|
|
#271 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Listopadowe mamusie 2006
Tysiakczku Ty bedziesz mieć jeszcze chwilke spokoju my już tylko ła,ła, ła od switu do nocy i bedziemy wspominać czas kiedy byłyśmy w jednym kawałku!
Autka gratuluje bo to ważna rzecz teraz i fotelika . Cemus ach cemus mi te ryjki nie chodzą Czy wasze dzidzie są aktywne w dzień? Bo moja jest coś chyba za aktywna. Nie śpi jak dawniej i od 9-11 daje znać o sobie. Rozmawiałam z mamą i ona stwierdziła że to niezbyt dobrze, że ją czymś stresuje i ona taka nadpobudliwa. Nawet już kawy nie pije, sama nie wiem. |
|
|
|
#272 |
|
Wtajemniczenie
|
ale jak ja będę wiedzieć że takie małe różowe jest już w waszych ramianach to ja też bedę chciała jak najszybiej
Ja już sama nie wiem czy coś czuje czy nie czasami mam tam takie dziwne "dzgnięcia" niezbyt to przyjemne, a dziś rano to miałam wrażenie jakby ktoś w moim brzuchu mopa mi wyżynał, chyba moje maleństwo obracał sie na drugi bok )Ja normalnej kawy nie pije od jakiś 2 lat (sporadycznie i tylko rozpuszczalną), samo mi się jakos tak przestawiło że jak widze kawę to mnie obrzydzenie bierze, zapach oki, ale przystawiam sie do... nie mogę samo mnie odrzuca. Ale choleryk starszy jestem więc jak dzidzia będzie jak mama to normalnie jakby piorun
"Daj swojemu dziecku 2 rzeczy: korzenie i skrzydła" "Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło sie nudno, gdy umrzesz". ![]() " Żyj według życiorysu który chciałbys sobie sam napisać" W i N -córeczki mamusi
|
|
|
|
#273 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie wróciłam od lekarza. Wyniki w normie, cukier też. Mamy z męzem konflikt serologiczny i miałam dostać zastrzyk imunoglobuliny a tu sie zdziwiłam bo doktor powidział, że już nie będzie się podawać w 27tc i po porodzie imunoglobuliny tylko dostanę tę drugą dawkę tzn. po porodzie. Podobno już jej mniej produkują czy cos nie wiem kręcił ten doktor strasznie. Jakoś tak sie dziwnie czuje jak od niego wychodzę taki niedosyt. Może to normalne a ja panikuje. Ja jestem ostatnio trochę zakręcona i i rozbił mi się sok marchewkowy w torebce i zalał moja kartę ciążową, powiedziałam to doktorowi, a on był zły i powiedziałże nie lubi pisać a teraz mi musi całą kartę odtwarzać. I w sumie nie odtworzł bo sie mu nie chciało napisał tylko dzisiejsza wizytę i tyle. Mam doła więc siedzimy sobie z junioreczka przed komputerem i słuchamy Mozarta a ona się kręci jak szalona. Chyba tańczy?
Przedwczoraj miała czkawkę tak koło 7 rano, ale męczyła się biedna z 10 minut zanim przestała a brzuch podskakiwał co chwilkę. Zabawne to było ale potem to już mi jej było szkoda. Dajej mam doła idziemy sobie z juniorką do tatinka, który ogląda właśnie mecz i krzyczy na cały dom bo niemcy szczelili gola! Czy któraś z was rozumie ich świra na punkcie piłki nożnej, my z juniorką nie ale idziemy to sprawdzić może i nam sie udzieli! |
|
|
|
#274 |
|
Zadomowienie
|
Ajusia, Emilka się nie męczy tylko ćwiczy przepone
co by się jej dobrze oddychało, tak wyczytałam. Nie martw się wszystko będzie dobrze. Ja siedze tu tylko dlatego bo niemcy grają z kostaryką i mam dostęp do świata . A lekarze to jak w mięsnym ile mozna o tym samym, każdą się przejmować. Następny prosze. A to ty jesteś w ciąży i to dla ciebie cały świat dla niego to robota. Ale na szczęście lekarz też człowiek i ma też lepsze dni w pracy.
|
|
|
|
#275 |
|
Zadomowienie
|
Lekarz ginekolog sfrustrowany sytuacja w lecznictwie i swoimi niskimi dochodami zapragnal zmienic profesje na lepiej platna. Znalazl ogloszenie, ze jest poszukiwany mechanik samochodowy do warsztatu. Poszedl, a tam szef warsztatu po krótkim wywiadzie z lekarzem uznal, ze to zabawne i w tym tonie mówi:
- Dobra, przyjme pana do roboty ale musi pan zdac egzamin praktyczny - rozlozyc i zlozyc spowrotem silnik samochodu. I do pracownika: - A ty przypilnuj i zdasz mi raport; za rozlozenie 50 pkt i za prawidlowe zlozenie tez 50 pkt Nazajutrz lekarz przychodzi do szefa warsztatu z kartka z ocena egzaminu. Wlasciciel czyta, a tam 150 pkt! Wzywa pracownika i mówi - mialo byc po 50 pkt, a ty napisales 150, o co chodzi!? - 50 pkt dostal za rozlozenie, 50 za zlozenie , ale za to, ze zrobil to wszystko przez rure wydechowa dolozylem mu jeszcze 50 |
|
|
|
#276 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moje sie wierci i to wiercenie coraz bardziej dynamiczne - ostatnio lubi zabawy z moim pecherzem
|
|
|
|
|
#277 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#279 |
|
Zakorzenienie
|
Kochane mamusie ja sie dzisiaj o 15 bede egzaminowac .... kto wymysla egzaminy o 15 normalnie cala sobota do kitu .... chociaz jest jeszcze czas na poduczenie sie
|
|
|
|
#280 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja wlansie robie salatke wiosenna bo wieczorami jestm glodna jak wilk i pochlaniam wszytsko co mam pod reka wiec postnowialm zabdac o to chlone wieczorkiem ??Zwlaszcza po jedzonku tak sie odzywa.Dobra zmykam bo musze troszke jeszcze mieszkanko do ladu doprowadzic a mialam dzis poczytac notatki a tu chyba znowu nic z tego .Pozdrawiam WAS |
|
|
|
|
#281 |
|
Raczkowanie
|
Ale Wam zazdroszcze już tego bulgotania, u mnie nic ale myśle że to troche za wcześnie bo to 16 tydzień, ale jeszcze 3,4 tygodnie i mam nadzieję że maleństwo da o sobie znać
Wczoraj przyszła paczka z zakupami na allegro, spodnie fajuśne ale jeszcze za duże, bo mam za mały brzuszek Dzisiaj byłam oglądać spodnie w sklepie, mierzyłam ale też z przodu nie miałam co wsadzić i wisiały na mnie. Skusiłam sie też o oglądanie wózków i ubranek dziecinnych, wszystko takie śliczne i takie śliczne są też ceny
|
|
|
|
#282 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Justyno-Violu - salatki jak najbardziej wskazane ja np na wieczor tj 18-19 pochlaniam salatke owocowa truskawki, bananek, brzoskwinka eech ale sobie dogadzam wlasnie szamie brzoskwinke i zaraz dossam sie do truskawek kurcze spansko mnie jakies lapie
Edytowane przez Bafi@Home Czas edycji: 2006-06-11 o 11:03 |
|
|
|
|
#283 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja walsnie skonczylam salatke (tzn skonczylismy ze slubnym ) ktora miala byc na wieczorHmm...skas to znam zeby jechac 70km na egzamin i byc tam 10min ale najwazniejsze zeby byl do przodu.Zapewne jestes zmeczona po tym nielada wysilku wiec kladz sie szybciutko i wypoczywaj Bafi |
|
|
|
|
#284 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Justysiu, miałam dokładnie to co ty, ale moje bulgoty coś przycichły i mimo że na zajęciach wczoraj cały dzień miałam okazję się wsłuchiwać w brzuch to może ze 2 razy poczułam coś jakby pacnięcie łapką, ale głowy za to nie dam Juz mnie to denerwuje, na szczęście za tydzień USG, a w międzyczasie jadę na 4 dni na Słowację w górki więc szybko zleci. Życzę wam smacznego, a Bafi piąteczki.
|
|
|
|
|
#285 |
|
Zadomowienie
|
Jak mija paniom niedziela?
|
|
|
|
#286 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#287 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
łącznie z sesją zdjeciową - ale mój brzuszek się prezentuje , później doprowadzałam mieszkanko do porządku w sobotę nie miałam siły ruszyć palcem Egzamin zdany na 4+ A teraz tak jak Justyna-Viola ściemniam przy kompku pijąc mleko z kawą. Ha wczoraj pokazywałam mojemu kochanie jak maluszek się wierci - na brzuszku robiły się wzniesienia i górki hehehe fajnie to wygladało - mam sposób na wierciołki kładę się do łóżka i leżę w pozycji półsiedzącej dosłownie nie mija 15 minut jak małe zaczyna szaleć hehehe ono chyba podświadomie wie że teraz czas na zabawę ![]() Zdjątko poniżej to drugie to radosna twórczość mojego TZ
Edytowane przez Bafi@Home Czas edycji: 2006-06-11 o 19:38 |
|
|
|
|
#288 |
|
Wtajemniczenie
|
witajcie kobietki po weekendzie
Bafi śliczny brzusio Justyś ja też pożeram teraz zestawy owocowo - warzyne jak wracamy z moim brzusiem do domku 40 km to po drodze stoją z truskawkami i zanim dojedziemy na "babci' obiadek to 1/2 truskawek nie ma ajusia czkawka brzusia musi być rozbrajająca , chocia patarząc na to od stony maleństwa to go szkoda, a wystraszyć go nie można żeby przeszło ...... ja widzę dziewczyny że ma odwrotnie na początku czułam sie świetnie a teraz coraz gorzej, najgorsze jest to że ciagle mam uczucie że zaraz zemdleje , w sobote TŻ wyprowadzał mnie z Media Marku, wczoraj z kościoła bo mieliśmy komunie w rodzinie brrr, na początku myślałam że to w przerwach jedzienia bo łapało mnie cos takiego ok 11.00, po śniadanku ale przed obiadkiem myślałam że dzidzia głodna, ale w sobote wracaliśmy z roczku TŻ chrześnicy godzinna 18, brzusio pojedzony a ja mam helikopterek w głowie .... dzidzia taka mała a zawraca mamą
"Daj swojemu dziecku 2 rzeczy: korzenie i skrzydła" "Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło sie nudno, gdy umrzesz". ![]() " Żyj według życiorysu który chciałbys sobie sam napisać" W i N -córeczki mamusi
|
|
|
|
#289 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#290 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i nadal po cichutku zazdroszcze....bo ja tez juz bym chciala poczuc packniecie raczkaJa wlasnie wcinam sniadanko i lece do osrodka zdrowia po skierowanie na badanie moczu i krwi......bo tak caly czas placilam za te badanka wiec postanowialm sobei teraz zrobic za darmoche Pozdrawiam i zycze milutkiego dzionka. |
|
|
|
|
#291 |
|
Wtajemniczenie
|
Niestety podejście lekarzy mnie rozbraja, mówilam już o tym lekarzowi ale stwierdził że to normalne... podejscie podobne jak dostalam plamień, ja przejęta jak nie wiem co a lekarz prosze czekac co bedzie dalej
, jedyne co mi proponował to L4 tylko ja sobie na nie nie moge pozwolić.... dopóki nie zarejestrujemy samochodu i go nie opłacimy korzystam ze służbowego, jak pójdę na L4 to muszę go zdać, a wtedy nawet do lekarza nie mam czym jechać, autobusy już w ogóle odpadają bo tam dopiero jest duszno i na miejsce nigdzie nie dojadę tylko potem trzeba spacerki uprawiać a mój brzusio tego niestey nie lubi bo odbijają mi sie plamieniami . Póki pracuje mam czym jechać i na uczelnie i do lekarza i tak kółko sie zamyka. Chyba muszę sama zacząc monitorowac moje ciśnieni... i wtedy z rzeczowym dowodem iśc do lekarza to moze potraktuje moje problemy poważnie...ale tak to jest już z lekarzami, my jesteśmy tylko jedną z wielu pacjentek ![]() Bafi psinka też piekna, mieszkasz w bloku czy w domu trzymasz takiego psiorka? I gatuluje 4+ brawo, barwo, ja w następny weekend walcze z zaliczeniami
|
|
|
|
#292 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#293 |
|
Zakorzenienie
|
Tysiaku i wszytskie mamusie informacje co znami sie dzieje w II trymestrze ciazy
II TRYMESTR O ile pierwsze trzy miesiące ciąży są okresem szybkich i nierzadko burzliwych zmian, do których musi się przystosować Twój organizm, o tyle kolejne etapy ciąży zazwyczaj odznaczają się dużą stabilnością. Powinnaś czuć się dobrze - być może nawet lepiej niż przed ciążą. Nie chodząc na siłownię ani na basen, masz teraz intensywny trening kondycyjny praktycznie 24 godziny na dobę. Kondycja ta przyda się nie tylko na potrzeby odżywiania i noszenia rosnącego dziecka, ale także w momencie porodu. Możesz czuć się pełna, nieznanej Ci dotąd, siły. Kwitniesz. Do najpiękniejszych momentów całej ciąży należy czas, kiedy zaczynasz czuć pierwsze ruchy dziecka. Dzieje się to zazwyczaj pod koniec 4. miesiąca, ale może się zdarzyć już w 14. tygodniu (zwłaszcza, gdy już rodziłaś) albo dopiero pod koniec 5. miesiąca ciąży. Fakt, że mały człowieczek rośnie pod Twoim sercem, uświadamiasz sobie teraz z całą wyrazistością. Jest to okazja do pierwszych kontaktów z maluchem - rozmów z nim, dotykania lub masowania swojego brzucha, który teraz jest przecież jego domem. Dziecko nie rozumie słów, ale może porozumiewać się z Tobą językiem ciała. Od 5. miesiąca ciąży słyszy głos, którym Ty lub Twój mąż mówicie do niego, a od 6.-7. miesiąca rozróżnia już melodie. Co zmienia się w Twoim ciele? Układ krążenia Organizm kobiety dostosowuje się do życia "dla dwojga". Zwiększa się objętość krążącej krwi - największa będzie w 32. tygodniu ciąży. Serce przepompowuje jej coraz więcej - z 4,5 litra do maksymalnie 6 l na minutę. Dochodzi do przerostu mięśnia serca, a także do przyspieszenia tętna - nawet o 20 uderzeń w ciągu minuty. Więcej krwi przepływa nie tylko przez macicę z umiejscowionym tam łożyskiem, ale także przez nerki, mięśnie, skórę. Ponieważ objętość osocza krwi rośnie szybciej niż ilość zawartych w nim czerwonych krwinek, dochodzi do fizjologicznej względnej niedokrwistości - najsilniejszej w 32. tygodniu ciąży. Twój lekarz ginekolog odróżni ją od anemii, która jest już stanem chorobowym. Układ oddechowy Oddychasz teraz głębiej - nawet o 40 %. W oddychaniu w większej mierze bierze udział przepona niż mięśnie międzyżebrowe - rośnie wymiar poprzeczny klatki piersiowej. Twoja krew jest lepiej utlenowana niż przed ciążą - jest to fizjologiczny mechanizm, który zapewnia lepsze przenikanie tlenu przez łożysko do dziecka. Łożysko Kontakt między Tobą a dzieckiem istnieje przede wszystkim za pośrednictwem łożyska. Jest to silnie ukrwiony narząd, wspólnie utworzony przez mamę i dziecko (wyglądem przypomina placuszek, stąd jego łacińska nazwa - placenta). Dzięki niemu następuje wymiana substancji między krwią matki i dziecka. W ten sposób do układu krążenia malucha przedostają się tlen i składniki odżywcze. Tą drogą pozbywa się on dwutlenku węgla i produktów przemiany materii. Łożysko jest przyrośnięte do wnętrza macicy, dziecko zaś łączy się z nim przez sznur pępowinowy i zawarte w nim naczynia krwionośne. Łożysko tworzy się już pod koniec 3. miesiąca ciąży - pełną dojrzałość osiąga jednak dopiero w jej 36. tygodniu. Macica Pierwsze przytulne mieszkanie Twojego dziecka powiększa się cały czas, choć z początku niepostrzeżenie. Pod koniec 5. miesiąca sięga ona do pępka, w 6. miesiącu już ponad niego, przesuwając narządy jamy brzusznej. Układ moczowy Rozluźniające działanie progesteronu sprawia, że drogi moczowe rozszerzają się, a rosnąca macica powoduje niewielki ucisk na moczowody oraz pęcherz moczowy. Wynikający z tych faktów zastój moczu, jak i to, że w ciąży jest w nim większa ilość cukrów i aminokwasów, zwiększają podatność na infekcje dróg moczowych. Dlatego ważne jest, abyś co miesiąc robiła kontrolne badanie moczu. Układ pokarmowy Rosnąca macica przesuwa narządy jamy brzusznej w górę (ja to mam zołądek, trzustka i watraba sa u gory ), czego efektem jest ucisk na żołądek oraz jelita - stąd bierze się typowa dla tego okresu zgaga. Pieczenie w przełyku towarzyszyć Ci może do ostatnich chwil ciąży. Ujawniać się może także tendencja do zaparć. Układ żylny Ucisk macicy na jedną z dużych żył odprowadzających krew z dolnej części ciała do serca powoduje, że ciśnienie w żyłach kończyn dolnych jest ok. 3-krotnie wyższe niż w okresie poza ciążą. Na Twoich nogach mogą pojawić się żylaki. Zdarza się również, że macica, uciskając na żyłę, spowoduje chwilowe zmniejszenie dopływu krwi do serca, co może doprowadzić do chwilowego niedokrwienia mózgu (mroczki przed oczami, a nawet omdlenie) (to chyba ciebie dotyczy Tysiaku). Należy wtedy zmienić pozycję, układając się na lewym boku. Skóra Mniej więcej w połowie ciąży dochodzi do przebarwień skóry w różnych miejscach ciała, m.in. na twarzy; ciemnieją też znamiona, brodawki sutkowe, a także linie pośrodku skóry brzucha, tak zwana kresa czarna. Jest to związane ze zwiększoną produkcją barwnika - melaniny. Warto wychodząc na słońce używać kremów ochronnych z filtrami przeciwsłonecznymi. Przebarwienia te ustąpią wkrótce po porodzie. Na brzuchu pojawiać się mogą rozstępy, związane z szybkim rozciąganiem i niewystarczającą elastycznością skóry brzucha. Stawy Możesz odczuwać bóle, zwłaszcza w stawach miednicy. Związane to jest z działaniem relaksyny, hormonu, który rozluźnia więzadła miednicy. Przygotowują sięone w ten sposób do porodu. Także Twój środek ciężkości zmienia się nieco;chodzisz odchylona w tył, aby utrzymać stabilność sylwetki. Zwiększa się w związku z tym obciążenie, jakie muszą wytrzymywać więzadła kręgosłupa i okoliczne mięśnie. Bardzo ważne jest dbanie o higienę kręgosłupa. Odpoczywaj częściej, unikaj ciężkiej pracy fizycznej i noszenia ciężarów. Nie noś butów na obcasach. Przy wstawaniu z łóżka najpierw przekręć się na bok i dopiero potem podnieś. Trudno przecenić rolę codziennej gimnastyki - odpowiednie ćwiczenia poznasz w szkole rodzenia; możesz także korzystać z poradników. Upławy W II trymestrze ciąży pojawiać się może obfitsza wydzielina z pochwy, powodując uczucie wilgotności. Wydzielina ta jest bezwonna, przezroczysta lub jasnożółta. Jest ona wynikiem przekrwienia szyjki macicy i przez to zwiększonej czynności gruczołów śluzowych. Ważne, by odróżniać ją od upławów spowodowanych zakażeniem. Wydzielina jest wtedy drażniąca, ma inny zapach i kolor; stan ten wymaga leczenia. |
|
|
|
#295 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a psiur to typowy kanapowiec wczoraj moj TZ polozyl sie popoludniu ja oczywiscie zajeta wizazowaniem nie zwracalam na nich uwagi za chwile patrze a kolo mojego TZ Aresik sobie lezy jaki dlugi i ja tekst do mojego TZ czy ty pozwalasz lezec na lozku naszemu psu a moj TZ zdziwienie wielkie, ze nawet nie poczul kiedy ten dziabąg wlazl na lozko - ubaw mialam jak rzadko
|
|
|
|
|
#296 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#297 |
|
Rozeznanie
|
Ależ z Bafi gawędziara, uśmiałam się serdecznie
Dziewczynki, macie sesję znaczy się, a co po sesji?? |
|
|
|
#298 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A tak napoważnie dzięki za wyczerpującą odp.
|
|
|
|
|
#299 |
|
Zadomowienie
|
Wyczytałam takie coś w książce o ciąży :
Omdlenia w II trymestrze sa bardzo powszechne. Nie oznacza to ze dzieje sie coś złego, choć są niepokojące.Zdarzają sie gdy przez dłuzszy czas stoisz. Krew odpływa do naczyń krwionośnych w nogach, serce pracuje w tedy ciężej. Częściej występują gdy jesteś zmeczona lub mało zjadłaś. Zapobiegawczo nie wstawać za szybko z krzesła, nie stac za długo. Jadać regularnie, nosić ze soba zagryche . gdy się zle poczujesz usiądz i odpocznij. Wazne przebywanie w wywietrzonych pomieszczeniach, gdyż oddech staje sie płytszy. Oddychać głeboko co jakiś czas. wolny przekład. ![]() Wczoraj wydłubałam "Język niemowląt" z internetu i całkiem fajnie się czyta.Przyjemna ksiazka o noworodku. |
|
|
|
#300 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:41.

. 
czasami mam tam takie dziwne "dzgnięcia" niezbyt to przyjemne, a dziś rano to miałam wrażenie jakby ktoś w moim brzuchu mopa mi wyżynał, chyba moje maleństwo obracał sie na drugi bok

??Zwlaszcza po jedzonku tak sie odzywa.
.Pozdrawiam WAS
, później doprowadzałam mieszkanko do porządku w sobotę nie miałam siły ruszyć palcem