Zabobony/ głupie rady żywieniowe i inne teorię z tyłka [emoji23] - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2020-08-18, 12:30   #271
cava
Zakorzenienie

Dot.: Zabobony/ głupie rady żywieniowe i inne teorię z tyłka

Cytat:
Napisane przez februar Pokaż wiadomość
Dzięki cava za to wyjaśnienie, bardzo to ciekawe.
Mnie jeszcze zastanawia jak if wpływa na hormony, które odpowiadają za poczucie sytości i ogólnie na poczucie głodu - tzn jak się je 4h dziennie, to przez pozostałą część dnia jak to działa? Czuje się glod i się go ignoruje? Czy po jakimś czasie przestaje się go czuć w ogóle?

Nie zagłębiałam się w to, ale:
- człowiek jedzący regularnie, przyzwyczaja się do pór posiłków i poza nimi, nie odczuwa głodu. O ile ogólnie zjadł ile potrzebuje.
Tylko ze to dotyczy _głodu_ a nie po prostu apetytu na coś, ze to bym zjadł, tamto bym zjadł bo smaczne, albo nie mam akurat nic lepszego do roboty, zestresowałem się, pocieszyłbym się, chciwy jestem na żarcie zawsze, itp.

- każdy posiłek wywołuje odpowiedz insulinową, to daje krótko po posiłku wrażenie łaknienia na zjedzenie czegoś. Po ustabilizowaniu cukru we krwi to mija, ale raczej każdy zna to uczucie po posiłku, ze zjadłby nagle coś słodkiego, albo chociaż chleba sobie dopchnął. a każde takie "dopchniecie" wywołuje kolejna reakcję trzystki i wyrzut insuliny i... tak w kółko. im częsciej jesz, tym zcęsciej insulina robi krótka rewolucję i napedz akolejne zachcianki na zjedznie czegoś.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2020-08-18 o 12:33
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-18, 12:32   #272
Nightmare666
Holy Crap!

GG do Nightmare666

Cytat:
Napisane przez DarkChocolate666 Pokaż wiadomość
Kolejny zabobon mojej babci: jedna koncowke banana trzeba odkroic i decyduje o tym los, ktora czesc jest szkodliwa.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
W tej górnej są jajeczka w dzieciństwie nasłuchałam się tego Normalnie jem całego i żadne dodatkowe organy mi nie urosły
Stary 2020-08-18, 15:04   #273
squirrelqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nightmare666 Pokaż wiadomość
W tej górnej są jajeczka w dzieciństwie nasłuchałam się tego Normalnie jem całego i żadne dodatkowe organy mi nie urosły
Nie, to ta dolna jest zła, bo do niej wkłuwają się komary przenoszące malarię czy coś innego
Gdzieś to kiedyś usłyszałam i cały czas mi się kotłuje w głowie.

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-18, 15:43   #274
Kelecka
Zadomowienie

Jesli chodzi o IF to kiedy ta dieta zaczela byc popularna, dowiedzialam sie, ze cale zycie bylam na diecie Serio, nawet jako dziecko nie dawalam w siebie wmusic sniadania, teraz jako dorosla osoba jem pierwszy posilek okolo 12-13tej, potem 19-20 kolacje, czasem jakas przekaske pomiedzy i wsio. Moze to i jaktycznie dziala, bo nosze ten sam rozmiar jaki nosilam bez mala 20 lat temu

Dziwne zabobony w mojej rodzinie / otoczeniu (to zwykle wychodzilo od babc i cioc, rodzice dzieki boginiom zawsze byli dosc postepowi )
- Szeregu produktow nie nalezy popijac woda (czemu i jakich juz nawet nie pamietam)
- Od cieplego ciasta bedzie bolal brzuch
- Nie nalezy jesc jajek wieczorem
- Musisz jesc mieso! (Slynne 'to zostaw ziemniaki')
- Nie mozna jesc zbyt duzo slwek i jablek, bo to grozi rozwolnieniem
- Nie nalezy farbowac wlosow / isc do fryzjera kiedy ma sie okres, bo kolor nie wyjdzie
-Wiara w dzialanie baniek
-Utrzymywanie w cieple w czasie choroby - do dzis pamietam jak mialam swinke i bylam zmuszona chodzic po domu w welnianym szaliku (w domu bylo pewnie circa 23C...)
- Cos co chyba nie bylo tu jeszcze wspomniane: jesli natychmiast nie wyjmie sie drzezgi, to ona przez zyle trafi do serca i niechbnie spowoduje natychmiastowa smierc
- Jesli przysni sie niezyjacy czlonek rodziny, to wrozy nieszczescie

'Wieje jakby sie ktos powiesil' - to ma sens z ewolucyjnego punktu widzenia, jak pomyslimy o naszych przodkach jaskiniowcach, czy nawet pozniejszych ludach koczowniczych, burze i generalie gwaltowana pogoda zawsze stanowila zagrozenie dla ich dobrostanu. Dzisiaj wielu ludzi bez zadnych zaburzen emocjonalych, czy sklonnosci samobojczych, czuje wewnetrzne poddenerwowanie kiedy mocno wieje, a u ludzi chorych psychicznie, taka pogoda jest w stanie nasilac objawy - ot odziedziczylismy to w genach.
Kelecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-18, 17:03   #275
andra
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
Nie, to ta dolna jest zła, bo do niej wkłuwają się komary przenoszące malarię czy coś innego

Dlatego nie jem obu końcówek. Gdzieś to słyszałam ale nie wiem do dziś o którą stronę chodziło, i widzę już w obu robaki, oczyma wyobraźni
A jeśli ja dopiero 'czuję że żyję' jak tak bardzo wieje (uwielbiam taką pogodę), to znaczy że mam odchyły w drugą stronę :O

andra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-18, 17:26   #276
Wenress
Zakorzenienie

Nie wiem co jest z tymi włosami i okresem ale np moje faktycznie są jakieś inne, bardziej sie przetłuszczają i nie chcą się układać

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-18, 17:30   #277
Przegryw
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Kelecka Pokaż wiadomość
'Wieje jakby sie ktos powiesil' - to ma sens z ewolucyjnego punktu widzenia, jak pomyslimy o naszych przodkach jaskiniowcach, czy nawet pozniejszych ludach koczowniczych, burze i generalie gwaltowana pogoda zawsze stanowila zagrozenie dla ich dobrostanu. Dzisiaj wielu ludzi bez zadnych zaburzen emocjonalych, czy sklonnosci samobojczych, czuje wewnetrzne poddenerwowanie kiedy mocno wieje, a u ludzi chorych psychicznie, taka pogoda jest w stanie nasilac objawy - ot odziedziczylismy to w genach.
"Powiesił się na wiatr" - tak napisałem

Jednak nie słyszałem na przykład o "Powiesił się na burzę, deszcz"
Przegryw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2020-08-18, 17:34   #278
staska_stasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wenress Pokaż wiadomość
Nie wiem co jest z tymi włosami i okresem ale np moje faktycznie są jakieś inne, bardziej sie przetłuszczają i nie chcą się układać

Może hormony?
Mi przed okresem sypie twarz krostkami- wydziela się więcej sebum, więc nic dziwnego, że i włosy się bardziej przetłuszczają. A jak są przetłuszczone, to są też cięższe, więc gorzej z układaniem.
staska_stasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-18, 18:01   #279
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kelecka Pokaż wiadomość
- Nie mozna jesc zbyt duzo slwek i jablek, bo to grozi rozwolnieniem
To akurat nie zabobon, jabłka i gruszki mają dużo fruktozy, a szacuje się, że od 35 do 60% mieszkańców Europy ma problem z jej przyswajaniem, chociaż nie u każdego daje to od razu objawy w postaci biegunki. Czytałam, że około połowa dorosłych ma problem z przyswojeniem dziennie 25 gram fruktozy, jedno jabłko ważące 200 gram zawiera jej 11 gram.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-18, 18:11   #280
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syyyyyylwia Pokaż wiadomość
No cóż, nie wiem jak wy, ale ja w 8 godzin fizycznie nie jestem w stanie zjeść na tyle dużo żeby tyć dlatego to działa, a wsuwam co tylko chcę bez liczenia kalorii itp i powoli chudnę. Mniej godz na jedzenie=mniej kalorii wejdzie, cała filozofia.

To u mnie nie ma opcji.

Mój organizm naturalnie lubi IF.

Gdybym miała jeść sama z siebie, to bym jadła raz na parę dni. Ale to tak bez brania jeńców, parę tysięcy kalorii.

Po prostu każdy jest inny. Grunt to zjeść nie więcej, niż potrzebujesz.

A komu jak wygodniej. Ja na wygłodzonego pochłaniam jedzenie. I fajnie, bo rzeczywiście potem nie muszę się długo martwić. Ale kompletnie nie sprzyja to zmniejszaniu ilośxi jedzenia.

Paradoksalnie jak jem często, to jem mało, bo jeszcze nie zdążyłam dobrze przełknąć poprzedniego, a już trzeba jeść następny.

Na początku tak wyglądało moje chudnięcie. Miałam jeść co 3 godziny i jadłam tak długo, że w efekcie mi się zlewały posiłki.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-18, 19:14   #281
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez staska_stasia Pokaż wiadomość
Może hormony?
Mi przed okresem sypie twarz krostkami- wydziela się więcej sebum, więc nic dziwnego, że i włosy się bardziej przetłuszczają. A jak są przetłuszczone, to są też cięższe, więc gorzej z układaniem.
Cytat:

To muszą być hormony.

Mi się mocno przetłuszczają włosy, normalnie muszę myć codziennie.

Obecnie jestem w ciąży i moje włosy magicznie z tłustych przeszły w..normalne. spokojnie 3 dni wytrzymają bez mycia.

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2020-08-18, 19:29   #282
7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0
Konto usunięte

Mi mój ojciec do tej pory gada, że co to za odchudzanie u mnie, skoro jem orzechy i pestki, bo przecież mają dużo tłuszczu.

Bo przecież jak się chce chudnąć, to trzeba jeść chudo. A w końcu coś daje mi sytość, w końcu nie mam ochoty na desery po posiłkach, na podjadanie między posiłkami, łatwiej mi walczyć z nawykowym jedzeniem. Tyle, że na te orzechy zamieniłam większość spożywanego mięsa. Żeby mięso dało mi taki efekt, to chyba musiałabym jeść boczek ze słoniną. Minął drugi miesiąc mojego takiego prawie bezmięsnego jedzenia i jestem bardzo zadowolona. I nie to, że opieram dietę na tłuszczach, ale po prostu staram się zjeść te 60-70g tłuszczu dziennie z różnych źródeł (orzechy, pestki, oleje, sery). I choć teraz posiłki mają mniejszą objętość, to jest w nich moc.

Z innych głupot to moja babcia i mama ciągle wyznają zasadę, że kompot wszystkich zbawi. Bo przecież wygotowane owoce z cukrem to samo zdrowie! No i ok, zdrowsze to niż kupne napoje, ale osobiście wolę napić się wody, na co mama z babcią zawsze się wzdrygają.
7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-18, 20:21   #283
staska_stasia
Zakorzenienie

Z zabobonów przypomniało mi się jeszcze, jak tata sypał kiedyś trochę soli do zimnego piwa, bo ponoć wtedy gardło nie boli.
staska_stasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-18, 20:27   #284
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Z zabobonów przypomniało mi się jeszcze, jak tata sypał kiedyś trochę soli do zimnego piwa, bo ponoć wtedy gardło nie boli.
o połączeniu soli z piwem nie słyszałam ale faktycznie płukanie gardła solą pomaga na ból.
Stary 2020-08-18, 20:35   #285
Przegryw
BAN stały

[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;88076444]Mi mój ojciec do tej pory gada, że co to za odchudzanie u mnie, skoro jem orzechy i pestki, bo przecież mają dużo tłuszczu.

Bo przecież jak się chce chudnąć, to trzeba jeść chudo. [/QUOTE]
Tak jeszcze nawet niejeden lekarz powie. W rzeczywistości najgorsze są cukry proste a więc słodycze a i z owocami trzeba uważać. Miód też nieźle "zalewa". To znaczy, na to wszystko jest też miejsce, gdy organizm utracił zapas po treningu zwłaszcza.
Przegryw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-18, 21:35   #286
chimay
Zakorzenienie

Cytat:

To nie jest żaden zabobon ani nic niewytłumaczalnego, tylko normalne zjawisko fizjologiczne.
Stary 2020-08-18, 21:41   #287
Wenress
Zakorzenienie

To nic dziwnego, że odradza się farbowanie w te dni - skoro włosy są nieco inne niż przez resztę cyklu

Ćwiczę!
Wenress jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-18, 21:44   #288
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32
Konto usunięte

[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;88076444]Mi mój ojciec do tej pory gada, że co to za odchudzanie u mnie, skoro jem orzechy i pestki, bo przecież mają dużo tłuszczu.

Bo przecież jak się chce chudnąć, to trzeba jeść chudo.[/QUOTE]

Oj tak, najlepiej pijac jakis jogurcik 0,1% czy dodajac do salatki odchudzony dressing... wszystko z 2 razy wieksza zawartoscia cukru niz normalnie.
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-18, 22:42   #289
Martii
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez MSN do Martii

Cytat:

Wódka z pieprzem na grypę żołądkową

Martii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2020-08-19, 07:10   #290
SteveS
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martii Pokaż wiadomość
Wódka z pieprzem na grypę żołądkową

U mnie to albo Becherovka na niestrawność - zawsze pomaga
SteveS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-19, 07:20   #291
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość

w bananach teraz to chyba kokainę wkłuwają
4bf691ac28ce4b7c42a5e5e37940d2d92e088cdd_611061f254610 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-19, 07:25   #292
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
To nic dziwnego, że odradza się farbowanie w te dni - skoro włosy są nieco inne niż przez resztę cyklu

Nie tyle włosy, co skóra głowy. Z tym, że to co produkuje skóra, częściowo rozprowadza się też na włosach.
Stary 2020-08-19, 09:32   #293
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Nie tyle włosy, co skóra głowy. Z tym, że to co produkuje skóra, częściowo rozprowadza się też na włosach.
no tylko, że jak włosy przed farbowaniem umyje się, to co za różnica z który dzień cyklu
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-19, 09:39   #294
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Przegryw Pokaż wiadomość
Tak jeszcze nawet niejeden lekarz powie. W rzeczywistości najgorsze są cukry proste a więc słodycze a i z owocami trzeba uważać. Miód też nieźle "zalewa". To znaczy, na to wszystko jest też miejsce, gdy organizm utracił zapas po treningu zwłaszcza.

Owoce faktycznie zawierają cukry proste, ale nie można propagować tego nieporozumienia że przez to są niekorzystne dla człowieka, bo to jeden z najgorszych i najszkodliwszych mitów żywieniowych jakie można powielić!
Węglowodany proste w owocach występują w towarzystwie _błonnika_ spowalniającego przyswajanie węglowodanów, oraz witamin, minerałów, wody, w dodatku na ogół sa to pokarmy bardzo nisko skoncentrowane, oraz co najważniejsze: naturalne, nie przetworzone, zdrowe.
Nawet te straszne "kaloryczne" banany, to jest stosunkowo mało kalorii jak na ich gramaturę i objętość.

Dla przykładu:
1 średni banan waży jakieś 120 gram (po obraniu), co daje w sumie jakies 118 kalorii (100 gr banana to jakies 98 kalorii)

"zdrowy" (?!) batonik musli - typu Fitnes, zawiera w 100 gramach około 397 kalorii, czyli 120 gr takiego batonika to 477 kalorii co jest odpowiednikiem kalorycznym prawie 4 bananów.

Co powoduje, żeby zjeść ta sama ilość kalorii - jakieś 120 kalorii, trzeba zjeść:
- 120 gr banana
- 33 gram batonika

A i tak wszytko co zjadamy, jest rozkładane na czynniki pierwsze i każda nadwyżka kaloryczna i tak trafi w sadło, bez względu na źródło pochodzenia.

Serio, jakby ludzie zamiast makaronu, piwa czy czipsa zjadali owoc, albo nawet 2, to by owszem panowała plaga, ale chudości i zdrowości a nie otyłości i chorób cywilizacyjnych.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-19, 09:41   #295
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
no tylko, że jak włosy przed farbowaniem umyje się, to co za różnica z który dzień cyklu
Z tego co pamiętam, jak jeszcze farbowałam, to farbę zalecało się nakładać na nieumyte włosy. Widzę, że na stronach welli czy jean louis david też zalecają takie postępowanie. Praktyka fryzjerska to inna sprawa, ale też nie spotkałam się z tym, żeby fryzjer pytał klientkę, w której fazie cyklu jest.

Edytowane przez chimay
Czas edycji: 2020-08-19 o 09:43
Stary 2020-08-19, 09:42   #296
Lottie69
Zakorzenienie

[1=4bf691ac28ce4b7c42a5e5e 37940d2d92e088cdd_611061f 254610;88077274]w bananach teraz to chyba kokainę wkłuwają [/QUOTE]

No. Akurat jak nie jechałam do Ostrowa, bo home office, to nagle koka w bananach Tak bym skorzystała może.
Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-19, 09:52   #297
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Z tego co pamiętam, jak jeszcze farbowałam, to farbę zalecało się nakładać na nieumyte włosy. Widzę, że na stronach welli czy jean louis david też zalecają takie postępowanie. Praktyka fryzjerska to inna sprawa, ale też nie spotkałam się z tym, żeby fryzjer pytał klientkę, w której fazie cyklu jest.
farbuję się w tych salonach i jak słowo daję... zawsze myją mi włosy przed
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2020-08-19, 09:53   #298
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
Przed farbowaniem chemicznym się nie myje włosów, by warstwa sebum zaboboegla podrażnieniu skóry.

km

mój INSTA
Stary 2020-08-19, 09:56   #299
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Bo przecież jak się chce chudnąć, to trzeba jeść chudo. A w końcu coś daje mi sytość, w końcu nie mam ochoty na desery po posiłkach, na podjadanie między posiłkami, łatwiej mi walczyć z nawykowym jedzeniem. Tyle, że na te orzechy zamieniłam większość spożywanego mięsa. Żeby mięso dało mi taki efekt, to chyba musiałabym jeść boczek ze słoniną. Minął drugi miesiąc mojego takiego prawie bezmięsnego jedzenia i jestem bardzo zadowolona. I nie to, że opieram dietę na tłuszczach, ale po prostu staram się zjeść te 60-70g tłuszczu dziennie z różnych źródeł (orzechy, pestki, oleje, sery). I choć teraz posiłki mają mniejszą objętość, to jest w nich moc.

Z innych głupot to moja babcia i mama ciągle wyznają zasadę, że kompot wszystkich zbawi. Bo przecież wygotowane owoce z cukrem to samo zdrowie! No i ok, zdrowsze to niż kupne napoje, ale osobiście wolę napić się wody, na co mama z babcią zawsze się wzdrygają.[/QUOTE]Wiesz no, coś w tym jest. Orzechy są bardzo tłuste i kaloryczne i mało osób sobie zdaje sprawę, ze mała garstka to w sumie dużo kalorii patrząc na objętość.

To takie trochę zgubne powiedzenie- słodycze zamien na bakalie- jak ktoś zaczyna przygodę z dietą to się może okazac, że mimo, że słodyczy nie zjada, to bilans kaloryczny nadal ma wysoki przez te bakalie i orzechy właśnie

km

mój INSTA
Stary 2020-08-19, 09:58   #300
Ava_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
Wiesz no, coś w tym jest. Orzechy są bardzo tłuste i kaloryczne i mało osób sobie zdaje sprawę, ze mała garstka to w sumie dużo kalorii patrząc na objętość.

To takie trochę zgubne powiedzenie- słodycze zamien na bakalie- jak ktoś zaczyna przygodę z dietą to się może okazac, że mimo, że słodyczy nie zjada, to bilans kaloryczny nadal ma wysoki przez te bakalie i orzechy właśnie

Dokładnie. Orzechy są dobre przy diecie, o ile jesz dosłownie kilka sztuk. Mam za sobą okresy skrupulatnego liczenia kalorii i wiem aż za dobrze jak bardzo podbijają kaloryczność posiłków.

Ava_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości