|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#271 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zabobony/ głupie rady żywieniowe i inne teorię z tyłka
![]() Cytat:
Nie zagłębiałam się w to, ale: - człowiek jedzący regularnie, przyzwyczaja się do pór posiłków i poza nimi, nie odczuwa głodu. O ile ogólnie zjadł ile potrzebuje. Tylko ze to dotyczy _głodu_ a nie po prostu apetytu na coś, ze to bym zjadł, tamto bym zjadł bo smaczne, albo nie mam akurat nic lepszego do roboty, zestresowałem się, pocieszyłbym się, chciwy jestem na żarcie zawsze, itp. - każdy posiłek wywołuje odpowiedz insulinową, to daje krótko po posiłku wrażenie łaknienia na zjedzenie czegoś. Po ustabilizowaniu cukru we krwi to mija, ale raczej każdy zna to uczucie po posiłku, ze zjadłby nagle coś słodkiego, albo chociaż chleba sobie dopchnął. ![]()
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2020-08-18 o 12:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 | |
Holy Crap!
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Gdzieś to kiedyś usłyszałam i cały czas mi się kotłuje w głowie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 |
Zadomowienie
|
![]()
Jesli chodzi o IF to kiedy ta dieta zaczela byc popularna, dowiedzialam sie, ze cale zycie bylam na diecie
![]() ![]() Dziwne zabobony w mojej rodzinie / otoczeniu (to zwykle wychodzilo od babc i cioc, rodzice dzieki boginiom zawsze byli dosc postepowi ![]() - Szeregu produktow nie nalezy popijac woda (czemu i jakich juz nawet nie pamietam) - Od cieplego ciasta bedzie bolal brzuch - Nie nalezy jesc jajek wieczorem - Musisz jesc mieso! (Slynne 'to zostaw ziemniaki') - Nie mozna jesc zbyt duzo slwek i jablek, bo to grozi rozwolnieniem - Nie nalezy farbowac wlosow / isc do fryzjera kiedy ma sie okres, bo kolor nie wyjdzie -Wiara w dzialanie baniek -Utrzymywanie w cieple w czasie choroby - do dzis pamietam jak mialam swinke i bylam zmuszona chodzic po domu w welnianym szaliku (w domu bylo pewnie circa 23C...) ![]() - Cos co chyba nie bylo tu jeszcze wspomniane: jesli natychmiast nie wyjmie sie drzezgi, to ona przez zyle trafi do serca i niechbnie spowoduje natychmiastowa smierc - Jesli przysni sie niezyjacy czlonek rodziny, to wrozy nieszczescie 'Wieje jakby sie ktos powiesil' - to ma sens z ewolucyjnego punktu widzenia, jak pomyslimy o naszych przodkach jaskiniowcach, czy nawet pozniejszych ludach koczowniczych, burze i generalie gwaltowana pogoda zawsze stanowila zagrozenie dla ich dobrostanu. Dzisiaj wielu ludzi bez zadnych zaburzen emocjonalych, czy sklonnosci samobojczych, czuje wewnetrzne poddenerwowanie kiedy mocno wieje, a u ludzi chorych psychicznie, taka pogoda jest w stanie nasilac objawy - ot odziedziczylismy to w genach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
![]() A jeśli ja dopiero 'czuję że żyję' jak tak bardzo wieje (uwielbiam taką pogodę), to znaczy że mam odchyły w drugą stronę :O Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#276 |
Zakorzenienie
|
![]()
Nie wiem co jest z tymi włosami i okresem ale np moje faktycznie są jakieś inne, bardziej sie przetłuszczają i nie chcą się układać
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#277 | |
BAN stały
|
![]() Cytat:
Jednak nie słyszałem na przykład o "Powiesił się na burzę, deszcz" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Mi przed okresem sypie twarz krostkami- wydziela się więcej sebum, więc nic dziwnego, że i włosy się bardziej przetłuszczają. A jak są przetłuszczone, to są też cięższe, więc gorzej z układaniem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 |
