|
|
#271 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Sierpniówki '17 Słodkie początki
dzięki dziewczyny ! no jakoś się trzymamy i odliczam dni do wizyty kontrolnej z nadzieją, że lekarz powie, że można już ściągnąć to paskudztwo ! chociaż pewnie jeszcze w grudniu będę musiała mu to zakładać :/
dzięki dziewczyny za wyjaśnienie odnośnie fb. Ja zrozumiałam, że Wy też tam jesteście i inne dziewczyny i że tam częściej piszecie, stąd pytanie o nazwę. Skoro jednak jest to kółko wzajemnej adoracji to nie jestem zainteresowana. mam pytanie: ile w dzień śpią Wasze pociechy ? bo mój mały ma taki schemat, że półtora godziny aktywności i 20-30 min snu. Wieczorem może być aktywny do 2 godzin. Ostatnio czasami zdarzają się w dzień dłuższe drzemki, które są kontynuacją drzemki na spacerze jak już wracamy ze spaceru. Oczywiście wiem, że każde dziecko jest inne, ale pytam bardziej z ciekawości ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez sileje Czas edycji: 2017-11-10 o 21:30 |
|
|
|
|
|
#272 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mój najczęściej ma drzemki ok.godziny, ale zdarzają się takie krótsze że ledwo cokolwiek dam rade zrobić. I są tez dłuższe. Zazwyczaj po spacerze właśnie zwłaszcza jak przed wyjściem się dobrze naje. Wczoraj kimał trzy godziny, a dziś cztery, ale za to jak wstał o 16.30 to już do wieczora nie zasnął. Dopiero o 20. Sumarycznie to mój śpi całkiem sporo zwłaszcza jak się namacha konczynami z radości jak szalony. Wtedy pada jakby prąd ktoś mu odciął Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#273 |
|
Raczkowanie
|
Mój śpi ładnie w nocy i wtedy,gdy leżę obok niego. Ale tak ma tylko jedną drzemkę godzinną i 3 20 min
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#274 |
|
Raczkowanie
|
Mój ma różnie z tymi drzemkami, ale widać już coraz bardziej, że tworzy się pewien rytm. Rano jak zje - a to bywa różnie raz 7 rano innym razem 8 lub 9 to potem trochę się pobawi i zasypia na ok pół godziny. Potem znowu jedzonko, jakaś aktywność i ok 13-tej zasypia często nawet na dwie godziny. Choć dziś z niezrozumiałych względów kręcił się, przysnął na kwadrans potem znowu zjadł i na tą dłuższą drzemkę poszedł ok 16-tej. Ale widocznie różne ma dni. Następnie staram się go już przytrzymywać żeby znowu wieczorem nie drzemał tylko w miarę wcześnie szedł spać. I przez ostatni dni mi się udawało a dziś wlasnie zjadł po 20-tej i chłopa nie było. Tak mi się wydawało... Po kwadransie zaczął się kręcić w łóżeczku, marudzić. Jak mnie zobaczył to wigoru dostał, zaczął puszczać uśmieszki i po spaniu. Suma sumarum zjadł znowu ok 23-ciej i teraz już śpi. Także dni i wieczory bywają różne. Zazwyczaj jednak mamy ze 2-3 drzemki ok półgodzinne i jedna dłuższą do 2-3 godzin zanim na dobre pójdzie spac.
Z tym kółkiem wzajemnej adoracji może przesadziłam. Nie chciałabym nikogo urazić. Choć z boku to tak wygląda. Rozumiem, że w tej grupie są poruszane jakieś sprawy intymne ale tak samo dość osobiście piszemy tutaj i każdy może to przeczytać. Dlatego były pewne obostrzenia które trzeba było spełnić by w ogóle o członkostwo się ubiegać. Czyli odpowiednia ilość postów, itp. Dziwne więc, że do pewnego momentu przyjmuje się każdego kto je spełnia a potem nagle robi się to grupa ekskluzywna która nie przyjmuje nikogo więcej z zewnątrz. Choć de facto żadna z nas nie jest z zewnątrz skoro tu się udzielamy i kryteria spełniamy. Człowiek się przełamuje by zaufać i okazać się swoim imieniem i nazwiskiem. To proste więc, że nie po to się chce należeć do grupy by trollowac lub wykorzystywać poufne informacje przeciwko komuś. Ale taka była wola ogółu by od pewnego momentu przestać przyjmować do grupy i uczynić z niej towar ekskluzywny dla wybrańców a z wola większości ponoć się nie dyskutuje tylko jest to nie fair, że one mogą czytać co my piszemy a same przestały się tu udzielać kompletnie i swoje posty rezerwują dla wąskiego grona wybranych osob. Nie tak to chyba miało wygladac gdy zakładany był tu temat sierpniowek. Wracam do tego bo jestem tym lekko zniesmaczona cały czas i był moment, że nie chciało mi się tu już udzielać. Tylko kilka z was fajnych osób, które dzielą się swoimi przemyśleniami i doświadczeniami trzyma mnie tutaj. A cała sytuacja pokazuje, że w tym wirtualnym świecie podobnie jak w realu ludzie tworzą się w grupki, wykluczają innych i nie ma jednak tej jedności i solidarności nawet jak łączy nas wspólna sprawa i doświadczenia. Ja to chyba nadal zbyt naiwna jestem... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#275 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
Widzę że rytmy dnia są przeróżne. No i dobrze. Tak jak inne są nasze maluchy U nas ostatnio kiepsko. Mieliśmy tydzień masakry w nocy z niewiadomego powodu. Mam nadzieję że wrócimy do normy bo chodziłam jak zombie. Wczoraj mieliśmy szczepienie i dziś trochę marudzimy. Ale jest weekend więc damy radę ![]() Po kolejnym zapaleniu piersi laktacja spadla i Antoś w ostatnim tygodniu mało przybrał wi3c teraz walczymy. Chociaż to dziwne bo kiedy on kończy jeść to mleko nadal mam w piersi. Eh, takie rozterki Miłego weekendu
|
|
#276 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A swoją drogą może warto by było pediatrze zwrócić na to uwagę, że przegapił tak ważną sprawę. Cytat:
A Młody chyba po prostu wyczuwał jakieś napięcie w domu i dlatego tak popłakiwał. Chociaż kupsko też zwalił takie, że już myślałam, że body będzie jednorazowe ![]() Ja kupiłam taki fajny kombinezon 62/68 jesienny - nie za gruby. Miałam nadzieję, że poużywamy całą jesień, a na zimę przesiądziemy się na gruby zimowy. I teraz nie wiem co zrobić. Kupować drugi jesienny, czy może np. bez przykrycia zakładać już zimowy. Tym bardziej, że chyba już będzie coraz zimniej 5-6 stopni. Cytat:
Może takie tworzenie grup daje wrażenie jakiejś elitarności. Nie wiem, nie rozumiem... Cytat:
Karmienie piersią to naprawdę ciężka sprawa. Ja mam czasem tak bardzo dość bycia cyckiem. U nas usypianie odbywa się tylko na cycku Zastanawiam się, jak to będzie wyglądało jak go odstawię od piersi. To co już nie będzie spał? ![]() A spacery tylko jak go wcześniej uśpię w domu, bo inaczej mam straszną syrenę. Mam jednak nadzieję, że to się zmieni jak będzie trochę bardziej ogarnięty. Czy też tak macie, że jak w czasie spaceru wejdziecie do pomieszczenia zamkniętego, to następuje pobudka? U nas zmiana temperatury powoduje wybudzanie. |
||||
|
|
|
|
#277 | |
|
Rozeznanie
|
Hej
![]() U nas też bardzo różnie, choć jakiś rytm zaczyna się pomału rysować. Wstajemy o 7:00, godzina aktywności i śpi. I cały czas zasypiał w wózku, ale strasznie mi to przeszkadzało bo nie po to ma łóżeczko, żeby stało puste. Ale zdarzyło mu się tylko raz, że sam w łóżeczku zasnął. Może nie zostanę zlinczowana, kiedy powiem, że zasypia mi na rękach i wtedy odkładam go do łóżeczka. Bardzo mi to pasuje tak szczerze. Ostatnio zasypia przy piersi i śpipi godzinę. Czasami 20-30 min. Na noc zasypia po 20:00 i co 3 godziny budzi się na kp. Ostatnio dał mi się wyspać bo przespał ciągiem 4 godziny Mały waży 6900 i dalej nosi rozmiar 62. Wasze dzieci muszą być długie mój ma 63 cm. Byłam z Mateuszem w pracy w odwiedziny. Skradł serca wszystkich kobiet ,a było ich 21 płacze ostatnio na widok obcych, a w pracy uśmiechał się i gadał Co do grupy na fb. Czasami chciałabym wrzucić tu zdjęcie, ale powstrzymuje mnie to, że każdy może to zobaczyć. Może utworzymy swoją? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 16:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:05 ---------- Cytat:
2. Ja bym nie kupowała drugiego już na jesień. My mamy taki w sam raz na taką pogodę, typowo jesienny i przykrywamy kocem. Skoro Wy macie zimowy to po prostu już nie potrzebujecie koca. 3. Ja miałam zapalenie piersi pierwsze po powrocie ze szpitala do domu, a drugie kiedy mały skończył miesiąc. Położna mówiła,że to książkowo, ponieważ zapalenie tworzy się u niektórych kobiet po miesiącu kiedy to mleko gęstnieje, by wykarmić niemowlaczka. Wcześniej było rzadkie bo noworodek nie potrzebuje tak kalorycznego mleczka. Następne zapalenie może mieć miejsce na przełomie 5/6 miesiąca. Ogólnie pokarm zmienia się za potrzebą malucha i czasami piersi nie wyrabiają ![]() 4. U nas było tak,że kiedy mały nam zasypiał przed wyjściem z domu to kiedy się budził na podwórku krzyczał w niebogłosy. Teraz zasypia w trakcie spaceru więc jest super. Ale też muszę starać się zmieścić w czasie w ciągu dnia je co 2 godziny,a więc zaraz po karmieniu lecimy na podwórko, mały zasypia w wózku i śpi te 1,5 godz. Jeśli zdarzy się, że długo się gramolę i mija godzina od jedzenia, a my dopiero wychodzimy , to będę wracać do domu na syrenie bo mały głodny masakra też mamy tak,że kiedy wchodzimy do jakiegoś pomieszczenia to się wybudza. Tina myślę, że ubierasz ok. Ja kupiłam cienki kombinezon i zakładam go małemu, ale wcześniej zakładałam mu bluzę polarową i grubą czapkę. Skarpetki zamiast rajstop i przykrywałam kocem. |
|
|
|
|
|
#278 |
|
Zakorzenienie
|
Sileje
Jesteście bardzo dzielni! Trzymam kciuki żeby poprawa była szybka Mawik Potencjalnych przyczyn zapalenia jest kilka. Pierwsze robi pewnością byl uraz mechaniczny. A następne to nie wiem. Może gorsze ssanie przez katar Antosia i moje gigantyczne niewyspanie? Mąż na imprezie rodzinnej z najmłodszą córką. Idę budzić synka bo będzie problem wieczorem
|
|
#279 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja w końcu na katar kupiłam taki mały odciągacz Hexe. Generalnie jest ok, na pewno cichszy niż Katarek. Wreszcie w nocy nie mam stresu, że pobudzimy sąsiadów. Ale katarek jest na pewno wydajniejszy tzn. bardziej ciągnie. Cytat:
Wiedziałam, że mleko się zmienia, ale nie miałam pojęcia,że mogą z tego wynikać problemy z piersiami. Znałam dziewczynę, która karmiła już 10 miesięcy i nagle zaczęły jej się robić zastoje w piersi. Strasznie mi się to wydawało dziwne, bo myślałam, że tak może być tylko na początku karmienia. Wniosek taki,że nie należy sądzić tylko po sobie, bo doświadczenia mogą być różne. PS Tż mi przyniósł Małego do karmienia. Ciężko się pisze na klawiaturze jedną ręką Powoli się przyzwyczajam.
|
||
|
|
|
|
#280 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na zapalenie brałam Augmentin. Już wszystko ok. Mam nadzieję że nie wróci Przy pierwszej córce miałam jakoś po 7 miesiącach. Przy kolejnych corkach wcale a teraz już 2 razy My ważny 6kg ale ubranka na 62 nosimy. Powoli wyrasta.
|
|
|
#281 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja Was podczytuję jak tylko włączę komputer co niestety zdarza mi się coraz rzadziej, mój Leo jest bardzo wymagający. W dodatku bawimy się w kpi i odciąganie + karmienie zajmuje mi mnóstwo czasu. Prawie w ogóle nie mam czasu dla siebie. Poza tym co chwilę jakiś lekarz. Mamy przepuklinę pępkową, pod plastrem ostatnio zrobił nam się paskudny stan zapalny i trzeba było odkleić plaster i wyleczyć ranę. Bujaliśmy się miesiąc z pleśniawkami, teraz idą nam już zęby. Ciągle coś... W czwartek kolejne szczepienie, po pierwszym mieliśmy nopa w postaci 3 godzin najgorszego płaczu jaki kiedykolwiek widziałam + 3 dni gorączki. I już jestem osrana A nasz rytm dobowy polega na 6 karmieniach na dobę, po niektórych w dzień pół godziny drzemki, po niektórych w ogóle. A noce kiepskie, stękanie i budzenie się... Sileje mój syn też ma dysplazję. Miał w obu biodrach, z tym że w lewym dużo gorzej. Niestety ma to po mnie, ja też urodziłam się z dysplazją. I mimo, że w szpitalu zaraz po porodzie upominałam się o badanie chyba nie był dobrze zbadany bo wpisali w książeczkę że wszystko ok a na usg w 6 tygodniu okazało się, że jednak nie. też miałam okropny żal. My nosimy już 8,5 tygodnia całodobowo poduszkę frejki. Na początku go to nie ruszało, teraz jest coraz gorzej. Jest przez to do tyłu w rozwoju ruchowym, mamy obniżone napięcie mięśniowe, ćwiczymy w domu. W dodatku bardzo nasiliły się kolki jak zaczął nosić, zaczęły się zaparcia na całego i w ogóle istna masakra była na początku. Wypominałam sobie, że to moja wina, płakałam zakładając mu to homonto. Ale u nas jest już prawie dobrze, idziemy na rtg w przyszłym tygodniu, na usg za półtorej tygodnia i może zdejmiemy poduszkę na dzień, zostanie tylko na noc. Ale jesteśmy bardzo ostrożni, nasz ortopeda boi się pogorszenia po zdjęciu. W którym tygodniu wykryto u Was dysplazję? Trzymam za Was kciuki, łączę się w bólu, wiem co przechodzicie. ![]() Uświadomiłam sobie wczoraj, że rok temu Leo już był w moim brzuszku <3 A co do grupy na facebooku, cóż większość z Was dołączyła tutaj o wiele później niż dziewczyny które są w grupie. I w momencie w którym część dołączyła tutaj grupa już była. Nie dziwcie się, że nagle nie chcemy więcej członków bo chętne by były nawet po roku od założenia grupy. Ale jaki by to miało sens skoro ta osoba nie znała by nas, naszych problemów i nie była by z nami zżyta? Po co należeć do takiej grupy? Wizaż jest otwarty, tutaj może napisać każdy. Edytowane przez nyna91 Czas edycji: 2017-11-12 o 09:56 |
|
|
|
|
|
#282 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Z małym opóźnieniem, ale odpowiadam. 1. Marudzi w dzień strasznie, ale nie daje się uśpić. Śpiewam mu, noszę w kółko i czasami nawet zasypia, ale dłużej pośpi tylko wtedy, kiedy go kanguruję. 2. Z laktacją trochę lepiej Zrobiłam wielkie uderzenie i zadziałało, tylko że nie zawsze mam czas na pracę z laktatorem, a bez niej mleko od razu leci mi w dół, niezależnie od supli ![]() Za to na dobre pożegnaliśmy kolki i ulewanie. Czasami ma tylko drobny problem z bączkami, ale nie płacze z tego powodu, tylko się z nimi siłuje Za to nawiedziło nas coś jeszcze gorszego - ZĄBKOWANIE Zaliczylśmy też pleśniawki. Aphtin przez tydzień nic nie dał, a smarowanie jęzorka Cebionem usunęło je w dwie doby :O Mam nadzieję, że odeszły na zawsze. Ostatnio odkryłam Milton - produkt w płynie lub tabletkach do dezynfekcji dzieciuchowych rzeczy. Warto? Co myślicie? ---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ---------- Cytat:
My mamy kolejne USG 19 grudnia. Zobaczymy, co wyjdzie...Muszę się pochwalić, że Tadek waży już 6400g. A zaczynał od 2740! |
||
|
|
|
|
#283 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mały ma dysplazje jednego bioderka (bo jest gorzej rozwinięte z uwagi na wagę po urodzeniu -4800). W 8 tyg bylismy na usg i wtedy to wyszło we wtorek mamy szczepienie na rotawirusy i myślę, że zwrócę uwagę lekarzowi (pediatrze), że tego nie zauważył. Lekarka od usg mnie 3 razy pytała czy ja napewno tego nie zauważyłam skoro widać, że jedna noga gorzej sie rozwija :/ no i jak mi pokazała to rzeczywiście ale wcześniej nie miałam o tym pojęcia z tego co piszesz to bardzo Ci współczuję bo nie dość, że ta poduszka frejki to jeszcze jakieś choroby/przygody po drodze :/ no zakładanie tego homonta to jest koszmar dla kogoś o silnych nerwach - ja niestety do takich nie należę i bardzo przeżywałam jak musialam to zakładać :/ ale też nie mogę narzekać bo mały nie ma kolek póki co tylko z tą szyną musimy się męczyć. Ja mam cichą nadzieję że już po miesiącu będziemy ją mogli ściągnąć.. z tym fb to ja poprostu tak zapytałam bo sama odkryłam ten wątek dość późno i nie wiedziałam, że jest jakaś inna grupa Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#284 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy po tym co napisałaś dziwisz się, że nie ma Cię w grupie? Przeczytaj jeszcze raz jak nas określasz i pomyśl, że sama byś była w takim kółku... Mam wrażenie, że nie wszyscy pamiętają już kiedy dołączyli do wątku, kiedy powstała grupa i na jakiej podstawie roszczą sobie dziwne prawa do grupy, w której jesteśmy zżyte już prawie rok.Nie udzielam się na Wizażu, bo zwyczajnie nie mam czasu. Ogarnianie młodej, jeszcze do tego FB, dom i trochę pracy - dnia nie starcza. U nas niestety problemy z cmokaniem przy jedzeniu prawdopodobnie spowodowane asymetrią ułożeniową (dziś była u nas rehabilitantka i mamy ćwiczyć). W efekcie mamy stałą kontrolę wagi, bo młoda od urodzenia przybiera minimum, no i pewnie dlatego tak długo był problem z brzuszkiem - od łykania powietrza. Ale za to jest kochana i daje mi pospać w nocy.
|
|
|
|
|
|
#285 | |||||
|
Raczkowanie
|
Heloł
Cytat:
Też myślę że zimowy kombinezon i mniej okrycia będzie ok bo może się okazać że kupisz jesienny na kilka dni. Musze się przyznać ze jak słucham koleżanek które kp i czytam jak to czasem u Was wygląda, to przestaję żałować że piersią nie karmię. U nas jest często rozruba w momencie zakładania czapki i kombonezonu ale w momencie wyjścia na zewnątrz dostaje smoka i w 5 minut zasypia. Albo i szybciej i na szczęście nie zawsze się wybudza po wejściu do domu. Delikatnie go rozpinam i zdejmuje czape i czasem kina jeszcze ponad godzinę.Cytat:
Co do grupy na fb to jest to jakaś opcja Cytat:
Cytat:
Dobrze że macie spokój z brzuszkowymi sprawami. U nas z bąkami jest podobnie z tym ze przy poprzednim mleku silował się czasem pół nocy dosłownie Ten preparat do dezynfekcji widziałam ale mam taką wodę dezynfekującą w sprayu i u nas się sprawdza. Szybko Tadzikowi ząbki idą. Oby później było ciut lżej! Cytat:
My też mamy ćwiczyć bo Kubie słabo idzie przenoszenie rączek do przodu, jak się go położy na brzuszku z rękami do tyłu. A jak miał 4 tyg to było świetnie. Z tym że od tygodnia mi nie pasowało że jak go biorę na ręce to on nie zginał rąk tylko jakoś tak je układał na pingwina. Mam nadzieję że ćwiczenia coś dadzą bo jak fizjoterapeuta je z nim robił to różnica była od razu a ja z pewnością aż tak dobrze tego nie zrobię, ale pracujemy na tym W ogóle znowu jesteśmy sami. Na szczęście tylko 3 dni. Wczoraj była mama Tż na szczęście to mogłam do swojej fizjo pomknąc bez dziecka. A dziś i jutro walczymy w szóstkę - Kuba, dwa psy, dwa koty i ja. Jest wesoło Czy Wam też tak szybko dni się kończą? U mnie zanim się rano całkiem poogarniamy to jest 11, potem jakiś spacer i cisctam jeszcze i jest po 15, i zaraz jest wieczór. Zwłaszcza teraz jak tak szybciej się robi ciemno, to nie wiem kiedy i gdzie ten czas się podziewa. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||||
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#286 |
|
Rozeznanie
|
Tina, mi też dzień leci nie wiadomo kiedy
Nim się obejrzę, a jest 15:00 i zaraz mąż wraca z pracy. Dziewczyny, czekam aż się wypowiecie odnośnie Fb. Możemy utworzyć grupę, w której będziemy mogły wrzucać zdjęcia naszych dzieci bez obaw czy napisać coś osobistego. Kto będzie chciał to do niej dołączy. Co wy na to? To oczywiście tylko propozycja, zrozumiem jeśli wolicie,żeby zostało tak jak jest |
|
|
|
|
#287 |
|
Raczkowanie
|
U mnie też dzień leci za dniem. Ja też chętna do grupy
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#288 |
|
Raczkowanie
|
Oczywiście dołączę do grupy jeśli będzie ☺ zawsze to więcej prywatności jednak.
|
|
|
|
#289 |
|
Rozeznanie
|
Znów wracaliśmy na syrenie ze spaceru
a już myślałam,że z tego wyrósł cały spacer (40minut) nie spał, a na koniec zaczął płakać, ehh
|
|
|
|
|
#290 |
|
Raczkowanie
|
Współczuję, ale może w spacerowce będzie lepiej bo będzie coś widział. Tylko ze to jeszcze chwila...
Mój jak zaśnie na spacerze to potrafi jeszcze dwie godziny w domu spać. A dziś to aż chrapał ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#291 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
kiedy zmienia się gondolę na spacerówkę? Wiem, że wtedy kiedy dziecko siedzi, ale widziałam też w spacerówkach dzieci ,na oko 4 miesięczne, w pozycji pół leżącej. Nie wiem czy tak można ![]() Fajnie, że twój mały ma sen jak kamień ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 18:25 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ---------- Jakie będziecie kupować spacerówki? Ja mam Quinny 3w1, ale chyba będę inwestować w mniejszą. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#292 |
|
Raczkowanie
|
no u mnie tak samo - jak zaśnie na spacerze to potem w domu jeszcze z dwie godziny może spać. Ale jeszcze niedawno jak tylko przekroczyliśmy próg mieszkania to oczy otwarte
co do grupy na fb to chyba fajny pomysł jeśli chodzi o dzielenie się zdjęciami My wczoraj zaliczyliśmy szczepienie na rotawirusy. Przy okazji zwróciłam uwagę lekarzowi (pediatrze), że w książeczce zdrowia wpisał, że Mały nie ma dysplazji stawów biodrowych :/ ale on zaczął się tłumaczyć, że niby zauważył dysplazje ale się asekurował, że za 10 dni mieliśmy iść na usg. Trochę się zdenerwowałam bo pediatra powiedział, ze to tylko tydzień różnicy,a jednak dla rodzica z dzieckiem,które może nosić o tydzien krócej szynę to jest to zasadnicza różnica. No nic przepadło, ale chociaż na tej wizycie lekarz się bardziej przyłożył do badania (a przynajmniej mi się tak wydawało) cesarskie cięcie: gratulacje dla wagi Małego ! wielkie Wow! Mój Mały waży 6750 ale nie jest to jakoś dużo biorąc pod uwagę, że urodził się z wagą 4800, a u Was biorąc pod uwagę wagę wyjściową to waga jest zacna.niestety nie wiem ile Mały ma cm no w przychodni nikt go nie mierzył na żadnym z dotychczasowych badań Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#293 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
My małego mierzymy sami [CC/] waga małego super! U nas dziś pokazała równo 7 kg, ale my startowalismy z 3960 także twój to mały byczek )Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#294 |
|
Raczkowanie
|
Mój też jeszcze póki co śpi na spacerach. Czasami potem jeszcze w domu dosypia, a czasami w domu się budzi przy rozbieraniu i marudzi.
Mam znowu problem ze spaniem. Parę dni zasnął ok 20-21 a teraz mimo prób przeciągnięcia go, zabawy spacerów itp karmie ok 20-tej szczęśliwa, że zasypia przy jedzeniu. Po odlozeniu do łóżeczka jest placz, uśmiechy, guganie. I na dobre idzie spać ok 23-ciej po jedzonku. Nie wiem już co robić. Za to chętnie by drzemał ok 18-19tej. Ale tak jak mówię, nawet próby przetrzymania go nic nie dają. Trzymam się rytuałów chcąc położyć go spać na noc. Jest mycie, przebieranie w piżamkę, witaminki itp. I nic. Nie wiem już jak to zmienić. Boję się, że zawsze będzie chodził tak późno spac. A co robicie jeśli rozjedzie Wam się plan dnia? Np jakiś wyjazd itp. My ok 2 razy w tyg jeździmy do teściów i często wracamy późnym wieczorem. Wiadomo wtedy, że ten plan dnia nie jest do końca taki sam jak w domu. Więcej ludzi, wrażeń, kto inny czasami go karmi. Teściowa ostatnio właśnie uśpiła małego przy karmieniu ok 18-tej na co byłam bardzo zła bo prosiłam żeby nie drzemał już o tej porze. Wróciliśmy ok 22-guej i młody był ożywiony do północy. Ale już pomijając to uśpienie wieczorne. Zdarza się czasem że jest się z dzieckiem poza domem, wraca się później itp. Jak sobie Wy i Wasze dzieci z tym radzicie? Fajna waga już naszych maluszków. Każde rośnie w swoim tempie, ale nie są to już te kruszynki z sierpnia. Czuć to zwłaszcza na rękach. Co do grupy to też jestem za, o ile mnie przyjmiecie. Bywam niewygodna jak widać. Serenely, zarówno Wy macie swoje powody i prawo do tego, jak i ktoś ma prawo się z tym nie zgodzic i to zakwestionować. I tyle. Niepotrzebnie się wypowiedziałam na ten temat. Przepraszam za wyrażenie o tym kółku adoracji. Nie spodobała mi się jednak ta dyskryminacja. I z tym mi się to w danym momencie skojarzyło. Sent from my PRA-LX1 using Wizaz Forum mobile app |
|
|
|
|
#295 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
M. jest wtedy płaczliwy, widzę,że bardzo zmęczony, ale zasnąć nie da rady. Zasypia dopiero kiedy goście wyjdą. Staramy się gościom mówić by długo nie siedzieli bo mały będzie marudny i w ten sposób sobie radzimy. Kiedy my gdzieś jedziemy wracamy najpóźniej o 18:00. 2. Ta grupa będzie dla wszystkich sierpniówek ![]() Apropo grupy na fb. Chcę ją utworzyć, ale wyskakuje mi komunikat, że aby ją utworzyć muszę dodać minimum jedną osobę. Któraś chętna? Proszę o priv
|
|
|
|
|
|
#296 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Do spacerówki niby jak dziecko siedzi, ale wydaje mi się że sporo dzieci jest przesadzanych wcześniej właśnie. Teraz większość spacerowek ma kilka pozycji oparcia, rozkładana na płasko też, więc może można. Taki 4-miesięczniak w różnych leżaczkach też ma pożycie pewnie pół leżącą więc może to jest ok. Możliwe ze tez bym kombinowała ciut wcześniej ale będzie zima i zależy mi żeby jak najdłużej jeździł w gondoli. Nie celem tylko co zrobię jak się przestanie np.w styczniu mieścić... niby ona jest z tych największych ale te wszystkie kombinezony i śpiworki miejsce zajmują. My mamy emmaljungę i jest idealna na te moje wertepy i dziwy, i dla dobra dziecka raczej ją zostawimy. Chyba że na wyjazdy kupię jakąś mniejszą używkę, ale jeszcze nie myślałam o tym konkretnie. Cytat:
Cytat:
U nas po takich powrotach, a było ich pewnie ze dwa na krzyż, to wszystko zależy od tego w jakim mały jest stanie. Zazwyczaj jest zmęczony i nawet go nie kąpieli, tylko po harcersku - buzia, ręce, tyłek i on pada. Z resztą on nawet jak zrobi sobie drzemkę bliżej wieczora, to może z pół godziny mi się wszystko przesunir. Z reguły po aktywności między drzemkami jest już o tej 20 padnięty i czasem jak go biorę na ręce to marudzi i chce żeby go odłożyć. No i następnego dnia już jest wszystko po staremu. Cytat:
||||
|
|
|
|
#297 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#298 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
2. Ja mam na odwrót - mnie się dnie strasznie dłużą przy tych monotonnych czynnościach... Cytat:
|
||
|
|
|
|
#299 |
|
Raczkowanie
|
U nas ze spacerami długo to była ruletka. Były spacer po 2h, ale też takie, podczas których odeszłam tylko kilkaset metrów od domu. Na szczęście ostatnio się to unormowało. Jak widzę, że jest śpiący, to ubieram go w kombinezon, karmię i śpiącego odkładam do wózka. Niestety Mały nie chciał smoczka, więc muszę go uśpić na cycu. Jeszcze nie jest gotowy na spacery bez spania, bo chwilę pogapi się na zabawki, a potem syrena.
Myślę, że w spacerówkę wstawimy go za jakieś 2 miesiące. Zależy to od tego, kiedy wyrośnie z gondoli. Spacerówkę mamy z tego samego wózka i pewnie poużywamy do około półtora roku, bo jest spora i wygodna. Taką mniejszą spacerówkę też już mamy - została po starszaku. To najstarsza wersja Baby Jogger. Ale według mnie nie nadaje się na zimę w ogóle, nawet ze śpiworkiem. Natomiast z rytmem dnia też jest różnie. Zwykle "psują" go weekendy, ale i tak staramy się ustalać dzień tak, żeby np. jazda samochodem odbywała się w czasie snu malucha. Znajomych też raczej ostrzegamy, że mamy małego domatora, który o 20 ma już wszystkiego i wszystkich dosyć. Sami wracamy do domu najpóźniej o 19. Przyznam, że ja się zupełnie nie spinam z rytmem dnia. Staram się trzymać mniej więcej podobny, ale dostosowuję się do dziecka. Czasem Mały wstaje rano o 6:30-7, a czasem jeszcze dosypia do 8 i mu pozwalam. Czasem śpi o 12 2h, a czasem o 14 godzinę. Jak jest brzydka pogoda, to w ogóle nie wychodzę na spacer. bianca, a jeśli Twój Maluch usnąłby o 18 już na sen nocny, to wtedy wstałby za wcześnie? I czy w ogóle by tak usnął, to pytanie. Może przed tą 18 ma zbyt intensywny czas i dlatego jest taki zmęczony. A w ogóle to powiem Wam, że myślałam, że tylko ja jedna mam dziecko (dzieci, bo starszy był podobny), które wyje w wózku, a inne mamy to takie szczęściary, które zatkają smoczkiem i mają spokój. Trochę to jednak pocieszające, że nie jestem jedyna. Chociaż nikomu tego nie życzę. Fajnie jest mieć spokojne spacery. Swoją drogą też macie wrażenie, że wszyscy na was patrzą jak sprintem wracacie do domu z drącym się Bobasem?
Edytowane przez mawik0 Czas edycji: 2017-11-16 o 12:24 |
|
|
|
|
#300 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Moim skromnym zdaniem, grupa na fb powinna być otwarta dla nas wszystkich, nieważne kto kiedy zaczął się tu udzielać. Bo co ma do rzeczy to, że ktoś zna się rok? Co to za tłumaczenie? Nie przyjmować obcych chcących dołączyć ot tak z poza wizażu, ale nas? Przecież też jesteśmy sierpniówkami. I wszystkie się znamy. Cytat:
prawie od razu był płacz. Dłużej się na ten spacer szykowaliśmy niż na nim byliśmy Oj tak, kiedy wracam do domu pędem, mam wrażenie,że wszystkie oczy są skierowane na nas ![]() My dziś po drugiej bioderkowej wizycie, wszystko dobrze |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:27.

tylko jest to nie fair, że one mogą czytać co my piszemy a same przestały się tu udzielać kompletnie i swoje posty rezerwują dla wąskiego grona wybranych osob. Nie tak to chyba miało wygladac gdy zakładany był tu temat sierpniowek. Wracam do tego bo jestem tym lekko zniesmaczona cały czas i był moment, że nie chciało mi się tu już udzielać. Tylko kilka z was fajnych osób, które dzielą się swoimi przemyśleniami i doświadczeniami trzyma mnie tutaj.
mam jeszcze dwa takie grube kombinezony i jeden nadzór gruby koc ale z tym czekam na mrozy.
płacze ostatnio na widok obcych, a w pracy uśmiechał się i gadał
masakra 

A nasz rytm dobowy polega na 6 karmieniach na dobę, po niektórych w dzień pół godziny drzemki, po niektórych w ogóle. A noce kiepskie, stękanie i budzenie się... 

ale nie jest to jakoś dużo biorąc pod uwagę, że urodził się z wagą 4800, a u Was biorąc pod uwagę wagę wyjściową to waga jest zacna.