Dot.: MOJE GRILLOWANIE - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-05-31, 08:36   #271
Anev0
Zakorzenienie

Dot.: GRILLowane pyszności

Cytat:
Tylko nie wiem, czy to przypalanie powinnam reklamować, czy nie... Może inne grille elektryczne też "tak mają"?
Mój też się tak przypala, chyba takie uroki tych grillów.

Ślub

ŻONKA
Anev0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-31, 08:46   #272
Dotka90
Zakorzenienie

Dot.: MOJE GRILLOWANIE

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Jak długo mam grillować fileta z kurczaka?

Chcę upiec na grillu (normalnym) fileta z kurczaka w folii (żeby nie był suchy). Wcześniej filety trochę rozbiję żeby były cieńsze i żeby szybciej się piekły, doprawię i ew. zamarynuję.

Jak długo mam je trzymać w tej folii na grillu? Chodzi o orientacyjny czas

Marzy mi się filecik z grilla z ananasem i żurawiną + żółty ser
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-11, 14:38   #273
vai86
Przyczajenie

Jak wam leci euro? Ja z moim TŻ dzielnie śledzimy razem, a że jutro walka z Rosją serwujemy szaszłyki po rosyjsku z baraniny.
Jak ktoś nie lubi można zastąpić kurczakiem, ale prawdziwe są tylko z baraniny.

Przepis jest prosty: Baraninę, pokrojoną w grubą kostkę, nacieramy solą, kolorowym pieprzem i roztartym czosnkiem. Posypujemy siekanym koperkiem, pietruszką, kolendrą oraz szczypiorkiem. Skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy octem z czerwonego wina oraz oliwą. Brak płynu uzupełniamy wodą. Wszystko razem mieszamy i marynujemy przez noc.
Gdy baranina przejdzie aromatem ziół, rozpalamy grill. Smarujemy ruszt oliwą z oliwek, a na patyczki do szaszłyków nadziewamy kolejno mięso, ósemki cebuli, paprykę i pomidory. Pieczemy, obracając co jakiś czas, aż szaszłyki dobrze się zrumienią. Dla lepszego efektu szaszłyki
ułożone już na talerzach można skropić podgrzaną wódką i podpalić .

Doszukałam się tego na smakerze, linka nie wklejam bo wywalą, jak coś to google się kłania Podzielcie się swoimi planami na meczowe grillowe przekąski .
vai86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 15:26   #274
rolecik
Przyczajenie

Eee tam, od razu przepisy. Zwykłe mięso grillowe z biedronki jest wystarczająco dobre!
Stary 2012-06-25, 11:52   #275
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rolecik Pokaż wiadomość
Eee tam, od razu przepisy. Zwykłe mięso grillowe z biedronki jest wystarczająco dobre!
Nie ma to jak isc na łatwiznę. Najlatwiej jest kupic gotowca. Jednak nie zawsze to najlepsze i najzdrowsze wyjscie.
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 17:41   #276
kuchniafaceta
SPAMER
Nieopłacona reklama

Send a message via Skype™ to kuchniafaceta

Kilka porad na udane grillowanie

1 nie należy układać mięsa bezpośrednio na ruszcie. Wytopiony tłuszcz, skapujący na rozgrzany węgiel drzewny zamieniają się w lotne węglowodory aromatyczne, które mogą być przyczyną powstawania nowotworów. Można temu łatwo zapobiec stosując aluminiowe tacki.

2 Temperatura grillowania nie może być zbyt niska. Sprawdzamy to dłonią. Jeśli dorosły mężczyzna nie może utrzymać dłoni nad grillem na wysokości ok 5 cm. To temperatura jest ok. W mięsie położone na rozgrzanym ruszcie następuje natychmiastowe ścięcie białka. wszystkie soki i smaki zostają wewnątrz, a jeśli położymy mięso na zbyt chłodnym grillu, to zaczyna nam się ono kisić i traci smak.

3 Gotowe mięso na grilla tylko od sprawdzonych dostawców.

4. Pamiętaj by mięso było dobrze wysmażone. W mięsie występują bakterie chorobotwórcze, które podczas oczekiwania na obróbkę cieplną (zazwyczaj w misce obok grilla) mają idealne warunki do rozmnażania – pożywką jest mięso, a starterem temperatura powyżej 100 stopni C. Wysmażenie mięsa gwarantuje zabicie drobnoustrojów, które uroki majówki mogą zmienić w pobyt w toalecie.

