![]() |
#271 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: GRILLowane pyszności
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#272 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: MOJE GRILLOWANIE
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#273 |
Przyczajenie
|
Jak wam leci euro?
![]() Jak ktoś nie lubi można zastąpić kurczakiem, ale prawdziwe są tylko z baraniny. Przepis jest prosty: Baraninę, pokrojoną w grubą kostkę, nacieramy solą, kolorowym pieprzem i roztartym czosnkiem. Posypujemy siekanym koperkiem, pietruszką, kolendrą oraz szczypiorkiem. Skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy octem z czerwonego wina oraz oliwą. Brak płynu uzupełniamy wodą. Wszystko razem mieszamy i marynujemy przez noc. Gdy baranina przejdzie aromatem ziół, rozpalamy grill. Smarujemy ruszt oliwą z oliwek, a na patyczki do szaszłyków nadziewamy kolejno mięso, ósemki cebuli, paprykę i pomidory. Pieczemy, obracając co jakiś czas, aż szaszłyki dobrze się zrumienią. Dla lepszego efektu szaszłyki ułożone już na talerzach można skropić podgrzaną wódką i podpalić ![]() Doszukałam się tego na smakerze, linka nie wklejam bo wywalą, jak coś to google się kłania ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
Zakorzenienie
|
Nie ma to jak isc na łatwiznę. Najlatwiej jest kupic gotowca. Jednak nie zawsze to najlepsze i najzdrowsze wyjscie.
![]() |
#276 |
SPAMER
Nieopłacona reklama |
Kilka porad na udane grillowanie
1 nie należy układać mięsa bezpośrednio na ruszcie. Wytopiony tłuszcz, skapujący na rozgrzany węgiel drzewny zamieniają się w lotne węglowodory aromatyczne, które mogą być przyczyną powstawania nowotworów. Można temu łatwo zapobiec stosując aluminiowe tacki. 2 Temperatura grillowania nie może być zbyt niska. Sprawdzamy to dłonią. Jeśli dorosły mężczyzna nie może utrzymać dłoni nad grillem na wysokości ok 5 cm. To temperatura jest ok. W mięsie położone na rozgrzanym ruszcie następuje natychmiastowe ścięcie białka. wszystkie soki i smaki zostają wewnątrz, a jeśli położymy mięso na zbyt chłodnym grillu, to zaczyna nam się ono kisić i traci smak. 3 Gotowe mięso na grilla tylko od sprawdzonych dostawców. 4. Pamiętaj by mięso było dobrze wysmażone. W mięsie występują bakterie chorobotwórcze, które podczas oczekiwania na obróbkę cieplną (zazwyczaj w misce obok grilla) mają idealne warunki do rozmnażania – pożywką jest mięso, a starterem temperatura powyżej 100 stopni C. Wysmażenie mięsa gwarantuje zabicie drobnoustrojów, które uroki majówki mogą zmienić w pobyt w toalecie. 5 Do grillowania nie nadaje się mięso peklowane i konserwowane saletrą. Pod wpływem wysokiej temperatury rozkłada się ono do toksycznych związków. Grillowanie na węglu drzewnym mięsa i ryb może też zwiększać w nich zawartość produktów utleniania cholesterolu, które przyczyniają się do miażdżycy. W tym przypadku skutecznym sposobem spowalniania procesu utleniania cholesterolu jest mrożenie. Dlatego czasami lepiej jest grillować produkty mrożone (np. krewetki). 6. Używaj naturalnych podpałek spalających się całkowicie i w sposób bezwonny. Mięso nie przesiąka ich zapachem i szkodliwymi substancjami |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#277 |
Przyczajenie
|
Robiłam grilla w tej weekend. Trzeba korzystać z pogody. oprócz standardwych kiełbasek mam kilka ulubionych dań.
1. Szaszłyki - z kiełbasą, cukinią, papryką i cebulą, czasem dodaję piersi z kurczaka, boczek albo ananasa 2. Pomidory z serem takie jak tu: http://www.zdrowa-kuchnia.com/index....pis&przepId=74 3. Czosnek zawinięty w całości w folię i grillowany aż zmięknie. Potem można go rozsmarować na kanapce jak masło. Pyszne ![]() 4. Ostatnio wypróbowałam karkówkę. Jest dość czasochłonna, ale pyszna. Wykorzystałam marynatę z tego przepisu: http://www.zdrowa-kuchnia.com/index....is&przepId=223 5. Bułczanki albo kaszanki (czy raczej żymloki i krupnioki-kto wie jak to się pisze ![]() 6. I oczywiście gorący chleb prosto z grilla posmarowany masłem i natarty czosnkiem. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#278 |
SPAMER
Nieopłacona reklama |
Moja propozycja na weekendowego grilla to szaszłyk z kurczaka i schabu.
składniki: 4 filety z kurczaka, 200g schabu, 2 czerwone cebule, 1 surowa papryka. marynata: 4 łyżki oleju z oliwek, 200 ml białego wytrawnego wina, po łyżeczce suszonego tymianku i oregano, sól, pieprz, mielona słodka papryka. przygotowanie; Umyte filety i schab kroimy w kostkę ( 1,5 x 1,5 cm). Cebulę kroimy w talarki o grubości 1 cm. Paprykę w kostkę (1,5 x 15 cm). Wszystkie składniki marynaty mieszamy i zalewamy nią mięso i warzywa. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Na drewniane patyczki nakładamy na przemian mięso i warzywa tak by szaszłyki zaczynały i kończyły się schabem. Tak przygotowane szaszłyki układamy na rozgrzanym grillu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 |
Przyczajenie
|
co prawda to za bardzo nie jest przepis, ale je się też oczami, więc tutaj sposób na rpzygotowanie parówki:
http://www.youtube.com/watch?v=NyieI...layer_embedded |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#280 |
SPAMER
Nieopłacona reklama Zarejestrowany: 2012-07
|
kurczak musi być na grillu
Edytowane przez Benita Lu Czas edycji: 2012-07-20 o 12:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 |
Przyczajenie
|
polecam na grilla wypróbowaną w weekend marynatę http://☠☠☠☠☠☠☠/Miu8yD
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#282 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pomysł z czosnkiem sprobuje ! A chlebek lub bulki nacieram maslem z czosnkiem i posiekaną swieżą pietruszką lub bazylią. ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#284 |
Raczkowanie
|
polecam jeszcze domowe hamburgery z grilla
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
Raczkowanie
|
![]()
Zawsze z mężem robimy mięcho na grillu do tego oczywiście jakieś dodtaki warzywne, ale jakiś czas temu postanowilismy coś zmienić i tym razem zrobic niemięsnego grilla.
Zgrillowaliśmy paprykę, cukienię i bakłażana, posypane były oczywiście przyprawami wymieszanymi z oliwa z oliwek. I do tego zamaist mięsa zjedliśmy ser feta. Smak niesamowity. Polecam wszystkim nawet tym tak bardzo mięsożernym jak ja ![]()
![]() |
#286 |
Przyczajenie
|
Opieczony chlebek i masło czosnkowe.. Idealne !!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
Zadomowienie
|
u mnie ostatnio baklazan
![]() 1.jpg wiecej na fresh-temptation.blogspot.com ![]() Edytowane przez VeroniczkaA Czas edycji: 2012-08-08 o 20:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#288 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Najlepsze z grilla szaszłyki drobiowe (gotowe w Lidl można kupić) i tylko podpiec a do tego sos tzatziki.Super danie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 |
Zadomowienie
|
Dzisiaj kurczak
![]() 2.jpg wiecej na fresh-temptation.blogspot.com |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 |
Zakorzenienie
|
Hej wczoraj pierwszy raz robiłam kukurydzę z grilla pyszna z masełkiem
![]() ![]()
![]() |
#291 |
Przyczajenie
|
http://kuchnia-ani.blogspot.com/ zapraszam na mojego bloga
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Przyczajenie
|
Opisuję jak schudłam 100 kg ( zaczynalłam mając 18 lat )
![]() ![]() Zapraszam na bloga założonego 2 dni temu ![]() ![]() ![]() https://dzielna.wordpress.com/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
BAN stały
|
Karczek z klasyczną przyprawą do grilla chyba z Bierdonki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#294 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Nie ma nic nad karkówkę z grilla - co prawda ja zawsze wykrajam z niej wszelkie tłuszczyki i żyłki, ale mięso jest genialne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
A próbowałyście na te grille kłaść papier Saga, to papier do gotowania i pieczenia i doskonale nadaje się do kontakt grilla, w ten sposób co tutaj http://www.sagacook.com/PublishingIm...ser1_30321.png
Papier doskonale pomaga utrzymać urządzenie w czystości no i co za tym idzie tłuszcz się tak nie przypala. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#296 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#297 |
Przyczajenie
|
Przepisy przepisami, ale bez odpowiedniego sprzętu nie wyobrażam sobie grillowania
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 |
Zadomowienie
|
hej pomozecie mi w jednej sprawie , potrzebuje dobrego sprawdzonego grila elektryczne ;> polecacie cos ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Raczkowanie
|
Ja również szukam jakiegoś dobrego grilla elektrycznego, więc chętnie przeczytam, co macie na ten temat do powiedzenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#300 |
BAN stały
|
Boże, czy wy w ogóle widzicie co proponujecie ?
Jeżeli nie znacie się na przyrządzaniu ciekawych potraw, to nie powinniście się wypowiadać na forum. jakimi wy w ogóle pomysłami sypiecie ? pięcioletnie dziecko wpadło by na coś lepszego . wchodząc na to forum mysłałam, że dowiem się czegoś nowego i wartego poświęcenia czasu, ale widzę, że tutaj nie ma ludzi dysponujących talentem ;] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:06.