|
|||||||
| Notka |
|
| Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#271 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: TANIE LINIE LOTNICZE- adresy, promocje, wrażenia
Ajj, ale się na te tanie loty napaliłam z przyjaciółką ;dd ale 14latki i nie mamy z kim. :d Rodziców namawiać? xD To napradę fajna opcja takie tanie bilety, mój brat był w Szwecjii z dziewczyną za chyba 20 zł w jedną stronę, coś takiego ;D ja bym chciała odwiedzić Skandynawię, Szwecję albo Norwegię, bo jakoś nigdy nie było okazji...
|
|
|
|
|
#272 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny pomozcie,
jutro lece rayan air i juz wczesniej wydrukowalam karte pokladowa.teraz widze ze wydrukowala mi sie ona o wiele mniejsza niz mialam wczesniej,zachowalam jedna mniejsza a druga kopie powiekszylam i wydrukowalam.myslice ze to ma jakies znaczenie? i czy jak lece ze z londynu to musi byc karta pokladowa po ang czy nic sie nie stanie jak bedzie po pol? |
|
|
|
|
#273 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Karta pokladowa moze byc i po chinsku, dla nich to nie jest istotne
|
|
|
|
#274 |
|
BAN stały
|
Może coś taniego do Barcelony macie i sprawdzonego
|
|
|
|
|
#275 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#276 |
|
Zakorzenienie
|
Ale o co chodzi?O nocleg czy przewożnika?
|
|
#277 |
|
Wtajemniczenie
|
Jestem po 4lotach Ryanairem. Dwa pierwsze ok. standardowa odprawa i normalna obsługa. Lot z Fezu miałam opóźniony o 2h, ogłoszono to 10min po planowanym oficjalnym zamknięciu bramek (nie wiem co spowodowało opóźnienia wylotów z Europy), jako że kolejny lot z Niemiec miałam mieć 2,5h po lądowaniu z Fezu istniała duża szansa, że nie zdążę i będzie trzeba kombinować powrót z Niemiec do Polski
Na szczęście się udało (ustawiłam się pierwsza w kolejce przy bramce, siadłam zaraz przy wyjściu, wysiadłam jako jedna z pierwszych i jako jedna z pierwszych byłam w kolejce odprawy po lądowaniu) Uratował nas też brak bagaży rejestrowych i opóźnienie 20min lotu do Polski, bo tylko przebiegliśmy od odprawy do odprawy. Natomiast lecieli z nami ludzie, którzy mieli rejestrowy i musieli czekać, aż wrzucą bagaże na taśmy i potem iść je odprawić i tu cyrk (zgodny z regulaminem linii)...odprawa rejestrowych bagaży już była zamknięta, więc musieli zapłacić po 35e za walizkę jako nadprogramowy podręczny i wywalono im wszystkie prezenty i niewymiarowe rzeczy a potem i tak stewardessa kazała im to znieść na dół do luku bagażowego Ogólnie ma to sens, ale wystarczyła odrobina ludzkiego zrozumienia i podrzucenie tych tobołów do luku. Dosłownie spóźnili sie 10min i nie pomogły tłumaczenia że ich poprzedni lot był opóźniony.Pan z Ryanaira profesjonalnie powiedział "trzeba być 2h przed odlotem, życzę miłego lotu". Tego dnia większość lotów była opóźniona, stewardessy pospieszały ludzi (swoją drogą krew zalewa jak się patrzy na gramolenie się pasażerów) wpychały klamoty na siłę, normalnie jazda na całego.
|
|
|
|
|
#278 |
|
Raczkowanie
|
ja w lipcu leciałam liniami wizzair z Katowic do Barcelony, lot opozniony jakos godzinke, dało sie przezyc. ale w drodze powrotnej - masakra. lot z Barcelony do Katowic mielismy miec gdzies po 14, a wylecielismy dopiero o 20, a przyczyna tego bylo wykrycie awarii w Katowicach. coś nie tak bylo ze skrzydłem i musieli spawac.. nie powiem, nie milo lata sie samolotem , ktory mial awarie. i problemy przy ladowaniu w Katowicach, ale to przez złe warunki pogodowe. pomijajac `przygody` jestem zadowolona z tych lini. porzadek w samolocie, mila obsluga mowiaca w jezyku polskim i angielskim. napewno jeszcze będe korzystac z tych lini
|
|
|
|
|
#279 | |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Cytat:
Wizzair ma w dupie klientów, dlatego warto walczyć o takie odszkodowania- szczególnie w sytuacji, gdy np zabrakło miejsc na pokładzie lub samolot nie przyleciał (to drugie się zdarza często, bo mają mniej maszyn niż powinni). Chore jest też wyprzedawanie większej ilości miejsc niż jest w samolocie- ale to już bardziej przypadłość Ryanaira. Ja tymi obiema liniami zwiedziłam pół Europy- nie powiem, bym kochała jakąś szczególnie. A już najgorsze są loty Polska-Anglia i Włochy-Francja. |
|
|
|
|
|
#280 |
|
Zakorzenienie
|
A mi się jeszcze nie zdarzyło,żeby było więcej pasażerów niż miejsc, ale odbyłam w sumie kilka lotów to nie ma się czym za bradzo chwalić
...W tej chwili się zastanwaiam co w takiej sytuacji-zamykają drzwi przed nosem?
|
|
#281 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
mi się też nie zdarzyło, ale już leciałam samolotem, w którym upychano pasażerów na miejscach dla stewardes, a kilka osób musiało zostać
![]() szczególnie w okresie świątecznym łatwo trafić na takie coś. Obłożone są też loty z Polski do Wielkiej Brytanii. Linie sprzedają więcej biletów, bo szczególnie te tanie bilety są często nie wykorzystane (kiedyś były w Ryanairze naprawdę duże promocje i bilety za np 10gr). W takiej sytuacji linia lotnicza musi ci wypłacić odszkodowanie(minimum 400euro, zależy od ilości kilometrów), załatwić następny lot, posiłek oraz nocleg, jeśli musisz czekać więcej niż 1 dzień. Wizzair i Ryanair wykorzystują sytuację, że wielu ludzi o tym nie wie. Słyszałam, że raz zamiast normalnego obiadu w restauracji, ludzie dostali wafelek i soczek... I jeszcze się cieszyli, że linia tak o nich dba... Nie dajcie się wykorzystywać- ustawy dokładnie regulują co linie mają robić, niedostosowanie się do prawa może skończyć się nawet odebraniem koncesji na loty w danym kraju. A niedługo, od stycznia 2011, reklamować będzie można także opóźnienia w pkp już teraz, jak tlk ma opóźnienie powyżej 4h, jak złożycie reklamację do pkp intercity, to dostaniecie vouchery na bilety, ale od stycznia będą wam zwracać 50% ceny biletu. Może wreszcie kolej zacznie jeździć, jak należy---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- aaa... i jeszcze jedna sytuacja: gdy lądujecie na innym lotnisku niż miałyście- linia lotnicza musi wam załatwić transport na lotnisko docelowe. |
|
|
|
|
#282 |
|
Raczkowanie
|
Witam!
Zrobiłam wczoraj rezerwację na lot do Doncaster, od razu wpłaciłam pieniądze i mam status - wstrzymano. Czy to oznacza, że pieniądze jeszcze nie wpłynęły do nich na konto? A i drugie pytanie odnośnie bagażu. Bo w regulaminie jest napisane o jakimś bagażu rejestrowym. Czyli lecę do Anglii biorę bagaż podręczny i chce wziąć walizkę to za nią muszę dodatkowo dopłacać? Będę bardzo wdzięczna gdy ktoś mi odpowie!
|
|
#283 |
|
Raczkowanie
|
No lecę Wizz Airem i okazało się, że muszę dopłacić
Można wziąć 6sztuk bagażu i jeden może mieć do 32kg W cenę biletu wliczone jest tylko 10kg bagażu podręcznego
|
|
#284 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#285 |
|
Raczkowanie
|
Cześć wszystkim
w połowie lipca chcę lecieć do Polski i sprawdzam przez ostatnie tyg. ceny i sa one tak 27 i 36 funtow bez podatku, to te najtańsze i nie wiem co robić, bo jest nas czworo i to niestety mimo wszystko drogo wychodzi i sie tak zastanawiam czy poczekać czy zabukować niby jeszcze 4 m-ce i mogą spaść ceny, ale z drugiej strony to wakacje i czy czasem nie zdrożeja:/ nie wiem co robic, może Wy macie jakieś doświadczenie w bukowaniu biletow na wakacje, co o tym sądzicie?? dzieki za odpowiedź.
|
|
|
|
|
#286 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#287 |
|
Raczkowanie
|
Chcemy lecie tak w połowie lipca 14 albo 17, czas wakacji i właśnie dlatego nie wiem jak to bywa z tymi wakacjami, bo o tej porze jeszcze nie latałam i co radzisz??
|
|
|
|
|
#288 |
|
Raczkowanie
|
No o to mi właśnie chodziło tylko może niezrozumiale napisałam
|
|
#289 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam pytanie dotyczące Ryanair lub innej taniej linii lotniczej.
Otóż byłam w sobotę w biurze podróży sprawdzić bilety z Ryanair do Pizy na maj. Promocji już nie było (wcześniej 24zł w 1 stronę), ale bilety kosztowały 90 coś w 1 stronę. Więc chciałam wstępnie zobaczyć ile to wyjdzie w 2 strony i powiedziano mi że ponad 400 zł . Więc powiedzcie mi jak to jest ,że niektórzy mówią ,że kupili bilet za 30 np ? Chodzi o to ,że sam bilet bez żadnych opłat ? Kurcze w ogóle się na tym nie znam. : P A i jeszcze Ryanair ma lotniska oddalone od głownych miast. Jest jakies bezposrednie polaczenie do wiekszego miasta jak Mediolan czy Paryż ? I ile mniej wiecej kosztuje ? Z góry dzieki za odp :_) |
|
|
|
|
#290 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wejdź na str Ryanair i sama poszukaj połączeń i ich cen to nic trudnego! wtedy dopasujesz sobie wszystko, otóż ceny zależą od kierunków, lotnisk wylotu, dni tygodnia itp itd są bilety za 24zł np 7i17 maja z krakowa Edytowane przez dorka1980 Czas edycji: 2011-03-21 o 17:37 |
|
|
|
|
|
#291 |
|
Zakorzenienie
|
tak tak rozumiem
![]() A rezerwowałaś może bilety z http://www.ryanair.com/ ? I tam jak już wybieram termin to cena jest ostateczna na biletach ? |
|
|
|
|
#292 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jak wybierzesz termin i go klikniesz to masz takie okienko po prawej z "cena łącznie" i to płacisz możesz sobie w domu wybrać terminy, lecisz do biura a pani ci kupi (policzy pewnie 50zł od biletu za usługę) jak nie masz karty akceptowanej przez Ryanair ja znalazłam lot za 173zł w obie strony |
|
|
|
|
|
#293 |
|
Zakorzenienie
|
ok dzięki wielkie
![]() Od dziś poluję na jakieś okazje ^^ |
|
|
|
|
#294 |
|
Zakorzenienie
|
Baby14 wiem o której mówisz promocji bo było o niej głośno na forum dot. taniego latania, ale te bilety do Pizy po 24 zł to podobno bardzo szybko się rozeszły
http://fly4free.pl/forum/ polecam wszystko wyjaśnione od a do z jak rezerwować
|
|
#295 |
|
Wtajemniczenie
|
ja dziś patrzyłam i jeszcze były na 7i17maja te bilety po 24zł, w tej chwili tylko 7maj został, więc trzeba łapać jak są
|
|
|
|
|
#296 |
|
Zakorzenienie
|
Problem rozwiazany :P
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
Edytowane przez wenedka Czas edycji: 2011-03-23 o 18:02 Powód: glupota ludzka |
|
|
|
|
#297 |
|
Zakorzenienie
|
Kraków – Piza 54 zł
mnóstwo terminów od 16 IV do 30 maja jak byś była nadal zainteresowana
|
|
#298 |
|
Zakorzenienie
|
zainteresowana zawsze , tylko muszę poszukać jakiegoś towarzysza / towarzyszki .
Nikt z Was się nie wybiera ?
|
|
|
|
|
#299 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#300 |
|
Zakorzenienie
|
są wątki o poszukujących towarzyszy do podróży może warto się tam ogłosić?:0
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:32.

...W tej chwili się zastanwaiam co w takiej sytuacji-zamykają drzwi przed nosem?