Anglia - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-03, 21:44   #271
lavendab
Raczkowanie

Dot.: Studia w Anglii 2015/2016

Cytat:
Napisane przez ainavets Pokaż wiadomość
Łał, przynajmniej porządnie skorzystasz z gap year, co poza wspomnieniami i w PS-ie będzie ładnie wyglądało. Jestem Au Pair, czuję, że tkwię w miejscu i choć czasu na powtórki teoretycznie mam wystarczająco, to jestem mistrzynią jego marnowania.
Uczelnie już wybrałaś?
Nie. Od pewnego czasu spędzam godziny przeglądając uczelnie... czekam na odpowiedzi od większości. Szukam uczelni, ale żadna nie spełnia wszystkich kryteriów. Właściwie mam jedną wybraną, ale pozostałe cztery to całkiem odmienny kierunek.
lavendab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-03, 21:49   #272
Sunnivaa
Zadomowienie

Ja mam ten problem podczas mojego "Gap year" ze nie mam kompletnie czasu na naukę czy cokolwiek. Chyba muszę brać wiecej wolnego (tzn. pracowac 5 dni w tygodniu a nie 6)przed ukonczeniem aplikacji bo sie nie wyrobie z referancjami, PS, odbiorem wyników matur (no, nie odebrałam jeszcze, musze mamę poprosić). Na głupie pranie nie mam czasu/siły. Ale z drugiej strony z czegoś będę musiała żyć na studiach. Mieszkam w UK od maja. Od czerwca pracuję full time, niesttey czesto zmieniałam prace i tak naprawdę dopiero od listopada mam dobrą pracę. I w tym momencie 400 funtów na koncie -.-. Zero, kompletne zero oszczędności. A nie wydaję, nie imprezuję, ubrania mam tylko z primarka, mieszkam w domu z karaluchami...
Zastanawiam się czy mnie w ogóle stać na studia.
Denerwuje mnie to strasznie, stac mnie teraz na jakis w miare dobry standard życia, bedzie sie to tylko polepszało, bo wypłaty mam większe niż moje potrzeby, ale nie zaoszczędzę do września żadnych bajońskich sum...
Stary 2014-12-03, 23:57   #273
FerreroRocher
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Seoni Pokaż wiadomość
Ale zazdroszczę, tyyle czasu na naukę
To praca tylko na ten miesiąc czy do końca roku szkolnego?
Ja dwa razy w tygodniu daję korki z angielskiego, po godzinie lub więcej, ale wiem że przed maturą nie dam rady, bo to w sumie jest całe popołudnie, bo jeszcze dojechać, wrócić..
Do końca maja. W czerwcu wyjeżdżam do Londynu a pracuję trzy dni. Traktuję to jako przygodę, jakieś doświadczenie, problemów finansowych nie mam, więc dzięki temu nie traktuję pracy aż tak poważnie. Praktycznie nic nie robię cały czas, więc mogę się uczyć.

W przyszłym tygodniu zabiorę się w końcu za PS! Trzymajcie kciuki!

Zastanawiałyście się nad tym, jak ważne są oceny dla uni?
FerreroRocher jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 13:47   #274
solaola
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sunnivaa Pokaż wiadomość
Ja mam ten problem podczas mojego "Gap year" ze nie mam kompletnie czasu na naukę czy cokolwiek. Chyba muszę brać wiecej wolnego (tzn. pracowac 5 dni w tygodniu a nie 6)przed ukonczeniem aplikacji bo sie nie wyrobie z referancjami, PS, odbiorem wyników matur (no, nie odebrałam jeszcze, musze mamę poprosić). Na głupie pranie nie mam czasu/siły. Ale z drugiej strony z czegoś będę musiała żyć na studiach. Mieszkam w UK od maja. Od czerwca pracuję full time, niesttey czesto zmieniałam prace i tak naprawdę dopiero od listopada mam dobrą pracę. I w tym momencie 400 funtów na koncie -.-. Zero, kompletne zero oszczędności. A nie wydaję, nie imprezuję, ubrania mam tylko z primarka, mieszkam w domu z karaluchami...
Zastanawiam się czy mnie w ogóle stać na studia.
Denerwuje mnie to strasznie, stac mnie teraz na jakis w miare dobry standard życia, bedzie sie to tylko polepszało, bo wypłaty mam większe niż moje potrzeby, ale nie zaoszczędzę do września żadnych bajońskich sum...
Ja mogę ze swojej i koleżanek mieszkających ze mną, perspektywy, powiedzieć że ciężko jest utrzymać się zupełnie samemu. Znaczy wiesz, min. musisz zarabiać tygodniowo 100 funtów, i by jakoś starczyło, ale bez szałów i z oszczędzaniem. Ale to ja mówię w moim mieście, podejrzewam że w Londynie jest dużo gorzej. To jest trudna kwestia do rozważenia i dużo ludzi o tym nie myśli, jest raczej z podejściem "jakoś to będzie", ja pracuję part-time 4 dni w tygodniu i jest ciężko, szczególnie jak godziny są różnie poukładane. Rozważyłabym kwestię zostania w UK 3 lata, a dopiero potem studiowania, bo wtedy dostajesz kredyt na życie, chyba że masz opcję że rodzice będą pomagać albo mieszkania z chłopakiem, który będzie też pracował. Ja cieszę się, że za tydzień już ląduję w PL na miesiąc, bo jestem przemęczona.

Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka:
#23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki!
http://blondiewales.blogspot.co.uk/
solaola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-04, 16:21   #275
Sunnivaa
Zadomowienie

No Ja mieszkam w UK wiec w miarę znam ceny. Od ojca bedą mi przysługiwać alimenty. Do Londynu sie nie wybieram bo za drogo. No jeszcze pomyśle, zaaplikuje i zobaczę co sie bedzie działo

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-12-05, 04:12   #276
FerreroRocher
Raczkowanie

Cytat:
No Ja mieszkam w UK wiec w miarę znam ceny. Od ojca bedą mi przysługiwać alimenty. Do Londynu sie nie wybieram bo za drogo. No jeszcze pomyśle, zaaplikuje i zobaczę co sie bedzie działo

Ja alimenty dostanę dopiero w 2016 roku, oprócz tego mama będzie mi pomagać z akademikiem, więc tak naprawdę najgorszy będzie tylko ten pierwszy rok. Po za tym w Londynie mieszka przyjaciółka mojej mamy i paru moich znajomych, więc jakoś się aż tak o finanse nie obawiam. Jeszcze ewentualnie rozważam Manchester, bo na Nottingham raczej nie mam szans na przyjęcie, no ale w Manchesterze nie mam już nikogo znajomego, a nie ukrywam, że mnie to trochę dołuje. Jak sądzicie, jak to wygląda z utrzymaniem w miastach mniejszych, ale jednak dość dużych, jak np Manchester, Liverpool...?
Stary 2014-12-05, 09:15   #277
Sunnivaa
Zadomowienie

Sa duzo duzo tańsze. Ogółem to Londyn jest mega drogi, wszystko wokół niego jest drogie (czyli moje miasto, mimo ze chyba najbrzydsze w całej Anglii, rownież jest relatywnie drogie).
Ja w UK mam ciotke, mieszka całkiem niedaleko ale widuje ja tak raz na 3 msc.
Ogółem nie chce mi sie nawet próbować utrzymać samej w Londynie. Od rodziców mogłabym tak łącznie z 200 funtów miesięcznie moze miec, ale wole nic od nich nie pożyczać.

Stary 2014-12-05, 20:11   #278
notosruu
Przyczajenie

Dziewczyny, mam pytanie dotyczące dodawania certyfikatów językowych do UCAS.
Przy TOEFL są do wyboru 3 opcje: English Language-TOEFL/TEFL, TEFL/TOEFL i TOEFL/TEFL.
Przy IELTS to samo: English language-IELTS i IELTS.
Wiecie, o co chodzi z tym, które wybrać? Bo szukam w internecie i szukam, nic nie mogę znaleźć, a na samym ucas nic nie piszą (przynajmniej nie znalazłam).
notosruu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 23:44   #279
lavendab
Raczkowanie

Cytat:
Sa duzo duzo tańsze. Ogółem to Londyn jest mega drogi, wszystko wokół niego jest drogie (czyli moje miasto, mimo ze chyba najbrzydsze w całej Anglii, rownież jest relatywnie drogie).
Ja w UK mam ciotke, mieszka całkiem niedaleko ale widuje ja tak raz na 3 msc.
Ogółem nie chce mi sie nawet próbować utrzymać samej w Londynie. Od rodziców mogłabym tak łącznie z 200 funtów miesięcznie moze miec, ale wole nic od nich nie pożyczać.

A gdzie mieszkasz?
lavendab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 09:07   #280
FerreroRocher
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez notosruu Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam pytanie dotyczące dodawania certyfikatów językowych do UCAS.
Przy TOEFL są do wyboru 3 opcje: English Language-TOEFL/TEFL, TEFL/TOEFL i TOEFL/TEFL.
Przy IELTS to samo: English language-IELTS i IELTS.
Wiecie, o co chodzi z tym, które wybrać? Bo szukam w internecie i szukam, nic nie mogę znaleźć, a na samym ucas nic nie piszą (przynajmniej nie znalazłam).
Chodzi zapewne o rodzaj np internet toefl albo academic IELTS.
Stary 2014-12-06, 09:57   #281
notosruu
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez FerreroRocher Pokaż wiadomość
Chodzi zapewne o rodzaj np internet toefl albo academic IELTS.
Nawet jeśli, to skąd mam wiedzieć który jest który, skoro nie ma żadnego opisu, nic? Nie ma podziału np. na internetowy i papierowy (przy TOEFLu tak jest), tylko same nazwy i żadnego wyjaśnienia. :/
Czym w ogóle różni się English Language-TOEFL/TEFL od samego TOEFL/TEFL?
Stary 2014-12-06, 15:58   #282
Sunnivaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lavendab Pokaż wiadomość
A gdzie mieszkasz?
W Slough sobie mieszkam. A pracuję w Windsor
Stary 2014-12-07, 19:47   #283
ainavets
Przyczajenie

Poprosiłam znajomego Brytola o sprawdzenie PS-a, dostałam własnie sprawdzoną wersję i aż się zaczęłam zastanawiać, jak ja dam radę pisać eseje na 2-3 tys. słów, jak w dużo krótszym tekście jest tyle błędów... Spodziewałam się poprawek, w sumie bez powodu nie prosiłam o korektę, ale albo aż za bardzo się przyłożył (jakaś 1/3 błędów to zamiana "a/an" na "the"), albo nie wiem, jak ja dam radę...
ainavets jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 20:39   #284
Seoni
Raczkowanie

Cytat:
Poprosiłam znajomego Brytola o sprawdzenie PS-a, dostałam własnie sprawdzoną wersję i aż się zaczęłam zastanawiać, jak ja dam radę pisać eseje na 2-3 tys. słów, jak w dużo krótszym tekście jest tyle błędów... Spodziewałam się poprawek, w sumie bez powodu nie prosiłam o korektę, ale albo aż za bardzo się przyłożył (jakaś 1/3 błędów to zamiana "a/an" na "the"), albo nie wiem, jak ja dam radę...
Nie martw się, mam tak samo! Teraz będzie już tylko lepiej - moim zdaniem jeśli zdamy IELTS to nie mamy się o co martwić, w końcu wiedzą co robią ustalając limit taki a nie 2 razy wyższy, prawda? Głowa do góry
Seoni jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 21:28   #285
ainavets
Przyczajenie

Cytat:
Nie martw się, mam tak samo! Teraz będzie już tylko lepiej - moim zdaniem jeśli zdamy IELTS to nie mamy się o co martwić, w końcu wiedzą co robią ustalając limit taki a nie 2 razy wyższy, prawda? Głowa do góry
No wlasnie, jesli zdamy, a o SIEBIE w tym momencie sie naprawde zaczynam martwic...
Stary 2014-12-11, 14:32   #286
ainavets
Przyczajenie

Dalej nie wybrałam na 100% uniwerków, dalej nie mam referencji, ale jest krok (mały, bo mały) naprzód - personal statement, section completed.
Jak u Was?
Stary 2014-12-11, 17:33   #287
Seoni
Raczkowanie

Cytat:
Dalej nie wybrałam na 100% uniwerków, dalej nie mam referencji, ale jest krok (mały, bo mały) naprzód - personal statement, section completed.
Jak u Was?
Ja właśnie zbieram się do zapłacenia za aplikację!
Stary 2014-12-11, 17:52   #288
ainavets
Przyczajenie

No to mega. Ja co prawda wyznaczylam sobie deadline na 'przed Swietami', ale referencji ani nie widac, ani nie slychac, wiec jakos z wyborem tez sie nie spiesze. Ale idzie do przodu!
Stary 2014-12-11, 18:21   #289
Seoni
Raczkowanie

Cytat:
No to mega. Ja co prawda wyznaczylam sobie deadline na 'przed Swietami', ale referencji ani nie widac, ani nie slychac, wiec jakos z wyborem tez sie nie spiesze. Ale idzie do przodu!
Nie ma się co spieszyć, ważne żeby wybór był przemyślany. Ja, mimo że składam na 5 uni to mam nadzieję że dwa wybrane odeślą mi conditional offer
A kto Ci pisze referencje?
Stary 2014-12-11, 19:27   #290
ainavets
Przyczajenie

Cytat:
Nie ma się co spieszyć, ważne żeby wybór był przemyślany. Ja, mimo że składam na 5 uni to mam nadzieję że dwa wybrane odeślą mi conditional offer
A kto Ci pisze referencje?
Ja w sumie mam 2 wybrane, ktorych jestem prawie pewna, waham sie ciagle nad tym Westminsterem, ale nad pozostalymi tez wole sie porzadnie zastanowic, bo niby rezerwy, ale wole miec je przemyslane, bo moge w koncu tam studiowac, wiec nie chce wybierac przypadkowo. ;p

Pisze mi moja anglistka i zarazem wychowawczyni z liceum. Jak juz kiedys wspominalam, ja juz jestem po maturze, nie mam z nia stalego kontaktu, wiec jakos bede sie musiala z nia skontaktowac i przypomiec. Moze ten link nie doszedl? ;/
Stary 2014-12-11, 20:05   #291
Seoni
Raczkowanie

Cytat:
Ja w sumie mam 2 wybrane, ktorych jestem prawie pewna, waham sie ciagle nad tym Westminsterem, ale nad pozostalymi tez wole sie porzadnie zastanowic, bo niby rezerwy, ale wole miec je przemyslane, bo moge w koncu tam studiowac, wiec nie chce wybierac przypadkowo. ;p

Pisze mi moja anglistka i zarazem wychowawczyni z liceum. Jak juz kiedys wspominalam, ja juz jestem po maturze, nie mam z nia stalego kontaktu, wiec jakos bede sie musiala z nia skontaktowac i przypomiec. Moze ten link nie doszedl? ;/
Mojej anglistce na początku też ten link nie doszedł! Na dole będzie przycisk który wyśle to jeszcze raz i wyśle Tobie potwierdzenie na maila
Stary 2014-12-12, 07:35   #292
notosruu
Przyczajenie

Cytat:
Kiedy pisałaś maturę? Zrobiłaś sobie przerwę czy jak?
Stary 2014-12-12, 07:52   #293
ainavets
Przyczajenie

Cytat:
Kiedy pisałaś maturę? Zrobiłaś sobie przerwę czy jak?
W tym roku. Tak, rok przerwy.
Stary 2014-12-12, 15:34   #294
UltraMardyBum
Przyczajenie

Cool Dot.: Studia w Anglii 2015/2016

Hey dziewczyny. Jestem juz na polmetku mojej aplikacji ale nie moge sie zfecydowac name uczelnie. Chce studiowac prawo. I mam dylemat bo nie wiem co bedzie lepsze. Wybranie renomowanej uczelni ktora ma na wysokim poziomie prawo, czy moze wybrac troche mniej powazana uczelnie, ktora oferuje placement year? Jaka jest wasza opinia?

Edytowane przez UltraMardyBum
Czas edycji: 2014-12-12 o 15:36
UltraMardyBum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-13, 09:19   #295
notosruu
Przyczajenie

Cytat:
W tym roku. Tak, rok przerwy.
Kurczę, fajnie, też nad tym myślę. Co przekonało Cię do tego? I jak spędzasz ten czas?
Stary 2014-12-13, 12:05   #296
FerreroRocher
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez UltraMardyBum Pokaż wiadomość
Hey dziewczyny. Jestem juz na polmetku mojej aplikacji ale nie moge sie zfecydowac name uczelnie. Chce studiowac prawo. I mam dylemat bo nie wiem co bedzie lepsze. Wybranie renomowanej uczelni ktora ma na wysokim poziomie prawo, czy moze wybrac troche mniej powazana uczelnie, ktora oferuje placement year? Jaka jest wasza opinia?
Nottingham Law School. Byłam na spotkaniu z gościem stamtąd i mówił całkiem sensownie. Plus, że dwa lata w UK, a rok w Holandii )
Stary 2014-12-13, 21:24   #297
ainavets
Przyczajenie

Cytat:
Kurczę, fajnie, też nad tym myślę. Co przekonało Cię do tego? I jak spędzasz ten czas?
Jestem Au Pair, bo taki mialam plan na pomaturalne wakacje. A ze w ich trakcie zrezygnowalam ze studiow w Polsce (zdazylam juz zaaplikowac), to tak zostalam tutaj do teraz. Wiec nie wiem czy AZ tak fajnie, gap year mozna spedzic na tysiac lepszych sposobow. Choc decyzji pod zadnym wzgledem nie zaluje. Tym bardziej, ze w trakcie liceum studia za granica wydawaly mi sie dla mnie nieosiagalne, z kolei w Polsce bylo swego rodzaju przymusem. Bo coz innego po liceum? W miedzy czasie wiec sie upewnilam, ze naprawde tego chce, ze naprawde moge i dzis zostal mi do konca jeden punkt aplikacji.
Stary 2014-12-14, 10:46   #298
UltraMardyBum
Przyczajenie

Cytat:
Nottingham Law School. Byłam na spotkaniu z gościem stamtąd i mówił całkiem sensownie. Plus, że dwa lata w UK, a rok w Holandii )
O ile wiem w Nottingham jest wymagany LNAT ktory trzeba by bylo zdac chyba do styczni, wiec ta uczelnia odpada.
Stary 2014-12-14, 23:42   #299
FerreroRocher
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez UltraMardyBum Pokaż wiadomość
O ile wiem w Nottingham jest wymagany LNAT ktory trzeba by bylo zdac chyba do styczni, wiec ta uczelnia odpada.
W Nottingham jest kilka uczelni, a LNAT z tego co mi wiadomo, można zdawać do sierpnia.
Stary 2014-12-18, 16:06   #300
UltraMardyBum
Przyczajenie

Cytat:
W Nottingham jest kilka uczelni, a LNAT z tego co mi wiadomo, można zdawać do sierpnia.
Tak, jest Nottingham trent, uni of nottingham. nie wiem, moze i tak jest w nottingham. Ale np. w Manchesterze maja zapis ze LNAT trzeba zdac do stycznia
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości