|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
|
Narzędzia |
2007-05-02, 14:40 | #1 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 20
|
Ciasto z orzechami i karamelem.
Dziewczyny czy znacie jakies przepisy na ciasto z orzechami i karamelem. Cos takiego jak "pecan pie". Uwielbiam polaczenie orzechow i karamelu , ale niestety nie moge znalesc zadnego dobrego przepisu na ciasto.
|
2007-05-02, 16:52 | #2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Ciasto z orzechami i karamelem.
Może po prostu MIODOWNIK z chrupiącym orzechowo-karmelowym wierzchem? Jedno z moich ulubionych ciast. oczywiście możesz użyć dowolnego rodzaju orzechów (chociaż wg mnie w tym przypadku najlepiej sprawdzają się włoskie )
Ciasto: 0,5kg mąki 2 jajka 10dkg cukru 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 15dkg margaryny Zagnieść, podzielić na 2 części. Jedną upiec "pustą" (180 stopni), a na drugą wyłożyć masę orzechową i także upiec. Masa orzechowa: 30dkg posiekanych orzechów włoskich 12dkg masła 10dkg cukru 2 łyżki miodu Zagotować masło z cukrem i miodem, dodać orzechy. Lekko schłodzić i wyłożyć na ciasto. Krem: 0,5l mleka 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka masła 2 łyżki maki ziemniaczanej 2,5 łyżki maki pszennej Odlać 0,5 szklanki mleka a resztę zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. W chłodnym mleku rozmieszać obie mąki, wlać na wrzątek i zagotować. Ciepłym kremem przełożyć placki. |
2007-05-09, 17:26 | #4 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-09
Wiadomości: 40
|
Dot.: Ciasto z orzechami i karamelem.
A może to z książki"czekolada"
1.BISZKOPTY CZEKOLADOWE Z TOFFI 200g chudego sera 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 250g cukru 2 jajka 100g masła 3 łyżki kakao w proszku 100g przesianej mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 50g posiekanych orzechów pekan(można zastąpić orzechami włoskimi) Polewa toffi: 55g masła 1 łyżka mleka 100g cukru pudru 2 łyżki kakao w proszku orzechy pekan(dowolnie,do przybrania). *Posmarować cienko tłuszczem płytką,kwadratową formę do pieczenia o boku długości 20 cm i wysypać mąkę.*Ser utrzeć na gładką masę z 25g cukru oraz esencją waniliową i odstawić.*Utrzeć jajka i resztę cukru na puszystą masę.Do rondelka włożyć masło i wsypać kakao w proszku,podgrzewać na małym ogniu,mieszając,aż masło się rozpuści,a masa będzie gładka.Wlać do kogla-mogla i wymieszać.Dosypać mąkę i orzechy,dokładnie wymieszać.*Wlać połowę ciasta do foremki i wygładzić wierzch.Ostrożnie rozsmarować masę serową i przykryć pozostałą częścią ciasta.Piec przez 40-45minut w piekarniku rozgrzanym to temperatury 180stopni.Wystudzić w formie.*Aby przygotować polewę o smaku toffi,należy rozpuścić masło w mleku.Dosypać cukier puder i kakao w proszku,wymieszać.Rozsmar ować polewę na cieście i przybrać orzechami.Pozostawić,aż polewa stężeje,pokroić na kawałki i podawać. 2.TOFFI Z BAKALIAMI. 200g czekolady deserowej 2 łyżki masła 4 łyżki skondensowanego mleka z puszki 450g przesianego cukru pudru 50g pokrojonych orzechów laskowych 50g rodzynków sułtańskich *Posmarować cienko tłuszczem kwadratową formę do pieczenia o boku 20cm.*Połamać czekoladę na kawałki i wrzucić do miski,dodać masło i mleko skondensowane.Postawić miskę nad rondlem z wrzącą wodą i gotować,mieszając,aż czekolada i masło się roztopią,a wszystkie składniki całkowicie się połączą.*Zdjąć z ognia i stopniowo dosypywać cukier puder,cały czas ucierając.Wrzucic orzechy i rodzynki,wymieszać.Przeło żyć masę do formy,docisnąć i wygładzić wierzch.Wstawić do lodówki,aby stężała.*Wyłożyć toffi na deskę i pokroić na kawałki.Każdą porcję umieścić w papierowej foremce.Przechowywać w chłodnym miejscu. WARIANT:w przepisie można zastosować migdały albo najróżniejsze rodzaje orzechów:włoskich,pekan i brazylijskich. RADA:toffi można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 tygodni. |
2007-05-10, 08:45 | #5 | |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 883
|
Dot.: Ciasto z orzechami i karamelem.
Cytat:
__________________
"Prawdziwy przyjaciel to podwójne szczęście, prawdziwy przyjaciel to połowa cierpień" ... hmm |
|
2007-05-10, 09:11 | #6 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 20
|
Dot.: Ciasto z orzechami i karamelem.
iga24, biszkopty czekoladowe ) wlasnie o takim czyms mylalam, jutro biore sie do roboty... moze z rozpedu zrobie jeszcze te toffi z bakaliami, bo zapowiada sie przepysznie. dzieki...
|
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:14.