Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2010-07-04, 19:33   #421
jamapi
Zakorzenienie
 
Avatar jamapi
 
Zarejestrowany: 2008-11
Lokalizacja: pomorskie
Wiadomości: 9 729
GG do jamapi
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

torcik truskawkowy - III faza

biszkopt:
5 jejek
4 łyzki skrobii kukurydzianej
słodzik do pieczenia (ja mam w płynie huxol i kilknaście machnięć dałam; radze posmakowac surową masę i posłodzić wg uznania)
2 łyzki proszku do pieczenia
1-2 łyżki kakao (zalezy, jak mocno kakowe chcemy mieć, ja dałam 2)
aromat śmietankowy
szczypta soli

masa:
jogurt naturalny 500g
aromat smietankowy
truskawki
żelatyna ok.15g
woda ok. 100ml
słodzik wg uznania;

białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną masę; pozostałe składniki na biszkopt dokładnie wymieszać; dodać ubite białka; ostrożnie połaczyć; przelać na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia; wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st.C na 25 minut;
w międzyczasie przygotowac masę: żelatynę rozpuścić w goracej wodzie i ostawić do lekkiego wystudzenia; do miski przelać jogurt, dodac aromat i słodzik do smaku; dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać dokładnie; wstawić do lodówki aż masa zacznie tężeć;
3/4 ilości truskawek podzielić na 4, a resztę na połówki;
gdy masa zecznie teżeć (nie będzie płynna, ale taka gęsta) podzielić ją na 2 części; do jednej wrzucić pokorojone na ćwiartki truskawki;
wystudzony biszkopt podzielić na pół; na jedenj połówce wyłożyć masę jogurtowo-truskawkową; nałożyć na to druga część biszkoptu i na wierzch mase jogurtową odłożoną wcześniej; na niej położyć połówki truskawek;
ciacho włozyć do lodówki do stężenia (najlepiej na noc);

SMACZNEGO

ps. bez dodatku owoców będzie to na II fazę jak achika napisała - taka duża "kinder kanapka"
__________________


Edytowane przez jamapi
Czas edycji: 2010-07-06 o 09:51
jamapi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-05, 21:30   #422
kocurzasty
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-07
Wiadomości: 1
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Dzień dobry,
Szukam przepisu na jakiś deser, w którym można zmieścić DUŻO białek. Np. 10 białek z dużych jaj. Chcę także, żeby innych dodatków było możliwie jak najmniej. Słyszałem kiedyś, że z samych białek i cukru (w tym przypadku: zamiennika cukru, np. słodzika lub ksylitolu) można zrobić bezy. Potrzebny jest do tego jednak jakiś "woreczek do kremu" czy "strzykawka do kremu". Może ktoś wie coś więcej na ten temat (gdzie zdobyć takie przyrządy lub jak sobie bez nich poradzić)??? Słyszałem rónież można zrobić białka z żelatyną i chudym białym serem a wtedy powstaje coś w rodzaju sernika na zimno. Byłbym naprawdę bardzo wdzięczny, gdyby ktoś mógł mi coś doradzić.
Jeszcze raz podkreślam, że interesuje mnie przede wszystkim białko z kurzego jajka plus minimalne dodatki innych rzeczy, ewentualnie rzeczy bez tłuszczu i węglowodanów (jak chudy biały ser czy żelatyna).
Pozdrawiam serdecznie,
Kocurzasty
kocurzasty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-06, 10:31   #423
Anqa0210
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: Siem-ce Śl.
Wiadomości: 63
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

MINTAJ PIECZONY Z PAPRYKĄ

75dag filetów rybnych
2 łyżki soku z cytryny
2 żółte papryki
2 czerwone papryki
2 cebule
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Filet myjemy, osuszamy, dzielimy na małe kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na ok. 10 min
Paprykę kroimy w niezbyt grube paski. Cebule obieramy i kroimy w krążki. Warzywa przesmażamy na patelni na dwóch kroplach oliwy
Na dnie żaroodpornego naczynia układamy kawałki ryby, obkładamy papryką i podsmażoną cebulą, posypujemy solą, pieprzem i mieloną papryką.
piekarnik rozgrzewamy do 200stopni. Naczynie wstawiamy do ciepłego pikarnika na około 25 min.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki

INDYK W SOSIE PIECZARKOWYM
50-60dag filetu z indyka
20 dag pieczarek
cebula
duży kubek jog. nat.
sól, pieprz
2 łyżki posiekanego koperku
2 listki laurowe

Filet myjemy i osuszamy. Mięso kroimy w niedużą kostkę i oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni z dodatkiem liści laurowych
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i z pieczarkami przekładamy do zrumienionego indyka. Smażymy, co chwilę mieszając.
Wlewamy pół szkl.wody i dusimy ok. 20min. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy jogurt i mieszając dusimy kilka min na małym ogniu. wsypujemy koperek.