5 Do grillowania nie nadaje się mięso peklowane i konserwowane saletrą. Pod wpływem wysokiej temperatury rozkłada się ono do toksycznych związków. Grillowanie na węglu drzewnym mięsa i ryb może też zwiększać w nich zawartość produktów utleniania cholesterolu, które przyczyniają się do miażdżycy. W tym przypadku skutecznym sposobem spowalniania procesu utleniania cholesterolu jest mrożenie. Dlatego czasami lepiej jest grillować produkty mrożone (np. krewetki).

6. Używaj naturalnych podpałek spalających się całkowicie i w sposób bezwonny. Mięso nie przesiąka ich zapachem i szkodliwymi substancjami
kuchniafaceta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 09:18   #277
pau4linka
Przyczajenie

Robiłam grilla w tej weekend. Trzeba korzystać z pogody. oprócz standardwych kiełbasek mam kilka ulubionych dań.

1. Szaszłyki - z kiełbasą, cukinią, papryką i cebulą, czasem dodaję piersi z kurczaka, boczek albo ananasa

2. Pomidory z serem takie jak tu:
http://www.zdrowa-kuchnia.com/index....pis&przepId=74

3. Czosnek zawinięty w całości w folię i grillowany aż zmięknie. Potem można go rozsmarować na kanapce jak masło. Pyszne

4. Ostatnio wypróbowałam karkówkę. Jest dość czasochłonna, ale pyszna. Wykorzystałam marynatę z tego przepisu:
http://www.zdrowa-kuchnia.com/index....is&przepId=223

5. Bułczanki albo kaszanki (czy raczej żymloki i krupnioki-kto wie jak to się pisze )

6. I oczywiście gorący chleb prosto z grilla posmarowany masłem i natarty czosnkiem.
pau4linka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 11:34   #278
kuchniafaceta
SPAMER
Nieopłacona reklama

Send a message via Skype™ to kuchniafaceta

Moja propozycja na weekendowego grilla to szaszłyk z kurczaka i schabu.

składniki: 4 filety z kurczaka, 200g schabu, 2 czerwone cebule, 1 surowa papryka.

marynata: 4 łyżki oleju z oliwek, 200 ml białego wytrawnego wina, po łyżeczce suszonego tymianku i oregano, sól, pieprz, mielona słodka papryka.

przygotowanie;

Umyte filety i schab kroimy w kostkę ( 1,5 x 1,5 cm). Cebulę kroimy w talarki o grubości 1 cm. Paprykę w kostkę (1,5 x 15 cm). Wszystkie składniki marynaty mieszamy i zalewamy nią mięso i warzywa. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Na drewniane patyczki nakładamy na przemian mięso i warzywa tak by szaszłyki zaczynały i kończyły się schabem. Tak przygotowane szaszłyki układamy na rozgrzanym grillu.
kuchniafaceta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-29, 12:56   #279
littlesister
Przyczajenie

co prawda to za bardzo nie jest przepis, ale je się też oczami, więc tutaj sposób na rpzygotowanie parówki:
http://www.youtube.com/watch?v=NyieI...layer_embedded
littlesister jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 12:45   #280
Benita Lu
SPAMER
Nieopłacona reklama

kurczak musi być na grillu
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 600453_250646275040320_860719859_n.jpg (139,8 KB, 19 załadowań)

Edytowane przez Benita Lu
Czas edycji: 2012-07-20 o 12:47
Benita Lu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-23, 09:58   #281
Iza Wie
Przyczajenie