Zakorzenienie
|
![]()
To akurat nie zabobon, jabłka i gruszki mają dużo fruktozy, a szacuje się, że od 35 do 60% mieszkańców Europy ma problem z jej przyswajaniem, chociaż nie u każdego daje to od razu objawy w postaci biegunki. Czytałam, że około połowa dorosłych ma problem z przyswojeniem dziennie 25 gram fruktozy, jedno jabłko ważące 200 gram zawiera jej 11 gram.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Mój organizm naturalnie lubi IF. Gdybym miała jeść sama z siebie, to bym jadła raz na parę dni. Ale to tak bez brania jeńców, parę tysięcy kalorii. Po prostu każdy jest inny. Grunt to zjeść nie więcej, niż potrzebujesz. A komu jak wygodniej. Ja na wygłodzonego pochłaniam jedzenie. I fajnie, bo rzeczywiście potem nie muszę się długo martwić. Ale kompletnie nie sprzyja to zmniejszaniu ilośxi jedzenia. Paradoksalnie jak jem często, to jem mało, bo jeszcze nie zdążyłam dobrze przełknąć poprzedniego, a już trzeba jeść następny. Na początku tak wyglądało moje chudnięcie. Miałam jeść co 3 godziny i jadłam tak długo, że w efekcie mi się zlewały posiłki. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#281 | ||
Strzelaj lub emigruj!
|
![]() Cytat:
Cytat:
Mi się mocno przetłuszczają włosy, normalnie muszę myć codziennie. Obecnie jestem w ciąży i moje włosy magicznie z tłustych przeszły w..normalne. spokojnie 3 dni wytrzymają bez mycia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#282 |
Konto usunięte
|
![]()
Mi mój ojciec do tej pory gada, że co to za odchudzanie u mnie, skoro jem orzechy i pestki, bo przecież mają dużo tłuszczu.
Bo przecież jak się chce chudnąć, to trzeba jeść chudo. A w końcu coś daje mi sytość, w końcu nie mam ochoty na desery po posiłkach, na podjadanie między posiłkami, łatwiej mi walczyć z nawykowym jedzeniem. Tyle, że na te orzechy zamieniłam większość spożywanego mięsa. Żeby mięso dało mi taki efekt, to chyba musiałabym jeść boczek ze słoniną. ![]() ![]() Z innych głupot to moja babcia i mama ciągle wyznają zasadę, że kompot wszystkich zbawi. Bo przecież wygotowane owoce z cukrem to samo zdrowie! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Zakorzenienie
|
![]()
Z zabobonów przypomniało mi się jeszcze, jak tata sypał kiedyś trochę soli do zimnego piwa, bo ponoć wtedy gardło nie boli.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#285 |
BAN stały
|
![]()
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;88076444]Mi mój ojciec do tej pory gada, że co to za odchudzanie u mnie, skoro jem orzechy i pestki, bo przecież mają dużo tłuszczu.
Bo przecież jak się chce chudnąć, to trzeba jeść chudo. [/QUOTE] Tak jeszcze nawet niejeden lekarz powie. W rzeczywistości najgorsze są cukry proste a więc słodycze a i z owocami trzeba uważać. Miód też nieźle "zalewa". To znaczy, na to wszystko jest też miejsce, gdy organizm utracił zapas po treningu zwłaszcza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#286 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
Zakorzenienie
|
![]()
To nic dziwnego, że odradza się farbowanie w te dni - skoro włosy są nieco inne niż przez resztę cyklu
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#288 |
Konto usunięte
|
![]()
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;88076444]Mi mój ojciec do tej pory gada, że co to za odchudzanie u mnie, skoro jem orzechy i pestki, bo przecież mają dużo tłuszczu.
Bo przecież jak się chce chudnąć, to trzeba jeść chudo.[/QUOTE] Oj tak, najlepiej pijac jakis jogurcik 0,1% czy dodajac do salatki odchudzony dressing... wszystko z 2 razy wieksza zawartoscia cukru niz normalnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 | |
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
Wódka z pieprzem na grypę żołądkową ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 | |
Konto usunięte
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
BAN stały
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Owoce faktycznie zawierają cukry proste, ale nie można propagować tego nieporozumienia że przez to są niekorzystne dla człowieka, bo to jeden z najgorszych i najszkodliwszych mitów żywieniowych jakie można powielić! Węglowodany proste w owocach występują w towarzystwie _błonnika_ spowalniającego przyswajanie węglowodanów, oraz witamin, minerałów, wody, w dodatku na ogół sa to pokarmy bardzo nisko skoncentrowane, oraz co najważniejsze: naturalne, nie przetworzone, zdrowe. Nawet te straszne "kaloryczne" banany, to jest stosunkowo mało kalorii jak na ich gramaturę i objętość. Dla przykładu: 1 średni banan waży jakieś 120 gram (po obraniu), co daje w sumie jakies 118 kalorii (100 gr banana to jakies 98 kalorii) "zdrowy" (?!) batonik musli - typu Fitnes, zawiera w 100 gramach około 397 kalorii, czyli 120 gr takiego batonika to 477 kalorii co jest odpowiednikiem kalorycznym prawie 4 bananów. Co powoduje, żeby zjeść ta sama ilość kalorii - jakieś 120 kalorii, trzeba zjeść: - 120 gr banana - 33 gram batonika A i tak wszytko co zjadamy, jest rozkładane na czynniki pierwsze i każda nadwyżka kaloryczna i tak trafi w sadło, bez względu na źródło pochodzenia. Serio, jakby ludzie zamiast makaronu, piwa czy czipsa zjadali owoc, albo nawet 2, to by owszem panowała plaga, ale chudości i zdrowości a nie otyłości i chorób cywilizacyjnych.
![]() |
![]() |
#295 |
Zakorzenienie
|
![]()
Z tego co pamiętam, jak jeszcze farbowałam, to farbę zalecało się nakładać na nieumyte włosy. Widzę, że na stronach welli czy jean louis david też zalecają takie postępowanie. Praktyka fryzjerska to inna sprawa, ale też nie spotkałam się z tym, żeby fryzjer pytał klientkę, w której fazie cyklu jest.
Edytowane przez chimay Czas edycji: 2020-08-19 o 09:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 |
Zakorzenienie
|
![]()
[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;88077274]w bananach teraz to chyba kokainę wkłuwają
![]() No. Akurat jak nie jechałam do Ostrowa, bo home office, to nagle koka w bananach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 | |
BAN stały
|
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
![]() Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#299 |
Strzelaj lub emigruj!
|
![]()
Bo przecież jak się chce chudnąć, to trzeba jeść chudo. A w końcu coś daje mi sytość, w końcu nie mam ochoty na desery po posiłkach, na podjadanie między posiłkami, łatwiej mi walczyć z nawykowym jedzeniem. Tyle, że na te orzechy zamieniłam większość spożywanego mięsa. Żeby mięso dało mi taki efekt, to chyba musiałabym jeść boczek ze słoniną. ![]() ![]() Z innych głupot to moja babcia i mama ciągle wyznają zasadę, że kompot wszystkich zbawi. Bo przecież wygotowane owoce z cukrem to samo zdrowie! ![]() To takie trochę zgubne powiedzenie- słodycze zamien na bakalie- jak ktoś zaczyna przygodę z dietą to się może okazac, że mimo, że słodyczy nie zjada, to bilans kaloryczny nadal ma wysoki przez te bakalie i orzechy właśnie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#300 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Dokładnie. Orzechy są dobre przy diecie, o ile jesz dosłownie kilka sztuk. Mam za sobą okresy skrupulatnego liczenia kalorii i wiem aż za dobrze jak bardzo podbijają kaloryczność posiłków. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:44.