Na czym smażyć ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2010-09-19, 09:21   #1
ThinSpire
Raczkowanie
 
Avatar ThinSpire
 
Zarejestrowany: 2010-09
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 174

Na czym smażyć ?


Witam Wizażanki

Na czym najlepiej smażyć tak aby było zdrowo ?

Oczywiście rozumiem że najlepiej byłoby gdyby mięsa, rybki etc. były gotowane zamiast smażone.

Niestety nie mogę piec bo coś się porobiło z piekarnikiem że przy wysokiej temperaturze wywala w całym domu korki.

Poza tym nie posiadam na chwilę obecną patelni, na której mogłabym smażyć bez użycia tłuszczu.

Czym zatem smażyć : na oleju ? na smalcu ? na oliwie z oliwek ? czy może zupełnie coś innego.
__________________

ThinSpire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-19, 09:35   #2
esor
Mamusia Luty 2016
 
Avatar esor
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 4 122
Dot.: Na czym smażyć ?

oliwa
__________________

03.10.2015 żona

22.02.2016 Hania
19.04.2017 Agatka
esor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-19, 11:55   #3
JulitaJ
Raczkowanie
 
Avatar JulitaJ
 
Zarejestrowany: 2009-12
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 103
Dot.: Na czym smażyć ?

Moim zdaniem najlepiej jednak kupić dobrą patelnię teflonową Tefala, wydać te 80zł i smażyć bez tłuszczu. Jest to inwestycja w twoje zdrowie i figurę. A zwraca się szybciutko, jak np u mnie miesiąc fitnessu kosztuje 120zł.

A jeśli smażyć to absolutnie nie na maśle, bo się wydzielają jakieś szkodliwe substancje. Na boczku czy smalcu, to po prostu bardzo kaloryczne wychodzą dania. Oleju nie lubię, bo pryska i brudzi całą kuchnię. Oliwa jest the best. Nie pryska, nie trzeba dużo jej używać i jest zdrowa. Mi 1 litr oliwy starcza na 4 miesiące dla 2 osób. Ale dozuję ją baardzo oszczędnie. Jedna, dwie łyżki oliwy na danie.
Wczoraj np usmażyłam naleśniki bez tłuszczu. Smakowały tak jak zwykłe naleśniki, a przynajmniej po zjedzeniu nie było uczucia ciężkości w żołądku i bez uczucia senności.

Pozdrawiam.
__________________
Obym był zdrowa i silna, czego i Wam Wizażanki życzę
JulitaJ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-19, 11:59   #4
nieprzytomna
Wtajemniczenie
 
Avatar nieprzytomna
 
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 2 876
Dot.: Na czym smażyć ?

Oliwa z oliwek nie nadaje się do smażenia(do spożycia tylko na zimno).

Ja zdecydowanie polecam olej rzepakowy
__________________
3...
nieprzytomna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-19, 13:41   #5
moja imaginacja
Zakorzenienie
 
Avatar moja imaginacja
 
Zarejestrowany: 2010-09
Lokalizacja: De
Wiadomości: 9 061
Dot.: Na czym smażyć ?

Olej rzepakowy, slonecznikowy, z pestek winogron
oliwa jest dobra, ale jakas tam jej odmiana; własciwie sama nie wiem jaka
moja imaginacja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-19, 14:46   #6
JulitaJ
Raczkowanie
 
Avatar JulitaJ
 
Zarejestrowany: 2009-12
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 103
Dot.: Na czym smażyć ?

A w jakim sensie nie nadaje się do smażenia?
Jeśli chodzi o to, że traci swoje zdrowotne właściwości, to wiem, to tak samo jak miód w gorącej herbacie - dla smaku. Wszystko mi się udaje na oliwie, nie rozpada się, więc o co chodzi?
__________________
Obym był zdrowa i silna, czego i Wam Wizażanki życzę
JulitaJ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-19, 15:35   #7
moja imaginacja
Zakorzenienie
 
Avatar moja imaginacja
 
Zarejestrowany: 2010-09
Lokalizacja: De
Wiadomości: 9 061
Dot.: Na czym smażyć ?

o zdrowotne wlaściwosci, bo ja smażyłam na oliwie i tez bylo wszystko ok
moja imaginacja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-09-19, 15:45   #8
ATENA84
Rozeznanie
 
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: sosnowiec
Wiadomości: 786
Dot.: Na czym smażyć ?

Oliwa z oliwek ze wzgledu na swój skład posiada niską temperaturę topnienia. Podczas smażenia z jej udziałem dochodzi do wytwarzania z tłuszczów trans (mających własciwości miażdzycorodne) oraz wytwarzania WWA, które sa szkodliwe dla naszego zdrowia.

Do smażenia polecany jest olej rzepakowy bezerukowy dobrej jakości np. olej kujawski
ATENA84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-19, 16:44   #9
garden_d
Zakorzenienie
 
Avatar garden_d
 
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: parę chwil wcześniej.
Wiadomości: 6 532
Dot.: Na czym smażyć ?

Cytat:
Napisane przez ATENA84 Pokaż wiadomość
Oliwa z oliwek ze wzgledu na swój skład posiada niską temperaturę topnienia. Podczas smażenia z jej udziałem dochodzi do wytwarzania z tłuszczów trans (mających własciwości miażdzycorodne) oraz wytwarzania WWA, które sa szkodliwe dla naszego zdrowia.

Do smażenia polecany jest olej rzepakowy bezerukowy dobrej jakości np. olej kujawski
dymienia
garden_d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-19, 17:49   #10
JulitaJ
Raczkowanie
 
Avatar JulitaJ
 
Zarejestrowany: 2009-12
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 103
Dot.: Na czym smażyć ?

Dzięki za odpowiedzi, zastanowię się nad tym moim smażeniem
__________________
Obym był zdrowa i silna, czego i Wam Wizażanki życzę
JulitaJ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-19, 17:50   #11
igunia18
Zadomowienie
 
Avatar igunia18
 
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 1 189
Dot.: Na czym smażyć ?

polecam olej rzepakowy
__________________



igunia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-19, 18:20   #12
ThinSpire
Raczkowanie
 
Avatar ThinSpire
 
Zarejestrowany: 2010-09
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 174
Dot.: Na czym smażyć ?

a jak to jest ze smalcem ?
gdzieś mi się o oczy obiła informacja jakoby był najzdrowszym wyborem :|
__________________

ThinSpire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-19, 22:26   #13
Arrillaga
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2010-09
Lokalizacja: Espana
Wiadomości: 9
Dot.: Na czym smażyć ?

Olej kokosowy.
__________________
56 -> 50 kg
158 cm
Arrillaga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-20, 11:47   #14
SourTimes
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2006-09
Wiadomości: 8
Dot.: Na czym smażyć ?

"Obecne w olejach nienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo podatne na utlenianie, zwłaszcza w wysokich temperaturach. Powstające wówczas związki są bardzo szkodliwe dla zdrowia."

"Smażenie dań z oliwą z oliwek stanowi zdecydowanie mniejsze zagrożenie zdrowotne niż obróbka termiczna na oleju słonecznikowym lub rzepakowym. "

Źródło: http://wyborcza.pl/1,75480,7717475,M...margaryny.html


"(...)chodzi o smażenie na olejach, w których przeważają przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Szkodliwe więc jest smażenie na słonecznikowym oleju czy sojowym, ale już olej z pestek winogron zawiera przede wszystkim kwasy jednonienasycone, czyli jest zbliżony do oliwy z oliwek. Oliwa z oliwek jest uniwersalnym tłuszczem, który ma najwięcej, bo 72 proc., jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej rzepakowy ma 68 proc."

"Do smażenia jest albo oliwa, albo olej rzepakowy. Smalec może być. Ale nie masło, bo przede wszystkim nie usmażymy mięsa na maśle z tego względu, że jego temperatura wrzenia jest za niska."

Źródło: http://wyborcza.pl/1,75480,7867582,A...margaryna.html

Drugi tekst jest odpowiedzią na pierwszy. Jak widać w obydwu oliwa jest polecana jako najlepszy środek do smażenia. Rozumiem z tego, że należy wybierać do smażenia oleje, które zawierają jak najmniej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ponieważ w wysokiej temperaturze przekształcają się one w związki szkodliwe dla zdrowia.
SourTimes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-20, 19:12   #15
ponette
Raczkowanie
 
Avatar ponette
 
Zarejestrowany: 2010-08
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 100
Dot.: Na czym smażyć ?

tak, smażymy na oliwie z oliwek, ale nie Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA (extra vergine) - tą dodajemy do zimnych potraw
__________________
58.7
20.XII - 56,2
I cel - 55kg
II cel - 52kg
III cel - 50kg
ponette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-20, 19:59   #16
SourTimes
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2006-09
Wiadomości: 8
Dot.: Na czym smażyć ?

ponette: Dlaczego nie smażymy na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia?
SourTimes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-21, 10:03   #17
ponette
Raczkowanie
 
Avatar ponette
 
Zarejestrowany: 2010-08
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 100
Dot.: Na czym smażyć ?

dlatego - jak napisano w artykule i ogólnie wszędzie można przeczytać - pod wpływem wysokiej temperatury traci zdrowotne właściwości zamieniając je na szkodliwe trans'y.
__________________
58.7
20.XII - 56,2
I cel - 55kg
II cel - 52kg
III cel - 50kg
ponette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-21, 11:32   #18
JulitaJ
Raczkowanie
 
Avatar JulitaJ
 
Zarejestrowany: 2009-12
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 103
Dot.: Na czym smażyć ?

Uff, czyli jednak mogę smażyć na oliwie z oliwek. To będę kupować jedną małą buteleczkę tej oliwy extra virgin i jedną butlę do smażenia.
Zależy też kto co rozumie pod pojęciem smażenie. Bo ja jednak częściej duszę warzywa niż smażę. A co do mięsa, to jem głównie ryby, które piekę. Od czasu do czasu tylko smażę kurczaczka.
__________________
Obym był zdrowa i silna, czego i Wam Wizażanki życzę
JulitaJ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:45.