|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#271 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 14
Cytat:
Nikt nie pyta czy teraz zle robi rzad czy nie. Limonka porownala liczby zgonow od poczatku pandemii na milion mieszkancow w dwoch krajach, sugerujac, ze podejscie ''mamy wywalone'' daje takie same rezultaty jak w Wielkiej Brytanii. No nie daje takich samych rezultatow, bo ich nie da sie tak 1 do 1 porownac tylko na podstawie liczby smierci per 1 mln capita. Jak ja slysze mowisz cos tam, bo Polska taka zla, to mi sie slabo robi na poziom argumentacji, serio. Ja w ogole nic nie mam wspolnego z Wielka Brytania, wtf. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Rozeznanie
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;89021846]Wez kasiunia czep sie kogos innego, bo akurat nie trafilas, jak nie umiesz czytac ze zrozumieniem, to nie moja wina.
Nikt nie pyta czy teraz zle robi rzad czy nie. Limonka porownala liczby zgonow od poczatku pandemii na milion mieszkancow w dwoch krajach, sugerujac, ze podejscie ''mamy wywalone'' daje takie same rezultaty jak w Wielkiej Brytanii. No nie daje takich samych rezultatow, bo ich nie da sie tak 1 do 1 porownac tylko na podstawie liczby smierci per 1 mln capita. Jak ja slysze mowisz cos tam, bo Polska taka zla, to mi sie slabo robi na poziom argumentacji, serio. Ja w ogole nic nie mam wspolnego z Wielka Brytania, wtf.[/QUOTE] Tylko statystyki od poczatku pandemii maja sens, co innego chcialabys porownywac? Dane tylko z zeszlego tygodnia? W perspektywie długoterminowej liczy się efekt całościowy. Anglia i Polska nie leżą na roznych planetach ani dwóch różnych krańcach globu, wirus dotarl do obu krajow mniej wiecej w tym samym czasie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
Zakorzenienie
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;89021846]Wez kasiunia czep sie kogos innego, bo akurat nie trafilas, jak nie umiesz czytac ze zrozumieniem, to nie moja wina.
Nikt nie pyta czy teraz zle robi rzad czy nie. Limonka porownala liczby zgonow od poczatku pandemii na milion mieszkancow w dwoch krajach, sugerujac, ze podejscie ''mamy wywalone'' daje takie same rezultaty jak w Wielkiej Brytanii. No nie daje takich samych rezultatow, bo ich nie da sie tak 1 do 1 porownac tylko na podstawie liczby smierci per 1 mln capita. Jak ja slysze mowisz cos tam, bo Polska taka zla, to mi sie slabo robi na poziom argumentacji, serio. Ja w ogole nic nie mam wspolnego z Wielka Brytania, wtf.[/QUOTE] Nie czepiam się, weź 3 wdechy i mniej personalnie ![]() No przepraszam bardzo, ale tak brzmią Twoje posty, które kojarza mi się z naszą opozycja - jak pis wprowadza lockdown to krzyki, że bezprawny, jak nic dotykajacego ludzi nie wprowadza to piski, że jak to! ludzie umierają, inne kraje się zamykają a my nie. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#274 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale liczby powyzej 1000 dziennie w Polsce byly dopiero we wrzesniu 2020. W Wielkiej Brytanii w marcu 2020, pod koniec marca. We Wloszech na poczatku marca 2020 (co tez mialo zwiazek z tym, jak duze polaczenia mieli z Chinami, turystyczne itd.) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
Zakorzenienie
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;89021824]Niczego nie probuje wybielac, ale bzdura jest sugerowanie, ze Polska ma tak malo zgonow dlatego, ze podjeto tak dobre decyzje. Albo sugerowanie, ze olewanie lockdownu i noszenia masek przyczynilo sie do niskich liczb smiertelnych.
No nie. Po prostu niektore fakty dzialaly na korzysc Polski, np. to, ze pierwsza fala nie miala prawie miejsca.[/QUOTE]Ja w ogóle nie bronię nikogo, bo w sumie mam to gdzieś. ![]() To była tylko moja odpowiedź na dziwny post pod tytułem "w Londynie to super, a Polacy jak zwykle tacy, śmacy i owacy". Sprawdziłam z ciekawości, nie śledzę info o wirusie w ogóle, więc niespecjalnie mam pole do dyskusji. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ---------- No i tylko to chciałam przekazać tak naprawdę.
![]() |
#276 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Jestem ostatnia osoba, ktora chcialaby gdziekolwiek lockdown. Narzekam caly czas na kraj w ktorym mieszkam, ze lockdown byl za dlugi, ze teraz bedzie pewnie lockdown zamiast lockdownu dla niezaszczepionych, ze byly wybory i nie ma komu rzadzic. Nikt nie widzi tego jak narzekam, tylko mi co chwile ktos pisze, ze idealizuje obce mocarstwa i pluje na Polske. ![]() Moje zdanie jest juz od kilku miesiecy takie, ze jesli czegokolwiek zakazywac gdziekolwiek, to zakazywac tego niezaszczepionym. Niemiecki rzad tego nie zrobil, bo byly wybory. Polski rzad tego nie zrobil, bo boi sie antyszczepionkowcow. W ogole bym sie tym nie interesowala, ale nie jestem naiwna - wiem, ze jak szpitale beda pelne, to lockdown bedzie tak czy siak. I to mnie wkurza, bo szczepienie mialo byc wyjsciem z lockdownow. ---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ---------- Cytat:
Nawet jakis polski minister ostatnio przyznal, ze Polacy maja gen... jak on to nazwal, gen buntu? To jest tylko stwierdzenie faktu. Edytowane przez 742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 Czas edycji: 2021-12-02 o 13:11 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 |
Zakorzenienie
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;89021871]Tak to czytasz, bo tak chcesz to czytac. W ogole sie ostatnio nie wypowiadalam o dzialaniach polskiego rzadu odnosnie pandemii. Ten rzad juz sam sobie wystawia swiadectwo roznymi innymi rzeczami, nie trzeba go krytykowac za pandemie.
Jestem ostatnia osoba, ktora chcialaby gdziekolwiek lockdown. Narzekam caly czas na kraj w ktorym mieszkam, ze lockdown byl za dlugi, ze teraz bedzie pewnie lockdown zamiast lockdownu dla niezaszczepionych, ze byly wybory i nie ma komu rzadzic. Nikt nie widzi tego jak narzekam, tylko mi co chwile ktos pisze, ze idealizuje obce mocarstwa i pluje na Polske. ![]() Moje zdanie jest juz od kilku miesiecy takie, ze jesli czegokolwiek zakazywac gdziekolwiek, to zakazywac tego niezaszczepionym. Niemiecki rzad tego nie zrobil, bo byly wybory. Polski rzad tego nie zrobil, bo boi sie antyszczepow. W ogole bym sie tym nie interesowala, ale nie jestem naiwna - wiem, ze jak szpitale beda pelne, to lockdown bedzie tak czy siak. I to mnie wkurza, bo szczepienie mialo byc wyjsciem z lockdownow.[/QUOTE]No miało być, ale już wychodzi, że to była jedna z wielu bajeczek wszystkich krajów jakie tu przytaczamy. Dlatego ogólnie ciesze się, że polski rzad nic nie robi w tym kierunku. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#278 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A w szpitalach wiekszosc niezaszczepionych te lozka zajmuje. Przeciez tak by nie musialo byc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 | |
BAN stały
|
Cytat:
laska ma w domu 2 osoby z covidem, sama ma objawy, ale nie pójdzie się przetestować, bo nie, tylko z objawami nie wiadomo czego chodzi do pracy (do sklepu!) gdzie ma styczność z masą ludzi. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Czarina Czas edycji: 2021-12-02 o 13:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
Zakorzenienie
|
Byłam dzisiaj z małżem w aptece super-pharm, bo akurat tam zapisał się na trzecią dawkę szczepionki i tak sobie czekam na niego i wchodzi parka z dzieciem na rękach. Oboje bez maseczek, brali jakieś leki na przeziębienie. Facet nagle rzecze do niej, a miałaś jeszcze wziąć ten test na covid dla tej koleżanki i pyta się babka farmaceutki, czy mają. Już ja widzę tę koleżankę. No zeźliłam się.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 17:27 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ---------- [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89021196]Od kiedy astma nie pozwala nosić maski??? ![]() Sent from my SM-G973F using Tapatalk[/QUOTE]Właśnie. Od 11 lat leczę się na astmę, od 11,5 roku maskę nosiłam w pracy. Jedynie na oddelegowaniu, gdy nosiłam jednocześnie maskę chirurgiczną + ffp3 i kombinezon+gogle i cała twarz była oklejona taśmą, to miałam zaostrzenie astmy. Zwykła maska w niczym nie przeszkadza. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#286 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No jakaś działa. Co do maseczek, ja noszę grzecznie, bo już drugi maskowy sezon grypowy a ja bez przeziębień. Jednak jakoś działają, albo⌠magia.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2021-12-02 o 15:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Raczkowanie
|
Znowu niepokojące wieści o szczepionce Pfizera
https://www.israelnationalnews.com/N...ws.aspx/308664 Zresztą wcale nie nowe, z czerwca. Edytowane przez Elliott_2020 Czas edycji: 2021-12-02 o 19:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to magia bo ja wiecznie kaszlę i jeszcze mam trądzik na brodzie i w okolicy ust. Wcześniej bardzo mało chorowałam. Więc (już nawet przyjmując te dowody anegdotyczne) to jest na dwoje babka wróżyła.
![]() |
![]() |
#290 |
Wtajemniczenie
|
Może nie jest to bezpośrednio związane z covidem (a może i jest...) ale kanclerz Austrii zrezygnował ze stanowiska.
https://www.rp.pl/polityka/art191620...och-miesiacach Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#291 |
Zakorzenienie
|
https://www.medonet.pl/koronawirus-p...,56851703.html
Najnowsze badanie na temat amantadyny i co? Ciekawe czy Horbany i Simony odszczekają Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez robcia Czas edycji: 2021-12-02 o 20:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciekawe czy chociaż osoby w tym wątku odszczekają cokolwiek. ![]() Wiadomo, że nie mam na myśli odszczekiwania zrównoważonych opinii, tylko tego strasznego zacietrzewienia. (Trochę co prawda wcześnie na ostateczne wnioski, ale jednak należy się nad tą amantadyną pochylić.) I oby nie trzeba było odszczekiwać hejtu na nas jako antyszczepionkowców. Tego wszystkim życzę z okazji zbliżających się świąt. ![]()
![]() |
![]() |
#293 | |
BAN stały
|
Cytat:
U mnie w pracy w poniedziałek przyszedł smarkajacy i kichajacy kolega, od progu chwalący się że w poprzednim tygodniu miał bliski kontakt z osobą chora na Covid, ale on przetestować się nie pójdzie, bo to na pewno nie to, do lekarza też nie pójdzie, bo L4 to on nie chce żeby premii miesięcznej nie stracić bo to koniec miesiąca, urlopu nie weźmie bo ten ostatni tydzień co mu został to potrzebuje na wyjazd w grudniu na narty, a i jeszcze chłopaków na piwo do pubu wyciągał, wszyscy chętnie poszli Ludzie już się tego nie boją, przynajmniej u mnie w otoczeniu, w dupie to mają W mojej pracy wcześniej tradycją były imprezy w lokalu i integracyjne w okresie świątecznym, w tym roku przez Covid nie będzie, to sami organizują w dużym domu kolegi , tak że 100 osób będzie, z 2 oddziałów, w tamtym roku też był taki pomysł, ale się bali ( nie covida, tylko tego że sąsiedzi policję wezwą bo to nielegalne,) w tym roku się nie boją już Edytowane przez myszka197 Czas edycji: 2021-12-03 o 02:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tyle co w sklepie i czasem jak pójdę do przychodni, apteki czy urzędu, czy na chwile muszę wejść do jakiejś firmy. To nie wiem od czego miałabym mieć pogorszenie czegokolwiek, przecież to jakieś krótkie okresy czasu, dużo więcej czasu spędzam teraz (jak zwykle w zimne pory roku) z twarzą w szaliku czy buffie jak idę gdzieś czy po prostu na długie spacery chodzimy. A nie będę ściemniać ze piorę/zmieniam szaliki po każdym użyciu, raz na dobę, czy nawet raz w tygodniu. Tak mi się wydaje ze szalik sobie piorę tak co 2-3 tygodnie. ![]() Ty z tego co pamietam z Twoich wpisów tez wszędzie się wozisz własnym samochodem, wiec podejrzewam ze podobna ilość czasu albo i jeszcze mniej. Może w takich przypadkach warto sprawdzić co się właściwie dzieje w organizmie, może jest w migdałach, zatokach, zębach czy gdzieś, jakiś przewlekły stan zapalny i sieje bakteriami. I mam osobiście nadzieje, ze nawyk dobrowolnego i odpowiedzialnego noszenia maseczek w przychodniach, aptekach i zakładania jej z własnej woli jak się jest przeziębionym a wychodzi do ludzi, zostanie już na zawsze. No jak w Hongkongu czy innym cywilizowanym Tokio. ![]()
![]() |
![]() |
#295 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No popatrz, nie wpadłam na to, żeby się przebadać. ![]() ![]() Spędzam w masce dużo czasu niestety. Wyjdzie pewnie 4 godziny dziennie minimum. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#297 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 | |
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
Przy standardowym noszeniu nie zauważyłam, żeby maseczka wpływała na skórę jakoś szczególnie negatywnie, a w okresie jesienno zimowym fakt, dochodzą szaliki, kolnierz kurtki etc. i też nie będę ściemniać że codziennie mam nowy szalik ![]()
![]() |
![]() |
#299 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To był sarkazm, oczywiście, że się przebadałam. I na skórę, i na kaszel. Niestety moje inne schorzenia się najprawdopodobniej na to nakładają i stąd taki efekt. Nie mam problemu z noszeniem maseczek jednorazowych, gdybym była chora i musiała wyjść do sklepu czy do lekarza, super sprawa. I jakby to się przyjęło, to zdecydowanie jestem w stanie poświęcić swój komfort na taką chwilę. Przez tydzień czy dwa nie doszłoby też do takiej eskalacji problemu. W pandemii też zresztą grzecznie noszę, ale moja skóra płacze. Tak tylko zwracam uwagę, że różnie z maskami bywa.
![]() |
![]() |
#300 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:26.