Mamuśki marcóweczki 2021 cz. II :) - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-01-06, 19:29   #271
Fufka
Zakorzenienie

Dot.: Mamuśki marcóweczki 2021 cz. II :)

Hej,

ja mimo że ostatnio coś tam przy wyprawce porobiłam, to nadal czuję, że jesteśmy w proszku. Dzisiaj uszyłam sobie 3 komplety wkładek laktacyjnych. Sporo czasu mi to zajęło, a rezultat przeciętny. Jeszcze sobie któregoś dnia do nich usiądę, mam nadzieję, że kolejne będą lepsze.

Muszę wam napisać, że wszystko wskazuje na to, że tejpy faktycznie działąją. Wczoraj jeden mi się mocno już oklejał, więc go zdjęłam i pierwszy raz od zeszłego poniedziałku miałam ból pleców. I to taki okropny, który nie pozwala spać. Nie wiem jak to działa, ale normalnie cuda, więc jeżeli cierpicie na jakieś bóle, to idzcie do fizjo i nie ma co się męczyć.

Wspomniałyście o tym, że jak to będzie, jak dziecka już w brzuchu nie bedzie i w sumie mi też tego będzie brakować. Brzuch mi jako tako nie przeszkadza, bo w sumie nie jest duży dzisiaj zaczęłam 30 tc i mam ok. 102 w pępku, ale lubię go głaskać i do niego mówić. Lubię też jak tż zagaduje, jest odpowiedź, całusy i gilganie Uhu, hormony zaczynają przejmowac nade mną kontrolę

A i teraz mi przyszło, że niedługo, to trzeba będzie się tylko rozluźniać, szykować psychicznie, masować krocze i pic liście malin. Szybko to zleciało, ale w sumie to już trwa dobrych kilka miesięcy

Cytat:
Napisane przez Persefonia Pokaż wiadomość
Koszule do porodu za każdym razem kupuje jakieś większe w Pepco po 9 zł . Po porodzie odrazu idzie do worka i śmieci , szkoda mi wydawać na to pieniądze . Do karmienia mam 2 i tyle żeby w szpitalu było tylko w domu już będę chodzić w swoich ciuchach

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ----------

Ja pamiętam jak wstałam w pierwsza noc po porodzie w szpitalu spanikowana że nie czuje dziecka w brzuchu ... Dziecko obok spało

Kochana dawno w pepco nie byłaś teraz najtańsze są za 20 zł

Ja generalnie nie lubię koszul. Mam jedną, dostałam w prezencie (z pepco ), więc możliwe, że wezmę ją na poród, o ile brzuch się zmieści. Jedzie już do mnie taka typowo porodowa, rozpinana na całej długości (fajna do pierwszego kontaktu), ale trochę mi jej szkoda. Zamówię jeszcze z dolce sonno albo inne tanie z all. Taki tip, dolce sonno n all ma bardzo mały wybór rozmiarów i modeli, za to w ich zwykłym sklepie jest wszytsko. Niestety jest płatna przesyłka

Cytat:
Napisane przez Justysia2203 Pokaż wiadomość
Właśnie wróciłam ze sklepu... Dacie wiarę że dostałam z☠☠☠kę od gościa za to że staję samochodem na miejscu dla rodzin i kobiet w ciąży? Zaparkowałam na miejscu, nagle podchodzi do mnie koleś zaczyna mi pukać w okno i coś się drze... Odsuwam szybę a ten czy ja ślepa jestem i nie widzę dla kogo to jest miejsce i że jego żona jest w 6 miesiącu i że jej ciężko, lekko odepchnął go otwierając drzwi wysiadłam prezentując w pełnej okazałości Milutka i mówię grzecznie ale na tyle głośno żeby gapie mieli co komentować że doskonale widzę dla kogo jest to miejsce i że w 8 miesiącu tym bardziej lekko nie jest... Noooo takiego buraka to ja dawno nie widziałam w sklepie już ich nie widziałam więc albo wybrali inny sklep albo przełożyli zakupy

Ale cham, burak i prostak Dobrze, że mu odpowiedziałaś. Ostatnio sie zastanawiałm, czy mogę na takim miejscu zaparkować, bo u nas to tylko rodziny są namalowane.

Cytat:
Napisane przez stookrotka1991 Pokaż wiadomość
Polecacie jakieś fajne książki? Tym razem nie o macierzyństwie tylko takie dla rozrywki do czytania szukam właśnie czegoś ale może występować macie swoje ulubione tytuły jestem ciekawa

Ja lubię ksiazki o górach, więc na później zamówiłam sobie książkę o schronisku w dolinie 5 stawów i mam nowego Szczepana Twardocha.

Cytat:
Ja już u lekarza... I chodzi mi po głowie teks piosenki "co mi panie dasz w ten niepewny czas..."
A tak na serio to zwyczajnie boje się co mi dziś powie za każdym razem jak u niego jestem to coś nowego się pojawia

Będzie dobrze, nie ma co się stresowac na zapas.
Fufka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-06, 19:33   #272
pani_smith
Zakorzenienie

jesukryste buszuję w tej aptece, wypytuję koleżanki i wiem jeszcze mniej niż przed chwilą.
Podkłady zabezpieczające łóżko/na przewijak - tu sprawa jest najprostsza, ale jak zaczęłam wypytywać o podkłady poporodowe, gacie i wkładki laktacyjne, to ile osób, tyle opinii. Zgłupiałam i czacha mi dymi

Idę do Waszych list aptecznych sprzed kilku stron i pewnie będę głupieć dalej ;D

wróciłam
pani_smith jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-06, 19:42   #273
Fufka
Zakorzenienie

Ja wzięłam 2 opakowania nocnych podkładów i 1 zwykłych canpolu. Sugerowałam się opinią Pauliny (lutówki, która urodziła w grudniu ;0).
Chyba akuku maja słaby klej, a bella są takie siermiężne. Myślę, ze to wystarczy, a potem będę używać zwykłych podpasek. Wszędzie piszą, że takie duże krwawienie nie trwa długo. Często na lokalnej grupie, widze ogłoszenia, że dziewczyny oddadzą te podkłady darmo.
Ja mam 2 pary majtek wielorazowych z canpolu i chętnie dokupię jeszcze jedno opakowanie, ale akurat w aptece nie było, więc je tez pewnie kupię w rossku.
Wkładki mam wielorazowe opakowanie z rosska i swoje dzisiaj uszyte. Myślę, ze to na początek wystarczy, jak nie to mam rossmana i aptekę w pobliżu.

