![]() |
#601 |
Zadomowienie
|
![]()
Napiszę tutaj, żeby nie zakładać nowego wątku.
Jakiś rok temu dermatolog zdiagnozował u mnie ŁZS. Na twarzy jest ok, ale moją zmorą zawsze była owłosiona skóra głowy. raz w tygodniu, a czasem i częściej, myję głowę Nizoralem, ale wysusza on i tak już wysuszoną skórę. Natłuszczam też oliwką dla dzieci. Ostatnio zauważyłam, że (poza tą 'strefą suchej skóry') trochę za uszami i na skroniach zrobiły mi się takie żółte strupy, z których leci jakaś dziwna wydzielina, która skleja włosy w tamtych miejscach. Pomocy! ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#602 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: :(((
Cytat:
![]() Żółte strupy za uszami też miałam osocze się z nich wydzielało. Lekarz przepisała mi maść o tą: http://apteka.epacjent.pl/45290,pevisone-krem-15-g.html Przeszło szybciutko. Niestety nie polecam spirytusu na takie zmiany u mnie powodowła jeszcze gorszy stan za uszami. Maść pomogła. Teraz dostałam Octenispet i przemywam od czasu do czasu i nic sie nie dzieje. http://www.dlapacjenta.pl/sklep/prod...oducts_id=1203
![]() |
![]() |
#603 |
Zadomowienie
|
![]()
albin_ek z tym spirytusem to rzeczywiście nie pomaga, miałam kiedyś już coś w tę stronę, ale to było takie tycie.. Nawet nie pamiętam co mi pomogło.
A dzisiaj wybrałam się do dermatologa. Okazało się, że to jakieś zakażenie ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#604 |
Przyczajenie
|
![]()
Kochane Żuczki
![]() Mój Dermatolog u mnie też stwierdził (niby) łojotokowe zapalenie skóry głowy. Sypało mi się z głowy i swędziała mnie skóra. A tu nagle mój superowy fryzjer ![]() ![]() Jakież było moje zdziwienie gdy swędzenie ustało ![]() ![]() ![]() ![]() Z całym uznaniem dla Pani Dermatolog niestety w moim przypadku się pomyliła. Preparat, który polecam kosztuje ok. 55 zł - można go dostać w hurtowniach fryzjerskich - nie kupujcie na ALLEGRO bo możecie trafić na podróbę a wtedy efekt może być odwrotny ![]() Powodzenia ![]() ![]() ![]()
![]() |
#605 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Łojotokowe zapalenie skóry
Cytat:
Kiedyś dostałam ketokonazol w tabletkach po pierwszej kuracji koło 20 dni było super, wszystko przeszło, przy drugiej jak za pół roku się odnowiło żołądek też nie wytrzymał...
"Karzeł, który siedzi w człowieku, potrafił sklecić róże bez zapachu i trzęsące się pinczery, ale musiał pogodzić się, z chłodną odmową, jaką dały mu koty i lilie." Eugen Skasa - Weiss Edytowane przez albin_ek Czas edycji: 2009-04-22 o 09:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#606 |
Zadomowienie
|
Jak dotąd żadnych negatywnych skutków biseptolu nie zauważyłam, wzięłam już 4 tabletki, więc jak coś by się miało dziać to już by się stało, chyba.
Ale fakt faktem, że kupiłam leki osłonowe (dermatolog nic o tym nie wspominał, ale jak antybiotyk to antybiotyk). A tak w ogóle to trochę się polepszyło, dobijają mnie tylko te tłuste włosy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#607 |
Zadomowienie
|
A więc moja kuracja się zakończyła, wreszcie mogłam umyć głowę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#608 |
Raczkowanie
|
Witam. Niestety i ja mam ŁZS. Zaczęłam leczenie: zastrzyki witamina B6, unidox , kwas foliowy, i dwie robione maści na noc i na dzień.
Czy należy przy tym schorzeniu stosować jakąś dietę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#609 |
Zakorzenienie
|
dermatolog mi powiedział ze musze ograniczyc kawe, słodycze i wszystko co ostre
![]() |
#610 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#611 | |
Rozeznanie
|
![]() Cytat:
Alkohol, napoje gazowane, nadużywanie soli (slone potrawy), mocne napary z kawy czy herbaty, oraz żywność zawirajaca dużo konserwantów. A co w zamian? Pyszny chudy biały serek, warzywa bez ograniczeń, gotowane i pieczone mięso i 1,5 wody dziennie ![]()
![]() |
![]() |
#612 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziewczyny czy któraś z Was może mi powiedzieć coś na temat składu tych maści? Na noc|:detramycyna 0,5, ichtiol, pasta nie potrafię rozszyfrować na dzień: neomycyna, hydrocortison 0,125, no cóz dalej nie rozczytam. Stosuję to plus zastrzyki B6 i kwas foliowy ale marna poprawa ![]() Aha czy filtry na to można nakładać? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#613 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Ja również od dość dawna cierpie na tę dolegliwość:/ przypuszczam, że mam ja "dzięki" tarczycy... oczywiście u dermatologa byłam, ale wizyta skończyła sie na tym, że pani odchyliła mi włosy stwierdziła ŁZS i przepisała recepte na jakiś szampon i preparat złuszczajac za ponad 100zł:/ i nic to nie dało... Nie wspomniała o przyczynach ani zadnej specjalnej diecie... Troche poszperałam w internecie, przetestowałam mnustwo maści i szamponów, rozmawiałam nawet z moim endokrynologiem heh... doradził jakieś hormony:/ po tym co czytałam w internecie nie chce nawet z tym eksperymentowac zwłaszcza przy mojej tarczycy... aż w końcu pewnego dnia moja mama kupiła w sklepie z preparatami z ziół taki płyn do skóry głowy i musze przyznać, ze bardzo pomaga przede wszystkim łagodzi to piekielne swędzenie i przy regularnym stosowaniu wszystko znika. Polecam go bardzo!! Bo jeśli nawet nie pomoże całkowicie to napewno złagodzi, wzmocni włosy, mi po nim dodatkowo włosy się mniej przetłuszczaja ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#614 |
Raczkowanie
|
hej piszę do was z zapytaniem, kilka miesięcy temu udałam się do dermatologa , zrobiła mi badania mikologiczne skóry głowy i fałdów nosowych-okazało się, że w wyniku hodowli mam malassezia furfur - wzrost intensywny, od kilku miesięcy leczę to u dermatologa: maściami na twarz travogen i rozex, a na głowę szampon capitis duo, dodatkowo przyjmuję fluconazole, 2 miesące temu pojawiło się silne swędzenie skóry głowy i wypadanie włosów, które było przyczyną udania się do dermatologa nasiliło się bardzo, czy mam ŁZS? Dodatkowo muszę dodać , że nie mam przetłuszczających się włosów, żadnych krostek czy łupieżu, nastomiast swędzenie mam też na plecach-mam długie włosy
Edytowane przez aven Czas edycji: 2009-05-08 o 19:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#615 |
Raczkowanie
|
Mi niestety żaden dermatolog nie zrobił żadnych badań
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#616 |
Raczkowanie
|
Witam.
A moze mi ktos napisac jaki wyglad dokladnie ma skora lojotokowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#617 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#618 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam serdecznie
![]() Z ŁZS borykam się od 16 lat,czyli jak tylko zaczęłam dorastac.Większość z leków,które wymieniliscie testowałam juz na własnej skórze oraz organiźmie a większość z nich nie pamietam nazw,bo aż tyle tego było.Tabletki,maści,kremy ,antybiotyki,zastrzyki.Je dnym słowem byłam króliczkiem doświadczalnym.Aż któregoś dnia, po kolejnej zmianie lekarza dermatologa,trafiłam na lekarkę kóra przepisała mi Elidel.Fantastyzna sprawa,nie jest sterydem a i likwiduje zaczerwieniena na skórze.No ale co za dlugo to nie zdrowo a i koszt nie mały(ok.80-90zł za 15mg). Obecnie przebywam w UK a wyjeżdżając myslałam,ze co jakiś czas ktoś z rodzny bedzie musiał wysyłać mi jakies specyfiki ale nie.Znalazłam tutaj sposób na to dziadostwo ![]() Moi drodzy,pamietajcie żeby urzywac kosmetyków do cery suchej ale w swoim składzie na pierwszym miejscy muszą posiadac wodę - to jest podstawa,nie mogą też miec kwasow owocowych i witaminy C. Życzę wszystkim powodzenia i jesli przebywacie w UK, wypróbujcie Simple,naprawde polecam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#619 |
Raczkowanie
|
u mnie znów nawrót
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#620 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#621 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich , jestem jak widzicie nowa gdyż dopiero wczoraj stwierdzono u mnie to paskudztwo. Mam takie pytanie mógłby mi ktoś napisać jak wyglądają u was te zmiany na twarzy, nigdzie nie mogę znaleźć żadnego zdjęcia a z opisów na różnych forach chwilami już wątpię czy mam łzs czy innego parcha
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#622 |
Zakorzenienie
|
nie wiem czy juz bylo podawane, ale warto poczytac
http://www.laboratoriumurody.pl/foru...lzs,t1178.html
![]() |
#623 |
Raczkowanie
|
No niestety,aj już sie cieszyłam a tu lipa.Wszak w dalszym ciągu stosuję Simple,(nieużywam żadnych leków ,maści itp.) a wylazło mi to paskudztwo ale wiem,że jest to związane stresem (ślub za 2 tyg.) i chyba zbyt dużą ilością czekolady
![]()
![]() |
#624 |
Raczkowanie
|
Hmmm no to moze was pociesze... przyszlo lato pare razy wybralem sie an stadion pokopac pilka pare dni bylo dosc u planych i sloneczko przygrzewalo...no ale dzieki tym mocnym promieniom zniklo mi LZS nie wiem na jak dlugo ale narzie nie mam
![]() ![]() ps. zapomnialem dodac ze od miesiaca jestem na diecie... czyli duzo sokow ![]() ![]()
cierpliwość i wytrwałość... Edytowane przez Buli Czas edycji: 2009-05-28 o 22:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#625 |
Przyczajenie
|
Przyczyny powstawania ŁZS z tego co się dowiadywałem nie są jasne dla dermatologów. Jedni mówią o stresie jako głównym czynniku, inni o nieprawidłowej diecie, problemach hormonalnych, uczuleniu i zakażeniu grzybem Pityrosporum ovale. Na pewno warto by ustalić co jest najczęstszą przyczyną aby "pokonać wroga". I właśnie tu mam pytanie dotyczące naszej przypadłości.
Czy komukolwiek z was pomogły trwale maście i tabletki przeciwgrzybiczne? (np. Nizoral krem, Clotrimazolum krem,Pirolam lub Hascofungin krem i płyn, Pevazol, Pevaryl- kremy tabletki: Orungal, Sempera, Sporanox, Flumycon, Fungata, Triflucan, Diflucan, Fungores, Ketokonazol, Nizoral) Jeżeli stosowaliście którykolwiek z tych preparatów napiście o skutkach. Weź cie też pod uwagę czy nie stosowaliście również równolegle kremów sterydowych które jak wiemy siwetnie pomagaja ale na krótką metę niestety. Warto wyjaśnić kwestię tego grzyba : ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#626 |
Rozeznanie
|
Witam, ja również męczę sie z tym cholerstwem juz ponad rok.Najgorzej jest na wiosnę -piecze,swędzi a nawet parzy skóra glowy ,jakby tego bylo malo to również piecze twarz i skóra uszów,w uszach i za uszami.Doslownie koszmar.Dermatolog przepisal mi szampon Stierpox czy jakos tak,Elocom(do smarowania raz w tygodniu) oraz Metronidazol.Oczywiscie wszystko to o kant
![]() ![]() Mam do Was pytanie:Czy solarium jest przeciwskazaniem do tej choroby?Czy któras z Was mając ŁZS korzysta z solarium i zauwazyla pogorszenie stanu swojej skóry? Pozdrawiam i prosze o odpowiedz ![]()
![]() |
![]() |
#627 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#628 |
Raczkowanie
|
Mam do Was pytanie:Czy solarium jest przeciwskazaniem do tej choroby?Czy któras z Was mając ŁZS korzysta z solarium i zauwazyla pogorszenie stanu swojej skóry? Pozdrawiam i prosze o odpowiedz
![]() Mnie nic nie było a wrecz przeciwnie ,fajnie mi złagodziło zaczerwienienia oraz stany zapalne.Myśle,że to jest indywidualna sprawa,tak samo jak z lekami,maściami itp.
![]() |
#629 |
Przyczajenie
|
Solarium raczej nie jest polecane przy ŁZS. Być może to sprawa indywidualna, ale pożądane przez ciebie wysuszenie skóry może być krótkotrwałe. Skóra zacznie produkować więcej łoju, a tego nie chcesz. Poza tym jest jeszcze kwestia leków, maści, niektórych witamin, które są fotouczuleniowe i nie lubią solarium.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#630 |
Raczkowanie
|
w desperacji zaczełam od wczoraj używac acne derm.zobaczymy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:31.