CURRY DROBIOWO-KEFIROWE

2 filety z kurczaka
czerwona papryka
cebula
3 łodygi selera naciowego
kolendra
1 łyżka sosu sojowego
łyżeczka curry
sól, pieprz, ostra papryka mielona
SOS
250ml kefiru
100ml jog.nat
łyżka skrobi kuku
łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka curry

Filety z kurczaka kroimy w sporą kostkę. Cebulę kroimy w półksiężyce, paprykę w kostkę, selery w plasterki. Na patelni podsmażamy cebulę i seler. Dusimy pod przykryciem 5min. Dodajemy paprykę, skrapiamy połową sosu sojowego i dusimy na małym ogniu 5min. w razie potrzeby warzywa podlewamy odrobiną wody
na oddzielnej patelni prażymy kolendrę. wkładamy pokrojone piersi z kkurczaka i smażymy do zrumienienia, dodając łyżeczkę curry, dół, pieprz ostrą paprykę
mięso przekładamy do warzyw mieszamy i zalewamy sosem przygotowanym z dokładnie wymieszanych składników. dusimy kilka minut, aż sos zgęstnieje
__________________
start: 05.01.10 63,8
jest : 59,8
05.02.10 : 58,10
05.03.10 : 56,1
05.04.10 : 54,6
05.05.10: 53,0
będzie : 5048?

Anqa0210 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-06, 20:18   #424
katarzyna21
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2006-11
Lokalizacja: Candyshop...
Wiadomości: 1 240
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Sałatka z Surimi - Faza II

Składniki:
Surimi - 6 paluszków
2 jajka na twardo
2 średnie ogórki konserwowe (lub świerze)
1 duży pomidor
1 serek wiejski lekki (lub pól kostki chudego twarogu)
2 łyżki protomajonezu
1 łyżka siekanego kopru (ja lubie dużo)

Surimi, jajka, pomidora i ogórka pokroić w spore kawałki i wrzucić do miski. Serek wiejski odsączyś ze śmietanki w której pływa (w przypadku zwykłaego twarogu - rozdrobnić go) i dodać do reszty składników. Dodać koper i protomajonez wymieszać i wstawić na 15 min do lodówki. Można doprawić solą i pieprzem, ale jeśli protomajonez jest przyprawiony to nie trzeba.

Smacznego
katarzyna21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-07, 10:04   #425
natashkaa
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-02
Lokalizacja: Białystok
Wiadomości: 18
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Piersi kurczaka z grilla I faza
podwójny filet z kurczaka
mały jogurt (ja miałam jogovita 1% tłusczu)
2 ząbki czosnku
przyprawa do kurczaka (miałam z prymata)
przyprawa do grilla (też prymat) ewentualnie zioła - majeranek, oregano, bazylia, pieprz ziołowy

Piersi czyścimy, myjemy. Filetujemy tak jak na kotlety.
Do małego jogurtu wyciskamy 2 ząbki czosnku, dodajemy łyzeczkę czubatą przypraw do kurczaka i łyżeczkę do grilla (jeżeli sami robimy - to tak na oko powinno wyjść 2 łyżeczki tego wszystkiego). Mieszamy. Taka marynata może być również sosem. smarujemy marynatą pokrojonego kurczaka, odstawiamy na godzinkę, a jeszcze lepiej - jak zostanie na noc, wtedy smak kurczaka jest jeszcze lepszy.

W wersji PW - na grillu robimy do tego pieczarki i cukinię - nieeebo w gębie

Sałatka krabowa
około 15 paluszków krabowych
protomajonez (lub majonez extra light ze sklepów ze zdrową żywnością (ma 5% tłuszczu i spełnia warunki)
3 jajka ugotowane na twardo
curry (łyżeczka)
5 dużych ogórków kiszonych
koperek (pęczek)
jedna sparzona cebula drobno pokrojona.