Tip, który dzisiaj przeczytałam: (prosze się nie śmiać, książka o kp dopier czeka na kolej) podczas karmienia dziecko ssie z jednej piersi, w tym czasie mleko płynie z drugiej strumieniem. Żeby temu zapobiec, należy tę wolną pierś, sutek przycisnąć dłonią i to podobno zatrzymuje płynięcie mleka.
Stary 2021-01-06, 19:44   #274
aaska92
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez stookrotka1991 Pokaż wiadomość
Dzięki za tytuły spojrze sobie może akurat coś przypadnie mi do gustu.

Niby jesteśmy w tym samym wątku ale jednak między przyjściem na świat naszych maluchów czasem jest nawet miesiąc więc 4 tygodnie różnicy dlatego nie dziwię się ze jedne z nas są gotowe a inne nie

Z jednej strony 4 tygodnie różnicy to sporo, a z drugiej to różnie może być jeszcze z tymi terminami w pierwszej ciąży jakoś szybciej się za wyprawkę zabierałam , ale też mniej rzeczy miałam i pasowało rozłożyć wydatki zwłaszcza wózek i fotelik

aaska92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-06, 19:44   #275
Justysia2203
Wtajemniczenie

Ja już po wizycie
Od course ciśnienie 194/114 ale już mi odpuścił IP
Za to mam przez 3dni mierzyć ciśnienie przynajmniej 3 razy dziennie i zapisywać wyniki oraz mam liczyć ruchy małej.
Z dobrych wiadomości USG wyszło dobrze, KTG też no i wody się podniosły

Justysia2203 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-06, 19:46   #276
aaska92
Zadomowienie

Cytat:
Ja już po wizycie
Za to mam przez 3dni mierzyć ciśnienie przynajmniej 3 razy dziennie i zapisywać wyniki oraz mam liczyć ruchy małej.

Mógłby zmienić ten ciśnieniomierz 🤷☠♀️, myślę, że przy takim ciśnieniu to już byś to odczuwała po samopoczuciu, a w domu masz w normie?

Stary 2021-01-06, 20:02   #277
Justysia2203
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aaska92 Pokaż wiadomość
Trzymam kciuki za wizyte

Dziękuję za kciuki

---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ----------

Cytat:
Napisane przez Kiwi_898 Pokaż wiadomość
Przybijam piątkę, jakoś cały czas wydaje mi się że "jeszcze mam czas" i że "większość mam, więc to co brakuje załatwię na spokojnie" i tak to odwlekam w nieskończoność ostatnio posegregowalam rzeczy po starszaku, ale muszę je jeszcze wylrac i poprasować. Zamówiłam też parę drobnostek z wyprawki ale z resztą jestem w lesie

---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:29 ----------

Ale burak 🤦♀️

---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ----------

Linomag stosuje się doraźnie, w przypadku odparzeń. Zapobiegawczo to prędzej bepanthen, ale ja np. Synkowi niczym nie smarowałam pupy dopiero jak coś się działo.

---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ----------

Z takich thirllerowatych to mi się bardzo podobała seria jo nesbo z harrym hollem, seria Tess gerritsen rizzoli&isles a z polskich miloszewski i seria z szackim

Właśnie zmieniłam Linomag na 30g + 100g bephanthen
Dzięki za rady

---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ----------

Cytat:
Napisane przez whimxx Pokaż wiadomość
Stokrotka:
Ja też polecam trylogię Miłoszewskiego o Tadeuszu Szackim, uwielbiam!
Serię o Jo Nesbø o Harrym Hole też lubię, Kiwi, chyba mamy podobny gust
CHociaż w tej serii niektóre przypasowały mi mniej, inne bardziej, jakbym miala wybrać jedną to zdecydowanie polecam "pierwszy śnieg" - myślę że można przeczytać bez znajomości poprzednich spokojnie, chociaż cała seria fajnie daje poznać postać Harry'ego.

Jeszcze mogę polecić Szeptacz - Alex North, Jakuba Szmałka, Donato Carrisi - seria o Mili Vasquez (mi się bardzo podobała, baaardzo, szczególne pierwsza część)
Marcel Moss - nie wiesz wszystkiego - tę w sumie polecam tu wszystkim, mnie ruszyła pod kątem przemyśleń jak czują nastolatki i jak ważne są kontakty z rodzicami i odpowiednie reagowanie w porę, nieolewanie ich problemów - pod tym kątem była dla mnie świetna.

No i ja jeszcze polecam Mroza, są fani i antyfani, ja zdecydowanie należę do tych pierwszych (poza ostatnio wydaną książką, przeczytałam byle prędzej skończyć).
Ale Mroza strasznie polecam subiektywnie serię "W kręgach władzy" - właśnie political fiction, Pani_Smith, jak jesteś fanką political fiction - czytałaś może? Bo to była moja pierwsza seria tego typu i strasznie mi się spodobala, więc jak jesteś wyjadaczem w temacie to zapisuje autorów od razu polecanych przez Ciebie.

No i jeszcze z klasyków, jakiś czas temu Ojca Chrzestnego czytałam, nie wiedziałam, że książka jest tak wkręcająca

Justyna - burak, ale i tak satysfakcja jak mu pięknie odpowiedzialaś, hihihhi, aż widze jego minę
Daj koniecznie znać szybko po wizycie!!! Oby z tymi wodami było wszystko okkkkk
Nooo powiem Ci że wkurzona chodziłam po sklepie ale jednocześnie tak z siebie dumna, że przy moim kalafiorku wymyśliłam taka ripostę

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2021-01-06, 20:05   #278
vidia9
Zadomowienie

Cytat:
Ja już po wizycie

Suuuper

vidia9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-06, 20:06   #279
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fufka Pokaż wiadomość
Ja wzięłam 2 opakowania nocnych podkładów i 1 zwykłych canpolu. Sugerowałam się opinią Pauliny (lutówki, która urodziła w grudniu ;0).
Chyba akuku maja słaby klej, a bella są takie siermiężne. Myślę, ze to wystarczy, a potem będę używać zwykłych podpasek. Wszędzie piszą, że takie duże krwawienie nie trwa długo. Często na lokalnej grupie, widze ogłoszenia, że dziewczyny oddadzą te podkłady darmo.
Ja mam 2 pary majtek wielorazowych z canpolu i chętnie dokupię jeszcze jedno opakowanie, ale akurat w aptece nie było, więc je tez pewnie kupię w rossku.
Wkładki mam wielorazowe opakowanie z rosska i swoje dzisiaj uszyte. Myślę, ze to na początek wystarczy, jak nie to mam rossmana i aptekę w pobliżu.

Tip, który dzisiaj przeczytałam: (prosze się nie śmiać, książka o kp dopier czeka na kolej) podczas karmienia dziecko ssie z jednej piersi, w tym czasie mleko płynie z drugiej strumieniem. Żeby temu zapobiec, należy tę wolną pierś, sutek przycisnąć dłonią i to podobno zatrzymuje płynięcie mleka.
Ja używałam Bella podkładów i mi tam pasowały, teraz też dokupilam dwa opakowania (bo dwa mam z poprzedniej ciąży), pomyśle czy jeszcze wziąć. Nie pamiętam ile poprzednio miałam, ale pamiętam że TŻ mi dokupywał w rosku.

Co do tipu
Na allegro są magiczne buteleczki do których się zbiera pokarm, który wycieka z drugiej piersi. Poprzednio nie miałam ale teraz kupię, bo faktycznie czasami tego jest sporo. Choć nie wiem czy będzie mi się chciało tak siedzieć z cyc.. na wierzchu
Cytat:
Ja już po wizycie

On faktycznie ma z tym ciśnieniomierzem coś nie tak. Mógłby go wymienić serio.

Co do książek to ja uwielbiam Johna Grishama. Przeczytałam wszystko. Te najnowsze już nie są takie super, ale te pierwsze typu Firma, Ława przysięgłych, Raport pelikana itp. to rewelacja.

Jo Nesbo też polecam, choć wszystkich nie czytałam jeszcze.

Mroza czytam aktualnie - serie z Chyłką. Wciąga bardzo i czyta się szybko

Jeszcze coś tam miałam ale nie pamietam już teraz. Zerkne w wolnej chwili i dam znać

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
AnnLady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-06, 20:12   #280
Justysia2203
Wtajemniczenie

Cytat:
Hej,

ja mimo że ostatnio coś tam przy wyprawce porobiłam, to nadal czuję, że jesteśmy w proszku. Dzisiaj uszyłam sobie 3 komplety wkładek laktacyjnych. Sporo czasu mi to zajęło, a rezultat przeciętny. Jeszcze sobie któregoś dnia do nich usiądę, mam nadzieję, że kolejne będą lepsze.

Muszę wam napisać, że wszystko wskazuje na to, że tejpy faktycznie działąją. Wczoraj jeden mi się mocno już oklejał, więc go zdjęłam i pierwszy raz od zeszłego poniedziałku miałam ból pleców. I to taki okropny, który nie pozwala spać. Nie wiem jak to działa, ale normalnie cuda, więc jeżeli cierpicie na jakieś bóle, to idzcie do fizjo i nie ma co się męczyć.

Wspomniałyście o tym, że jak to będzie, jak dziecka już w brzuchu nie bedzie i w sumie mi też tego będzie brakować. Brzuch mi jako tako nie przeszkadza, bo w sumie nie jest duży dzisiaj zaczęłam 30 tc i mam ok. 102 w pępku, ale lubię go głaskać i do niego mówić. Lubię też jak tż zagaduje, jest odpowiedź, całusy i gilganie Uhu, hormony zaczynają przejmowac nade mną kontrolę

A i teraz mi przyszło, że niedługo, to trzeba będzie się tylko rozluźniać, szykować psychicznie, masować krocze i pic liście malin. Szybko to zleciało, ale w sumie to już trwa dobrych kilka miesięcy

Kochana dawno w pepco nie byłaś teraz najtańsze są za 20 zł

Ja generalnie nie lubię koszul. Mam jedną, dostałam w prezencie (z pepco ), więc możliwe, że wezmę ją na poród, o ile brzuch się zmieści. Jedzie już do mnie taka typowo porodowa, rozpinana na całej długości (fajna do pierwszego kontaktu), ale trochę mi jej szkoda. Zamówię jeszcze z dolce sonno albo inne tanie z all. Taki tip, dolce sonno n all ma bardzo mały wybór rozmiarów i modeli, za to w ich zwykłym sklepie jest wszytsko. Niestety jest płatna przesyłka

Ale cham, burak i prostak Dobrze, że mu odpowiedziałaś. Ostatnio sie zastanawiałm, czy mogę na takim miejscu zaparkować, bo u nas to tylko rodziny są namalowane.

Ja lubię ksiazki o górach, więc na później zamówiłam sobie książkę o schronisku w dolinie 5 stawów i mam nowego Szczepana Twardocha.

Będzie dobrze, nie ma co się stresowac na zapas.
No tu jest namalowana kobieta w ciąży i rodzina ale trochę jak dla mnie bieda bo są tylko dwa takie miejsca...

---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ----------

Cytat:
Napisane przez pani_smith Pokaż wiadomość
jesukryste buszuję w tej aptece, wypytuję koleżanki i wiem jeszcze mniej niż przed chwilą.
Podkłady zabezpieczające łóżko/na przewijak - tu sprawa jest najprostsza, ale jak zaczęłam wypytywać o podkłady poporodowe, gacie i wkładki laktacyjne, to ile osób, tyle opinii. Zgłupiałam i czacha mi dymi

Idę do Waszych list aptecznych sprzed kilku stron i pewnie będę głupieć dalej ;D
Powodzenia ja dziękuję Bogu że mam to prawie za sobą

---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ----------

Cytat:

Też o tym ostatnio czytałam bo sprawdzałam po jakiego uja są muszle laktacyjne

Stary 2021-01-06, 20:18   #281
Kiwi_898
Raczkowanie

Cytat:

Mi takie rzeczy nie pomagały.

---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ----------

Cytat:
Ja już po wizycie

Super że wszystko ok! A lekarz niech kupi nowy ciśnieniomierz 🤦☠♀️

Kiwi_898 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-06, 20:19   #282
Justysia2203
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aaska92 Pokaż wiadomość
Mógłby zmienić ten ciśnieniomierz 🤷♀️, myślę, że przy takim ciśnieniu to już byś to odczuwała po samopoczuciu, a w domu masz w normie?

Wiesz co ja tak dziś pomyślałam... On mi robi USG czyli ja muszę się położyć i wstać z tej leżanki co nie jest łatwe i on od razu bada mi ciśnienie... Radykalna zmiana pozycji + wysiłek fizyczny + stres i na dodatek nieprawidłowa postawa do badania.
W domu mam ok, kilka razy przekroczyło mi 140/90 ale raczej nie więcej niż 155/90 no i pół godziny później jak mierzyłam to już było ok. W ogóle położna na IP mówiła żebym mierzyła ciśnienie w pozycji leżącej na prawym boku no widzi że wtedy najszybciej się uspokaja ciśnienie.

Stary 2021-01-06, 20:25   #283
Roma1987
Rozeznanie

Justysia super ze na wizycie dobrze, a co do akcji z parkingu wyobrażam sobie jak sobie przybilas w głowie piątkę i poklepałas się po ramieniu, ja bym na pewno się cieszyła w duchu ze buraka zgasilam swoim brzuchem

Fufka jeszcze jest magiczna buteleczka, która się zakłada na druga pierś jak się karmi z pierwszej i tam sobie to mleko wpada

Ja do pupy kupiłam tylko bepanthen i zamierzam używać tylko jak coś się będzie działo, tak profilaktycznie to raczej nie

Jeszcze wit D muszę kupić, termometr i chyba kupię monitor oddechu baby sense 7, ktoś ma z nim doświadczenie?
Roma1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-06, 20:25   #284
whimxx
pani.dietetyk

Cytat:
A nie będziesz/ będziecie zbierać tego pokarmu? Ja tak pytam jako laik, ostatnio zaufaj położnej mówiła na story, że właśnie kupila sobie taka buteleczke, która się przysysa do piersi, zeby zbieralo ten pokarm jak będzie lecieć. Mi sie pomysl spodobal i bede chciala chyba tak robić, jezeli będę miala mozliwośćâ˜â˜☠

Mam chyba inaczej niż Wy z tym brzuszkiem, już nie mogę się doczekać aż go nie będzie. Nie widzę w nim totalnie żadnych plusów (oczywiście poza tym oczywistym, żę rośnie tam moja córeczka ), wręcz odwrotnie.

Justyna, super, że wody się podniosły i wizyta ok! To jak, możesz już wracać do położnej?

Edytowane przez whimxx
Czas edycji: 2021-01-06 o 20:32
whimxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-06, 20:50   #285
Justysia2203
Wtajemniczenie

O tym mówicie? Screenshot_20210106-214957_resize_37.jpg

Stary 2021-01-06, 20:58   #286
whimxx
pani.dietetyk

Chyyba tak, bo nie zrobilam screena dokladnie z nazwa firmy, aj. Ale mam "W tej wyprawce takim moim must have była magiczna butelka, czyli taki kolektor do mleka; jak będziemy karmić piersią to leci z drugiej' - znalazlam chyba to samo co wrzuciłaś
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zrzut ekranu 2021-01-06 o 21.57.38.jpg (66,7 KB, 42 załadowań)
Stary 2021-01-06, 21:07   #287
pani_smith
Zakorzenienie

Mi tez już przeszkadza. Mam tak posiniaczone nogi od obijania się o wszystko i marzę o powrocie do starego ciała. I nawet mam już czasem dość tych milusich kopniaczków - chwilowo dzidziul drapie mnie w macice, kopie w żebra i na moje oko to ma jednocześnie czkawkę. Dyskoteka...

