2006-06-13, 17:53 | #31 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: Czekoladowe dobroci :)
MAm pytanie odnośnie do ciasta brownies: czy piec ja na duuużej blasze "piekarnikowej" czy na blasze wymiaru A4?
Jutro chcę zrobić brownies z bitą śmietanką i truskawakmi Neysa (moja przyjaciółka a jednoczesnie wizazanka) przyjeżdża na obiadokolację i chcę jakis dobry deser zrobić |
2006-06-13, 20:50 | #32 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 2 144
|
Dot.: Czekoladowe dobroci :)
Ja piekłam na odrobinę większej niż A4
__________________
"...Nieosiągalność nigdy nie jest kontrargumentem przeciwko ideałowi, gdyż ideały są tylko drogowskazami, nigdy zaś celami..." |
2006-06-13, 21:16 | #33 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-10
Lokalizacja: kraina wiecznego szczęścia
Wiadomości: 1 062
|
Dot.: Czekoladowe dobroci :)
Cytat:
Kretynka... po co ja właże na te forum o gotowaniu.... Masochizm
__________________
Jak kobieta w nocy nie jęczy to w dzień warczy. Małżeństwo to związek dwojga ludzi,w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż |
|
2006-06-13, 23:06 | #34 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: Czekoladowe dobroci :)
Una creatura bella, dziękuję bardzo za PW z dokładnym opisem wykonania brownies
Jutro upiekę i zdam relację z tego jak wyszło |
2007-05-11, 08:04 | #35 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-09
Wiadomości: 40
|
Biała czekolada
Podam Wam przepisy z białą czekoladą z książki "Czekolada".
TORT CZARNO-BIAŁY. 10 porcji 4 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej MASA CZEKOLADOWA: 300 ml śmietanki kremówki 150 g połamanej na cząstki czekolady deserowej POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 75 g białej czekolady 1 łyżka masła 1 łyżka mleka 4 łyżki cukru pudru czekoladowe rurki (Aby je zrobić trzeba roztopioną czekoladę deserową rozsmarować na marmurowej lub akrylowej desce.Gdy czekolada zacznie twardnieć ,szybkim ruchem wsunąć pod nią nóż pod kątem 45 stop.Zdejmować rurki natychmiast po uformowaniu i schłodzić). * Smarujemy cienko tłuszczem tortownicę o średnicy 20 cm i wykładamy pergaminem.Ubijamy w misce jajka z cukrem mikserem przez 10 min albo do chwili,gdy masa stanie się puszysta,a po wyjęciu z niej łopatki miksera przez kilka sekund pozostaje wgłębienie. * Do masy przesiewamy mąkę i mieszamy metalową łyżką lub łopatką.Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 stopni przez 30-35 minut albo do chwili,gdy ciasto będzie się uginać przy dotykaniu.Zostawiamy w formie na kilka minut do ostygnięcia i przekładamy na metalową kratkę.Przekrajamy ciasto na 2 placki. * Przygotowujemy masę czekoladową:na małym ogniu gotujemy śmietankę w rondelku,ciągle mieszamy,aż się nie rozpuści.Zdejmujemy z ognia,przelewamy do miski i trzeba wystudzić.Następnie mieszamy drewnianą łyżką,aż masa zgęstnieje. * Plastry ciasta przekładamy masą czekoladową i kładziemy na metalowej kratce. * Masa z białej czekolady:Roztapiamy czekoladę z masłem i dokładnie mieszamy.Dodajemy cukier puder i mleko,mieszamy tak długo,aż polewa wystygnie.Wylewamy ją na tort i rozprowadzamy łopatką po brzegach oraz wierzchu.Przybieramy rurkami z czekolady i pozostawiamy,aby polewa stężała. CIASTO Z BIAŁĄ TRUFLĄ 12 porcji 2 jajka 4 łyżki cukru 5 1/2 mąki pszennej 50 g stopionej białej czekolady MASA TRUFLOWA: 300 ml śmietanki kremówki 350 g połamanej na cząstki białej czekolady 250 g twarożku o gładkiej konsystencji DO PRZYBRANIA: roztopiona biała czekolada,deserowa lub mleczna kakao w proszku (do posypania). * Smarujemy