polecam na grilla wypróbowaną w weekend marynatę http://☠☠☠☠☠☠☠/Miu8yD wyszło całkiem nieźle jak na pierwszy raz
Iza Wie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-24, 10:07   #282
coolanka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez beliczek Pokaż wiadomość
MagJa, robiłaś grillowane banany? Pyuszne na deser! kładzie na grillu nieobrane banany i pieczesz aż się skórka zrobi czarna - polecam...
Ja uwielbiam wymyślać dziwne potrawy z grilla np. jajka grillowan z pomidorem i z serem. robimy takie miseczki z folli aluminiowej, kładziemy tam pokrojenego w kostke pomidorka, skrapiamy oliwą z oliwek, wbijamy jajko, poypujemy solą, pieprzem ,serem startym i grillujemy!!!! pyszna odmiana po tonach grillowanego mięsiwa.
z grillla uwielbiam karkówkę marynowaną w oliwie z majerankiem, tymiankiem, solą i ... pieprzem cytrynowym.
pozy tym ryba zawinięta w folię, przedtem posypana "kamisem" do ryb, z gałązką rozmarynu, albo tymianku oraz plasterkami cytryny w brzyszku. Pyszotka!!!!!
Jak coś dobrego mi się przpomni to napiszę!
pozdrawiam
Banana warto jescze nakroić i do jego środka włożyc kilka kostek czekolady
coolanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-24, 11:49   #283
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pau4linka Pokaż wiadomość
Robiłam grilla w tej weekend. Trzeba korzystać z pogody. oprócz standardwych kiełbasek mam kilka ulubionych dań.

1. Szaszłyki - z kiełbasą, cukinią, papryką i cebulą, czasem dodaję piersi z kurczaka, boczek albo ananasa

2. Pomidory z serem takie jak tu:
http://www.zdrowa-kuchnia.com/index....pis&przepId=74

3. Czosnek zawinięty w całości w folię i grillowany aż zmięknie. Potem można go rozsmarować na kanapce jak masło. Pyszne

4. Ostatnio wypróbowałam karkówkę. Jest dość czasochłonna, ale pyszna. Wykorzystałam marynatę z tego przepisu:
http://www.zdrowa-kuchnia.com/index....is&przepId=223

5. Bułczanki albo kaszanki (czy raczej żymloki i krupnioki-kto wie jak to się pisze )

6. I oczywiście gorący chleb prosto z grilla posmarowany masłem i natarty czosnkiem.
Uwielbiam szaszłyki z grilla, ja zawsze daje kielbase, piers kurczaka, papryke, duzo cebuli i cukinie. Wole takie niz z boczkiem i innym miesem

Pomysł z czosnkiem sprobuje !

A chlebek lub bulki nacieram maslem z czosnkiem i posiekaną swieżą pietruszką lub bazylią.

---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ----------

Cytat:
Napisane przez littlesister Pokaż wiadomość
co prawda to za bardzo nie jest przepis, ale je się też oczami, więc tutaj sposób na rpzygotowanie parówki:
http://www.youtube.com/watch?v=NyieI...layer_embedded
Tak ładnie wyglada, że zjadłoby się domowego hot doga Spróbuje kiedyś.
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-31, 13:07   #284
TomekKiszonek
Raczkowanie

polecam jeszcze domowe hamburgery z grilla
TomekKiszonek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-04, 23:23   #285
Iza Kowalska
Raczkowanie

Smile Dot.: MOJE GRILLOWANIE

Zawsze z mężem robimy mięcho na grillu do tego oczywiście jakieś dodtaki warzywne, ale jakiś czas temu postanowilismy coś zmienić i tym razem zrobic niemięsnego grilla.
Zgrillowaliśmy paprykę, cukienię i bakłażana, posypane były oczywiście przyprawami wymieszanymi z oliwa z oliwek. I do tego zamaist mięsa zjedliśmy ser feta. Smak niesamowity. Polecam wszystkim nawet tym tak bardzo mięsożernym jak ja
Iza Kowalska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-08-05, 17:17   #286
Dona89
Przyczajenie

Opieczony chlebek i masło czosnkowe.. Idealne !!
Dona89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-08, 20:13   #287
VeroniczkaA
Zadomowienie

u mnie ostatnio baklazan

1.jpg

wiecej na fresh-temptation.blogspot.com

Edytowane przez VeroniczkaA
Czas edycji: 2012-08-08 o 20:26
VeroniczkaA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-09, 13:49   #288
MARTA0000
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Najlepsze z grilla szaszłyki drobiowe (gotowe w Lidl można kupić) i tylko podpiec a do tego sos tzatziki.Super danie.
MARTA0000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-09, 19:29   #289
VeroniczkaA
Zadomowienie

Dzisiaj kurczak

2.jpg

wiecej na fresh-temptation.blogspot.com
VeroniczkaA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-08-11, 05:42   #290
Anev0
Zakorzenienie

Hej wczoraj pierwszy raz robiłam kukurydzę z grilla pyszna z masełkiem) Ale mieliśmy też wersję z koperkiem pierwsza okazała się duża lepsza przynajmniej dla mnie