Wszystko pokroić i wymieszać - wychodzi około 5 porcji
__________________
Beautiful things

Nasz Skarbek Zuzia - 18.11.2009 r.

Dukan - było 85 kg Teraz 71 kg dążę do 68 kg
natashkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-08, 11:46   #426
Anqa0210
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-01
Lokalizacja: Siem-ce Śl.
Wiadomości: 63
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

BUDYŃ WERSJA WHITE
1 żółtko
2 łyżeczki słodziku
1 łyżka skrobi
1szk mleka
3 łyżki odtł. mleka w proszku
ewentualnie aromat śmietankowy lub waniliowy (ja nie dodaję)

W niepełnej szklance mleka wymieszać żółtko i słodzik całość zagotować.
w osobnym naczyniu wymieszać w kilku łyżkach mleka skrobię i mleko w proszku (ew.dodać aromat)
masę dodajemy do gotującego się mleka z żółtkiem... gotujemy chwileczkę na malutkim ogniu mieszając
przepis inspirowany budyniem Karolinusienki
__________________
start: 05.01.10 63,8
jest : 59,8
05.02.10 : 58,10
05.03.10 : 56,1
05.04.10 : 54,6
05.05.10: 53,0
będzie : 5048?

Anqa0210 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-09, 10:41   #427
karolinusienka
Zakorzenienie
 
Avatar karolinusienka
 
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 9 421
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Ryba z warzwami pod beszamelem
http://dukan.blox.pl/2010/07/Ryba-z-...ml?commented=1
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-07-12, 07:45   #428
twinsplus1
Zadomowienie
 
Avatar twinsplus1
 
Zarejestrowany: 2010-05
Lokalizacja: Anglia/Polska
Wiadomości: 1 262
GG do twinsplus1
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Przepis nie moj lecz z blogu http://www.lekkoznaczypysznie.blogspot.com/

sprawdzone i pyszne ale dopiero na FAZE II I DALSZE


Lody z Nutellą Light

2 jajka
4 łyżki słodziku
200 ml jogurtu naturalnego
200 ml mleka 0,5%
150 g Nutelli Light (przepis na moim blogu)

Ubić białka ze słodzikiem i jogurtem.(uzyskujemy słodką śmietankę).
Dodać mleko i Nutellę Light (2 żółtka możemy dodać lub nie- opcjonalnie- ale jeśli NIE dodaliśmy ich do Nutelli, to robiąc lody, lepiej je dodać). Zmiksować.
Wstawić do zamrażarki na godzinę. Po godzinie wyjąć i zmiksować. Za godzinę znów zmiksować. Zostawić do zmrożenia. Po trzeciej godzinie lody powinny być w zasadzie gotowe.

NUTELLA LIGHT

Prygotowanie :
10 min

Składniki :
7 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
1 czubata łyzeczka odtłuszczonego kakao
3 czubate łyzki słodzika w proszku
4 krople aromatu rumowego/arakowego
4 krople aromatu pomarańczowego
3 płaskie łyzki odtłuszczonego mleka w płynie
(MOZNA EWENTUALNIE DODAĆ : 1 żółtko ze sredniej wielkości jajka)

1. Zmiksować razem mleko w proszku, kakao, słodzik aby uzyskać jednolitą masę bez grudek.
2. Dodać mleko w płynie i ewentualnie 1 żółtko. Ręcznie wszystko wymieszać przez kilka minut, aż do otrzymania kremu o gładkiej i błyszczącej powierzchni. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać mleka w płynie.
__________________
start 29.06.2017 The Tapping Solution for Weight Loss & Body Confidence

wzrost: 174 cm
79-78-77-76-75-74-73-72-71-70-69-68-67-66-65-64-63-62-61-60-59-58

Nothing is Impossible to a willing mind
twinsplus1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-12, 11:51   #429
agusiadg
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2008-10
Wiadomości: 10
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

http://dukanowa.blox.pl/2010/07/Cias...kawalkami.html zapraszam! ciasto jest przepyszne!!!
agusiadg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-13, 10:33   #430
k_rubia
Rozeznanie
 
Avatar k_rubia
 
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: moja słodka tajemnica....
Wiadomości: 616
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Właśnie pałaszuję w pracy, kompletna improwizacja...
nawet nie wiem jak zatytułować

Zawijańce ;-) P+W

Liście sałaty lodowej
kawałek Fety
pomidor
kilka plasterków szynki
przyprawy do smaku, ewentualnie zioła

fetę, pomidorki, szyneczkę pokroiłam w kosteczkę, wymieszałam, przyprawiłam i włożyłam w liście sałaty lodowej. Ten rodzaj sałaty jest dla mnie jednym z lepszych: cudowna w smaku, delikatna, chrupiąca, plastyczna. Nazwałam to "zawijańce" bo po prostu farsz zawinęłam w liście i wyszły takie "gołąbkowe". świetne na przekąskę w II fazie
pozdrawiam
__________________
"...Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę, bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego..."
Marek Aureliusz
k_rubia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-14, 14:02   #431
GosiaSrosia
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-06
Wiadomości: 2
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Feta? Jaką fetę wolno nam jeść? Szukałam takiej do 3-4% tłuszczu, ale nie znalazłam..
GosiaSrosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-14, 17:03   #432
bina212
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-07
Lokalizacja: maciejówka
Wiadomości: 7
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy


Edytowane przez bina212
Czas edycji: 2010-07-14 o 17:29 Powód: Przesunięcie
bina212 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-14, 19:14   #433
jestemtutylkonachwile
Zakorzenienie
 
Avatar jestemtutylkonachwile
 
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 3 745
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Ciepło- zimny Pan sernik z zimną Panią Galaretką Faza P/PW

Sernik:
3 jaja L
0,5 kg białego sera (ja kupiłam w Carrefourze B-22,2g T-0g W- 2,7g)
8 łyżeczek żelatyny
150 ml mleka 0%/0,5 %
1łyżka kakao Decomoreno
aromat do ciast
słodzik

Na patelni podgrzewamy serek i rozgniatamy go, dodajemy jajka i podgrzewamy do momentu aż się zetną, w tym czasie w mleku rozpuszczamy żelatynę i słodzik. Następnie dodajemy mleko do serka z jajkami, mieszamy. Część masy wlewamy do formy. Do pozostałej części dodajemy kakao i podgrzewamy żeby się ładnie kakao rozeszło w serku, przelewamy do formy i chłodzimy. Na wierzch można zrobić galaretkę


Galaretka:
ok 2 łyżeczek żelatyny
odrobina wody
napój Vivat z Biedronki (napój typu light na słodziku)/może też być Cola Zero

W gorącej wodzie rozprowadzamy żelatynę zalewamy do pełna szklankę napojem light. Można dodać słodzik, żeby było słodsze. Galaretkę chłodzimy i schłodzoną wylewamy na schłodzony serniczek.

17,36g Białek
1,6g Tłuszczu
2,87g Węgli
i 101,1 kcal
jestemtutylkonachwile jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-15, 12:59   #434
rumcia1
Rozeznanie
 
Avatar rumcia1
 
Zarejestrowany: 2008-03
Wiadomości: 874
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

sub
__________________
rumci robótki ręczne

rumcia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-17, 17:48   #435
cleopatra1986
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-02
Wiadomości: 16
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

OMLET WĄTRÓBKOWY (wszystkie fazy)

Sposób na błyskawiczny i sycący obiad dla tych, którzy "tolerują" wątróbkę

ok. 25 dag wątróbek drobiowych
1 jajko
łyżeczka skorbii kukurydzinej
vegeta, pieprz
na P+W można dodać cebulę a na proteinach np. kosteczkę smaku knorr (smażona cebulka)

Wątróbkę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Poddusić/podsmażyć na patelni pod przykryciem, jeśli na fazę z warzywami to dodać też cebulę pokrojoną w kostkę. Jajko rozmieszać ze skrobią, można dodać odrobinę mleka jeśli jest gęste, doprawić, dodać do tego wątróbkę i ponownie wylać na patelnię. Smażyć kilka minut na wolnym ogniu, potem obrócić (nie zawsze udaje się to zrobić tak, żeby wszystko było w jednym kawałku), smażyć jeszcze kilka minut pod przykryciem. Można zjeść z sosem czosnkowym, albo ogórakami korniszonymi, musztardą itp. Na duży apetyt trzeba podwoić składniki.

Edytowane przez cleopatra1986
Czas edycji: 2010-07-18 o 10:33
cleopatra1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-19, 11:21   #436
redo92
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2007-12
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 1 548
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

FIT PLACUSZKI Z SOSEM KAKAOWYM (P , PW)

Składniki: (3 porcje, ok 15 placuszków)
Placuszki:
  • 3 jajka
  • 4 łyżki otrąb owsianych i 4 pszennych
  • 100g jogurtu naturalnego (ok. 3,5 łyżki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • słodzik (ja mam w tabletkach, więc dałam 10 rozgniecionych)
  • 2 łyżeczki cynamonu lub KROPLA jakiegoś aromatu (dobry jest migdałowy)
SOS:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 tabletki rozgniecionego słodzika
  • 2,5 płaskie łyżeczka kakao
Przygotowanie:
PLACUSZKI:
Roztłuc jajka, dodać jogurt i trzepać ja na omlet, aż do jednolitej masy przypominającej majonez. Dodać otręby (mielone), proszek do pieczenia, słodzik, cynamon lub aromat i lekko, ale dokładnie wymieszać. Smażyć na DOBRZE rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu. Nakładać malutkie porcje o średnicy mniej więcej 6-9cm, aby się nie rozwaliły. Smażyć przez chwileczkę aż do zarumienia.

SOS:
do jogurtu dodać rozgniecione dwa słodziki i kako. Dobrze wymieszać.

SPOSÓB PODANIA:
Wziąć 5 placuszków (powinno wyjść ok. 15), cztery z nich posmarować delikatnie sosem i nałożyc jeden na drugi. Piąty placuszek położyc na samej górze i polać bardziej obficie sosem. Można posiekać drobno bakalie i posypać górę.

Smacznego

KALORIE:
placki - ok. 550 kcal ( ja nie miałam jogurtu 0%, dlatego mogło mi wyjsc troszke więcej kalorii)
SOS - ok. 70 kcal

jedna porcja (5 placuszków z sosem) - ok. 200 kcal

Edytowane przez redo92
Czas edycji: 2010-07-19 o 11:27
redo92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-24, 03:56   #437
emerka81
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-06
Lokalizacja: liverpool
Wiadomości: 8
GG do emerka81
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

[QUOTE=Anulka 45;16827002]Zupa kapuściana P+W
myślę ,że wszyscy znają ale musiałam coś napisać na dobry początek

składniki:
biała kapusta,
papryka czerwona
seler korzenny,
seler naciowy,
marchewka
cebulka,
por
natka pietruchy
rosołek w kostce "mniej tłuszczy i soli"np.Winiary
koncentrat pomidorowy /bez cukru/
przyprawy :co kto lubi ja np.daję sporo chili żeby nabrała"wyrazu"

Wszystko posiekać ,poszatkować ,zetrzeć w/g uznania .Wrzucić do gara z wodą i rosołkiem,nie gotować zbyt długo aby warzywka nie straciły za dużo witamin ,pod koniec dodać koncentrat ,natkę i zjeść ze smakiem.

zajadamy się nią jak wariaty w fazie P+W


Ta zupa to chyba jako dodatek? Zapomnialas o bialku chyba =]

Rzucam sie przepisem, by mnie nie zlinczowano :P

Sernik na zimno

- 2 x jogurt nat 0% (gesty najlepszy)
- zelatyna
- troche owocow malo slodkich jak truskawki
- kolor (np. do barwienia lukieru do piernikow)
- squash/czy w PL to sie nazywa chyba syrop, ale nie na bazie C6H12016, tylko innych substancji wysokoslodzacych

1. W jednym naczyniu/garnuszku rozrobic zelatyne w 0.5l wody, dodac kolor, dodac squah/syrop odstawic az troche przestygnie

2. W innym naczyniu rozrobic zelatyne w 100ml wrzatku, ale wsypac ilosc na 0.5l (gdyz bedziemy to dodawac do jogurtu), odstawic az przestygnie

3. Czysta kolorowa galaretke wylac na spod torownicy czy przezroczystych szklanek

4. Druga zelatyne w 100ml dodac do jogurtu, dodac truskwaki (owoce) pokrojone, czy rozciapciane, przelac do tortownicy/szklanek gdy dolna czesc ostygnie

5. Wstawic do zamrazarki na 10min, wyjac, zalac gore reszta kolorowej galaretki

6. Wstawic znow do zamrazarki na jakies 20 min

-> wlasnie tak sobie pomyslalam, ze moze na spod moznaby jakies cos z otrab wykombinowac?
-> nastepnym razem dodam do jogurtu troche ubitych bialek, moze wyjdzie bardziej puszysty

Wyszlo bardzo kolorowo i mniamusnie, i raptem ze 2godziny to zajmuje.
__________________
'I used to be a butterfly, but now I am only a butter'
emerka81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-26, 14:21   #438
mavika
Zakorzenienie
 
Avatar mavika
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 6 629
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Omlet z surimi faza 1

3 jajka
100g surimi
cebulka
bazylia
sól
pieprz
pół małego słoiczka koncentratu pomidorowego

Białka lekko ubijamy, żółtka mieszamy z posiekanymi surimi, cebulką i przyprawami. Wlewamy na nagrzany teflon i smażymy do ścięcia się wierzchu, przewracamy i dosmażamy z drugiej strony. Koncentrat mieszamy z solą i smarujemy omlet.
__________________
Wątek ciuchowy
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post38561988
mavika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-27, 09:14   #439
missines
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-03
Wiadomości: 435
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Pampuchy- babuchy serowe II FAZA

2 jajka
4 - 5 łyżeczki słodziku w proszku
kostka twarogu 200g
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki skrobi kukurydzianej
aromat waniliowy

Jajka ze słodzikiem ubić mikserem. Rozkruszyć trochę twaróg i dodać do jajek - miksować aż zostaną drobne grudki z twarogu. Dodać proszek do pieczenia, skrobię i kilka kropel aromatu. Jeszcze raz porządnie wszystko zmiksować i rozlać na do foremek np. na mufinki.
Wstawić do piekarnika 160stopni na 0k. 20 minut.

Z tych proporcji wychodzi 6 babeczek.
__________________


Edytowane przez missines
Czas edycji: 2010-07-27 o 10:48
missines jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-28, 09:00   #440
ZosiaMix
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 18
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

To ja tak z innej beczki, wiecie może na czym mogła polegać dieta Anny Muchy opisana bardzo pobieżnie przez samego trenera tutaj:
http://mojtrener.com.pl/11kg-muchy-m...dzamy-gwiazdy/ ?
__________________
Wszystko jest trudne do momentu gdy nie stanie się proste ...
http://www.sol-lar.pl - gabinet w Łodzi, któremu ufam
ZosiaMix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-28, 12:56   #441
aczaja
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2007-08
Wiadomości: 1
Smile Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

hej,
co mam zrobić żeby mi się rozpuściła żelatyna ? w przepisie NAPOLENKI
aczaja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-28, 17:21   #442
Pogoda
Rozeznanie
 
Avatar Pogoda
 
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 683
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Sernik na zimno a'la jogurtowa żelka

1 kg sera,
0,5l mleka chudego,
70g żelatyny,
5 jaj,
słodzik (u mnie 20-25 tabletek)
aromaty

Żelatynę rozpuszczamy w mleku i studzimy. W międzyczasie mieszamy ser, słodzik i żółtka, osobno ubijamy białka. Lekko wystudzone mleko dodajemy do sera i mieszamy, potem białka i aromaty. Ja swój ostatnio dzieliłam na 3 części: z kakaem, aromatem waniliowym i kokosowym i napaćkałam naprzemiennie do tortownicy wyłożonej folią aluminiową i do lodówki. Ze względu na dużą zawartość żelatyny wychodzi bardziej ptasie mleczko niż sernik, jest to taka zbita, żelowata masa, (spodoba się wielbicielką żelek jogurtowych ) Ale uwaga MLEKO

Sernik na zimno

1 kg sera chudego,
150 ml wody,
40 g żelatyny,
5 jaj,
słodzik (u mnie 20-25 tabletek)
aromaty.

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy. W międzyczasie mieszamy ser, słodzik i żółtka, osobno ubijamy białka. Lekko wystudzoną wodę z żelatyną dodajemy do sera i mieszamy, potem białka i aromaty. Ten już smakuje jak sernik

Mnie taki sernik wystarcza na 3 dni, jadam na śniadania do kawy i jako kolację.

Wysokobiałkowe mleko smakowe
Uwaga: Wykonanie wymaga posiadania maszyny gotująco-mieszającej (moja na zdj. nazwa się cenzuruje) . W innym wypadku można się odznaczyć pomysłowością, ale za efekty nie ręczę

250ml mleka 0,5%
1 jajko
słodzik (u mnie 4 tabletki)
opcjonalnie:
aromat smartcoffiee 4 krople (aromaty olejowe się nie nadają, bo nam ten tłuszcz będzie pływał po wierzchu)
lub łyżeczka kakao, czy kawy rozpuszczalnej

U mnie wygląda to tak: Wszystkie składniki wkładamy do machiny i zakładamy motylek. Nastawiamy czas 4 min, temperatura 100 stopni, obroty pozycja 3 (musi się szybko mieszać, żeby nie pływały farfocle z jajka). Najlepiej smakuje na zimno.
__________________
"Nigdy nie śnię o niedorzeczności moich myśli w stanie czuwania" Hobbes
Pogoda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-01, 15:55   #443
Ariena
Zakorzenienie
 
Avatar Ariena
 
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 3 258
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Ciasto kakaowe w 3 minuty.

Mój TŻ zrobił mi deserek Dukanowski w mikroweli. Podaję składniki:

- 2 płaskie łyżeczki kakao odtłuszczonego
- 3 łyżeczki czubate skrobi kukurydzianej
- 3 łyżeczki mleka 0,0%
- 1 jajko
- 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
- słodzik do smaku (TŻ dał 7 tabletek rozkruszonych)
- na wierzch serek homogenizowany 3%

Wszystko wymieszać razem i dać do mikroweli na 3 minuty na maksymalną moc. Po wyjęciu dać na wierzch posłodzony słodzikiem serek homogenizowany i otręby w granulkach, albo posypać kakao. Bardzo dobre! Zaspokoiło moją potrzebę "słodko ciastową".
__________________
wisienka na torcie
Ariena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-09, 18:19   #444
dominika_24
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-08
Wiadomości: 2
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Galaretka+jogurt naturalny=pyszny,prosty deserek
Faza Pierwsza

Potrzebne nam beda:
*2 rozne galaretki (ja uzylam malinowa i pomaranczowa firmy Hartley's na slodziku)
*okolo 300gram jogurtu naturalnego bez cukru, 0% tluszczu
*aromat (opcjonalnie; taki, ktory najbardziej lubimy i bedzie pasowal do smaku galaretki, ja do pomaranczowej dodalam rumowy i bylo ok

Przygotowanie:
*Galaretki przygotowujemy w osobnych naczyniach wg przepisu na opakowaniu z tym, ze uzywamy tylko POLOWE WODY,
*Z jednej odlewamy troche do kubeczka (posluzy nam jako wykonczenie deserku)
*Do przestudzonych galaretek dodajemy jogurt i dokladnie mieszamy, tak aby nie bylo grudek, mozemy dodac ulubiony aromat,
*Galaretke z jogurtem wlewamy do szklanki/miseczki/kieliszka i wkladamy do lodowki, gdy lekko stezeje wlewamy kolejna czesc w innym kolorze, znowu do lodowki na jakies 20min i wykonczamy "czysta" galaretka.

Smacznego!!!
dominika_24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-10, 18:13   #445
agusiadg
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2008-10
Wiadomości: 10
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Żelki z kwaśną posypką -------> www.dukanowa.blox.pl zapraszam
agusiadg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-10, 22:04   #446
missines
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-03
Wiadomości: 435
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Nutellowe kuleczki rumowe!

7 łyżek mleka w proszku
1 łyżka odtłuszczonego kakao
5 łyżeczek słodzika w proszku
3 łyżki mleka
aromat rumowy
otręby owsiane

krok 1.
7 łyżek mleka - jeżeli mamy granulowane mleko to przecieramy przez sitko do rondelka, grudki znikają i mamy "mąkę" z mleka w proszku,
dalej dodajmy łyżkę kakao, 5 łyżeczek słodziku w proszku, 3 łyżki mleka i szybko mieszamy.
Do gęstej pysznej papki dodajemy kilka kropli aromatu rumowego, jeszcze raz mieszamy i krem bardziej gęstnieje.

krok 2.
Na deseczkę wysypujemy otręby.
Łyżeczką nabieramy troszeczkę kremu, maczamy łyżkę z kremem w otrębach, jak juz wszystko się oblepi drugą łyżeczką zeskrobujemy wszystko, jeszcze trochę maczamy w otrębach i jak już krem nie lepi się do rąk turlamy w rękach kuleczki.
Z kuleczek, które mają po ok 1,5cm - wychodzi ok 15 sztuk.

Krok 2 powtarzamy, aż wszystko wyskrobiemy z rondelka

Jak wytrzymasz żeby nie zjeść wszystkiego od razu, to wstaw chociaż na 2 godzinki do lodówki,dopiero będą odjazdowe!!!!

__________________


Edytowane przez missines
Czas edycji: 2010-08-10 o 22:06
missines jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-11, 11:49   #447
karolinusienka
Zakorzenienie
 
Avatar karolinusienka
 
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 9 421
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

Czekoladowe naślniki.
ZAPRASZAM: -> www.dukan.blox.pl

ps.agusia smaka mi zrobilas żelkami :P
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-17, 17:13   #448
zielonamorelka
Zakorzenienie
 
Avatar zielonamorelka
 
Zarejestrowany: 2008-05
Lokalizacja: tam gdzie mnie nogi poniosły...
Wiadomości: 6 232
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

subskrybuje macie tu super przepisy napewno niektóre wyprubuję[te zgodne z moją dietką south beach]a żeby nie było że tylko od was biorę to podzielę się pysznym napojem

Gorąca czekolada do picia z pianką

Składniki: 2 białka, 4-5tabletek słodziku[jeśli chcemy słodkie to można i 8 dać], 4 łyżeczki kakao (bez cukru), 200ml mleka.

Przygotowanie: W blaszanym garnuszku ubij 2 białka na sztywną pianę, dodaj kakao, dokładnie wymieszaj. Dolej mleko, wrzuć słodzik, postaw na niedużym ogniu i mieszaj. Gdy zrobi się gorące przelej np. do kubka
__________________
drożdże part 5 od 10.11.13r.
waga max-103,2kg
SBDiet 19.10.13r
teraz-88,8kg
wzrost 172cm
zielonamorelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-29, 18:02   #449
wiewiorka07
Raczkowanie
 
Avatar wiewiorka07
 
Zarejestrowany: 2010-08
Lokalizacja: sercem w Dalmacji :) a ciałkiem gdzie Hitler i Stalin zrobili co swoje...
Wiadomości: 368
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

KREWETKI Z WARZYWAMI – FAZA II PW
0,5 kg krewetek
2 średnie cebulki
1 papryka
1 mała papryczka chili
6 ząbków czosnku
0,5 szklanki bulionu ( w oryginale białego wina)
Natka pietruszki
Sól i pieprz

Na rozgrzaną patelnię wrzucić czosnek i zarumienić, do tego dodać pokrojoną drobno cebulkę. Jak się zarumieni przykryć i dusić chwilkę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i papryczkę chili. Chwilę poddusić. Następnie obrane ze skórki i pokrojone pomidory wrzucamy, smażymy i po chwili przykrywamy do podduszenia. Na sam koniec dodajemy 0,25-0,5 wg uznania bulionu ( ja dałam wino :P ) i czekamy aż delikatnie wyparuje. Z krewetek usuwamy nitki i odwłok, żeby było wygodniej jeść i wrzucamy na 2-3 minuty pod przykrycie. Gotowe danie nakładamy i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego J
__________________


moje Motto: jestem piękna, zgrabna, mądra, zaje***ta i mogę w życiu wszystko!!!!

czas w to uwierzyć
wiewiorka07 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-31, 09:19   #450
karolinusienka
Zakorzenienie
 
Avatar karolinusienka
 
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 9 421
Dot.: Przepisy - francuska dieta proteinowa dr Pierre Dukana - Przepisy

TORT "SMIETANKOWY"
zapraszam www.dukan.blox.pl
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-12-10 20:50:17


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:46.