|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#271 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Studentki filologii polskiej, angielskiej i wszystkich innych filologii - łączm
Cytat:
Nie wiem czemu tak wyglada moj plan. Nie jest w nim uwzgledniony wf, ani jezyk obcy- chociaz slyszalam, ze na pierwszym roku nie ma zajec z jezykow obcych. Jakies to wszystko dziwne![]() Ooo a na jakiej uczelni?
|
|
|
#272 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Studentki filologii polskiej, angielskiej i wszystkich innych filologii - łączm
Akademia Pedagogiczna... jest może ktoś jeszcze?
|
|
#273 |
|
Raczkowanie
|
Ja UW, ale ten sam kierunek i rowniez pierwszy rok- wiec bedziemy mogly sie wspierac
Filologia polska ma okreslony program nauczania (tak jak i pozostale kierunki), wiec nie powinna sie znacznie roznic na poszczegolnych uczelniach (moze sie myle
|
|
#274 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#275 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Na pierwszym roku nie mam zadnej specjalizacji- u mnie specjalizacje wybiera sie na drugim roku. Juz wyzej pisalam, ze planuje wygrac "filologie dla mediow", (jak sie uda) rownolegle z edytorska-wydawnicza.
|
|
|
#276 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale ja robiłam zgodnie z planem, już zdałam egzamin, dzięki bogu ;p łacina jest przecudowna, haha (powodzenia - chyba, że miałaś w szkole ) WF lepiej zrobić jak najszybciej, chociaż chyba teraz nie ma wyboru, skoro studia są w trybie 3+2.Cytat:
A to pewnie kierunek z cyklu pożeracze czasu, a kiedyś pracę wypadałoby zacząć. Muszę się poważnie zastanowić...
|
|
|
|
#277 |
|
Raczkowanie
|
zawsze możesz zrobić tylko licencjat.. no i zawsze możesz zrezygnować, jakby co.. ja polecam
a jutro egzamin z historii Turcji
|
|
#278 |
|
Wtajemniczenie
|
helva - masz rację... no i zawsze mogę się nie dostać
Powodzenia, brzmi przyjemnie
|
|
|
#279 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie specjalizacje wybiera się po I semestrze
|
|
#280 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny a jak jest z pracą po filologii angielskiej? Jesteście/macie zamiar byc nauczycielkami?
|
|
|
|
|
#281 |
|
Raczkowanie
|
Witam studentki wszelkich filologii
![]() 2 tygodnie temu zaczęłam studiować filologie polską i już mam ochotę zrezygnować ![]() Gramatyka opisowa wydaje mi się w porządku, ale zmora jest teoria literatury i filozofia -ma ktoś podobnie??? a może sa jakies studentki UZ?
|
|
|
|
|
#282 |
|
Zakorzenienie
|
Filozofia to pikuś. Poczekaj na historię lit. staropolskiej i poetykę
|
|
#283 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale wytrzymam
|
|
|
#284 |
|
Raczkowanie
|
nie straszcie
ja już teraz jestem załamana tą filologią, a studiuje od 2 tyg.
|
|
|
|
|
#285 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jestem zadowolona tylko mnie ta staropolka przeraza. Ale uwazam ze wszystko da sie przejsc
odpowiednie podejscie, troche pracy i bedzie ok
|
|
#286 |
|
Raczkowanie
|
ech mam nadzieję że i ja dam radę
![]() a może jakieś realne propozycje tego, co można robić po edytorstwie? kusi mnie ta specjalność (bo nauczycielstwo w moim wypadku chyba odpada -nie mam podejścia do dzieci ), a w sumie nawet sie nie zastanawialam, czy ma to jakąś przyszłość
|
|
|
|
|
#287 |
|
Zakorzenienie
|
Przyszłość jest, ale ja myślę, że raczej w dużych miastach
ja jeszcze nie wiem jaka specjalnośc
|
|
#288 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie mieszkam w duzym miescie ahhh coś się moze wynajdzie ja na początku tez się wahałam, a potem oprzytomniałam ![]() ![]() no i będę panią edytorką-redaktorką |
|
|
|
|
|
#289 |
|
Zakorzenienie
|
ja raczej podejście do dziecie mam
myślę, że stanie na specjalności nauczycielsko-logopedycznej a potem dorobie podyplomowo dziennikarstwo
|
|
#290 |
|
Rozeznanie
|
hej dziewczynki
![]() jestem w tym temacie nowa, od października studiuję sobie filologię polską... jak wrażenia? Bo moje trochę mieszane. Najbardziej lubię gramatykę opisową, zmorą jest łacina- ach ta gramatyka i poetyka- taaa, co autor miał na myśli.tak w ogóle to jak jest u Was z zajęciami? ja mam tylko 2 wykłady tygodniowo, reszta to ćwiczenia, czyli walka o przetrwanie... wszystko opracowujemy sami, a na ćwiczeniach nas z tego odpytują. wyjątkiem jest łacina i garmatyka. na razie ciężko, zobaczymy co dalej... |
|
|
|
|
#291 |
|
Raczkowanie
|
u mnie są 3 wykłady w tygodniu
do tego mam wf i informatyke :P no i cwiczenia of course ![]() jak dla mnie masakra jest filozofia i teoria lit... gramatyka ujdzie w tłumie, łacina też. Poetyki nawet nie mam na razie a opracowywac trzeba u mnie wszystko w domu przed zajęciami! oprócz łaciny i angielskiego.Powoli się w końcu przyzwyczajam do studiowania |
|
|
|
|
#292 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, wszystko jest do przejścia, naprawdę
nie ma się co załamywać. Staropolska jest obszerna i wymaga sporej wiedzy, ale jeżeli się dobrze zahaczycie w jednym miejscu, to potem będzie z górki. Osobiście polecam podręcznik A. Borowskiego "Literatura staropolska i oświecenie". Zdawałam egzamin ze staropolskiej właśnie u niego, a w podręczniku zawiera wszystkie potrzebne informacje. Jest przejrzyście napisany, omawia potrzebne zagadnienia w sposób wystarczający. Moja rada: z każdej epoki znajdźcie jakąś "perełkę", jak Wam nie będzie szło na egzaminie, to zawsze jakoś można do tego nawiązać i oczarować egzaminatora ![]() Teoria literatury z poetyką ogólnie nie należą do najprzyjemniejszych, ale idzie przebrnąć. Ja się nie przykładałam, ale zaliczenia miałam na dobre oceny ![]() Łacina - najlepiej uczyć się jej na zasadzie ZZZ - zakuć, zaliczyć, zapomnieć raczej się później nie przyda, a po roku łaciny już będziecie w miarę kojarzyć tytuły w tym języku. Tylko początek jest tak przerażający. No, i III deklinacja :PGramatyka opisowa - przykładać się od początku. Niewielki brak może Was położyć, a jak będziecie sobie na gorąco wszystko opracowywać, to samo się zacznie układać w spójną całość. I na egzaminie wszystko wyda się proste ![]() kociekotka2 - edytorstwo to przyszłościowy, poszukiwany i bardzo dobrze opłacany fach. Fakt, najlepiej jest w dużym mieście, ale jak się wkręcisz w dobrą pracę, to potem możesz pracować, gdzie chcesz (zazwyczaj zgadzają się na pracę, że tam powiem, mailową )Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam ![]() Pozdrawiam, studentka III roku FP
|
|
|
#293 |
|
Zakorzenienie
|
No to dziewczynki, zglasza się studentka V roku filologii polskiej
![]() Ja to sie dopiero moge powymądrzać ![]() Wszystko, co najgorsze juz za mną, chyba, że pod uwage brać obrone pracy magisterskiej ![]() Ja studiowałam w systemie 2-stopniowym, także mam juz za soba obrone pracy licencjackiej. Teraz ostro trzeba sie brać za magisterkę. kociekotko2, ja jestem właśnie na edytorstwie ![]() Jeśli chodzi o poszczególne przedmioty... Staropolka była dla mnie prawdziwą zmorą, zreszta tak jak romantyzm i oświecenie . Potem z literaturą było coraz lepiej. Dla mnie im nowsza, tym lepsza ![]() Receptę na łacinę podała bardzo dobrą justyna_dt. Z egzaminu mam 5, ale wierzcie mi, że juz po kilku dniach nic nie pamiętałam Gramatyka od samego początku była jednym z moich ulubionych przedmiotów, więc raczej nie miałam z tym problemów, ale wiem, że dla wielu to prawdziwa zmora Zreszta, tak jak wszędzie, wiele zalezy od wykładającego Z poetyki opisowej miałam np. prawdziwego zrzędę, który gadał na zajęciach o wszystkim, tylko nie o poetyce... Efektem było to, że wielu z nas miało problem z zaliczeniem, a trzeba było napisać interpretację i analizę jednego wiersza, narzuconego przez prowadzącego. Za to potem była poetyka historyczna i świetny wykładowca, na którego zajęcia biegłam z zapałem i zero problemu z zaliczeniem testu, bo aż chciało się uczyć ![]() Teorię i metodologię badań literackich zdawałam na 3 roku i to był prawdziwy horror... Sam egzamin wspominam bardzo dobrze, bo skusiłam się na termin zerowy, ale nerwy przed i ten materiał... Teraz jestem bardzo rozczarowana, że na uzupełniających mieliśmy kilka tych samych egzaminów, co na licencjacie i nikt nas nie rozumiał, gdy chcieliśmy przepisac oceny ![]() Oprócz kończenia polonistyki, jestem tez na podyplomówce z bibliotekoznawstwa |
|
|
|
|
#294 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
![]() Mam do was dziś pewne pytanie i w sumie prośbę. Pytanie: Czy macie wymóg studiowania na nauczycielstwie innego kierunku??? U mnie podobno jest historia (co mnie osobiście przeraża) i się zastanawiam, czy to jest dobrowolne, czy może to absolutny przymus... Prośba: poszukuję książki na historie filozofii Puszko i Misia (tomu II). Chodzi mi o skany kilku stron -mianowicie Kanta. Nigdzie nie mogę tego znaleźć więc gdyby ktoś posiadał i miał możliwość zeskanowania byłabym bardzo bardzo wdzięczna. Jak coś to proszę o kontakt
|
|
|
|
|
#295 |
|
Zakorzenienie
|
kociekotko - co do drugiego pytania, to od razu mówię, że, niestety, nie pomogę, bo nie posiadam. Ale co do drugiego kierunku...
U mnie na uczelni właśnie przetoczyła się batalia w sprawie 2 kierunku. Ja jestem na studiach dwukierunkowych - polsko-angielskich. Problem w tym, że z angielskiego nie mam nic, a przynajmniej do niedawna takie były widoki na przyszłość. Obecnie ustawowo mam nadane uprawnienia do nauczania z drugiego przedmiotu, co dokumpentuję swoim dyplomem. Podobnie ustawowo jest wymóg studiowania drugiego kierunku, aby uzyskać specjalność nauczycielską. Jeśli chcesz (lub ktokolwiek z Was by sobie życzył), to mogę Wam zeskanować tę ustawę oraz wszelkie pisma/przykłady jakie posiadam (jestem w prezydium Rady Uczelnianej, więc siłą rzeczy przez moje ręce przechodzą takie papiery). Daj tylko znać, wczytasz się w to i będziesz już dokładnie wiedziała, co i jak
|
|
|
#296 |
|
Raczkowanie
|
Ooo... Bardzo chętnie to przejrzę
(wyslę Ci mojego maila prywatną wiadomością)Kurcze, u mnie jest ta h istoria nieszczęsna, a ja tak nie lubie tego przedmiotu... Pozostaje mi tylko modlić się by zmienili go na jakiś inny... a jak nie to "odbębnić"...a jeszcze jedno: czy na uczelni mogą przeprowadzić rozmowy kwalifikacyjne i zabronić mi studiować nauczycielstwo, gdybym wg. ich nie wypadła dobrze??? Został u mnie przekroczony limit -i chodzą słuchy o rozmowie mogą mi odmówić nauczycielstwa? oczywiście pytam czysto teoretycznie i jak w ogóle taka rozmowa może wyglądać?![]() w ogóle miałam robić edytorstwo, a wybrałam nauczycielstwo -ja to numerantka jestem Edytowane przez kociekotka2 Czas edycji: 2008-11-27 o 22:01 |
|
|
|
|
#297 |
|
Zakorzenienie
|
Też nie cierpię historii, ale doświadczenia ponad II lat już na FP mi mówią, że da się przez to przejść (przerabiałam trzy historie: Polski, Anglii i USA, z każdej egzamin; obecnie studiuję też politologię, po prostu historia z filologii mi pokazała, że nie taki diabeł straszny... chociaż robi się nieciekawie, ale ciągle mam nadzieję
).Nie sądzę, żeby przeprowadzili takie rozmowy, zwłaszcza teraz, październik dawno za nami, a zbliża się sesja. Podejrzewam, że prędzej zrobią Wam większy przesiew i więcej ludzi niż zwykle poleci na egzaminach. Chyba, że dopiero będziecie wybierać specjalizację, to mogą przyjąć jakieś kryterium i może być to rozmowa. Wtedy pewnie pytania z zakresu metodyki nauczania, ale jeśli jesteś na I roku, to nie wiedza teoretyczna, tylko pewnie będą pytać, jak np. zachowałabyś się w konkretnej sytuacji, Twój pomysł na lekcję itp. W razie pytań z metodyki (ogólnie też) służę pomocą, w tym semestrze mam z niej egzamin, a za mną już dwie praktyki nauczycielskie naprawdę fajna rzecz.P.S. Kociekotko, odebrałam maila. Zapisy prześlę Ci jutro, jak odbiorę dokumenty z biura
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#298 |
|
Raczkowanie
|
No ja jestem na pierwszym roku, specjalizacja już wybrana, ale zaczynamy przedmioty od II semestru. Zrobili u nas tak, że było 30 miejsc na nauczycielstwo i 49 na edytorstwo. I jak ruszyła w poniedziałek rejestracja to we wtorek nauczycielstwa juz nie było. Ja zaklepałam sobie, ale teraz wiele osób chodzi wyjatkowo zniesmaczonych tym, ze chcieli nauczycielstwo a nie zdazyli sie zalogować. Czyli ogólnie uniwerek przewidział za mało miejsc... I teraz chodzą plotki -jedna, że zrobią rozmowe, a inna, że będa umożliwiać przeniesienia. Przeraża mnie ciut ta rozmowa (i mam nadzieję, że to tylko plotka)
Edytowane przez kociekotka2 Czas edycji: 2008-11-28 o 13:31 |
|
|
|
|
#299 |
|
Zakorzenienie
|
A, to nie sądzę żeby coś takiego zrobili
![]() Kociekotko, przepraszam Cię ogromnie, ale ustawy dostarczę Ci dopiero w poniedziałek, bo nie widziałam się dziś z moimi, a jutro jedziemy na wybory do parlamentu
|
|
|
#300 |
|
Rozeznanie
|
hmmm... kociekotko, u mnie też tak jest, że są limity na dane specjalizacje i np na komunikację publiczną przewidziane jest 50, wiadomo już, że będzie więcej chętnych i PRAWDOPODOBNIE będzimy mieli konkurs, tzn.
albo test albo własna twórczość albo rozmowa kwalifikacyjna albo !!! konkurs na podstawie świadectw, dyplomów itp z liceum, co jest wg mnie niedorzeczne. trochę się boję takiej sytuacji, więc mozliwe, ze u Ciebie również coś takiego zrobią... A ja mam inne pytanie: czy na pierwszym roku jest egzamin w sesji w semestrze zimowym? bo jedni mowia ze tak, wykladowcy, ze nie, a konkretne osoby tj. profesorowie nie wiedza... w siatce godzin wyczytalam, ze egzamin mam tylko z literatury i gramatyki opisowej, jednak w nawiasie napisane jest (2)- czyli chyba po drugim semestrze, tak? jak myślicie? Przepraszam za słowotok i brak polskich liter
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:12.

Jakby co, to mam przykładowy test z lektur, ale chyba na wydziałowym chomiku też jest.
Nie wiem czemu tak wyglada moj plan. Nie jest w nim uwzgledniony wf, ani jezyk obcy- chociaz slyszalam, ze na pierwszym roku nie ma zajec z jezykow obcych. Jakies to wszystko dziwne

) WF lepiej zrobić jak najszybciej, chociaż chyba teraz nie ma wyboru, skoro studia są w trybie 3+2.

ale wytrzymam
), a w sumie nawet sie nie zastanawialam, czy ma to jakąś przyszłość
więc gdyby ktoś posiadał i miał możliwość zeskanowania byłabym bardzo bardzo wdzięczna. Jak coś to proszę o kontakt