|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
|
Narzędzia |
2014-12-28, 20:32 | #1 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 18
|
Dania z ryb
Co lubicie robić, co sprawdzone z sukcesem. Czego szukacie w potrawach z ryb?
__________________
Kulinarnie i mniam |
2014-12-29, 12:13 | #2 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-02
Wiadomości: 1 923
|
Dot.: Dania z ryb
|
2014-12-29, 16:31 | #3 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 967
|
Dot.: Dania z ryb
|
2014-12-29, 17:31 | #4 |
mOLDerator
Zarejestrowany: 2010-10
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 10 378
|
Dot.: Dania z ryb
Najbardziej lubię łososia gotowanego na parze, doprawianego ziołami. Kiedyś smażyłam na patelni, ale był za ciężki. Do tego warzywa na parze i może być sos beszamelowy. Pycha.
|
2014-12-30, 14:32 | #5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 6 023
|
Dot.: Dania z ryb
Najbardziej lubię świeżą rybę posoloną, obtoczoną mąką i smażoną na maśle.
W warunkach domowych to np pieczony pstrąg, śledzie w różnej formie, sushi... Lubię ryby mało przyprawione, naturalne w smaku.
__________________
Mój telefon zna inne wyrazy i inną ortografię. Bardzo za niego przepraszam. |
2015-01-01, 15:38 | #6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
|
Dot.: Dania z ryb
Uwielbiam ryby wędzone. Kazdego typu. Surowe najcześciej pieke w piekarniku. Czasami smażę ale bez żadnej panierki ale to raczej od swieta. A wędzone uwielbiam do sałatek albo zwyczajnie podgrzane w piekarniku z gotowanymi młodymi ziemniakami i koperkiem.
A łosoś wędzony to w każdej postaci. Z serkiem zrulowany jako przekąska, w cieście, z pomidorami cebula i kaparami, ze śmietana i makaronem, z porem i pieczarkami. Poza tym zupa łososiowa (łosoś marynowany w koniaku i koperku) albo zupa łososiowa na mleku. Łosoś w pesto z piekarnika. Klopsiki rybne w sosie pomidorowym. Poza tym ryby surowe do sushi, sashimi uwielbiam z tuńczyka świeżego z soja i wasabi . Poza tym zalezy jaka ryba i czy filet czy cała. Rany no mogłabym wymieniać i wymieniać tylko nie mam pojęcia o co pytasz |
2015-01-02, 15:08 | #7 | |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 18
|
Dot.: Dania z ryb
Cytat:
O udoskonalenie tego co robimy w domu, ale bez przesady. O krok w dobrym kierunku. O to co sobie polecamy ...
__________________
Kulinarnie i mniam |
|
2015-01-03, 13:47 | #8 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Dania z ryb
Lubie lososia, pstraga i tunczyka. Poza tym ryby rzeczne i morskie. Filet najczesciej wrzucam na patelnie lub do parowaru. Z tunczyka robie salatki. Lubie tez owoce morza - krewetki, malze (po marynarsku lub zapiekane) czy muszle sw Jakuba.
Ryby ktorej nie lubie jest glownie sledz. Jeszcze taki w sosie smietanowym jest jadalny ale w tej slonej wodzie to porazka. Toleruje wszelakie konserwy rybne typu paprykarz czy sardynki w sosie pomidorowym (surowe sardynki srednio lubie jak juz grillowane w panierce nad samym morzem). Lubie zupe rybna z pomidorami. Nie przepadam za sushi. Lubie ryby wedzone. |
2015-01-04, 20:06 | #9 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 12
|
Dot.: Dania z ryb
Dobry pstrąg smażony z cytryną lub pieczony łosoś to podstawa!
Smacznego |
2015-01-04, 22:40 | #10 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2014-02
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 792
|
Dot.: Dania z ryb
Dla mnie sushi w każdej postaci - pycha! Jem najczęściej na mieście, minimum raz na 2-3 tygodnie ale też czasem robimy w domu z przyjaciółmi.
Z ryb do obróbki cieplnej to łosoś pod każdą postacią, pieczony w piekarniku, grillowany, z makaronem, w zapiekance itd. Lubię też halibuta ale nie kupuję go często z uwagi na cenę. No i tuńczyk tylko lekko grillowany taki jeszcze surowy w środku najlepiej z zupą kokosową lub z inną orientalną przekąską - mniam! Jednak też gości u nas od święta też z powodu ceny. Oprócz tego często też jem rybki w całości, daje zioła, cytrynę do środka, do piekarnika i obiad gotowy. Jedyną rybą w panierce jaką robię i jem to karp na Wigilie, ale też od 3 lat pieczemy z mamą zamiast smażyć, mniej roboty i nie zostawia aż tak intensywnego zapachu. Lubię też większość wędzonych ryb, często na przekąskę kupuje płaty makreli, tak jak dziewczyny wyżej wędzonego łososia mogłabym dodawać praktycznie do wszystkiego. A ostatnio próbowałam wędzonego węgorza i był mega! Jeśli do ryb doliczamy owoce morza to lubię robić i jeść krewetki czy to same czy z dodatkami(z makaronem, z sałatką itd) a zdarza się też, że na kanapki. Czasem robię mule ale ostatnio 2 razy się nacięłam ze świeżością i musiałam wyrzucić cały garnek więc ostatnio jakoś przestały bywać na naszym stole. Za to chciałabym nauczyć się przyrządzać przegrzebki ale jakoś nigdy nie ma okazji żeby je kupić. Od dwóch lat w walentynki przymierzam się do homara ale zawsze w końcu rezygnuje przerażona jego ceną i tym że musiałabym go zabić nawet jeśli wcześniej byłby uśpiony. Ogólnie chciałabym jeść więcej ryb(choć i tak staram się żeby przynajmniej raz w tygodniu ryba była na stole) i bardziej różnorodnych ale niestety na razie ich ceny i dostępność nie do końca mi na to pozwalają.
__________________
The game is... something All of time and space; everywhere and anywhere; every star that ever was. Where do you want to start? Edytowane przez Valmai Czas edycji: 2015-01-04 o 22:43 |
2015-01-05, 14:22 | #11 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-04
Lokalizacja: Katowice
Wiadomości: 5 086
|
Dot.: Dania z ryb
Ja najbardziej lubię łososia i polędwicę z dorsza grillowane
Ostatnio kupiłam steki z tuńczyka - macie jakieś doświadczenia w przyrządzaniu ich? Co z nimi zrobić? |
2015-01-05, 15:49 | #12 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
|
Dot.: Dania z ryb
Możesz lekko podsmażyć na patelni i na masle zjesc ryżem i sałatka albo po podsmażeniu dodac troche koniaku albo whisky i podpalić na patelni (flambirowanie to sie fachowo nazywa ale w domu tez spokojnie mozna to wykonać, tylko ostrożnie)-zrobi sie wtedy bardzo fajny sos. Ale ja uwielbiam tuńczyka surowego . Jesli jest świeży to sporobuj. Zmieszaj troche sosu sojowego z pasta wasabi pokroj tuńczyka na cieniutkie plasterki małej wielkości i pałeczkami maczaj w sosie i jedz. To sie nazywa sashimi. Wierz mi ze ja nie jem żadnej ryby surowej bo mam wstręt ale tuńczyk w tym sosie jest poprostu boski .
Edytowane przez KarolinaK Czas edycji: 2015-01-05 o 15:52 |
2015-01-07, 09:17 | #13 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2014-12
Wiadomości: 39
|
Dot.: Dania z ryb
Grillowany łosoś wygrywa ze wszystkimi rybami Solę go jedynie od strony skórki i tyle:p Polecam.
|
2015-01-07, 09:35 | #14 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2015-01
Wiadomości: 1
|
Dot.: Dania z ryb
Ja najbardziej lubię pieczone rybki, z cytryną i czosnkiem, zwłaszcza dorsza
__________________
http://www.musteatbrains.pl/ - polecam! |
2015-01-07, 09:59 | #15 |
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2012-02
Wiadomości: 5 219
|
Dot.: Dania z ryb
Filet z lososia, odrobina cytryny, pieprz, sol, koperek na wierz. Do foli i do piekarnika na 25min w temp.175st.
|
2015-01-07, 14:13 | #16 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2015-01
Lokalizacja: POLAND
Wiadomości: 3
|
Dot.: Dania z ryb
Jak dobra rybka, to oczywiście bez ości pstrąg też dobrze przyrządzony świetnie smakuje ale wole halibuta wypas rybka, w samej mące osączony sola pieprzem i cytrynka do pokraszzenia
__________________
filmy online bez limitu - moja stronka |
2015-01-09, 12:06 | #17 |
BAN stały
Zarejestrowany: 2013-12
Wiadomości: 3
|
Dot.: Dania z ryb
Łosoś pieczony
Składniki 200 g filetów lub dzwonków z łososia sól 1/2 łyżeczki ulubionych ziół 1 łyżka wina białego (opcjonalnie) Etapy przygotowania 1 Najlepsze wyniki daje pieczenie łososia w foli lub w papilotkach. Rybę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać solą i ziołami. Przygotować kawałek folii aluminiowej lub papieru do pieczenia. Zawinąć rybę wlewając do środka opakowania wino. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. ---------- Dopisano o 06:06 ---------- Poprzedni post napisano o 06:04 ---------- Mini pizze na przyjęcie i imprezę Błyskawiczny przepis - pizza gotowa w 1,5 godz. Można dodać pieczarki (surowe, cienko pokrojone). Z tego przepisu możemy też upiec większe i cieńsze pizze. Składniki na 6 mniejszych pizzy: Ciasto: • 300 g mąki pszennej • 3 łyżeczki drożdży w proszku instant • 1 łyżeczka soli • 3/4 szklanki ciepłej wody (187 ml) • 2 łyżki oliwy Dodatki: • sos pomidorowy (np. z pomidorów z puszki lub ze świeżych pomidorów) • 250 g tartego sera mozzarella • świeże pomidory • dodatkowy ser: biała mozzarella w kulce, ser gorgonzola, ser kozi w roladce • papryczka chili, bazylia, suszone oregano, oliwa Przygotowanie:
|
2015-01-09, 12:22 | #18 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
|
Dot.: Dania z ryb
Cytat:
|
|
2015-01-09, 13:52 | #19 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2014-07
Wiadomości: 17
|
Dot.: Dania z ryb
My teraz zwariowaliśmy w domu na punkcie ryb mama wyhaczyła u nas pod łodzią takie stawy rybne, nazywa się to bodajże gospodarstwo rybne Suchanowskich no i bardzo często przywozi nam stamtąd świeże ryby. No i próbowaliśmy już ryb w różnych postaciach, ale uwaga najlepsza jest tarta z pstrągiem mojej mamy. Z tego co wiem to spód robi z podstawowego przepisu na ciasto na tartę czyli masło, sól zimna woda i mąka. Co do nadzienia to robi je tak że na oliwie z oliwek smaży około dwóch ząbków czosnku, trochę chilli, grubo mielony kolorowy pieprz i dodaje do tego wszystkiego pieczonego wcześniej pstrąga(obranego z ości i poskubanego na kawałki) potem wszystko zalewa gęstą kremówką (około szklanki) i zagęszcza to kawałkami sera pleśniowego wylewa na zapieczony spód i podpieka jeszcze raz w piekarniku. Ja do tego wszystkiego lubię posypać tartę świeżą natką. Polecam wam spróbować bo to pyyyszne!!
|
2015-01-09, 14:28 | #20 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
|
Dania z ryb
Cytat:
Faktycznie wydaje sie smaczne. Chyba zrobie cos takiego w weekend . Fajnie ze podzielilas sie przepisem Zrobilam to dzisiaj. Ale z inna ryba pieczona w calosci wyszlo dobre Ale troche takie galaretowate. Mysle ze trzeba było dodac jajko albo dwa zeby farsz trzymał sie całości bo sie rozlatuje. Poza tym jak to ja zrobiłam delikatne urozmaicenia. Dodałam skórkę z limonki, troszkę soku z cytryny i cebule oraz szalotke. Śmietanę wymieszałam z pokrojonym serem i pomieszałem z rybnym farszem et voilà ... Edytowane przez KarolinaK Czas edycji: 2015-01-10 o 18:35 |
|
2015-01-10, 18:36 | #21 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: CairnLand
Wiadomości: 16 938
|
Dot.: Dania z ryb
|
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie |
|
Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:29.