Ślub

ŻONKA
Anev0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 19:51   #291
anusiak9
Przyczajenie

http://kuchnia-ani.blogspot.com/ zapraszam na mojego bloga
anusiak9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-10, 08:04   #292
wytrzymala
Przyczajenie

Opisuję jak schudłam 100 kg ( zaczynalłam mając 18 lat ) czyli 2 lata temu
Zapraszam na bloga założonego 2 dni temu Czyli świeży jeszcze
https://dzielna.wordpress.com/
wytrzymala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-08, 22:29   #293
robertj
BAN stały

Karczek z klasyczną przyprawą do grilla chyba z Bierdonki polany piwkiem. Na grill nic więcej mi nie potrzeba. Kukurydzę też kiedyś robiłem, rybę w kopertach z folii alminiwej, ale nic z tych rzeczy nie umywa się się do starego dobrego karczyska Kiełbasa też jest w porządku
robertj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-28, 21:17   #294
cintia
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez robertj Pokaż wiadomość
Karczek z klasyczną przyprawą do grilla chyba z Bierdonki polany piwkiem. Na grill nic więcej mi nie potrzeba. Kukurydzę też kiedyś robiłem, rybę w kopertach z folii alminiwej, ale nic z tych rzeczy nie umywa się się do starego dobrego karczyska Kiełbasa też jest w porządku
Taki głos rozsądku mi się podoba
Nie ma nic nad karkówkę z grilla - co prawda ja zawsze wykrajam z niej wszelkie tłuszczyki i żyłki, ale mięso jest genialne
cintia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-16, 09:30   #295
AndziaWP
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Cytat:
Napisane przez Anev0 Pokaż wiadomość
Mój też się tak przypala, chyba takie uroki tych grillów.
A próbowałyście na te grille kłaść papier Saga, to papier do gotowania i pieczenia i doskonale nadaje się do kontakt grilla, w ten sposób co tutaj http://www.sagacook.com/PublishingIm...ser1_30321.png
Papier doskonale pomaga utrzymać urządzenie w czystości no i co za tym idzie tłuszcz się tak nie przypala.
AndziaWP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-21, 11:06   #296
x2martynaL
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez beliczek Pokaż wiadomość
ja bardzo lubię paprykę z grilla - co za
A robiłyście czosnek z grilla? piecze się całe główki, a potem wyciska kremową, czosnkową zawwrtość na mięsko lub grzanki
Jaka szkoda, że dopiero dziś to przeczytałam. Zawsze robiłam do grilla sos czosnkowy. Na wiosnę wypróbuję Twój sposób
x2martynaL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-06, 19:24   #297
Muggle
Przyczajenie

Przepisy przepisami, ale bez odpowiedniego sprzętu nie wyobrażam sobie grillowania Nawet nie chce mi się sobie przypominać, ile razy potrawy spadały mi z grilla =.=" Przynajmniej w kwestii mięsa mam to już obcykane - kiedyś znalazłam w garażu u rodziców taki szpikulec, z drugim, lekko wygiętym, prostopadłym na końcu. Do grilla nadawał się jak znalazł A jeżeli nie chce się wam grzebać po garażach, to zawsze jest forky, taki profilowany widelec, trochę podobny do tego, co opisałam ;P
Muggle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-12-08, 21:15   #298
defacto
Zadomowienie

hej pomozecie mi w jednej sprawie , potrzebuje dobrego sprawdzonego grila elektryczne ;> polecacie cos ?

Jak dobrze, że Cie mam..

studentka zip
defacto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-12, 09:49   #299
kasprzyk
Raczkowanie

Ja również szukam jakiegoś dobrego grilla elektrycznego, więc chętnie przeczytam, co macie na ten temat do powiedzenia .
kasprzyk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-06, 19:02   #300
miszczpatelni95
BAN stały

Boże, czy wy w ogóle widzicie co proponujecie ?
Jeżeli nie znacie się na przyrządzaniu ciekawych potraw, to nie powinniście się wypowiadać na forum. jakimi wy w ogóle pomysłami sypiecie ? pięcioletnie dziecko wpadło by na coś lepszego . wchodząc na to forum mysłałam, że dowiem się czegoś nowego i wartego poświęcenia czasu, ale widzę, że tutaj nie ma ludzi dysponujących talentem ;]
miszczpatelni95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości