![]() |
#271 |
Raczkowanie
|
Dot.: Książki Joanny Chmielewskiej
właśnie dostałam słuchowisko "Lesio" - Zamachowski jako Lesio mnie rozłożył na łopatki
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Raczkowanie
|
Jeśli macie ochotę, Chmielewska, wrzutę robiłam dla mamy
http://www.4shared.com/account/dir/1...ng.html?rnd=40 Czytałam Chmielewską, ale jak to dawno było... Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
Zadomowienie
|
Zauważył ktoś może, że niektóre książki Chmielewskiej są naprawdę świetne, a niektóre są tak beznadziejnie napisane, że ja się momentami zastanawiam "ale o co chodziło z tym facetem?".
Z książek Chmielewskiej podobało mi się: - Lesio - Kocie Worki - Zapalniczka - Wszyscy jesteśmy podejrzani - Całe zdanie nieboszczyka - Lądowanie w Garwolinie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Zadomowienie
|
stare są najlepsze, te nowe to nie to samo
Całe zdanie nieboszczyka. Lesio, Dzikie białko, Lądowanie w Garwolinie, Wszyscy jesteśmy podejrzani - wg mnie najlepsze, aż brzuch boli hehe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
Raczkowanie
|
chciałabym zacząć czytać książki Chmielewskiej, co polecacie na początek ??
![]() |
#276 |
Konto usunięte
|
Lesio
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Moje ukochane książki Chmielewskiej: 1. Całe zdanie nieboszczyka. 2. Romans wszechczasów. 3. Wszystko czerwone. 4. Złota mucha. 5. Studnie przodków. 6. Upiorny legat. Aha, i kto wie (pytałam już w stosownym wątku, ale nie mogę tego posta odnaleźć, co jest dość żałosne) w której z powieści Chmielewskiej występuje murzyn, bądź murzynka? Tam chyba Chmielewska się przebiera za murzynkę czy coś... No przeczytałam kiedyś razem z panią w metrze kilka stron, ale nie dojrzałam tytułu... PS. I jakoś nigdy nie mogłam przekonać się do Lesia. Ale ja zawsze byłam jakaś inna.
Muminki cię widzą. Muminki cię śledzą. Muminki cię znajdą, zabiją i zjedzą... ************************* *** Stultorum infinitus est numerus... Edytowane przez Ponura Czas edycji: 2009-07-29 o 21:08 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 |
Zadomowienie
|
OOooooo...., a ja nie do końca się zgodzę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 |
Zakorzenienie
|
Ponura, murzynka jest chyba w "Zbieg okoliczności"
![]() ![]()
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#281 |
Rozeznanie
|
Babcia mnie zaraziła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 |
Raczkowanie
|
1. Wszystko czerwone ( moja ulubiona)
2. Najstarsza prawnuczka 3. Studnie przodków 4. Depozyt Ciekawa jest też seria książek o Janeczce i Pawełku. Ogólnie rzeczywiście starsze książki Chmielewskiej są wg mnie fajniejsze choć te nowe też są niczego sobie ![]()
Głupcy pilnują porządku, geniusze kontrolują chaos !!! Edytowane przez Nyks Czas edycji: 2009-08-04 o 17:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Zakorzenienie
|
Nie czytalam wszystkich książek Chmielewskiej, niestety (ale na szczęście nie zostało mnie dużo
![]() ![]() Uwielbiam Chmielewską za to, że ona potrafi wywołać u mnie uczucie pękania kości ze śmiechu. Niemożności złapania tchu. Chyba Lesio jest w tym mistrzem ![]() Ja bardzo lubię serię o Okrętce i Teresce. Żałuję, że były jedynie trzy książki o nich. Utożsamiam się naturalnie z Okrętką, miło mnie się to czyta ![]() O Chmielewskiej mogłabym długo i jeszcze trochę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 |
Zadomowienie
|
Ja właśnie kończę Mnie zabić.
Niby szybko się czyta, ale no, niestety - poracha goni porachę. Takie fajne ksiażki kiedyś pisała, teraz to tylko Chmielewska umie ładnie o swych kotach opowiadać. Wstyd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kłania się zespół PERFEKT z tekstem : " Trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść Niepokonanym" Czasami trzeba ilość zamienić na jakość ![]()
![]() |
![]() |
#286 |
Zadomowienie
|
Nabyłam dzisaj nową "chmielewską" pt "Porwanie". Czytałyście już? Jakieś wrażenia?
Mimo wszystko, że dużo się nie spodziewam po tej nowej książce, mam nadzieję, że wreszcie coś fajnego napisała i będzie tak genialana jak kiedyś. Jutro sie za nią zabieram, dam znać jak skończę ![]()
![]() Edytowane przez kate_rossi Czas edycji: 2009-11-29 o 20:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
Zakorzenienie
|
ja czytałam Porwanie i niestety nie porwała mnie ani trochę
![]()
![]() |
#288 |
Zadomowienie
|
Miałam w planach to Porwanie kupić i jak rozumiem nie warto ?
![]() |
#289 |
Zakorzenienie
|
jeżeli będziesz miała okazję dorwać ją od kogoś bądź z biblioteki to przeczytać można jak najbardziej..ale żeby ją mieć? hm, nie wiem. mama nie żałuje, że kupiła, ale ja nie czułabym potrzeby posiadania.
![]() |
#290 |
Zadomowienie
|
Dzięki za opinię
![]()
![]() |
#291 |
Zadomowienie
|
Właśnie podali informację, że Joanna Chmielewska nie żyje. Miała 81 lat.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Zakorzenienie
|
szkoda przez wiele lat była moją ulubioną pisarką[*]
![]() |
#293 |
Zakorzenienie
|
Jest mi strasznie przykro. książki Joanny Chmielewskiej towarzyszą mi prawie od 20 lat, miłością do niej zaraziła mnie moja mama, przeczytałam ich ponad 50 i czuję jakbym straciła kogoś z rodziny. Nie jestem wybitnie sentymentalna, ale jest mi bardzo przykro, jej powieści miała duzy wpływ na moje zycie.
Heh.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 |
Zakorzenienie
|
Przeczytałam większość z twórczości p. Joanny, miała niepowtarzalny styl, nie do podrobienia, kilka książek przeczytałam wielokrotnie (lubię czasem wrócić do ulubionych pozycji). Wielka szkoda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
Zadomowienie
|
Smutna wiadomość. Nie było udanych wakacji bez starych książek Chmielewskiej
![]()
![]() |
#296 |
Raczkowanie
|
Boska kobieta, tak naprawdę wychowała mnie...
http://betweenblankpages.wordpress.c...wyscigi-konne/
![]() |
#297 |
Zakorzenienie
|
Przeczytałam ostatnio jej ostatnią książkę - "Zbrodnia w efekcie". I bardzo się cieszę, że skoro niestety już nie dane nam będzie przeczytać innych - ta jest ostatnią, bo bardzo mi się podobała. Zawsze lubiłam postać Joanny w książkach, ale tu dała pierwszeństwo innym bohaterom, trochę żałuję, ale mimo wszystko książka bardzo przypadła mi do gustu.
Lubię odświeżać jej książki, teraz czytałam "Całe zdanie nieboszczyka" i "Upiornego legata". Podczas wakacji/pięknej pogody mam zawsze ochotę na którąś z książek o Teresce i Okrętce, szczególnie na "Większy kawałek świata", ale nie mam jej niestety w swoich zbiorach. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#298 |
Zadomowienie
|
Uwielbiam Chmielewską, ale nie całą
![]() Nie podzielam i nie rozumiem natomiast zachwytów nad Lesiem - kompletnie nie mój typ humoru, banalne to i nieśmieszne :P Powiem więcej - irytujące, nawet nie doczytałam do końca. To samo z (Nie)Boszczykiem mężem, znowu banalny humor na siłę. Gorsze pozycje nie zmieniają jednak faktu, że to jedna z moich ulubionych pisarek ![]() Edytowane przez VampIrzyca Czas edycji: 2014-08-10 o 11:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Wtajemniczenie
|
Cześć! Odświeżam nieco, bo jako ogromna fanka książek Joanny Chmielewskiej mam pytanie - czy również tak trudno kupić Wam jej starsze książki? Niektóre z nich nie są już nigdzie dostępne, jedynie używane na Allegro... Jest to bardzo frustrujące, z racji tego, że książki używane zwykle przedstawiają sobą obraz nędzy i rozpaczy, a że lubię nie tylko czytać, ale także mieć, moja biblioteczka nie jest kompletna jeśli chodzi o tę autorkę i może nigdy nie będzie...
![]() |
#300 |
Zakorzenienie
|
Mam chyba wszystkie. Kompletowałam kolekcję kilka lat temu. Są z różnych wydawnictw, z różnych serii, z różnych księgarni w necie, ale nie było problemu z zakupem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:05.