|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-09
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 174
|
Na czym smażyć ?
Witam Wizażanki
![]() Na czym najlepiej smażyć tak aby było zdrowo ? Oczywiście rozumiem że najlepiej byłoby gdyby mięsa, rybki etc. były gotowane zamiast smażone. Niestety nie mogę piec bo coś się porobiło z piekarnikiem że przy wysokiej temperaturze wywala w całym domu korki. Poza tym nie posiadam na chwilę obecną patelni, na której mogłabym smażyć bez użycia tłuszczu. Czym zatem smażyć : na oleju ? na smalcu ? na oliwie z oliwek ? czy może zupełnie coś innego.
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Mamusia Luty 2016
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 4 122
|
Dot.: Na czym smażyć ?
oliwa
![]()
__________________
03.10.2015 żona ![]() 22.02.2016 Hania ![]() 19.04.2017 Agatka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-12
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 103
|
Dot.: Na czym smażyć ?
Moim zdaniem najlepiej jednak kupić dobrą patelnię teflonową Tefala, wydać te 80zł i smażyć bez tłuszczu. Jest to inwestycja w twoje zdrowie i figurę. A zwraca się szybciutko, jak np u mnie miesiąc fitnessu kosztuje 120zł.
A jeśli smażyć to absolutnie nie na maśle, bo się wydzielają jakieś szkodliwe substancje. Na boczku czy smalcu, to po prostu bardzo kaloryczne wychodzą dania. Oleju nie lubię, bo pryska i brudzi całą kuchnię. Oliwa jest the best. Nie pryska, nie trzeba dużo jej używać i jest zdrowa. Mi 1 litr oliwy starcza na 4 miesiące dla 2 osób. Ale dozuję ją baardzo oszczędnie. Jedna, dwie łyżki oliwy na danie. Wczoraj np usmażyłam naleśniki bez tłuszczu. Smakowały tak jak zwykłe naleśniki, a przynajmniej po zjedzeniu nie było uczucia ciężkości w żołądku i bez uczucia senności. Pozdrawiam.
__________________
Obym był zdrowa i silna, czego i Wam Wizażanki życzę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 2 876
|
Dot.: Na czym smażyć ?
Oliwa z oliwek nie nadaje się do smażenia(do spożycia tylko na zimno).
Ja zdecydowanie polecam olej rzepakowy ![]()
__________________
3... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-09
Lokalizacja: De
Wiadomości: 9 061
|
Dot.: Na czym smażyć ?
Olej rzepakowy, slonecznikowy, z pestek winogron
oliwa jest dobra, ale jakas tam jej odmiana; własciwie sama nie wiem jaka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-12
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 103
|
Dot.: Na czym smażyć ?
A w jakim sensie nie nadaje się do smażenia?
Jeśli chodzi o to, że traci swoje zdrowotne właściwości, to wiem, to tak samo jak miód w gorącej herbacie - dla smaku. Wszystko mi się udaje na oliwie, nie rozpada się, więc o co chodzi?
__________________
Obym był zdrowa i silna, czego i Wam Wizażanki życzę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2010-09
Lokalizacja: De
Wiadomości: 9 061
|
Dot.: Na czym smażyć ?
o zdrowotne wlaściwosci, bo ja smażyłam na oliwie i tez bylo wszystko ok
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2008-08
Lokalizacja: sosnowiec
Wiadomości: 786
|
Dot.: Na czym smażyć ?
Oliwa z oliwek ze wzgledu na swój skład posiada niską temperaturę topnienia. Podczas smażenia z jej udziałem dochodzi do wytwarzania z tłuszczów trans (mających własciwości miażdzycorodne) oraz wytwarzania WWA, które sa szkodliwe dla naszego zdrowia.
Do smażenia polecany jest olej rzepakowy bezerukowy dobrej jakości np. olej kujawski |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: parę chwil wcześniej.
Wiadomości: 6 532
|
Dot.: Na czym smażyć ?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-12
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 103
|
Dot.: Na czym smażyć ?
Dzięki za odpowiedzi, zastanowię się nad tym moim smażeniem
![]()
__________________
Obym był zdrowa i silna, czego i Wam Wizażanki życzę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 1 189
|
Dot.: Na czym smażyć ?
polecam olej rzepakowy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-09
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 174
|
Dot.: Na czym smażyć ?
a jak to jest ze smalcem ?
gdzieś mi się o oczy obiła informacja jakoby był najzdrowszym wyborem :|
__________________
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-09
Lokalizacja: Espana
Wiadomości: 9
|
Dot.: Na czym smażyć ?
Olej kokosowy.
![]()
__________________
56 -> 50 kg ![]() 158 cm |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2006-09
Wiadomości: 8
|
Dot.: Na czym smażyć ?
"Obecne w olejach nienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo podatne na utlenianie, zwłaszcza w wysokich temperaturach. Powstające wówczas związki są bardzo szkodliwe dla zdrowia."
"Smażenie dań z oliwą z oliwek stanowi zdecydowanie mniejsze zagrożenie zdrowotne niż obróbka termiczna na oleju słonecznikowym lub rzepakowym. " Źródło: http://wyborcza.pl/1,75480,7717475,M...margaryny.html "(...)chodzi o smażenie na olejach, w których przeważają przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Szkodliwe więc jest smażenie na słonecznikowym oleju czy sojowym, ale już olej z pestek winogron zawiera przede wszystkim kwasy jednonienasycone, czyli jest zbliżony do oliwy z oliwek. Oliwa z oliwek jest uniwersalnym tłuszczem, który ma najwięcej, bo 72 proc., jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej rzepakowy ma 68 proc." "Do smażenia jest albo oliwa, albo olej rzepakowy. Smalec może być. Ale nie masło, bo przede wszystkim nie usmażymy mięsa na maśle z tego względu, że jego temperatura wrzenia jest za niska." Źródło: http://wyborcza.pl/1,75480,7867582,A...margaryna.html Drugi tekst jest odpowiedzią na pierwszy. Jak widać w obydwu oliwa jest polecana jako najlepszy środek do smażenia. Rozumiem z tego, że należy wybierać do smażenia oleje, które zawierają jak najmniej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ponieważ w wysokiej temperaturze przekształcają się one w związki szkodliwe dla zdrowia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-08
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 100
|
Dot.: Na czym smażyć ?
tak, smażymy na oliwie z oliwek, ale nie Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA (extra vergine) - tą dodajemy do zimnych potraw
__________________
![]() 20.XII - 56,2 I cel - 55kg II cel - 52kg III cel - 50kg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2006-09
Wiadomości: 8
|
Dot.: Na czym smażyć ?
ponette: Dlaczego nie smażymy na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2010-08
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 100
|
Dot.: Na czym smażyć ?
dlatego - jak napisano w artykule i ogólnie wszędzie można przeczytać - pod wpływem wysokiej temperatury traci zdrowotne właściwości zamieniając je na szkodliwe trans'y.
__________________
![]() 20.XII - 56,2 I cel - 55kg II cel - 52kg III cel - 50kg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-12
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 103
|
Dot.: Na czym smażyć ?
Uff, czyli jednak mogę smażyć na oliwie z oliwek. To będę kupować jedną małą buteleczkę tej oliwy extra virgin i jedną butlę do smażenia.
Zależy też kto co rozumie pod pojęciem smażenie. Bo ja jednak częściej duszę warzywa niż smażę. A co do mięsa, to jem głównie ryby, które piekę. Od czasu do czasu tylko smażę kurczaczka.
__________________
Obym był zdrowa i silna, czego i Wam Wizażanki życzę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
![](/forum/clear.gif)
![](/forum/clear.gif)
![](/forum/clear.gif)
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:45.