![]() |
#271 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Już po antykoncepcji hormonalnej...
Czulam sie normlanie tzn. okres wrocil po 37 dniach,przestalam puchnac przed okresem,nie mialam wiecznego PMS,libido wrocilo,cellulit sie rozpłynął
![]() bylam wreszcie soba. |
![]() ![]() |
![]() |
#272 |
Zakorzenienie
|
psychicznie czułam się tak jakby kamień spadł mi z serca........
przez pigóły zaczęły się moje problemy z prolaktyną, tarczycą,tężyczką, ibido.........a fizycznie oki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#273 |
Zadomowienie
|
u mnie cera fatalna, włosy mi wypadaja spadek libido - nie biore plastrów a wczesniej tabletek od wrzesnia.
asia27 |
![]() ![]() |
![]() |
#274 |
Rozeznanie
|
No coż.. Ja odstawiłam na początku sierpnia. Cykl rozregulowany (piersza miesiączka po 1,5msc, druga po 2tyg, trzecią dostałam dziś po 33dniach), cera kiepskawa, piersi zmalały. Libido bez zmian (tabletki nei wpłynęły na nie wogóle, zawsze wysokie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#275 |
Zakorzenienie
|
![]()
20 września wzięłam swoją ostatnią pigułkę i psychicznie odczułam wielką ulgę. Planowałam to juz od dawna, ale jakoś ciągle brakowało mi odwagi, żeby zrezygnować z pigułek. Jednak lekarz powiedział mi wprost, że ZABRANIA mi wziąć kolejną pigułkę, nawet jeśli jestem na początku opakowania ( na szczęście była to ostatnia pigułka).
23 września pojawiło się krwawienie, które uznałam za początek cyklu. Ten cykl trwał 32 dni po czym pojawił się bardzo obfity okres, ale skończył się po 5dniach, a więc w normie. Był to pierwszy miesiąc bez bólu głowy (czyt. potworne migreny z światłowstrętem, wrażliwością na dźwięki i brakiem działania jakichkolwiek środków przeciwbólowych). Teraz jest już 8 dzień mojego drugiego cyklu bezpigułkowego. i bardzo dobrze się z tym czuję. Nic nadzwyczajnego się nie dzieje. Piersi są jakie były, waga ta sama, humory te same. |
![]() ![]() |
![]() |
#276 |
Zakorzenienie
|
Ja odstawiłam tabletki na początku sierpnia, bo ponad 2 latach zażywania. Zerwałam z TŻ, to był jeden powód odstawienia, a drugi, to problemy z wątrobą :/
Sama się zdziwiłam, ale krwawienie wystąpiło w normalnym terminie, i nadal utrzymuje się w odstępach 28-30 dni. Niestety pogorszył mi się stan cery, wyskakuje mi coraz więcej niespodzianek, nie tylko przed okresem. Wróciły objawy PMS, nie wiem jak mój nowy TŻ znosi mnie przed okresem. I w końcu mam ochotę na seks ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#277 |
Raczkowanie
|
Ja odstawilam tabletki po zakończeniu opakowania, w czasie ktorego brania dowiedziałam się że już nie mam torbieli na jajniku. Łykalam wtedy pigułki przez 3 mce. Dokladnie 8 wrzesnia łyknełam ostatnia tabletke (20), bo następnego dnia pojawilo się jakieś dziwne plamienie i odstawilam. Dzięki tym tabletkom wyleczyłam się z trądziku (nie wiem czy na stale ale to już prawie 2 mce a nie wrócił). Branie tabletek to był koszmar- cały czas nudności, bole podbrzusza itp. Teraz dopiero wiem że zyję. Po odstawieniu tabletek nic więcej się nie stalo- nie przytyłam, włosy mi nie wypadły, okres dostalam po 29 dniach. Ale jak nie bedę mieć znowu torbiela to już nigdy tabsów nie łykne.
|
![]() ![]() |
![]() |
#278 |
Zakorzenienie
|
ja taż sie podpinam,brałam pigułki przez 3 lata bez przerwy,ostatnio Yasmin,teraz już nie muszę ich brać (niestety
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#279 |
Zakorzenienie
|
ja wlasnie bralam pol roku Cilest, cera jak marzenie, zadnych wypryskow
![]() ![]() ![]() ![]()
#280 |
BAN stały
|
nie wiem, co gorsze: na przemian odstawiac i wracac np. co pol roku czy brac caly czas. szczegolnie cilest...
pewien spokoj psychiczny zapewnia mi to, ze zmienilam cilest na preparat niskodawkowy. nie zamierzam brac pigul dluzej niz trzy lata: w koncu czas na dziecko. |
![]() ![]() |
![]() |
#281 |
Raczkowanie
|
Ja zrobilam sobie przerwe na 5 m-cy od harmonetu i w sumie nie czulam zadnej roznicy(tak mi sie wydaje hmm)jedyne co to przed okresem bardziej mnie bolal brzuch, i nie mialam skurczy stop hehe serio jak biore pigolki to czesto mam skurzcze mysle ze to ma jakis zwiazek a od pon.znowu wrocilam do harmonetu ale jakby nie bylo jest komfort psychiczne
![]()
#282 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny a jak odsawilyscie pigulki to jak wygladal wasz seks?
![]() ![]()
#283 |
BAN stały
|
jesli nie masz z kim, to nie masz problemu
![]() jesli nie planujesz goracych nocy z przystojniakami z dyskoteki (o ile da sie to w ogole planowac ![]() jesli chodzi o gumki...caly poprzedni miesiac uzywalismy z uwagi na zmiane tabletek, zadna nam nie pekla, wiec...temu tez mozna zaufac. |
![]() ![]() |
![]() |
#284 |
Zakorzenienie
|
chociaz powiem ze spotkam sie z takim jednym starszym chlopakiem.. ale o seksie ejszcze nie mysle z nim
![]()
#285 |
BAN stały
|
w rzaie czego...gumki sprzedaja przeciez w wkazdym kiosku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#286 |
Zakorzenienie
|
odstwiłam po 5,5 roku, nie stosuję od 4 lub 5 m-cy. mies. regularnie co 28 dni, nie pogorszyła się cera.
bardzo bałam się odstawić, tego co stanie się z cerą i że nie dostanę @ przez pół roku albo, że zaczną wypadać włosy. ciąży się nie boję, jestem w takim wieku, że już mogę. |
![]() ![]() |
![]() |
#287 |
Zakorzenienie
|
Witam. Bardzo ciekawy wątek, bo od jakiegoś czasu ciągle zastanawiam się nad odstawieniem pigułek, ale się boję. Chcę je odstawić tylko z powodu obniżonego libido, bo innych skutków ubocznych nie odczuwam. I boję się jak zareaguje mój organizm.
Dlatego chętnie poczytam, ja się czujecie po odstawieniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#288 |
Zakorzenienie
|
Moja cera miesiac po odstawieniu sie nie pogorszyla jeszcze
![]() ![]() ![]()
#289 |
Zakorzenienie
|
No właśnie ja też czekam na okres
![]() Odstawiłąm piguły po 3 latach brania i teraz aż się boje co będzie. Piguły brałam raczej ze względów leczniczych niż zabezpieczających ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#290 |
Zakorzenienie
|
ja nie biore pigulek 3 miesiace i stan mojej cery sie niestety znacznie pogorszyl
![]() Waga bez zmian..tzn jem duuzo wiecej ale i tak nie moge przytyc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#291 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a jak się teraz, po odstawieniu pigułek, zabezpieczacie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#292 |
Zakorzenienie
|
Ja sie jeszcze nie kochalam po odstawieniu piguł.... i nawet sie jakos obawialabym kochac na samych gumkach ehhh
![]() ![]() ![]()
#293 |
Zakorzenienie
|
Nie za bardzo wiem, czy powinnam się odzywać
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#294 |
Raczkowanie
|
![]()
Moje zdanie jest takie:
jeśli jeszcze któraś z was nie rodziła to można pobrać pigułki rok dwa trzy,(lepiej cały czas jedne które organizm znosi dobrze niż zmieniać.) Jeżeli to forma antykoncepcji przejścowa np . do następnej ciązy z drugim dzieckiem, to też polecam. Ale na dłuższa metę niestety odradzam.Dziewczyny badajcie swoje żyły jeśli lekarz na to nie wpadnie !!! I wogóle obserwujcie się,jak zauwarzycie jakieś zmiany to przerwijcie to ,,jest to naprawde duża ingerencja w nasz organizm , trzeba być zdrowym żeby pobrać sobie hormony kilka lat. Ja brałam kilka dobrych lat ,cera raczej bez zmian,skóra również ok,żyły mi chorowały,(musiałam mieć operacje..zlekceważyłam pojawiające sie drobne żylaki), libido wróciło do normalności,bo jak bralam pigulki to nic mi sie nie chciało...,miesiączki reguralne mam teraz też.,choć cykl sie wydłużył.Teraz zabezpieczam sie spiralką przekonałam sie,jestem wdzięczna lekarzowi.Polecam też prezewatywy plus globulka napewno skuteczny sposób choć nie za bardzo wygodny .Pozdrawiam
#295 |
Zakorzenienie
|
Arizona ja biorę pigułki już prawie 4 lata i oprócz zerowego libido nie odczuwam żadnych skutków ubocznych. Super się czuję, nie przytyłam, nie mam wahań nastroju, cera ładna itd. Kiedyś robiłam jakieś badania, które zleciła mi moja ginekolog i wyniki były świetne.
Tabletki ostatnio zmieniałam kilka razy, bo męczy mnie to libido ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Spirali nie założę, bo jeszcze nigdy nie rodziłam, a poza tym tej metody też sie obawiam, bo wiem, że taka spirala może się przesunąć. I co ja tu biedna mam zrobić ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#296 |
Zakorzenienie
|
MAGRESTwiem co czujesz, bo mialam to samo jak odstawilam tabletki
![]() ![]() ![]() ![]()
#297 |
Rozeznanie
|
Brałam piguły wiele lat (około 10 z przerwą roczną) właściwie nie wyobrażałam sobie bez nich życia, brałam pomimo pojawienia się koszmarnych bóli głowy, lekarz nie zalecał odstawienia, jedynie zmianę tabletek, nic to nie dawało a libido spadło do chyba minus 10, że nie wspomnę o "humorkach koszmarkach".
Odstawiłam samodzielnie, chociaż bałam sie strasznie, na początku okres jak w zegarku, tak jabym nadal brała piguły, jedynie nastrój i samopoczucie o niebo lepsze lepsze, bóle głowy już w pierwszym miesiącu znikneły bez śladu, że o libido nie wspomnę, nareszcie poczułam sie kobietą! Jednak po około pół roku zaczęły się problemy z cyklem, tak mi się rozregulowało wszystko, że okres miewałam nawet co 2 tygodnie, brałam leczniczo "Lutenyl" później "Bromergon" i "Castagnus", odpukać na razie jest ok, ale cykl mam dużo krótszy w porównaniu do tego sprzed pigułek. Po odstawieniu jako antykoncepcja najpierw były prezerwatywy, teraz spirala. Generalnie do hormonów jeśli nie bedę naprawde zmuszona nie wrócę. A każdą dziewczynę która zastanawia się nad odstawieniem, gorąco do tego namawiam. Pozdrawiam
#298 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Gdybym nie miała TŻ to zrobiłabym to bez wahania, no ale że go mam, to boję się innej metody ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#299 |
Zakorzenienie
|
ja tez bralam tabletki regularnie
![]() ![]() ![]() ![]()
#300 |
Zakorzenienie
|
Ja odstawiłam głównie przez minusowe libido (i widzę, że nie tylko ja
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:01.