Godzina siedzenia w necie i mam koszule porodowe eeeeeeh
Z kosmetykami dla bacha czekam do pn, może na szkole rodzenia coś podpowiedza, bo póki co położna wysłała nam linka do bloga SROKAO i wszystko, co tam sprawdzałam to straszny kibel. Oszaleć idzie.

wróciłam
Stary 2021-01-06, 21:56   #288
Justysia2203
Wtajemniczenie

Cytat:
Chyyba tak, bo nie zrobilam screena dokladnie z nazwa firmy, aj. Ale mam "W tej wyprawce takim moim must have była magiczna butelka, czyli taki kolektor do mleka; jak będziemy karmić piersią to leci z drugiej' - znalazlam chyba to samo co wrzuciłaś
Tak to to samo na Gemini jest za 26zl

---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ----------

Cytat:
Mi tez już przeszkadza. Mam tak posiniaczone nogi od obijania się o wszystko i marzę o powrocie do starego ciała. I nawet mam już czasem dość tych milusich kopniaczków - chwilowo dzidziul drapie mnie w macice, kopie w żebra i na moje oko to ma jednocześnie czkawkę. Dyskoteka...

Godzina siedzenia w necie i mam koszule porodowe eeeeeeh
Z kosmetykami dla bacha czekam do pn, może na szkole rodzenia coś podpowiedza, bo póki co położna wysłała nam linka do bloga SROKAO i wszystko, co tam sprawdzałam to straszny kibel. Oszaleć idzie.
Ja u srokao spędziłam dobre 3 dni... Oglądałam filmiki ze szkół rodzenia jak pielęgnować dziecko + czytałam jakieś artykuły i szukałam kosmetyków... Można nabawić się jakieś choroby psychicznej przy tej zabawie, bo co artykuł to opinia... Powodzenia kochana

Stary 2021-01-06, 22:08   #289
Fufka
Zakorzenienie

Justyna ten lekarz to pojęcia nie ma jak mierzyć ciśnienie może na następnej wizycie powinnaś mu zaproponować, żeby najpierw zmierzyć ciśnienie, a potem zacząć badania. U mnie jest tak, że pielęgniarki w rejestracji mierzą, trzeba wypełnić covid ankietę, a potem pomiar.

Dzięki za przypomnienie o tej buteleczce. Słyszałam o niej, ale nie wiedziałam kiedy i jak się ją stosuje. Dobrze, że jeszcze będę robić jakieś zamówienia tylko muszę ją wpisać na listę.

Właśnie dzisiaj się zastanawiałam ile złotych zaoszczędziłam robiąc zakupy na Gemini, myślę że spokojnie 100 zł. Masakra, żal mi trochę, bo mogłabym zrobić zakupy lokalnie i nie przewozić towaru z drugiego końca Polski, ale to jest sporo pieniędzy. Zaoszczędzić na każdej rzeczy tak 3 czy 5 zł i się uzbiera.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-01-06, 23:08   #290
pani_smith
Zakorzenienie

Poddaje się na dziś, coś tam zamówiłam, ale mam wrażenie że to jakiś pryszcz a nie zakupy. Koszule do porodu, podkłady, majty, lanolinę...
Na pocieszenie chciałam zamówić jakiś kocyk, ale mózg mi paruje i nie mam już ochoty grzebać i rozmkniać czy potrzebuję duże czy małe waciki. Dzieci są trudne w obsłudze.

wróciłam
Stary 2021-01-07, 07:04   #291
Fufka
Zakorzenienie

Cytat:
Poddaje się na dziś, coś tam zamówiłam, ale mam wrażenie że to jakiś pryszcz a nie zakupy. Koszule do porodu, podkłady, majty, lanolinę...
Na pocieszenie chciałam zamówić jakiś kocyk, ale mózg mi paruje i nie mam już ochoty grzebać i rozmkniać czy potrzebuję duże czy małe waciki. Dzieci są trudne w obsłudze.
Spokojnie, powiem ci, że też tak miałam. Na początku grudnia zrobiłam rekonesans, przytłoczyło mnie to, ale dało jakoś wstępny obraz. Odstawiłam zakupy na i jakoś czas i teraz poszło dość sprawnie, co nie znaczy, że w poszukiwaniu koszuli na kilka dni spędziłam dobrych kilka godzin ale dzięki temu wiem, że są też zwykłe pidżamy do karmienia i ze 2 takie sobie kupię. Niedługo mają być też koszule do karmienia w Lidlu. A i jakiś czas temu były pidżamy, kupiłam sobie, spokojnie można w nich karmić, są odsłaniane, widzę że jeszcze jakieś pojedyncze egzemplarze są na sklepie.

Dzisiaj idę na miasto, czyli pojadę do szkoły rodzenia się podpisać i odebrać niebieską reklamówkę, zajdę też do kilku sh. Byłam podekscytowana tym, ale teraz coraz mniej mi się chce

Stary 2021-01-07, 07:33   #292
Bazille
Raczkowanie

Cytat:
Weszłam sobie na pierwszą stronę i widzę, ile ma termin na pierwszy tydzień marca! Wow, toż to prawie już

Stokrotka, Bazille, Roma, Aga_fe, AnnLady - podekscytowane?
Ja mam termin na 31/03 wiec praktycznie miesiac po Was i dalej czuje jeszcze to, że "na wszystko mam czas", ale widzę że u Was to już konkretnie.

Co u Aga_fe w ogóle? Ja przeopczylam, czy nie udziela się ostatnio?
Taa! Ja tak sobie mówię, żeby dotrwać do 36 tyg i wtedy niech się dzieje wola boża ja czuję, że po 20 lutym coś się zacznie
Cieszę się, że wzięłam się za to pranie w grudniu, bo teraz już siły coraz gorsze. Nawet wczoraj schodziłam po schodach i tak mnie coś zabolało na wysokości pipki od środka, że musiałam przystanąć na chwilę i bałam się zrobić krok. Ale powoli to "rozeszlam", powrót do góry nie należał do lekkich. Nic więcej się nie działo, widocznie jakiś mięsień nie zaskoczyl dobrze..
Wczoraj pojechałam do sklepu z zamiarem kupienia ostatnich rzeczy, bo przedłużyli nam lockdown do 31.01 i kto wie co będzie dalej, a dwa wolę żeby już było w domu. No, ale wyszłam ze sklepu bez smoczków, butelki i mleka. Dużo było wykupione. Ale pieluchy, podkłady, podpaski (moje wielkie zdziwienie, bo była polska bella mama, to wzięłam sobie dodatkowo), waciki, wkładki laktacyjne z Nuka, żel Hipp, oliwka i krem do buzki.
Jestem już w 95 procentach gotowa wczoraj jeszcze wózek "poszedł" do pralki, muszę tylko ręcznie przeprać to czego nie da się ściągnąć.

Bazille jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-07, 07:37   #293
Persefonia
Rozeznanie

Przyszłam się pożalić , normalnie rok nam się znowu zaczyna kolorowo . Wczoraj Tz sprawdzał papiery i okazało się że mamy do zapłacenia do jutra , druga ratę OC , zero przygotowania po świętach przed wypłata pustki a tu tysiąc zloty do opłaty . Ja nie wiem jak ja o tym zapomniałam , byłam przekonana że druga rata dopiero w marcu 🤦🏻☠♀️ , mało tego starsza córka ma zatrzymanie moczu . Czekam na telefon od lekarza , ale wczoraj załatwiła się tylko dwa razy a ostatni raz o 16 i do tej pory nic 🤬 jeszcze dziecko w brzuchu stało się jakoś mało leniwe

Persefonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-07, 07:56   #294
Bazille
Raczkowanie

Cytat:
Ok, dzięki, to już wiem który!

A planujesz brać od razu czy jeszcze potwierdzić u niego?
Z ciekawości, jest różnica między polskimi pielęgniarkami a niemieckii? Zawsze wyobrażam sobie taką typową niemiecką pielęgniarkę jak z filmow powojennych, niemilą i konkretną Oczywiście wiem, stereotyp - ale ciekawa jestem tak czy siak

Aaaa, ok, to już rozumiem! Muszę w takim razie zapytać położnej, co mi tu poleca.
O, to ciekawe, że tak szybko Ci leci Jak tam się w ogole TŻ czuje? Kiedy nast test?

Ojj, straaasznie się cieszę i nie mogę doczekać już!!

No ciekawe, kiedy Majeczka zdecyduje się przywitać świat

Mój TŻ też rozumie chyba masaż krocza tylko w jeden sposob. Pytam się go, czy mi wymasuje krocze, mówię, że to wewnętrznie też się masuje. On do mnie, że jak to się robi. Mówię mu,że filmik mu potem pokażę. Jego reakcja - "O, jakieś porno włączysz?"
Nie będę kombinować, wzięłam. Mój gin jest ostrożny i myślę, że nie dał bez przyczyny. Tylko poprostu poraz pierwszy miał chyba gorszy dzień w trakcie mojej wizyty i ciężko się rozmawiało.
Powiem Ci, że on ma 2 Niemki i jedna jest tak jak piszesz, nieprzyjemna nie przepadam za nią i drugą miłą - ostatnio mnie "obsługiwała", no i Polkę i ona jest najfajniejsza, choć średnio jej idzie pobieranie krwi
Zaś np w czasie wielokrotnych wizyt czy pobytów w szpitalu z Małą, mamy różne przeżycia z pielęgniarkami. Ale to raczej tak jak wszędzie.
Masaż krocza tak mnie rozbawił, że cały dzień miałam ubaw

---------- Dopisano o 08:51 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ----------

Cytat:
Przyszłam się pożalić , normalnie rok nam się znowu zaczyna kolorowo . Wczoraj Tz sprawdzał papiery i okazało się że mamy do zapłacenia do jutra , druga ratę OC , zero przygotowania po świętach przed wypłata pustki a tu tysiąc zloty do opłaty . Ja nie wiem jak ja o tym zapomniałam , byłam przekonana że druga rata dopiero w marcu 🤦🏻♀️ , mało tego starsza córka ma zatrzymanie moczu . Czekam na telefon od lekarza , ale wczoraj załatwiła się tylko dwa razy a ostatni raz o 16 i do tej pory nic 🤬 jeszcze dziecko w brzuchu stało się jakoś mało leniwe

Współczuję "niespodzianki" z OC, ale szczęście w nieszczęściu, że dopatrzylas, bo jeden dzień spóźnienia i 5000zl kary. Nie szczypią się z tym wcale, nawet jak wina leży po stronie firmy ub. Kuzyn przegapił kilka dni i kara, kolega dzwonił do ubezpieczyciela i się upewniał daty (nie pamiętam szczegółów) i facet wprowadził go w błąd, zapłacił jeden dzień później i dostał karę 5000zl,poszedl z tym do prawnika i zredukowali to do 1000zl.
Także powodzenia, oby udało się to ogarnąć.
I dużo zdrówka dla Córci, oby mocz się rozruszał. I wszystko wróciło do normy.

