Maszyna do szycia - pomoc - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-07, 18:38   #271
gaba37
Przyczajenie

Dot.: maszyna Łucznik Maja - potrzebna błyskawiczna pomoc ..:(

Cytat:
Napisane przez Pagata Pokaż wiadomość
a jakieś szczegóły?
no więc tak ;p nie wiem jak zalozyc dobrze nic w tym bebenku :
gaba37 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-07, 18:44   #272
Pagata
Modermistrz bobkowy :D

GG do Pagata

jak włozysz szpulke do bębenka,to musisz przełozyc nitkę przez takie nacięcie? ( nie wiem jak to nazwac) w bebenku.juz wiem ,to nazywa sie chyba napręzacz nitki
w mojej maszynie to przekladam do tego naciecia ,nitka przechodzi pod taką małą blaszką i wychodzi na zewnątrz bebenka.teraz przytrzymaj nitkę na zewnatrz i włóz szbebenek do maszyny
mam nadzieje ze cos z tego zrozumialaś

jezeli nie zrobisz tak jak napisalam ,nie będzie dobrego sciegu,bo nie bedzie kontrolowanego naprezenia nitki

i inne pierdółeczki

TU tez jestem i tu sa wszystkie zdj,które zniknęły z watków
[SIGPIC][/SIGPIC]

Edytowane przez Pagata
Czas edycji: 2009-01-07 o 18:45
Pagata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-08, 20:34   #273
zielona_zaba
Rozeznanie

a ja dzieki Wam, dziewczyny, doszlam jakos do ladu z tym wszystkim i nawet udalo mi sie pozszywac poszewke na poduszke roznymi sciegami Mama sie wkurzyla bo sie okazalo ze to dobra poszewka byla ja myslalam ze to szmatka niepotrzebna :P

zielona_zaba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-08, 21:14   #274
daglo
Przyczajenie

hej,
z wlasnego doswiadczenia wiem ze obsluga maszyny do szycia na poczatku nie jest taka latwa, szczegolnie jesli widzisz maszyne pierwszy raz i niema ci kto pokazac co i jak, ale fajne jest to , ze na tym forum mozna zawsze zapytac i zawsze Ci ktos pomoze.
Powodzenia w szyciu!
daglo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-08, 21:49   #275
Integra
Zakorzenienie

O widzę zielona-żabko, że i za maszynę się wzięłaś. Bardzo dobrze, zobaczysz, że to nie takie trudne. Nie jestem ekspertem, ale kilka rzeczy udało mi się w życiu uszyć (raczej cudem uszyć). Z mojej strony mogę podpowiedzieć Ci taką rzecz: jak będziesz zmieniać nici, to żeby nie męczyć się z zakładaniem tej górnej nitki (dla mnie jest to najtrudniejsze), wystarczy, że założoną nitkę utniesz przy szpulce, założysz nową szpulkę, zwiążesz te dwie nitki i przeciągniesz tą nową, aż do igły. Dla "starych" krawcowych to nic nowego, ale dla początkujących to przydatny trick. Pozdrawiam i czekam na Twoją pierwszą pracę

Integra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-09, 10:26   #276
Pagata
Modermistrz bobkowy :D

GG do Pagata

dziewczyny,moze tym początkującym to pomoze
http://www.husqvarna-viking.pl/maszyny/ ... ual_PL.pdf

i inne pierdółeczki

TU tez jestem i tu sa wszystkie zdj,które zniknęły z watków
[SIGPIC][/SIGPIC]
Pagata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-03, 14:25   #277
neroza
Zadomowienie

Exclamation Dot.: instrukcja do maszyny Lifetec LT 8709

Witam!!!
O ile to możliwe to ja też bardzo poproszę o przesłanie mi instrukcji obsługi do tej maszyny na maila neroza@tlen.pl z góry wielkie dzięki

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-03, 21:24   #278
Jakkolwiek
Wtajemniczenie

Jaka maszyna do szycia, początkująca krawcowa i inne rozterki żciowe ;)

Mam sporo ubrań do przerobienia (około 20 sztuk). Nie są to jakieś specjalnie skomplikowane operacje: zwężenie nogawek, podszycie spódniczki i takie tam. Chciałabym to zrobić sama. Jedna są tu pewne problemy: nigdy nie dotykałam maszyny do szycia Jestem uzdolniona manualnie (studiuję architekturę, więc rysować umiem, makiet też się dużo nakleiłam)- to chyba pomocna w szyciu? Jest jakaś szansa, że nie zepsuję?
I jeszcze: jak się sprawują takie malutkie maszyny do szycia na baterie? Kosztują około 20-30 zł na allegro. Chciałabym taką kupić, przynajmniej na początek. Myślę, że nie ma co wywalać kasy na porządny sprzęt, jak nie wiem jak mi to szycie będzie szło. Któraś z was miała taką mini maszynę? Nadaje się to do czegoś?
Jakkolwiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-07, 15:25   #279
Integra
Zakorzenienie

Dot.: Jaka maszyna do szycia, początkująca krawcowa i inne rozterki żciowe ;)

Szkoda zachodu z taka maszyną za 20 zł. Nie są nic warte. Jeżeli zaczynasz przygodę z maszyną, to proponuje popatrzeć w sklepach za takimi prostymi (cena już od ok 200 zł, ), profesjonalne to wydatek od ok 1000 wzwyż.... Wiadomo wszystko zależy od firmy i tym podobnych rzeczy. Jeżeli nie masz pieniędzy, możesz pomyśleć o kupnie na raty, lub poszukać jakąś z drugiej ręki, ale o tej za 20 zł zapomnij.

Integra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-08, 22:21   #280
bachud
Rozeznanie

No mi też było trochę szkoda kasy bo szyję niewiele - raz na jakiś czas. Ale jakoś nie miałam zaufania do tych maluchów. Ostatecznie kupiłam chyba za 250 zł Arkę Radom i jestem całkiem zadowolona. Nie jest to jakiś cud ale jak na moje potrzeby jest całkiem ok. No i zamiast wywalenia kasy na sukienkę na jedno z wesel kupiłam maszynę i teraz na każdą imprezę ubieram się za powiedzmy 20 zł (cena materiału) ;-)
Trochę jednorazowo trzeba wydać ale na 100% się zwróci. Tym bardziej skoro nie jesteś z tych z dwoma lewymi to pewnie prędzej czy później cię wciągnie i będzie kusiło założyć coś swojego, mieć swoją niepowtarzalną torbę lub kupować w lumpku jakieś rzeczy z których można coś wyczarować - przynajmniej ja tak mam ;-)
bachud jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-12, 11:40   #281
puchatek211
Przyczajenie

Smile Dot.: instrukcja do maszyny Lifetec LT 8709

http://www.danti.pl/Sterowniki-i-ins...lp-pol-21.html stronka z instrukcją obsługi maszyny do szycia o której tu mowa. pozdrawiam

dokładniejsza instrukcja obsługi maszyny do szycia http://welcome.solutions.brother.com...25_iqg01pl.pdf

Edytowane przez puchatek211
Czas edycji: 2009-02-17 o 09:07
puchatek211 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-13, 10:26   #282
neroza
Zadomowienie

Dot.: instrukcja do maszyny Lifetec LT 8709

Cytat:
Napisane przez puchatek211 Pokaż wiadomość
http://www.danti.pl/Sterowniki-i-ins...lp-pol-21.html stronka z instrukcją obsługi maszyny do szycia o której tu mowa. pozdrawiam
Dziękuję!!!
Stary 2009-02-19, 17:18   #283
mmeg
Przyczajenie

Dot.: maszyna do szycia

tak sobie was czytam, bo tez poszukuje maszyny do szycia i wiem jedno, ile ludzi tyle opinii. Chyba kupie cos zupelnie w ciemno... najwyzej
mmeg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-20, 09:59   #284
akai18
Przyczajenie

witam,
mam do odsprzedania kurs kroju i szycia ESKK w wersji elektronicznej,
kontakt: marzenkab1313@wp.pl
pozdrawiam
akai18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-01, 11:56   #285
marcin1978
Przyczajenie

maszyna di szycia gemcell

Witam
Proszę o pomoc !!!
Szukam instrukci obsługi do maszyny do szycia firmy GEMCELL. Nie mogę jej odpowiedni ustawić, kupiłem ją na allegro - instrukcja jest ale nie pełna.
Może ktoś miał podobny problem lub ma taką maszynę z instukcją obsługi.
Pomóżcie !!!

Maszyna nie ma oznaczenie jedynie nazwę :
DOUBLE THREAD SEWING MACHINE - FIRMA GEMCELL
marcin1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-01, 19:10   #286
lamia
Przyczajenie

Dot.: instrukcja do maszyny Lifetec LT 8709

Bardzo proszę o odpowiedź, czy jesteście zadowolone z tej maszyny? Zastanawiam się właśnie nad zakupem tego modelu, a mam skromne środki i jestem początkująca w szyciu, takie hobby to będzie, jednocześnie zamierzam stworzyć na maszynie kilka fajnych - mam nadzieję - rzeczy. Intersuje mnie czy jest bezawaryjna, cicha i czy ma metalowe podzespoły i ew. czy da się do niej dokupić na rynku jakieś części typu: stopka do krytych zamków. Z góry dzieki za informację
lamia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-02, 16:12   #287
puchatek211
Przyczajenie

Smile Dot.: instrukcja do maszyny Lifetec LT 8709

Hej !

Zakupiłam maszyne do szycia Lifetec LT 8709 by nauczyc sie szyc.
Jestem początkująca. Z maszyny jestem zadowolona. maszyna ma metalowe elementy, mozna dokupic do niej igły, stopki, szpulki w pasmanterii bez problemu.
Z zakupem żarówki tez nie ma problemu. Maszyna nie jest cicha głosno szyje ale to tez zalezy od siły nacisku pedała. Potrzebny jest jeszcze śrubokrent i penseta by wyciagnac nitke gdy sie wkreci. Trzeba wtedy odkrecić blaszke pod stopką i dwie śróbki trzymajace bębenek. to nic trudnego. Nie mam problemu z maszyna tylko nie umialam sobie nawinac maszyna dolnej szpulki nici ale znalazłam stronke z dokładniejsza instrukcja gdzie sa rysuki i sobie poradziłam http://welcome.solutions.brother .com...25_iqg01pl.pdf i http://www.danti.pl/Sterowniki-i-ins...lp-pol-21.html . maszyna szyje super. Jestem zadowolona. Zapłaciłam za nia 180 zł i jestem zadowolona.
skróciłam juz sobie nogawki w spodniach troszke kzywo jest ale i tak jestem z siebie dumna.
Powodzenia dziewczyny

Edytowane przez puchatek211
Czas edycji: 2009-03-02 o 16:19
puchatek211 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-04, 10:18   #288
Keny
Raczkowanie

Właśnie mam zamiar kupić maszynę (moją pierwszą) za jakieś takie pieniądze 200, 300zł nie więcej. Tak myślałam o Arce Radom tylko nie wiem jaki model wybrać. Zależy mi na tym żeby była cicha. Może doradzicie mi coś? A może nie Arkę tylko zupełnie inną. I jak to jest z ustawianiem maszyny czy to jest jakiś problem?
Keny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-04, 23:30   #289
madziulkamrr
Raczkowanie

witam,bardzo prosze o pomoc przy wyborze maszyny do szycia.jestem poczatkujaca wiec bede wdzieczna za kazda rade,obecnie przebywam poza garnicami stad ten link http://www.sewingmachinesdirect.co.uk/ na zakup chce wydac do ok 200 funtow.bardzo prosze o porade jaka maszyna bedzie dla mnie najlepsza,na poczatek chce robic przerobki,skracanie,zweza nie i podstawowe rzeczy typu poszewka,z czasem chcialabym uszyc spodnie,bluzke,prosta kurtke..bardzo prosze o rade ktora z maszyn z podanego linka bylaby odpowiednia,z gory dziekuje za odpowiedz.

Edytowane przez madziulkamrr
Czas edycji: 2009-03-04 o 23:31
madziulkamrr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-05, 06:19   #290
bachud
Rozeznanie

Ja mam arkę radom 902-06 http://www.arkaagd.pl/90206.php
I chociaż szyję rózne materiały żadnych ustawień nie zmieniam - szyje raczej bez problemu. Ostatnio nawet szyłam naturalny zamsz i to na sztywniku - wszystko ok. Żadnych części nie musiałam do niej kupować - jedynie igły i szpulki - kupuję łucznikowe i pasują
bachud jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-09, 10:17   #291
1anulka1
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez madziulkamrr Pokaż wiadomość
witam,bardzo prosze o pomoc przy wyborze maszyny do szycia.jestem poczatkujaca wiec bede wdzieczna za kazda rade,obecnie przebywam poza garnicami stad ten link http://www.sewingmachinesdirect.co.uk/ na zakup chce wydac do ok 200 funtow.bardzo prosze o porade jaka maszyna bedzie dla mnie najlepsza,na poczatek chce robic przerobki,skracanie,zweza nie i podstawowe rzeczy typu poszewka,z czasem chcialabym uszyc spodnie,bluzke,prosta kurtke..bardzo prosze o rade ktora z maszyn z podanego linka bylaby odpowiednia,z gory dziekuje za odpowiedz.
Witam moim zdanie na początek taka maszyna wystarczyła by ci na początek tylo ona jest w polsce chyba ze znajdziesz podobną na tej tojej stronie. w polsce ona kosztuje około 300zł

Maszyna AEG 902-06
- BOGATE WYPOSAŻENIE :
stopka do przyszywania guzików
stopka do wszywania zamków
stopka do ściegu overlockowego
stopka do zawijania
stopka do robienia dziurek
MODEL
902-06ILOŚĆ ŚCIEGÓW12W tym:- elestyczne //- ovelockowe //- haftujące //- kryte
6 // 2 // 2 // 1
PŁYNNA REGULACJA DŁUGOŚCI ŚCIEGUXPŁYNNA REGULACJA SZEROKOŚCI ŚCIEGUXDWA POŁOŻENIA IGŁY (L, Ś)XDŁUGOŚC ŚCIEGU4 mmZATRZASKOWY SYSTEM MOCOWANIA STOPEKXCHWYTACZ WACHADŁOWY (metalowy bębenek)XAUTOMATYCZNE OBSZYWANIE DZIURKI/ ILOŚĆ CYKLI 4AUTOMATYCZNY NAWIJACZ SZPULKI NICIXWBUDOWANA RĄCZKA DO PRZENOSZENIAXWOLNE RAMIĘXWBUDOWANY POJEMNIK NA WYPOSAŻENIEXSZYCIE WSTECZXFUNKCJA PRZYSZYWANIA GUZIKÓWXMOŻLIWOŚĆ SZYCIA IGŁĄ PODWÓJNĄXREGULACJA NAPRĘŻENIA NICIXDODATKOWE STOPKI W WYPOSAŻENIUXMETALOWE PODZESPOŁYXPOKROWIEC XSZEROKOŚC ŚCIEGU5 mmREGULACJA DOCISKU STOPYXELEKTRYCZNY ROZRUSZNIK (płynny rozruch)XSYMBOL IGIEŁHAx1PODNIESIENIE STOPKI5 mm
Wyposażenie dodatkowe:
  • Stopka do ściegu satynowego
  • Stopka do ściegu owerlokowego
  • Stopka do obrębiania
  • Stopka do ściegu krytego
  • Stopka do marszczenia
  • Stopka do wszywania żyłki, sznurka
  • Stopka do cerowania
  • Stopka do pikowania
  • Stopka do wszywania zamków krytych
  • Igła podwójna
1anulka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-09, 16:52   #292
Agna_Iolanthe
Raczkowanie

2 razy kupowałam sprzęt w UK, na http://www.sewingmachinesales.co.uk/ i http://www.gursewingmachines.com/ . Obydwa sklepy oferują darmową dostawę w UK i w miarę rozsądnej cenie przesyłkę do Polski oraz gratisy. Obydwa rzetelne i mogę je polecić.

Jeśli chodzi o maszynę do 200 funtów, to można już wybrać coś porządnego i myślę, że nie będziesz żałować, jeśli tyle wydasz. Ja wybierałabym w tej sytuacji między Elna 2600, Pfaff Hobby 1132 albo Janome 521 Sewist. Osobiście lubię maszyny z bębenkiem ładowanym od góry (top-loading bobbin / drop-in bobbin), ponieważ: przyspiesza on ładowanie np. przy zmianie koloru nici, jest mniej podatny na zacinanie i widać przez okienko, ile nici dolnej zostało.

Dodam jeszcze, że przed zakupem najlepiej przetestować maszynę w sklepie, poza tym zwrócić uwagę na gwarancję i ceny akcesoriów dodatkowych, które zamierzasz dokupić. Życzę udanego wyboru.
Agna_Iolanthe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-11, 17:25   #293
madziulkamrr
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Agna_Iolanthe Pokaż wiadomość
2 razy kupowałam sprzęt w UK, na http://www.sewingmachinesales.co.uk/ i http://www.gursewingmachines.com/ . Obydwa sklepy oferują darmową dostawę w UK i w miarę rozsądnej cenie przesyłkę do Polski oraz gratisy. Obydwa rzetelne i mogę je polecić.

Jeśli chodzi o maszynę do 200 funtów, to można już wybrać coś porządnego i myślę, że nie będziesz żałować, jeśli tyle wydasz. Ja wybierałabym w tej sytuacji między Elna 2600, Pfaff Hobby 1132 albo Janome 521 Sewist. Osobiście lubię maszyny z bębenkiem ładowanym od góry (top-loading bobbin / drop-in bobbin), ponieważ: przyspiesza on ładowanie np. przy zmianie koloru nici, jest mniej podatny na zacinanie i widać przez okienko, ile nici dolnej zostało.

Dodam jeszcze, że przed zakupem najlepiej przetestować maszynę w sklepie, poza tym zwrócić uwagę na gwarancję i ceny akcesoriów dodatkowych, które zamierzasz dokupić. Życzę udanego wyboru.
dziekuje za odpowiedz,a czy mozesz mi cos napisac na temat modelow elny 3210 3230(czy maja scieg overlockowy,jak sobie radza z grubszymi materialami).wiem,ze sa drozsze ale zalezy mi zeby sprzet byl dobrej jakosci i dlugo mi sluzyl wiec wolalabym wiecej wydac na nia niz potem zalowac.czy kupujac przez internet mam gwarancje ze maszyna jest sprawdzona i nie bedzie usterek?? nie mam mozliwosci zakupu maszyny bezposrednio w sklepie,sprawdzenia jej i jestem zmuszona na zakup przez interenet,pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz
madziulkamrr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-11, 20:17   #294
Agna_Iolanthe
Raczkowanie

Od razu powiem, że nie szyłam na żadnej Elnie, ale mam prasowalnicę tej firmy i jest bardzo dobra. Tu znajdziesz recenzje różnych modeli Elny: http://sewing.patternreview.com/SewingMachine/Elna (strona może wymagać darmowej rejestracji).

Z tego co rozumiem główna różnica między modelami 3210 i 3230 to wyświetlacz LCD, poza tym automatyczne naprężenie nici górnej, pozycjonowanie igły góra/dół i regulacja prędkości szycia. To chyba kwestia osobistych preferencji - czy wolisz sterowanie mechaniczne pokrętłami, czy "komputerowe" przyciskami. Natomiast minimalnie droższa od Elny 3230 jest 5100, a to już maszyna trochę wyższej klasy: ma dodatkowo lepszy 7-punktowy transport, automatyczne ryglowanie końca ściegu oraz różne rodzaje dziurek na guziki (tańsze maszyny mają tylko jedną, która w zasadzie nadaje się do koszul i pościeli). Z tego co pamiętam wygrała nawet jakąś nagrodę jako najbardziej funkcjonalna maszyna ze średniej półki. Elna generalnie robi dobre maszyny, w konkurencyjnej cenie i akcesoria nie są z tych najdroższych (sama mam Husqvarnę i jak chcę coś do niej dokupić, to jest ból).

Co do gwarancji, to raczej maszyna nie jest testowana przed wysłaniem do klienta - jeśli kupujesz całkiem nową. Można trafić na przeceniony display model - egzemplarz pokazowy i wtedy wiadomo, że była używana do demonstracji w sklepie. Ja w ten sposób kupiłam coverlocka Pfaff za 2/3 ceny, z pełną gwarancją. Czyli jak coś wadliwe, można w okresie gwarancji sprzęt odesłać do naprawy za darmo. Szczegóły są zawsze opisane w na stronie sklepu.
Agna_Iolanthe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-15, 22:15   #295
agacior89
Zakorzenienie

GG do agacior89

Buuu zaraz się rozpłacze...
Od świat mam Arkę Radom ale jeszcze nic na niej nie uszyłam. Ciągle coś się plącze, coś zacina, igły się łamią.
Najdziwniejsze jest właśnie to- na sucho działa pięknie, ale jak zaczynam szyć, nagle się coś w niej blokuje- naciskanie pedała nic nie da, kręcę pokrętłem- czuję jak stawia pewien opór, jakby igła o coś zahaczyła tam w środku. Musze otwierać klapkę, wyjmować bębenek i cały ten mechanizm, dopiero wtedy igła jest w stanie wrócić do najwyżej pozycji. Włożę wszystko do środka, zamknę, zacznę szyć i za chwilę znowu.. I tak Podłożyłam zaledwie 1/4 spódnicy w dwie godziny, z czego co dwa centymetry ścieg się urywa i zaczyna znowu.
Już tyle godzin na nią przesiedziałam, najpierw były testy i zabawa, a kiedy już nauczyłam się co i ajk w tej maszynie.. Trrrach nie moge nic uszyć. Czy coś z ta maszyną jest nie tak czy to ja nie umiem jej obsługiwac.? Ktoś z was miaąłm Arkę Radom? Dodam ze jest to model 653 ale nie wiem czy jest jakas różnica miedzy tymi modelami (http://www.nokaut.pl/maszyny-do-szyc...radom-653.html) wybrąłam ta bo mi się spodobała.
agacior89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-22, 10:55   #296
wiatrpustyni
Przyczajenie

Dot.: POMOCY - instrukcja obsługi maszyny do szycia!!

czy ja też bym mogła prosić o instrukcje obsługi do łucznika 884, błagam jeżeli ktoś ma to proszę wysać na bloo93@gmail.com, mam taką maszynę nie używaną od wieków, instrukcja się gdzieś zgubiła niestety. jakby ktoś mógł byłabym dozgonnie wdzięczna
wiatrpustyni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-23, 16:09   #297
joaa12
Rozeznanie

Witam
Proszę o pomoc. dzisiaj szyłam sobie łucznikiem az tu nagle maszyna zaczęła szyc w miejscu. Materiał się nic a nic nie ruszy. jeżeli go z tyłu pociągne to tak. Co moż ebyć przyczyną? Nie mam pojecia jak to naprawić, czyżby ząbki nie przesuwały materiału i dlaczego?
joaa12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-02, 19:47   #298
Sarolina
Przyczajenie

Jaka Maszyna?

Witam

Mam taki problem i mam nadzieję, że pomożecie mi go rozwiązać.
Chciałabym kupić sobie maszynę do szycia, tylko nie wiem jaka będzie
dla mnie odpowiednia.
Jestem początkująca w kwestii szycia, coś tam sobie już szyłam na
starym łuczniku mojej babci, ale chciałabym mieć swoją maszynę.
Ważne jest dla mnie to, żeby była łatwa w obsłudze, ale jednak żeby
zawierała dość sporo opcji do wykorzystania w szyciu.
Myślałam o modelu; łucznik 2030 Telimena, może ktoś ma, używa i mi
podpowie czy to dobry wybór.
Z góry dziękuje za pomoc.
Sarolina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-03, 08:50   #299
majka_mulatka
Rozeznanie

GG do majka_mulatka
Dot.: Jaka Maszyna?

ja używam łucznika, od kąd pamiętam pracuje na maszynie z tej firmy nigdy mnie nie zawiodła, co prawda czasem przepuszcza oczka, ale nie można wymagać zbyt wiele... wybierz pomiędzy łucznikiem i singierem, ja kożystam obecnie z łucznika justyna 2010 kosztowała mnie ponad 700 zł, teraz planuje zakup owerlocka też tej firmy, a może singiera, jeszcze nie wiem na razie zbieram pieniążki, ważne żeby posiadała ścieg prosty, zyg zag, i jakiś inny ozdobny do dzianin, więcej tak naprwdę nie używam, ważniejsze są stopki poleca: do zamków krytych, do normalnego zamku, do guzików i do obszycia guzików, reszte szyje na zwykłej prostej stopce...

widze że maszyna którą jesteś zainteresowana ma bardzo dużo różnych ściegów nawet dwa razy tyle ile moja tylko zastawnów się do czego ma ci służyć i czy warto wydawać tyle pieniędzy na coś z czego nie będziesz korzystać- chodzi mi o ściegi
majka_mulatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-04, 23:05   #300
baabcia
Przyczajenie

Dot.: Jaka Maszyna?

uważajcie - teraz Łucznik nie produkuje maszyn tylko sprowadza chińskie i bywa róznie ;
w W-wie jest spec sklep na Marszałkowskiej przy kinie Bajka i jest sprzedawca który od dzieisatek lat doradza - super - mozna dotknać spóbować i wyjsc ze sparwdzonym egzemplarzem
kolezanki kupowały i sa bardzo zadowolone
jeszce dorzucę, ze dodatkowe stopki itp nalezy kupować w komplecie z maszyną - kupowane osobno sa kilka razy droższe - czasami oczywiście

Edytowane przez baabcia
Czas edycji: 2009-04-04 o 23:06
baabcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości