Dania z ryb - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2014-12-28, 20:32   #1
inferog
Przyczajenie
 
Avatar inferog
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 18

Dania z ryb


Co lubicie robić, co sprawdzone z sukcesem. Czego szukacie w potrawach z ryb?
__________________
Kulinarnie i mniam
inferog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-29, 12:13   #2
nosferatku
Zadomowienie
 
Avatar nosferatku
 
Zarejestrowany: 2012-02
Wiadomości: 1 923
Dot.: Dania z ryb

Cytat:
Napisane przez inferog Pokaż wiadomość
Czego szukacie w potrawach z ryb?
Ości.
Staram się nie jeść ości.
nosferatku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-29, 16:31   #3
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
Dot.: Dania z ryb

Cytat:
Napisane przez nosferatku Pokaż wiadomość
Ości.
Staram się nie jeść ości.
To jest swietna odpowiedz, usmialem sie do lez
a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-29, 17:31   #4
bernikula
mOLDerator
 
Avatar bernikula
 
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 10 378
Dot.: Dania z ryb

Najbardziej lubię łososia gotowanego na parze, doprawianego ziołami. Kiedyś smażyłam na patelni, ale był za ciężki. Do tego warzywa na parze i może być sos beszamelowy. Pycha.
__________________


Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-30, 14:32   #5
Kolor Bzu
Zakorzenienie
 
Avatar Kolor Bzu
 
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 6 023
Dot.: Dania z ryb

Najbardziej lubię świeżą rybę posoloną, obtoczoną mąką i smażoną na maśle.
W warunkach domowych to np pieczony pstrąg, śledzie w różnej formie, sushi...
Lubię ryby mało przyprawione, naturalne w smaku.
__________________
Mój telefon zna inne wyrazy i inną ortografię. Bardzo za niego przepraszam.
Kolor Bzu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-01, 15:38   #6
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
Dot.: Dania z ryb

Uwielbiam ryby wędzone. Kazdego typu. Surowe najcześciej pieke w piekarniku. Czasami smażę ale bez żadnej panierki ale to raczej od swieta. A wędzone uwielbiam do sałatek albo zwyczajnie podgrzane w piekarniku z gotowanymi młodymi ziemniakami i koperkiem.
A łosoś wędzony to w każdej postaci. Z serkiem zrulowany jako przekąska, w cieście, z pomidorami cebula i kaparami, ze śmietana i makaronem, z porem i pieczarkami.
Poza tym zupa łososiowa (łosoś marynowany w koniaku i koperku) albo zupa łososiowa na mleku. Łosoś w pesto z piekarnika. Klopsiki rybne w sosie pomidorowym. Poza tym ryby surowe do sushi, sashimi uwielbiam z tuńczyka świeżego z soja i wasabi . Poza tym zalezy jaka ryba i czy filet czy cała. Rany no mogłabym wymieniać i wymieniać tylko nie mam pojęcia o co pytasz
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-02, 15:08   #7
inferog
Przyczajenie
 
Avatar inferog
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 18
Dot.: Dania z ryb

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Uwielbiam ryby wędzone. Kazdego typu. Surowe najcześciej pieke w piekarniku. Czasami smażę ale bez Poza tym zalezy jaka ryba i czy filet czy cała. Rany no mogłabym wymieniać i wymieniać tylko nie mam pojęcia o co pytasz
Chodzi mi o rybne upodobania polek, o rzeczywistość, mniej o pragnienia kulinarne w tym zakresie, ale też ...
O udoskonalenie tego co robimy w domu, ale bez przesady. O krok w dobrym kierunku. O to co sobie polecamy ...
__________________
Kulinarnie i mniam
inferog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-01-03, 13:47   #8
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
Dot.: Dania z ryb

Lubie lososia, pstraga i tunczyka. Poza tym ryby rzeczne i morskie. Filet najczesciej wrzucam na patelnie lub do parowaru. Z tunczyka robie salatki. Lubie tez owoce morza - krewetki, malze (po marynarsku lub zapiekane) czy muszle sw Jakuba.

Ryby ktorej nie lubie jest glownie sledz. Jeszcze taki w sosie smietanowym jest jadalny ale w tej slonej wodzie to porazka.

Toleruje wszelakie konserwy rybne typu paprykarz czy sardynki w sosie pomidorowym (surowe sardynki srednio lubie jak juz grillowane w panierce nad samym morzem). Lubie zupe rybna z pomidorami.

Nie przepadam za sushi.

Lubie ryby wedzone.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-04, 20:06   #9
Mona74_a
Przyczajenie
 
Avatar Mona74_a
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 12
Dot.: Dania z ryb

Dobry pstrąg smażony z cytryną lub pieczony łosoś to podstawa!

Smacznego
__________________
Fanka pyszności, sportu i sexu
http://poradnikkulinarny.blogspot.com/
Mona74_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-04, 22:40   #10
Valmai
Rozeznanie
 
Avatar Valmai
 
Zarejestrowany: 2014-02
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 792
Dot.: Dania z ryb

Dla mnie sushi w każdej postaci - pycha! Jem najczęściej na mieście, minimum raz na 2-3 tygodnie ale też czasem robimy w domu z przyjaciółmi.
Z ryb do obróbki cieplnej to łosoś pod każdą postacią, pieczony w piekarniku, grillowany, z makaronem, w zapiekance itd. Lubię też halibuta ale nie kupuję go często z uwagi na cenę. No i tuńczyk tylko lekko grillowany taki jeszcze surowy w środku najlepiej z zupą kokosową lub z inną orientalną przekąską - mniam! Jednak też gości u nas od święta też z powodu ceny.
Oprócz tego często też jem rybki w całości, daje zioła, cytrynę do środka, do piekarnika i obiad gotowy.
Jedyną rybą w panierce jaką robię i jem to karp na Wigilie, ale też od 3 lat pieczemy z mamą zamiast smażyć, mniej roboty i nie zostawia aż tak intensywnego zapachu.

Lubię też większość wędzonych ryb, często na przekąskę kupuje płaty makreli, tak jak dziewczyny wyżej wędzonego łososia mogłabym dodawać praktycznie do wszystkiego. A ostatnio próbowałam wędzonego węgorza i był mega!

Jeśli do ryb doliczamy owoce morza to lubię robić i jeść krewetki czy to same czy z dodatkami(z makaronem, z sałatką itd) a zdarza się też, że na kanapki.
Czasem robię mule ale ostatnio 2 razy się nacięłam ze świeżością i musiałam wyrzucić cały garnek więc ostatnio jakoś przestały bywać na naszym stole.
Za to chciałabym nauczyć się przyrządzać przegrzebki ale jakoś nigdy nie ma okazji żeby je kupić.
Od dwóch lat w walentynki przymierzam się do homara ale zawsze w końcu rezygnuje przerażona jego ceną i tym że musiałabym go zabić nawet jeśli wcześniej byłby uśpiony.

Ogólnie chciałabym jeść więcej ryb(choć i tak staram się żeby przynajmniej raz w tygodniu ryba była na stole) i bardziej różnorodnych ale niestety na razie ich ceny i dostępność nie do końca mi na to pozwalają.
__________________
The game is... something

All of time and space; everywhere and anywhere; every star that ever was. Where do you want to start?

Edytowane przez Valmai
Czas edycji: 2015-01-04 o 22:43
Valmai jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-05, 14:22   #11
axn22
Zakorzenienie
 
Avatar axn22
 
Zarejestrowany: 2008-04
Lokalizacja: Katowice
Wiadomości: 5 086
Dot.: Dania z ryb

Ja najbardziej lubię łososia i polędwicę z dorsza grillowane

Ostatnio kupiłam steki z tuńczyka - macie jakieś doświadczenia w przyrządzaniu ich? Co z nimi zrobić?
axn22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-01-05, 15:49   #12
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
Dot.: Dania z ryb

Cytat:
Napisane przez axn22 Pokaż wiadomość
Ja najbardziej lubię łososia i polędwicę z dorsza grillowane

Ostatnio kupiłam steki z tuńczyka - macie jakieś doświadczenia w przyrządzaniu ich? Co z nimi zrobić?
Możesz lekko podsmażyć na patelni i na masle zjesc ryżem i sałatka albo po podsmażeniu dodac troche koniaku albo whisky i podpalić na patelni (flambirowanie to sie fachowo nazywa ale w domu tez spokojnie mozna to wykonać, tylko ostrożnie)-zrobi sie wtedy bardzo fajny sos. Ale ja uwielbiam tuńczyka surowego . Jesli jest świeży to sporobuj. Zmieszaj troche sosu sojowego z pasta wasabi pokroj tuńczyka na cieniutkie plasterki małej wielkości i pałeczkami maczaj w sosie i jedz. To sie nazywa sashimi. Wierz mi ze ja nie jem żadnej ryby surowej bo mam wstręt ale tuńczyk w tym sosie jest poprostu boski .

Edytowane przez KarolinaK
Czas edycji: 2015-01-05 o 15:52
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-07, 09:17   #13
sara121314
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2014-12
Wiadomości: 39
Dot.: Dania z ryb

Grillowany łosoś wygrywa ze wszystkimi rybami Solę go jedynie od strony skórki i tyle:p Polecam.
sara121314 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-07, 09:35   #14
zalewskamart
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2015-01
Wiadomości: 1
Dot.: Dania z ryb

Ja najbardziej lubię pieczone rybki, z cytryną i czosnkiem, zwłaszcza dorsza
__________________
http://www.musteatbrains.pl/ - polecam!
zalewskamart jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-07, 09:59   #15
201605161428
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2012-02
Wiadomości: 5 219
Dot.: Dania z ryb

Filet z lososia, odrobina cytryny, pieprz, sol, koperek na wierz. Do foli i do piekarnika na 25min w temp.175st.
201605161428 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-07, 14:13   #16
Tinend
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2015-01
Lokalizacja: POLAND
Wiadomości: 3
Dot.: Dania z ryb

Jak dobra rybka, to oczywiście bez ości pstrąg też dobrze przyrządzony świetnie smakuje ale wole halibuta wypas rybka, w samej mące osączony sola pieprzem i cytrynka do pokraszzenia
__________________
filmy online bez limitu - moja stronka
Tinend jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-09, 12:06   #17
thebrittney2128
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2013-12
Wiadomości: 3
Dot.: Dania z ryb

Łosoś pieczony
Składniki

200 g filetów lub dzwonków z łososia
sól
1/2 łyżeczki ulubionych ziół
1 łyżka wina białego (opcjonalnie)

Etapy przygotowania

1

Najlepsze wyniki daje pieczenie łososia w foli lub w papilotkach.

Rybę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać solą i ziołami. Przygotować kawałek folii aluminiowej lub papieru do pieczenia. Zawinąć rybę wlewając do środka opakowania wino. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.

---------- Dopisano o 06:06 ---------- Poprzedni post napisano o 06:04 ----------

Mini pizze na przyjęcie i imprezę
Błyskawiczny przepis - pizza gotowa w 1,5 godz.
Można dodać pieczarki (surowe, cienko pokrojone). Z tego przepisu możemy też upiec większe i cieńsze pizze.





Składniki na 6 mniejszych pizzy:
Ciasto:

300 g mąki pszennej
3 łyżeczki drożdży w proszku instant
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki ciepłej wody (187 ml)
2 łyżki oliwy

Dodatki:
sos pomidorowy (np. z pomidorów z puszki lub ze świeżych pomidorów)
250 g tartego sera mozzarella
świeże pomidory
dodatkowy ser: biała mozzarella w kulce, ser gorgonzola, ser kozi w roladce
papryczka chili, bazylia, suszone oregano, oliwa



Przygotowanie:
  • Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, sól i wymieszać. Wlać ciepłą wodę i oliwę i wymieszać łyżką. Następnie zagnieść miękkie ciasto, wyrabiać starannie przez około 15 minut aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło. Zostawić w misce pod przykryciem ze ściereczki do wyrośnięcia na około 45 minut. W międzyczasie przygotować dodatki oraz mocno nagrzać kamień do pizzy w piekarniku, w maksymalnej temperaturze (250-300 stopni C).
  • Ciasto wyłożyć na stolnicę, połączyć w kulę, podzielić nożem na 6 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć w dłoniach rozciągając ciasto (a nie wałkując wałkiem!), na okrąg o średnicy około 12-15 cm. Starać się nie robić tego zbyt długo.
  • Placki układać na desce lub łopatce do zsuwania ciasta na kamień podsypanych mąką (aby mogły się swobodnie przesuwać).
  • Rozsmarować sos pomidorowy, posypać tartą mozzarellą, dodać pokrojone na kawałeczki sery. Dodać plasterek pomidora, posypać solą i suszonym oregano. Pomidory można też obrać i pokroić w kosteczkę.
  • Zsuwać pizze na rozgrzany kamień (jednocześnie możemy upiec 3 pizze). Piec do lekkiego zrumienienia się brzegów pizzy, ok. 8 minut. Po upieczeniu posypać posiekaną papryczką chili, pomidora skropić oliwą, posypać bazylią.
thebrittney2128 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-09, 12:22   #18
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
Dot.: Dania z ryb

Cytat:
Napisane przez thebrittney2128 Pokaż wiadomość


[/COLOR]Mini pizze na przyjęcie i imprezę
Błyskawiczny przepis - pizza gotowa w 1,5 godz.
Można dodać pieczarki (surowe, cienko pokrojone). Z tego przepisu możemy też upiec większe i cieńsze pizze.





Składniki na 6 mniejszych pizzy:
Ciasto:


300 g mąki pszennej
 3 łyżeczki drożdży w proszku instant
 1 łyżeczka soli
 3/4 szklanki ciepłej wody (187 ml)
 2 łyżki oliwy

Dodatki:
 sos pomidorowy (np. z pomidorów z puszki lub ze świeżych pomidorów)
 250 g tartego sera mozzarella
 świeże pomidory
 dodatkowy ser: biała mozzarella w kulce, ser gorgonzola, ser kozi w roladce
 papryczka chili, bazylia, suszone oregano, oliwa



Przygotowanie:
  • Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, sól i wymieszać. Wlać ciepłą wodę i oliwę i wymieszać łyżką. Następnie zagnieść miękkie ciasto, wyrabiać starannie przez około 15 minut aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło. Zostawić w misce pod przykryciem ze ściereczki do wyrośnięcia na około 45 minut. W międzyczasie przygotować dodatki oraz mocno nagrzać kamień do pizzy w piekarniku, w maksymalnej temperaturze (250-300 stopni C).
  • Ciasto wyłożyć na stolnicę, połączyć w kulę, podzielić nożem na 6 kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć w dłoniach rozciągając ciasto (a nie wałkując wałkiem!), na okrąg o średnicy około 12-15 cm. Starać się nie robić tego zbyt długo.
  • Placki układać na desce lub łopatce do zsuwania ciasta na kamień podsypanych mąką (aby mogły się swobodnie przesuwać).
  • Rozsmarować sos pomidorowy, posypać tartą mozzarellą, dodać pokrojone na kawałeczki sery. Dodać plasterek pomidora, posypać solą i suszonym oregano. Pomidory można też obrać i pokroić w kosteczkę.
  • Zsuwać pizze na rozgrzany kamień (jednocześnie możemy upiec 3 pizze). Piec do lekkiego zrumienienia się brzegów pizzy, ok. 8 minut. Po upieczeniu posypać posiekaną papryczką chili, pomidora skropić oliwą, posypać bazylią.
Aha czyli mozna dodac tez rybę i bedzie danie z ryby
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-09, 13:52   #19
apetizer
Przyczajenie
 
Avatar apetizer
 
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 17
Dot.: Dania z ryb

My teraz zwariowaliśmy w domu na punkcie ryb mama wyhaczyła u nas pod łodzią takie stawy rybne, nazywa się to bodajże gospodarstwo rybne Suchanowskich no i bardzo często przywozi nam stamtąd świeże ryby. No i próbowaliśmy już ryb w różnych postaciach, ale uwaga najlepsza jest tarta z pstrągiem mojej mamy. Z tego co wiem to spód robi z podstawowego przepisu na ciasto na tartę czyli masło, sól zimna woda i mąka. Co do nadzienia to robi je tak że na oliwie z oliwek smaży około dwóch ząbków czosnku, trochę chilli, grubo mielony kolorowy pieprz i dodaje do tego wszystkiego pieczonego wcześniej pstrąga(obranego z ości i poskubanego na kawałki) potem wszystko zalewa gęstą kremówką (około szklanki) i zagęszcza to kawałkami sera pleśniowego wylewa na zapieczony spód i podpieka jeszcze raz w piekarniku. Ja do tego wszystkiego lubię posypać tartę świeżą natką. Polecam wam spróbować bo to pyyyszne!!
apetizer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-01-09, 14:28   #20
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
Dania z ryb

Cytat:
Napisane przez apetizer Pokaż wiadomość
My teraz zwariowaliśmy w domu na punkcie ryb mama wyhaczyła u nas pod łodzią takie stawy rybne, nazywa się to bodajże gospodarstwo rybne Suchanowskich no i bardzo często przywozi nam stamtąd świeże ryby. No i próbowaliśmy już ryb w różnych postaciach, ale uwaga najlepsza jest tarta z pstrągiem mojej mamy. Z tego co wiem to spód robi z podstawowego przepisu na ciasto na tartę czyli masło, sól zimna woda i mąka. Co do nadzienia to robi je tak że na oliwie z oliwek smaży około dwóch ząbków czosnku, trochę chilli, grubo mielony kolorowy pieprz i dodaje do tego wszystkiego pieczonego wcześniej pstrąga(obranego z ości i poskubanego na kawałki) potem wszystko zalewa gęstą kremówką (około szklanki) i zagęszcza to kawałkami sera pleśniowego wylewa na zapieczony spód i podpieka jeszcze raz w piekarniku. Ja do tego wszystkiego lubię posypać tartę świeżą natką. Polecam wam spróbować bo to pyyyszne!!


Faktycznie wydaje sie smaczne. Chyba zrobie cos takiego w weekend . Fajnie ze podzielilas sie przepisem

Zrobilam to dzisiaj. Ale z inna ryba pieczona w calosci wyszlo dobre Ale troche takie galaretowate. Mysle ze trzeba było dodac jajko albo dwa zeby farsz trzymał sie całości bo sie rozlatuje. Poza tym jak to ja zrobiłam delikatne urozmaicenia. Dodałam skórkę z limonki, troszkę soku z cytryny i cebule oraz szalotke. Śmietanę wymieszałam z pokrojonym serem i pomieszałem z rybnym farszem et voilà ...

Edytowane przez KarolinaK
Czas edycji: 2015-01-10 o 18:35
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-10, 18:36   #21
KarolinaK
Zakorzenienie
 
Avatar KarolinaK
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
Dot.: Dania z ryb

ImageUploadedByWizaz Forum1420914959.547403.jpgImageUploadedByWizaz Forum1420914989.380006.jpg
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2015-01-10 19:36:41


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:29.