Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście. - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2012-02-20, 23:04   #181
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]Śląsk / Małopolska[ ]
Wiadomości: 5 640
GG do DudiBoy
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.

Cytat:
Napisane przez pat0 Pokaż wiadomość
Witam
poprostu Mistrzowie kuchni :P

U mnie (podlaskie) mowi sie maggi

Sama jadam frytki lub parowki z ketchupem i majonezem , kanapke z serem zotym i dzemem , kanapke z pasztetem i majonezem -dla mnie to nic dziwnego Placki ziemniaczane jadam z cukrem lub cukrem i smietana a nawet z sama szczypta soli.
Kolezanka za to jada twarog z ketchupem i majonezem blee
Pycha!
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-21, 10:17   #182
karateczka000
Zakorzenienie
 
Avatar karateczka000
 
Zarejestrowany: 2006-05
Lokalizacja: ~.~.~.~
Wiadomości: 6 683
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.

Cytat:
Napisane przez pat0 Pokaż wiadomość
Witam
poprostu Mistrzowie kuchni :P

U mnie (podlaskie) mowi sie maggi

Sama jadam frytki lub parowki z ketchupem i majonezem , kanapke z serem zotym i dzemem , kanapke z pasztetem i majonezem -dla mnie to nic dziwnego Placki ziemniaczane jadam z cukrem lub cukrem i smietana a nawet z sama szczypta soli.
Kolezanka za to jada twarog z ketchupem i majonezem blee
placki ziemniaczane tez tak jadam
a tawróg z ketchupem pycha
__________________
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~


karateczka000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-21, 11:35   #183
Gingeros
Raczkowanie
 
Avatar Gingeros
 
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: ZG
Wiadomości: 65
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.

moja teściowa chciała kiedyś zrobić spaghetti a że nie miała mięsa mielonego to ... pokroiła drobniutko ... żołądki drobiowe żeby było zabawniej, zamiast przecieru pomidorowego dodała ketchup

jedzenie u niej to zawsze jedna wielka niewiadoma uważnie trzeba w talerz patrzeć

zupa fasolowa? a pewnie! z fasolą i kapustą bo przecież w powiedzeniu jest ... groch z kapustą
__________________
Immerse your soul in love
Gingeros jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-21, 12:02   #184
karookarolina
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-05
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 266
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.

Spaghetti? jakieś 7 lat temu z kuzynem jak wrociliśmy z imprezy w nocy robiliśmy spaghetti z makaronu z zupek chińskich, z ketchupem, a on sobie wkroił parówki i szynkę, to jest spaghetti :P

Matka mojego eks tez miała talent i potrafiła zepsuć wszystko. Kiedyś zrobiła rybę po grecku (ubóstwiam). Dodała kapustę, selera, pora, marchewkę cebulę, ogórka i costam jeszcze, bo farsz wyszedł zielony. Musiałam zjeść przy niej, a że nie umiem kłamać wszystko wyplułam do zlewu

Dewolaje w środku surowe, albo canneloni próbowała zapiec w piekarniku z mięsem i sosem to wyszedł jeden wielki sos z rozgotowanymi kluchami.

Potrafiła tez surowego ogóra maczać w keczupie lub musztardzie i jeść, albo sałatka wiosenna z wiśni, pomidorów, malin i surowego ogórka
karookarolina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-21, 15:19   #185
hauuu
Wtajemniczenie
 
Avatar hauuu
 
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Miasto Gołębi
Wiadomości: 2 753
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.

Z ciekawych rzeczy, ktore widziałam:
- odgrzewanie kotleta w opiekaczu do kanapek (akademik)
- odgrzewanie krokietów - do woreczka, zawiązać i do kubka z gorącą wodą

Sama jadam:
- frytki i parówki z majonezem - pycha
- kiedys jadałam placki ziemniaczane z cukrem, dzis nie tknę
- ogórki kiszone z nutellą, popcorn z nutellę
- paluszki maczane w keczupie
- ser biały na kanapce jem ZAWSZE posypany wegetą

Nie rozumiem, jak można jesc:
- truskawki, borówki z cukrem lub smietaną - toż to profanacja
- pierogi polane tłuszczem
- pierogi z owocami i smietaną/cukrem
- ser żółty z dżemem (dla odmiany plesniowy już ok)
- ser biały z czymkolwiek - znałam osoby, które jadły go z keczupem, miodem, rybą, nutellą, az mnie ciary przechodziły
- kebaba z frytkami w srodku, kanapki z chipsami
hauuu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-21, 20:05   #186
LadySith
Zakorzenienie
 
Avatar LadySith
 
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Miasteczko Śląskie
Wiadomości: 6 692
GG do LadySith
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.

Cytat:
Napisane przez pat0 Pokaż wiadomość
dziwnego Placki ziemniaczane jadam z cukrem lub cukrem i smietana a nawet z sama szczypta soli.
profanaccja,, placki tylko i wyłącznie same.. ewentualnie wetrzeć ząbek czosnku w chrupiącą skórkę

Cytat:
Napisane przez hauuu Pokaż wiadomość
Z ciekawych rzeczy, ktore widziałam:
- odgrzewanie kotleta w opiekaczu do kanapek (akademik)
ptrzetestowane, działa :P
tak samo jak smażenie jajka w "sandwicherze" :0



- frytki i parówki z majonezem
- pycha - mniam
- paluszki maczane w keczupie - zjadliwe

- pierogi z owocami i smietaną/cukrem - paskudztwo [każde kluski/makaron/ryż itp na słodko,z owocami itp są niejadalne...]

chipsy biedronkowe z lodami - mniam
__________________

LadySith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-21, 21:44   #187
Iclosemyeyes
Zakorzenienie
 
Avatar Iclosemyeyes
 
Zarejestrowany: 2010-07
Wiadomości: 5 641
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.

Fajny wątek, tak mi się spodobał, że postanowiłam podzielić się eksperymentami kulinarnymi które kiedyś przeprowadziliśmy z narzeczonym
Pierwszy przypadek: wpadliśmy kiedyś na pomysł zrobienia pierogów ruskich, w dużej ilości, żeby mieć od razu na kilka obiadów. Pierogów wyszło pewnie koło setki i były bardzo pyszne, jednak mieliśmy problem z ich przechowywaniem, bo w tym czasie mieliśmy zepsutą zamrażarkę w mieszkaniu. Postanowiliśmy schować je do plastikowych pojemników na żywność i trzymać w lodówce, z zamiarem zjedzenia ich w przeciągu kilku dni.
Na drugi dzień oczywiście okazało się, że strasznie się posklejały w tych pojemniczkach, tak że nie dało się powyciągać ich pojedynczo bez rozrywania. Trochę załamała nas wizja tego, że cała nasza praca pójdzie na marne i pyszne pierogi się zmarnują. Wtedy któreś z nas (nie pamiętamy kto) wpadło na pomysł, żeby te pierogi sklejone w całości przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku- i tak też zrobiliśmy. Wyszła nam okropna, niezjadliwa "pieczeń pierożna", której nie dało się zjeść nawet po zalaniu jej ketchupem śmiejemy się z tego do tej pory

Druga historia dotyczy już bardziej mojego gotowania, kiedy chciałam zabłysnąć kulinarnie "czymś nowym" i zrobić zupę afrykańską, która składa się z papryki, ziemniaków, pomidorów, cebuli i innych przypraw. Zupa już była gotowa i miałam ją podać narzeczonemu, gdy usłyszałam od niego propozycję, żeby zupę zabielić śmietaną (czego wcale nie było w przepisie i ja też za bardzo nie lubię robić, ale narzeczony ubóstwia). Niestety w domu śmietany nie mieliśmy, a że to była późna niedziela to sklepy już pozamykane. I wtedy znowu pojawił się cudowny pomysł, żeby do zupy dodać mleko. W efekcie powstała warzywna zupa o mlecznym słodkim posmaku
__________________
Happiness only real when shared
Iclosemyeyes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-02-21, 21:58   #188
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.

Cytat:
Napisane przez Iclosemyeyes Pokaż wiadomość
Druga historia dotyczy już bardziej mojego gotowania, kiedy chciałam zabłysnąć kulinarnie "czymś nowym" i zrobić zupę afrykańską, która składa się z papryki, ziemniaków, pomidorów, cebuli i innych przypraw. Zupa już była gotowa i miałam ją podać narzeczonemu, gdy usłyszałam od niego propozycję, żeby zupę zabielić śmietaną (czego wcale nie było w przepisie i ja też za bardzo nie lubię robić, ale narzeczony ubóstwia). Niestety w domu śmietany nie mieliśmy, a że to była późna niedziela to sklepy już pozamykane. I wtedy znowu pojawił się cudowny pomysł, żeby do zupy dodać mleko. W efekcie powstała warzywna zupa o mlecznym słodkim posmaku
Moze z warzywami nie bardzo smakuje ale zupe lososiowa robie na pol mleko i woda wychodzi przepyszna
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-21, 22:58   #189
karookarolina
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2009-05
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 266
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.

Cytat:
Napisane przez Iclosemyeyes Pokaż wiadomość
Fajny wątek, tak mi się spodobał, że postanowiłam podzielić się eksperymentami kulinarnymi które kiedyś przeprowadziliśmy z narzeczonym
Pierwszy przypadek: wpadliśmy kiedyś na pomysł zrobienia pierogów ruskich, w dużej ilości, żeby mieć od razu na kilka obiadów. Pierogów wyszło pewnie koło setki i były bardzo pyszne, jednak mieliśmy problem z ich przechowywaniem, bo w tym czasie mieliśmy zepsutą zamrażarkę w mieszkaniu. Postanowiliśmy schować je do plastikowych pojemników na żywność i trzymać w lodówce, z zamiarem zjedzenia ich w przeciągu kilku dni.
Na drugi dzień oczywiście okazało się, że strasznie się posklejały w tych pojemniczkach, tak że nie dało się powyciągać ich pojedynczo bez rozrywania. Trochę załamała nas wizja tego, że cała nasza praca pójdzie na marne i pyszne pierogi się zmarnują. Wtedy któreś z nas (nie pamiętamy kto) wpadło na pomysł, żeby te pierogi sklejone w całości przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku- i tak też zrobiliśmy. Wyszła nam okropna, niezjadliwa "pieczeń pierożna", której nie dało się zjeść nawet po zalaniu jej ketchupem śmiejemy się z tego do tej pory
A nie wpadliście na pomysł, żeby wrzucić je do cedzaka i polać gorącą wodą, przecież by się odkleiły :P

Kebab z frytkami w środku pycha Zawsze tak robie i polewam mocno sosem

Coś co brzydziło mojego brata jak widział jak jem: robiłam frytki, gotowe wrzucałam do naczynia żaroodpornego, zalewałam ponad połową butelki ketchupu i jadłam taką wymiękłą frytkowo-ketchupową papkę, pycha

Albo jajka na twardo z majonezem, waliłam tyle majonezu im kroiłam jajko na takie drobne kawałki, że wychodziła praktycznie pasta jajeczna

Z wyczynów mojego brata.
Moja mama zawsze jak robi jajka na twardo to rzuca na nie majonez i posypuje papryką słodką. Mój brat kiedyś tak zrobił, z tym, że nie wiedział jaką przyprawę sypie mama na górę i walnął cynamon, zjadł twardo

Raz wstawił kluski śląskie i myślał, że to robi się jak ziemniaki, wielki ogień, ponad pół godziny i bez mieszania. No i tak wrócił do kuchni i woła mnie: "patrz, jakieś felerne kluski kupiłem, bo poprzypalały się i papka wyszła"

No i robił raz fasolkę po bretońsku i spytał się mnie jak. Więc powiedziałam, żeby wymoczył jasia na noc. No i zalał, pojechał do rodziców na weekend, nie było go 3 dni. Wrócił (fasolka śmierdziala takim zgnilakiem) a on wylał tą wodę, wlał nową i ugotował. On i jego dziewoja się zajadali
karookarolina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-21, 23:31   #190
lianeska
Zakorzenienie
 
Avatar lianeska
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 13 930
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.

Cytat:
Napisane przez karookarolina Pokaż wiadomość
A nie wpadliście na pomysł, żeby wrzucić je do cedzaka i polać gorącą wodą, przecież by się odkleiły :P

Kebab z frytkami w środku pycha Zawsze tak robie i polewam mocno sosem

Coś co brzydziło mojego brata jak widział jak jem: robiłam frytki, gotowe wrzucałam do naczynia żaroodpornego, zalewałam ponad połową butelki ketchupu i jadłam taką wymiękłą frytkowo-ketchupową papkę, pycha

Albo jajka na twardo z majonezem, waliłam tyle majonezu im kroiłam jajko na takie drobne kawałki, że wychodziła praktycznie pasta jajeczna

Z wyczynów mojego brata.
Moja mama zawsze jak robi jajka na twardo to rzuca na nie majonez i posypuje papryką słodką. Mój brat kiedyś tak zrobił, z tym, że nie wiedział jaką przyprawę sypie mama na górę i walnął cynamon, zjadł twardo

Raz wstawił kluski śląskie i myślał, że to robi się jak ziemniaki, wielki ogień, ponad pół godziny i bez mieszania. No i tak wrócił do kuchni i woła mnie: "patrz, jakieś felerne kluski kupiłem, bo poprzypalały się i papka wyszła"

No i robił raz fasolkę po bretońsku i spytał się mnie jak. Więc powiedziałam, żeby wymoczył jasia na noc. No i zalał, pojechał do rodziców na weekend, nie było go 3 dni. Wrócił (fasolka śmierdziala takim zgnilakiem) a on wylał tą wodę, wlał nową i ugotował. On i jego dziewoja się zajadali
hihi sie usmialam
__________________

ℒℴѵℯ ..
lianeska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-22, 13:46   #191
DMkAnia
Strażnik Wizażu
 
Avatar DMkAnia
 
Zarejestrowany: 2007-03
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 9 384
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.

O jakie świetne pomysły
Będąc małą dziewczynką uwielbiałam jabłko z solą

Kanapka z dżemem i żółtym serem tu trochę inna wersja, równie dobra: masło orzechowe+dżem truskawkowy

Jest tego więcej, ale nie mogę sobie przypomnieć teraz. Na pewno dopiszę
__________________
Moje włosy z CG - ZDJĘCIA

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-02-22, 20:17   #192
atatoja
Rozeznanie
 
Avatar atatoja
 
Zarejestrowany: 2010-08
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 937
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Pokaż wiadomość
Wierzę, ja podałem kiedyś klopsiki szwedzkie z konfiturą porzeczkową, bo w sklepie brakło borówki... Danie to stało się hitem wśród rodziny i znajomych.


Ze śmietaną akurat nie, ale często mleka i masła właśnie do niej dodaję.
A spróbuj sobie do takiej jajecznicy z masełkiem ziół prowansalskich dodać...mmm... polecam!

(...)

Czemu miałoby być niedobre? często z takiego połączenia smacznych rzeczy wychodzi coś, że wow! Ja często robię kanapki natarte czosnkiem, na to pasztet z łososia, pomidor albo keczup i plasterek mozzarelli.

Może ma niedobory likopenu w organizmie
moze kanapki z szynką i dżemem sobie nie wyobrażam, pizzy z owocami też nie lubię, ale np schab ze śliwką czy inne pieczone mięsko z jakąś konfiturką.. mniam mniam

spróbuję jajecznicy z takim masełkiem następnym razem

pasztet z łososia?? gdzie? jak? nigdy nie widziałam...

z kuchennych rewelacji to w akademiku znajomej koleś mrożoną pizzę przyrządzał na parze bo piekarnika nie było

w niedziele byłam na obiedzie u byłego. do obiadu chciał podać taką kupną marchewkę zasmażaną (provitus- wg mnie bardzo smaczna). I on zamiast normalnie ze słoiczka przerzucić ją do garnuszka i podgrzać... wstawił słoik go garnka z wodą bo stwierdził ze tak szybciej sie podgrzeje nie wiem jak niby..
__________________
Jeśli chcesz tęczę, musisz pogodzić się z burzą
atatoja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-22, 21:19   #193
Rodzynka1989
Zakorzenienie
 
Avatar Rodzynka1989
 
Zarejestrowany: 2009-02
Lokalizacja: Bremerhaven (De)
Wiadomości: 13 096
GG do Rodzynka1989
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.

U mnie kiedyś królowały kanapki z dżemem i majonezem
__________________
Rodzynka1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-24, 20:02   #194
ca7hu
Raczkowanie
 
Avatar ca7hu
 
Zarejestrowany: 2011-03
Lokalizacja: Koszalin
Wiadomości: 91
GG do ca7hu
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.

teściowa mojej przyjaciółki (pracuje jako kucharka!!!) do żurku zamiast ziemniaków dodała... karbowane frytki. Bo tak było szybciej
ca7hu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-25, 19:40   #195
Djoeke
Raczkowanie
 
Avatar Djoeke
 
Zarejestrowany: 2012-02
Wiadomości: 140
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.

Bardzo dobry wątek.

Z przyzwyczajeń kulinarnych
- frytki zawsze z majonezem, ewentualnie dodatkowo z ketchupem
- tak samo talarki z ziemniaków
- kopytka polane masłem i cukrem, ale to chyba popularne
Placki ziemniaczane, jako że będąc dzieckiem nie przechodziły mi przez gardło, nauczono mnie jeść z ...białym serem ze śmietaną i cukrem. Posmarowane takim 'farszem' jak do naleśników. Pyszota!

Koleżanka bardzo lubiła kanapki z pasztetem i koncentratem.

Do zupy wlewamy magę- dolnośląskie

Przypomniało mi się jeszcze jak w wieku lat już ponad dwudziestu, tato uczył mnie przez telefon jak się robi rosół . Kupiłam wszystkie warzywa, zamiast pietruszki oczywiśćie natkę bo pierwsza mi się w sklepie nawinęła pod rękę. Nie muszę chyba dodawać,że zamiast rosołu miałam cały garnek zielonego wywaru.
Djoeke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-25, 19:53   #196
anatolka
Raczkowanie
 
Avatar anatolka
 
Zarejestrowany: 2008-07
Wiadomości: 97
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.

Super wątek! 2 moje sytuacje,które pamiętam:
- dawno temu miałam straszną ochotę na kakao. Niestety w domu nie było mleka,ale co tam-podgrzałam zielone Frugo,wymieszałam z proszkiem i po 2 łykach odechciało mi się kakao
- niedawno chciałam sobie odgrzać rosół. Wrzuciłam do rondelka ugotowany makaron,otworzyłam lodówkę i wyjęłam garnek z żołto-brązowym płynem. Po przygotowaniu stwierdziłam,że ze smakiem coś jest nie tak. Był słodki. Otworzyłam lodówkę jeszcze raz no i zorientowałam się,że pomyliłam garnki i podgrzałam kompot z suszu mimo płukania w wodzie makaron przesiąkł tym wstrętnym aromatem i skończyło się na wypiciu samego rosołu.
Wyczyn kulinarny mojego wujka:
- przygotował kiedyś tort: coś a'la ptasie mleczko z zatopionymi w środku kawałkami galaretek. Wszystko byłoby ok, gdyby nie fakt,że smaku piance miała nadawać gałka muszkatołowa dodana w ogromnej ilości.
anatolka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-25, 21:48   #197
baggy
Raczkowanie
 
Avatar baggy
 
Zarejestrowany: 2009-08
Lokalizacja: wk
Wiadomości: 36
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.

Przeczytałam cały wątek i ja nigdy nie używałam Maggi i nawet nie mam tego w domu, tak samo Vegety i innych podobnych przypraw ;-P

Próbowałam coś sobie przypomnieć i przyszło mi do głowy tylko to, że jak byliśmy dzieciakami, to robiliśmy sobie u babci kanapki:
chleb polewaliśmy zimną wodą i na to sypaliśmy cukier. Całkiem dobre było

A mój tż, jak je zupkę chińską (taką z makaronem) to koniecznie musi mieć do tego jeszcze kromkę chleba -_- tak samo do rosołu.
baggy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-25, 21:52   #198
Djoeke
Raczkowanie
 
Avatar Djoeke
 
Zarejestrowany: 2012-02
Wiadomości: 140
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.

Ja Magę oprócz tego, że w małej ilości dodaję do rosołu, stosuję zawsze do łazanek.

Przypomniał mi się jeszcze chleb smażony w głębokim oleju, że niby takie grzanki
I tżta jajecznica z makaronem z zupki chińskiej.
(ale to parę lat temu,teraz już staramy się jeść zdrowo)
Djoeke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-26, 10:26   #199
Soyuki
Raczkowanie
 
Avatar Soyuki
 
Zarejestrowany: 2012-02
Lokalizacja: okolice Krakowa
Wiadomości: 51
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.

Ja pamiętam, że w dzieciństwie kochałam takie saszetki vibovit. Wyjadane oczywiście paluchami były jednym z cudów świata. Również chętnie wyjadane były "ziarenka smaku" czy inne przyprawy (na cynamonie się skończyło )
Cytat:
Napisane przez LadySith
- pierogi z owocami i smietaną/cukrem - paskudztwo [każde kluski/makaron/ryż itp na słodko,z owocami itp są niejadalne...]
Pierogi w owocami to niebo w gębie! Szczególnie w lato, kiedy dopiero co zerwałam je z krzaczka, smakują wybornie Chociaż przyznam - w życiu nie spodziewałam się pierogów z cukrem. Coś takiego zjadłam, gdy przeprowadziłam się w okolice śląska i powiem... że zbytnio mi sie smakowało (wolę ruskie/z owocami/rzadziej z mięsem )
__________________
"Pogódź się z życiem, takim jakie ono jest. Zawsze gdzieś
czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną
nawet w zimie."

100 dni bez słodyczy!
66 - 65 - 64,3 - 63
62 - 61 - 60 - 59 - 58 - 57 - 56

Soyuki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-02-26, 10:57   #200
atatoja
Rozeznanie
 
Avatar atatoja
 
Zarejestrowany: 2010-08
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 937
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.

Cytat:
Napisane przez Soyuki Pokaż wiadomość
Ja pamiętam, że w dzieciństwie kochałam takie saszetki vibovit. Wyjadane oczywiście paluchami były jednym z cudów świata. Również chętnie wyjadane były "ziarenka smaku" czy inne przyprawy (na cynamonie się skończyło )

Pierogi w owocami to niebo w gębie! Szczególnie w lato, kiedy dopiero co zerwałam je z krzaczka, smakują wybornie Chociaż przyznam - w życiu nie spodziewałam się pierogów z cukrem. Coś takiego zjadłam, gdy przeprowadziłam się w okolice śląska i powiem... że zbytnio mi sie smakowało (wolę ruskie/z owocami/rzadziej z mięsem )
zabrzmiało to jakbyś pierogi zrywała z krzaczka swoją drogą mogłyby istnieć drzewa pierogowe :P

chyba nie było dziecka, które by się nie zajadało w ten sposób vibovitem
__________________
Jeśli chcesz tęczę, musisz pogodzić się z burzą
atatoja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-26, 12:21   #201
Soyuki
Raczkowanie
 
Avatar Soyuki
 
Zarejestrowany: 2012-02
Lokalizacja: okolice Krakowa
Wiadomości: 51
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.

Cytat:
Napisane przez atatoja Pokaż wiadomość
zabrzmiało to jakbyś pierogi zrywała z krzaczka swoją drogą mogłyby istnieć drzewa pierogowe :P
haha, oj, mój błąd
__________________
"Pogódź się z życiem, takim jakie ono jest. Zawsze gdzieś
czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną
nawet w zimie."

100 dni bez słodyczy!
66 - 65 - 64,3 - 63
62 - 61 - 60 - 59 - 58 - 57 - 56

Soyuki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-28, 13:12   #202
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]Śląsk / Małopolska[ ]
Wiadomości: 5 640
GG do DudiBoy
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.

Nareszcie nadrobiłem trochę wątek, cieszę się, że Wam się podoba.


Cytat:
Napisane przez Iclosemyeyes Pokaż wiadomość
Fajny wątek, tak mi się spodobał, że postanowiłam podzielić się eksperymentami kulinarnymi które kiedyś przeprowadziliśmy z narzeczonym
Pierwszy przypadek: wpadliśmy kiedyś na pomysł zrobienia pierogów ruskich, w dużej ilości, żeby mieć od razu na kilka obiadów. Pierogów wyszło pewnie koło setki i były bardzo pyszne, jednak mieliśmy problem z ich przechowywaniem, bo w tym czasie mieliśmy zepsutą zamrażarkę w mieszkaniu. Postanowiliśmy schować je do plastikowych pojemników na żywność i trzymać w lodówce, z zamiarem zjedzenia ich w przeciągu kilku dni.
Na drugi dzień oczywiście okazało się, że strasznie się posklejały w tych pojemniczkach, tak że nie dało się powyciągać ich pojedynczo bez rozrywania. Trochę załamała nas wizja tego, że cała nasza praca pójdzie na marne i pyszne pierogi się zmarnują. Wtedy któreś z nas (nie pamiętamy kto) wpadło na pomysł, żeby te pierogi sklejone w całości przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku- i tak też zrobiliśmy. Wyszła nam okropna, niezjadliwa "pieczeń pierożna", której nie dało się zjeść nawet po zalaniu jej ketchupem śmiejemy się z tego do tej pory

Druga historia dotyczy już bardziej mojego gotowania, kiedy chciałam zabłysnąć kulinarnie "czymś nowym" i zrobić zupę afrykańską, która składa się z papryki, ziemniaków, pomidorów, cebuli i innych przypraw. Zupa już była gotowa i miałam ją podać narzeczonemu, gdy usłyszałam od niego propozycję, żeby zupę zabielić śmietaną (czego wcale nie było w przepisie i ja też za bardzo nie lubię robić, ale narzeczony ubóstwia). Niestety w domu śmietany nie mieliśmy, a że to była późna niedziela to sklepy już pozamykane. I wtedy znowu pojawił się cudowny pomysł, żeby do zupy dodać mleko. W efekcie powstała warzywna zupa o mlecznym słodkim posmaku
To mi przypomniało, że moja babcia robiła świetną ogórkową, która nie była kwaśna- na mleku właśnie.

Cytat:
Napisane przez atatoja Pokaż wiadomość
moze kanapki z szynką i dżemem sobie nie wyobrażam, pizzy z owocami też nie lubię, ale np schab ze śliwką czy inne pieczone mięsko z jakąś konfiturką.. mniam mniam

spróbuję jajecznicy z takim masełkiem następnym razem


pasztet z łososia?? gdzie? jak? nigdy nie widziałam...

z kuchennych rewelacji to w akademiku znajomej koleś mrożoną pizzę przyrządzał na parze bo piekarnika nie było

w niedziele byłam na obiedzie u byłego. do obiadu chciał podać taką kupną marchewkę zasmażaną (provitus- wg mnie bardzo smaczna). I on zamiast normalnie ze słoiczka przerzucić ją do garnuszka i podgrzać... wstawił słoik go garnka z wodą bo stwierdził ze tak szybciej sie podgrzeje nie wiem jak niby..
Oj, zgadzam się...

Spróbuj, spróbuj.

A no pasztet- poszukaj w sklepach rybnych, większych marketach, albo jeżeli masz gdzieś blisko siebie hurtownię rybną to powinni mieć- ja właśnie w takiej się zaopatruje i sprzedają także detalicznie.

Cytat:
Napisane przez ca7hu Pokaż wiadomość
teściowa mojej przyjaciółki (pracuje jako kucharka!!!) do żurku zamiast ziemniaków dodała... karbowane frytki. Bo tak było szybciej
W życiu bym tak żurku nie spaścił! Ziemniaki kroimy w kosteczkę i będą się szybciej gotować, już w samej zupie można!
Ja pamiętam na praktykach dodawałem podduszonej cebulki do żurku, był pycha..., niestety sam staram się unikać cebuli, więc tak nie robię, ale jeżeli ktoś ma ochotę- polecam!

Cytat:
Napisane przez Djoeke Pokaż wiadomość
Bardzo dobry wątek.

Z przyzwyczajeń kulinarnych
- frytki zawsze z majonezem, ewentualnie dodatkowo z ketchupem
- tak samo talarki z ziemniaków
- kopytka polane masłem i cukrem, ale to chyba popularne
Placki ziemniaczane, jako że będąc dzieckiem nie przechodziły mi przez gardło, nauczono mnie jeść z ...białym serem ze śmietaną i cukrem. Posmarowane takim 'farszem' jak do naleśników. Pyszota!

Koleżanka bardzo lubiła kanapki z pasztetem i koncentratem.

Do zupy wlewamy magę- dolnośląskie

Przypomniało mi się jeszcze jak w wieku lat już ponad dwudziestu, tato uczył mnie przez telefon jak się robi rosół . Kupiłam wszystkie warzywa, zamiast pietruszki oczywiśćie natkę bo pierwsza mi się w sklepie nawinęła pod rękę. Nie muszę chyba dodawać,że zamiast rosołu miałam cały garnek zielonego wywaru.
A gdybyś tej natki nie kroiła tylko wrzuciła związaną(potam łatwiej wyciągnąć) na parę ostatnich minut gotowania wywaru, miałabyś pyszny i aromatyczny rosołek.

Cytat:
Napisane przez anatolka Pokaż wiadomość
Super wątek! 2 moje sytuacje,które pamiętam:
- dawno temu miałam straszną ochotę na kakao. Niestety w domu nie było mleka,ale co tam-podgrzałam zielone Frugo,wymieszałam z proszkiem i po 2 łykach odechciało mi się kakao
- niedawno chciałam sobie odgrzać rosół. Wrzuciłam do rondelka ugotowany makaron,otworzyłam lodówkę i wyjęłam garnek z żołto-brązowym płynem. Po przygotowaniu stwierdziłam,że ze smakiem coś jest nie tak. Był słodki. Otworzyłam lodówkę jeszcze raz no i zorientowałam się,że pomyliłam garnki i podgrzałam kompot z suszu mimo płukania w wodzie makaron przesiąkł tym wstrętnym aromatem i skończyło się na wypiciu samego rosołu.
Wyczyn kulinarny mojego wujka:
- przygotował kiedyś tort: coś a'la ptasie mleczko z zatopionymi w środku kawałkami galaretek. Wszystko byłoby ok, gdyby nie fakt,że smaku piance miała nadawać gałka muszkatołowa dodana w ogromnej ilości.


Cytat:
Napisane przez baggy Pokaż wiadomość
Przeczytałam cały wątek i ja nigdy nie używałam Maggi i nawet nie mam tego w domu, tak samo Vegety i innych podobnych przypraw ;-P

Próbowałam coś sobie przypomnieć i przyszło mi do głowy tylko to, że jak byliśmy dzieciakami, to robiliśmy sobie u babci kanapki:
chleb polewaliśmy zimną wodą i na to sypaliśmy cukier. Całkiem dobre było

A mój tż, jak je zupkę chińską (taką z makaronem) to koniecznie musi mieć do tego jeszcze kromkę chleba -_- tak samo do rosołu.
No i brawo! ja także! Dziwię się naprawdę niektórym, jak gotują np rosół, że bez magi i vegety ani rusz! Ja jak robię rosół, to nawet go nie solę, bo tyle ma smaku z warzyw i przypraw! Ok, szczyptę czasem, ale nic pozatym!
Dajcie sobie ludzie ze 3 ząbki czosnku do tego rosołu, dajcie dużo marchwi, pietruszki i selera, uprażcie cebulę i wrzućcie w połowie gotowania, gotujcie na liściach pora, natce pietruszki, zielu angielskim, liściach laurowych i lubczyku- a zapewniam, że vegeta nie będzie potrzebna.

Cytat:
Napisane przez Soyuki Pokaż wiadomość
Ja pamiętam, że w dzieciństwie kochałam takie saszetki vibovit. Wyjadane oczywiście paluchami były jednym z cudów świata. Również chętnie wyjadane były "ziarenka smaku" czy inne przyprawy (na cynamonie się skończyło )

Pierogi w owocami to niebo w gębie! Szczególnie w lato, kiedy dopiero co zerwałam je z krzaczka, smakują wybornie Chociaż przyznam - w życiu nie spodziewałam się pierogów z cukrem. Coś takiego zjadłam, gdy przeprowadziłam się w okolice śląska i powiem... że zbytnio mi sie smakowało (wolę ruskie/z owocami/rzadziej z mięsem )
Ja pierogami z owocami nigdy się nie najem, ale takie polane masełkiem i cukrem, albo słodką śmietaną są smaczne, nie powiem.
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-29, 00:21   #203
kiciakasia
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Miasto Ogrodów
Wiadomości: 3 195
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Pokaż wiadomość




W życiu bym tak żurku nie spaścił! Ziemniaki kroimy w kosteczkę i będą się szybciej gotować, już w samej zupie można!
powodzenia
chyba ze lubisz kamienne ziemniaki, to proszę bardzo
__________________
smocza mama
kiciakasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-29, 04:35   #204
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]Śląsk / Małopolska[ ]
Wiadomości: 5 640
GG do DudiBoy
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.

Cytat:
Napisane przez kiciakasia Pokaż wiadomość
powodzenia
chyba ze lubisz kamienne ziemniaki, to proszę bardzo
Nie wiem o co Ci chodzi- czy nie wiesz jak wgląda ziemniak pokrojony w kostkę, czy gotujesz żurek w 3 minuty z torebki, że Ci się nie dogotują, ale tak robi moja babcia, mama i tak też na praktykach mnie uczyli, więc dziwię się, że uważasz iż takie ziemniaki będą twarde... Może najpierw spróbuj?
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-29, 08:26   #205
Myosottis
Zadomowienie
 
Avatar Myosottis
 
Zarejestrowany: 2009-06
Wiadomości: 1 992
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.

Cytat:
Napisane przez kiciakasia Pokaż wiadomość
powodzenia
chyba ze lubisz kamienne ziemniaki, to proszę bardzo
U mnie każdą zupę z ziemniakami tak się gotuje
I jakoś nigdy ziemniaki nie były niedogotowane czy wręcz surowe
Myosottis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-29, 08:41   #206
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Pokaż wiadomość
Nie wiem o co Ci chodzi- czy nie wiesz jak wgląda ziemniak pokrojony w kostkę, czy gotujesz żurek w 3 minuty z torebki, że Ci się nie dogotują, ale tak robi moja babcia, mama i tak też na praktykach mnie uczyli, więc dziwię się, że uważasz iż takie ziemniaki będą twarde... Może najpierw spróbuj?
Cytat:
Napisane przez Myosottis Pokaż wiadomość
U mnie każdą zupę z ziemniakami tak się gotuje
I jakoś nigdy ziemniaki nie były niedogotowane czy wręcz surowe
Wszystkie frytki mrozone sa podsmazane przed mrozeniem moze dlatego.
Co oczywiscie nie zmienia faktu ze nawet by mi to do glowy nie przyszlo

Cytat:
Napisane przez kiciakasia Pokaż wiadomość
powodzenia
chyba ze lubisz kamienne ziemniaki, to proszę bardzo
Ziemniaki w kostke w zupie ugotuja sie bardzo szybko. Chyba ze chodzi Ci o sam fakt obierania ich i krojenia bo frytki jak podejrzewam wrzucila zamrozone.
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-29, 14:01   #207
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]Śląsk / Małopolska[ ]
Wiadomości: 5 640
GG do DudiBoy
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Wszystkie frytki mrozone sa podsmazane przed mrozeniem moze dlatego.
Co oczywiscie nie zmienia faktu ze nawet by mi to do glowy nie przyszlo



Ziemniaki w kostke w zupie ugotuja sie bardzo szybko. Chyba ze chodzi Ci o sam fakt obierania ich i krojenia bo frytki jak podejrzewam wrzucila zamrozone.
Tylko, zwróć uwagę, że koleżance chodziło o to, że ziemniaki pokrojone w kostkę i ugotowane w zupie będą "kamienne" - nie, że długo się je robi.

Dlatego ja zastanawiam się ile koleżanka musi gotować ziemniaki, skoro około 2 godziny (bo gdzieś tyle gotuję wywar na żur)wydaje się jej niedostatecznym czasem do ich ugotowania. Ja same ziemniaki do drugiego dania,w mundurkach, pokrojone w ćwiartki lub połówki gotuję około 15-20 minut, czasem krócej...

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2012-02-29 o 14:05
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-29, 23:29   #208
kiciakasia
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Miasto Ogrodów
Wiadomości: 3 195
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.

nie w zupie, tylko w żurku konkretnie, bo to kwas. w kapuśniaku też nie będą miękkie
chyba że zakwas wlejesz po ugotowaniu wszystkiego do miękkości
__________________
smocza mama

Edytowane przez kiciakasia
Czas edycji: 2012-02-29 o 23:32
kiciakasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-01, 02:57   #209
DudiBoy
Zakorzenienie
 
Avatar DudiBoy
 
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]Śląsk / Małopolska[ ]
Wiadomości: 5 640
GG do DudiBoy
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.

Cytat:
Napisane przez kiciakasia Pokaż wiadomość
nie w zupie, tylko w żurku konkretnie, bo to kwas. w kapuśniaku też nie będą miękkie
chyba że zakwas wlejesz po ugotowaniu wszystkiego do miękkości
A my chyba mówimy o zupie właśnie, pozatym kto gotuje sam zakwas?!!
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-01, 03:10   #210
kiciakasia
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2009-06
Lokalizacja: Miasto Ogrodów
Wiadomości: 3 195
Dot.: Jak oni gotują,czyli najzabawniejsze pomysły kulinarne o jakich słyszeliście.

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Pokaż wiadomość
A my chyba mówimy o zupie właśnie, pozatym kto gotuje sam zakwas?!!
[facepalm]
__________________
smocza mama
kiciakasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2015-07-09 23:11:17


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:28.