Ciasto z orzechami i karamelem. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2007-05-02, 14:40   #1
agiko
Przyczajenie
 
Avatar agiko
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 20
Question

Ciasto z orzechami i karamelem.


Dziewczyny czy znacie jakies przepisy na ciasto z orzechami i karamelem. Cos takiego jak "pecan pie". Uwielbiam polaczenie orzechow i karamelu , ale niestety nie moge znalesc zadnego dobrego przepisu na ciasto.
agiko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-02, 16:52   #2
lullaby22
Zakorzenienie
 
Avatar lullaby22
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
Dot.: Ciasto z orzechami i karamelem.

Może po prostu MIODOWNIK z chrupiącym orzechowo-karmelowym wierzchem? Jedno z moich ulubionych ciast. oczywiście możesz użyć dowolnego rodzaju orzechów (chociaż wg mnie w tym przypadku najlepiej sprawdzają się włoskie )
Ciasto:
0,5kg mąki
2 jajka
10dkg cukru
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
15dkg margaryny
Zagnieść, podzielić na 2 części. Jedną upiec "pustą" (180 stopni), a na drugą wyłożyć
masę orzechową i także upiec.
Masa orzechowa:
30dkg posiekanych orzechów włoskich
12dkg masła
10dkg cukru
2 łyżki miodu
Zagotować masło z cukrem i miodem, dodać orzechy. Lekko schłodzić i wyłożyć na ciasto.
Krem:
0,5l mleka
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
2 łyżki maki ziemniaczanej
2,5 łyżki maki pszennej
Odlać 0,5 szklanki mleka a resztę zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. W
chłodnym mleku rozmieszać obie mąki, wlać na wrzątek i zagotować. Ciepłym kremem przełożyć placki.
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-05, 08:30   #3
ariva
Wtajemniczenie
 
Avatar ariva
 
Zarejestrowany: 2006-07
Wiadomości: 2 110
Dot.: Ciasto z orzechami i karamelem.

oo,albo podobny do miodownika- snickers...
__________________
\
ariva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-09, 17:26   #4
iga24
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-09
Wiadomości: 40
Dot.: Ciasto z orzechami i karamelem.

A może to z książki"czekolada"
1.BISZKOPTY CZEKOLADOWE Z TOFFI
200g chudego sera
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
250g cukru
2 jajka
100g masła
3 łyżki kakao w proszku
100g przesianej mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
50g posiekanych orzechów pekan(można zastąpić orzechami włoskimi)
Polewa toffi:
55g masła
1 łyżka mleka
100g cukru pudru
2 łyżki kakao w proszku
orzechy pekan(dowolnie,do przybrania).
*Posmarować cienko tłuszczem płytką,kwadratową formę do pieczenia o boku długości 20 cm i wysypać mąkę.*Ser utrzeć na gładką masę z 25g cukru oraz esencją waniliową i odstawić.*Utrzeć jajka i resztę cukru na puszystą masę.Do rondelka włożyć masło i wsypać kakao w proszku,podgrzewać na małym ogniu,mieszając,aż masło się rozpuści,a masa będzie gładka.Wlać do kogla-mogla i wymieszać.Dosypać mąkę i orzechy,dokładnie wymieszać.*Wlać połowę ciasta do foremki i wygładzić wierzch.Ostrożnie rozsmarować masę serową i przykryć pozostałą częścią ciasta.Piec przez 40-45minut w piekarniku rozgrzanym to temperatury 180stopni.Wystudzić w formie.*Aby przygotować polewę o smaku toffi,należy rozpuścić masło w mleku.Dosypać cukier puder i kakao w proszku,wymieszać.Rozsmar ować polewę na cieście i przybrać orzechami.Pozostawić,aż polewa stężeje,pokroić na kawałki i podawać.

2.TOFFI Z BAKALIAMI.
200g czekolady deserowej
2 łyżki masła
4 łyżki skondensowanego mleka z puszki
450g przesianego cukru pudru
50g pokrojonych orzechów laskowych
50g rodzynków sułtańskich
*Posmarować cienko tłuszczem kwadratową formę do pieczenia o boku 20cm.*Połamać czekoladę na kawałki i wrzucić do miski,dodać masło i mleko skondensowane.Postawić miskę nad rondlem z wrzącą wodą i gotować,mieszając,aż czekolada i masło się roztopią,a wszystkie składniki całkowicie się połączą.*Zdjąć z ognia i stopniowo dosypywać cukier puder,cały czas ucierając.Wrzucic orzechy i rodzynki,wymieszać.Przeło żyć masę do formy,docisnąć i wygładzić wierzch.Wstawić do lodówki,aby stężała.*Wyłożyć toffi na deskę i pokroić na kawałki.Każdą porcję umieścić w papierowej foremce.Przechowywać w chłodnym miejscu.
WARIANT:w przepisie można zastosować migdały albo najróżniejsze rodzaje orzechów:włoskich,pekan i brazylijskich.
RADA:toffi można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 tygodni.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00050.JPG (8,9 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00051.JPG (7,7 KB, 25 załadowań)
iga24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-10, 08:45   #5
enda____
Rozeznanie
 
Avatar enda____
 
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 883
Dot.: Ciasto z orzechami i karamelem.

Cytat:
Napisane przez iga24 Pokaż wiadomość
A może to z książki"czekolada"
1.BISZKOPTY CZEKOLADOWE Z TOFFI
200g chudego sera
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
250g cukru
2 jajka
100g masła
3 łyżki kakao w proszku
100g przesianej mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
50g posiekanych orzechów pekan(można zastąpić orzechami włoskimi)
Polewa toffi:
55g masła
1 łyżka mleka
100g cukru pudru
2 łyżki kakao w proszku
orzechy pekan(dowolnie,do przybrania).
*Posmarować cienko tłuszczem płytką,kwadratową formę do pieczenia o boku długości 20 cm i wysypać mąkę.*Ser utrzeć na gładką masę z 25g cukru oraz esencją waniliową i odstawić.*Utrzeć jajka i resztę cukru na puszystą masę.Do rondelka włożyć masło i wsypać kakao w proszku,podgrzewać na małym ogniu,mieszając,aż masło się rozpuści,a masa będzie gładka.Wlać do kogla-mogla i wymieszać.Dosypać mąkę i orzechy,dokładnie wymieszać.*Wlać połowę ciasta do foremki i wygładzić wierzch.Ostrożnie rozsmarować masę serową i przykryć pozostałą częścią ciasta.Piec przez 40-45minut w piekarniku rozgrzanym to temperatury 180stopni.Wystudzić w formie.*Aby przygotować polewę o smaku toffi,należy rozpuścić masło w mleku.Dosypać cukier puder i kakao w proszku,wymieszać.Rozsmar ować polewę na cieście i przybrać orzechami.Pozostawić,aż polewa stężeje,pokroić na kawałki i podawać.

2.TOFFI Z BAKALIAMI.
200g czekolady deserowej
2 łyżki masła
4 łyżki skondensowanego mleka z puszki
450g przesianego cukru pudru
50g pokrojonych orzechów laskowych
50g rodzynków sułtańskich
*Posmarować cienko tłuszczem kwadratową formę do pieczenia o boku 20cm.*Połamać czekoladę na kawałki i wrzucić do miski,dodać masło i mleko skondensowane.Postawić miskę nad rondlem z wrzącą wodą i gotować,mieszając,aż czekolada i masło się roztopią,a wszystkie składniki całkowicie się połączą.*Zdjąć z ognia i stopniowo dosypywać cukier puder,cały czas ucierając.Wrzucic orzechy i rodzynki,wymieszać.Przeło żyć masę do formy,docisnąć i wygładzić wierzch.Wstawić do lodówki,aby stężała.*Wyłożyć toffi na deskę i pokroić na kawałki.Każdą porcję umieścić w papierowej foremce.Przechowywać w chłodnym miejscu.
WARIANT:w przepisie można zastosować migdały albo najróżniejsze rodzaje orzechów:włoskich,pekan i brazylijskich.
RADA:toffi można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2 tygodni.
wyglada pysznie
__________________
"Prawdziwy przyjaciel to podwójne szczęście, prawdziwy przyjaciel to połowa cierpień"

... hmm
enda____ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-10, 09:11   #6
agiko
Przyczajenie
 
Avatar agiko
 
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 20
Dot.: Ciasto z orzechami i karamelem.

iga24, biszkopty czekoladowe ) wlasnie o takim czyms mylalam, jutro biore sie do roboty... moze z rozpedu zrobie jeszcze te toffi z bakaliami, bo zapowiada sie przepysznie. dzieki...
agiko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:14.