścić w 4 podforach i bedzie trudno
|
|
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
Na razie w 4-ech
a to duża różnica Dlatego nie będziemy upychać wielu różnych dziedzin do jednego worka (właśnie przez owo na razie )Trzeba wydzielić najbardziej popularne dziedziny życia ZTS i taki jest cel sondy - a pewnie za jakiś czas powstaną nowe pod-fora (bo okaże się, że tzw. reszta też potrzebuje osobych działów).
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
Za razie??
A to co innego Fajnie, że w koncu o nas pomyśleli
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
bizu i decu NA BANK musza miec swoje podfora
![]() a pozostale 4 to juz wg uznania ![]() ja tez zaglosowalam juz ni8e moge doczekac sie jakie beda wyniki (chociaz moge sie spodziewac co do bizu i decu ze na pewno beda )
|
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
bizu i decu NA BANK musza miec swoje podfora
![]() a pozostale 2 to juz wg uznania ![]() ja tez zaglosowalam juz ni8e moge doczekac sie jakie beda wyniki (chociaz moge sie spodziewac co do bizu i decu ze na pewno beda )
|
|
|
|
|
#23 |
|
Zadomowienie
|
Głosujcie glosujcie!
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
no to z ztego co widzę to bizu bezapelacyjnie prowadzi
![]() spełniać wizażankowy obowiązek i głosować, głosować
|
|
|
|
|
#26 |
|
Rozeznanie
|
up
|
|
|
|
|
#27 |
|
Zadomowienie
|
Na co czekacie? Głosujemy
![]()
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#28 |
|
Raczkowanie
|
betilop:
"pomysł z podforami jest świetny ja już zagłosowalam wprawdzie ale byłabym za takim wydzieleniem tematów 1. biżuteria 2. szycie + szydełko + druty 3. wnetrza, ogrody 4. i tu bym połaczyła masy plastyczne, papier i malowanie na szkle niewiem tylko co z decoupage gdzie to dołaczyć" Pierwsze trzy punkty popieram, ale na czwarte miejsce wsadziłabym właśnie decu, ponieważ wymienione w czwartym punkcie dziedziny mają ze sobą tak niewiele wspólnego, że już lepiej je zostawić na ogólnym ZTS, zamiast łączyć w jednym pod-forum. Poza tym uważam, że masy to jest bardzo obszerna dziedzina i też im się pod-forum należy, więc miałam dylemat między masami a decu. Zagłosowałam na masy - tak subiektywnie, bo decu nie próbowałam, a masy plastyczne nie są mi obce. Według mnie, zdecydowanie na razie połączyć szycie z szydełkiem i drutami, bo to dziedzina krawiecko-dziewiarska. To tak na przykładzie często spotykanych przeze mnie profilów pracowni w Warsztatach Terapii Zajęciowej, gdzie pokrewne dziedziny się łączy... najczęściej, niestety, z braku miejsca i możliwości stworzenia etatów dla instruktorów... zagalopowałam się, przepraszam. W każdym razie, jeśli na początek mają być cztery pod-fora, to jestem za połączeniem. ...ale cztery to i tak dużo i nie ma co narzekać
Edytowane przez Absynthia Czas edycji: 2006-01-31 o 14:41 Powód: roztargnienie i niewłaściwy cytat wlepiony:) |
|
|
|
|
#29 |
|
Rozeznanie
|
up do góry
|
|
|
|
|
#30 |
|
Raczkowanie
|
W górę <3
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| Narzędzia | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:58.

rozwiązania dotyczące rozwoju (ulepszeń) forum Zrób To Sama.
).

Ja na górę patrzę faktycznie bardzo rzadko

a te podfora "należą się" chyba tym tematom, których jest najwięcej...?

. Myśle jednak że dzieki temu będzie bardziej przejrzyście