---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ----------

Cytat:
Właśnie wróciłam ze sklepu... Dacie wiarę że dostałam zkę od gościa za to że staję samochodem na miejscu dla rodzin i kobiet w ciąży? Zaparkowałam na miejscu, nagle podchodzi do mnie koleś zaczyna mi pukać w okno i coś się drze... Odsuwam szybę a ten czy ja ślepa jestem i nie widzę dla kogo to jest miejsce i że jego żona jest w 6 miesiącu i że jej ciężko, lekko odepchnął go otwierając drzwi wysiadłam prezentując w pełnej okazałości Milutka i mówię grzecznie ale na tyle głośno żeby gapie mieli co komentować że doskonale widzę dla kogo jest to miejsce i że w 8 miesiącu tym bardziej lekko nie jest... Noooo takiego buraka to ja dawno nie widziałam w sklepie już ich nie widziałam więc albo wybrali inny sklep albo przełożyli zakupy

Koleś chyba spłonął ze wstydu i bardzo dobrze! Takim to jeszcze widły w tylek, żeby szybciej się ogarniali z uciekaniem. Wrr nie znoszę takich madralinskich, co tylko z mordą o swoje, a na innych nawet nie popatrzą, zanim otworzą ta bezmyślną buzje.

Edytowane przez Bazille
Czas edycji: 2021-01-07 o 07:44
Bazille jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-07, 09:22   #295
Justysia2203
Wtajemniczenie

Dzień dobry
Ja dziś się obudziłam i uznałam że muszle laktacyjne są mi niezbędne więc kolejny produkt trafił do koszyka

---------- Dopisano o 10:17 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ----------

Cytat:
Justyna ten lekarz to pojęcia nie ma jak mierzyć ciśnienie może na następnej wizycie powinnaś mu zaproponować, żeby najpierw zmierzyć ciśnienie, a potem zacząć badania. U mnie jest tak, że pielęgniarki w rejestracji mierzą, trzeba wypełnić covid ankietę, a potem pomiar.

Dzięki za przypomnienie o tej buteleczce. Słyszałam o niej, ale nie wiedziałam kiedy i jak się ją stosuje. Dobrze, że jeszcze będę robić jakieś zamówienia tylko muszę ją wpisać na listę.

Właśnie dzisiaj się zastanawiałam ile złotych zaoszczędziłam robiąc zakupy na Gemini, myślę że spokojnie 100 zł. Masakra, żal mi trochę, bo mogłabym zrobić zakupy lokalnie i nie przewozić towaru z drugiego końca Polski, ale to jest sporo pieniędzy. Zaoszczędzić na każdej rzeczy tak 3 czy 5 zł i się uzbiera.

Ja się go boje no on przyjmuje o takich godzinach w gabinecie że jest sam z personelu raz byłam u niego w szpitalu to pierwsze pielęgniarka zbadała ciśnienie i wzięła mocz do badania, później położna podłączyła mnie do KTG i ciśnieniomierza i dopiero później szłam do niego na USG i konsultacje i tam wszystko było elegancko
Ja jak patrzę na moje zamówienie na Gemini to też sporo zaoszczędzę... przynajmniej 100€

---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ----------

Cytat:
Ja waciki mam duże (do kąpieli na sucho i do przemywania przy zmianie pieluchy) ale dokupię też małe albo będę przecinać bo po co do przemywania oczek duże?

Stary 2021-01-07, 09:31   #296
Fufka
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień dobry
Ja dziś się obudziłam i uznałam że muszle laktacyjne są mi niezbędne więc kolejny produkt trafił do koszyka

---------- Dopisano o 10:17 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ----------

Ja się go boje no on przyjmuje o takich godzinach w gabinecie że jest sam z personelu raz byłam u niego w szpitalu to pierwsze pielęgniarka zbadała ciśnienie i wzięła mocz do badania, później położna podłączyła mnie do KTG i ciśnieniomierza i dopiero później szłam do niego na USG i konsultacje i tam wszystko było elegancko
Ja jak patrzę na moje zamówienie na Gemini to też sporo zaoszczędzę... przynajmniej 100€

---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ----------

Ja waciki mam duże (do kąpieli na sucho i do przemywania przy zmianie pieluchy) ale dokupię też małe albo będę przecinać bo po co do przemywania oczek duże?

Małe kompresy do mycia oczek kupiłam zwykłe i jałowe, bo na różnych stronach różnie pisali mam też takie bawełniane płatki z babydream i chyba zrobię kilka szmatek/płatków wielorazowych.

Stary 2021-01-07, 09:54   #297
Justysia2203
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Bazille Pokaż wiadomość
Taa! Ja tak sobie mówię, żeby dotrwać do 36 tyg i wtedy niech się dzieje wola boża ja czuję, że po 20 lutym coś się zacznie
Cieszę się, że wzięłam się za to pranie w grudniu, bo teraz już siły coraz gorsze. Nawet wczoraj schodziłam po schodach i tak mnie coś zabolało na wysokości pipki od środka, że musiałam przystanąć na chwilę i bałam się zrobić krok. Ale powoli to "rozeszlam", powrót do góry nie należał do lekkich. Nic więcej się nie działo, widocznie jakiś mięsień nie zaskoczyl dobrze..
Wczoraj pojechałam do sklepu z zamiarem kupienia ostatnich rzeczy, bo przedłużyli nam lockdown do 31.01 i kto wie co będzie dalej, a dwa wolę żeby już było w domu. No, ale wyszłam ze sklepu bez smoczków, butelki i mleka. Dużo było wykupione. Ale pieluchy, podkłady, podpaski (moje wielkie zdziwienie, bo była polska bella mama, to wzięłam sobie dodatkowo), waciki, wkładki laktacyjne z Nuka, żel Hipp, oliwka i krem do buzki.
Jestem już w 95 procentach gotowa wczoraj jeszcze wózek "poszedł" do pralki, muszę tylko ręcznie przeprać to czego nie da się ściągnąć.

Może dzidzia nacisnęła na jakiś nerw albo spojenie łonowe? Mnie tak czasem zaboli właśnie spojenie...
Też chcę być tak przygotowana do porodu
Udało Ci się zdjąć wszystkie elementy? My wypraliśmy fotelik ale to rozebrać to była masakra... Ale gondoli nie mamy już jak rozebrać i nie wiem jak to wyprać

---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ----------

Cytat:
Przyszłam się pożalić , normalnie rok nam się znowu zaczyna kolorowo . Wczoraj Tz sprawdzał papiery i okazało się że mamy do zapłacenia do jutra , druga ratę OC , zero przygotowania po świętach przed wypłata pustki a tu tysiąc zloty do opłaty . Ja nie wiem jak ja o tym zapomniałam , byłam przekonana że druga rata dopiero w marcu 🤦🏻♀️ , mało tego starsza córka ma zatrzymanie moczu . Czekam na telefon od lekarza , ale wczoraj załatwiła się tylko dwa razy a ostatni raz o 16 i do tej pory nic 🤬 jeszcze dziecko w brzuchu stało się jakoś mało leniwe

Ehhh może zadzwoń do towarzystwa i poproś o przesunięcie płatności?
A lekarz kiedy ma dzwonić?
Trzymaj się

---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ----------

Cytat:
Napisane przez Bazille Pokaż wiadomość
Nie będę kombinować, wzięłam. Mój gin jest ostrożny i myślę, że nie dał bez przyczyny. Tylko poprostu poraz pierwszy miał chyba gorszy dzień w trakcie mojej wizyty i ciężko się rozmawiało.
Powiem Ci, że on ma 2 Niemki i jedna jest tak jak piszesz, nieprzyjemna nie przepadam za nią i drugą miłą - ostatnio mnie "obsługiwała", no i Polkę i ona jest najfajniejsza, choć średnio jej idzie pobieranie krwi
Zaś np w czasie wielokrotnych wizyt czy pobytów w szpitalu z Małą, mamy różne przeżycia z pielęgniarkami. Ale to raczej tak jak wszędzie.
Masaż krocza tak mnie rozbawił, że cały dzień miałam ubaw

---------- Dopisano o 08:51 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ----------

Współczuję "niespodzianki" z OC, ale szczęście w nieszczęściu, że dopatrzylas, bo jeden dzień spóźnienia i 5000zl kary. Nie szczypią się z tym wcale, nawet jak wina leży po stronie firmy ub. Kuzyn przegapił kilka dni i kara, kolega dzwonił do ubezpieczyciela i się upewniał daty (nie pamiętam szczegółów) i facet wprowadził go w błąd, zapłacił jeden dzień później i dostał karę 5000zl,poszedl z tym do prawnika i zredukowali to do 1000zl.
Także powodzenia, oby udało się to ogarnąć.
I dużo zdrówka dla Córci, oby mocz się rozruszał. I wszystko wróciło do normy.

---------- Dopisano o 08:56 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ----------

Koleś chyba spłonął ze wstydu i bardzo dobrze! Takim to jeszcze widły w tylek, żeby szybciej się ogarniali z uciekaniem. Wrr nie znoszę takich madralinskich, co tylko z mordą o swoje, a na innych nawet nie popatrzą, zanim otworzą ta bezmyślną buzje.

Wiesz czasem widzę że stają na tych miejscach jak chcą, nie patrzą że to miejsce dla rodzin i ciężarnych i czasem się ciśnie na język parę słów jak podjeżdża sam gość no ale może przyjechał po partnerkę... No ale żeby naskoczyć na kobietę? W I trymestrze nie widać że jest w ciąży ale może słabo się czuję...
Niemniej burak i tyle, dumna jestem z siebie że utarłam mu nosa może drugim razem pomyśli zanim otworzy gębę....

---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ----------

Cytat:
Małe kompresy do mycia oczek kupiłam zwykłe i jałowe, bo na różnych stronach różnie pisali mam też takie bawełniane płatki z babydream i chyba zrobię kilka szmatek/płatków wielorazowych.

A te kompresy nie będą za szorstkie?

Stary 2021-01-07, 09:55   #298
Persefonia
Rozeznanie

Płatność miałam do 6 stycznia i wczoraj odrazu zapłaciliśmy , więc mam nadzieję że nie poniesiemy konsekwencji . Córka o 9:20 oddała marne 25ml więc poleciałam oddać na posiew . Z lekarka rozmawiałam , dostała leki , ale jak do 18 nie zrobi to szpital , skierowanie już dostaliśmy . Najgorzej że ona mówi że jej to nie boli tylko że nie ma 🤦🏻☠♀️🤦🏻☠♀️

Persefonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-07, 09:59   #299
Justysia2203
Wtajemniczenie

Cytat:
Płatność miałam do 6 stycznia i wczoraj odrazu zapłaciliśmy , więc mam nadzieję że nie poniesiemy konsekwencji . Córka o 9:20 oddała marne 25ml więc poleciałam oddać na posiew . Z lekarka rozmawiałam , dostała leki , ale jak do 18 nie zrobi to szpital , skierowanie już dostaliśmy . Najgorzej że ona mówi że jej to nie boli tylko że nie ma 🤦🏻♀️🤦🏻♀️

Zawsze liczy się termin płatności, możesz im dla pewności wysłać potwierdzenie zapłaty
Dawaj znać co z córką. Na pewno będzie wszystko ok

Stary 2021-01-07, 10:09   #300
aaska92
Zadomowienie

Cytat:
Płatność miałam do 6 stycznia i wczoraj odrazu zapłaciliśmy , więc mam nadzieję że nie poniesiemy konsekwencji . Córka o 9:20 oddała marne 25ml więc poleciałam oddać na posiew . Z lekarka rozmawiałam , dostała leki , ale jak do 18 nie zrobi to szpital , skierowanie już dostaliśmy . Najgorzej że ona mówi że jej to nie boli tylko że nie ma 🤦🏻♀️🤦🏻♀️

Trzymam kciuki za wyniki i zdrówka dla coreczki. Współczuję tylu stresów teraz

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości