![]() |
#271 |
Konto usunięte
|
Dot.: jakie zarobki są wam potrzebne?
No ale przy 4k miesięcznie to się nie dorobisz, no nie ma szans. My chcieliśmy dom i przy takich zarobkach nie ma możliwości wybudowano domu, utrzymania go. My mamy dość skromny dom tak naprawdę, nie stać mnie na taki jaki bym chciała mieć i w myślach wcale nie mam willi 500 m z basenem. Żyjemy godnie, ale nie podróżujemy na Seszele i nie jeździmy wypasionymi furami z salonu. 15k (teraz mamy mniej) to naprawdę nie jest dochód na szaleństwa. Nie mówię, ze to mało i bieda, ale ja się zwyczajnie muszę liczyć z pieniądzem. Zwłaszcza teraz jak wykańczam dom.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Zadomowienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88034862]No ale przy 4k miesięcznie to się nie dorobisz, no nie ma szans. My chcieliśmy dom i przy takich zarobkach nie ma możliwości wybudowano domu, utrzymania go. My mamy dość skromny dom tak naprawdę, nie stać mnie na taki jaki bym chciała mieć i w myślach wcale nie mam willi 500 m z basenem. Żyjemy godnie, ale nie podróżujemy na Seszele i nie jeździmy wypasionymi furami z salonu. 15k (teraz mamy mniej) to naprawdę nie jest dochód na szaleństwa. Nie mówię, ze to mało i bieda, ale ja się zwyczajnie muszę liczyć z pieniądzem. Zwłaszcza teraz jak wykańczam dom.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] Myślę, że to czy zarabiamy dużo czy mało zaczyna się w głowie. Ja pamiętam czasy studenckie kiedy pracowałam na cały etat i zarabiałam 2000 PLN. I starczało mi na wszystko. Po godzinach sobie dorabiałam więc miałam więcej. Spokojnie mogłam sobie pozwolić na jakiś wypad czy kosmetyk od Diora jak miałam taki kaprys. Tylko, że nie robiłam problemu, że zarabiam mało wręcz przeciwnie. Wszystko zaczyna się w głowie. Piszesz ze jak ktoś zarabia 4000 PLN to się nigdy nie dorobi. Jak ktoś zarabia 4000 PLN i płacze że bieduje to na pewno niczego się nie dorobi. Taka płaca spokojnie pozwala na inwestycję w edukację (szczególnie jak ktoś potrafi optymalizować kasę). Jak odpowiednio zainwestujesz w umiejętności i potrafisz zarządzać pieniędzmi to za za rok będziesz zarabiać nie 4 a 5 tysięcy, za 2 lata 7k a za 3 lata nawet 10 k. Ale wszystko zaczyna się w głowie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mam wrażenie że niektórzy to dostają mieszkanie od rodziców, albo od faceta i im się wydaje, że własny kąt to taka oczywista sprawa i wtedy tego typu zarobki do eldorado. No albo partner utrzymuje, wtedy to faktycznie 4 tysie starcza na waciki. A nie, jeszcze można tak myśleć będąc studentem, wtedy mi 1200 zł wystarczało. No ale co z tego? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 Czas edycji: 2020-07-30 o 19:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
- zniżki studenckie - prawo do mieszkania w akademiku - lepsze zdrowie - 2k na studiach i po studiach to zazwyczaj inne 2k z powodu stopniowego wzrostu cen. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
Zadomowienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88034958]Za te 2 tys starczyło ci na kredyt i samochód? Wow naprawdę musiałaś zaginąć rzeczywistosc.
Mam wrażenie że niektórzy to dostają mieszkanie od rodziców, albo od faceta i im się wydaje, że własny kąt to taka oczywista sprawa i wtedy tego typu zarobki do eldorado. No albo partner utrzymuje, wtedy to faktycznie 4 tysie starcza na waciki. A nie, jeszcze można tak myśleć będąc studentem, wtedy mi 1200 zł wystarczało. No ale co z tego? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Pisałam że 2 tysiące zarabiałam na etacie jak miałam 20-21 lat. Cały czas dorabiałam sobie więc tak naprawdę miałam wtedy 3000-3500 PLN. Nie miałam swojego samochodu. Zartujesz? Przy takich zarobkach? Poszłam po prostu do szefa, żeby dał mi samochód służbowy albo odchodzę. I tyle. Uważam, że nie ważne ile się zarabia tylko jak się potrafi zarządzać tymi pieniędzmi, optymalizować wydatki, negocjować. Gdybym zarabiała 4 tysiące, to nie wynajmowałabym mieszkania za 2500 tylko pokój za 800. Mi by zostawało 3200, osobie której się nie chciało szukac i poszla na łatwiznę zostawaloby 1500 PLN. Resztę pieniędzy inwestowałabym w edukację, doszkalałabym się, dorabiała do pensji, szybko poszłabym do szefa o podwyżkę. I tak mi by po zrobieniu wszystkich opłat zostawałoby kilka tysięcy a osobie która idzie na łatwiznę i narzeka z pensji nie zostawałoby nic. Kwestia podejścia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do podnoszenia kwalifikacji to się zgodzę, ale nie wszędzie jest to możliwe. Niektórzy zostają już przy danej kwocie i nie idą dalej. Zresztą nie o tym tutaj cały czas pisze, tylko w kółko powtarzam, że to nie jest dobra kasa, a ty to tylko potwierdziłas.. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 |
Konto usunięte
|
Tak, wszyscy się zaczną doszkalać i zarabiać 10k. No w wielu branżach to nierealne.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 |
Konto usunięte
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88035039]No czyli wracamy do tego co pisałam od początku, że za tą kasę się nie da normalnie żyć. Wynajmowanie pokoju to nie jest normalne zycie, sorry. To jest dobra opcja będąc studentem, ale nie później.[/QUOTE]To już zależy od preferencji. Dla mnie takie mieszkanie jest całkiem akceptowalne, a jestem 30+ i wiele lat po studiach. W tej chwili tego nie robię, bo po prostu łatwiej mi się znajdowało/znajduje całe mieszkania do wynajęcia w interesujących mnie lokalizacjach, ale jak przychodzi co do czego to takie opcje też przeglądam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 |
Zadomowienie
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;88035043]No dobra, ale my tu nie piszemy o sytuacji osoby, która dopiero buduje swoją pozycję zawodową i życia, tylko już dorosłej osoby, która chciałaby mieszkać inaczej niż w pokoju za 800...
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] To tak jak moi znajomi znalazłabym sobie samodzielne mieszkanie za jakieś 1200 PLN a nie 2500. (w Warszawie) Ktoś tu pisał o samochodzie. Poszłabym do firmy w której dostałabym samochod służbowy. I tyle. Kolejny problem i wydatek z głowy Jest masa rozwiązań tylko trzeba się po prostu ogarnąć a nie narzekać |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 | |
BAN stały
|
Cytat:
ale zarabiając stale 4 tys bez możliwości przejścia na wyższą wypłatę to wcale nie są wystarczające pieniadze aby żyć spokojnie przez resztę życia. bo co? całe życie bedzie się wynajmowało pokój z obcymi za te 800 zł. o to się cały temat rozbija. czy 4 tys. to dobre zarobki na DŁUŻSZĄ METĘ, niż okres przejściowy między np dokształceniem się i znalezieniem lepiej płatnej pracy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 |
Zakorzenienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88034958]
Mam wrażenie że niektórzy to dostają mieszkanie od rodziców, albo od faceta i im się wydaje, że własny kąt to taka oczywista sprawa i wtedy tego typu zarobki do eldorado. [/QUOTE] Ja mam wrażenie, że znakomita większość ludzi mieszka z kimś, wynajmuje pokój, a mieszkanie kupuje dopiero z partnerem i wtedy wspólnymi siłami bierze kredyt. Przynajmniej znam dużo takich historii. Takie są realia i w tych realiach single naprawdę mają ciężko, ale to jest właśnie norma i wystarczy chociażby spojrzeć na statystyki zarobków w Polsce. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Konto usunięte
|
Gdzie te firmy, które tak wszystkim ochoczo rozdają samochody służbowe, bo ktoś sobie życzy mieć samochód, a nie stać go na własny?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
1200 zł kawalerka w Warszawie to będzie albo na końcu świata albo jakaś nora. Nie ma cudów, nikt nie zejdzie poniżej ceny rynkowej. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ---------- [1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88035074]Gdzie te firmy, które tak wszystkim ochoczo rozdają samochody służbowe, bo ktoś sobie życzy mieć samochód, a nie stać go na własny? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE]Może znajdę firmę co mi da mieszkanie? Kurde, że ja wcześniej na to nie wpadłam, tyle zaoszczędzone by było. ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
Zadomowienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88035074]Gdzie te firmy, które tak wszystkim ochoczo rozdają samochody służbowe, bo ktoś sobie życzy mieć samochód, a nie stać go na własny?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] Jak jesteś dobrym pracownikiem z najlepszymi wynikami w zespole to nic nie jest trudne do załatwienia ![]() ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- [1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88035081]Haha nie no jasne, a jak firmy mają jeden samochód służbowy? Bo w mojej branży tak jest. Na pewno by mi dali. Takie przykłady są tak absurdalne, że aż śmieszne. 1200 zł kawalerka w Warszawie to będzie albo na końcu świata albo jakaś nora. Nie ma cudów, nikt nie zejdzie poniżej ceny rynkowej. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ---------- Może znajdę firmę co mi da mieszkanie? Kurde, że ja wcześniej na to nie wpadłam, tyle zaoszczędzone by było. ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] A to dziwne, bo mój znajomy wynajmował za 1200 PLN kawalerkę na ulicy Ogrodowej w Warszawie, drugi za tą cenę załatwił sobie kawalerkę na Mokotowie. Ale jak to mówią, kto szuka ten znajdzie ![]() Po samochód poszłam do szefa, miałam najlepsze wyniki w zespole, dużo ludzi ten samochód miało, przygotowałam zestaw argumentów i dostałam bez problemu Edytowane przez sunshinebutterfly Czas edycji: 2020-07-30 o 19:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 |
BAN stały
|
jakie zarobki są wam potrzebne?
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88035074]Gdzie te firmy, które tak wszystkim ochoczo rozdają samochody służbowe, bo ktoś sobie życzy mieć samochód, a nie stać go na własny?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] Może czegoś nie wiem albo w Polsce to inaczej działa, ale od kiedy samochodem służbowym się jeździ tak zupełnie za darmo? ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Oczywiście, że jest jak piszesz. Ja jak mieszkałam chwile sama w swojej kawalerce to też źle nie miałam. To było te ponad 5 lat temu, zarabiałam wówczas 3k. Wszystkie opłaty zamykały się w kwocie 800 zł, na paliwo wydawałam około 400 zł. Zostawało mi 1800 zł, z czego pewnie 800 wydawałam na wyżywienie, 500 odkładałam i kolejne 500 miałam na przyjemności, ciuch czy leki w razie czego. Taki miałam budżet i tak się rządziłam. Gdybym nagle miała wydać 1500 czy więcej na wynajem to cóż, bida z nędza. We dwójkę jest nieporównywalnie łatwiej. Przeciętny singiel nie ma łatwego życia pod względem finansowym. Mieszkanie w pokoju to nie jest dla mnie opcja, już wolałabym mieszkać z rodzicami niż z obcymi ludźmi w mieszkaniu, nie nadaje się do tego, a już napewno w wieku 30+. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ---------- [1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88035081]Haha nie no jasne, a jak firmy mają jeden samochód służbowy? Bo w mojej branży tak jest. Na pewno by mi dali. Takie przykłady są tak absurdalne, że aż śmieszne. 1200 zł kawalerka w Warszawie to będzie albo na końcu świata albo jakaś nora. Nie ma cudów, nikt nie zejdzie poniżej ceny rynkowej. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ---------- Może znajdę firmę co mi da mieszkanie? Kurde, że ja wcześniej na to nie wpadłam, tyle zaoszczędzone by było. ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Ty się nie śmiej, kiedyś np. wojskowi dostawali mieszkania służbowe. Potem to na własność poprzechodziło ze względu na zmiany w prawie i już taki młody emeryt mógł sprzedać mieszkanie. Mam taki przypadek w rodzinie i dotyczy to osoby w wieku około 45 lat wiec nie było to za dawnych czasów. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ---------- Cytat:
Ale Ty wiesz, ze ludzie nie tylko pracują w zespołach, w których liczą się wyniki? Ktoś sobie ogarnia dotacje, kto inny w urzędzie pracuje, są księgowe, nauczyciele, pielęgniarki, tłumacze. Multum zawodów gdzie nie ma takiej opcji sobie iść i zażądać samochodu służbowego. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Zakorzenienie
|
Wszystko zależy jeszcze od miejsca i tego jakie są ceny. Moje miasto ok 70 tysięcy mieszkańców (opłaty za mieszkanie wcale nie są niskie) - koleżanka zarabia 3000 na rękę, jest sama, wzięła kredyt na mieszkanie, nie oszczędza jakoś specjalnie, stać ją na wakacje. Tyle że samochodu nie ma, ale komunikacja jest u nas całkiem niezła więc nie potrzebuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 | |
BAN stały
|
Cytat:
wzięłam je praktycznie z miejsca, bez zastawienia. ale myślisz że takich tanich mieszkań jest dużo? że każdy będzie miał szczęście takie znaleźć? że ludzie mają czas odświeżać strony z ogłoszeniami co 5 min żeby widzieć wszystkie nowo dodane oferty? łatwo sobie dywagować co można a co nie można wynająć. to nie jest takie proste że jak się bardzo chce, to nagle magicznie znajdzie się tanie mieszkanie. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 |
Zadomowienie
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;88035095]Oczywiście, że jest jak piszesz. Ja jak mieszkałam chwile sama w swojej kawalerce to też źle nie miałam. To było te ponad 5 lat temu, zarabiałam wówczas 3k. Wszystkie opłaty zamykały się w kwocie 800 zł, na paliwo wydawałam około 400 zł. Zostawało mi 1800 zł, z czego pewnie 800 wydawałam na wyżywienie, 500 odkładałam i kolejne 500 miałam na przyjemności, ciuch czy leki w razie czego. Taki miałam budżet i tak się rządziłam. Gdybym nagle miała wydać 1500 czy więcej na wynajem to cóż, bida z nędza. We dwójkę jest nieporównywalnie łatwiej. Przeciętny singiel nie ma łatwego życia pod względem finansowym.
Mieszkanie w pokoju to nie jest dla mnie opcja, już wolałabym mieszkać z rodzicami niż z obcymi ludźmi w mieszkaniu, nie nadaje się do tego, a już napewno w wieku 30+. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ---------- Ty się nie śmiej, kiedyś np. wojskowi dostawali mieszkania służbowe. Potem to na własność poprzechodziło ze względu na zmiany w prawie i już taki młody emeryt mógł sprzedać mieszkanie. Mam taki przypadek w rodzinie i dotyczy to osoby w wieku około 45 lat wiec nie było to za dawnych czasów. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ---------- Ale Ty wiesz, ze ludzie nie tylko pracują w zespołach, w których liczą się wyniki? Ktoś sobie ogarnia dotacje, kto inny w urzędzie pracuje, są księgowe, nauczyciele, pielęgniarki, tłumacze. Multum zawodów gdzie nie ma takiej opcji sobie iść i zażądać samochodu służbowego. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk[/QUOTE] OK, ale nie każdy też potrzebuje samochodu. Ktoś tu pisał o samochodzie jako produkcie pierwszej potrzeby. Ja samochód miałąm tylko służbowy. Potem już mieszkałam przy metrze, poruszałam się metrem. Uznalam ze dla singielki samochod to zbędny wydatek a kilkanaście tysięcy rocznie w kieszeni zostaje. W krajach dużo bogatszych (Szwajcaria, Luksemburg, Skandynawia) większość ludzi porusza się komunikacją. Nawet premier. W Polsce często widzę 'zastaw się a postaw się' i podejście typu 'zarabiam 5 k więc wezmę kredyt na samochod za 75 k', 'zarabiam 4 k to wynajmę sobie mieszkanie za 2,5 k' A potem ci ludzie płaczą że nie mają z czego odłożyć. Warto uczyć się od ludzi, społeczeństw bogatszych od nas. W Szwajcarii jest takie prawo, które np zabrania wynajmować mieszkania za więcej niż 1/3 pensji. Zarobki są zawsze sprawdzane jak chcesz coś wynająć. Zapobiega to sytuacjom, że ktoś zostaje bez oszczednosci czy wydaje całą pensję na rachunki. W Sztokholmie i Luksemburgu nie spotkałam nikogo kto porusza się własnym samochodem do pracy. Wszyscy jeżdżą komunikacją miejską nawet dyrektorzy. A w Polsce single którzy zarabiają 3,4 k muszą mieć koniecznie auto no bo oni muszą mieć wygodę i im się należy. A potem płacz, ze za 4 k nie da się w Polsce przeżyć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Daleka jestem od twierdzenia, że trzeba mieć samochód. Bardzo dużo jeżdżę też rowerem, również do pracy, no ale to latem. Jakbym miała blisko pracę to bym się go pozbyła, no ale nie mam. Żeby wszystko było takie proste jak piszesz. ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Konto usunięte
|
Nie każdy mieszka w Warszawie, Krakowie czy Wrocławiu. Dla mnie samochód jest wolnością np. W poszukiwaniu pracy. Mogłam sobie spokojnie podjechać do ościennego miasta 15 km, a firma była na wygwizdowie. I co wtedy? Nie wszędzie się autobusem podjedzie. Kiedyś tez pracowałam 50 km od domu. Bez samochodu się nie da w ten sposób.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- [1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88035161]Do pracy jadę autem 25 min, a komunikacja miejska 1,5 h z dwoma przesiadkami. Samochód ma lat 16, więc już okazały staruszek. Daleka jestem od twierdzenia, że trzeba mieć samochód. Bardzo dużo jeżdżę też rowerem, również do pracy, no ale to latem. Jakbym miała blisko pracę to bym się go pozbyła, no ale nie mam. Żeby wszystko było takie proste jak piszesz. ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] No dokładnie, nawet jak się da dojechać komunikacja to często to jest na zasadzie 1,5 h z przesiadką. No super po prostu, nic tylko jeździć. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
Konto usunięte
|
Ja mam blisko do pracy, chodzę piechotą, ale kupiłam samochód. Komunikacja między miejscowościami na wschodniej ścianie w wielu rejonach leży i kwiczy, bez samochodu np. nie odwiedzę babci, nie dotrę na działkę, bo w te miejsca żaden autobus nie dojeżdża.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do 4 tysiecy zlotych to wedlug mojej perspektywy to niezle pieniadze. Wiem zarabiam sporo mniej i moze dlatego tak patrze i tez bylabym w stanie wydac duzo wieksze pieniadze, zawsze sie znajdzie jakis wydatek, na przyjemnosci to w ogole mozna by wydac duza sume pieniedzy. Jednak uwazam ze jest to juz w miare dobra kwota. Moze na Wizazu jest duzo ludzi zarabiajacych 8-10 tysiecy, ale w rzeczywistosci nie znam wiele takich osob i najwiecej jest w sredniej lub ponizej. Czesto ludzie zarabiaja przeciez tez male pieniadze jak na odpowiedzialnosc jaka maja w pracy np ratownicy medyczni, pielegniarki. Gdyby ktos nie wiedzial ile zarabiaja to moglby byc zaskoczony, ze tak malo. Sa zawody ktore prawie zawsze daja dobre pieniadze, ale wiekszosc zawodow moim zdaniem w Polsce jest jednak slabo oplacana. Dla tych osob juz 4 tysiace moze byc niezla kwota. Nie da sie ukryc ze zarobki w Polsce sa naprawde niskie co do kosztow zycia i jestesmy daleko w tyle jezeli chodzi o kraje Europy. Zmienia sie to na lepsze ale powoli. Nie da sie wszystkiego tak szybko odbudowac. Niemniej patrzac na zarobki 4000 zl miesiecznie i ze np dwoje ludzi zarabia jedno po 4000 zl i drugie tyle samo i mieszkaja ze soba to nawet placac 2500 zl na wynajem zostaje z 8000 zl na dwoje 5500 zl, jezeli jedza czesciej w domu ale na bogato to powiedzmy 1500 zl czyli zostaje 4000 zl jezeli chodza tez po restauracjachi chodza czesto to ok niech wydadza nawet i 1000 zl to zostaje 3000 zl. Reszte jakies telefony abonamenty to juz male koszty zazwyczaj, jezeli karta miejska to nieduze koszty, jezeli samochod to spore juz koszty, ale w majgorszym razie chyba te 2000 zl na dwoje zostanie. Nie jest moze to dla wielu luksus, ale nie mozna tez powiedziec, ze bieda. Wiekszosc potrzeb zostanie spelnionych raczej tutaj nie bedzie z tym problemu. No a co do luksusow to by trzeba zarabiac duzo wiecej ale co zrobic. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
Zadomowienie
|
Monika, masz calkowita racje. Problemy ludzi generalnie powstaja z twz inflacji potrzeb. Rosna im zarobki i automatycznie rosna im potrzeby. Nie potrafia tez planowac racjonalnie budzetu. Osoby ktore nie potrafia przezyc za 4 k, beda mialy ten sam problem jak beda zarabiac 8 k. Tak to czesto wyglada
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 |
Konto usunięte
|
No ale wzrost potrzeb przy większych zarobkach jest w moim odczuciu zupełnie naturalny. W przeciwnym razie na cholerę mi te większe zarobki? Zarabiamy więcej wiec chcemy od życia trochę więcej. Chcemy dom, lepszy samochód. Chcemy sobie iść do dobrego fryzjera czy kosmetyczki, wyjść do dobrej restauracji. To są nieliczne przykłady oczywiście, ale generalnie tak to raczej działa. Im więcej się ma tym więcej się wydaje. Nieliczne osoby zarabiając 15k wydadzą na życie 4:P
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 | |
Femme fatale
|
Cytat:
Gdybym mieszkała w stolicy czy w Krakowie, Wrocławiu (biorę pod uwagę, że koszty życia są przede wszystkim w Warszawie wysokie choć z drugiej strony też wiem, że i tam ludzie zarabiają różne kwoty - od najniższej krajowej zacząwszy, a skończywszy na milionach, jednak Warszawa to nie żaden obcy twór czy planeta jak niektórzy sądzą) i chciała mieszkanie w ładnej, droższej okolicy (niekoniecznie najdroższej) to myślę, że 10k netto by mi wystarczyło. Na spokojne życie, ale też na jakieś pasje, hobby, żeby odłożyć dużą sumę najlepiej co msc na jakieś konto oszczędnościowe (nie mam na myśli banku). A tak żyjąc w mieście lekko ponad 100 tys. no to 7-8k netto by mi chyba spokojnie wystarczyło (za bardzo nie mam poglądu na czynsze i życie solo) w najlepiej bez czynszowym mieszkaniu z ratą kredytu bądź z własny własnym M. Może nawet 6k by wystarczyło, ale jednak lepiej zarabiać więcej niż mniej przede wszystkim, żeby sobie odłożyć i mieć to na tzw. ''czarną godzinę'' taką poduszkę finansową gdyby co bo są różne sytuacje życiowe i też żeby sobie coś odłożyć może na jakieś konto oszczędnościowe. Dla niektórych kilka tys msc na przykład 6-7k to na przysłowiowe waciki nawet nie starczy, ale to może zależeć od miasta w którym się mieszka, od potrzeb konkretnej osoby i stylu życia, a każdy żyje inaczej. Większość ludzi natomiast żyje podobnie bądź tak samo. Znowu inni za tą kwotę (6-7k) są w stanie utrzymać rodzinę bądź siebie samego. Co do samego odmawiania to zależy co to by było i jaka częstotliwość. Gdyby zarabiała 10k netto w mieście 500 tys czy ponad milionowej stolicy to wydawanie dla mnie 50 czy 100 zł codziennie na obiad czy kolację chyba nie stanowiło by problemu. Wtedy często byłyby wypady do SPA, częste wakacje, kilka pasji naraz bo byłoby mnie stać na realizację tych celów, planów. Zarabiając 2500-4000k netto można sobie pozwolić (mam na myśli swój przypadek) na wyjście raz w msc czy rzadziej (wedle uznania) do restauracji, do kina, wypad na kilka dni na weekend gdzieś w Polskę lub za granicę. Może trochę rzadziej jakieś SPA, większe zakupy z kosmetyków/perfum, lepszej jakości bielizna/odzież/obuwie etc. Zarabiając bardzo dużo, można sobie pozwolić na więcej i częściej.
1. Lepiej być nielubianą za to, kim jesteś niż być kochaną za to kim nie jesteś. 2. Ludzie nie rodzą się dobrzy albo źli. Rodzą się z pewnymi skłonnościami, ale liczy się sposób, w jaki żyją. I to, jakich ludzi poznają. Edytowane przez MsN Czas edycji: 2020-07-31 o 22:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#298 |
Zakorzenienie
|
Wg mnie obie strony mają po trochu rację. Są osoby, które są w stanie lekką ręką wydać i 4k miesięcznie i 10k miesięcznie i pewnie 15k też. Są tez takie, które najwięcej radości mają z rosnącej kupki na koncie, więc żyją za ułamek pensji bo tak i już. Aczkolwiek myślę, że większość ludzi jest gdzies po srodku i dostosowują możliwości do kasy wpływającej co miesiąc na konto.
I często nie chodzi o to, że mając wyższą pensję nagle ludzie udają że nie widzą cen w sklepie, tylko wrzucają bezwolne do koszyka wszystko na co mają ochotę, bo to jest kwestia podejścia do pieniędzy, które się raczej aż tak nie zmienia. Ale wlasnie zamiast pokoju wynajmują mieszkanie, kupują samochód, zaczynają podróżować dalej/cześciej, czasem pozwalają sobie na rzeczy, na które ich nie było do tej pory stać.
![]() |
#299 |
Wtajemniczenie
|
Ten wątek trochę pachnie jak jemu podobne przed laty, gdzie też padały absurdalne rady i hasełka "chcieć, to móc".
Samochód służbowy na żądanie xD Nie przeczę, że da się znaleźć mieszkanie poniżej cen rynkowych (mój chłop płaci w Wawie 1500 zł za kawalerkę 40m2, blisko metra), ale to nie jest takie hop siup, to są prawdziwe okazje i trzeba mieć farta, żeby na nie trafić. Większość musi zadowolić się standardowymi warunkami, bo takich perełek jest garstka. To jest jakiś absurd, żeby twierdzić, że ludzie są niezaradni i nie potrafią gospodarować pieniędzmi, bo nie upolowali kawalerki za 1200 zł w centrum Warszawy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 |
Zakorzenienie
|
Matko, jak czytam, że 4 tys na rękę to mało, to ja się zastanawiam jak ludzie zarabiający najniższą (w tym ja) w ogóle żyją i nie zdychają z głodu.
Wysłane z mojego moto g(8) power przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:14.