cienko tłuszczem tortownicę o średnicy 20 cm i wysypujemy mąkę.W misce ubić jajka z cukrem mikserem przez 10 minut lub do chwili,gdy masa stanie się puszysta.Wsypujemy mąkę i mieszamy metalową łyżką.Wlewamy stopioną czekoladę i mieszamy.Przekładamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stop. przez 25 minut,albo do chwili ,gdy ciasto będzie się uginać przy dotykaniu.Zostawiamy w formie na kilka minut do ostygnięcia i przekładamy na metalową kratkę.Schłodzone ciasto przekładamy do tortownicy. * Masa truflowa:Gotujemy w rondelku śmietankę,ciągle mieszamy,żeby nie przywarła do dna naczynia.Lekko przestudzamy,dodajemy kawałki czekolady i mieszamy,aż czekolada całkowicie się rozpuści.Zdejmujemy z ognia,całkowicie musi się wystudzić,wtedy dodajemy twarożek i dokładnie mieszamy.Wylewamy masę na ciasto i na 2 godziny wstawiamy do lodówki.Wyjmujemy ciasto z tortownicy i przekładamy na talerz. BABECZKI Z BIAŁĄ TRUFLĄ 18 sztuk 125 g miękkiego masła 7 łyżek cukru 2 rozkłócone jajka 50 g groszków z czekolady deserowej 125 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g kakao w proszku LUKIER: 240 g białej czekolady 160 g chudego,kremowego twarożku * Wyłożyć 18 foremek do babeczek papierowymi foremkami. * W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.Stopniowo dolewać jajka,nie przerywając ucierania.Jeśli w masie pojawią się grudki,można dosypać nieco mąki.Wlać mleko,dodać groszki i delikatnie wymieszać. * Do miski przesiać mąkę,proszek do pieczenia i kakao.Delikatnie wymieszać metalową łyżką lub szpatułką.Przełożyć masę do foremek i wygładzić. * Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stop. przez 20 minut .Przełożyć babeczki na metalową kratkę do ostygnięcia. * Przygotować lukier.Roztopić czekoladę i lekko wystudzić.Utrzeć twarożek na gładką masę,dodać czekoladę i dokładnie rozetrzeć.Posmarować masę babeczki i schładzać przez 1 godzinę. WARIANT:Zamiast groszków z czekolady deserowej można dodać groszki z białej czekolady albo posiekane orzechy pekan.Babeczki pomarańczowe otrzymamy,dodając skórkę startą z 1 pomarańczy. MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY 8-10 porcji 2 łyżki cukru 5 łyżek wody 300 g białej czekolady 3 jajka 300 ml śmietanki kremówki * Prostokątną foremkę do keksa o długości 18 cm wyłożyć folią spożywczą.Starannie wygładzić,żeby nie było zmarszczek. * W rondelku o grubym dnie podgrzewać na wolnym ogniu wodę z cukrem,cały czas mieszając,aż cukier się rozpuści.Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1-2 minuty,aż powstanie syrop.Zdjąć z rondel z ognia. * Połamać czekoladę na małe kawałki,wrzucić do syropu i mieszać,aż czekolada całkowicie się roztopi.Zostawić na chwilę,aby masa przestygła. * Do masy wbić żółtka,utrzeć i odstawić do całkowitego wystygnięcia. * Ubić lekko śmietankę,przełożyć do masy i starannie wymieszać. * W oddzielnej misce ubić sztywną pianę z białek.Dodać do masy,dokładnie wymieszać.Przełożyć do przygotowanej formy i umieścić na noc w zamrażalniku. * Wyjąć z zamrażalnika na 10-15 minut przed podaniem.Wyjąć mus z formy i pokroić w plastry. RADA:Aby przyrządzić sos coulis,należy zmiksować 225 g miękkich owoców (truskawek,czarnych lub czerwonych porzeczek,malin,mango).Do dać 1-2 łyżki cukru pudru i jeszcze raz zmiksować.Jeśli owoce zawierają pestki,puree należy przetrzeć przez sito.Trzymać w lodówce do chwili podania. |
2007-05-11, 18:39 | #36 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 6 740
|
Dot.: Biała czekolada
A te przepisy to sprawdzone są czy, że tak brzydko powiem, żywcem zerżnięte?
__________________
|
2007-05-13, 13:47 | #37 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 2 476
|
Dot.: Biała czekolada
wyglądają na zerżnięte ale nie wiem ... sama
|
2007-05-13, 13:48 | #38 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 2 476
|
Dot.: Biała czekolada
no zresztą jest napisane ze z ksiązki ,, czekolada '' je wziela więc ookej
|
2007-05-13, 17:53 | #39 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-09
Wiadomości: 40
|
Dot.: Biała czekolada
Z książki zawsze dokładnie napiszesz przepisTak!sprawdzone
|
2007-05-14, 18:57 | #40 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 2 476
|
Dot.: Biała czekolada
|
2007-06-01, 20:21 | #41 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 1 465
|
Dot.: Biała czekolada
A ja mam pytanie takie troche nie na temat ale o białej czekoladzie :P
Otóż która czekoalda ma więcej kalorii? Biała czy gorzka? Zawsze myślałam że gorzka a ostatnio ktoś mi mówił że biała no i już sama nie wiem... Tymbardziej że białą lubie najbardziej ze wszystkich czekolad a gorzkiej wcale a przez pewien czas ją jadłam gdy miałam ochote na coś "słodkiego". |
2007-06-01, 20:27 | #42 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: abc
Wiadomości: 4 294
|
Dot.: Biała czekolada
biala :tak: im slodsza czekolada tym wiecej ma weglowodanow..tak gdzies wyczytalam kiedys
__________________
(..) did you ever know there's a light inside your bones the hope that you can't hide and it teases you every night (..) |
2007-06-01, 21:01 | #43 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Biała czekolada
Cytat:
|
|
2007-08-26, 13:35 | #44 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Rzeszów
Wiadomości: 686
|
Czekolada
Jestem wielbicielką czekolady i przerożnych przysmaków czekoladowych.Dlatego chcialabym zalozyc ten czekoladowy topik .Wymieniajmy sie na nim naszymi pomyslami na przerozne smakolyki czekoladowe-ciasta,ciasteczka,itp.A takze piszcie jakie produkty czekoladowe najbardziej wam smakuja(jakie marki,itp.).
|
2007-08-26, 20:15 | #45 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 6 678
|
Dot.: Czekolada
pysznie wygląda ten wątek:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=67407 a co do czekolady, to najbardziej lubię wersję na gorąco z chilli( świetnie rozgrzewa zimą) i cudowne, nipowtarzalne w smaku belgijskie praliny i trufle, jakich u nas niestety nie ma. |
2007-08-26, 20:50 | #46 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-08
Wiadomości: 2 342
|
Dot.: Czekolada
Zgłasza się miłośniczka czekolady .
Tutaj mam przepisy, których co prawda jeszcze nie wypróbowałam, ale zrobię to w najbliższym czasie, bo te ciasta wydają się przepyszne . Cytuję, z jakiegoś innego forum (niestety nie pamiętam już jakiego, ale jakiegoś o gotowaniu): Kanadyjski murzynek (Brownies) "Ciasto jest dla fanow czekolady - jest to praktycznie ogromny czekoladowy zakalec, bo ciasto ma konsystencje i smak trufli czekoladowych. Ciasto tez nie jest tanie (z powodu czekolady) oraz nie nadaje sie dla tych na diecie (bo nie mozna zaprzestac na jednym kawalku ), ale mimo wszystko szerze je polecam, bo jest przepyszne! Skladniki: 375g masla pokrojonego w kawalki 375g najlepszej ciemnej/gorzkiej czekolady (ja uzywam 70% cocoa Lindt, ale kazda gorzka sie nadaje) 6 duzych jaj calych 1 paczka cukru waniliowego (ja uzywam extrakt wanilii - NIE olejek - i daje tego 1 lyzke) 500g bialego cukru 225g maki przennej 1 lyzeczka soli 300g posiekanych orzechow wloskich (ale moga byc inne orzechy, albo kawalki bialej czekolady, albo suszone wisnie, albo wiorki kokosowe, etc.) Piec w prostokatnej formie, w wymiarach okolo 33 x 23 x 5 cm Sposob wykonania: 1. Nagrzac piekarnik - 180 stopni C. 2. Maslo i czekolade roztopic w duzym garnku na malym ogniu, ale zeby sie nie gotowaly. 3. W miedzyczasie, wymieszac jajka i cukier oraz cukier waniliowy w misce (najlepiej w pojemniku z dzubkiem do lania). 4. W oddzielnej misce wymieszac make i sol. 5. Do ropuszczonego malso i czekolady (ostudzic troche, zeby nie bylo zupelnie gorace) nalezy dodac miksture jajek i cukru - wymieszac mikserem. 6. Po tym dodac make i wymieszac wszystko mikserem do polaczenia. 7. Dodac orzechy, albo inne dodatki8. Wlac do formy i piec od 25 do 45 minut - im dluzej sie je piecze, tym bardziej jest suche. Ja pieke przez 35 minut, bo nie lubie jak jest za "mokre"." Drugi (już się pojawiał na wizażu, jest to przepis Nigelli: CIASTO CZEKOLADOWE BEZ MĄKI rozpuscić w mikrofalówce 250g ciemnej czekolady, do gorącej masy dodać 125g masła, zostawic do ostygniecia. W tym czasie ubic piane z 4 bialek z 100g cukru=6-7 łyżek (cukier dodac dopiero gdy same bialka sie ubiją). Piana ma byc lsniąca i spręzysta. 4 zóltka + 2 całe jajka mieszamy z 75g cukru (ok.5 łyżek) - trzepaczka lub drewnianą łyżką. Dodać skórkę otartą z 1 pomarańczy, troche "kontro" (lub rumu, "caluła" lub "fra angelico") - niestety nie znam francuskiego wiec pisze tak jak słyszę... Można dac zamiast alkoholu wanilię. Do masy zóltkowej dać czekoladę z masłem i wymieszać, potem dodać łyżkę ubitych białek i energicznie wymieszać, a potem reszte piany i delikatnie mieszać nabierając powietrze. Wlać do niewysmarowanej tortownicy, na której dnie wyłożono pergamin. Piec 35-40 min. w temp. 180 st.C. Ciasto po wyjeciu opada, ale taki już jego urok dzieki czemu wypelniamy wierz ubitą bitą smietana z dodatkiem "kontro" i posypujemy sypką czekoladą. Tutaj również cytuję jedną z wizażanek, mam nadzieję, że nie będzie mi miała tego za złe . |
2007-08-27, 06:40 | #47 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Czekolada
połączylam czekoladowe wątki
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _ Edytowane przez Nutka Czas edycji: 2007-08-28 o 07:31 |
||
2007-08-28, 00:29 | #48 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-07
Lokalizacja: Poznań
Wiadomości: 57
|
Dot.: Czekolada
ja kocham czekolade. Właściwie prawie każdego dnia jem cos z czekoladą, chociaż mały kawałeczek. To moje najwieksze uzależnieniePrzyzn am się nawet ze dwa lata temu potrafiłam zjeść 1,5 tabliczki dziennie!! Na szczescie nie wpływa to na moją wagę i nie powoduje problemów ze skóra bo chyba zwariowałabym bez czekolady, nie umiałabym się jej wyrzec Najbardziej lubię lindt i chyba nic jej nie przebije. Poza tym kocham wiśnie w likierze i trufle. A teraz pracuje w wakacje czesto w nocy i mi sie noc z dniem przekreciła wiec nawet w nocy mam na nią ochote. Ale będe silna, po 20 nie jem nic
|
2007-08-28, 11:00 | #49 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 2 476
|
Dot.: Czekolada
Cytat:
|
|
2007-08-28, 15:01 | #50 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 6 740
|
Dot.: Czekolada
Tylko Ci się tak wydaje
A o której chodzisz spać?
__________________
|
2007-10-10, 14:18 | #51 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Rzeszów
Wiadomości: 686
|
Dot.: Czekolada
Napiszcie,jakie sa Wasze ulubione czekolady,ich smaki oraz marki.Ja uwielbiam:
*Lindt-droga,ale przepyszna,prawdziwa czekolada dla smakoszy. *Milka-uwielbiam ja,jej delikatny,mleczny smak,pychota,wspaniale rozpływa sie w ustach .Z Milki uwielbiam wszystkie czekolady,a najbardziej orzechową i mleczną . *E.Wedel-takze dobra marka.Jednakze nie lubie z tej marki czekolad nadziewanych-maja takie suche nadzienie,a ja uwielbiam półpłynne .Z Wedla najbardziej lubie gorzką. *Terravita-najbardziej lubie ich czekolady nadziewane-zwlaszcza o smaku adwokata-maja doskonale płynne nadzienie,pychota . |
2008-02-07, 21:19 | #52 |
Raczkowanie
|
Czekoladka :)
Kupiłam czekoladę.Czy mogę coś fajnego z niej przyrządzić ?
Hehe ^^. |
2008-02-07, 21:41 | #53 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Czekoladka :)
He he
|
2008-02-08, 06:52 | #54 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 5 003
|
Dot.: Czekoladka :)
Możesz wypisać zawartoś lodówki, spiżarni i szafek kuchennych? To ułatwi sprawę.
__________________
Język to przede wszystkim melodia i sprawne posługiwanie się słowem, to komponowanie wspaniałej muzyki. Komputerszczyzna melodii nie ma i nigdy mieć nie będzie; jest muzyką współczesną, pełną dziwnych dysonansów i zgrzytliwych współbrzmień. J. Grabowski |
2008-02-08, 07:41 | #55 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Czekoladka :)
ja bym pożarła...ale:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ght=utylizacja
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _ |
||
2008-02-08, 07:42 | #56 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 6 740
|
Dot.: Czekoladka :)
__________________
|
2008-02-08, 15:34 | #57 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 2 476
|
Dot.: Czekoladka :)
|
2008-02-08, 17:46 | #58 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-12
Wiadomości: 208
|
Dot.: Czekoladka :)
Gorzką czy mleczną?
Mleczną - zjeść! Z gorzkiej polecam czekokubki Nigelli Czekolada nie powinna za długo leżeć w szafce, bo to jej nie służy . Moja dewiza to: albo ja zjem czekolade, albo ona mnie, wiec z dwojga złego...
__________________
Życie to sztuka wyboru.
|
2008-02-08, 17:53 | #59 | |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2007-08
Wiadomości: 2 563
|
Dot.: Czekoladka :)
Cytat:
Białą też zjeść A co się stanie z czekoladą jeżeli będzie długo lezeć w szafce? Bo u mnie od 3 miesięcy leży marcepanowa, i jakoś zawsze o niej zapomnę A data ważności jest do sierpnia wiec jeszcze mam czas
__________________
"Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać" [Ernest Hemingway] 30.37.45 75.74.50 |
|
2008-02-08, 17:58 | #60 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 6 740
|
Dot.: Czekoladka :)
Ja mam bodajże 700 g czekolady w szufladzie, ale z datą do września-października (:
__________________
|
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:41.